12.12.2017

Voi kun Suomessakin saisi tällaisia hampurilaisia

Ameriikan ihmemaassa toteutuu meikäläisen hampurilaisunelma: kunnollisia, maukkaita kasvishampurilaisia saa kaikkialta ja mikä leivän välttelijälle parasta - hampparin tilaus ilman sämpylää onnistuu Jenkeissä ilman ihmettelyjä. Sämpylätön, rapeaan salaatinlehteen kääräisty hampurilainen on USAssa niin yleisesti pyydetty vaihtoehto, että joissain menuissa se lukee jo valmiina.

Kasvishampurilainen_IMG_2809

Jos olen Suomessa joskus kokeillut pyytää hampurilaiseni salaatinlehteen käärittynä, olen saanut todella kummallisia katseita. En muista, että pyyntööni olisi koskaan suostuttu. Olen kyllä saanut hampurilaisen ilman leipäkansiaan, mutta tällöin hampparin sisältö on vain aseteltu lautaselle kasaan ilman mitään alustaa tai käärettä.

Tämä on jotenkin niin tyypillistä suomalaista kankeutta ja joustamattomuutta. Ehkä luovuuden puutettakin. Täällä tehdään asiat niinkuin on totuttu tekemään, jotkut ravintolat eivät poikkea sabluunamallistaan sitten millään.

Kasvishampurilainen_IMG_3229

Kasvishampurilainen_IMG_8407

Mitä lihattoman hampurilaisvaihtoehdon saatavuuteen tulee, se oikeastaan oli todellinen yllätys (sämpylätön purilainen ei niinkään).

Vegeruokailu ei ole USAssa sellainen trendi kuin se on vaikka Suomessa, ja silti ihan joka ravintolasta ja pikaruokabaarista sai hampurilaisen kasvisversiona. Eikä millään mössöisellä juureslätyllä vaan ihanilla, rustiikkisilla pihveillä joissa oli makua, rakennetta ja purutuntumaa. Koostumus vaihteli soijaproteiinipohjaisesta sienipohjaisiin ja papupohjaisiin. Aivan sairaan hyvän makuisia...! En ole ikinä missään syönyt näin paljon kasvishampurilaisia. :)

Ai että, näitä jäi kyllä ikävä.

Ihan yleisesti ottaen ruokailu USAssa on tosi helppoa erityisruokavalioisellekin. Jo viime vuoden reissulla panin merkille, että kaikkialla on vegevaihtoehtoja ja hervottoman ihania salaatteja persoonallisilla täytteillä - jopa pikaruokapaikoissa. Täytteet kuten lehtikaali, pinaatti, tuoreet mansikat, päärynä, avokado, pähkinät ja sinihomejuusto ovat ihan standardikamaa, slurps..! Amerikkalaiset salaattimenut jättävät meidän kotoiset jääsalaatti-paprika-kurkkuviritelmämme kalpeiksi.

Kasvishampurilainen_IMG_2802

Kasvishampurilainen_IMG_4099

Tätä kirjoittaessani nautiskelin muuten omatekoisen kasvishampparin, jossa kokeilin pihvinä ensimmäistä kertaa parin lukijan minulle suosittelemaa Apetitin Kasvisjauhispihviä. Nimi on kyllä karsea, jos saa sanoa :D Kasvisjauhis... siitäkö nyt sitten tulee positiivinen mielikuva? Jauhoinen kasvispihvi?

Kasvisjauhispihvit

Kuva: Apetit

Nyt maistettuani toisaalta ymmärrän, kyllä tämä tavallaan on vähän jauhoinen, tai paremminkin taikinainen. Pihvissä ei ole lainkaan sitkoa vaan haukatessa se tuntuu pehmeän, hmmmm, tahnamaiselta ja menee ihan kasaan....  Ei tämä pahaa ollut muttei jauhiksesta ihan mun suosikkikasvispihviä tullut. Tykkään enemmän pihveistä joissa on rakennetta ja purutuntumaa.

Edit. Lisään tähän pari loistavaa hampurilaispaikkavinkkiä, jotka sain lukijakommenteissa. Tampereella, Turussa ja Helsingissä hampurilaisensa saa salaatinlehtiin käärittynä Naughty Brg'issä, Naughtyn listalla on myös lihattomina vaihtoehtoina sieni- ja nyhtökaura-burgerit.

Lisäksi Tampereella The Bull -ravintolassa saa hampurilaisensa "Nakedina" eli ilman sämpylää ja kaalinlehteen käärittynä. The Bullin menussa on peräti neljä lihatonta purilaista: portobello-sieni, mustapapupihvi, vuohenjuusto ja tonnikalapihvi. ?

Nämä menevät ehdottomasti kokeiluun, suuri kiitos vinkeistä :)

84 comments on “Voi kun Suomessakin saisi tällaisia hampurilaisia”

  1. Ootko kokeillut saman valmistajan crispy chick -kasvisjauhispihvejä, jotka on kikherneistä tehty? Ne on mun mielestä paaaljon parempia ja tosi hyvän tuntuisia! Olisin luullut niitä lihapihveiksi, jos en olisi tiennyt, mistä ne on tehty :)

    Vastaa

    0
    1. En ole kokeillut crispy chick'ejä (joista niistäkin tulee mieleen kana...! :D Vaikka ymmärrän että 'chick' viittaa myös kikherneisiin), kun niissä on leivitys, enkä käytä leivitettyjä tuotteita. Varmasti maistaisin uteliaisuudesta jos crispy chick -pihvi osuisi kohdalle jossain pitopöydässä, mutta kaupassa valitsen mieluummin muita kuin leivitettyjä pihvejä.

      Vastaa

      0
    2. Itse asiassa ne on tehty herneproteiinista. En tiedä mihin tuo chick voisi viitata, jos ei sitten leivitykseen niin kuin ne kuorrutetut kanapalat? Appetitin kvinoa-pihvit ovat muuten "mehevämpiä" ja vähemmän kuivia, mutta niissäkin on leivitys, joten ei varmaan sulle ykkösvaihtoehto myöskään.

      Vastaa

      0
    3. Itse asiassa ne on tehty herneproteiinista.

      Okei, no sitten tuo 'chick' on tosiaan vieläkin hämmentävämpi nimi... miksi kukaan antaisi kasvisproteiinivaihtoehdolle nimen, joka viittaa kanaan..?

      Mulle ykköspihvejä täällä Suomessa ovat Hälsans Kökin, Anamman ja Quornin burger-pihvit. Näistä parhaan makuinen ja rakenteinen on Hälsans Kök, mutta suosin edullisempaa ja vähiten lisäaineita sisältävää Anammaa ?

      Vastaa

      0
    4. Niin, toi kasvisjauhiskin on nimetty viittaamaan lihaan. Jauhis kunnkäsitetään aika yleisesti jauhelihaksi :)

      Vastaa

      0
    5. Me lihaa-syömättömät ei näitä heti käsitetä ^_^ Ymmärrän että tuotteet on tarkoitettu myös sekasyöjille mutta kasvissyöjän näkökulmasta lihaan liittyvät nimet kuulostavat perin oudoilta.

      Vastaa

      0
    6. kikherne on englanniksi "chick pea", joten nimi johdettu varmastikin siitä :)

      Vastaa

      0
    7. mä oon maistanut niitä samoja herneproteiini-pikkupihvejä ja nimi tulee siitä että ne näyttää ja maistuu (maistuu mausteiden puolesta, muistaakseni mm. currya ja chiliä) ihan kananugeteilta! Mä en pidä kananugeteista, koska ne ovat niin epämääräisiä, mutta nää apetitin nugetit oli tosi hyviä ja niissä oli hyvä purutuntuma ja voisin niitä ostaakin, jos niitä täältä saisi.

      Vastaa

      0
    8. Okei :) Minäkään en ole koskaan tykännyt kananugeteista (lopetin kanan syömisen jo alle 10-vuotiaana), joten nämä leivityksineen kaikkineen tuskin ovat minua varten.

      Vastaa

      0
    9. Mulle tulee Kasvisjauhis -nimestä ekana mieleen, ei suinkaan jauho, vaan jauhettu kasvis. Hassua, miten erilaisia mielleyhtymiä sama sana voikaan herättää.
      Voi, miten mahtavia noi jenkkien hampparit. Heti herahti vesi kielelle. Miksi, oi miksi suomalainen ravintola ei taivu moiseen??? Itse kun en voi syödä gluteenia, niin noi salaatinlehdet ois ihan huippuja "kääreinä"!

      Vastaa

      0
    10. Miksi, oi miksi suomalainen ravintola ei taivu moiseen???

      Sain näissä kommenteissa pari mahtavaa vinkkiä suomalaisista hampurilaispaikoista, joissa hampparinsa saa myös salaatinlehteen käärittynä :) Jos asut Helsingissä, Tampereella tai Turussa, niin tsekkaa Naughty Brgr:

      https://www.naughtybrgr.com/?lang=fi

      Tampereella lisäksi The Bull'ista saa purilaisia salaatinlehtikääreellä:

      https://www.gastropub.net/bull/menu/

      Kummastakin ravintolasta saa myös vegepurilaisia :)

      Vastaa

      0
    11. Minulle tuli jauhiksesta osana tuotteen nimeä myös mieleen jauheliha, mikä ei ole yhtään toivottava asia sellaiselle, joka ei halua syödä mitään lihaa. Minusta on muutenkin hullua se, että kasvistuotteen pitäisi jäljitellä lihatuotetta ollakseen uskottava ei-kasvissyöjien silmissä. Jos olisin tuotesuunnittelija, en missään nimessä käyttäisi tuotteen nimessä mitään sellaista, mikä voisi vahingossakaan viitata eläinkunnan tuotteisiin (ainut onnistunut on Wow No Cow).

      Vastaa

      0
    12. Jos olisin tuotesuunnittelija, en missään nimessä käyttäisi tuotteen nimessä mitään sellaista, mikä voisi vahingossakaan viitata eläinkunnan tuotteisiin

      En minäkään. Mutta tästä on ymmärrettävästi eri näkemyksiä, toisten ajatellessa että tuotteet on hyvä saada kuulostamaan kiinnostavilta myös sekasyöjille, toisten ajatellessa puhtaasti kasvissyöjiä.

      Vastaa

      0
    13. Olin tuon nimen kanssa vähän hämmentynyt, kun näitä kasvisjauhistuotteita alkoi tulla eri vivahteilla pakastealtaisiin niin Pirkalta kuin Apétitiltakin. Tuo kanaan viittaava nimi hämmensi itseänikin. Noista uusista pihveistä en tykännyt mistään.

      Yksi tuote oli sellainen, minkä heitin roskiin, sillä maku oli kauhea. Tämä tosin ei ollut pakasteiden vaan tuoretuotteiden puolelta. Kyseessä oli Pirkan Härkäpapupyörykkä. En kyllä osta uudelleen.

      Nuo taas, jotka mainitset suosikeiksesi, Hälsani ja Anamma jne., ovat olleet tosi hyviä, sen verran kun niitä olen testaillut, mutta ovat kyllä aika hinnoissaan. Ja siis nyt puhuin kasvisproteiinituotteista yleisesti, en vain hampurilaisen pihvin korvikkeesta.

      Vastaa

      0
    14. Olin tuon nimen kanssa vähän hämmentynyt, kun näitä kasvisjauhistuotteita alkoi tulla eri vivahteilla pakastealtaisiin niin Pirkalta kuin Apétitiltakin.

      Uteliaana odotan kauanko kasvisruoka/kasvisproteiinibuumi jatkuu ja milloin näitä tuotteita alkaa kadota kaupoista.... niitä on nyt jo niin paljon, että en ennusta että kaikki säilyvät valikoimissa montaakaan vuotta. Täytyy nauttia niin kauan kuin mahdollista :)

      Nuo kasvis"liha"markkinoiden ikiaikaiset vetojuhdat, Anamma ja etenkin Hälsans Kök, ovat kyllä kalliita kotimaisiin uusiin tulijoihin verrattuna. Tosin Suomessa ei Nyhtistä ja Härkistä lukuunottamatta ole oikein pyrittykään luomaan ns. lihankorvikkeita vaan lähdetty ehkä enemmän sekasyöjää miellyttävämmälle papuvalmistelinjalle, tuotteet ovat siis enemmänkin vanhan tutun kasvispihvin ja -pyörykän kaltaisia, mutta palkokasviproteiinilla buustattuna. En itse miellä näitä valmisteita ihan rehellisenä proteiininlähteenä, vaan ne ovat ainesosiensa ja ravintoainesuhteensa perusteella enemmänkin hiilarin lähteitä, toki kuitenkin proteiinipitoisempia kuin vanhat juurespihvit sun muut. Minulla ei nälkä lähde kunnolla näillä papupihveillä, kroppa on niin tottunut tujumpaan proteiinisisältöön... :D Kyllä tuolla USAssakin monesti huomasi, että ruokailuhetkellä niin täyttävän tuntuinen kasvishampurilaisateria kummasti katosi vatsasta parin tunnin sisällä ja kohta olikin taas nälkä...! :D

      Vastaa

      0
  2. Oi nam! Itsekin olen varmaan viimeiset 10 vuotta tuskaillut kasvishampurilaisten surkeutta, kun hampurilaisista tykkään, mutta lihasta en. :/

    Toinen hyvä vaihtoehto sämpylälle on laittaa paahdetut bataattisiivut, joiden väliin hamppari kasataan. :)

    Vastaa

    0
    1. Toinen hyvä vaihtoehto sämpylälle on laittaa paahdetut bataattisiivut, joiden väliin hamppari kasataan. :)

      Kuulostaa hyvälle :) Siinä saa bataattiranutkin samassa kyydissä ^_^

      Vastaa

      0
  3. Ruokajutuista nousee varmaan usealle lukijalle vesi kielelle..

    Amerikan ihmemaassa on vaihtoehtoja moneen lähtöön, mutta suuri on maakin... Jollain pienellä Keski-lännen paikkakunnalla tuskin on yhtä paljon valinnanvaraa kuin suurissa kaupungeissa. Asiakaskunta ratkaisee..
    Itse olisin huolissani siitä, onko ravintola-annokseni täynnä geenimuunneltuja ainesosia (täysin normaalia ja laillista USA:ssa), pyrkisin tarkistamaan menun etukäteen todella tarkkaan ja lukemaan kaupan pakkausselosteet äärimmäisen huolella... vaativa asiakas siis.
    Onneksi apuna on montakin nettisivua, joilta voi etsiä luomua, lähiruokaa, grass fed-pihvilihaa, jne jne... Tavallista tehotuotettua lihaa ja maitotuotteita en ostaisi ollenkaan, luomutarjontaa sentään on isommissa kauppaketjuissa jo riittämiin..

    Jenkkilä on valtava vastakohtien summa, kaikkea löytyy, jokaiselle jotakin, ja vieläpä siltä väliltä..! Ruokamatka sinne voisi olla elämys.. muuten ei kyllä yhtään vedä turistikohteena. (Olen käynyt kerran vuosikymmeniä sitten, kielikurssilla... mielenkiintoinen kokemus, mutta ei mikään unelmakohde.)

    Vastaa

    0
    1. Itse olisin huolissani siitä, onko ravintola-annokseni täynnä geenimuunneltuja ainesosia (täysin normaalia ja laillista USA:ssa

      Itse asiassa mun silmään ainakin vaikutti siltä, että USAssa on meneillään todellinen non-GMO-buumi, kaikkialla korostetaan että tuote tai sen ainesosat ovat "non-GMO", samoin kuin "gluten-free", se on toinen suuri trendi, ehkä jopa suurin tällä hetkellä.

      Mutta joo, olet varmaankin oikeassa siinä että osavaltiosta ja paikkakunnasta riippuen tarjonnassa voi olla paljonkin eroja. Voi olla etten löytäisi Kentuckystä yhtä helposti kasvishamppareita..? :D Tai kuka tietää ^_^

      Vastaa

      0
    2. Kasvisruoasta tulikin mieleen, että eilen valitsin ruokalassa Chili con vege-annoksen, joka ensi silmäyksellä näytti koostuvan erilaisista pavuista (ei ongelmaa...). Vasta syödessäni huomasin sen sisältävän myös teksturoitua soijaa... jota en koskaan vapaaehtoisesti laita suuhun. Huh!
      Lounas jäikin pyörimään elimistössä iltaan saakka eikä tuntunut sulavan ollenkaan... Kroppani ei varmaan tunnistanut soija'lihaa' syötäväksi aineosaksi, vaan ihmetteli, mistä oikein oli kyse..! :(
      Kunnon liha-annos (mehevä pihvi tai jauheliha) sulaa kyllä hyvin, soija ei...Huolena on hormonihäiriöiden lisäksi myös mahdollinen gm-alkuperä, sitä on kuulemma nykyisin hankala valvoa.

      Vastaa

      0
    3. Vasta syödessäni huomasin sen sisältävän myös teksturoitua soijaa… jota en koskaan vapaaehtoisesti laita suuhun.

      Voi eih... onpa kurjaa...! Luulisi, että ruokien soijapitoisuudesta mainittaisiin, kun soija kuitenkin kuuluu ruoka-aineisiin joita osa välttelee.

      Vielä jos saa vetää tähän USA-esimerkin, niin vaikka moni ruoka-ainesosiin liittyvä asia USAssa onkin mainittu esimerkillisesti (kuten myös soijapitoisuus), niin kana- ja lihaliemen käytöstä muistetaan mainita vain harvoin. Se on aika hullunkurista, kun kasvisvaihtoehtoihin kuitenkin on selvästi panostettu ja kasvissyöjät halutaan huomioida. Moni kasviskeitto ei itse asiassa olekaan kasviskeitto, vaan on tehty kana- tai lihaliemipohjaan. Tämä täytyy aina muistaa erikseen kysyä. Näitä liemiä ei jostain syystä lasketa liha-ainesosiksi, joten ravintolan henkilökunta saattaa ihan vilpittömästi kutsua lihaliemipohjaista parsakaalikeittoa "vegetarian soupiksi". Kun sitten kysyt, onko siinä käytetty lihalientä, vastaus on usein kyllä. Amerikassa on ihmisten tiedostavuustasosta riippuen aika "kirjava" käsitys siitä, mikä lasketaan liha-ainesosaksi, mikä ei. Viime vuonna esimerkiksi kävi ilmi, että serkkuni luuli pekonin sopivan kasvisruokavalioon, "kun eihän se ole lihaa". Hän siis oli valmistanut minulle ja kasvissyöjä-sisarelleni salaatin jossa oli pekonia.

      Vastaa

      0
    4. Ohhoh pekonikasvis ...!!
      Toisaalta, vegaanius on Jenkeissä näkyvä trendi ja ideologia, ainakin somen mukaan... Kuuma puheenaihe 'tiedostavien' keskuudessa ja monta kiinnostavaa debattia olen aiheesta nähnyt.

      Yleensä tiiraan raaka-ainelistat tarkasti ja niin luulin nytkin mainitussa tilanteessa tekeväni. Ikävä kyllä en lukenut kyllin huolella.. soija oli mainittu listassa, mutta itse olin puusilmä .. Sattuuhan sitä. En kuollut :)

      Vastaa

      0
  4. Aa herkullisen näköisiä hamppareita.
    Jauhettu liha- >Jauheliha-> jauhelihapihvi Jauhettu kasvis ->kasvisjauhis=kasvisjauhepihvi eli kasvisjauhispihvi
    Näin mä tosta nimestä päättelisin

    Vastaa

    0
    1. 'Jauhis' vie mun ajatukset aina jauhoon, ei voi mitään :D Mutta ymmärrän tuon jauheliha-väännös-ideankin.

      Vastaa

      0
  5. Tampereella saa salaatinlehteen käärityn hampurilaisen sekä the bullista että naughty brgrsta! Kasvisvaihtoehtoja on the bullissa kolme (kasvispihvi, juusto ja sieni) ja yksi kala. Naughtyssä on sieni ja nyhtökaura.

    Vastaa

    0
    1. Oooo, kiitos tästä vinkistä! :) <3 Aion ehdottomasti käydä testaamassa! Mainitaanko salaatinlehtivaihtoehto menussa jo valmiina vai saako sen pyytämällä? Meinaan vain, että kuuluuko sämpylätön vaihtoehto valmiiksi ravintolan konseptiin vai riippuuko sen ymmärrys kunkin työvuoron henkilökunnasta.... :D

      Edit. The Bullin sivuilla sämpylätön vaihtoehto ainakin mainitaan! Jess! ? Kannatti näköjään kirjoittaa tästä aiheesta kun sain näin hyviä vinkkejä takaisin <3

      Vastaa

      0
    2. Minäkin sain hyviä vinkkejä. Aion tässä lähitulevaisuudessa kyllä ehdottomasti testata Naughtyn kasvishampurilaisen. : -)

      Vastaa

      0
  6. Ootko kokeillut Risentan kvinoa- tai kikhernepihvejä? (joista tosin kvinoapihveissäkin on rutkasti kikhernettä). Pussin sisältöön lisätään kuumaa vettä ja sit siitä taikinasta tehdään pihvejä ja paistetaan pannulla. Mä oon niitä syönyt ite tehtyjen kasvishampurilaisten välissä ja tykännyt. Niissä on mielestäni rakennetta, eivät ole jauhoisia.

    Vastaa

    0
    1. Ootko kokeillut Risentan kvinoa- tai kikhernepihvejä?

      En ole kokeillut. Minulla nuo papu-, herne- ja viljapohjaiset pihvit ovat omassa ruokavaliossa vasta toisella sijalla, kun syön hiilihydraattitietoisesti ja proteiinipainotteisesti. Oma valintani kaupassa on aina ensisijaisesti soijaproteiinipohjainen kasvispihvi, jonka hiilari-proteiinisuhde sopii paremmin ruokavaliooni. Mutta ravintoloissa maistan mielelläni muunkinlaisia kasvispihvejä - kunhan nyt eivät ole pelkkään viljaan tehtyjä, mikä on aika harvinaista :D

      Vastaa

      0
  7. Kannattaa aina muistaa näissä Suomi- dissailuissa se, että Suomessa asuu koko maassa se viitisen miljoonaa ihmistä ja verotuksen takia (jonka seurauksena meillä on lähes ilmainen koulutus ja terveydenhoito) ravintolassa käyminenkin ei ole niin arkipäiväistä kuin monessa muussa maassa, koska se on aika kallista! Listan ulkopuolelta tilaa monessa paikassa hyvin pieni määrä ihmisiä, mutta ainakin Helsingissä ravintoloissa, joissa käyn, asioihin suhtaudutaan joustavasti. Taitaa jossakin olla jo ihan yleisesti tarjolla vaihtoehtoisia hampurilaisiakin jollen väärin muista. Esim. sushi tuli Suomeen varmaan 30 vuotta Amerikkaa jäljessä; toki nykyään trendit kulkee vähän nopeammin. :)
    Ja tietenkin myös Amerikassa on alueita, joissa ei olla niin monipuolisia ja moderneja, koska kyseessä on valtava maa ja eri osavaltioiden välillä voi olla suuriakin eroja. Tuntuu, että Amerikasta löytyy niin tuoreimmat trendit kuin todella vanhanaikaista tapakulttuuria (länsimaisella mittapuulla tarkasteltuna).

    Jauhis on käsittääkseni lyhenne jauhelihasta ja tuossa yhteydessä varmaan tarkoitetaan, että tuote on kuten jauhelihapihvi, mutta kasvisversio. Tiedän, että tämä ärsyttää monia, mutta oletan, että siinä on taustalla kosiskella myös tavallisia sekasyöjiä kasvisruoan pariin ja siksi nuo valmisruoat nimetään tuolla tavoin. Sekasyöjät voisivat syödä useammin pelkkää kasvisruokaa (ja monet näin tekevätkin) ja yritykset tietenkin haluavat mahdollisimman laajan asiakaskunnan.

    Vastaa

    0
    1. Jep, käsitän täysin että Suomen huomattavasti pienempi diversiteetti suurempiväestöisiin maihin verrattuna vaikuttaa paljon ravintoloiden tarjoamaan palveluun, se on selvää. Meinasin sen jo tuohon postaukseenkin kirjoittaa mutta en saanut lauseesta tarpeeksi sujuvan kuuloista :D

      Vastaa

      0
    2. Eihän tuossa dissattu mitään- se on vaan faktaa että ei se hinta ainakaan voi olla syynä siihen ettei hampurilaistaan saa salaatinlehtiin kääräistynä :-D
      Kyllä täällä on palveluasenteessa roimasti parannettavaa- kaikin puolin.
      Mutta onpahan turvallista ja asua ja saa sanoa mielipiteensä ja äänestää, esimerkiksi. :-)

      Vastaa

      0
    3. Kyllä täällä on palveluasenteessa roimasti parannettavaa- kaikin puolin.

      Samaa mieltä. Vaikka tippaaminen USAssa välillä ärsyttääkin niin täytyy todeta, että voisi tippikulttuuri täällä meilläkin vähän vaikuttaa palvelualttiuteen... Tuntuu, että Suomessa valitettavan usein halutaan tehdä vain se minimi, asiakkaan odotusten ylittäminen toteutuu harvoin...

      Vastaa

      0
    4. Minulla voi näkemys olla vähän vääristynyt, mutta ainakin pk-seudulla saan aina vähintäänkin hyvää palvelua ravintolassa ja yleensä pyritään mieluummin ylittämään asiakkaan odotukset kuin alittamaan. Tosin en usein vaadi mitään mitä ei ole listalla ja toisaalta käyn syömässä vain vähän paremmissa paikoissa tai fine dining- paikoissa, joten sekin ehkä vaikuttaa asiakaskokemaan.
      Matkustelen myös kotimaassa ja välillä on tullut ruokailtua jossakin Amarillossa ja sielläkin palvelu on ollut hyvää, vaikka ruoka ei nyt kummoista olekaan. Viimeisimmät negatiiviset kokemukset on tullut Foodoran kautta tilatusta ruoasta ja myös palvelu oli huonoa. :)

      Vastaa

      0
    5. Jos ei ole erityistoiveita niin se varmasti vaikuttaa yhdeltä osin palveluksen kokemiseen, ei siis tarvitse koskaan testata ravintolan joustavuutta ja palvelualttiutta siinä suhteessa :)

      Minullekin on kyllä aina järjestynyt ns. fine dining -paikoissa oman ruokavalioni mukaiset ruoat, näissä paikoissa sitä todellakin odottaa jo hinnan puolesta. Tosin käytän erityistoiveissa järkeä; esimerkiksi maistelumenun jälkiruokamenua en ala pyytää sokerittomana koska se on mielestäni lähelle kohtuutonta ja sokerittomana asiakkaana voisin tällöin yhtä hyvin mennä muualle ja jättää maistelumenun jälkkkärit tilaamatta. Jos taas on kyseessä pienempi, vain kolmen ruokalajin menu jossa yksi jälkkäri, sen pyydän ilman muuta juustoina ^_^ Onnistuu aina, tai en ainakaan muista että koskaan olisi tullut kieltävää vastausta.

      Vastaa

      0
  8. Turussa Naughty Burgerissa saa kaikki burgerit salaatinlehteen käärittynä jos haluaa, myös vegepurilaiset!

    Vastaa

    0
    1. Tämän vinkin (Tampereen osalta) sain toiseltakin lukijalta, ihan mahtavaa :) ? Aion todellakin käydä testaamassa heidän burgerinsa.

      Vastaa

      0
  9. Noi kasvisjauhispihvit on minusta hyviä jos ne paistaa pannulla tai uunissa, mutta jos ne lämmittää mikrossa, on koostumus kuin kengänpohja ja makukin jotenkin tosi vastenmielinen, hassua miten paljon valmistustapa voikin vaikuttaa :)

    Vastaa

    0
    1. Mä valmistin oman kasvisjauhis-pihvini pannussa ja laitoin sen jälkeen hetkeksi uuniin jossa sulatin päälle juustoviipaleen. Tuloksena taikinaisen pehmeä pihvi.

      Mikrossa en valmistaisi vapaaehtoisesti mitään pihviä ikinä...! :D Se tarkoittaa automaattisesti mössöä koostumusta.

      Vastaa

      0
  10. Voi että tekisi mieli kunnon maistuvaa kasvishampurilaista! Ja nuo kuvat...en kestä.
    Mutta kokeilepa ei-pakasteiden joukosta sellaista kuin Hoviruoan Mustapapupihvejä. Noista on tullut lähes päivittäistä arkiherkkuruokaa minulle. Aivan äärettömän hyviä. :)

    Vastaa

    0
    1. Hoviruoan pihveissä ei oikein ole minun ruokavalioni tyyppinen ravintosisältö, mutta en epäile etteivätkö maistu hyviltä :)

      Vastaa

      0
    2. Itse asiassa noissa HoviRuoan pihveissä on tosi vähän proteiinia, yhdessä pihvissä vain 5,1 g. :/ Yleensä proteiinin lähteeksi mielletyissä tuotteissa proteiinipitoisuus on sentään yli 10% (vertaa esim Nyhtökaura jossa on melkein 30%...!), noissa HoviRuoan pihveissä vain 9,3% eli raejuustossa ja rahkassakin on enemmän. Mutta tosiaan, eihän se varmasti makuun vaikuta :) En siis missään tapauksessa halua aliarvostaa suosikkiruokaasi, nämä ovat varmasti hyviä mutta eivät erityisen tehokkaita juuri proteiinin lähteenä. :)

      Vastaa

      0
    3. Ups, tuo oli minulta virheellistä tietoa. Meni sekaisin toisen kasvispihvin proteiinipitoisuuden kanssa, mutta noissa on siis testaamistani paras maku, aivan ylivertainen.

      Vastaa

      0
    4. Nyt taas ostin tuon pakkauksen, niin palaan tänne saivartelemaan (en ilkeässä mielessä). Eli jotenkin oli päähän jäänyt, että kyllä niissä se kymmenen grammaa pitäisi proteiinia olla. Olihan se totta, mutta siten, että syö kaksi pihviä. Itse syön yleensä noita noin kolme kerralla, neljästä tulee vähän liian täyteen, ja kahdelle ei jaksa pitkään.

      Itse saan tällä hetkellä varmaankin liian vähän proteiinia (kun olen lopettanut kananmunienkin käytön käytännössä kokonaan), joten jo 10 grammaa on paljon parempi kuin ei mitään. Mutta tosiaan tuohonkin proteiinimäärään saa syödä sen kaksi pihviä.

      Vastaa

      0
    5. Aiemminkin ollaan keskusteltu sun proteiinin (ja rasvan..!) saannista, jotka vaikuttaa aika vähäisiltä. Etenkin kun harrastat liikuntaa, proteiinia olisi hyvä saada enemmän kuin miltä kuulostaa että saat. Mutta en ala ketään neuvomaan, jokainen tuntee kehossaan mikä sopii itselle :) Ei ole mitään yleistotuutta jota kaikkien pitäisi noudattaa.

      Vastaa

      0
    6. Harkinnassa on joku kasvisruuanlaittokurssi tai sitten ihan oikealla ravitsemusterapeutilla käynti ja kysymyksenä se, miten saisin nostettua proteiinin määrää liikuttaessa käytännössä vegaaniruokavalion asettamissa raameissa. Liikunnassakin on tullut rankimpien suoritusten kohdalla sellaista oloa, että energia loppuu kesken, johon pikainen banaanin nauttiminen on auttanut, mutta luulen syynä olevan kuitenkin sen, että päivän aikana on tullut siihen mennessä nautittua korkeintaan nuo kolme proteiinipitoista pihviä.

      Enkä suutu, vaikka minua vähän neuvottaisiin täälläkin. :) Mutta tuommonen reissu ammatilaisen luo on minulla jo to do -listalla.

      Vastaa

      0
    7. ja kysymyksenä se, miten saisin nostettua proteiinin määrää liikuttaessa käytännössä vegaaniruokavalion asettamissa raameissa.

      Hetkinen, minulta on tainnut mennä jotain ohi, oletko nyt vegaaniruokavaliolla..? Jos olet aina ollut, niin minulla on mennyt jotain pahasti sekaisin päässä..! :D Voisin vannoa että ennen olet syönyt myös eläinperäisiä ruokia.

      Vegaaniruokavaliolla proteiinin saaminen onkin mun mielestä haasteellista. Tiedän, että moni vegaani vastaisi tähän että "ei tosiaan ole!!", mutta mulle papuihin, soijatuotteisiin ja tofuun nojaava proteiinin saanti kuulostaa vähän hankalalta. Kaikki kun eivät edes syö soijaproteiinituotteita, jotka ovat vegaaniproteiininlähteistä niitä kaikkein proteiinipitoisimpia. Papuja ja tofua pitää syödä tosi paljon että esimerkiksi urheilua harrastavan proteiinin tarve täyttyy, ja mietinpä vain jaksaako joku oikeasti syödä JOKA PÄIVÄ hirveät kasat tofua ja papuja.... Viljastakaan kun ei niin valtavasti sitä proteiinia lopulta irtoa vaikka sitä tykätään myös proteiinin lähteenä listata.

      Ainiin mutta NYHTIS! Unohdin sen. Sehän onkin vegaanille soijaproteiinin ohella proteiinitihein ruoka-aine :) No toisaalta, ei se silti tee vegaanin proteiinin lähteistä kovin monipuolista. Aivan varmasti riittävän proteiinin saanti myös vegaaniruoalla ON mahdollista, mutta vaatii muita ruokavalioita enemmän suunnittelua ja ravintoaineiden laskeskelua.

      Vastaa

      0
    8. Kannattaa kysyä omalta terkkarilta, josko pääsisi ravitsemusterapeuttia tapaamaan. Saattaa järjestyä ihan ilmaiseksi.

      Vastaa

      0
    9. Tuo proteiinin puute näkyy kehossakin esim. siten, että käsivarret ovat suhteessa ikääni ja painoindeksiini ihan käsittämätöntä pullahöttöä (isot allit). Kyllähän tähän vaikuttaa toki myös se, että liikuntatarjottimellani on ollut koko syksyn vain aerobista treeniä & hieman vartalon syviä lihaksia vahvistavaa jumppaa. Kaiken lisäksi minulla on ihan mitattavissakin olevaa näyttöä siitä, että olen todella herkkä insuliinin heilahduksille ja arvoni ovat aika korkealla, joten tämä nykyinen ruokavalioni on siksikin aika huono vaihtoehto. Toisin sanottuna annan vartalolleni liikaa sellaista, mikä on sille huonoksi, ja sitten taas liian vähän sellaista, mitä se tarvitsisi. Tuohon yhtälöön kun lisää suht. korkean stressitason, niin käy niin, että hiilihydraatit todellakin jämähtävät kehossa aika epätoivottuihin kohtiin.

      Vastaa

      0
    10. Vastaan tähän, kun en saanut kommenttikenttää avautumaan tuohon sinun kysymyksesi alle. Joo ja kyllä, loppukesästä lopetin kananmunien ja kalan/tonnikalankin käytön. Maitotuotteitakinhan olen jo pidempään käyttänyt jo erittäin harvakseltaan. Ja punaista lihaa ja kanaa en ole syönyt reilusti yli kymmeneen vuoteen.

      En ole ehdoton näissä asioissa, sillä esim. vanhempieni luona en voi mitenkään täysin noudattaa tätä ruokavaliotani, eli joustoa esim. kalan suuntaan joudun tekemään. Ja maitosuklaata käytän edelleen, eli siinä on maitoa mukana...

      Vastaa

      0
    11. Onnea uuden ruokavalion kanssa :) Saanko kysyä, mikä inspiroi jättämään loputkin eläinkunnan tuotteet pois? Miten olet kokenut olon muutoksen jälkeen? Onko vointi ja vireys parempi?

      Vastaa

      0
    12. Muuten onko tuo toisen kuvan hampurilaisen välissä oleva juusto vegaanista?

      Vastaa

      0
    13. Ei, en usko että nämä olivat vegaanisia purilaisia. Tai varmaan olisi saanut vegaanisena pyytäessä (eli olisivat jättäneet juuston pois).

      Vastaa

      0
    14. Tuo on ehkä yleisempää, että kasvissyöjälle on vaihtoehtoina joko tavallinen juusto tai juuston poisto mutta ei vegaanista juustoa.

      Vastaa

      0
    15. Vegaanisia juustoja oli USAssa runsaasti elintarvikekaupoissa, mutta yhdenkään ravintolan menussa en sitä nähnyt mainittavan kasvisruokavaihtoehtojen yhteydessä. Luulen tämän johtuvan siitä, että kävimme vain "tavallisissa" sekasyöjien ravintoloissa, kuvittelisin että tilanne juustonkin suhteen on toinen erityisesti kasvisruokaan erikoistuneissa ravintoloissa.

      Vastaa

      0
    16. Kiitos. Minua on jo pidempään kiehtonut ajatus siitä, että en käyttäisi normaaliruokavaliossani eläinperäisiä asioita. Se on vain tuntunut koko ajan entistä enemmän oikeammalta ja puhuttelevammalta - inspiraatiota olen saanut myös mm. YouTubesta, josta olen jonkun verran katsonut parin vegaanikestävyysurheilijan videoita. Vaikuttaa siihen varmaan sekin, että olen jossakin mielessä äärimmäisyyksien ihminen.

      Käytännössä asia meni siten, että yhtäkkiä vain lopetin kananmunien ja viilin ostamisen (viili oli lähes ainut, mikä minulla oli maitotuotteista jäljellä käytössä). Ei tuntunut mitenkään vaikealta. Kun aloin elämään näin, samalla on jääneet kauppaan myös satunnaisesti käyttämäni tonnikalat ja esim. kylmäsavulohet. Ajatuksena muutenkin minulla on tässä ollut, että olotilani ei ole ratkaiseva asia vaan se, että en tuottaisi eläimille tuskaa toimillani (ainakaan niin paljoa kuin ennen). Myös uusien vegaanituotteiden tulo on vauhdittanut uuteen ruokavalioon siirtymistä, sillä korvikkeita on aiempaa paljon helpompaa löytää jopa ihan pikkukaupoistakin (esim. noita HoviRuoan tuotteita). Jotenkin on vain parempi mieli syödä näin.

      Tosin pakko todeta, että herkkuja saan edelleen syödä sellaisista kategorioista, jotka eivät edusta tätä ruokavaliota, eli esim. keksejä ja maitosuklaata. Näistä en ole yrittänyt eroon, mutta ajattelen, että se on jo paljon ja hyvä asia, että pääasiallinen ruokavalioni on jo hyvin pitkälti tai oikeastaan käytännössä täysin vegaaninen. Herkuista kuitenkin on karsiutunut pois mielestäni ällöttävimmät eläinjutut eli liivatteelliset tuotteet. En ole enää pitkään aikaan ostanut liivatekarkkeja, ja muutenkin karkinkulutus on tippunut erittäin paljon; se on enää lähes vain suklaan käyttöä. En edes muista, milloin lopetin ostamasta liivatteellisia karkkeja, mutta ostamatta jättämisestä tuli pikku hiljaa vain tapa. Asiahan on sinänsä aika jännä, että monet juuri näistä karkeista (esim. hedelmäkarkit) ovat olleet suurta herkkuani. Luopuminen tapahtui helposti. Ai niin, taisipa liivatteen alkuperäin ällöttävyyden lisäksi asiaan vaikuttaa myös, kun luin sen, mistä esim. vadelma-aromia saadaan karkkeihin (oliko se jostakin majavan takapuolesta). Eli tässä ei ole mikään ylevä syy taustalla, vaan puhdas ällötysreaktio. No, tätä kyseistä ainetta käytetään esim. edelleen käyttämissäni jäätelöissä (vaikka mieluummin ostankin sellaista, missä tätä ei ole käytetty, mutta asiaahan hankaloittaa se, että tuota täydellistä eläinperäisyyttä aina näe E-koodin takaa, vaikka parhaissa ja vegaanisissa tuotteissa kaikki onkin merkattu).

      Niin, edelleen käytössä on siis myös normipuolen jäätelö. En koe siitä mitenkään syyllisyyttä. Hyviä vegaanisia jäätelöjäkin olen jo maistanut, ja ei ole poissuljettua, ettenkö voisi jossakin vaiheessa siirtyä käyttämään vain niitä.

      Sitten vielä tämän ruokavalion alusta. Aluksi söin lähes päivittäin pääruoaksi vain linssejä. Parissa kuukaudessa kyllästyin tähän kuitenkin. Nyt onkin tullut lähes joka päivä käytettyä lisänä noita HoviRuoan tuotteita. Ovat tosi ihania. Soijaa käytän tosi harvoin, kun ei ole hyväksi minulle, eli olen koko ajan ajatellut, etten missään nimessä rakenna ruokavaliotani tälle. Välillä piristän päivääni ostamalla kuitenkin esim. soijamakkaraa tai -nakkeja; nämä ovat harvoin käytettynä ihan ok.

      Mutta siis kaiken kaikkiaan kaupassa on jo tottunut ostamaan jo ne tietyt jutut eikä tunnu järkevältä tai houkuttelevalta ottaa ostoskoriin esim. kalaa tai juustoa (tätähän käytin aiemminkin jo erittäin harvoin). Mutta ei olisi maailmanloppu, jos ostan joskus esim. valmissalaatin, jossa olisi normaalifetaa (tosin kivempi vaihtoehto olisi vegaanijuustoa sisältävä vaihtoehto).

      Tällainen muutos. :) En ole tosiaan ehdoton. Jouluna joudun varmaan syömään kalaa, ettei minua pidettäisi aivan kummajaisena. Ja käytän edelleen nahkakenkiä ja myöskin fleecejä, joista irtoaa joka pesussa muovia meriin... :( Jää tietenkin lukijan määriteltäväksi, onko ruokavalioni millään mittarilla vegaaninen. Niin ja voinnista, sellaisina päivinä, kun ei viitsi syödä linssejä, proteiinia tulee varmaankin saatua liian vähän.

      Vastaa

      0
    17. Noniin, nyt lahjatkin paketoitu ja vihdoin aikaa keskittyä tähän :)

      Käytännössä asia meni siten, että yhtäkkiä vain lopetin kananmunien ja viilin ostamisen (viili oli lähes ainut, mikä minulla oli maitotuotteista jäljellä käytössä). Ei tuntunut mitenkään vaikealta.

      Itse asiassa sun tarina ja ruokavaliomuutos muistuttaa minua helppoudessaan siitä, kun itse aikoinaan (yli puoli elämää sitten.. :D) jätin lihan pois. Koska olin muutenkin syönyt lihaa niin vähän, ei ollut vaikea lopettaa sen vähäisenkin ostaminen (niihin lukeutui mm. lihapiirakat, ne olivat harvoja lihatuotteita joista tykkäsin).

      Tällä hetkellä on kyllä varmasti tosi helppo korvata ne satunnaisetkin lihatuotteet kasvisvaihtoehdoilla, kun kaupat pursuavat niitä.

      Oletko muuten maistanut vegaanista maitosuklaata? Kalliitahan ne ovat, mutta vegaaninen vaihtoehto löytyy niistäkin. En kyllä yhtään tiedä miten hyvin niiden maku pärjää aidolle maitosuklaalle. Mitenkäs muuten sun suklaa-suhde yleisesti, muistan että koit pitkään olevasi epäterveellisen koukussa suklaaseen ja kuvailit syöväsi sitä liikaa. Sitten jossain vaiheessa onnistuit vähentämään sen syömistä. Millainen suklaa-suhde sinulla on nyt? :)

      Tuosta vadelma-aromin alkuperästä en ole aiemmin kuullut. Piti ihan googlata ja totta - sehän on majavan reviirinmerkintäeritettä...! No, ei kaikki vadelma-aromit, mutta osa. Yöks tosiaan :-X

      Aluksi söin lähes päivittäin pääruoaksi vain linssejä. Parissa kuukaudessa kyllästyin tähän kuitenkin.

      Voin kuvitella... minulla ei edes vatsa kestäisi.

      Juteltiinko me jo aiemmin Nyhtiksestä ja Härkiksestä? Nehän ovat vegaanisia tuotteita, käytätkö niitä? Ainakin saisit niistä tuhdimmin proteiinia kuin noista HoviRuoan eineksistä.

      Vastaa

      0
    18. Hahah ^_^ :D Kävin muuten nyt tutustumassa koko heidän valikoimaansa ja yhdistin nyt valmistajan Vihikseen, jota vegaanit kuulema ylistävät. Oletko maistanut? Siinähän ei ole soijaakaan.

      Vastaa

      0
    19. Jäi kertomatta, mille ruokavalioni rakennan. Eli perusjuttuja ovat puurot (ruis ja kaura suosikkeja tällä hetkellä), tomaatti, porkkana, kasvishernekeitto, pähkinät ja mantelit, vihreät linssit ja sitten nuo valmiit mustapapupihvit. Myös kotimaisia marjoja syön aika usein. Ja herkkutuotteena suklaa eri muodoissaan.

      Vastaa

      0
    20. Kuulostaa tosi vähäenergiseltä ruokavaliolta. Mutta jos tällä jaksaa, niin hyvä tietysti :) Teetkö puuron veteen vai johonkin kasvismaitoon...?

      Vastaa

      0
    21. Tämä vastaa-juttu ei oikein toimi. Mutta Vihis on tuttu ja hyvä, samoin VegeMöttönen. Ovat tosi hyviä.

      Maidotonta maitosuklaata en ole maistanut.

      Puuron keitän ihan veteen. Tosi vähän ostan mitään kasvismaitoja muutenkaan.

      Suklaan kanssa aaltoliikettä, mutta on se pahimmista ajoista vähentynyt kuitenkin. Ehkä sitten vaikuttaa se, ettei ole yleisestikään niin paljon sokerikoukussa, kun ei tule ostettua ainakaan liivatekarkkipusseja.

      Ja tuo olisi ehdoton juttu saada näkyville muihinkin kuin vegaanituotteisiin, että jos tuotteessa on käytetty mitään eläinperäistä, se tulee merkitä näkyviin SELVÄSTI eikä piilottaa ja kaunistella juttua minkään E-koodin taakse!

      Vastaa

      0
    22. Tämä vastaa-juttu ei oikein toimi.

      WordPressin asetuksissa on joku maksimimäärä vastauksia joita se ottaa vastaan yhden kommentin alle. Kun maksimimäärä täyttyy, poistuu 'Vastaa'-namiska sen kommentin alta. Veikkaan että kyse on siitä.

      Vastaa

      0
  11. Moi! Jos eksyt joskus (uudestaan;)) Jyväskylään, täällä on ihan mahtava beans&more, jonka kasvishamppariin oon ite ollut tosi tyytyväinen. Pihvi on siinä erittäin maukas ja tekstuuri mielestäni juuri "purutuntumainen", eli saattaisit tykätä:) Sitä en tiiä saako sitä minkälaisena ilman leipää, mutta uskoisin heidän jotain keksivän!

    Vastaa

    0
    1. Oijoi, tuon Beans & Moren koko ruokalista näyttää mielettömän hyvältä...! Kiitos vinkistä, melkein tekisi mieli hypätä saman tien junaan ja jäädä Jyväskylän pysäkillä syömään..! :D

      Vastaa

      0
  12. Näyttääpä hyvältä! Jos näitä jossain tiskillä Helsingissä myytäisiin niin meikäläisen löytäisi varmasti harva se päivä jonosta kukkaron kera. :-P

    Hampparit on välillä niiiin hyviä, mutta toisinaan (varsinkin ähkyn vaaniessa) pullakannet tympii ja tympii kun sitä pullavaa materiaalia itse sisällön lisäksi tuntuu olevan liikaa...

    Vastaa

    0
    1. Hampparit on välillä niiiin hyviä, mutta toisinaan (varsinkin ähkyn vaaniessa) pullakannet tympii ja tympii kun sitä pullavaa materiaalia itse sisällön lisäksi tuntuu olevan liikaa…

      Sanos muuta. Kuvittelisin, että osa leivänsyöjistäkin ottaisi purilaisensa välillä vähän vähemmällä vehnähötöllä tai jopa ilman, sämpyläosuus kun on tosiaan usein suurempi kuin itse pihvi- ja täyteosuus ja vie turhaa tilaa vatsasta vailla ravintoarvoa. Itse täyttäisin vatsani mieluummin suuremmalla hampurilaispihvillä ja vaikka bataattiranskalaisilla ja lisukesalaatilla kuin vehnähötöllä. Sämpylätön hampurilainen myös johtaa sämpylää harvemmin ähkyyn :)

      Vastaa

      0
  13. Kokemukseni New Yorkista: Gluteenittomuus on ongelma noin ylipäätään. Vihoviimeinen paikka ruokamatkailijalle ellet ole uppopaistetun / grilliruoan perässä. Wholefoodsista sai onneksi ihan tavallista ruokaa.

    Menisin ennemmin vaikka Kreikkaan, jos haluaisin syödä hyvin.

    Vastaa

    0
    1. Ohoh, onpas erikoinen kokemus..! Luulisi että Nykin kaltaisessa monikulttuurisessa miljoonakaupungissa olisi yllin kyllin vaihtoehtoja erikoisimpienkin ruokavalioiden noudattajille.

      Onkohan gluteenittomuus sitten enemmän länsi-rannikolla vallitseva ilmiö...? Siellä nimittäin ihan kaikkialla hyökyy päälle gluteenittomuus; kaupoissa on kokonaisia hyllykäytäviä jotka notkuvat gluteenittomia vaihtoehtoja ja ravintoloissa gluteenittomuus tuodaan esiin isoin tekstein. Jossain lehtiuutisessakin (vai olikohan netin uutissivusto) törmäsin aiemmin tänä vuonna juttuun, jossa kerrottiin gluteenista tulleen viimeisen vuoden aikoina Yhdysvalloissa "kuin myrkkyä", niin epäterveellisenä sitä pidetään ja terveystietoiset välttelevät sitä viimeiseen saakka. Voi olla, että uutisessa puhuttiin USAn sijaan vain tietystä USAn alueesta, mutta sitä en enää muista. Uutinen jäi kuitenkin vahvasti mieleen ja saatoin ilmiön itsekin paikan päällä todeta, gluten-free'ltä ei vain voinut välttyä.

      Vastaa

      0
  14. Mulle tuli myös kauhea nälkä, itsekään en lihaa syö, mutta pidän hamppareista, joten oon niitä sitten kotona tehnyt. Jonkun valmistajan pihvit oli tehty soijasta, ja ne näyttivät niin lihalta ja tuntuivat suussakin lihamaisilta, en tykännyt. Sama valmistaja taisi tehdä myös soijapullia, jotka oli aivan kuin lihapullia, ne oli aika äklöja myös, en osta uudestaan. Quorn-"suikaleet" joita kokeilin oli taas aivan liian omituisia veteline koostumuksineen, olisi pitänyt paistaa ne rapeiksi, mutta palat oli isoja möhkäleitä, joten en tiedä olisiko ne silti olleet parempia. Kaikki nämä siis pakasteesta, en vaan merkkiä muista. On hankalaa löytää hyviä kasvispihvejä! Soijaa vastaan mulla ei ole sinänsä mitään, soijarouhe-, suikaleet ja -nakit maistuvat. Nyt ostin mustapapupihvejä testiin, saa nähdä millaisia ovat, ja pakkasessa on vielä jotain toisia pihvejä, mutten muista mistä tehtyjä. Sienipihvi kuulostaa herkulliselta!

    Vastaa

    0
    1. Jonkun valmistajan pihvit oli tehty soijasta, ja ne näyttivät niin lihalta ja tuntuivat suussakin lihamaisilta, en tykännyt. Sama valmistaja taisi tehdä myös soijapullia, jotka oli aivan kuin lihapullia, ne oli aika äklöja myös, en osta uudestaan.

      Ainakin Anamma ja Hälsans Kök tekee kumpiakin (myös nakkeja), ja kyllä, ne ovat tekstuuriltaan lihaa-imitoivia. Siis vähän kuin lihaa, mutta parempia :D ^_^ Mä tykkään niistä. :)

      Mullahan oli kasvis(kala)syöntiin kääntymisessä taustalla se, että en tykännyt lihan mausta, liha oli tosi vastenmielistä ja se jäi aina lautasen reunalle. Luovuttuani lihasta en 10 vuoteen syönyt mitään mikä vähänkään muistutti lihaa, kunnes yhtäkkiä jokin "napsahti" päässä ja innostuin kasvisnakeista. Ne on niin hyviä, vailla lihatuotteen sisältämiä inhoja "sattumia" ja tietysti vailla lihaan yleisesti liittyviä ikäviä puolia.

      Kasvisnakeista sitten siirryin muihinkin "kasvisliha"tuotteisiin kuten rouheeseen, pihveihin ja pyöryköihin. Tällä hetkellä suosikkeja ovat Hälsans Kökin ja Anamman pyöryköiden ja nakkien ohella Oumph-suikaleet ja nyhtökaura :)

      Vastaa

      0
  15. Lihansyönnistä vielä sen verran, että nuorena olin pitkälti kasvissyöjä, enkä pitänyt juurikaan lihasta (paitsi broilerista..)... Kaikki kasvispihvit, nakit, pullat jne. maistuivat :) Olisin varmasti rrrrrakastanut nykyisen valikoiman runsasta aarteistoa kaupan pakastealtaasta..
    Iän kartuttua elimistö on alkanut huutaa eläinproteiinia entistä enemmän. Nimenomaan lihaa, ei riitä kananmuna tai juusto... Takana on myös tosi niukkoja aikoja (mm ulkomailla, syöminen ei aina ollut monipuolista..) ja varmaan puutostilojakin, koska kymmenen vuotta sitten puhkesi paha autoimmuunisairaus. Sen seurauksena ja yleiskunnon romahtamisen myötä on ollut pakko kaivaa esiin ravintotietoa ja pyrkiä skarppaamaan. Liha tuntuu nykyään elinehdolta, ainakin pari kertaa kuukaudessa, muuten sisikuntaa heikottaa..ja tarve on nimenomaan eläinprotskulle, ei suurelle kalorimäärälle.
    Tällä vain halusin sanoa, minkä kaikki jo tietävät, että ollaan yksilöitä kaikki, ja joillekin kehityskaari menee niin, että lihansyönnin aloittaminen aikuisiällä on se 'valaistuminen' :)

    Vastaa

    0
    1. Mun elimistö taas ei varmaan oikein edes tiedä miltä lihan "kuuluisi" tuntua...! :D Kun olen syönyt sitä elämässäni niin tosi vähän. Mun elimistö kyllä tietää miltä leipä ja murot tuntuu.... ;D

      Vastaa

      0
    1. Mä en ole siiri vieläkään ehtinyt lukea sun ravintolajuttua ja siksi kommentti jäi odottamaan julkaisua... Nyt sun ravintolapostaus jää auki koneelle ja luen sen huomenna aamukahvin seurana :)

      Vastaa

      0
    2. Tuosta Bareburger-ketjusta olen lukenut ennenkin ja muistaakseni nähnyt ilouutisen (hiphei!), että se on tulossa Suomeenkin... Kyse ei ole todellakaan mistään Burger King-tyylisestä konseptista, vaan lähi-ja luomuruokaan panostavasta yrityksestä. Tuonne suuntaisin ehdottomasti NYCin matkalla :)

      Vastaa

      0
    3. Tervetuloa tällaiset konseptit :) Hampurilaisestahan saa oikeasti ihan "gurmeeta" tai vähintään helposti terveellistä ruokaa kun panostaa ja valitsee raaka-aineet huolella, Mäkkärit sun muut ovat turhaan tehnet purilaisesta epäterveellisen pikaruoan perikuvan.

      Vastaa

      0
  16. Kuulostaapa ja näyttääpä hyvältä! Itse asustan Skotlannissa ja siellä vaihtelee tosi paljon paikasta riippuen, että onko vegevaihtoehtoja tarjolla ja minkä tasoisia ne on. Kummiskin yleisesti ottaen esim. ruokakauppojen tarjonta on nykyään varsin laaja myös kasvissyöjälle, niin itse tehtynä ainakin saa kunnon purilaisetkin :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (60)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat