13.07.2022

Keittiökuulumisia

Mä olen nyt tilannut keittiön. 🙏🏻

Mikä helpotus.

Olen aika lailla toivoton keittiön suunnittelija, eikä tämä tullut varsinaisesti yllätyksenä. Joku toinen nauttii lukemattomien vaihtoehtojen, materiaalien, tyylien ja keittiötoimittajien vertailusta ja jollain toisella on päässä valmiina tarkka ja hiottu visio keittiöstään. Mun kohdalla ei toteudu kumpikaan.

Budjetti on myös seikka, joka varmasti ohjaa monen valintoja ja keittiö haetaan niistä vaihtoehdoista, jotka sopivat omaan budjettiin. Materiaalit ja minkä nimisestä firmasta keittiö saapuu saattavat olla toissijaisia. Minulla ei ole mittavia säästöjä plakkarissa keittiötä varten, mutta keittiön kasaaminen mahdollisimman edullisesti ei ole/ollut ohjaava tekijä.

Kuva: 4 Seppää

Mulla on keittiöön täysin tunnepohjainen suhtautuminen. Haluan ihanan, viihtyisän keittiön. Ja kyllä mä mielellään haluan myös laadukkaan keittiön joka kestää kulutusta ja jonka materiaalit ovat kauniita katsella. Mä käytännössä asun keittiössä silloin kun en tee töitä. Rakastan keittiötä tilana ja rakastan ruoan laittoa. Ruoan äärellä puuhasteleminen on minulle Egeanmeren maisemissa samoilun ohella nautinnollisinta irrottautumista muuten niin suorittavasta elämästäni. Porkkanoiden ja kukkakaalin pilkkominen on lomaa näppikseltä. Aamukahvi kodikkaassa keittiössä on paras tapa aloittaa päivä.

Olen valmis satsaamaan siihen, että saan just mun tunnelmakeittiön.

Ainoa harmi ja hidaste minun ja täydellisen keittiön välillä on se, että en vain ole kodinsuunnittelija-tyyppiä. En innostu materiaalien ja sisustuselementtien maailmasta. Kodin sisustaminen on kuin "välttämätön paha". Sitä on vaikea selittää sellaiselle, jonka sydän sykkii kodin ihanille tiloille ja niiden mahdollisuuksille ja pää pulppuaa sisustusideoita ja somistusratkaisuja. (Mun pää pulppuaa ihonhoitovinkkejä... 😅)

Vaihtoehdot ja valinnat stressaavat ja väsyttävät minua. Ja keittiöön liittyy paljon valintoja. Perehdyttyäni talven ja kevään aikana eri keittiötoimittajiin, -tyyleihin, vanhan keittiön tuunaukseen, ovien maalaukseen ja vaihtoon, työtasomateriaaleihin, välitiloihin, ovimalleihin, vetimiin, tiskialtaisiin ja jääkaappimalleihin olin viikko viikolta ahdistuneempi. "Jos tilaat kaappien rungot Ikealta ja teetät ovet siellä-tai-täällä ja ostat keittiökoneet tuolta voit säästää näin-ja-näin-paljon." Mitä maksaa Puustelli, kuinka paljon halvemmaksi tulee Ikea tai Epoc, entä olisiko Petra-keittiö hyvä ratkaisu siltä väliltä, ja mites olisi Aina-keittiö, siellä on kuulema hyvä laatu.

Mun pää oli poksahtaa kaikkien vaihtoehtojen keskellä. Lopulta yksi asia oli selvää: jos haluaa keittiön edullisesti (muuten kuin valitsemalla Ikea-tyyppisen ratkaisun), on nähtävä todella paljon vaivaa.

Koskaan aiemmin keittiöremonttia tehneenä minulla ei ollut juuri mitään käsitystä keittiöiden hinnoista. Saatoin kyllä arvata, että kyllä tähän kymppitonni varmasti menee ainakin, jos en lähde Ikea-linjalle. Lopulta yllätyin suuresti, miten vähän hintaeroa suurten keittiöfirmojen hinta-arvioilla oli. Ja kyllä, yllätyin siitäkin, että mun kokoinen keittiö tulee todella kalliiksi, jos/kun ei itse pysty tekemään remontin eteen mitään. (Tai ei ota Ikeaa.) Kalleus on tietysti suhteellista, mutta minulle 15 000 alkaa olla jo paljon rahaa.

Sen ohella, että minun on niin vaikea kääntää unelmieni keittiötä konkreettisiksi suunnitelmiksi ja kaappimalleiksi, kaikkein suurin rasite minulle oli kommunikaatio (tai sen puute) sekä tahmea eteneminen eri keittiötoimittajien ja alan urakoitsijoiden kanssa.

Joko kemiat eivät toimineet, firmojen edustajien vapaat ajat jatkuvasti kortilla tai urakoitsijat kieltäytyivät työstä tai eivät vastaa tarjouspyyntöihin. Kaikkein pisimmälle pääsin erään keittiötoimittajan mukavan naisen kanssa, mutta kun emme lopulta millään löytäneet yhteistä sopivaa tapaamisaikaa jolla alulle pantua suunnitelmaa voisi edistää, eikä naista vain meinannut saada kiinni, minulla meni hermo. Oikeasti - keittiötyyppien tapailuun, tarjouspyyntöjen lähettelyyn ja vaihtoehtojen vertailuun saisi kulumaan kokopäivätyön verran aikaa - tai vähintään kokopäiväisesti hermot. Totesin, että minusta ei taida olla tähän.

Niin sitten päädyin tilaamaan keittiöremontin puusepältä, jonka kanssa kommunikaatio toimi heti.

Minulle tulee uniikki käsin tehty puusepän keittiö, ja vaikka se on kalliimpi kuin olin ajatellut keittiöremontista maksavani, sijoitus on varmasti ajan - ja hermojen -säästämisen arvoinen. Lisäksi ajatus siitä, että keittiötilauksellani tuen käsityöammattilaista, on minulle hyvin mieleinen. Arvostan käsityötä todella korkealle, ja on hieno lisäarvo, että keittiötä katsoessani - ja käyttäessäni - tiedän, kuka sen on valmistanut. Ja olen itsekin osallinen keittiöni synnyssä, koska se tehdään vain minulle.

Sain vinkin tamperelaisesta puusepästä maalarilta, joka kävi tapetoimassa olohuoneeni seinän. (Kiitos Hanna..!) "Hän ei ole halvin, mutta uskallan väittää, että paras."

Hintalappu ei tosiaan ole halvin, mutta punnittuani vaihtoehtoja ja miellyttyäni sujuvaan yhteyteen sekä tarjouksen sisältöön (koko keittiö seiniä myöten "avaimet käteen" -periaatteella) rohkaistuin tekemään puusepälle vastatarjouksen. Voisiko urakasta saada hinnanalennusta yhteistyön myötä? Puuseppä tarttui vastatarjoukseeni ja niin syntyivät kaupat.  🤗 Remontti tullaan esittelemään yksityiskohtaisesti blogissani.

Puuseppä on nimeltään Eetu Tingander ja herran verkkosivut löytyvät täältä. Mestaripuuseppä kertoi muotoilleensa ensimmäisiä puujuttujaan jo tenavana. Miestä kuunnellessa ja hänen töitään katsoessa tulee mieleen enemmänkin puutaiteilija kuin huonekalujen valmistaja, jos saatte kiinni erosta. Tämäkin viehättää minua. Taiteilijuutta on minullakin verenperintönä ja erityisesti tunnistan intohimoisen suhtautumisen omaan aiheeseen. Siihen voin todella samaistua. Tunteeseen, että on hienoa luoda jotain itse, ja vielä sellaista, josta on iloa ja hyötyä muillekin.

Mutta tiedättekö mikä tässä projektissa on kaikkein hienointa. Se on vaivattomuus. Kuukausien tahmeuden jälkeen palaset loksahtivat nopeasti kohdalleen puuseppä-Tinganderin kanssa ja olen niin valtavan iloinen, että keittiö on nyt tilattu ja olen askeleen lähempänä omaa keittiötä.

❤️

Remontin alustava suunniteltu toteutus on syyskuussa.

Keittiön oven suussa seisovan möhkö-kaapin tilalle tulee työtaso ja alakaapit.

Mood board "Sannin keittiöstä", jonka annoin puusepälle. Tämän paremmin en osaa ihannekeittiöni henkeä kuvailla, ja annan luottamukseni Tinganderin käsiin.

Kyllä jännittää, millaiseen keittiöön saan syksyllä astua...!

.

P.S. Keittiön väri on yhä päättämättä...!  (voiko kenellekään olla valinnat näin vaikeita....)

26 comments on “Keittiökuulumisia”

 1. Keittiöstäsi tulee varmasti aivan ihana!!! Oon tosi iloinen puolestasi, keittiö on tärkeä paikka jossa tulee vietettyä paljon aikaa.

  Vastaa

  0
 2. Onnea keittiöpäätöksen tekemisestä, kuulostaa mahtavalta valinnalta! Ja moodboardit iskevät omaankin estetiikkaan.
  On tosiaan kiva että on valinnanvaraa, mutta ehkä joskus vähän vähempikin riittäisi :D

  Vastaa

  0
  1. Kiitos Jenni! :)

   On tosiaan kiva että on valinnanvaraa, mutta ehkä joskus vähän vähempikin riittäisi :D

   Jjepp..!

   Vastaa

   0
 3. Vau, onpa hienoa! En malta odottaa millainen lopputulos on. Ja kiitos tästä puuseppä-vinkistä, mun koti kaipaa muutamia kiintokalusteita joten tämä suositus tuli tarpeeseen. Keittiön ostin jo ex tempore ja suoraan sanottuna vähän heräteostoksena. Halusin freesin ja ihanan keittiön itselleni, koska se tosiaan on asunnon tärkeimpiä paikkoja. En suoraan sanottuna edes perehtynyt vaihtoehtoihin tai vertaillut mitä kaikkea olisi tarjolla, koska tiedän että olisin myös ahdistunut vaihtoehtojen lukumäärästä. Nyt valitsin ensimmäisen firman jonka keksin, ensimmäiset silmää miellyttäneet sävyt kaapinoviin jne ja puolen tunnin harkinnalla kaikki oli lyöty lukkoon. Eli lukuisten vaihtoehtojen aiheuttamaan ahdistukseen samastun, mutta jahkailusta mua ei voi varmaan syyttää, heh.

  Vastaa

  0
  1. Kiitos M.! :)

   Eli lukuisten vaihtoehtojen aiheuttamaan ahdistukseen samastun, mutta jahkailusta mua ei voi varmaan syyttää, heh.

   😀👍

   Mä oon sellainen säätäjä että ei vain ole mahdollista päättää tai valita mitään nopeaasti. 🙈

   Vastaa

   0
 4. Oioioi, tätä keittiöprojektia odotan super innoissani! Täysin sinulle tehty keittiö kuulostaa uskomattoman hienolta mahdollisuudelta ja avaimet käteen -systeemi kruunaa hankinnan.

  Vastaa

  0
 5. Mun ehdoton suosikki moodboardista on tuo pehmeän vihreä keittiö, ihanan lämmin ja kodinomainen mutta freesi:)

  Vastaa

  0
 6. Upeaa! Remontin yhdistäminen blogiin ja puusepäntaitoon luottaminen on hyvä päätös! Kuulostaa niin sinulta ja saat varmasti unelmiesi keittiön!

  Vastaa

  0
 7. Pystyn niin samaistumaan päätöksenteon vaikeuteen, kun vaihtoehtoja on liikaa. Itse tykkään sisustamisesta, mutta jo tyyliin pelkkä lipaston osto tuottaa vaikeuksia, kun en jotenkin osaa hahmottaa mittasuhteita ja kokonaisuutta.

  On sulla kyllä hankalan mallinen keittiö. Varsinkin jos haluat säilyttää pöydän siellä, niin ei pysty oikein suoraan H:n mallista tekeen. Mullakin löis pää tyhjää. Kun kokkaat paljon ja kierrätät, niin kannattaa ottaa ennen kaikkea käytännöllisyys huomioon. Paljon työtasoa pilkkomiselle ja hyvät kierrätysmahdollisuudet, että roskistilaa olis enemmän kuin se vakio kaks roskista.

  Tosi ihanaa, että päädyit paikalliseen puuseppään ja se on niin sun tyylinen ratkaisu. Tommoset kuvakollaasit on hyviä hahmottamaan ajatuksia. Vaikka sanoitkin, ettet oikein osaa sanoa tarkkaan mitä haluat, niin tosta kollaasistahan pääsee hyvin kärryille toiveista. Itse ainakin bongasin heti, että tykkäät maalaisromanttisesta tyylistä, kaikissa kuvissa on puinen (puunvärinen) työtaso ja peiliovet. Niillä pääsee jo tosi pitkälle suunnittelussa. Nuo vihreet ovet sun kollaasissa on aivan ihanat! Ja jos yhtään helpottaa, niin olipa lopputulos millainen tahansa, niin se on varmasti aivan ihana. Näin mulle eräs keittiösuunnittelija sanoi 🙂

  Ps. Tajusin, että tää kommentti kuulostaa kauheelta neuvomiselta. Anteeksi 🙏 Oot varmasti viime kuukausien selvittelyjen tuloksena enemmän kuin tietoinen kaikesta mitä ottaa huomioon 😁

  Vastaa

  0
  1. Kiitos Maria, eikä tämä kommentti kuulostanut lainkaan "kauhealta neuvomiselta" vaan päin vastoin mua ilahduttaa, jos joku jaksaa/haluaa esittää näkemyksiään tässä projektissa. 🙏🏻

   Keittiö tulee jäämään I:n muotoon, ei tosiaan oikein muuta voi tällaisessa pitkässä ja kapeassa huoneessa.

   Kierrätys on mulle ihan tärkeimpien asioiden joukossa ja jätteille tulee olla paljon tilaa. Kaksi roskista ei riitä meikäläisen kodissa mihinkään. Tällä hetkellä mulla on täydellinen kierrätyskaappi tilassa (vanha alajääkaappi!), johon tulee astianpesukone. Olen parhaillaan pähkäilemässä miten saisin saman verran tilaa järjestettyä uuteen keittiöön. En myöskään oikein voi sietää "loota"-mallisia astioita metalli/lasi/muovi/kartonkijätteelle, koska niihin mahtuu niin hemmetin vähän jätettä ja astian muoto tekee mahdottomaksi hyödyntää sen tarjoaman tilan kunnolla. Nyt mulla on eri jätetyypeille oma vetolaatikko (siellä alajääkaapissa..! :D) ja se on yksinkertaisesti täydellistä. 🤩

   Itse ainakin bongasin heti, että tykkäät maalaisromanttisesta tyylistä

   Kyllä, just näin..! Maalaisromanttinen on oikea sana. ☺️ Onhan sellainen keittiö ehkä hassu tavallisessa kerrostalohuoneistossa jonka muut huoneet eivät hengi samaa tyyliä, mutta tuosta tyylistä mä pidän..! Moderni, "kiiltävä" keittiö on täysi vastakohta sille keittiölle jossa mä viihdyn. ❤️

   Vastaa

   0
 8. Ooh odotan innolla millainen keittiö sulle tulee! Meillä on just tuollainen möhkökeittiö eli lämminhenkistä puuta kaapinovet, inhoan sellaisia kun tyyliin kaikkialla, lapsuuskodista alkaen, on ollut sitä puuta ja puupintaa...se Vehmerin talokin oli sitä. Siksi mä haaveilen siitä omasta kodista jossa olisi itse valitut pinnat ja värit :)

  Vastaa

  0
 9. Jos materiaalina on tammi, niin en ehkä itse maalauttaisi peittävällä värillä. Menisi ikään kuin hukkaan se tammi materiaalina. Maalattuna voisi olla muutakin, halvempaa matskua. Kuultopetsaus, vaalea tai tumma, riippuen kummasta pitää enemmän. Ja voisihan se olla "väri"sävytettykin petsi tietysti.

  Vastaa

  0
 10. Hei tää ei liity nyt mitenkään keittiöihin, mutta meikinkiinnityssuihkeet...? Ei sulla sattuis olemaan suunnitteilla juttuja näistä, tuotetoiveena mm. Lily Lolo, joku Sokoksen edullisempi esim. L'Oreal tms? 😅🙏

  Vastaa

  0
  1. Moikka Piitsq! Ei ole valitettavasti näistä juttuja suunnitteilla. :/ Itselläni meikki pysyy hyvin, joten en oikein pysty oman ihon perusteella näitä testaamaan. Pystyisin ainoastaan erittelemään sitä mihin tuotteiden teknologia perustuu, mutta toimivuuteen en pysty itse ottamaan kantaa.

   Vastaa

   0
 11. Mahtavaa!
  Muista sitten tallettaa tarkasti ennen ja jälkeen kuvat, niitä on kiva nähdä paljonkin.
  Ja tässähän olikin jo lähtökohdasta kuvia.
  Hihkuisin niin innosta. Ihan uusi keittiö!

  Vastaa

  0
  1. Kyllä, ehdottomasti otan tarkat ennen/jälkeen -kuvat :) (Kaikki ennen/jälkeen -vertailut on kivoja, oli kyse sitten sisustuksesta, elämäntapamuutoksesta, meikistä, hiuksista tai mistä vain..! ☺️)

   Vastaa

   0
 12. Minulla taas olisi hyvin selvät sävelet keittiön tyylin ja värityksen suhteen, mutta pidän sitä äärimmäisen epätodennäköisenä, että pääsisin joskus suunnittelemaan itselleni keittiön.

  Sitten enemmän blogin ydinsisältöön liittyvä kommentti: vanhuus kiihdyttää tuloaan tässä neljänkympin hujakoilla - huomaan tänä kesänä saaneen itselleni kaksi tosi vahvaa nasolabiaalijuonnetta. Myös poskilla verisuonet puskevat myös aiempaa vahvempina esiin kesäisen pakkoaurinkoaltistuksen myötä.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)