13.05.2023

Ystävällinen Chalki hurmaa tunnelmallaan

Nyt on Dodekanesian kauneimpien pastellitalosaarten kolmas vihdoin koettu: ystävällinen Chalki.

Olen viettänyt Chalkilla neljä päivää ja löytänyt saaren, jollaista en ole ennen Kreikassa kohdannut. Tai sanotaan näin: saari on matkailullisesti jotain, jollaista en ole aiemmin kohdannut.

Chalki on pikkuinen yhden kylän saari Rhodoksen länsipuolella. Saarella asuu ympärivuotisesti noin 200 ihmistä. Tyylillisesti Chalki kuuluu samaan neoklassiseen perheeseen kuvankauniiden Symin ja Kastellorizon kanssa, ihastuttaen vierailijat ällistyttävän suloisilla, huolellisesti kunnostetuilla värikkäillä taloillaan. Millään muilla Kreikan saarilla ei törmää tämän näköisiin kyliin, ainakaan uusklassinen tyylisuuntaus ei ole missään muualla yhtä johdonmukainen ja kokonaisvaltainen.

Nämä saaret eivät tarjoa lomatekemistä uimarantojen ystäville tai yöelämässä ja vauhdikkaissa harrastuksissa viihtyville, mutta ovat esteetikon, hidasta oleilua arvostavan ja kyläfiilistelijän paratiisi.

Nyt kun olen vieraillut kaikilla kolmella kauneudestaan kuululla saarella, tiivistäisin niiden olemuksen näin:

Symi - vilkkain, kosmopoliittinen, tunnetuin, Kreikan klassikko. Sopii kaikille. Eittämättä Kreikan kuvauksellisin satama.

Kastellorizo - eksklusiivinen, tyylikäs, romanttinen, omanarvontuntoinen, saarista rauhallisin ja vähiten turistillinen. Mielestäni Kreikan idyllisin saari.

Chalki - ystävällinen, rento, vaatimaton, uskollisten kävijöiden saari. Englanniksi käyttäisin Chalkista sanaa tranquil.

Chalkin ainoan kylän nimi on Emborios, tai paikallisten suussa Nimborio. Nimborio on sievä kuin karamelli, ja rantakatu tavernoineen houkuttelee nauttimaan idyllisestä näköalasta hyvän ruoan tai juoman äärellä. Vain 50 minuutin laivamatkan päässä sijaitsevan Rhodoksen siluetti piirtyy horisontissa.

Kylän maamerkki on Agios Nikolaoksen kirkon kellotorni (näkyy kuvassa). Siro ja kaunis torni on Dodekanesian saarten korkein.

Chalkin Kastro

Saaren vanha, sittemmin hylätty pääkylä Chorio sijaitsee parin kilometrin päässä Nimboriosta korkean kukkulan (vai liekö se jo vuori..?) rinteessä. Choriosta ovat tänä päivänä enää jäljellä rauniot.

Chorion yllä kohoaa Kreikan kenties korkeimmalla sijaitseva linnoitus, Kastro, josta avautuvat henkeäsalpaavat maisemat. Jyrkkää rinnettä siksakkaava kivinen patikkapolku tänne vaatii hyvät kengät ja korkean paikan toleranssia sekä hyvää kuntoakin, mutta vaivannäkö palkitaan. Chalkin linnoituksen historia ulottuu antiikin aikaan 400 eaa, mutta nyt näkyvissä olevat linnamaiset rakenteet ovat keskiajalta Johanniittain ritarien ajalta.

Chalkilla on muutamia lyhyehköjä patikkareittejä, joista melkein kaikki tosin kulkevat pääosin ei-niin-inspiroivaa sementoitua maantietä pitkin. Pisin reitti kulkee Nimboriosta ylös vuorille Agios Ioanniksen luostarille, tämä reitti on suuntaansa noin 2 h. Reitti Nimboriosta Kastrolle vei noin tunnin, alaspäin matka taittuu nopeammin.

Kuvan tuulimyllyille vie kylästä helppo kävelyreitti loivaa tietä pitkin, tämän viehättävän näköalan saavuttaminen ei vaadi kovaa kuntoa tai pitkää hikistä patikkaa. :)

Kohtasin tuulimyllyillä brittipariskunnan, joka on lomaillut Chalkilla 30 vuoden ajan. "Emme koskaan väsy tähän maisemaan", he sanoivat. En epäile yhtään.

Chalki on pinnanmuodoltaan vuoristoinen ja luonto on karua. Puuttomat vuorten rinteet luovat maisemasta jylhän ja samalla karun. Chalkilla ei ole mainittavan upeita hiekkarantoja eikä tunnettuja nähtävyyksiä.

Mitä Chalkilla sitten voi tehdä?

Samaa, mitä Symillä ja Kastellorizossa, eli nauttia viehättävästä kylätunnelmasta ja lepuuttaa silmiään kauniissa maisemassa. ❤️ Ja ottaa iisisti.

Yöelämää Chalkilla ei ole, eikä paljon shoppailumahdollisuuksiakaan. Muutama matkamuistomyymälä löytyy, mutta vierailuni aikaan toukokuun alkupuoliskolla vain kaksi niistä oli auki. Saarella ei ole pankkia, mutta yksi pankkiautomaatti löytyy. Kortti toimii täälläkin lähes kaikkialla, korttimaksujen yleistyminen on muuten yksi edistyneimpiä muutoksia Kreikan saarilla viimeisen 5-6 vuoden aikana. Kymmenen vuotta sitten aniharva paikka otti vastaan kortteja ja aina piti kantaa mukana käteistä.

"VILLA CHALKI"

eli mikä tekee Chalkista erikoisen

Nimborion katuja vaellellessa yksi asia käy pian selväksi - useampi kuin joka toinen talo on villa eli matkailijoille vuokrattava lomahuoneisto. Katseltuani taloja nyt neljä päivää arvioisin, että jopa 70-80% kylän rakennuksista on lomahuoneistoja.

Havainto hätkähdytti. Lomahuoneistoissa ei tietenkään ole mitään pahaa, päin vastoin, on hienoa, että pieni saari saa elinkeinonsa matkailijoista ja matkailun turvin pystytään turvaamaan saarelaisille hyvä elämä ja tarvittavat palvelut. (Ilman matkailijoita Chalkin kokoiset saaret näivettyisivät pois.)

Hätkähdyttävää oli lomahuoneistojen määrä suhteessa paikallisten koteihin. Villoja on jopa niin paljon, että tulee tunne, kuin koko Nimborio olisi yhtä suurta lomakylää ja kourallinen paikallisia asuu siellä täällä resortin keskellä. Ainoastaan Santorinin kuuluisimmissa kylissä olen kohdannut saman ilmiön, mutta Santorini on Santorini. Pikkuisella Chalkilla en olisi odottanut tällaista.

Toki matkailijat täyttävät Chalkin vain kesäkuusta syyskuuhun, ja muun osan vuodesta suurin osa kylästä on tyhjä. Vielä toukokuussakin paikallisia on enemmän kuin vierailijoita, mutta kesäkuussa kaikki muuttuu ja heinä-elokuussa saari on tupaten täynnä.

Voi siis sanoa, että tuntemattomuudestaan ja matalasta profiilistaan huolimatta Chalki on kokoonsa nähden todella turistillinen. Turismi täällä vain on aivan erilaista kuin tyypillisesti turistillisina pidetyissä kohteissa.

Chalkille saapuvat vierailijat etsivät äärimmäistä rauhaa ja haluavat lomallaan istua villansa terassilla lukemassa kirjaa ja käydä rantakadun tavernassa syömässä hyvin. Ja kenties välillä pulahtaa uimatikkailta mereen vilvoittelemaan. He eivät etsi nähtävyyksiä, shoppailtavaa tai tanssiravintoloita. Täällä käy joogaryhmiä ja maalauskurssilaisia. Saapuessani tiistaina näin rantakadulla ryhmän keski-ikäisiä brittejä levittelemässä kahvilan pöydille ja tuoleille akvarellejaan. Yleisesti ottaen saarella lomailevien keski-ikä on jossain 50 tuolla puolen.

Täällä vaalitaan verkkaisuutta.

Agios Nikolaos -kirkon kellotornilta kylän uloimpaan reunaan saakka on alue, joka on lähes kokonaan täynnä brittiläisen Nissia Holidaysin omistuksessa olevia lomataloja. Tämä alue aivan erityisesti tuntuu omalta resortiltaan. Mutta aika ihanalta sellaiselta..!

Täällä kävellessä pystyn kyllä helposti näkemään itsenikin Nissia-villan terassilla kukkaistutusten keskellä siemailemassa aamukahvia ja katselemassa turkoosia merta... Yksi tällainen lomahuoneiston terassilta näkymä avautuu yllä olevassa kuvassa. Kyllä kelpaa lomailla.

Aretanassan terassilla loikoillaan auringossa. Uimatikkailta pääsee mereen.

Kylän toista päätyä puolestaan hallitsee saaren ainoa hotelli, Aretanassa.

Aretanassa vastaa niin sijainniltaan kuin tyyliltään Kastellorizon Megisti-hotellia, jossa majoituin viime lokakuussa. Saattaa olla, että ensi kerralla kun vierailen Chalkilla majoitun Aretanassa'ssa, tällainen näköalahaukka kun olen. (Eikä mulla todellakaan ole mitään terassejakaan vastaan... 😍)

Oma villa-majoitukseni Villa Klytia oli kyllä äärimmäisen mukava, ja selvästi Chalkin huoneistomajoituksen taso on keskimääräistä tasokkaampaa, mutta huoneeni oli vailla näköalaa.

Pondamos Beach

CHALKIN UIMARANNAT

Chalkin rannat ovat vaatimattomia verrattuna Kreikan tunnettuihin rantalomakohteisiin, mutta tilanne on huomattavasti parempi kuin Symillä ja Kastellorizossa. (Kastellorizossa ei ole rantoja lainkaan! Uimaan mennään laitureilta.)

Chalkin tunnetuin ranta Pondamos sijaitsee noin kilometrin päässä Nimboriosta, ja sinne pääsee kylän läpi vievää pääkatua pitkin suoraan satamasta. Pondamoksen ranta on sekoitus hiekkaa ja pikkukiveä.

Pondamoksen rannalla on kaikki palvelut aurinkotuoleista mukavaan rantabaariin ja -tavernaan, ja onpa Nick's Tavernassa myös vuokrahuoneita.

Toinen kylää lähellä sijaitseva ranta on Ftenagia. Täällä vesi on aivan erityisen kirkasta ja turkoosia. Rantafasiliteetit ovat vaatimattomammat kuin Pondamoksella (esim. aurinkotuolit ovat jo eläkeiässä), mutta myös täältä löytyy mukava rantataverna sekä vuokrahuoneita.

MITEN CHALKILLE PÄÄSEE?

Lähin satama on Skala Kamirou Rhodoksella, josta muutaman laivayhtiön pienet yhteysalukset liikennöivät Chalkille kahdesti päivässä (talviaikaan harvemmin). Matka-aika on 40-50 minuuttia.

Rhodoksen pääkaupungista Chalkille pääsee isompien laivayhtiöiden reittiliikenteellä. Matka-aika on hieman pidempi, esimerkiksi Blue Star Ferriesillä 1 h 50 min. Reittiliikenteen yhteyksiä ei mene joka päivä.

Jos sinulla ei ole Rhodoksella omaa autoa käytössä, tai et halua maksaa pitkästä taksimatkasta, on helpompaa ottaa laiva Chalkille pääkaupungista. Skala Kamirou'hun ei ole kaupungista laiva-aikatauluihin ajoitettua bussiyhteyttä.

Rhodos Townista pääsee Chalkille kesäisin myös päiväretkelle pienillä retkialuksilla.

(Ateenastakin toki pääsee laivalla, mutta matka Pireuksesta kestää nopeimmillaan 17 tuntia. Jos tänne päin halajaa Ateenan suunnasta, on nopeinta ja itse asiassa halvintakin lentää Rhodokselle, ja lähteä sieltä hypähtelemään Dodekanesian saarille. :))

Mitäs sanotte Chalkista? Olisiko tällainen leppoisa saari sun tyylinen paikka lomailla? :)

15 comments on “Ystävällinen Chalki hurmaa tunnelmallaan”

 1. Kuulostaa ja näyttää niin ihanalta! Juuri nyt olen muuttorumban keskellä, stressiä ja kiirettä pukkaa, eikä päivissä tunnu olevan tarpeeksi tunteja. Tällä hetkellä tuollainen ei-aktiivinen, kaunis ja maalauksellinen paikka näyttäytyy paratiisina. Kiitos tästä pulssia laskevasta "postikortista"! Nauti!!!

  Vastaa

  0
 2. Istun tätä postausta lukiessani Wienin lentokentällä matkalla Japaniin, mutta yhtäkkiä tuli hirmuinen hinku lähteä sen sijaan Kreikkaan! 😀 Olen myös rauhan, verkkaisuuden ja kauniiden maisemien ystävä, joten kiitos tällaisista inspiroivista postauksista - ihan varmasti lähden joskus suosittelemasi saarille!

  Vastaa

  0
 3. Todella kiva ja monipuolinen kuvaus tästä kauniista ja sympaattisesta saaresta; sitä oli todella ilo lukea 😊
  Pieni kommentti tuohon Chalkin suureen lomahuoneistojen määrään ja tästä seuraavaan ’turistillisuuteen’:
  Muutaman kerran kesäkuukausina saarella vierailleena tuntuu, että merkittävä osa saaren lomahuoneistoista on kreikkalaisten asuttamia ja ulkomaiset vierailijat ovat kuitenkin suurelta osin harvojen reppureissaajien lisäksi saaren satamassa vierailevia purjehtijoita.
  Erään paikallisen kanssa jutellessani kuulin häneltä, että saarelta on viime vuosikymmeninä muuttanut työn perässä paljon väkeä pois suuriin kaupunkeihin, kuten Ateena ja etenkin Thessaloniki. Nämä ihmiset usein palaavat kotisaarelleen lomansa ajaksi. (Vähän sama tilanne kuin Suomessa, kun väki siirtyy kesälomansa ajaksi takaisin kotiseuduilleen pois suurista kaupungeista). Tässä mielessä siis en pitäisi saarta erityisen ’turistillisena’, koska monella siellä lomahuoneistoissa asuvilla on kuitenkin juuret ja myös sukulaisia Chalkilla.
  Vastaavaa ilmiötä on havaittavissa muillakin Kreikan pikkusaarilla, joilla ei ole merkittäviä työmahdollisuuksia talvikuukausien aikana (tai ainakaan ei ole ollut ennen etätöiden yleistymistä).

  Vastaa

  0
  1. merkittävä osa saaren lomahuoneistoista on kreikkalaisten asuttamia ja ulkomaiset vierailijat ovat kuitenkin suurelta osin harvojen reppureissaajien lisäksi saaren satamassa vierailevia purjehtijoita. (...) Tässä mielessä siis en pitäisi saarta erityisen ’turistillisena’, koska monella siellä lomahuoneistoissa asuvilla on kuitenkin juuret ja myös sukulaisia Chalkilla.

   OK :) Kiinnostavaa kuulla.

   Veikkaan kuitenkin, että Nissia Holidaysin kaltaisten matkanjärjestäjien kautta saarella käy myös todella paljon tapaamani brittipariskunnan kaltaisia vanhempia ja laadukasta rauhallista lomailua arvostavia. Nissian omistuksessa olevia taloja on saarella valtavasti. En toki tiedä, vuokraako Nissia huoneistojaan myös paikallisille, mutta "Nissia-asiakkaat", joogakurssilaiset ja akvarellien maalaajat edustavat omaa matkailijatyyppiään, joka oli jo toukokuussa paikalla :)

   Vastaa

   0
 4. Kuulostaa ihanalta! Suosittelisitko Chalkia leikki-ikäisen kanssa matkustaville?

  Vastaa

  0
  1. En välttämättä, ellei lapsi viihdy uimarannalla. Nyt kun itse olin viikon verran Kreikassa 4,5-vuotiaan seurassa, niin kävi selväksi, että vielä uimarantaa enemmän kiinnostivat leikkipuistot :) Chalkilla näin vain yhden leikkipuiston tyyppisen alueen, ja se on saaren koulun pihalla. En ole varma, saako sinne mennä leikkimään muita kuin koululaisia. (Kuvittelisin että voi, ainakin koulupäivän ulkopuolella.)

   Pondamoksen ranta on matala ja lapsiystävällinen, eli jos rantaleikit kiinnostavat, Pondamos on hyvä paikka :)

   Itse kylässä ei ole rantaa, vaan ajanvietto keskittyy rantakadun tavernoihin ja kahviloihin. Luulisin, että lapsella on niissä tylsää.

   Pondamoksen ranta on kylän ulkopuolella, noin runsaan kilometrin päässä.

   Vastaa

   0
 5. Ei liity postaukseen, mutta sattuisitko tietämään, mikä on sellaisten kasvojenpuhdistuspannan kaltaisten, ranteisiin asetettavien vesistoppareiden virallinen nimitys? :) Ärsyttää, kun kasvoja pestessä vesi valuu kainaloihin asti. Millähän sanalla näitä voisi etsiä netistä? Ainakaan ne eivät ole vesistoppareita. :)

  Vastaa

  0
  1. En ole kuullutkaan, mutta ostaisin heti, jos tietäisin mistä näitä saa! Vihaan kuvaamaasi ilmiötä kasvoja pestessä.

   Rannestopparithan ovat fantastinen keksintö! 🙏🏻

   (Pitäisiköhän itse askarrella sellaiset paksuista hiusdonitseista... :D)

   Vastaa

   0
  2. Näitä on varmasti ihan oikeastikin myynnissä (ehkä voi lyötyä settejä, joissa on meikinpoistoa varten tarkoitettu panta ja sitten nuo rannejutut), kun YouTube-videoilla näkyy (ainakin ulkomaisilla). Pesen kasvot suihkussa, mutta ennen muuta tuo veden valuminen haittaa minua hampaita pestessäni.

   Vastaa

   0
  3. Voisiko rannehikinauhoja/rannehikipantoja käyttää tässä tarkoituksessa? Ovat kuitenkin froteeta ja oman kokemuksen mukaan blokkaavat vettä froteisten hiuspantojen tapaan. Näitä myy urheilukaupat, mutta katsoin myös pilailupuodeista löytyvän jos haluaa oikein villiksi heittäytyä ja matchata hiuspannan ja rannepannat neonväreissä kasarilta tuttuun aerobic-tyyliin uskollisesti :D

   Vastaa

   0
 6. Hei,
  Olen yrittänyt löytää päiväristeilyn tekijää Rodoksen kapungista,mutta yhtäkään en ole löytänyt🥺satutko muistamaan,tietämään, mikä näitä päiväreissuja tekee pikkupaatilla? Isommalla laivalla emme voi mennä,ollaan niin kaukana kaupungista,että pitäisi ottaa taksi satamaan mennen tullen,koska bussit eivät aikataulullisesti tule tässä kysymykseen.Olisi vain hyvä etukäteen tutkia aikataulut näiden pienempien paattien osalta.Symiristeilyjä olen löytänyt,mutta en yhtäkään Chalkipäiväristeilyä.

  Vastaa

  0
  1. Olen yrittänyt löytää päiväristeilyn tekijää Rodoksen kapungista,mutta yhtäkään en ole löytänyt🥺satutko muistamaan,tietämään, mikä näitä päiväreissuja tekee pikkupaatilla?

   Nämä pienet paikalliset päiväristeily-yrittäjät ovat sen tyyppisiä yrityksiä, ettei palveluista löydy tietoa netistä (koska lippuja ei myöskään ole mahdollista varata netissä). Homma toimii siten, että kaikki päiväristeily-yrittäjät ovat satamassa veneineen ja informaatio-tiskeineen ja -kyltteineen rivissä vierekkäin, ja asiakkaat sitten valitsevat kiinnostavan risteilyn ja varaavat sen suoraan paikan päällä yrittäjältä.

   Mitään kiveen hakattuja aikataulujakaan ei ole, ja aikataulutkin selviävät vasta, kun sesonki alkaa ja päiväristeily-yrittäjät veneineen ilmaantuvat Rhodos Townin satamaan. Tulette siis saamaan tiedon näistä vasta paikan päällä.

   Mutta ei huolta, vaihtoehtoja kyllä löytyy :) Varmasti pääsette Rhodos Townista päiväristeilyaluksella Chalkille, jos se on teillä toiveena.

   Symiristeilyjä olen löytänyt,mutta en yhtäkään Chalkipäiväristeilyä.

   Tämä varmasti siksi, että Symi on niin tunnettu, ja moni turisti tuntee Symin jo ennestään ja saattaa googlailla retkimahdollisuuksia Symille. Chalki taas ei ole tunnettu, ja turistit todennäköisesti päätyvät varaamaan risteilyn sinne enemmänkin spontaanisti paikan päällä. Kenties käytyään ensin Symillä, ja halutessa sen jälkeen vielä risteillä jollekin toiselle lähisaarelle.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)