Selailin tänään huvikseni Aurinkotuotteet-tägini postauksia, ja se osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi ja opettavaiseksi matkaksi luonnonkosmetiikan aurinkotuotteiden kehitykseen ja lähihistoriaan.
Olen kirjoittanut blogin ensimmäisen aurinkotuotteita käsittelevän postaukseni kesäkuussa 2010 otsikolla Aurinkovoide hakusessa. Olin edellisenä kesänä aloittanut luonnonkosmetiikkaprojektini, ja pitkään olin hyvin ehdoton siinä, että kaikki käyttämäni tuotteet tulee olla luonnonkosmetiikkaa.
Tuona kesänä yksitoista vuotta sitten kirjoitin:
"Suunnittelin lähteväni kiertämään seudun luontaistuotekauppoja aikeenani löytää hyvä luonnonkosmetiikan aurinkorasva, mutta valikoima osoittautui erittäin rajalliseksi. Löysin aurinkovoiteita ainoastaan Laveralta ja Frantsilalta, ja Laverankin tuotteista osa oli päässyt loppumaan. Laveran jäljellä olevat SK 15 (Anti-Ageing Sunscreen) ja SK 20 (en muista oliko Baby&Children vai Neutral) tuntuivat ihooni liian tahmeilta, ja Frantsilan Luontoäidin aurinkovoidetta en voinut edes kokeilla koska siitä ei ollut testeriä."
Jep. Tämä oli tosiaan tilanne. Tiesittekö muuten, että Lavera oli Euroopassa ensimmäinen luonnonkosmetiikkamerkki, joka alkoi valmistaa aurinkovoiteita? He olivat ensimmäinen toimija luonnonkosmetiikkakentällä, joka rohkeni lähteä tähän vaikeaan kokeiluun. Luonnolliset, fysikaalisen UV-suodattimen aurinkovoiteet olivat, ja ovat yhä, yksi haastavimpia kosmetiikkatuotteita alalla.
Vuoden 2010 postauksessani kerroin lisäksi, että sen astiset kokemukseni luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista olivat nolla, ja pyysin apua lukijoilta hyvän luonnollisen aurinkovoiteen löytämiseen.
"Hakusessa on notkea, helposti levittyvä voide joka ei jätä tahmeaa pintaa. Mä olen tässä vähän mietiskellyt, että voikohan tuon tahmean koostumuksen välttäminen ylipäänsä olla mahdollista luonnon aurinkosuojissa… "
Niinpä. Validia pohdintaa.
Ensimmäinen kokeilemani luonnonkosmetiikan aurinkovoide tuolloin 11 vuotta sitten oli Santen (kuvassa). Se oli aika kamala. Vaikka suojakerroin oli "vain" SK20, voide oli superjauhoista ja kuivakkaa, ja jymähti ihoon hetkessä jättäen kellertävän pinnan. Tuohon aikaan mineraalifiltterin valkoisuutta yritettiin taittaa kellertävillä aineilla kuten beetakaroteenilla..! No, en nyt tiedä oliko vaaleankeltainen voide iholla (erityisesti kasvoilla..!) yhtään sen miellyttävämmän näköinen kuin valkoinen! 😅
(Mun blogikuvat oli tuohon aikaan noin pieniä, siksi huono resoluutio kuvassa.)
Seuraavana kesänä testailin Laveran ja Lovean aurinkovoiteita. Laverasta en pitänyt yhtään, testiin saamaani lasten SK20-voidetta kuvailin erittäin jäykästi levittyväksi, iholle valkoisen pinnan jättäväksi ja kaikin puolin epämiellyttäväksi käyttää. Tosiaan, jo suojakertoimen 20 voiteet olivat todella jähmeitä tuohon aikaan.
Hauskaa, että SK 20:a pidetään nykyään alhaisen suojakertoimen tuotteena, ja kymmenen vuotta sitten se nähtiin niin tehokkaana, että sitä käytettiin lasten aurinkovoiteissa.
Lovean SK15-voiteesta tykkäsin, ja siinä olikin käytetty mikrokokoisia mineraalipartikkeleita, mikä vähensi tuotteen jähmeyttä ja valkoisuutta.
Kesällä 2011 olin kuitenkin jo luopunut yrityksestä käyttää pelkästään luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita, koska ne olivat vain niin epämiellyttäviä.
Esittelin kesän 2011 postauksessa monivuotisen luottotuotteeni, Clarinsin Sun Wrinkle -kasvoaurinkovoiteen. Tuolloin olin siirtynyt "jopa" suojakertoimeen kahdeksan...! Kun aiemmin olin käyttänyt kutosta. 😅 Näitä suojakertoimiahan ei enää suurimmalla osalla valmistajista edes ole, koska niitä pidetään niin mitättöminä.
Kesällä 2012 en näytä yhäkään löytäneen hyviä luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita. Sen sijaan kerroin ensimmäistä kertaa "pigmenttiviiksi"ongelmastani, eli ylähuulen hyperpigmentaatiosta. Postauksen mukaan olin aloittanut tiedostavat toimenpiteet "viiksien" ehkäisemiseksi edellisenä kesänä, vaikka ilmiö oli ollut tuttu jo pitkään.
Kesällä 2012 ei vielä ollut lahjaa nimeltä Cliniquen Dark Spot Defense (eikä myöskään Darphinin vastaavaa...), ja hallitsin ongelmaa levittämällä ylähuulelle paksuja kerroksia mineraaliaurinkovoidejankkia. :D Voi jestas....
Kesällä 2013 en raportoinut luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista yhtään mitään, eli edelleen mentiin ilmeisen matalalla profiililla sillä kentällä.
Seuraavana kesänä olin testaillut Biosolista ja Aubreyta, ja nyt alkoi jo löytyä jotain miellyttävähköäkin. Tai ainakin vähän vähemmän epämiellyttävää :) Suojakertoimet tosin pysyivät yhä alhaisina, testaamani voiteet olivat välillä SK 6 ja SK 15. Aubreyn voide oli mielestäni aika hyvä, mutta samalla raportoin kuitenkin lievästä nihkeydestä, jauheisuudesta ja jälkitahmeudesta.
Samana kesänä kerroin myös puuterimaisesta aurinkosuojatuotteesta.
Kesällä 2015 olin testaillut Acorellea - enkä tykännyt yhtään. Postauksen otsikko Tahmaa marjapensaiden lomassa kertoo kaiken olennaisen. Tahmeaa, nihkeää, valkoista.... juuei.
Viisi vuotta kysymykseni "voikohan tuon tahmean koostumuksen välttäminen ylipäänsä olla mahdollista luonnon aurinkosuojissa" jälkeen, vastaus tuntui yhä olevan ei.
Vuonna 2016 en ole kirjoittanut sanaakaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista, mutta vuonna 2017... drumroll, please, näyttämölle astuu merkki nimeltä ALGA MARIS.
Ja ollaan saavuttu aikaan, jolloin luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden teknologia sekä markkina todella lähti kehittymään supernopeasti.
Seuraavana keväänä Mádara lanseerasi omat aurinkovoiteensa, mikä myös oli merkittävä virstanpylväs eurooppalaisen luonnonkosmetiikan scenessä. Alga Maris ja Mádara tekivät sävytetystä kasvoaurinkovoiteesta hitin, joka lähti leviämään kulovalkean tavoin.
Fast-forward vuoteen 2021, ja valinnanvaraa lk-kentällä on vaikka kuinka. Koostumukset parantuvat joka vuosi, ja suurimpia läpimurtoja sävytetyn koostumuksen lisäksi on ollut onnistua formuloimaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteista lähes nestemäisiä. Alga Maris taisi olla ihan ensimmäisiä tällä formaatilla, ja nyt nestemäisyys on muuttumassa uudeksi standardiksi. Cattier, Lavera, Biosolis, Alga Maris, Acorelle, Ekopharma, Atopik.... Kaikilla on nestemäisiä aurinkovoiteita.
Valkoinen maalipinta ja tuskainen nihkeys ovat muistoja vain - nyt luonnolliset aurinkovoiteet ovat notkeita, ohuita ja miellyttävästi levittyviä. Valkoisuutta ei voi täysin välttää, mutta nykyinen hienovarainen ja läpikuultava vaalea kajo on hyvin kaukana vuoden 2010 vitivalkoisesta, jäykästä "jankista".
Huikeaa! Ja niin mielenkiintoista..! 😍 Ala tuntui junnaavan todella pitkään, ja nyt mennään eteenpäin niin, että tämän kesän koostumukset saattavat jo ensi vuonna olla "so has-been" :D
Katsellaan mitä tapahtuu..! :) I will most certainly keep you posted! ☀️
29 comments on “"Vähän" on tultu eteenpäin - luonnonkosmetiikan aurinkovoiteiden kehitys 10 vuoden aikana”
Tilasin sun suosituksesta tuon Alga Mariksen Créme Solaire Teintee sk30:n. Olin hieman epäileväinen, mutta jestas: sehän oikeasti on puuterinen lk-aurinkovoide! Uskon, että siitä tulee tän kesän luottotuote! On nämä kyllä kehittyneet huimasti. Kiitos suosituksesta!
🙏🏻 Se on vain niiin hyvä..! 👌
AlgaMaris käytössä 2 aiempaa kesää ja tänään kävin hakemassa uuden sprayn tulevalle kesälle :) Ovat tarjouksessa Sokoksella... Paras!
Ja nyt näkyy trendin kääntyneen niin että ns normikosmetiikan puolelta pompsahtelee markkinoille pelkkiä fysikaalisia suoja-aineita sisältäviä aurinkovoiteita. Todella mielenkiintoista seurata tätä kehitystä :)
Ihan totta...! Kai tämä liittyy yleiseen "clean beauty" -trendiin ja siihen, että mineraalifiltteri käsittääkseni ärsyttää ihoa keskimäärin huomattavasti vähemmän kuin kemialliset. Olen lukenut monen ns. ongelmaihoisen suosivan mineraalipohjaisia aurinkovoiteita, koska ne aiheuttavat vähemmän ärsytystä ja epäpuhtauksia.
Muistan aikanaan mineraalimeikeistä kaavaillun tehokasta vaihtoehtoa aurinkovoiteelle... eihkä se jopa toimii, jos iholla on tarpeeksi paksu kerros jauhoa.
Kovin miellyttäviä ne kokeilemani luonnonkosmetiikka/luomusuojat ei olleet. Tilailin muutaman iHerbin kaupasta, ja paksua jankkia tietenkin.. enemmän kuin jankkius, minua haittasi kuitenkin laventelin, sitruksen ym tapaiset eteeriset öljyt.
Sittemmin en ole testaillut luomuja, kun aasialaisista (sekä apteekkipuolelta) on ollut riittävästi hyviä kokemuksia.
Madara SUN20 Weightless Milk on jäänyt vakiokäyttöön. Järkevän hintainen ja sopii myös kasvoille hyvin. Olen kyllä eri mieltä tuosta "weightless" sanan käytöstä, onhan se todella öljyinen tuote. Sopii kuitenkin minulle paljon paremmin kuin Alga Mariksen spray, joka ei imeydy vaan jää ihon pinnalle pyörimään.
Vielä kun pääsisi eroon siitä valkoisesta kajosta joka tulee uinnin jälkeen. Levittämisen jälkeen ei näy juuri mitään, mutta heti kun iholle tulee vettä niin näyttää aika kauhealta.
Minäkin tykkään Maádaran SK20 Weightless-voiteesta :) Mun iholla se ei ole erityisen öljyinen, mutta ei mikään superohutkaan. Aika tavanomaisen emulsion tuntuinen.
Sävyttävät aurinkosuojat on kyllä olleet ihan hitti mun kesäiholle! En usko että jaksaisin erikseen käyttää sävyttämätöntä aurinkosuojaa ja meikkivoidetta sen päälle. Atopikin ja Alga Mariksen formulointi on kyllä tosi tasokasta, mutta sävyvalikoimiin kieltämättä kaipaisi lisää vaihtoehtoja. Varsinkin Atopikin suomalainen tausta huomioituna tuntuu vähän hassulta, miten tummahko beige se vaaleampikin sävy on. No, onneksi ei sentään oranssi tai persikkainen... 🙊
Oon tykännyt todella paljon tosta Algae Mariksen sävytetystä aurinkovoiteesta kasvoille. Ihan luottotuote oli koko viime kesän. Kuvan tuotteista kiinnostelee eniten Korres, koska sydän jotenkin edelleen sykkii kovasti kyseiselle brändille. Muistelen myös kokeilleeni viime kesänä jotain testeripussukka heidän kasvoaurinko rasvoistaan ja tuntui hyvältä(laitoin tyyliin naamaan työpäivän jälkeen kun oli repussa mukana). Imeytyi tosi vikkelään iholle eikä ollut *rasvainen*. En vain muista mikä se oli :), grape vain sport linjaa...
Kasvoilla on tärkeää että aurinkorasva imeytyy hyvin eikä jätä valkoista kalvoa, ei saa myöskään olla liian rasvainen koska kesällä kasvot muutenkin hikoilee ja rasvoittuu enemmän. Niin ja oishan se hyvä ettei myöskään ärsyttäis ihoa tai olis mitään inhottavaa hajua :). Oikea sävy on sitten iso lisäplussa hyvällä tuotteelle, tosin sellaista ei mieheni sitten suostu käyttämään.
Mä en ole jotenkin saanut Alga Mariksen sävytettyä voidetta sopimaan iholleni. Kovasti sitä on kehuttu, mutta omaan sekaihoon se jättää rasvaisen lähmän ja kuivia länttejä. Alkuun voide näyttää ihan hyvältä, mutta sitten ilmestyvät kuivat kohdat ympäri kasvoja. Tuote on samalla hyvin rasvainen mutta ilmeisesti kuivattava? Tätä on myös normaalilla puhdistuksella hyvin hankala saada pois. Ehkä seuraavaksi otan kokeiluun tuon Mossan voiteen.
Minulla se ei ole rasvainen, mutta kuivattava kyllä (sinkki). Käytän löhinnä t-alueelle, koska se pienentää huokosia kivasti. Muuten sitten kemialliset sopivat paremmin.
Itseäni ei valkoisuus ja tahmaisuus sinällään haittaa ja öljyinen aurinkovoide pohjustaa mineraalipohjan kivasti kesät talvet. Monissa luonnonkosmetiikkavoiteissa on minulla vain se ongelma, että ne sisältävät eteerisiä öljyjä tuoksuina. Näistä tulee kauhea kutina. Siksi olen siirtynyt käyttämään muita merkkejä. Ultrasun on suosikkini! Heiltä löytyy niin geelimäisiä urheiluvoiteita kuin mineraalisuojaa kasvoillekin.
Jes, minäkin tykkään Ultrasunin tuotteista..!
Aurinkovoiteissa käytetään tosi vähän eteerisiä öljyjä, koska jokin niistä ovat fototoksisia. Itse asiassa väittäisin, ettei aurinkovoiteissa lainkaan käytetä kokonaisia eteerisiä öljyjä, vaan ainoastaan niiden osia (kuten linalool, limonene, citronellol jne), jotka ovat eteerisistä öljyistä irrotettuja itsenäisiä hajusteita.
Vakiongelmaani eli Algamariksen aurinkosuojan poistoon kasvoilta kokeilen tänä kesänä jotakin puhdistusöljyä (kasvoille ei varmaan kannata laittaa rypsiöljyä, vai saisikohan sen toimimaan :))? Osaisitko vinkata, mitä edullisemman hintaluokan öljypuhdistuksista kannattaisi kokeilla?
Moikka! En suosittele kasvoille ensisijaisesti rypsiöljyä (tai muutakaan "pelkkää" öljyä) puhdistamaan. Emulgaattorin sisältävät putsariöljyt irrottavat likaa yhtä tehokkaasti ja ovat miellyttävämpiä käyttää, koska huuhtoutuvat iholta vaivatta. :) Ei-emulgoituvat öljyt saattavat jopa aiheuttaa epäpuhtauksia, jos niitä jää iholle liikaa puhdistuksen jälkeen.
Todella edullinen öljypuhdistus on esimerkiksi Ceralan-pesuöljy:
https://www.itsehoitoapteekki.fi/tuotteet/ihonhoito/perusvoiteet/ceralan-pesuoljy/
Tämä tosin ei ole 100% öljyä, mutta se on öljypohjainen, ja irrottaa ainakin minun ihollani mineraaliaurinkosuojan tosi hyvin. Käytän tätä vartaloaurinkovoiteiden poistoon (kasvojen puhdistusöljyjä minulla on valtavasti erilaisia :D).
Jos haluat vinkin edullisesta kasvojen öljyputsarista, Suomen edullisimmat ovat Dermosil & Avril:
https://www.dermosil.fi/ihonhoito-tuotteet/kasvot/puhdistustuotteet/3670-puolukkapuhdistusöljy- (hups, tämä on näköjään jälleen kerran jäämässä pois valikoimasta..! On jo kerran aiemmin jäänyt ja tuli sitten takaisin. Ehkä nyt sama homma..? Jospa uudistavat vain pakkausta tai jotain? Tämä on mun suosikki Avrilin yli!)
https://www.houseoforganic.fi/products/avril-organic-puhdistusoljy
Kiitos paljon! Aloitan testaamisen edullisista, ja jos niillä ratkeaisi ongelma, saatan kokeilla keskihintaisiakin.
Ja siis en ole oikeasti kokeillut rypsiöljyä! :) Jostakin muistan vain lukeneeni sen käytöstä tähän, en muista, oliko tuloksista tietoa...
Periaatteessa mitä tahansa öljyä voi käyttää ihon puhdistukseen, kaikki rasva liuottaa rasvaliukoista likaa, mutta öljyillä on rasvahappokoostumuksensa puolesta vähän erilaisia ominaisuuksia, ja kaikki öljyt eivät esimerkiksi sovi yhtä hyvin kaikille ihotyypeille. Jotkut öljyt, kuten erityisesti risiiniöljy, myös irrottavat likaa paremmin. :). (Mutta risiini kuuluu aina sekoittaa toiseen öljyyn, koska yksinään se on niin tahmeaa, että vaikka irrottaakin lian, sitä itseään voi olla vaikea saada liukenemaan iholta.. :D)
Rypsiöljystä putsariyhteyksissä en muista koskaan lukeneeni, se ei ainakaan ole niitä ihanteellisimpia öljyjä puhdistukseen.
Toivottavasti löydät edullisista hyvän ja toimivan :) Vielä yksi suht. edullinen vinkki: Lumene Pure Glow Cleansing Balm. Se on balmimainen öljyputsari, yksi mun suosikkeja :)
Ootko testannut Korresin aurinkovoiteita? Vaikuttavat mielestäni lupaavilta 🙂
Olen testannut aikaisemmin vain Citrus Sport SK 30-voiteen, ja sille en kovin syttynyt :)
Uusista Yoghurt Sun -linjan tuotteista olen ehtinyt kokeilemaan sävytettyä kasvoaurinkovoidetta SK 30, ja se oli oikein miellyttävän tuntuinen 👍☺️
Me pohdittiin tässä joku päivä poikaystävän kanssa, että voikohan myös huulet palaa ja pitäisikö ne suojata? 😄 Itsellä huulet tuntuvat lähinnä kuivuvan auringossa, mutta kuitenkin myös niitä spf-huulirasvoja myydään.
Voi ei, tämä kommentti meni vahingossa väärän postauksen alle! Tarkoitettu siis tuohon aurinkovoidepostaukseen 😅
Blogin kommenttitoiminnossa on jokin bugi, moni muukin on viime aikoina kommentoinut kommenttinsa menneen väärään postaukseen (koska se teille ilmeisesti näkyy niin), mutta täällä blogin hallinnan puolella kommentit näkyvät oikean postauksen yhteydessä :)
Kyllä, huulet voivat palaa (nimimerkillä "Kokemusta todellakin on!" :D), ja ne tulisi myös suojata SPF-huulirasvalla auringossa.
Suomen UV-tasossa en ole kokenut huulten palamista, mutta voimakkaamman UV-indeksin alueilla kyllä. Suomessa myönnän skippaavani (no, unohtavani) huulten aurinkosuojan, mutta lämpimissä maissa reissatessa käytän SPF-huulirasvoja.
Tosiaan, mäkin luulin kommentoineeni tähän postaukseen ja kuitenkin kommentti jännästi pomppasi sitten väärän postauksen alle. No, kaikki hyvin siis!
Voisi kuvitella, että aika moni muukin unohtaa suojata huulet. Ei sitä tuu ajatelleeksi! :D Ootko löytänyt jonkun hyvän puikon tohon tarkotukseen? Luonnokosmetiikan puolellaki taitaa näitä huulirasvoja olla?
Mä en käytä luonnonkosmetiikan huulirasvaa, olen ollut yli puoli elämää koukussa Blistexiin (ja lähes identtiseen Carmexiin), ja käytän vain niitä :) Blistexin Daily Lip Conditioner -huulirasvassa on SK15.👍
Itseäni kiinnostaisi kovasti testata Alga Mariksen sävyttävää aurinkovoidetta, johon hiljattain törmäsin nettiä selaillessani. Siinä on suojakerroin 50. Tuoksuttomuus on ehdottomasti plussaa, koska minulla on kovin herkkä iho. Ainut asia, jota mietin, liittyy tuohon värisävyyn. Osaatko neuvoa, millainen sävy tuo vaalein saatavilla oleva eli Ivory on? Itselläni on kovin vaalea, mutta ei punapohjainen ihon sävy.
Kiitos paljon jo etukäteen! :)
Moikka! Tuo SPF 50 -versio taitaa olla ihan uusi, itse olen testannut vain sävytettyä SPF 30 -voidetta.
Varmaan tulee tänä kesänä tai keväänä testattua tuo uusikin versio, mutta SPF 30 -voiteen Ivory-sävyn näet täällä (skrollaa alas ohi Posti-moitteiden :D):
https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/kuinka-posti-voi-mokata-paketin-kanssa-kolmena-paivana-perakkain/
Ivory on vaalea neutraali beige. Minulla on itselläni paljon tummempi iho, niin en osaa sanoa, kuinka vaaleaihoiselle tuo Ivory menee. Minusta se on hyvin vaalea :) Maahantuojan verkkokaupan sivulla sävyä kuvataan sanoilla "erittäin vaalealle, lumikin vaalealle iholle".