04.09.2023

Ihonhoitotuote kuin taide-esine

Sain käsiini niin kauniin ihonhoitotuotteen, että se suorastaan vaatii tällaista photo-dump-postausta..!

Oquist Cosmeticsin vartalobalmi 5 in 1 Butter.

Olen saanut balmin testiin osana Nordic Natural Beauty Awards -yhteistyötä, ja tuote on ehdolla tämän vuoden Awardseissa Body Hydration & Care -kategoriassa.

Tulen esittelemään valikoituja ehdokkaita tarkemmin syyskuun aikana, mutta tämän persoonallisen kaunokaisen halusin nostaa omaan postaukseensa. En ole varmasti koskaan ihastunut minkään tuotteen pakkaukseen näin syvästi.

Kyseessä on vedetön ihonhoitobalmi pohjautuen sheavoihin, persikankiviöljyyn ja avokadoöljyyn. Aavistuksen itämaisessa, lämpimän makeassa ja pehmeässä tuoksussa liittoutuvat styrax, greippi ja appelsiini.

Pakkaus on valmistettu terrakotta-savesta ja muotoiltu muistuttamaan sileää kiveä.

Minusta tuote on äärettömän kaunis.

Luonnonkosmetiikkatuote, joka sulautuu muodoltaankin täydellisesti luontoon.

Oquistin balmi on saanut minut niin inspiroituneeksi, että olen kanniskellut sitä mukanani joka paikkaan (vaikka se painaa..) ja kuvannut sitä eri ympäristöissä. 😍

Balmin valmistaja, ruotsalainen Oquist Cosmetics käyttää terrakottaa kaikkien tuotteidensa pakkausmateriaalina. Pakkausten uudelleenkäytettävyys ja esteettinen arvo on yritykselle yhtä tärkeä kuin pakkausten ympäristöjalanjälki.

Oquist päätyi valitsemaan terrakottan, koska sen ympäristövaikutukset ovat kartongin jälkeen vähäisimmät, ja toisin kuin kartonkiin, saviastioihin voi pakata nestemäisiä ja öljymäisiä kosmetiikkatuotteita. Täältä voi lukea lisää.

Oquist on esimerkki juuri sellaisesta kosmetiikkayrityksestä, josta en tietäisi mitään ilman Nordic Natural Beauty Awardsia. Kuten aiemmin kirjoitin, innostuin konseptista aivan erityisesti juuri siksi, että se nostaa esiin pienempiä alan artesaaneja.

Toki Awardseilla on ilman muuta kaupallinenkin arvonsa, mutta mun kaltaiselle ihmiselle, joka inspiroituu intohimoista, omaan juttuunsa heittäytymisestä ja on kiinnostunut käsityöläisyydestä (siinä on hyvin ohut raja taiteen puolelle ❤️), kaikista hienointa on päästä tutustumaan kosmetiikka-alan pieniin yrityksiin ja heidän Juttuunsa. Mikä heitä ajaa, mille he palavat, miksi he ovat päätyneet luomaan juuri näitä tuotteita.

En tiedä saatteko kiinni siitä mitä tarkoitan, mutta nämä ovat juuri niitä Tarinoita, joiden merkityksestä hetki sitten kirjoitin. Pienten indie-brändien kohdalla tarinat ja persoonallisuus korostuvat vielä ihan eri tavalla kuin suurten massabrändien. Tämä on asia, jolle minä "palan" (vad jag brinner för - harmi, ettei suomen kielessä ole yhtä hyvää ilmaisua suurelle innostukselle..!)

Tätä kirjoittaessani tajuan yhä vahvemmin minua inspiroivan yhteyden taiteen ja artesaanikosmetiikan välillä. Sitä tämä on parhaimmillaan! 🤩

Kyse ei ole vain pakkauksista, vaan kosmetiikan luominen on (voi olla..!) myös taidetta - se on kuin sävellystä tai gastronomiaa. Jokaisella öljyllä, uutteella ja aroma-ainesosalla on tarkoituksensa.

Luovuus. Avainsana.

Jos miettii ihonhoitotuotteen tarkoitusta, sehän on lopulta "vain" hygieeninen pakettiratkaisu, jolla ihminen hoitaa ihoaan jotta se pysyy puhtaana ja pehmeänä. Loppupeleissä ihan älyttömän yksinkertainen seos. Mutta - miten monella eri tavalla tämän pakettiratkaisun voi toteuttaa...!

Tässä oikeastaan todellakin kiteytyy mun syvä kiinnostus kosmetiikkaan.

Millä tuhansilla luovilla keinoilla voidaan toteuttaa mahdollisuus kohentaa ja ylläpitää ihon kuntoa. Pirkan perusrasvoista tällaisiin keramiikkataiteilijan luomuksiin. Se on loputtoman kiehtovaa.

✨ ✨ ✨

Kirjoitin Oquistin balmista myös Instagramiin, niin paljon siitä innostuin.

Vastaukset avasivat silmäni myös erilaisille tulkinnoille tästä kauniista astiasta. Osa näki tuhkauurnan, joku taas sienen.

Miten Sinä näet tämän astian?

Entä ostaisitko jonkin kosmetiikkatuotteen sen esteettisen arvon vuoksi..?

20 comments on “Ihonhoitotuote kuin taide-esine”

  1. Mahtaako noita Oquistin tuotteita olla saatavilla muualta kuin heidän omalta nettisivultaan?

    Vastaa

    0
    1. En osaa sanoa. Voin kysyä heiltä, tai kysyä Nordic Natural Beauty Awardsin Satulta, jos hän sattuu tietämään. Palaan :)

      Vastaa

      0
    2. Mahtaako noita Oquistin tuotteita olla saatavilla muualta kuin heidän omalta nettisivultaan?

      Oquistilta vastattiin, että valitettavasti tuotteita ei (ainakaan vielä) ole myynnissä Suomessa off-line. Täällä on näkyvissä muiden maiden jälleenmyyjät.

      Vastaa

      0
  2. Oletan, että tämän saviastian saa kierrätettyä paremmin kuin vaikka lasin, kun tämä on valittu uudelleen ja uudelleen ostettavan tuotteen astiaksi...? Näyttää painavalta ja hankalalta 😅

    Myönnän, että mulle esteettisyys on toissijaista eli tärkeämpi on putelin sisältö ja erinomainen hinta-laatusuhde, kiva ulkonäkö on vaan plussaa joka ei vaikuta ostopäätökseen varsinaisesti. Pakkauksen tulee olla ennemmin käytännöllinen (niin toimivuuden kuin kierrätettävyydenkin suhteen) kuin kaunis.

    Vastaa

    0
    1. Oletan, että tämän saviastian saa kierrätettyä paremmin kuin vaikka lasin, kun tämä on valittu uudelleen ja uudelleen ostettavan tuotteen astiaksi…? Näyttää painavalta ja hankalalta 😅

      Astia ei itse asiassa ole niin painava miltä se näyttää. Sen saa uudelleenkäytettyä vaikka kynttiläastiana, korurasiana, mausteastiana tai miksipä kippoon ei voisi vaikka kylvää pientä kasvia..! ☺️ En myöskään sanoisi, että tällainen luksus-balmi on "uudelleen ja uudelleen" ostettava tuote, vaan tuote, joka ostetaan kerran esimerkiksi uniikkina lahjana tai itselle kosmetiikkahemmotteluksi.

      Vastaa

      0
    2. Poltettu keramiikka on hyvin kestävä materiaali - sen takia Antiikin Kreikastakin on säilynyt miljoona ja yksi ruukkua. Keramiikka on palamatonta ja polttokelvotonta sekajätettä. Yleensä keramiikka murskataan ja käytetään jätteenkäsittelylaitosten maanrakentamisaineena.

      Vastaa

      0
  3. Mielenkiintoista. Kissani kuoli jokin aika sitten, hänen uurnaansa tämä kieltämättä muistuttaa.

    Vastaa

    0
    1. Jos asiaa miettii tästä näkökulmasta.... astianhan voisi kierrättää myös uurnana.

      Vastaa

      0
  4. Mietin kanssa, että noi vois kyllä myydä täyttöpakkauksia... No,oikeastaan toivon sitä kaikille tuotteille (no, niille joiden kaa se on mahdollista) .

    Tuun todellakin hankkimaan tän nevertheless, sen verran ihanalta vaikuttaa <3

    Vastaa

    0
    1. Öljytuotteiden täyttöpakkaukset pitäisi tehdä muoviin, ehkä se on vastoin yrityksen filosofiaa..? Mutta ymmärrän kyllä pointin, tällaiset pakkaukset tavallaan "huutavat" uudelleentäyttämisen mahdollisuutta. Toisaalta Butter-tuotteita ei voi myydä täyttöpakkauksessa, sillä se tulee lämmittää juoksevaksi ennen siirtoa saviastiaan. Ja lämmittäessä eteeriset öljyt tuhoutuvat. (Valmistusvaiheessa eteeriset öljyt lisätään aina viimeisenä nesteen saavuttaessa tietyn viileysasteen, silloin kun tuotteen valmistus vaatii kuumennuksen.)

      Oquistilla on myös öljymäisiä tuotteita. Niitä voisi myydä täyttöpakkauksissa. :)

      Vastaa

      0
  5. Tuote oli kaunis mutta sisältää allergisoivaa linaloolia lisäksi limoneneä jota en voisi suositella kenenkään iholle edes kauniin putelin takia. Todella tarpeetonta kemikaalikuormaa iholle huhuh.

    Vastaa

    0
    1. Linalool ja limonene ovat eteeristen öljyjen komponentteja, joita on lähes kaikissa eteerisissä öljyissä. Ne eivät ole "tarpeetonta kemikaalikuormaa" tullessaan tuotteeseen eteerisen öljyn mukana, vaikka totta kai näille komponenteille allergisen tulee silloinkin välttää niitä. Allergia on aina asia, joka tulee ottaa huomioon, mutta kaikki eivät ole allergisia linaloolille ja limonenelle.

      Silloin kun linalool ja limonene on eristetty normikosmetiikkaan pelkiksi hajusteiksi, voidaan jossain määrin puhua "turhasta" ainesosasta. On hyvä muistaa, että eristetyt linalool ja limonene ovat funktionaalisuudeltaan eri asia, kuin eteerisen öljyn mukana tullessa. Eteerisillä öljyillä on laajoja terapeuttisia vaikutuksia tuoksun ohella, sitä taas ei ole eristetyillä hajustemolekyyleillä jotka vain tuoksuvat.

      Vastaa

      0
  6. Kiinnostaisi kuulla arvioita normal liikkeessä myytävistä kasvojenhoitotuotteista, esim silmänympärysvoiteet ja seerumit.. :)

    Vastaa

    0
    1. Olen niitä tutkaillut Normalissa mutta en haluaisi omalle iholle käyttää, ovat niin synteettisiä enkä itse pidä synteettisestä kosmetiikasta. Mulla ei siis ole mitään synteettistä kosmetiikkaa vastaan, ja synteettisesti valmistetuista tuotteista voi löytyä ihan yhtä hyvin toimivia ja käyttäjänsä ihohuolenaiheet ratkaisevia tuotteita kuin luonnollisista :) Mä vain en pidä niiden tunteesta iholla (en myöskään tuoksusta), eivätkä niiden ainesosat puhuttele minua, kun hoidan ihoani erilaisella periaatteella (vesikosteutus + öljykosteutus erikseen, ja minimaalinen lisäaineiden määrä).

      Vastaa

      0
    2. Normalin valikoimiin kuuluu hajusteeton Ivy Aïa, joka vaikuttaa minusta hyvältä edulliselta perussarjalta (en ole kaikkia kokeillut mutta hyviä kokemuksia osasta sarjan tuotteista kuten putsari ja kosteusvoide).

      Tuo synteettinen vs "luonnollinen" on aika outo jako, kun luonnollista/luonnonkosmetiikkaa ei kyllä saa poimittua luonnosta sellaisenaan eli paljon prosessointia nekin käyvät läpi (esim. louhittava sinkki ja muut aurinkosuojissa), jotta kosmetiikkaa voi iholla käyttää mukavasti. Luonnollinen ei sinänsä tarkoita mitään, se ei ole automaattisesti mitenkään parempaa kun luonnosta löytyy niin myrkyllisiä kuin herkästi ärsyttäviä ja allergisoivia ainesosia. Käärmeiden, sienien ja kasvien myrkyt ovat kaikki luonnollisia. Luonnonkosmetiikassa on vain valikoitu tietyt aineet, joiden rajoissa toimitaan. Luonnon- eli viljelty ainesosa voi olla ympäristökuormaltaan jopa suurempi kuin synteettisesti valmistettu.

      Vastaa

      0
    3. En sano, että luonnollinen on parempaa siksi, että se on luonnollista :) En tiedä oletko lukenut blogiani kauan, mutta jos olet, varmasti olet huomannut, että en ole blogissakaan sellaista väittänyt. Tiedän ilman muuta, että moni luonnollinen ainesosa on myös pitkälle prosessoitu. Kuten myös sen, että moni synteettinen aine hoitaa ihoa erittäin hyvin.

      Mä pidän henkilökohtaisesti luonnonkosmetiikasta, koska niiden koostumukset tuntuvat ihollani miellyttävämmiltä kuin synteettiset. Iho-ongelmia minulla ei koskaan ole ollut, poislukien tämän vuoden ihottumat, joten ongelmatkaan eivät vaikuttaneet tähän valintaan. Luonnonkosmetiikka ei siis ole tehnyt ihostani jotenkin "parempaa" kuin synteettinen. Minä vain pidän siltä, miltä luonnonkosmetiikka tuntuu iholla, ja esimerkiksi 100% öljy kieltämättä pehmentää ihon paremmin kuin yksikään toinen tuote.

      Lisäksi minuun vetoaa vanha kansanviisaus. Ihmiset ovat käyttäneet kasveja lääkinnällisiin tarkoituksiin vuosituhansia, kauan ennen syntetisoituja ja labravalmisteisia lääkkeitä. Moni nykylääkeaine löytyy luonnosta, se vain on labrassa jalostettu modernin lääketieteen käyttöön. En väitä, että rohdoskasveista valmistetut lääkkeet ovat parempia kuin syntetisoidut, sanon vain, että minua viehättää se kasveista ammentava viisaus, joka on kulkenut ihmisen mukana kautta historiamme. Hyvin monet nyky-luonnonkosmetiikan (kuten itse asiassa myös normikosmetiikan..!) aktiiviaineet ovat peräisin kansanlääkinnästä. Modernit, synteettiset ihonhoitotuotteet ovat olleet olemassa vasta 5 minuuttia verrattuna maailman historiaan. Kyllä - modernit ihonhoitotuotteet voivat totta kai hoitaa ihoa yhtä hyvin kuin ne vanhaan kasvitietouteen perustuvat :)

      Toinen syy, miksi pidän luonnonkosmetiikasta, liittyy sen ympäristöystävällisyyteen. Synteettinen kosmetiikka voi MYÖS olla ympäristöystävällistä ilman muuta, mutta ongelma on siinä, että kuluttaja ei voi tietää, milloin se on. Ei ole mitään yhtä kuluttajalle helppotajuista - tai edes saatavilla olevaa - "mittaria" normikosmetiikan hiilijalanjäljelle. Sen sijaan sertifioidun luonnonkosmetiikan kohdalla kuluttaja tietää, että ympäristöä kuormittavat tekijät on minimoitu sertifikaatin standardien mukaisesti.

      Vastaa

      0
  7. Ostaisin ja tuon esittelemäsi vartalovoiteen voisin ostaa (riippuu hinnasta) ihan siksikin, että sopii hienosti remontoituun wc-tilaan meillä.

    Jos tuote hyvä, mielellään käytän ja "jäljelle" jäänyt purkki jäisi meillä muuhun käyttöön.

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (94)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)