21.09.2020

Vegaaninen vaihtoehto peptideille; Mádara Derma Collagen

Tämänkertaisessa Mádara-yhteistyössä kurkataan peptidien maailmaan ja Mádaran Derma Collagen -uutuuksiin.

Mitä ovat peptidit?

Edellisessä Mádara-jutussa esitellyn hyaluronihapon tavoin peptidit ovat anti-age-tuotteiden ”hurratuimpia” ainesosia. Peptidit ovat proteiinien rakennuspalikoita, jotka kosmeettisissa valmisteissa pystyvät pienen molekyylikokonsa puolesta imeytymään syvälle ihoon ja kommunikoimaan solujen kanssa. Peptidejä on ihossamme luonnostaankin (totta kai, koska ihomme on suureksi osaksi proteiinia).

Peptidejä on monenlaisia, ja ne toimivat ihosoluissa eri tavalla. Kosmetiikassa hyödynnettyihin peptideihin lukeutuvat mm. soluviestijä-peptidit, kuljetin-peptidit, neurovälittäjäaine-peptidit sekä entsyymien toimintaa estävät peptidit.

Peptidejä käytetään kosmetiikassa ennen kaikkea stimuloimaan kollageenin tuotantoa. Ja kollageenihan on se aine, joka yhdessä elastiinin kanssa vastaa eniten ihomme kimmoisuudesta, rakenteesta ja nuorekkaasta ulkonäöstä.

Kun kollageenisäikeet alkavat iän myötä hajota, ihon pinta "valahtaa" ja muuttuu ohuemmaksi ja löysemmäksi. Kun ikää kertyy tarpeeksi, ohentunut iho menee lopulta konkreettisesti kuopalle.

Vaikka hyaluronihappo ja peptidit toimivat hyvin eri tavoin, niille voi sanoa olevan yhteistä hyvä siedettävyys. Peptidit ovat ”kiltti” anti-age-ainesosa jotka eivät ärsytä ihoa ja sopivat yleisesti herkällekin iholle.

Valtaosa kosmetiikan käyttämistä peptideistä on synteettisiä tai eläinperäisiä. Mádaran käyttämä peptidiyhdiste hexapeptide-11 on valmistettu bioteknologian avulla hiivasta (tarkemmin sanottuna saccharomyces cerevisiae -hiivasta), ja tarjoaa vegaanisen vaihtoehdon peptidituotteille.

Hexapeptide-11 on ns. soluviestijä-peptidi, ja signaloi fibroblasti-soluille että nyt tarttis vähän laittaa kollageenia taas tulemaan. :) Kuulostaa ihan sci-filtä, mutta todistetusti kosmetiikassa on ainesosia, jotka kiinnittymällä solureseptoreihin voivat "jutella" soluille ja stimuloida erilaisia toimintoja.

Mádaran Derma Collagen -uutuudet on kehitetty iholle, jolla näkyy jo ikääntymisen merkkejä. Ikäsuositus voisi olla 30+, mutta iho ikääntyy yksilöllisesti ja jonkun iholla juonteet ja velttous alkavat näkyä aiemmin, toisten iholla myöhemmin. 30 ikävuodesta eteenpäin ihon oma kollageenin tuotanto alkaa joka tapauksessa hiipua noin yhden prosentin vuositahtia, ja sille voi mainiosti antaa vauhtiapua kosmetiikalla.

Derma Collagen -tuotteiden avainainesosiin lukeutuvat peptidien rinnalla mikrolevä (spirulina), fermentoitu plankton-uute (alteromonas) sekä kahden eri molekyylikoon hyaluronihappo. Spirulina muuten toimii entsyymien toimintaa estävästi; se auttaa hillitsemään kollageenia hajottavien entsyymien toimintaa.

Sarjaan kuuluu seerumi sekä hoitovoide. Ja kuulkaa emulsioseerumeiden fanit, täältä saapuu jälleen yksi taidonnäyte tästä tuotekategoriasta...! Mádara osaa tämän homman! Myös voide on ensiluokkaisen miellyttävän tuntuinen, ja pakko sanoa, että näistä kahdesta on vaikea keksiä mitään kritisoitavaa. Rakastuin koostumuksiin heti.

DERMA COLLAGEN HYDRA-FILL FIRMING SERUM 44,90€ / 30 ml

Ehkä täyteläisin seerumi jota olen koskaan käyttänyt; Hydra-Fill on enemmänkin voidetta kuin seerumia..! Silkkinen, sileä koostumus on aivan ihana. Ihotuntuman yhteydessä voi todellakin puhua ylellisestä. Hienostunut tuoksu on kevyt ja pehmeän kukkainen.

Seerumissa on sekä ravitsevia (jojobaöljy), kosteuttavia (aloe vera, glyseroli, hyaluronihappo) ainesosia että kollageenisynteesiin vaikuttavia ainesosia (peptidit, mikrolevä ja plankton). Se jättää ihon välittömästi sileäksi ja emulsiokoostumus myös pehmentää. Todella miellyttävän tuntuinen, ja riittää epäilemättä kesällä yksinään kosteuttajana.

Jos iho kaipaa vielä lisää kosteutta, etenkin talvella, alle voi sujauttaa esimerkiksi Hydra-Firm-tiivisteen :)

DERMA COLLAGEN HYDRA-SILK FIRMING CREAM 41,50€ / 50 ml

Hydra-Silk-voide jatkaa samaa kosmeettisesti übermiellyttävää linjaa kuin seerumi. Olen todella ihastunut tähän voiteeseen..! No, Mádaran koostumukset ovat aina olleet suosikkejani luonnonkosmetiikan voiteissa.

Tuotekuvauksessa puhutaan ”ultrakevyestä”, mutta en itse kutsuisi Derma Collagen -voidetta kevyeksi vaan jopa keskitäyteläiseksi. Koostumus on kyllä pumpattavan emulsiomainen, mutta ei fluidimaisen ohut. Jojobaöljy on korkealla incissä ja Hydra-Silk tuntuu mukavan ravitsevaltakin. Jos ihotyyppi on reilusti kuiva, lisäisin tähän kuitenkin vielä tipan kasvoöljyä, kuten alla esittelemääni Deep Moisture Vitamin Oilia.

Kosteuttaviin ainesosiin lukeutuvat aloe vera, glyseroli, sodium pca ja hyaluronihappo, ja kollageenin tuotantoa herättelemässä on sama avainaktiivien trio kuin seerumissa: hexapeptide-11, spirulina-levä sekä alteromonas-plankton. Tuoksu on sama kuin seerumissa, mutta ripauksella kevyttä mausteisuutta.

Lopuksi heitän extra-vinkin toisesta Mádaran syksyn uutuudesta, vaikka se ei peptideihin liitykään:

DEEP MOISTURE VITAMIN OIL 31,50€ / 50 ml

Alattekohan väsyä mun ”tää-on-niin-ihana” -lauseisiin, mutta kun…. tämäkin on vain niin hyvä!

Deep Moisture -linjaan on liittynyt mukaan kasvoöljy, ja jos saan aloittaa tuoksuasioilla, niin tämän persoonallinen sitrus-makea tuoksu on minusta parhaita kasvoöljyn tuoksuja ikinä..! Sarjassamme ”voisin käyttää tätä vain tuoksun vuoksi.” Onneksi itse öljykin on todella miellyttävän tuntuista!

Mádaran tuotetiedot mainitsevat tuoksusta vain ”sitrus ja keltaiset hedelmät”, ja olen yrittänyt joka ilta pullon korkattuani saada päähäni, että mikä keltainen hedelmä. Tässä on jotain samalla niin tuttua mutta kuitenkin uniikkia. Voisiko olla…. ananas..? Ei… Jokin muu eksoottinen hedelmä..? Joka tapauksessa, ihana tuote. (Saa kertoa, jos keksitte mistä tämä pirteä tuoksu on peräisin niin saan rauhan..! ☺️)

Ravitsevassa ja antioksidanttisessa öljysekoituksessa on helokki-, purasruoho-, oliivi- sekä vadelmansiemenöljyä sekä tyrni- ja ruusunmarjauutteita. Se sopii erityisesti kuivalle, samealle ja väsyneelle iholle. Täyteläisyydeltään öljy on ohuen ja medium-täyteläisen välillä. Tuntuu iholla selvästi hyvin ravitsevalta.

Miten Deep Moisture Vitamin Oil eroaa Mádaran Superseed-öljyistä? 

Deep Moisture Oil kuuluu Mádaran peruskosteuttavaan kasvotuotelinjaan, Superseed-öljyt taas kuuluvat anti-age-linjaan ja soveltuvat öljyprofiililtaan paremmin iholle, jolla on jo ikääntymisen merkkejä. Ne koostuvat arvokkaammista ja samalla tyypiltään ”kuivemmista” öljyistä kuin Deep Moisture Oil ja ovat tuntumaltaan ohuempia.

4 comments on “Vegaaninen vaihtoehto peptideille; Mádara Derma Collagen”

 1. Nää ainesosajutut on mielenkiintoisia. Blogisi on ollut piristys mun sairauslomapäiviin. Olen lukenut pienissä osissa useampana päivänä. Kommenttejakin on ollut mielessä monia, mutta en oo jaksanut kirjoittaa. Mutta kommentoin nyt tähän ja kohta muutamaan aiempaan. Kun kirjoitit aiemman postauksen hyaluronihaposta, olisin halunnut kommentoida, että mulle aikoinaan yksi kosmetiikkamyyjä sanoi hyaluronihaposta, että se turvottaa ihoa ja saa ihon siksi näyttämään hetken paremmalta, mutta että kun vaikutus katoaa, jos lopettaa käytön, iho näyttää tyyliin entistä pahemmalta. Olen vältellyt ko. ainesosaa ja yhden voiteen, jossa sitä oli, käytin melkein pelonsekaisin tuntein :D Mutta se ei siis olekaan pahis. Good to know :)

  Vastaa

  0
  1. Kun kirjoitit aiemman postauksen hyaluronihaposta, olisin halunnut kommentoida, että mulle aikoinaan yksi kosmetiikkamyyjä sanoi hyaluronihaposta, että se turvottaa ihoa ja saa ihon siksi näyttämään hetken paremmalta, mutta että kun vaikutus katoaa, jos lopettaa käytön, iho näyttää tyyliin entistä pahemmalta.

   Tämä on jotain näitä urbaaneja legendoja. Se pitää kyllä paikkansa että silottava vaikutus on väliaikainen, mutta ei iho mitenkään "pahemmaksi" käytön jälkeen rupsahda..! :D Sitä ei tarvitse pelätä.

   Vastaa

   0
 2. Ihanaa, kun kirjoitit näin pian Deep Moisture Vitamin Oilista. Ostin sen hetken mielijohteesta, sillä rakastuin välittömästi juurikin tuoksuun ja kauniiseen smaragdimaiseen pulloon. Mun kasvoille se on hieman liian tuhtia, mutta voitelen nukkumaan mennessä käsiin, jotta saan nuuhkia sitä unta odotellessa - nam!

  Vastaa

  0
  1. 😊👍

   Pullon on kyllä ihanan pirteän vihreä, "smaragdimainen" oli hyvä ilmaisu :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)