08.05.2023

Tervehdys etelästä

Terveiset Kreikasta!

Ensimmäinen, perhelomalle omistettu viikko on edennyt hienosti ja huomenna jään jatkamaan saarihyppelyä itsekseni.

Charakin maisemaa hallitsee Ferakloksen linnoitus 1300-luvulta

Ensimmäinen viikko on vietetty Symillä ja Rhodoksella, ja ilokseni olen nyt viimein päässyt tutustumaan minulle mieleisempään Rhodokseen. ❤️

Kyselin teiltä aiemmin talvella vinkkejä "ei-niin-turistilliselle" Rhodokselle, ja vinkkien perusteella lomakyläksemme valikoitui pikkuinen Charaki itärannikolla, Archangeloksen ja Lindoksen välissä. Valinta ei olisi voinut osua enemmän kohdilleen. Olemme koko porukka ihastuneet viehättävään, puolikuun muotoisen pikkukivirannan äärellä sijaitsevaan Charakiin, jossa on rauhallinen tunnelma ja fantastisen hyviä tavernoita. Charaki on niin pieni, että kylän syvyys on vain yksi rantakatua reunustava talorivistö. Shoppailumahdollisuuksia täällä ei ole, ei myöskään hotelleja. Charaki on muinoin ollut kalastajakylä, ja täältä saa yhä ensiluokkaista kalaa ja mereneläviä. Pakko antaa suositus taverna Costas & Elenalle, jossa söimme niin herkullista ruokaa, että tulemme muistelemaan annoksiamme vielä eläkeläisinäkin.... 20 vuoden Kreikan matkailukokemuksella en ole missään syönyt niin tajuttoman hyvää grillattua seafoodia.

Toki turismi on vahvasti läsnä Charakissakin, sillä lähes kaikki rantakadun huoneistot on vuokrattu lomalaisille. Mutta tunnelma on aivan erilainen kuin hotelli-resorteissa.

Siinä missä Rhodos Townissa ja pääkaupunkia lähimmissä lomakylissä on jo täysi meno päällä, Charakissa sesonki on vasta aluillaan ja huoneistomme emäntä kertoi meidän olevan kauden ensimmäiset vieraat. Rantakadulla kävellessä voi nähdä talojen omistajia kunnostus- ja siivoustöissä laittamassa huoneistoja kuntoon talven jäljiltä.

Täällä on ihanan leppoisaa, ja tunnelma vertautuu pienempien Kreikan saarten menoon. Kreikkalaiset itse käyvät täällä myös, ja tavernoissa istuu enemmän paikallisia kuin turisteja.

Salakoksen kylä

Meillä on käytössä vuokra-auto ja olemme ajelleet sekä itä- että länsirannikolla että saaren poikki vuorten yli.

Eilen pysähdyimme lounaalle Salakoksen vuoristokylään, josta löytyi yksi viehättävimpiä aukioita joihin olen Kreikassa törmännyt. Kauniiden keltaisten rakennusten ympäröimä ja valtavan puun varjostama aukio oli niin tunnelmallinen, että tunsin suunnilleen sulavani onnen tunteeseen siinä syödessämme. Tällaiset paikat ovat mun Kreikkaa. 💕

Muuten - huoli seurueen lapsi-jäsenen viihtymisestä osoittautui täysin turhaksi. Juuri hänen vuokseen halusimme majoittua lapsiystävällisen uimarannan läheisyydessä, sillä lapsen äidin (=sisareni) kokemuksella tenava viihtyy lomamatkoilla ainoastaan rantaleikeissä ja hermostuu välittömästi jos yritetään tehdä jotain "aikuisten sightseeing -juttuja".

No, pikkuinen on kulkenut innolla mukana kaikilla retkillä ja ottanut tyytyväisenä ja kiinnostuneena haltuun niin Panormitiksen luostarin kuin Lindoksen Akropolin ja Antiikin Kamiroksen rauniot. Pidemmätkin autoretket taittuvat maisemia ja tien varsilla hengailevia vuohia tarkkaillessa. Se siitä huolesta! ☺️

Sää täällä on ollut poikkeuksellisen epävakaa vuodenaikaan nähden, ja tätä kirjoittaessani maanantaiaamuna on ensimmäinen varsinainen rantapäivän sää. Vaikka kuvista sitä ei ehkä voi päätellä, täällä on ollut tuulista sekä monina päivinä pilvistä ja sateistakin. (Ystäväni Marianna totesi, että tämä on kylmin toukokuu jonka hän muistaa.) Lapsi, kuten me aikuisetkin, pääsemme vasta tänään uimarannalle. :)

Huomenna minun on tarkoitus jatkaa matkaa Chalkin saarelle, mutta suunnitelma saattaa vielä muuttua.

Yllätyin hieman siitä, että toukokuu - no, ainakin alkupuoli, on yhä hiljaisempaa sesonkia, eikä laivojakaan vielä kulje kovin tiheästi saarten välillä. Dodekanesian pikkusaarten hyppely ei olekaan niin helppo palapeli saada kasaan, kuin olin toivonut. Ainakaan järkevällä aikataululla. Jos on aikaa viipyä yhdellä saarella viikko, niin sitten ei toki ongelmaa, mutta ihan niin paljon aikaa minulla ei ole tällä matkalla käytettävissä - ja toiveena oli vierailla ainakin viidellä tai kuudella eri saarella

Lisäksi suurta harmia aiheuttaa se, että eniten käyttämäni laiva-aikataulusivuston Openseas.gr'n "All Ports" -toiminto näyttää tällä hetkellä olevan pois toiminnasta. All Ports -hakuehto on ollut ihan mieletön apu saarihyppelyreittejä suunnitellessa: valitessa aikatauluhaussa kohdesatamaksi 'All ports', hakutulokset ovat näyttäneet kaikki sinä päivänä tietystä satamasta toteutuvat laivayhteydet. Sieltä on voinut sitten kätevästi valita, että heilahdanpa seuraavaksi vaikka tuolle saarelle. Nyt tämä haku näyttää pelkkää tyhjää.

Muutenkin Kreikan saarten online-laiva-aikataulut tuntuvat olevan poikkeuksellisen epäjärjestyksessä tällä hetkellä. Selvitellessäni Rhodos - Chalki - Tilos -välin aikatauluja, jopa suurimmat ja luotettavimmat sivustot kuten Kreikan matkatoimistojen käyttämä Openseas, GTP ja Ferries.gr näyttävät kaikki eri tietoja. Pserimoksen saaren aikatauluja ei löydy ensinkään - kyseessä on saari, jonne ei ole lainkaan virallisten laivaliikennesivustojen näyttämää liikennettä vaan saarelle liikennöidään paikallisilla pikkualuksilla Kosilta ja Kalymnokselta. Ainoan laivayhtiön, jonka pitäisi tätä liikennettä hoitaa, sivusto näyttää tyhjää Pserimoksen kohdalla. Yritä siinä sitten suunnitella... :D Saattaa olla, että tällä reissulla joutuu osittain matkaamaan old school -tyyliin eli siten, että saarten väliset yhteydet selviävät vasta paikan päällä.

Vähän seikkailua, ja mahdollista saarille jumiutumista siis kenties tiedossa :)

Palataan! ☺️🇬🇷

3 comments on “Tervehdys etelästä”

  1. Dodekanisos Seaways ei vie kaikille saarille joihin olen menossa :) Mutta kyllä - Dodekanisos Seaways -yhtiön sivujen aikataulu on tällä hetkellä ainoa paikkansapitävä aikataulu jonka olen löytänyt.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)