06.04.2019

Jäin jumiin Lerokselle

Tällaista reissaaminen Kreikan saarilla voi joskus olla: jäät jumiin kun sää estää laivojen kulun.

Minun piti tänään siirtyä Kosille, päästäkseni sieltä huomenna aamulaivalla Tilokselle, mutta en päässyt mihinkään.

Ulkona riehuu pienimuotoinen myrsky eikä Dodekanesian saarten väliä liikennöivä paikallinen "bussi-katamaraani" Dodekanisos Seaways kulje tänään. Eikä kulje välttämättä huomennakaan. Tuulen ja sateen on luvattu jatkuvan ja säätiedotus povaa huomiselle ukkostakin.
[vimeo 328809321 w=640 h=1138]

Ei muuta kuin suunnitelmat uusiksi. Joudun jättämään Tiloksen väliin, sillä seuraava yhteys sinne on vasta tiistaina, ja minun on oltava Ateenassa keskiviikkona. Harmi juttu, mutta Tilos jää nyt odottamaan seuraavaa kertaa.

Onneksi saan kuitenkin viettää myrskypäivää tosi mukavassa paikassa. Mikäs täällä on ollessa, lämpimässä huoneessani ja jääkaappi täynnä ruokaa :) Alakerrassa on kodikas kahvila/baari jossa voi käydä tuulettamassa päätään ja näkemässä muita ihmisiä, taidankin kohta piipahtaa siellä kun olen istunut koko päivän neljän seinän sisällä.

Olen kuluttanut aikaa mm. kirjottamalla teille jutun Leroksesta. Lisää kuvia kauniista Leroksesta on myös eilispäivän postauksessani.

Tervetuloa mukaan viehättävälle, autenttiselle Lerokselle :)

LEROS - VASTAKOHTIEN SAARI

Leros on yksi Kreikan vähemmän turistillisia saaria. Olin Leroksella edellisen kerran seitsemän vuotta sitten, ja silloin vain päiväretkellä läheiseltä Kalymnoksen saarelta.

Nyt päätin viipyä vähän pidempään, ja kolmen yön vierailulla olen ehtinyt tehdä tähän vastakohtien saareen parempaa tuttavuutta. Välimatkat saaren suurimpien kylien välillä ovat lyhyet, joten täällä pärjää mainiosti myös kävellen, ainakin jos tykkää liikkua. :)

Agia Marina

Leroksella asuu runsaat 8000 ihmistä, eli se ei ole väestöltään ihan pienimmästä päästä ja saarella on elämää vuoden ympäri.

Turistin kannalta kiinnostavimmat kylät ovat Panteli, Agia Marina ja Alinda. Käytännössä Panteli, Agia Marina ja niiden välissä oleva Platanos ovat yhtä yhteenkasvanutta kylää. Tämä kolmen kylän muodostama alue linnakukkuloineen, tuulimyllyineen ja pienine kalastajasatamineen on mielestäni erittäin viehättävä ja kuuluu varmasti mukavimpiin Kreikan saarten loma-alueisiin joilla olen käynyt.

Pantelin linna

Vastakohdan tälle viihtyisälle, perinteistä kreikkalaista tunnelmaa edustavalle Lerokselle luo saaren pääsatama Lakki saaren toisella puolella.

Tämä kummallinen kuriositeetti säilyttää tämänkin vierailuni jälkeen kyseenalaisen kunnian olla ainoa kreikkalainen paikkakunta, josta en pidä yhtään. Siellä on ihan kiinnostavaa vierailla lyhyesti toteamassa, miten omituinen paikka se on, ja sitten voi palata suorinta tietä Pantelin ja Agia Marinan hellään huomaan.

Aloitetaan saarikierros lempeältä puolelta ja kurkataan Lakkiin vasta viimeiseksi.

Panteli. Niemen takana häämöttää Vromolithos

PANTELI

Panteli on pieni kalastajakylä 2 km Lakista pohjoiseen. Varasin majoitukseni täältä, kun sain vinkin että Panteli on tähän vuodenaikaan matkailupalveluiltaan ja ihmisvilkkaudeltaan varmin kohde Leroksella. Saarella kun ei kesälläkään ole massaturismia, ja huhtikuun alku on vielä erittäin hiljainen.

Pantelin mukava tunnelma oli jäänyt minulle mieleen edelliseltäkin Leroksen visiitiltä, ja tänne saavuttuani tunsin heti että majoituin oikeaan paikkaan. Oli ihana herätä aamulla kuvan maisemaan, joka avautuu parvekkeeltani.

Panteli Beach Hotel sijaitsee vain 20 metrin päässä rannasta.

Hotelli koostuu keittiöllisistä huoneistoista, eli juuri sen tyyppisestä majoituksesta jonka aina buukkaan Kreikassa.

Elämä Pantelissa keskittyy sievän pikkukivirannan äärelle. Rantaa reunustavat tavernat, kahvilat ja ravintolat ja tunnelma on kiireetön.

Kalataverna Apostoliksen kreikkalaisessa salaatissa sain eilen parasta fetaa miesmuistiin. Slurps!

Tällaiseen paikkaan ei ollut ikävä jäädä viettämään myrskypäivää :)

Platanoksen värit

PLATANOS

Kun kävelee tietä noin kilometrin ylämäkeen Pantelista, saapuu Platanokseen.

Pieni Platanos on saaren hallinnollinen keskus, ja käytännössä vain keskusaukion reunassa seisova kunnallistalo kertoo sen asemasta. Keskusaukion kuppiloissa istuu aina ihmisiä silloinkin kun muualla on hiljaista. Lisäksi Platanoksessa on muutamia kauppoja, mutta mikään kosmopoliittinen kylä tämä ei ole.

Platanoksen kunnantalo ja kirjasto

Platanos on turistin kannalta lähinnä läpikulkupaikka, tai "people-watching spot". Istahda johonkin keskusaukion kahviloista ja syvenny kreikkalaisen elämän havainnointiin, erittäin antoisaa puuhaa :) Täällä tai muissakaan Leroksen kylissä ei ole Kykladien saarten kylistä tuttuja, tutkimusvaelluksille kutsuvia labyrinttikujia pienine kirkkoineen ja aukioineen.

Jos Platanoksen pääaukiolta tai pääkadulta lähtee sivukujille, ne johdattavat käytännössä ihmisten kotien oville, pihoille ja terasseille. Tai rappuja pitkin Pantelin linnalle - hyvä osoite sekin :)

Leros

Linnoitus kohoaa kukkulalla Agia Marinan ja Platanoksen yläpuolella

 

Kuulun ihmisiin jotka rakastavat linnoja, kukkuloita ja kaikenlaisia näköalapaikkoja. Siksi Leros saa minulta vahvan bonuspisteen kiitos 360 asteen kuvaukselliset näkymät tarjoavasta linnastaan. <3

Linnalle pääsee joko autolla tai kävellen. Pantelista linnalle johtaa siksakkaileva asfalttitie, joka kulkee niinikään kuvauksellisten tuulimyllyjen ohi. Platanoksesta linnalle pääsee nopeampaa reittiä rappuja pitkin.

Leros

Agia Marina

AGIA MARINA

Agia Marina on Leroksen toinen satama ja postikorttimaisen kaunis kalastajakylä. Se on suurempi kuin Panteli ja antaa vaikutelman "pääkaupunkimaisuudesta", ja kutsuvatpa jotkut saarelaisetkin Agia Marinaa pääkyläksi.

Agia Marinasta liikennöivät Dodekanisos Seawaysin katamaraanit, kun taas Blue Star Ferriesin isot autolautot käyttävät Lakkin satamaa.

Pieni satama kuppiloineen on äärimmäisen viehättävä. Koska aurinko laskee tälle puolelle saarta, on Agia Marina mitä loistavin paikka auringonlaskudrinkeille tai -illalliselle.

Mielenkiintoisesti, vaikka Platanos ja Agia Marina ovat vilkas ja suuri asutuskeskus, alue ei tarjoa juuri lainkaan majoitusta. Saaren pääasiallinen turistipalveluiden keskittymä on lahden toisella puolella sijaitsevassa Alindassa. Siellä on lukuisia hotelleja ja ravintoloita sekä pitkä perheystävällinen hiekkaranta.

Sataman toisessa päässä, lähellä vanhaa majakkaa, sijaitsee Agia Marinan (ja kenties koko saaren?) yöelämän keskus. Huhtikuussa ei mikään menomesta ole auki, mutta kesällä täällä klubbaillaan.

LAKKI

"Spooky" on sana, joka parhaiten kuvaa kokemustani tästä kreikkalaisten saarten erikoisuudesta.

Kaupunki perustettiin 1920-luvulla Italian merivoimien tukikohdaksi. Tuohon aikaan koko Dodekanesian alue oli italialaisten hallintoaluetta. Alun perin nimellä Porto Lago tunnettu Lakki rakennettiin moderniin fasistiseen art deco -tyyliin, suuntausta kutsutaan tänä päivänä razionalismoksi.

Kaupungin henki ja urbaani, kylmä arkkitehtuuri ei voisi olla kauempana Kreikan saarten perinteisten kylien tunnelmasta. Monet rakennukset ovat rapistuneet ja kaduilla on hiljaista. Kuin kävelisi hylätyssä 30-luvun elokuvakulississa.

Paikka on kerta kaikkiaan karmiva, pakko sanoa. En ole yksin kokemukseni kanssa. Matkakirjoittaja Heinrich Hall on kirjoittanut Lakin erityislaatuisesta historiasta ja arkkitehtuurista mielenkiintoisen artikkelin Peter Sommer Travelin sivuilla.

Lakkin satamakadulla tavernat ja tunnelmalliset kahvilat loistavat poissaolollaan

Iltakuvia vuoden 2012 vierailultani.

Halusin äkkiä pois.

Eikä Lakkiin tarvitse onneksi jäädäkään. Tällä reissulla piipahdin siellä nopeasti "selvittääkseni välimme". Käveltyäni kaupungin päästä päähän ja siksakattuani yhä-autioita katuja edestakaisin tunnin verran, totesin ettei suhteemme lähentynyt tälläkään kertaa.

Palasin Panteliin. <3

Leros

Tänä iltana en harmi kyllä sateen vuoksi pääse enää nauttimaan Pantelin rannan leppoisasta tunnelmasta ja aaltojen kohinasta, mutta ainakin voin katsoa maisemaa ikkunasta, kahvilan lämmöstä. :) Saarelaisten lämmöstä nauttien.

P.S. Matkakuulumisiani voi seurata myös Instagramissa, jota päivitän tiheämmin.

.

 

Miten Lerokselle pääsee?

Leroksella on lentokenttä, jonne pääsee lennoilla Ateenasta. Leroksella ei ole kansainvälistä lentokenttää.

Laivamatka Pireuksesta Lerokselle kestää noin 10 tuntia, ja lentoliput saattavat jopa tulla halvemmiksi. Halvin hytti naispaikalla maksaa noin 77€.

Matkanjärjestäjistä Apollo järjestää tällä hetkellä (2019) semi-omatoimimatkoja Lerokselle; Apollon kautta varataan lento- ja majoituspaketti ja asiakas vastaa kuljetuksista paikan päällä itse. Ei opaspalveluja.

Yksi vaihtoehto on myös lentää Rhodokselle tai Kosille ja ottaa sieltä paatti Lerokselle. Nopea yhteys (katamaraani) Kosilta Lerokselle kestää 1,5 tuntia ja Rhodokselta neljä tuntia.

8 comments on “Jäin jumiin Lerokselle”

 1. Ei liity reissaamiseen mitenkään tämä kommenttini, mutta ajattelin vain tulla kertomaan, että se Laveran uutukainen meikkivoide on saanut minut innostumaan taas meikkaamisesta. Olen hyväksynyt nyt sen faktan, että ihollani muutoin niin näppärät mineraalit eivät vain toimi vaan synnyttävät vanhentavan lopputuloksen. Tuolla Laveralla (pätee tosin varmaan muihinkin nestemäisiin, kuulaan lopputuloksen antaviin meikkipohjiin) jälki on vain niin paljon parempi. Aion ostaa tätä jatkossakin.

  Tämä vaikuttaa myös muihin meikkaushaluihin, sillä koen, että hyvältä näyttävä pohja innostaa kokeilemaan muutakin meikkiä, kun taas ennen hieman kuivanoloinen pohja on jättänyt minut aina jotenkin tyytymättömäksi. On ollut sellainen olo, että teki muiden juttujen osalta vaikka mitä, niin lopputulos on pohjan takia aina hieman epätyydyttävä.

  Vastaa

  0
  1. mutta ajattelin vain tulla kertomaan, että se Laveran uutukainen meikkivoide on saanut minut innostumaan taas meikkaamisesta.

   Tosi kiva kuulla :)

   Itsekin olen sitä mieltä että voidemainen meikkivoide tuo nuorekkaamman tuloksen, mutta mineraalipohja on niin paljon nopeampi ja vaivattomampi laittaa että jo pelkästään siitä syystä tulen varmasti aina käyttämään sitä <3

   Vastaa

   0
 2. Ihana juttu. <3 informatiivinen ja houkuttava. Nyt se iski! Puristava surullinen ahdistus, kun emme pääse Kreikkaan tänä vuonna. Monista syistä johtuen tälle kesälle ei ole reissua varattuna ja luulin olevani sinut asian kanssa. Mutta en näköjään ole. Voi itku, kuinka kaipaankaan sitä lomatunnetta, minkä saan tutkiessani uusia paikkoja Kreikassa. Sata sydäntä tähän. Ehkä ensi vuonna sitten. Peukut pystyyn!

  Vastaa

  0
  1. ja luulin olevani sinut asian kanssa. Mutta en näköjään ole.

   Höööö... Ensi vuonna, toivotaan että ensi vuonna...! <3

   Vastaa

   0
 3. Oletko koskaan käynyt Samothrakilla? On mielestäni aika erilainen Kreikan saari ja erityisesti patikointiin sopiva :) olin muutama vuosi sitten ja tykkäsin

  Vastaa

  0
  1. En ole vielä käynyt Samothrakilla mutta ehdottomasti aion jonain päivänä käydä, tosi moni on suositellut sitä minulle tyyliin "Se on IHAN sun paikka" :) Noille Koillis-Egean saarille on niin paljon haastavampi tehdä spontaaneita saarihyppelyitä off-seasonilla (harvemmat laivayhteydet ja etäisyys muista saariryhmistä) että se alue on jäänyt vuosi toisensa jälkeen odottamaan vuoroaan. Olen käynyt Koillis-Egean saarista vain Thassoksella ja Samoksella.

   Vastaa

   0
 4. Ai että mä rakastan näitä sun Kreikka -postauksia! Viime kesänä vietin viikon Leroksella ja tänä vuonna vuoronsa saa Skopelos, tunnustan siis rakkauteni hih <3

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)