29.04.2018

Jäin rannalle Agistrille

Kirjaimellisesti - jäin rannalle vilkuttamaan kun Pireukseen suuntaava laiva irtosi satamasta. Pitäisi kai minun olla viisaampi kaikkien näiden vuosien Kreikka-kokemuksen jälkeen, mutta näköjään ei.

Olen Argo-Saronian saarilla. Ne ovat ateenalaisten "takapihaa" ja etenkin lähimmät niistä ovat viikonloppuisin tupaten täynnä viikonloppua viettäviä, juhlivia ja rannoilla paistattelevia pääkaupunkilaisia. Sunnuntai-illan laivat Ateenaan ovat täynnä. Kai se pitäisi ymmärtää. Lippu tulisi varata päiviä tai jopa viikkoja aikaisemmin.

No, spontaanisti reissaava Sanni päätti muutenkin vasta viime hetkillä käväistä vielä Agistrillakin, vain kahta päivää ennen kuin paluulentoni Helsinkiin lähtee. Nyt jäin tänne. Ja huominen on viimeinen mahdollisuuteni päästä Ateenaan, sillä tiistaina on taas lakko. Tämä on muuten ensimmäinen kerta kun reissuni ajalle sattuu kaksi lakkoa.

Hikinaamainen bloggaaja Agistrilla.

Pikkuinen, leppoisa Agistri ei todellakaan ole ikävä paikka jäädä jumiin, mutta kyllähän se vähän jännittää kun paluu Ateenaan jäi nyt yhdestä päivästä kiinni. Neuvon aina muita varaamaan saarilta paluuseen hyvin aikaa kun "aina voi sattua", enkä sitten itse noudata aina omia neuvojani... No, elämä.

Olen nyt vieraillut kaikilla Argo-Saronian saarilla ei-suositeltua Salaminaa lukuun ottamatta. Salaminaa eivät suosittele vierailukohteeksi opaskirjat eivätkä kreikkalaiset itsekään. Se on "ruma Ateenan betonilähiö", taisi olla jonkin opaskirjan kuvailu. (Onko joku teistä sattumoisin käynyt siellä..?)

Aikeissa on kirjoittaa kunnnollinen Argo-Saronian saaria vertaileva postaus, mutta en malta olla tekemättä pientä "Saronian saaret muutamalla sanalla" -tiivistelmää jo nyt. Yleinen tiivistelmäni näin huhtikuussa on tämä: Argo-Saronian saaret ovat the place to go jos haluaa nähdä elämää ja vilkkautta "shoulder-seasonillakin". Ehdottomasti suositeltava kohde nyt kun muut Kreikan saaret ovat vielä aika hiljaisia. Egina, Argo-Saronian saarista toiseksi suurin ja lähimpänä Ateenaa (asukasluvultaan suurin on Salamina), on kuulema vilkas viikonloppuisin vuoden ympäri, myös talvella. Eginalle kannattaakin varata majoitus ajoissa jos sinne on suuntaamassa nimenomaan viikonloppuna.

ARGO-SARONIAN SAARET PÄHKINÄNKUORESSA:

Hydra: jos saari voisi olla galleria, se olisi Hydra. Hyvin boutique, chic, kaikki pientä ja hienostunutta. Hydran satama on Kreikan kuvauksellisin Symin ohella. Kreikan ainoa saari jossa ei ole lainkaan autoja. Kreikan Zermatt <3 ^_^

Spetses: Kreikan Beverly Hills. Tältä upealta, uskomattoman kirkkaiden vesien saarelta löydät Kreikan miljonäärit, järjettömän kutsuvia rantoja turkooseine vesineen, loisteliasta arkkitehtuuria ja pikkukaupunkimaista tunnelmaa.

Poros: tällä erittäin viehättävällä ja hyperkuvauksellisella saarella ei ole Hydran ja Spetsesin mainetta, mutta miljööltään se on allekirjoittaneen mielestä vielä edellisiäkin hurmaavampi. Sijainti vastapäätä Peloponnesoksen upeaa vuoristoista siluettia, Saronian hienoimmat rannat (Sannin mielestä) ja erittäin kameraa rakastava, ystävällinen pääkaupunki fantastisen tunnelmallisine rantakatuineen ja eloisine vierasvenesatamineen tekevät Poroksesta mahdollisesti jopa oman suosikkisaareni Argo-Saronian saaristossa. Helmi!

Egina - aina takuuvarman vilkas, kaupunkimainen, "Ateenan lähiö". Upeita antiikin raunioita historiallisten kohteiden ystäville. Eginalla on kaikkea city-meiningistä yökerhoineen rauhallisempiin kalastajakyliin, mutta itse jouduin toteamaan että Egina on Argo-Saronian saarista vähiten suosikkini.

Agistri - rauhallinen, upeiden maisemien paratiisisaari. Pienin ja vähiten tunnettu Argo-Saronian saarista. Vedet niin kirkkaat että silmiin sattuu, Chalikiadan ranta (jossa vaatetus on valinnainen) on dramaattisella backdropillaan Saronian saarten upein. (Tämän postauksen kuvat on otettu Chalikiadan rannan yläpuolelta.) Vain 10 minuutin laivamatkan päässä Eginasta. Agistri sopii leppoisaan perhelomailuun tai niille, joita viehättää rento pikkusaareilu vailla kaupunkimaisia tai charter-turistillisia elementtejä.

Palaillaan :)

...ja pitäkää peukkuja että pääsen huomenna Ateenaan. Jos jotain pitää Kreikan saarilla varoa, ne ovat laivaliikenteen lakot. Ne voivat alkaa täysin varoittamatta ja myös laajentua yhtä varoittamatta. Vappupäivän lakko on kuulema standardilakko ja ollut vakiojuttu vuosikaudet, eikä se laajene koskemaan muita päiviä (paikallisten mukaan), mutta en enää hämmästy mistään yllättävistä "nyt päätettiinkin näin" -tapahtumista tässä maassa.

Kreikka.

11 comments on “Jäin rannalle Agistrille”

 1. Auts... Ikävä tilanne 'jäädä (väärälle) rannalle' aivan matkan loppumetreillä. Pidetään peukkuja, että yhteydet huomenna taas pelaavat 👍👍
  Kreikka on kyllä jännä maa, kun aina voi yllättäen tulla pieniä vastoinkäymisiä. Toisaalta siellä on myös tapana, että ennen pitkää asiat lopulta kuitenkin tavalla tai toisella järjestyvät parhain päin. Toivottavasti näin käy myös nyt 👍👍
  Ehkäpä tämän kansallisen ominaispiirteen juuret juontuvat antiikin ajoilta asti - onhan Kreikka klassisen draaman synnyinseutuja. 😉🇬🇷

  Vastaa

  0
 2. Hei tuli mieleen että ei sulla olisi mahdollisuutta pestautua satamasta purjeveneen kyytiin? Kreikan saarilla on paljon veneitä (suomalaisiakin :) jotka purjehtivat saarelta toiselle, eli varmasti yhdelle lyhyelle legille pääsee mukaan.
  Eikös muuten Telendos ole myöskin saari ilman autoja ? Ainakin itse muistelen kun Kalymnoksen kiipeilyreissun yhteydessä käytiin tsekkaamassa myös viereisen Telendoksen reittejä ettei siellä ollut teitä eikä autojakaan :)

  Vastaa

  0
  1. Jos lakko olisi alkanut jo tänään olisin pyrkinyt purjeveneen kyytiin :) Onneksi laivat kulkevat tänään normaalisti ja pääsin aamun ensimmäisellä Flying Dolphinilla Pireukseen. Huoh...!

   Telendoksesta - joo, siellä ei ole autoja mutta Telendos ei ole oma itsenäinen saarensa vaan kuuluu Kalymnokseen :) Telendoksesta puhuttaessa ajatellaan siis Kalymnosta, ja Kalymnoksella on autoja :)

   Vastaa

   0
  2. 'Saari on veden kokonaan ympäröimä mannerta pienempi maa-alue. Pieniä saaria voidaan myös kutsua luodoiksi tai kareiksi'
   Edellä oleva on yleisesti ja maailmanlaajuisesti hyväksytty maantieteellinen määritelmä saaresta, mutta voihan sitä toki muitakin määritelmiä olla eri yhteyksissä käytössä. Myös merenkulullisesti esim. Telendoksen kaltainen maa-alue on yksiselitteisesti saari.
   Sorry, että nyt lähdin tällaisesta aiheesta 'viisastelemaan' 🙄😊

   Vastaa

   0
  3. Totta kai Telendos on saari :) Sitä en ollut kiistämässä. Kun Hydrasta puhutaan yleisesti "Kreikan ainoana saarena vailla autoja" ilmaisulla varmaankin viitataan siihen että se on ainoa autoton paikkakunta. ^_^ ;D

   Mutta minulle sopii että puhutaan jatkossa Hydrasta toisena Kreikan saarena jossa ei ole autoja... :D Tai ehkä niitä pikkuisia autottomia, mutta silti asuttuja luotoja on enemmänkin? ^_^

   Vastaa

   0
  4. 👍😊

   Ps. Oikein hyvää kotimatkaa! Helpotuksen huokaus, ettei tuo Agistrilta pois pääseminen sitten tuon suuremmaksi päänsäryksi muodostunut 🇬🇷👌

   Vastaa

   0
  5. Kiitos :) Lähetän hyttysten pistojen siivittämät vappuaamun terveiset täältä Ateenasta... ai hyvänen aika että nuo inisijät ovatkin taas olleet yöllä vauhdissa....

   Vastaa

   0
 3. Olisi tarkoituksena lähteä heinäkuulla Kreikkaan! Emme ole ystäväni kanssa koskaan käyneet Kreikassa. Haluaisimme upeita maisemia, kauniin aurinkorannan ja meren. Haluaisimme myös suht lyhyen matkan johonkin keskustaan. Osaatko suositella jotain tosi kaunista paikkaa? Entä olisiko sinulla jotain vinkkejä, että miten pärjäämme parhaiten kuumuuden kanssa? Sinulla on huippuhyvä blogi :) !!

  Vastaa

  0
  1. Skiathos :) <3 <3

   Tässä juttujani Skiathokselta niin pääsette tunnelmiin:

   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/purtu-nainen-skiathoksella/
   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/minun-paivani-9-9-2014/
   https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/tarina-jossa-on-paljon-vetta-ja-vahan-ouzoa/

   Majoittukaa Skiathos Townissa niin olette ihan "keskustassa" :)

   Kuumuuden kanssa pärjäämiseen ei valitettavasti ole muuta vinkkiä kuin viettää kuumimmat päivät uimarannalla ja pulahdella vedessä, tai matkustaa Kreikkaan kesän ulkopuolella (huhti-toukokuu tai syys-lokakuu). Heinäkuussa kuumuus on fakta :) Päähine tietysti päähän ja paljon vettä mukaan rannoille ja päiväretkille :) Ja hyvät suojakertoimet pintaan, vähintään SPF 20.

   Vastaa

   0
 4. Nyt vasta huomasin tämän kirjoituksen. Ollaan lähdössä heinäkuun alussa Porokselle reiluksi viikoksi. Ihanaa nähdä Kreikkaa tuoltakin suunnalta.
  Kiitokset myös Pireuksen satamaoppaasta - nyt osataan suunnistaa rautatieasemalta E8-laiturille. Onko muuten sinulla uusia Kreikan-matkoja suunnitteilla? Itseäni kiehtoisi Thessaloniki - oletko koskaan käynyt?

  Vastaa

  0
  1. Poros on kyllä todella kiva saari, se saattaa jopa olla suosikkini Argo-Saronian saarista :-*

   Seuraavasta Kreikan matkasta - en ole vielä päättänyt lähdenkö taas tuttuun tapaan syksyllä vai suuntautuuko syysreissu jonnekin muualle. Olen vähän suunnitellut talvista matkaakin Kreikan pohjoisosiin ateenalaisen ystäväni kanssa :) Se olisi tosi kiinnostavaa ja hyvin erilainen Kreikan reissu :)

   Thessalonikissa olen käynyt vain sen verran että lensin sinne kerran (kun olin menossa au pairiksi Thassoksen saarelle) ja otin bussin Kavalaan. Eli voin sanoa olleeni Thessalonikissa mutta vain lentokentällä ja bussin sisällä :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)