27.08.2020

Sukellus Patykan maailmaan

”Luonnonkosmetiikan Chanel” – näin kirjoitin Patykasta seitsemän vuotta sitten, kun tutustuin sarjaan ensimmäistä kertaa. Kuvailu pitää tietyssä määrin edelleen paikkansa, mutta Patyka on muuttunut ja laajentunut paljon sitten ensikohtaamisen.

Koostumukset ovat edelleen hienostuneita ja pakkaukset henkivät kaunista luksusta, mutta Patyka on laajentanut reviiriään myös anti-age-genren ulkopuolelle. Alkujaan sarjassa oli vain ikääntyneen ihon hoitoon luotuja tuotteita, nyt niiden rinnalla on raikas, ”casuaalimpi” hoitolinja nuoremmalle iholle. Tai toki tuotteet ovat kaiken ikäisille, mutta vailla anti-age-ominaisuuksia.

Markkinoilla on niin monia kiinnostavia luonnonkosmetiikkasarjoja, että kaikkiin ei vain mitenkään ehdi tutustua pintaa syvemmältä, ja Patykan kohdalla oli harmikseni käynyt juuri niin. Siksi melkein kiljaisinkin riemusta, kun sain töissä kuulla, että Patyka on uusi sarjani jonka kanssa alan tehdä töitä. Nyt pääsen siis oikein virallisesti perehtymään Patykan maailmaan..!

Tiedättekö, mulla on ollut viime aikoina nostalginen tunne. Nykyhetkessä on vähän samaa kuin ajassa runsas kymmenen vuotta sitten, kun aloitin työt kosmetiikkamyyjänä ja intoilin tuoreessa blogissani kaikista töissä kohtaamistani uutuuksista ja - - no, ylipäänsä kosmetiikkapurkeista, olivat ne uusia tai vanhoja..! :D

Työpaikan kosmetiikkameri oli minulle loputon inspiraation lähde. Joka viikko opin jotain uutta ja löysin uusia helmiä, joista oli kiva kertoa Karkkipäivän lukijoille.

Nyt olen tietyllä tapaa samassa tilanteessa.

Töiden puolesta ympärillä on ihan hervottoman ihana kosmetiikkameri… Ja hauskasti, ei vain luonnonkosmetiikan Chanel, vaan myös se alkuperäinen Chanel ;) Olen todellakin unelmatyössäni <3

Meillä oli runsas viikko sitten Patykan peruskoulutus, ja olen myös saanut kotiin joukon Patykan tuotteita tutustuttaviksi.

Oikeastaan mikään tuotevalikoimassa ei enää ole samaa kuin seitsemän vuotta sitten – vain sarjan ydinrituaali, kaksoispuhdistus, on yhä jäljellä, mutta puhdistustuotteidenkin koostumuksia ja ominaisuuksia on vuosien saatossa hiottu ja päivitetty.

Patykan historiaa

Sarja pohjautuu pariisilaisen apteekkarin vuonna 1922 kehittämään Huile Absolue -kauneusöljyyn. Tämä kasviöljyjen ja -uutteiden cocktail oli kauneudenhoitotuotteiden bestseller Ranskassa 1920- ja 30-luvuilla.

Toinen apteekkari löysi Huile Absoluen reseptin uudelleen 1990-luvun lopussa, ja loi sen ympärille Patyka-brändin.

Nimi Patyka tulee kreikan kielen sanasta 'apethe' = apteekki.

Vuonna 2002 Patykasta tuli maailman (!) ensimmäinen luomusertifioitu (Ecocert Organic) luonnonkosmetiikkasarja.

Vuonna 2010 Patyka lanseerasi maailman ensimmäisen ihonhoitosarjan, joka on samalla selektiivistä luksuskosmetiikkaa että luomusertifioitua.

Vuonna 2013 syntyy nykyinen Patyka, kun sen nykyiset omistajat ostivat brändin.

Huile Absoluesta on siis koko Patykan tarina alkanut. Kiehtovaa, että 1920-luvulla kehitetty kauneustuote on yhä ajankohtainen, trendikäs ja hoitaa 2020-luvun naisen (miksei tottakai miehenkin) ihoa yhtä pätevästi kuin 100 vuotta sitten. Pian juhlitaankin muuten Huile Absoluen 100-vuotisjuhlaa..!

En ollut aiemmin kokeillut Huile Absolueta, ja voisi melkein sanoa, että hyvä että en kokeillutkaan ainakaan silloin vuonna 2013, sillä en tuolloin vielä käyttänyt öljyjä ihonhoidossa enkä varmaankaan olisi osannut arvostaa tätä tuotetta. Nykyäänhän taas öljymuotoinen hoitotuote on ihan lempparini iltaisin..!

Huile Absolue sisältää huikean joukon laadukkaita kasviöljyjä; skvalaania, ruusunmarjaöljyä, seesaminsiemenöljyä, jojobaöljyä, oliiviöljyä, auringonkukansiemenöljyä sekä vehnänalkioöljyä. Näiden lisäksi seoksessa on mäkikuismauutetta sekä eteerisiä öljyjä. Tuoksu on viehättävällä tavalla vanhanaikainen; kuin isoäidin puuterinen ruusuhajuvesi. Tästä tulee lämmin fiilis :)

Koostumus on täyteläisyydeltään medium-tasoa ja ravitseva, uudistava ja antioksidanttinen koostumus hellii erityisesti kuivuuteen taipuvaista ihoa jolla on jo ikääntymisen merkkejä. Tykästyin Absolueen kovasti..! Ihan huvittaa ajatus, että olen joskus kuvitellut öljyjen tukkivan ihoa, nyt todella rakastan kasvoöljyjä. ❤️

Arvokkaalla öljyllä on hintaa 51,90€. Ei kuitenkaan lähelläkään esimerkiksi Vintner's Daughterin tai Tata Harperin kasvoöljyjen hintoja.

Myös kaikenikäisille suunnatun "casual"-ihonhoitolinjan tuotteet ovat minulle uusia tuttavuuksia.

SOOTHING MILKY TONER

Ihana, paksu ja kosteuttava kasvovesi. Puuterinen kukkaistuoksu on suloinen..!

Toki voi huomata, että tämän huomattavasti edullisemman (16,90€) Patyka-kasvoveden ainesosat eivät ole yhtä pitkäkestoisesti kosteuttavia ja hoitavia kuin anti-age-linjan premium-kasvoveden (41,90€), joka sisältää peptidejä ja hyaluronihappoa. Mutta iholle, jolla ei ole ikääntyneen ihon vaatimuksia, tämä on oikein ihana kasvovesi. Iho jää kasvoveden jäljiltä pehmeäksi ja miellyttävän tuntuiseksi. Patykan bestsellereitä.

HYDRA-BOOSTER -SEERUMI

Kevyt, maitofluidimainen ja erittäin miellyttävän tuntuinen kosteusseerumi. Kosteussankareina toimivat hyaluronihappo ja tremella-sienen uute - minulle ihan uusi ainesosa, muuten. Tremella-uute sitoo ihoon tehokkaasti kosteutta. Muita maininnan arvoisia ainesosia ovat vanha kunnon aloe vera sekä rauhoittava bisabolol. Seerumissa on makean kukkainen tuoksu.

Hydra-Boosterissa ei muuten ole glyserolia, joten tässä hyvä tärppi niille, jotka ovat herkistyneet glyserolille tai eivät syystä tai toisesta halua sitä ihonhoitotuotteeseensa. Glyserolittomat ihonhoitotuotteet ovat harvassa, niin yleinen (ja edullinen) ainesosa se on, mutta olen työssäni kohdannut ihmisiä jotka etsivät nimenomaan glyseroli-vapaita tuotteita.

Hintaa Hydra-Boosterilla on 34,90€.

HYDRA-SOOTHING MOISTURISER

Hydra-sarjassa on kaksi kosteusvoidetta, joista tämä on kevyempi ja sopii normaalista sekaiholle. Täyteläisempi Intensive-versio on kehitetty kuivalle iholle.

Supermiellyttävä, helppo tuote..! Siis helppo tykätä! :) Kevyt, levittyy kuin unelma ja imeytyy hujauksessa. Täydellinen meikin alle. Hoitavina ja kosteuttavina aineina mm. auringonkukkaöljyä, aloe veraa ja sheavoita. (Esteriöljyt keventävät koostumuksen.)

Patykan koostumukset ovat niin miellyttäviksi hiottuja että selektiivisen fiiliksen voi sanoa jatkuvan myös edullisemman linjan tuotteissa. Edullisemmissa vain on simppelimmät raaka-aineet kuin ante-age-linjoissa. Patykan tekninen taito koostumuksissa on vaikuttava.

Voide maksaa 27,90€.

KAKSOISPUHDISTUS: PUHDISTUSÖLJY + VAAHTO

Patykan alkuperäinen kaksoispuhdistus perustuu ideaan anti-age-vaikutteisesta ihon puhdistuksesta. Myönnettäköön, että en ollut ihan allekirjoittanut tätä claimia aikaisemmin, ”mitä anti-agea nyt puhdistuksessa muka voi olla”, ajattelin. Nyt kun olen perehtynyt tuotteiden sisältöön ja käyttötapaan paremmin, ymmärrän, mikä tässä rituaalissa tekee siitä hyödyllisen juuri ikääntyneelle iholle.

Remarkable Cleansing Oil -puhdistusöljy on tarkoituksella täyteläinen ja siihen on valittu hoitavia, hienostuneita ja laadukkaan rasvahappo- ja vitamiinikoostumuksen öljyjä kuten ruusunmarjan siemenöljyä, hasselpähkinäöljyä, seesaminsiemenöljyä sekä aprikoosinkiviöljyä. Näistä erityisesti ruusunmarjaöljy on ikääntyneen ihon sankareita.

Öljy levitetään kuivalle iholle ja se liuottaa sitkeimmänkin meikin.

Todellisen anti-age-hyödyn saa, kun malttaa hieroa öljyä ihoon muutaman minuutin ajan. Tällöin öljyjen hoitavat ravinteet ehtivät myös imeytyä ja pehmentää ihon pintaa, jolloin juonteet madaltuvat jo pelkästä pehmenemisestä ja rentoutumisesta. Kuivuus korostaa juonteita, ja kun kuivuutta lievitetään öljyhieronnalla, iho näyttää selvästi sileämmältä.

Patyka ei lupaa taikoa ryppyjä pois, vaan tehdä ihon pinnasta pehmeämmän, ravitumman ja kosteamman, jolloin rypyt yksinkertaisesti näkyvät vähemmän :)

Cleansing Perfection Foam -puhdistusvaahto levitetään suoraan öljyn päälle. Vaahto on sulfaatiton ja sisältää hyvin kevyen pitoisuuden kuorivia hedelmähappoja. Kun öljy liuottaa lian ja meikin ihon pinnasta, vaahto työskentelee vähän syvemmällä, irrottaen myös mirolikaa ja kuollutta ihosolukkoa hedelmähappojen avulla.

Kiitos AHA-happoen, Patykan puhdistusvaahto myös silottaa ja kirkastaa ihoa.

Öljy ja vaahto muodostavat yhdessä miellyttävästi liukuvan emulsion, joka huuhtoutuu iholta helposti jättäen jälkeensä pehmeän, putipuhtaan ja samalla hoidetun tuntuisen ihon. Ei todellakaan mitään natisevaa tunnetta..! Patykan putsarit ovat pH-arvoltaan erittäin lempeitä eivätkä vie mukanaan ihon omaa hydrolipidikalvoa.

Nyt kun oma ihoni muuttuu yhä vain kreppipaperisemmaksi (odottakaas kun pääsen kertomaan kunnolla ayurveda-konsultaatiosta ja mitä siellä sanottiin mun ihosta..!), öljyä tai balmia sisältävät kaksoispuhdistukset ovat juuri sitä mitä iholleni haluan.

(On se vain uskottava - niin paljon kuin pelkkää vaahtopuhdistustakin rakastan - öljy on lopulta paras puhdistusaine mitä tulee hoitavuuteen.)

Hei! Patykan juuri startanneella Instagram-tilillä voi muuten voittaa itselleen Patykan kaksoispuhdistuksen tuotteet, kera viimeistelevän, kosteuttavan ja liftaavan kasvoveden..! Käykääs osallistumassa..! @patykafinland

.

Onko lukijoiden joukossa Patyka-leiriläisiä..? Olisi kiva näin tuoreena "patykalaisena" kuulla teidän suosikkituotteista - tai ylipäänsä mitä tahansa Patyka-kokemuksia. :)

21 comments on “Sukellus Patykan maailmaan”

 1. Mä tässä just joku päivä törmäsin tuohon kasvoveteen ja merkkasin kiinnostus/ostoslistalle. Kuulostaa hyvältä myös sun kuvauksen perusteella. Eikä oo liian kallis. Huomaan, että mun kiinnostus luonnonkosmetiikkaan kasvaa. Ehkä vähitellen voisin siirtyä käyttämään sitä enemmänkin. Mutta etenkin meikkien suhteen varmaan jatkan normikosmetiikan parissa. Etenkin kun vihdoin löysin "täydellisen" meikkivoiteen (it cosmeticsin cc+) ja ripsarina en voi käyttää kuin Sensain 38:a, kaikki muut töhrii. Mutta ihonhoitoon voisin lisätä luonnonkosmetiikkaa. Tosin fanitan monia Kicksin valikoiman tuotteita, että ehkä en kaikesta raaski luopua. Mutta siis pitkän löpinän pointti oli, että blogisi kautta kiinnostus luonnonkosmetiikkaan on herännyt :) Ja se tuntuu kivalta.

  Ja pitää kertoa tämäkin hassu juttu. Jaoin jossain kommentissa mun dekoltee-rypyistä. Ostin dekoltee-kosteusvoiteen :D En usko, että se vie jo syntyneitä ryppyjä pois, mutta musta on hauskaa läträtä sille alueelle eri purkista. Koska a) rakastan purnukoita ja b) ryppyalue muuttui kivaksi, kun voin pitää siitä erikseen huolta :D

  Vastaa

  0
  1. Mutta siis pitkän löpinän pointti oli, että blogisi kautta kiinnostus luonnonkosmetiikkaan on herännyt :) Ja se tuntuu kivalta.

   Mahtavaa ☺️

   Mä en sano (missään tapauksessa) että luonnonkosmetiikka on kaikille parasta, mutta itselle se sopii niin koostumustensa kuin filosofiansa puolesta paremmin kuin normikosmetiikka. Kuulun siihen vähemmistöön (ainakin luulen että se on vähemmistöä...) joka esimerkiksi ei yhtään pidä silikonin tunteesta ihonhoitotuotteissa. Jo pelkästään tästä syystä luonnonkosmetiikan koostumukset ovat minulle mieleisempiä. <3

   ostin dekoltee-kosteusvoiteen :D En usko, että se vie jo syntyneitä ryppyjä pois, mutta musta on hauskaa läträtä sille alueelle eri purkista. Koska a) rakastan purnukoita ja b) ryppyalue muuttui kivaksi, kun voin pitää siitä erikseen huolta :D

   Jeiiii, just näin Kukka :) Oikea asenne :) Ihonhoito on myös itsensä hemmottelua ja huolenpitoa. <3 On tärkeää, että ihonhoitotuotteekin tuovat iloa :)

   Vastaa

   0
 2. Taas kerran täytyy ihailla tyylikkäitä tuotekuviasi! Kuviin "silmän iloksi" asettelemasi kukat sointuvat väreiltään ja muodoiltaan upeasti esiteltäviin tuotepakkauksiin. Ja tapa jolla kirjoitat tuotteista ja niiden vaikutuksista on niin elävä ja havainnollinen, että lukiessa melkein tuntee voiteen, öljyn tai vaahdon (tai mikä se kulloinkin onkaan) kosketuksen ihollaan. Olet työssäsi oikealla paikalla, aina innostunut asiastasi, ja välität blogistasi myönteistä säteilyä. :)

  Vastaa

  0
 3. Patykan moni tuote on vakiokäytössä. Tuotteiden käyttäminen on ihanan ylellistä alkaen jopa ihanasta pakkauksesta joka on taiteltu kauniista ja jonka kuvio jatkuu taittelun alle. Pakkaukset olivat alunperin vieläkin kauniimpia, mutta ovat toki sitä edelleen. Pakkaukset tekee melkein mieli säästää. :)

  Patyka tuotteiden ainoa pieni miinus on vahva tuoksu.. Tuoksu on kyllä todella hyvä ja haihtuu nopeasti useimmista, mutta juuri tuon nimikkoöljyn tuoksu haihtuu hyvin hitaasti. Itse en voi käyttää sitä kasvoilla.

  Vakituisessa käytössä Patykan valikoimista on kaksitehoinen kuorinta, kosteuttava kasvonaamio, anti-age kasvovoide ohuella tekstuurilla, hydra-seerumi (riittää yksinään kesäisin) ja anti-age hyaluronihapposeerumi. Ei näitä kaikkia tule koko ajan käytettyä, mutta nämä ovat Patykan tuotteita, joita tulee ostettua uudelleen kun entiset loppuvat. Iki-ihana minttupuhdistusgeeli lopetettiin jo jokin aika sitten, mikä on todella sääli.

  Vastaa

  0
  1. Tuotteiden käyttäminen on ihanan ylellistä alkaen jopa ihanasta pakkauksesta joka on taiteltu kauniista ja jonka kuvio jatkuu taittelun alle.

   Tosiaan, ulkopakkaukset ovat kuin japanilaisia origami-teoksia..! 😍 Elämys alkaa jo pakkauksen avaamisesta 🤗

   Tuoksusta - minäkin uskon, että tuoksut voivat olla joidenkin makuun liian vahvoja. Suoraan sanottuna veikkaan, että tuotteiden tuoksumaailmassa voi suoraan aistia ranskalaisuuden - Ranskassa hajuvesiä käytetään huomattavasti enemmän kuin meillä Pohjoismaissa ja ranskattaret ovat tottuneet suihkuttelemaan tuoksuja ylleen pitkin päivää. Heille kosmetiikan tuoksut ovat enemmän arkipäivää kuin meille, ja todennäköisesti ihonhoitotuotteiltakin odotetaan voimakkaampia tuoksuja kuin mihin meillä päin on totuttu.

   Anti-age-kaksoispuhdistustuotteissa on kuitenkin paljon miedompi tuoksu kuin muissa kokeilemissani Patykan tuotteissa. Niitä voi suositella myös "hajuherkemmille" asiakkaille :)

   Huile Absoluen tuoksu on tietysti ihan oma juttunsa kun se on luotu jo 1920-luvulla.

   ja anti-age hyaluronihapposeerumi.

   Mulle selvisi juuri, että tämä on muuten Patykan THE bestseller :) Patykan anti-age-tuotteiden suosiosta (vaikka ovatkin paljon kalliimpia kuin casual-linjan tuotteet) kertoo jotain se, että kaikki kolme Patykan top-myydyintä tuotetta ovat anti-age-sarjasta: Replumping Serum, Lifting Eye Cream ja Remodelling Cream Rich.

   Toivottavasti pääsen joskus itsekin kokeilemaan näitä..! Ainakin tuo seerumi saatiin koulutuksessa kuulostamaan niin vakuuttavalta ja tehokkaalta että olisin saman tien halunnut sitä naamaani...! :D

   Vastaa

   0
  2. Tuo seerumi on siitä ihana, että se saa kasvojen ihon vaan näyttämään tosi hyvältä eikä ole ollenkaan tahmainen. Eli kyse ei ole vain hyaluronihapposeerumista, vaan siinä on vaan tosi onnistunut koostumus. Jos sitä arvioi vain hyalurohapposeerumina, niin hinta on todella kova, mutta seerumin ihotunne huomioon ottaen se on ymmärrettävästi bestseller-materiaalia. :)

   Vastaa

   0
 4. Voisitko esittää Laveralle toiveen, että ottaisivat sen pinkkinuden huulipunan uudelleen valikoimiinsa, kiitos.

  Vastaa

  0
  1. Tarkoitin, että jos olet vaikka jossakin Lavera-koulutuksessa ja siis yhteydessä merkin edustajiin, niin silloin voisi vinkata. :) Mutta ei mitään painetta asiasta.

   Minusta muuten tuntuu, että Bybin Bakuchiol on suurentanut ihohuokosiani. Muita muutoksia en ole vielä huomannut.

   Vastaa

   0
  2. Tarkoitin, että jos olet vaikka jossakin Lavera-koulutuksessa ja siis yhteydessä merkin edustajiin, niin silloin voisi vinkata. :) Mutta ei mitään painetta asiasta.

   OK :)

   Vastaa

   0
 5. En ole ikinä Patykaa kokeillut mutta kiinnostaisi :) jos saisi tuota purkkimerta vähän pienemmäksi ;)

  Vastaa

  0
  1. jos saisi tuota purkkimerta vähän pienemmäksi ;)

   Heheh - not gonna happen, jos yhtään sinua tunnen..! ^_^

   Vastaa

   0
 6. Mielenkiintoni heräsi. Mitä glyseroli vapaita kasvovoiteita ja kasvovesiä on?

  Vastaa

  0
  1. Esimerkiksi kaikki kukkaisvedet ovat glyserolittomia, tsekkaa esimerkiksi Nurmen ja Flow Kosmetiikan kukkaisvedet (Ruusu on se suosituin ja sopii kaikille <3). Glyserolittomia voiteita löydät ainakin Whamisalta; sellaisia ovat mm. Water Cream, Nourishing Cream, Sebum Treatment ja Lotion Original.

   Vastaa

   0
 7. Itse olen jo monta vuotta käyttänyt Patykan Body Scrub ja Body Milk. Kuorinnassa ihanaa on juuri ne karkeat rakeet ja hyvä raikas tuoksu. Itse toivon kuorinnalta juuri tehoa, että voi hieroa jalkoihin ja sääriin. Herkkäihoisille tuote voi olla liian kovaa. Tuubimalli on myös kätevä suihkussa, parempi kuin sellaiset isot purkit.
  Body Milk on taas kevyttä ja imeytyy nopeasti. Ei jää ihoon sellaista kähmäistä tunnetta. Silti kosteuttaa hyvin ja helppo levittää aamulla suihkun jälkeen ja pukea.

  Olisin kysynyt tuosta glyserolin herkistymistä, kun itse saan ihottumaa kasvoille joistakin luonnonkosmetiikan tuotteista. Itselläni on pannassa tietyt merkit, mutta nyt pisti miettimään että voisiko se olla glyseroli.

  Vastaa

  0
  1. Kiva kuulla Patykan body-tuote-kokemuksia :) Itse en ole vielä päässyt mitään niistä kokeilemaan. Paitsi käsivoidetta..! Se on kyllä hyvää.

   Olisin kysynyt tuosta glyserolin herkistymistä

   En valitettavasti tiedä asiasta syvemmin, olen vain asiakkailta tästä kuullut kun he ovat etsineet glyserolivapaita tuotteita. Missään alan kirjallisuudessa, koulutuksissa tai ammattilaiskeskusteluissa en ole (toistaiseksi ainakaan) aiheeseen törmännyt. Glyseroli on kirkkaasti käytetyimpiä kosmetiikan ainesosia, ja uskaltaisin heittää arvion että sitä on jopa 90% ihoa kosteuttavista tuotteista. Tällä pohjalla glyseroliherkkyys on varmasti suhteellisen harvinainen. Silti, joillain henkilöillä on syynsä glyserolia välttää.

   Yritän muistaa kysellä aiheesta ihonhoidon ja tuotekehityksen asiantuntijoilta, kun siihen tulee seuraavan kerran tilaisuus.

   Vastaa

   0
 8. Olen yhden pullon käyttänyt Huile Absoluea. Siinä vaiheessa kun pullon pohjat alkoivat näkymään ja olin vaihtanut jo käyttämään muita aineita aloin käyttämään viimeisiä tippoja aina silloin kun tein hiuksiin kiharat. Puristelin siis tipan-pari valmiisiin kiharoihin ja tuli aivan mieletön kiilto ja kimmoisuus - plus ihana tuoksu.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)