06.06.2017

Maaninen käsienpesijä?

Montako kertaa päivässä te pesette käsiä?

LOccitane_vaahto_

Olen alkanut miettiä, liittyykö käsieni vuosi vuodelta paheneva kuivuus lopulta käsien pesemiseen. Pesenkö käsiäni liian usein? Mikä määrä on "liian usein"?

Minulla ei ole pöpömaniaa, eli tiheä käsienpesu ei johdu bakteerikammosta ja hygieniafriikkeydestä. (Minähän käytän vuosia vanhoja kosmetiikkatuotteita ja syön iloisesti ajat sitten parasta ennen -päivänsä ohittaneita elintarvikkeita eli bakteerikammoinen en tosiaankaan liene..! :D)

Arvostelematta_LushIMG_9784

Mutta - en voi sietää pienintäkään tahmaa tai lian tunnetta käsissä.

Kun meikkaan, pesen kädet sen aikana parikin kertaa - ensin pesen peiteaineen ja silmämeikinpohjustusaineen jämät sormista, sitten luomiväreistä tai mineraalimeikistä pöllynneet jauheet ja kimalteet.

Kun teen ruokaa, huuhdon käsiä joka välissä; kun olen tarttunut oliiviöljypulloon, pilkkonut kasviksia, käsitellyt voipakettia, raastanut juustoa, kuorinut sipulia...

En käytä joka kerta saippuaa vaan joskus riittää pelkkä vesi, mutta jos lika on yhtään rasvaista käsi hakeutuu automaattisesti saippuan luo. Meillä kuluu käsisaippuaa todella paljon.

Tuntuisi ehkä järkevämmältä pestä kädet vasta sen jälkeen kun ruoka on laitettu ja kaikki tahmapullot, ruoka-ainekset ja kastikkeet käsitelty, mutta en pidä siitä, että tahmaisista sormistani jää likaa keittiön pintoihin kuten jääkaapin kahvaan ja kaappien oviin joita tulee auottua koko ajan ruoanlaiton aikana.Urtekram_Ruusu_saippua

Onko tämä maniaa vai normaalia?

Olen alkanut oikeasti miettiä sitä.

MadaraCloudberryOatSoap

En myöskään kestä sitä, että puhelimeen jää meikki- tai kosmetiikkalikaa. En tiedä pystyisinkö tarttumaan puhelimeen juuri rasvatuilla käsillä. En varmaankaan. Tämä ei ehkä ole normaalia.

Miten ihmiset ylipäänsä vastaavat älypuhelimeen jos kädet on juuri rasvattu..?

Eihän pyyhkäisynäyttö kai edes toimi jos sormissa on voidetta..?  Tai jos ne ovat märät..? Hullua kyllä, nämä olivat ensimmäisiä ajatuksiani kun viime vuonna vihdoin liityin älypuhelinten omistajiin. Mietin, miten paljon helpompaa oli vastata näppäinpuhelimeen.. :D

saippua

Käsilaukussa kulkee jatkuvasti varastollinen Savetteja ikävien tahmatilanteiden varalle. Nekin varmaan kuivattavat...

Olen yrittänyt tänään laskea kuinka monta kertaa pesen käsiä. Luovutin 20+ pesukerran jälkeen... Peseminen on niin automatisoitunutta että en aina edes rekisteröi, että taas tuli käytettyä sormet hanan alla. Aamulla ennen töihin lähtöä kädet oli huuhdottu jo ainakin 10 kertaa (meikkaus, aamiaisen valmistus), töissä lounaalla viisi kertaa (! käsittelin öljyistä tonnikalapurkkia) ja kahvitauolla olin jo seonnut laskuissa.

Kuulostaako tämä normaalilta? Pesevätkö muutkin käsiään usein?

Ja onkohan käsieni kuivuminen osittain itseaiheutettua..?

 

125 comments on “Maaninen käsienpesijä?”

  1. Täällä kans jatkuva käsienpesijä. Oon sairaalassa töissä ja jo pelkän työpäivän aikana pesen käsiä varmaan sen 20 kertaa, kun en voi sietää sitä tunnetta, kun käsidesistä on jäänyt kalvo ihon pintaan. Käsidesiä tietty laitan myös joka pesun jälkeen. Kotona hullu peseminen jatkuu meikatessa, keittiössä jne.. en edes uskalla ajatella, kuinka monta kertaa käsiä tulee pestyä päivässä. Ja sen kyllä huomaa! Kaikki rasvat, mitä jaksan käyttää imeytyy kyllä samantien :D

    Vastaa

    0
  2. Moi!

    Täytyy kyllä sanoa, että kuulostaa vähän hullulta :D ja kyllä käsien peseminen tiuhaa kuivattaa ihoa. En tiedä sanonko tätä nyt oikeilla termeillä, mutta ihon oma suoja häviää, kun pesee niitä paljon. Atoopikkona tämä on kauheaa, koska kosteus häviää ihosta jos sitä ei jotenkin suojaa. Joudun joka kerta, kun pesen kädet rasvaamaan ne. Paksulla rasvalla, paras on 68% rasva. Pesen siis kädet n. 5krt/vrk. Joskus enemmän jos ruuan laitto tai koiran ruokien laitto sitä edellyttää. Koirani syö osittain raakaa lihaa. Ja kyllä puhelimeni kedtää roiske vettä ja pystyn vastaamaan vaikka kädet on rasvattu tai pesun jäljiltä kosteat eli en ole kerinnyt kuivata niitä. Puhelimeni on kyllä aika mählänen, joten sen takia puhdistan sitä välillä. Ilman rasvaa minulla kirjaimellisesti valuu veri käsistä jos en rasvaa pesujen välissä.

    Vastaa

    0
    1. En tiedä sanonko tätä nyt oikeilla termeillä, mutta ihon oma suoja häviää, kun pesee niitä paljon.

      Jep, näinhän siinä käy... kun käyttää tensidi-pohjaista pesuainetta joka liuottaa ihon rasvoja.

      Vastaa

      0
  3. Minusta suurin osa kertomastasi on normaalia ja pystyn samaistumaan siihen. Etenkin meikkauksen ja ruuanlaiton osalta. Jos käsiään ei pese, joutuu joka kerta pyhkimään kaikki purkit ja ovet! Innnnnnhoan sormenjälkiä :D

    Huomaan itse runsaan käsienpesun kuivattavan käsiäni. Itselläni ratkaisu ei ole ollut niinkään pesukertojen vähentäminen vaan pikemminkin saippuoiden vaihto hellävaraisempiin. Kuvituksen perusteella käytät paljon palasaippuoita, jotka yleensä ovat pesevämpiä ja siten kuivattavampia kuin hellävaraiset nestemäiset saippuat. Enkä nyt tarkoita, että kaikki nestesaippuat olisivat hellävaraisia, mutta että niiden joukossa on paljon hoitavia ja kosteuttavia vaihtoehtoja. Myös vartalolle tarkoitettuja koskeuttavia suihkusaippuoita voi laittaa tyhjään pumppupulloon, jolloin saa jo todella kosteuttavan ja hoitavan käsipesun.

    Tarkan budjetin ihmiselle siirtyminen hoitaviin nestemäisiin saippuoihin voi toki tuntua pahalta, koska nestemäiset saippuat (etenkin suihkusaippua) taitavat tulla kalliimmiksi per pesukerta kuin palasaippuat, jotka tyypillisesti kestävät, kestävät ja kestävät. Voit toki kokeilla vaihtaa osan pesuista hellävaraisempiin. Esim. mineraalimeikkien pöly lähtee käsistä hellemmälläkin tuotteella kuin mitä tarvitaan meikkivoiteen poistoon.

    Ehdottomasti jättäisin ainakin savetit, jos niissä on alkoholia. Nämäkin voisi ehkä vaihtaa hellävaraisempiin. Oletko kokeillut esim. vauvojen kosteuspyyhkeitä?

    Vastaa

    0
    1. Mäkin olin tulossa kommentoimaan tuosta alkoholista. Ja etenkin saippuoiden osalta. En ole perehtynyt palasaippuoiden inci-listoihin, mutta nestesaippuoiden puolella on todella monessa hellävaraiseksi itseään tituleeraavassa tuotteessa alkoholia, Bliw yhtenä esimerkkinä.

      Lidlin Cien Sensitive nestesaippua on alkoholitonta ja muutenkin mun listausten mukaan Cosmethicsillä vihreällä, minkä lisäksi se on vähän edullisempaa kuin monet muut merkit, varsinkin jos käyttää täyttöpakkauksia. :) Sitä siis suosittelisin ainakin harkitsemaan. :)

      Ja mä oon aina ollut tosi ahkera käsienpesijä, mutta mulla on tuon alkoholin poisjättämisen jälkeen parantunut käsien kunto todella paljon. Toisaalta taas huomaan selkeää kuivumista, kun joudun esim. töissä käyttämään alkoholia sisältävää saippuaa.

      Vastaa

      0
    2. Kuvituksen perusteella käytät paljon palasaippuoita, jotka yleensä ovat pesevämpiä ja siten kuivattavampia kuin hellävaraiset nestemäiset saippuat.

      Itse asiassa käytän kutakuinkin 50/50 nestemäisiä ja palasaippuoita, palasaippuat päätyivät kuvitukseksi kun minulla oli niitä valmiina kuva-arkistossa (ja nestemäisistä ei...)

      Käytän pelkästään luonnonkosmetiikan saippuoita joten niiden pitäisi olla aika hellävaraisia, useimmissa niistä ei ole sulfaatteja.

      Myös vartalolle tarkoitettuja koskeuttavia suihkusaippuoita voi laittaa tyhjään pumppupulloon, jolloin saa jo todella kosteuttavan ja hoitavan käsipesun.

      Tätäkin harrastan paljon, oivallinen tapa hyödyntää suihkugeelejä joita saan blogin kautta niin paljon ettei kaikkia ehdi käyttää suihkukätössä :) Käytän käsisaippuana myös luonnonkosmetiikan shampoita. Ne ovat melkeinpä suosikkejani käsisaippuana, koska useimmat niistä eivät täytä vaatimuksiani (heh) tai vastaa mieltymyksiäni hiusshampoona.

      Oletko kokeillut esim. vauvojen kosteuspyyhkeitä?

      En, mutta "kosteuspyyhkeen" nimellä myytäviä kyllä, ja ne eivät jätä tarpeeksi puhdasta tunnetta... Johtuu varmaan hoitavista aineista (esim. glyseroli) jotka jättävät käsiin kalvon tunnetta.

      Vastaa

      0
  4. Pesen käsiäni aivan samalla tavalla kuin sinäkin.

    En tajua, miten kukaan voi jättää meikkivoidetta sormiinsa ja jatkaa hommia. Tai hiusvahaa, öljyä, raakaa kananmunaa... En todellakaan halua, että kaikki paikat ovat jossain töhnässä.

    En tosin myöskään meikkaisi puhdistamattomille kasvoille tai laittaisi dödöä pesemättömään kainaloon. Enkä siivoaisi likaisilla välineillä eli esim. narumopilla.

    Tästä huolimatta syön sujuvasti päiväyksen ohittaneita tuotteita, annan kissojen ja koirien pussailla, siivoan muuallakin kuin kotona enkä pimahda, kun kissojen jauheliha on levitelty pitkin lattiaa ja kotona on kaikki hyrskynmyrskyn.

    Tottakai iho kuivaa pesemisestä. Mutta jos vaihtoehtona on olla tahmanäppi... Minun käteni ovat sitä paitsi olleet tällaiset "mummot" yläasteelta lähtien. Että ei mitään uutta. Rasvaa vaan.

    Hyvähän se on välillä miettiä tekemisiään, mutta hyvä on älytä lopettaakin se miettiminen jossain vaiheessa ;)

    Vastaa

    0
    1. Ihan mielenkiinnosta: millä perusteella narumoppi on likainen? :) Itse heitän sen moppauksen jälkeen aina koneeseen 60 tai 90 asteen pesuun niin kuin muutkin siivousvälineet.

      Vastaa

      0
    2. Sehän on hienoa, että heität. Pisteet siitä! En kyllä muutenkaan siivoaisi narumopilla yhtään mitään.

      Vastaa

      0
  5. Woah! Pesen kädet ehkä kerran päivässä, jos olen käyttänyt julkista vessaa. Tämä ei tosin ole edes jokapäiväinen tapahtuma... Toisaalta kädet kyllä peseytyvät kun jynssään naaman aamulla ja illalla, mutta en siis varsinaisesti pese käsiä silloin. Ja suihkussa kädet peseytyvät toki myös. En ole eläissäni joutunut rasvaamaan käsiä kuivumisen takia :D

    Vastaa

    0
    1. Pakko kysyä uteliaisuudesta, että etkö pese käsiä ollenkaan vessassa käynnin jälkeen...? Mulle on jotenkin iskostettu, että se on ihan perushygieniaa ja kuuluu tehdä.

      Vastaa

      0
    2. En! Toki jos käsiin nyt tulisi selkeästi jotain likaa, niin pesisin, mutta mm mikrobiologian opiskelijana teidän hyvin, ettei se käsipesu mitä yleensä näkee ihmisten suorittavan vessassa käynnin jälkeen tapa yhtäkään bakteeria, joten toimitus on bakteerien kannalta aivan turha ja käsien ihoa kuivattava.

      Tähän vaikuttaa myös se, että äitini on lääkäri ja aina varoitteli liiasta hygieniasta. Olemmekin koko suku harvinaisen terveitä ja allergiattomia. Asuin myös pitkään Etelä-Afrikassa hyvin alkeellisissa oloissa, joissa ei olisi tullut mieleenkään tuhlata vettä käsien pesuun - toki alkuun sairastuin kaikkiin mahdollisiin tauteihin, mutta parissa kuukaudessa pysyin yhtä terveenä kuin muutkin.

      Ymmärrän toki käsien pesun psykologisen vaikutuksen, vaikkei siitä "normaalilla tekniikalla" suoritettuna noin hygieenisesti mitään iloa olekaan.

      Vastaa

      0
    3. Tavallinen käsisaippuahan ei tapa bakteereita, eikä sen kuulukaan. Se irroittaa lian ja mikrobit jotta ne huuhtoutuvat veden mukana pois. Käsienpesu on siis nimensä mukaisesti pesua eikä desinfiointia.

      Antibakteeriset käsisaippuat ovat asia erikseen, mutta kuten varmaan tiedät, niiden käyttöä ei suositella koska ne voivat kasvattaa vastustuskykyisten bakteerien määrää (ja ne kuormittavat esim. vesistöä turhaan).

      Kuten sanoit, liika hygienia ja esim. kodin pintojen puhdistaminen nimenomaan desinfiointiaineilla (eikä tavallisilla pesuaineilla) voi olla haitallista. Perus käsihygieniaa ei pidä sekoittaa tähän. On myös mielestäni kohteliasta pestä mm. ulostebakteerit pois käsistään, niitähän väistämättä tulee käsiin, koska vessapaperi läpäisee mikrobeja.

      Vastaa

      0
    4. Ulostemikrobeja on ihan kaikkialla - hius- ja hammasharjoja myöten. Muistaakseni jossain analysoitiin ulostebakteerien määrä vessanpöntöstä ja pesualtaan reunalla säilytetystä 8 vk vanhasta hammasharjasta ja ulostemikrobien määrä oli kummassakin aika lailla sama.

      Suuhumme kulkeutuu päivittäin sellaisia määriä ulostemikrobeja, ettei tuolla käsien huljuttelulla ole paljoakaan merkitystä.

      Vastaa

      0
    5. On yleistä tietoa, että ulostemikrobeja on jonkin verran melkein kaikilla pinnoilla. Oletko koskaan miettinyt, miksi niitä ulostebakteereita on joka puolella? Ne pinnat ovat likaisia juuri huonon käsihygienian takia, tai esim. kun joku vetää vessan sulkematta kantta. Jos kaikki ihmiset pesisivät kätensä, mahdollisuus saada tauteja pintojen ja ruoan välityksellä vähenisi.

      Vaikkei ihminen itse saisi oireita esim. omista ulostemikrobeistaan, joku muu voi saada. Jos on vaikka sairastanut noron ja kehittänyt siten sille lyhyeksi ajaksi vastustuskyvyn, voi silti sairastua jonkun toisen levittämään kantaan. En muuten suinkaan väittänyt, että käsienpesu on tärkeää ainoastaan ulostebakteereiden takia, käytin sitä esimerkkinä (sanoin mm. ulostebakteerit). Ajattelin, että se olisi hyvä esimerkki joka kannustaisi pesemään kädet vessassa käynnin jälkeen.

      Tutkimusten mukaan käsienpesu on todella tärkeää useiden eri tautien leviämisen estämisessä. Mutta ehkä jätän tämän tähän, koska et koe tarpeelliseksi pestä käsiäsi. Olemme samaa mieltä siitä, että liika desinfiointi ja puunaaminen on pahasta.

      Vastaa

      0
    6. Oho, ymmärsinkö oikein että et tavallisesti pese käsiä vessakäynnin jälkeen? Miksi? Miten onnistut, ettei joskus esim. paperi kastu läpi tai muutoin kädet likaannu? Entä kuukautisten aikaan, varsinkin mikäli käyttää kuukautiskuppia tai tamponia? Anteeksi kun kyselen henkilökohtaisia, ei ole pakko vastata. Haluaisin vain yrittää ymmärtää ihmisiä, jotka eivät vessakäynnin jälkeen käsiä pese. Tai muutoinkaan; ruuanlaittoa ennen ja sen lomassa, julkisilla paikoilla likkumisen jälkeen (ovenkahvat, kaiteet...) jne.

      Vastaa

      0
    7. Käsiä tulisi jynssätä vähintään 20-30 sec jotta ne puhdistuvat kunnollla siis esim. noroviruksista (tämä sairaalaneuvo). Kokeilkaapa joskus. Juuri kukaan ei julkisissa vessoissa pese käsiään näin. Joskus itse pesen ja siinä alkaa jo saada katseita osakseen. :D

      Kädet pitää myös kuivata TÄYSIN kuivaksi tai muuten bakteeritaso on jopa pahempi kun kosket kosteilla käsillä seuraavaan pintaan. Pelkästään hinkkaamalla käsiä paperilla tarpeeksi kauan patogeenejä kuolee myös (hyvä vaelluksella :D).

      Julkisissa vessoissa juuri kukaan ei kuivaa käsiään täysin kuivaksi.

      Ja tästä päästäänkin siihen, että itsekään en tosiaan aina pese käsiä kun käyn vessassa. Ihan syystä, että en halua koskea aina hanoihin ja ainakaan kuivata käsiäni ilmapuhallindysoneilla. Sitä oppii oikeasti käymään vessoissa niin, että ei koske MIHINKÄÄN. Toki jos koskee tai vessa on ällö, pesen.

      Ruokaa laittaessa pesen taas koko ajan ja pesen muutenkin paljon käsiäni arjessa.

      Vessassakäynti ja käsien pesemättömyys ei kyllä varmaan levitä esim. flunssaviruksia vaan yskiminen ja kaikki mahdolliset muut pinnat. Esim kun vessassa käynnin ja käsien pesun jälkeen koskee siihen ovenkahvaan (miten ihmiset voivat?), on kädet jo täynnä mikrobeja, koska kaikki maailman pinnat ovat täynnä niitä.

      Itse en ole ymmärtänyt tuota käsienpesupaniikkia mikrobikammo mielessä koskaan. Asia erikseen, jos itsellä on flunssa tai vatsatauti, silloin tottakai hyvä jynssätä minkä ehtii, mutta kaikki pinnat kaikkialla ovat täynnä kuitenkin muiden mikrobeja, niin jotenkin en näe, että se vessapesu olisi se mikä estää tartunnan... Itse en pessyt ennen juuri koskaan ja koskaan en ole kipeä..

      Nykyään olen sosiaalisesta paineesta alkanut pesemään :D Minulla on vielä ocd, joten tämä käsienpesemättömyys tietyissä tilanteissa on outoa.

      Sairaalassa, ravintoloissa, päiväkodeissa yms. ja sairaana tietenkin eri tilanne. Näissä hygieniaa tulee vaalia ja jopa olla täysin steriilliä.

      Niin ja siis käteni kuivuisivat kasaan, jos pesisin yhtään useammin. Suosittelen ehdottomasti vähentämään, jos haluaa korpusta eroon :D

      Vastaa

      0
    8. Kädet pitää myös kuivata TÄYSIN kuivaksi

      Tämän vuoksi muuten inhoan julkisia vessoja joissa ei ole kunnollisia paperisia käsipyyhkeitä... Puolikosteiksi jäävät kädet ovat kamalan tuntuiset ja inhoan myös elektronisia kuivaimia. Jos vessassa on vain sellainen, käytän käsien kuivaamiseen WC-paperia jolla kuivaustulos on usein olematon ja paperi vielä hajoaa ja murustuu käsiin... aargh.

      Kaikenlaisia murheita sitä onkin.... Mutta joskus kannan mukana myös omia paperipyyhkeitä että saan kädet kunnolla kuiviksi julkisen vessan jälkeen....

      Esim kun vessassa käynnin ja käsien pesun jälkeen koskee siihen ovenkahvaan (miten ihmiset voivat?),

      Tunnustan, että mä kosken käsienpesun jälkeen julkisen vessan ovenkahvaan usein paperin kautta... Vaikka tiedän, että kaikki pinnat on täynnä pöpöjä, niin juuri vessan oven kahva aiheuttaa oikeasti suurta vastenmielisyyttä. Jopa suurempaa kuin vaikka metron kiinnipitorakenteet...

      Vastaa

      0
    9. Tottakai pesen, jos käsissä sattuisi olemaan jotain selkeää likaa :D Mikrobiologian opiskelijana teidän kuitenkin ettei sillä ihmisten yleensä suorittamalla pesulla tapeta yhtään bakteeria, mutta kädet sen sijaan kuivuvat.

      Asuin tosiaan myös melko pitkään Etelä-Afrikassa hyvin alkeellisissa oloissa ja ei olisi tullut mieleenkään käyttää vettä käsien pesemiseen, ellei niissä nyt selkeästi ollut paviaanien ulostetta yms. Eli voi sanoa, että toleranssini on melkoisen suuri mitä erilaisiin "likoihin" tulee :D

      Vastaa

      0
    10. Ok. Jokainen tavallaan kai sitten. Ja ns. ääriolosuhteet erikseen, esim. Afrikka tai metsäretki, kun veden saanti on rajallista. Tuo perusteellinen käsipesu on kyllä tuttua terveydenhuollon ammattini kautta, mutta ei rajoitu töihin pelkästään. Ehkä tottumiskysymys, mutta en koe sitä vaikeaksi toteuttaa (mm. kotiin tullessa, ennen ruuan laittoa, ennen syömisiä, vessakäynnillä).

      Mikrobikammoinen en ole, ne kuuluvat elämään eikä ylipuhdas ympäristö ole hyväksi. Lattialle pudonneen ruokapalan voi syödä ja se voi suorastaan olla terveellistäkin. Mutta väärässä paikassa tai väärinä määrinä bakteerit ja virukset voivat aiheuttaa harmia. Enkä tahtoisi toisen ihmisen erite- tai ulostejäämiä esim. käsiini kätellessä, ruuasta puhumattakaan, edes ilman mikrobeja. Mutta tältä ei voine välttyä, hygieniakäsityksiä kun on niin monenlaisia.

      Toteutan perushyvää käsihygieniaa, mutta siitä huolimatta (tai sen takia) en ole koskaan ollut oksennustaudissa tai ripulissa, flunssaakaan ei edes joka kolmas vuosi ja silloinkin mitätön nuha. *koputtaa puuta...

      Vastaa

      0
    11. Pesen kädet ehkä kerran päivässä, jos olen käyttänyt julkista vessaa. Tämä ei tosin ole edes jokapäiväinen tapahtuma…

      Minullakin tuli mieleen etkö pese käsiä vessassa käynnin jälkeen..?

      Vastaa

      0
    12. Mulle on opetettu, että pylly pyyhitään paperilla, ei kädellä :D

      Vastaa

      0
    13. Tarkoittaako tämä, ettet pese käsiäsi kun olet käynyt vessassa?

      Ensinnäkin vessapaperi on niin ohutta että se läpäisee mikrobeja, eli vaikka käteesi ei tulisikaan mitään näkyvää likaa, kätesi on pyyhinnän jälkeen mikrobeissa. Tässä lainaus artikkelista joka koskee tätä asiaa:

      "WC-käynnin yhteydessä jokainen joutuu tekemisiin virtsan ja ulosteen kanssa. Ulostamisen jälkeen WC-paperilla pyyhkiessä bakteereita tulee väistämättä sormiin. WC-paperi on bakteereille kuin harva verkko, jonka läpi ne kevyesti uivat. Kostuessaan paperin läpäisevyys paranee dramaattisesti. "

      (http://penttihuovinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/157244-junien-vessat-%E2%80%93-paluu-menneisyyteen)

      (Tämä myös osoittaa, ettei vessan istuimen vuoraus vessapaperilla ole kovinkaan hyödyllistä, kun jotkut sitä harrastavat.)

      Vessan pinnat ovat siis täynnä esim. ulosteperäisiä bakteereita, jotka ovat jääneet toisten ihmisten likaisista käsistä ja mm. siitä kun jotkut vetävät vessan sulkematta kantta, jolloin mikrobit pöllähtävät ilmaan pytystä.

      Itse pesen käsiäni usein, eikä tulisi mieleenkään jättää käsiä pesemättä vessassa käynnin jälkeen. Suljen kraanan käsipaperilla, tai kyynärpäällä jos paperia ei ole, ja samoin jos joudun koskemaan kahvoihin niin käytän käsipaperia suojana.

      Vastaa

      0
    14. En yleensä! Harvemmin olisi aikaa suorittaa niin perusteellinen pesu kun mitä mikrobien tappaminen vaatisi ja enpäs kyllä normaalisti vessakäyntien yhteydessä juurikaan ole ihokontaktissa eritteiden kanssa :D Toki, jos näin sattuisi jostain syystä käymään, niin pesisin kyllä liat pois!

      Tarkoitukseni ei siis missään nimessä ole olla mitenkään ällöttävä!! Olen kuitenkin kiireinen ja joudun miettimään aikaa vievien rutiinien järkevyyttä. En ole käytännössä koskaan sairaana, en saa edes niitä tavallisia flunssia yms, joten en saa perusteltua tätä pesuasiaa itselleni noinkaan. Jos nyt ryhtyisin pesemään käsiäni kunnolla, veisi se kuivaamisten yms kanssa vähintään 60sek joka kerta. Tästä tulisi helposti puoli tuntia päivässä ja yli 3h viikossa ja tähän päälle sitten vielä kuivuneen ihon rasvaaminen!

      Tiedän tämän olevan asia, jota tässä kulttuurissa ikään kuin kuuluu harrastaa ja jokainen toki tyylillään, mutta kyseenalaistan kyllä tämän käsienpesurituaalin tarkoituksenmukaisuuden.

      Vastaa

      0
    15. Nyt on pakko kommentoida kärkkäästi, sillä aihe osui liian arkaan paikkaan. Mielestäni et ole niinkään ällöttävä (nimimerkille Elina), vaan totaalisen itsekeskeinen ja lisäksi välinpitämätön muita ihmisiä kohtaan. Se että sinä et sairastu, ei tarkoita etteivätkö muut voisi sairastua sen vuoksi, että levität mahdollisia viruksia ja bakteereja ympäriinsä. Se ettei kaikkia bakteereja voi pestä käsistä ei todellakaan tarkoita sitä etteikö taudinaiheuttajia saisi pestyä kunnollisella käsihygienialla. (Huom. bakteereja ja viruksia ei tapeta käsienpesulla vaan ne nimenomaan pestään pois sinne viemäriin..) Juuri tuollaisen ajattelemattomuuden takia vanhus, lapsi tai heikon vastustuskyvyn omaava henkilö saattaa sairastua ties kuinka vakavasti. Vai eikö sekään huolestuta lainkaan, kunhan itse et sairastu?

      Kiire on naurettavin syy olla ajattelematta muita. On ihmisiä jotka vievät sairaita lapsia tarhaan ja kouluun sen vuoksi että ovat liian "kiireisiä ja tärkeitä töissään" (=välinpitämättömiä), jotta voisivat jäädä kotiin hoitamaan kipeää lasta. Näin he tartuttavat mahdollisesti muita lapsia ja henkilökuntaa, mutta eivät välitä siitä, sillä pääsevät itse töihin ja mitä väliä sillä on että muut ehkä sairastuvat ja joutuvat jäämään kotiin.

      "Jos nyt ryhtyisin pesemään käsiäni kunnolla, veisi se kuivaamisten yms kanssa vähintään 60sek joka kerta. Tästä tulisi helposti puoli tuntia päivässä." Ehkei sinun tarvitse pestä käsiä 30 kertaa päivässä kunnolla, vaan voisit tehdä sen esim. 5 kertaa päivässä? Voisit myös samalla lopettaa muoden ihmisten kättelemisen ja esimerkiksi lasten koskettamisen käsin, sillä he eivät välttämättä jaa omaa ideologiaasi käsienpesun rituaalinomaisuudesta ja tarpeettomuudesta.

      Pahoittelen tekstin kärkkäisyyttä, mutta kuten sanoin, osui vähän arkaan paikkaan.

      Vastaa

      0
    16. Ymmärrän näkökulmasi ja luonnollisesti huolehtisin käsihygieniasta tarkasti, mikäli olisin tekemisissä heikon immuniteetin omaavien henkilöiden/ pikkuvauvojen kanssa.

      Lapseni kuitenkin käyvät päiväkotia, jossa lapsilla on lupa syödä ulkona vaikka kuraa (luontopainotteinen päiväkoti, jossa lähes kaikki aika vietetään metsässä), joten en ole huolissani. Vietämme paljon aikaa maaseudulla erilaisten eläinten keskellä ja jos jokaisen lian kohdalla olisi rynnättävä käsipesulle, ei muuhun olisi aikaa.

      Mutta emme ole idiootteeja ja esimerkiksi vastasyntynyttä lasta tavatessamme, emme vain pese käsiä, vaan huolehdimme että kaikki vaatteet tulevat suoraan koneesta ja jätämme päällysvaatteet autoon yms.

      Vastaa

      0
    17. Puhut edelleen "meillä tehdään näin ja minä teen näin" muodossa. Suurin osa taudinaiheuttajista kulkeutuvat käsien kautta, eivät vaatteiden. Lastenosastolla sairaaloissa saattaa välillä koko osaston läpi kulkea tarttuva tauti, ilman että kukaan sairas kävisi sitä suoraan tartuttamassa lapsiin, vaan tartuntapintoja ovat ovenkahvat ja muut vastaavat pinnat, jonne ovat koskeneet ihmiset jotka eivät ole pesseet käsiään.

      Kyllä meilläkin lapset saattavat syödä puutarhassa multaa ja laittaa vaikka mitä keppejä suuhun. Se on ihan eri asia. Ne ovat niitä bakteereja, joista harvoin puhkeaa mitään tarttuvaa. Mutta silti meillä pestään kaikkien kädet aina kun tullaan kotiin jostain julkiselta paikalta. Eli näkyvän lian "pelkääminen" on ihan eri asia kuin se, että ymmärtää, että terveetkin ihmiset voivat välittää vaikka mitä sairauksia sillä etteivät huolehdi perushygieniasta (eli pöpöjä jotka eivät näy). Emme mekään pese käsiä joka kerta kun on silittänyt kotikissaa tai kun vietämme aikaa mökillä ulkona. Mutta tuskin sinustakaan olisi esimerkiksi kovin kiva mennä lääkärille, jolla olisi samat periaatteet kuin itselläsi? Eli joka ei pesisi käsiään esimerkiksi potilaiden välissä, koska on kovin kiire.

      Mutta tätä keskustelua on varmaan turha jatkaa, sillä se ei tule muuttamaan tapaanne toimia. Yritin vain kertoa asian laajemman merkityksen, sillä olen itse kohdannut sen hieman ikävimmin seurauksin. Siksi asia koskettaa.

      Vastaa

      0
    18. Huh. En kyllä minäkään voi käsittää tuollaista piittaamattomuutta, että "kun minä en sairastu, niin miksi pesisin käsiäni". Joku muu niistä sinun ulostemikrobeistasi voi kuitenkin sairastua. Päällepäin et myöskään aina näe, kenellä on esimerkiksi sairauden vuoksi alentunut vastustuskyky. Huono peruste on sekin, ettei käsienpesu tehoa mikrobeihin - pesu saippualla ja lämpimällä vedellä ja kunnon kuvauksella kyllä estää tehokkaasti sairauksien leviämistä. Elettyäni vuosia syöpäsairaan ja vastustuskyvyltään heikon perheenjäsenen kanssa tehostettuun hygieniaan liittyvät rutiinit ja käytännöt iskostuivat kyllä selkärankaan, enkä ole niistä sittemmin luopunut. En siksi, että niinkään suojelisin itseäni, vaan tiedostan liian hyvin mitä minun käsieni kautta voi levitä ja aiheuttaa muille vakaviakin ongelmia.

      Vastaa

      0
    19. Etkö sitten käy kaupassa, pankissa, kirjastossa, kahviloissa.... missään kodin ulkopuolella? Mistä tiedät, ettet ole tekemisissä heikon vastustuskyvyn omaavien kanssa? Et ehkä tietoisesti olekaan. Mutta jos asioit missä tahansa paikassa, jossa käy muitakin, olet välillisisesti kuitenkin tekemisissä varmasti myös heikon vastustuskyvyn omaavien kanssa. Vaikkei käsienpesu niin kauheasti houkuttelisikaan, olisi vähintäänkin kohtuullista huolehtia riittävästä käsihygieniasta ainakin kodin ulkopuolella, koska et voi tietää, ketkä kulkevat samoissa tiloissa ja koskevat samoihin ovenkahvoihin, kahvipannuihin ja muihin, joihin sinäkin.

      Vastaa

      0
    20. Komppaan ylläolevia kommentoijia (Elli A, Linnea, Venla...)

      ElinaBee, tiedän, että haluat tahallasi provosoida, mutta on vähän vastuutonta vedota mikrobiologian "asiantuntijuuteesi" tukemaan selvästi ideologista valintaa. Tämä on sellainen asia, jossa oikeasti pitäisi ajatella vähän niitä "heikompia", ei vain omaa ronskin vastustuskyvyn omaavaa lähipiiiriä.

      Itse luottaisin ainakin enemmän infektiolääkärien neuvoihin ja historiankirjoitukseen. En kannata ylipesemistä, mutta onhan ihan yleisesti tunnettu fakta, että teollisuusmaiden lapsikuolleisuus (ja esim. äitien kuoleminen synnytyksiin) on tippunut dramaattisesti käsihygienian merkityksen äkkäämisen myötä.

      Kehitysmaissa lapsia kuolee edelleen todella paljon juuri ripulitauteihin, joita ehkäistään kaikkein parhaiten jonkinlaisella vessahygienialla ja puhtaalla juomavedellä.

      Olisi mielenkiintoista tietää, miten logiikkasi menee muissa henkilökohtaisen hygienian asioissa. Jos kädet pestään vasta kun niissä on NÄKYVÄÄ PAVIAANIN KAKKAA :DDD- miten muu hygienia? Miksi peset kasvot aamuin illoin? Vastustatko rokotuksia?

      Vastaa

      0
    21. Hei, voisitko vähän raottaa tuota laskutapaasi, että jos käytät minuutin joka wc-käynnin jälkeen, se tekisi puoli tuntia päivässä? Käytkö parisen kertaa tunnissa läpi päivän wc:ssä?

      On myös oikeasti aika tökeröä vain vedota oman opiskelualan tuomaan (krhm, kuvitteelliseen/vajaaseen) auktoriteettiin esittämättä sen parempia perusteluita. Kuten tässä kommenttiketjussa onkin jo esitetty, käsien pesu ehkäisee haitallisten mikrobien laantumista. Vastustuskyky ei aina ole mistään ylihygieniasta kiinni. Lisäksi käsienpesu vaikkapa sen wc:ssä käynnin jälkeen on vielä todella kaukana mistään haitallisesta ylihygieniasta. Toivottavasti osaisit vähän ottaa onkeesi tätä muiden huomioimista. :)

      Vastaa

      0
  6. Noh, mä kyllä pesen varmaan ....en uskalla ees laskea. Olen hieman pöpökammoinen ja kun vaikka kaupungilta tullessa pesee kädet ja katsoo, miten musta vesi niistä lähtee ja miettii, mihin kaikkialle on koskenut niin...en tosiaankaan tahdo esim. syödä niillä sormilla. Mä kyllä myös rasvaan paljon, joten kaikki mun henkilökohtaiset tavarat on rasvakerroksen peitossa :D

    Vastaa

    0
    1. ja kun vaikka kaupungilta tullessa pesee kädet ja katsoo, miten musta vesi niistä lähtee ja miettii, mihin kaikkialle on koskenut niin…en tosiaankaan tahdo esim. syödä niillä sormilla.

      Joo, hyi hemmetti, ei kyllä pystyisi koskemaan ruokaan "ulkokäsillä"... Vesi on todellakin aika "synkän" väristä kun pesee kädet kaupungilta tultua... Kertoo omaa tarinaansa kuinka paljon likaa käsiin tarttuu "viattomalla" city-reissullakin, ei tarvitse tunkea käsiään multaan...

      Vastaa

      0
  7. Kuulostaa mielestäni siltä, miten kaikkien pitäisi toimia :D Koska flunssat ja muuthan leviäisivät paljon vähemmän, jos IHMISET PESISIVÄT KÄSIÄÄN! :D Ei ole mikään henkilökohtainen valinta vaan vaikuttaa muihinkin. En ole todellakaan mikään pöpökammoinen vaan syön aivan iloisesti esim. roskiksista, mutta pöpöjäkin on hyviä, jotka lisäävät vastustuskykyä, ja sitten sellaisia, joiden ei tarvitsisi joutua ollenkaan kehoon. (Tai no näin mä asian järkeilen asiaa kauhean syvästi tuntematta.) Musta on esim. ihan äärimmäisen oksettavaa nähdä jos joku julkisessa vessassa vain huljauttaa kädet vessasta tulot jälkeen. Ei kiinnostaisi hirveästi saada niitä sen alapään bakteereita heti ovenkahvasta tai mistä tahansa. Oikeasti: yäk. Itse pesen kädet aina kotiintultua, tietenkin wc:ssä käynnin jälkeen, ja jos ne ovat jotenkin likaiset tai tahmaiset ja tietenkin itsestään selvissä tilanteissa esim. roskien viemisen jälkeen. Et ole maanikko vaan järkevä ;)

    Vastaa

    0
  8. Kuulostaa tutulta! Pesen käsiäni vähän joka käänteessä juurikin sen takia, etten siedä yhtään sellaista tahmatassutunnetta ja inhoan sitä jos ovien kahvat tai mitkä vaan pinnat jää tahmaisiksi. Saippuaa en tosin käytä läheskään joka kerta, vaan useimmiten huljuttelen kädet puhtaaksi vain vedellä (ellen ole esim. ruokaa laittaessa saanut öljyä käsiin tms.). Minullakin käsien iho kuivuu herkästi ja rasvailen niitä melkein poikkeuksetta päivittäin - ja käsivoiteen pitää ehdottomasti olla sellainen, joka ei jätä minkäänlaista liukasta tai tahmeaa pintaa. Kirjoitan paljon käsin enkä voi sietää sitä lähmäisen liukasta tunnetta niinä kertoina, kun erehdyn ottamaan kynän käteen rasvattuani kädet jollakin epäsopivalla käsirasvalla. Toi on ihan inhokki numero yksi. :D

    Vastaa

    0
    1. enkä voi sietää sitä lähmäisen liukasta tunnetta niinä kertoina, kun erehdyn ottamaan kynän käteen rasvattuani kädet jollakin epäsopivalla käsirasvalla. Toi on ihan inhokki numero yksi. :D

      Joo, voin samaistua ^_^ Vaikka vielä suurempia inhonväristyksiä aiheuttaa ajatus rasvanäpeillä puhelimeen koskemisesta... :p

      Vastaa

      0
  9. Kumma kyllä itse olen atoopikkona kärsinyt varmaan kaikkien muiden ihoalueiden kauheista ihottumista paitsi käsien. Niissä ei ole juuri koskaan ollut mitään kuivuutta tai ihottumaa enkä onneksi tarvitse käsivoiteita. Ihan mahdotonta sanoa mistä mikäkin kuivuus johtuu... :)

    Pesen kyllä käteni kanssa varmaan 20 kertaa päivässä jos huuhtelutkin lasketaan pesuiksi mutta kyllä ainakin 10 kertaa saippuallakin. Varmaan kymmenkunta pesua tulee vessakäyntien yhteydessä, ehkä viisi kertaa kun tulen ulkoa johonkin sisälle ja sitten nuo ruoanlaiton ja meikkauksen yhteydessä veden alla huljuttelut. Ja sama juttu kun sinulla ja muilla kommentoijilla, en ole maaninen kodin siivouksessa, ruokien "puhtaudessa" tai parasta ennen-päiväyksissä, en todellakaan.

    Käsienpesu vaan on ihan oikeasti järkevää. Sairastaa paljon vähemmän ja lisäksi ei levitä pöpöjään muille! Ne maaperän mikrobeille altistuminen, metsässä oleilu, eläinten paijailu ja ruoka suoraan luonnosta on niitä keinoja saada terveellisiä ja vastustuskykyä lisääviä baketeereja, ei mitkään meikkivoidekemikaalit jotka päätyvät likaisista käsistä suuhun tai uloste- ja räkäbakteerit joista vaan taudinaiheuttajat leviää! Se on ihan pötyä kun jotkut puolustelee käsien pesemättömyyttä sillä että liika hygienia jotenkin huonontaisi vastustuskykyä...

    Vastaa

    0
  10. Kuulostaahan tuo nyt vähän överiltä. :D Ehkä ruokaa laittaessa joka toisen pesukerran voisi korvata pyyhkimällä kädet vain talouspaperiin tai pyyhkeeseen?

    Joku vessassa käynti nyt on asia erikseen ja pitäisi olla selviö.

    Vastaa

    0
    1. Ehkä ruokaa laittaessa joka toisen pesukerran voisi korvata pyyhkimällä kädet vain talouspaperiin tai pyyhkeeseen?

      Ei se klähmä, etenkin rasvainen, vain lähde pelkkään pyyhkeeseen.. :/

      Vastaa

      0
  11. Pesen. Usein. Jo pelkästään sairaanhoitajan työn vuoksi on pestävä. Vaikka työpaikan saippuat ovat olevinaan hellävaraisia, ovat ne kuitenkin halpislaatuisia. Lisäksi käsidesi+pakkanen ovat kauhea yhdistelmä iholleni. Kotona pesenkin sitten joko pesuöljyllä (kallista!) tai nyt keväämmällä Doven suihkusaippuoilla, josta joku jo aiemmin antoikin vastaavan esimerkin.

    Vastaa

    0
    1. tai nyt keväämmällä Doven suihkusaippuoilla, josta joku jo aiemmin antoikin vastaavan esimerkin.

      Suihkusaippuat on kyllä hyvä vinkki :)

      Vastaa

      0
    2. Myös ihan tavallisen nestesaippuan joukkoon voi lisätä pienen määrän öljyä (oliivi-, manteli-, avocado-, pähkinä- tms., joita saa ihan ruokakaupasta). Muuttaa kuivattavan saippuan välittömästi hoitavaksi. Suosittelen.

      Vastaa

      0
  12. Ihan varmasti jatkuva peseminen kuivaa käsiä. Silloin kun olin kemian puolella töissä ja käsiä oli pestävä aivan jatkuvasti, käsieni iho oli aivan korppua. Mistä päästäänkin tuohon tahmaisuuteen :D Toki olisin itse voinut helpottaa käsieni tilannetta rasvaamalla niitä, mutta ihan kuin sinä, en voi sietää tahmaa käsissäni. Tarvitsisin siis supertehokkaasti imeytyvän käsirasvan ja sellainen ei taas ole tarpeeksi hoitava kuiville käsille. Menin siis yltiökuivilla käsillä ja kärsin :D Lisäksi käsien rasvaaminen on todella haastavaa muutenkin, koska meillä on kolme kissaa, joilla on pumpulimainen turkki. Ainut tapa millä saan käteni rasvattua tarpeeksi hoitavilla rasvoilla, on heittää puuvillahanskat käteen. Muuten käteni olisivat aivan täynnä kissankarvaa. Älypuhelimen käyttöön mulla on sellainen erikoiskynä, jonka avulla pystyn käyttämään puhelintani hanskat kädessä. Joskus näppäilen sitä ihan hansikoiduilla sormillani, puhelimeni näyttö ottaa jotenkuten vastaan senkin kosketuksen.

    Käsienpesu on itselleni ollut aina aikamoinen dilemma. En pysty pesemään käsiäni ilman kauheita puistatuksia :D Jostain syystä minulle tekee tosi pahaa hieroa märkiä kämmeniä vastakkain, eteenkin jos siihen lisää vielä saippuan. Toiset saavat kylmiä väreitä esimerkiksi kynsien raapimisesta liitutauluun, minä en voi sietää märkiä kämmeniä hieromassa vastakkain :D

    Toisaalta, käsiä on hyvä pestä usein, joten sinällänsä en näe mitään pahaa 20+ käsienpesukerrassa/päivä ^_^

    Vastaa

    0
    1. Tarvitsisin siis supertehokkaasti imeytyvän käsirasvan ja sellainen ei taas ole tarpeeksi hoitava kuiville käsille.

      Tämä on tosiaan hankala yhtälö kuivakätiselle päiväsaikaan... kun riittävän hoitava voide on liian tahmainen työn keskellä käyttöön ja heti imeytyvä voide taas ei juuri auta käsien kuntoon...

      Jostain syystä minulle tekee tosi pahaa hieroa märkiä kämmeniä vastakkain, eteenkin jos siihen lisää vielä saippuan. Toiset saavat kylmiä väreitä esimerkiksi kynsien raapimisesta liitutauluun, minä en voi sietää märkiä kämmeniä hieromassa vastakkain :D

      Tämä on kyllä erikoinen..! ^_^

      Vastaa

      0
    2. Joo, on saanu kaveripiirissäni vähän hekottelua aikaiseksi, kun melkein hytkyn inhosta lavuaarin edessä. Toinen kylmiä väreitä aiheuttava on märät tekstiilit :D Jos esimerkiksi peset paidan käsin ja väännät sen kuivaksi, se kostea kangas narskuu ja natisee, hyh. Tekee pahaa.
      Hankaloittaa muuten myös pestyn pyykin levitystä, kun pitää varoa että saan vaatteet levitettyä telineelle yhdellä yrittämällä ettei märkä kangas ota kontaktia mihinkään ja narskahda ?

      Vastaa

      0
    3. Entä jos käyttäysit myös pyykin ripustukseen niitä kertakäyttöisiä kumihanskoja joita käytät ruuoanlaitossa..? Auttaisiko se, kun suoraa kosketusta märkään kankaaseen ei syntyisi..?

      Vastaa

      0
  13. En tiedä onko normaalia, mutta pesen käsiäni aivan yhtä usein kuin sinäkin :D. En todellakaan halua levitellä tahmoja!

    Vastaa

    0
  14. Ihan sama juttu kun sulla, pesen kädet kymmeniä kertoja päivässä. Useimmiten esim. ruokaa laittaessa vain vedellä mutta töissä (terveysalalla) saippualla (käytän käsidesiä vain muutamia kertoja päivän aikana, vaikka terveydenhuollossahan usein ajatellaan, että jos kädet on "puhtaat", pelkkä käsidesi riittää. Mutta minäkään en tykkää käsidesin tunnusta) jatkuvasti. Mulla ei silti iho kuivu, käsirasvaakin tarvitsen ainoastaan talvisin, enkä silloinkaan säännöllisesti.
    En ole bakteerikammoinen, vaan nimenomaan ällöttää likaisuuden tuntu ja/tai tieto siitä että on koskenut likaisiin asioihin, kuten esim. porraskaiteisiin ym. En itse myöskään koskaan matkustellessa käytä käsidesiä vaan ennemmin kannan mukana pientä käsisaippuapulloa, jotta saan varmasti kädet pestyä kunnolla :D

    Vastaa

    0
    1. En itse myöskään koskaan matkustellessa käytä käsidesiä vaan ennemmin kannan mukana pientä käsisaippuapulloa, jotta saan varmasti kädet pestyä kunnolla :D

      Mulla oli kanssa yhteen aikaan teininä laukussa aina pieni nestesaippuapullo juuri tätä varten :) Sittemmin se on vaihtunut Savetteihin. Käsidesipuhdistukseen en koe tarvetta ellen käy vessassa vedettömissä olosuhteissa kuten puu-ceessä... Tai joskus kalan käsittelyn jälkeen.

      Käsidesi jättää kyllä ikävän tunteen ihoon... :/ Jotenkin mulle jää käsidesistä myös se fiilis, että vaikka pöpöt varmaan kuolivat, niin lika ei poistunut mihinkään koska käsidesiä käyttäessähän käsiä ei pyyhitä tai huuhdota, mihinkä se lika siitä katoaisi kun irronnutta likakerrosta ei pyyhi pyyhkeeseen tai huuhdo vedellä....

      Vastaa

      0
    2. Mulla on ihan sama juttu, että käsidesin laittaminen likaisiin käsiin ällöttää. Mun päähän on jäänyt ajatus siitä, että alkoholilla vain kiinnitän lian käsiin vaikka bakteerit kenties kuolisivatkin. Ei ehkä pidä paikkansa todellisuudessa, mutta en pääse yli ajatuksesta. Useimmissa tilanteissa joissa normaalisti ihmiset käyttävät käsidesiä, tyyliin kaupungilla ennen syömistä, kädet ovat likaiset, YÄK! :D

      Vastaa

      0
    3. Niin no, käsidesihän jo ohjeenkin mukaan levitetään _pestyihin_, _puhtaisiin_ käsiin. Käsidesi EI siis korvaa käsien pesemistä. Ainoa tilanne jolloin sitä on suotavaa käyttää ei-pestyihin käsiin on, jos käsistä pitää saada bakteerit pois jotakin toimenpidettä varten (esim. jos syöt jotakin ns. "lennossa", eikä käsienpesuun ole mahdollisuutta). Muutoin käsidesi AINA puhtaisiin,huolellisesti pestyihin käsiin.

      Vastaa

      0
    4. Mulla ainakin on sellainen käsitys, että suurin osa joka pakkaa esim. matkalle, festareille tms. mukaan käsidesiä, käyttää sitä nimenomaan likaisiin käsiin ikäänkuin korvaamaan vesipesun, ei pesemisen jälkeen tehosteeksi. Voin olla väärässä, mutta tällainen käsitys mulla on. Eli siis nimenomaan "väärin", kuten kirjoititkin. Ja tästä syystä minä kannan mukana näissä tilanteissa mukana sitä pientä saippuapulloa ja etsin mieluummin sen käsienpesupaikan kuin että alkaisin lennosta syömään jotakin likaisilla käsillä.

      Vastaa

      0
  15. Tämä oli kuin minun suusta, koko teksti! Syön myös päiväyksen ylittäneitä elintarvikkeita ja mulla on kaapin kätköissä hävettävän vanhoja kosmetiikkatuotteita... mutta käsien tahmaisuutta en kestä! Siksi mä en rasvaa käsiäni päivällä, en ole koskaan ymmärtänyt miten toiset rasvailee käsiään ja jatkavat hommiaan? Ei pysty! Eikä siihen puhelimeen todellakaan kosketa tahmaisilla käsillä., oli niissä sitten meikkivoidetta tai mitä tahansa. Ensin pestään kädet!
    Ruuanlaiton lomassa pesen käsiä ihan koko ajan ja meikatessa myös, aina kun käsin jotain tuotetta käyttää.
    Olen töissä hoitajana ja minulla on myös yhtä kaheli työkaveri, jonka kanssa vitsaillaankin välillä, että josko pesisi välillä kädet. :D Varsinkin talvella yritän elvyttää käsieni ihoa ja myönnyn rasvaamaan kädet päivälläkin siksi aikaa kun vaikka töissä kuuntelen raporttia. Mutta sen jälkeen pitää pestä kädet, eikai nyt ovenkahvaan voi tarttua rasvaisin käsin?! :D

    Vastaa

    0
    1. Mutta sen jälkeen pitää pestä kädet, eikai nyt ovenkahvaan voi tarttua rasvaisin käsin?! :D

      Mulla käy välillä päivällä myös näin... on pakko rasvata kädet kun ne tuntuu niin kuivilta että melkein rahisee, mutta sitten on kohta taas huuhtaistava kädet jos/kun voide ei ehdi imeytyä ennen seuraavaa tavaraan/ovenkahvaan/jne tarttumista... ikuinen kierre...

      Vastaa

      0
  16. Ihan tavalliselta kuulostaa. Jos näpit tahmaantuvat arjessa, on täysin normaalia olla tahmaamatta niillä ympäristöä. Käsien pesu tai huuhtaisu siinä tilanteessa on just oikea ratkaisu. =)

    Vastaa

    0
  17. Enpä ole kertoja laskenut, mutta pesen käsiäni melko samoin perustein kuin mitä Sannikin havainnollisti. Ei kuulostanut mitenkään erityisen maaniselta, ei näkyvää likaa ja tahmaa pidä levittää ympäriinsä. Meikatessa en yleensä levitä mitään käsin (mineraalipohja ja menee siveltimellä ja peitetuote myös, lisäksi ripsari ja joku huulituote), joten riittää pesu siinä tapauksessa että on jotakin meikkihitusia käsille tullut. Töissä asiakaspalvelussa ainakin ennen lounasta ja kahvia pesen ja silloin esim. jos on oikein flunssainen, niistävä, pärskivä asiakas tai käy ilmi että on mahataudissa tms. Jotta en käsilläni levitä mahdollisia taudinaiheuttajia itseeni, työtovereihin tai seuraaviin asiakkaisiin. Ruokaa tehdessä aina tarvittaessa pesua, ei tulisi mieleenikään kosketella ympäriinsä käsillä, joilla olen käsitellyt raakaa lihaa tai kalaa tai jos ovat esim. öljyiset. Ja vessassa käynnin jälkeen, se on mielestäni itsestäänselvyys, mutta hämmästyttävän paljon esim. julkisilla paikoilla näkee sitä, että ei pestä - ihan aikuiset ihmiset siis. En tiedä, mitä en ymmärrä, kun en ymmärrä käsien pesemättömyyttä vessan jälkeen.

    Vastaa

    0
  18. Ihan normaalilta käsienpesutahdilta kuulostaa :) Olen hoitoalalla töissä, ja siellä suhteellisen tiuhaan tulee käsiä pestyä (vaikka pyrinkin ihoa säästäkseni käyttämään käsidesinfektiota aina kun mahdollista) kun eritteiden kanssa joutuu tekemisiin. Meikatessa käytän vauvapyyhkeitä käsien puhdistukseen / joskus käsidesiä ennen kun aloitan. BB-sienen kanssa kädet tulee pestyä samalla kun sienenkin pesee ja turvottaa käyttöä varten. Käsiä rasvaan silloin kun muistan, mutta näin kesällä ei yleensä kovin pahasti pääse iho kuivumaan ja halkeilemaan.

    Kädet meillä pestään kun tullaan kotiin, ennen ruuanlaittoa, vessakäynneillä, kun on likaiset jne. Tämän ajattelen olevan ihan normaalin puhtauskäsityksen mukaista, ja terveyden kannalta hyväksi :)

    Vastaa

    0
  19. Olen ihan samanlainen. Pesen käsiäni vähän joka välissä. Inhoan tahmaista tunnetta. Olen myös ehkä hieman pöpökammoinen, varsinkin ovenkahvojen ja ratikan tankojen jälkeen pesen kädet samantien, muuten en voi olla..:D Tämä ehkä juontuu myös siitä, että olen muutenkin aina kipeä, joten en halua yhtään ylimääräisiä riskitekijöitä.

    Mutta tuosta mania-sanan käytöstä on pakko vähän nillittää. En pidä siitä, että mielialahäiriöitä käytetään kuvaamaan lopulta ihan normaaleja käytösmalleja. Mania on mielenterveyshäiriö, eikä liiallinenkaan käsien peseminen sitä ole. Pakkomielteisyys/pakko-oireisuus olisi ehkä asia erikseen, mutta maniaa ei käsien pesemisesi kyllä liippaa läheltäkään. Mania tarkoittaa pähkinänkuoressa kohonnutta, kiihtynyttä mielialaa, jossa ihminen pahimmillaan ei hallitse itseään. Se on osa kaksisuuntaista mielialahäiriötä. Itse bipoa "sairastavana" koen välillä ahdistavana, kun ihmiset viljelevät vakavan sairauden terminologiaa vähän humoristisesti. Koska tämä ei ole ainakaan minulle mikään vitsi. Normaali mielialojen vaihtelu ei ole maanis-depressiivisyyttä. Jostain innostuminen ei ole maanisuutta. Satunnainen mielipaha ei ole depressiota. Samalla tavalla ärsyttää, kun ihmisiä kuvaillaan skitsoiksi. Näin trivialisoidaan täysin koko sairaus, ja tehdään siitä vitsi. Tätä näkee jatkuvasti ja kaikkialla. Minun on pakko sanoa, että pahoitan mieleni aina, kun näin käy. Enkä varmasti ole ainoa. Nykyään on vaikeaa sanoa, ettei jokin tunnu kivalta, sillä silloin leimataan kukkahattutädiksi ja mielensäpahoittajaksi. Mutta olkoon sitten niin. KYLLÄ MINÄ NIIN MIELENI PAHOITIN. :D (Enkä ihan oikeasti tästä kirjoituksesta pahoittanut mieltäni, tämä pohdinta koskee asiaa yleisesti.)

    Halusin sanoa tästä jotta edes joku saisi ajateltavaa. Jokainen käyttää joskus terminologiaa, joka ei ehkä ole kaikkein parasta. Itse syyllistyn tähän aivan liian usein, ja haluankin, että joku siitä minulle sanoo. Olet Sanni niin fiksu ja lämpimän oloinen ihminen, enkä ole koskaan bongannut blogistasi mitään epäsensitiivistä tai loukkaavaa. Nyt oli vaan pakko kommentoida näin. SJW täällä, moi! Toivottavasti en muotoillut asiaa liian kärkkäästi.

    <3

    Vastaa

    0
    1. Hei Fanni!

      Asiallista ja perusteltua palautetta mania-ilmaisun käytöstä, ja otan tästä onkeeni. En itsekään pidä korrektina käyttää mielenterveyteen liittyviä termejä humoristisissa yhteyksissä ja silti saatan ajattelemattomasti siihen joskus sortua. Pahoittelen tähän juttuun päätynyttä ilmaisua jonka kirjoitin sen kummemmin miettimättä, vaikka pitäisi miettiä. Ihan hyvä että nostit asian esiin, on oikeasti hyvä muistaa tiettyjen puhekielessä keveiksi muuntuneiden ilmaisujen oikea merkitys ja miltä niiden harkitsematon käyttö kuulostaa niiden korvaan joille sanojen merkitys on henkilökohtainen.

      Vastaa

      0
    2. Tähän syyllistyy varmasti ihan jokainen! Itse kutsun aivan liian usein jotain ikävää asiaa syöväksi. "Sovinistit ovat kyllä ihan syöpää." Ja joka kerta tajuan, että ei hetkinen, ei näin. :D Mutta pointti on, että jokaisen meistä pitäisi välillä reflektoida käyttämäämme sanastoa. Sanoissa on voimaa. :)

      Vastaa

      0
  20. Kuulostaa ihan multa ja oon kans miettiny pesenkö käsiä liikaa kun ne tuntuu usein kuivilta :D Oon tullu siihen tulokseen että jatkan samaan malliin, mutta esim ruokaa laittaessa voi välillä hieman ennakoida sotkutilanteita niin ettei pese käsiä niin mahdottoman monta kertaa.

    Vastaa

    0
  21. Ehkä tämän nyt voin ääneen anonyymisti myöntää, mutta taidan olla sun vastakohta :D. En tiedä, koska tämä on alkanut, mutta käsien pesu on todella ärsyttävää. Vihaan vähääkään kosteita käsiä, ja varsinkin julkisissa vessoissa parilla paperilla on tosi vaikea saada niitä kuiviksi.

    Yleisesti ottaen pesen kädet aina vessassa käynnin jälkeen, tosin vain vedellä yleensä. Myönnetään, että kotona saattaa jäädä pesemättä. Saippuaa käytän yleensä, vain jos on jotain tosi näkyvää likaa, tai oon tehnyt jotain ällöä (siivonnut koiran oksennusta)... mainitsemissasi ruuan laiton tilanteissa, esim kasvisten pilkkomisen jälkeen pyyhin mieluummin paperiin, tai krhm vaatteisiin...

    Monet varmaan pitää tätä tosi epähygienisenä, mutta jotenkin jatkuva pesu tuntuu turhalta, saisi olla koko ajan pesemässä. Eli jos olen oikein sotkenut meikeillä, pesen kerran kun kaikki on valmista, tai pyyhin vain ranteenselästä ylimääräisen meikkivoiteen paperiin. En meinaa edes muistaa tätä, ja tällä hetkellä olen raskaana ja yritän tsempata asiassa, mutta en vain edes muista....

    Joskus esim ystävän ollessa kylässä, olen saattanut vessassa valuttaa vettä, vaikka en edes pesisi käsiä, että ei kuulostaisi epäilyttävältä :D. Mutta kun vihaan märkiä käsiä!

    Vastaa

    0
    1. Nyt on kyllä sanottava, että tää on niin itsekästä että mua järkyttää tällanen käytös. Ymmärrän, että lapset jättää kädet pesemättä vessakäynnin jälkeen kun eivät jaksa tai muista, mutta että aikuiset ihmiset... Todella ällöttävää.

      Pelkällä vedellä pesukin on melko epähygieenistä, ulostebakteerit leviää siinä kyllä todella helposti. Ja niitä ulostebakteereita on aina esim. vessanpöntän nupissa, johon kosket aina kun vedät vessan. Paperiin kuivaus onnistuu, kun ottaa tarpeeksi paperia. Julkisissa vessoissa voi olla ties mitä noroviruksia ja muita, sieltä lähtiessä nyt ainakin pitää pestä kädet kunnolla saippualla ja kuivata.

      Vastaa

      0
  22. Joo kyllä mä kans hinkuttelen käsiä vähän jokavälissä :D Aina kun on jotain tahmaa. Jo pelkästä naaman hipelöinnistä tulee semmonen olo et tekee mieli pestä käpälät, saatika sit et pesen niitä ruokaa laittaessa ihan jokaisessa välissä. Vessakäyntien jälkeen ja ulkoa tultaessa tietenkin aina jne.

    Ei ole siis mitään outoa mielestä. Joskus kun löytää oikein ihanan saippuan niin tuntuu et pesee jo pelkästä saippuan riemusta xD

    Vastaa

    0
  23. Tunnistan itteni sun käsienpesukertomuksesta. :D Osan selitän hygienialla, esimerkiks keittiössä ja vessakäynnin jälkeen, mut tosi paljon mukana on tota samaa mähmäisyys-inhoa. Vihaan sitä tunnetta, jos hiirtä/peliohjainta/älypuhelinta käsitellessä kädet on tahmeat.
    Tupakoitsijana myös aina röökaamisen jälkeen pesen kädet. En osais olla ilman..!

    Oon itse ratkaissut kuivien käsien ongelman pitämällä vessassa LV:n kosteusemulsioo (pumppupullossa), ja käyttämällä sitä käsiin useamman kerran päivässä.
    Ostin voiteen aikoinaan vahingossa (hämäävän samannäköinen pakkaus kuin käsisaippuassakin), mut se on osoittautunut tosi hyväks "päivävoiteeks" käsille. Onhan se tosi kevyttä, mutta imeytyy nopeesti eikä siitä jää tahmatassuja. Illaks laitan sitten jotain rasvaisempaa, mut usein senkin kanssa on kauhea ongelma, kun rasvaamisen jälkeen en voi esimerkiks lukea tai äpyttää enää... :p

    Vastaa

    0
    1. Meillä on kanssa töissä tuollaista tosikevyttä, vesimäistä käsivoidetta jota monet laittaa käsienpesun jälkeen. Minäkin silloin tällöin. Se vain on niin kevyttä että kädet tuntuu sen imeydyttyä lähes yhtä kuivilta kuin ennen voidetta... :p No, kai se kuitenkin on parempi kuin ei mitään...

      Illaks laitan sitten jotain rasvaisempaa, mut usein senkin kanssa on kauhea ongelma, kun rasvaamisen jälkeen en voi esimerkiks lukea tai äpyttää enää… :p

      Sama ongelma, ja olenkin päätynyt siihen että laitan yökäsivoiteen vasta ihan viimeisenä kun olen lukemiseni lukenut. :) Mutta pakko sanoa että semisti ahdistaa käännellä kirjan tai lehden sivuja rapisevan kuivilla käsillä jotka oikein kiristelee kuivuuttaan meikinpesun jäljiltä... ^_^

      Vastaa

      0
  24. Yksi mähmäkäsiä inhoava täällä hei o/
    Toi ruuanlaitto on ehkä malliesimerkki, pyyhin tai huuhdon käsiä ihan joka välissä. Saippuaa en välttämättä niinkään käytä, mutta vedellä huljuttelen usein. Mä myöskin käytän paljon kumihanskoja ja kaikkeen mahdolliseen apuvälineitä, jottei kädet vaan mähmäänny. Hyvin harvoin esim levitän mitään meikkituotetta sormin.

    Kädet toki pestään aina myös vessassa käynnin jälkeen, paitsi yöllä kotona. Yöllä jos herään pissahätään niin käyn vessassa aina kylppärissä, jossa ei ole lavuaaria. En siis lähde yöllä kastelemaan kylppärin lattiaa pesemällä kädet suihkussa, vaan kömmin tyytyväisenä takaisin sänkyyn.

    Pakko vielä mainita, että olen kyllä hyvin tarkka käsien pesusta ja saippuasta jne mikäli laitan ruokaa muille. Itse olen hyvin harvoin kipeä ja vetoankin aina siihen, että oon muksuna syönyt tarpeeksi paskaa :D

    Vastaa

    0
    1. Mä myöskin käytän paljon kumihanskoja

      Samis. Tiskihanskat ON oltava, hankin sellaiset jopa lomahuoneistohotelliin ^_^

      Vastaa

      0
    2. Ja muotoilin huonosti. En siis omista tiskihanskoja vaan laatikollisen kertakäyttöisiä kumihanskoja. Pääasiassa käytän niitä jos pitää käsitellä lihaa (leikata pihvejä tai tehdä lihapullia),mutta myös joskus leipoessa. Mä en esimerkiksi ikinä leivo pullaa, koska taikinan käsin vaivaaminen on ihan kammottava ajatus. Samoin pizzapohja ja muut vaivattavat taikinat on hyvin harvoin käytössä. Tokihan mä inhoan myös kaulimen pesua.

      Toinen ääripää: puhdistan lattiakaivon yleensä ilman hanskoja. Meillä kylläkin käytetään parin viikon välein vaihdettavia suodattimia, eli kättä ei tarvitse kaivoon laittaa. Kuitenkin hiukset pitää yleensä repiä kauvonkannesta käsin irti. Tähän olis helppo hakea aina hanskat, mutta en yleensä jaksa. Jynssään kyllä kunnolla saippualla kädet sen jälkeen.

      Vastaa

      0
    3. Ja muotoilin huonosti. En siis omista tiskihanskoja vaan laatikollisen kertakäyttöisiä kumihanskoja.

      Aaa, okei :)

      Tuo sun kontrastisuus pullan leivonnan ja lattiakaivon välillä on kyllä persoonallinen :D Mä en pystyisi koskemaan lattiakaivoon paljain käsin... Tai no varmaan pystyisin mutta ällöttäisi niin että menisi varmaan kylmät väreet pitkin kroppaa... Ja kuinkahan kauan sen jälkeen pesisin käsiä puhtaiksi... :P

      Vastaa

      0
    4. Ittelläki on kasa kertakäyttöisiä kumihanskoja ^_^ ja käytän niit aina ruuanlaitossa, on se sit leivontaa tai raakaa lihaa käsiteltäessä. Mulla syy hanskojen käyttöön on kyl ihan se, et mulla on liki 3 cm mittaiset kynnet ja se on inhaa, kun ruokaa ja taikinaa joutuu kynsien alle. Kumihanskojen kanssa pääsee helpommalla ^_^
      Ja toki hanskat auttaa kaikissa siivousjutuissa, mut ruuanlaitossa niit eniten käytän :)

      Vastaa

      0
  25. Samanlainen käsienpesufriikki täällä! Ei sitä tahmaista tunnetta voi ihminen sietää.. Ja tottahan kädet sitten kuivuvat aivan tuhottomasti, kun niitä jatkuvaan pesee ja nimenomaan saippualla natisevan puhtaan lopputuloksen takaamiseksi. Kävin lääkärissä käsien kuivuuden takia ja sain vähän huutia, kun alkukartoituksessa kysyttiin monta kertaa päivässä pesee käsiä ja vastaus oli +20.. Vinkkinä oli vain jättää saippuapesu mahdollisimman pitkälti pois ja rasvata käsiä joka mutkassa.. Mutta aina sitä vain jännästi tarttuu siihen saippuapulloon :D

    Vastaa

    0
  26. Olen ihan täsmälleen samanlainen! En ole koskaan laskenut, kuinka monesti pesen päivän aikana käteni, mutta pesen ne kaikissa noissa mainitsemissasi tilanteissa. Pakkohan ne kädet on huuhtaista, jos niissä on esim. meikkivoidetta - meikkivoidejämät sotkevat sitten seuraavat purkit, joihin koskee. Sama ruuanlaiton kanssa: jos käsiä ei pese, on joka paikka täynnä tahmaisia sormenjälkiä ja tykkään siitä, että keittiöni on puhdas. Varmaan jonkun mielestä friikkiä, mutta mielestäni ihan perussiisteyttä. En kuitenkaan ole bakteerikammoinen, eikä kaikki kohdat kodissa todellakaan kiillä puhtautta. En vain välitä sotke likaisilla käsillä, jos voin sen jotenkin estää. Eli toimintasi on ihan normaalia minun mittapuullani :D

    Vastaa

    0
  27. Pesen käsiäni samalla innolla, kaikki tahmat ja klähmät on saatava heti pois, vaikka se yleensä tarkoittaakin sitä, että esimerkiksi ruuanlaiton lomassa joudun pesemään käsiä luokattoman monta kertaa. En vain kestä likaisia käsiä _yhtään_. Toki niitä myös joutuu rasvaamaan etenkin talvella, kun kylmyys ja jatkuva peseminen yhdessä kuivattavat.

    Sivuhuomiona on sanottava, että nyt kaduttaa, että luin näitä kommentteja....... Toisten varsin eriävät käsienpesutottumukset jäävät varmaan joksikin aikaa vaivaamaan! En ole mikään maaninen pöpökammoilija, mutta perushygieniasta oletan kyllä kaikkien pitävän huolta. Ja nyt alkoi vähän hirvittää ajatella, millaisia käsienpesijöitä lähipiiristä löytyy, kun tulee kuitenkin syötyä kavereiden käsittelemää ruokaa jne... o.O yäääääk.

    Vastaa

    0
  28. Kuivakätisenäkin säännöllinen pesu on selviö, ei mikään outo syndrooma.. Mitään antibakteerisia juttuja en juurikaan käytä, mutta saippuoita kyllä. Tahmasormisuus inhottaa, joten tietenkin kädet huuhdotaan.. :)
    Rasvailla saisi useammkin, mutta en usein jaksa / muista päivän mittaan. Illalla sitten tuhdimmat voiteet ennen nukkumaanmenoa.
    Käsihygienia on hyvä asia, älä suotta vähennä.

    Vastaa

    0
  29. Pesen käsiä ihan samalla tavalla kuin sinäkin, samoista syistä. Keittiön käsipyyhe on likomärkä ruuanlaiton jälkeen, saippuaa kuluu.

    Tuohon käsivoide+puhelinongelmaan, mä en päivällä rasvaa käsiä kämmenien puolelta ollenkaan. Hieron rasvan vain kämmenselkiin ja siitä myös ohuelti sormien rystypuolelle. En voisi rasvata kämmeniä ja sormia kauttaaltaan, kun työskentelen koko päivän tietokoneella. Rasvainen näppis ja hiiri olis painajainen, puhdistan niitäkin aina kun niihin menee vähänkin likaa. En pöpökammon takia, vaan ällöttävän tuntuman.

    Mulla ei kämmenet kuiva, vaikka pesen tosiaan jatkuvasti kaikkea möhnää käsistäni pitkin päivää. Siksi riittää tuo kämmenselkien rasvailu.

    Helpompaahan elämä olisi kun voisi elää tahmakäsien kanssa. Mutta ei tää käsien usein peseminen mun elämää niin paljon hankaloita, että jaksaisin alkaa totuttelemaan tahmakäsiin.

    Vastaa

    0
  30. Allekirjoitan aivan joka kohdan! Ja pesen kädet myös aina kotiin tullessa jos olen ollut vaikka kaupoilla tai oikeastaan ihan missä vaan. Enkä minäkään bakteereja kammoksu eli ihan syön päivämäärien yli menneitä ruokia niin kauan kunhan eivät haise pahalle ja pystyn työntämään käteni multaan ongelmitta.

    Mun lähipiirissä mun käsienpesumäärää on kyllä kommentoitu, että siihen en osaa kommentoida onko tällainen normaalia sittenkään... :D

    Vastaa

    0
  31. Tunnistan itseni kertomuksestasi. Pesen käsiä samaan tapaan aina kun niihin on jäänyt jotain meikkiä, likaa tai tahmaa, mutta myös esim. koskettuani vaikkapa lattiaan tai jalkoihini. Myös siivotessani pesen käsiäni ihan koko ajan, vaikka käyttäisinkin myös kumihanskoja. Jotenkin ällöttää silti, kun kädet ovat mujunneet niissä hanskoissa :D Varsinaista bakteerikammoa minulla ei varmaan ole, mutta en tykkää ajatuksesta, että olen koskenut johonkin likaiseen. Pystyn kyllä helposti esim. syömään lattialle pudonneen karkin... Ei mitään järkeä. Pitäisi varmaan hillitä käsienpesua, koska kuten olen joskus täälläkin sinulle ulissut, käteni ovat välillä niin kuivat että sattuu.

    Vastaa

    0
  32. Ei kuulosta epänormaalilta. Mulle on lääkäri-äitini opettanut jo lapsena että aina kun tullaan ulkoa sisälle pestään kädet saippualla, samoin ennen ruoanlaiton aloittamista ja tietenkin AINA vessassa käynnin jälkeen. Sekä jos ne likaantuu. Omankin bakteerikannan bakteerit voi aiheuttaa tulehduksen väärässä paikassa, esim. virtsatietulehdukset tai tietyt ihotulehdukset ym. Näistä ei oikein puhuta paljoa, mutta märkärupea ja kihomatoja esiintyy paljon aikuisillakin ja käsien pesu on helppo tapa niitä estää.

    Meikatessa hyvä käsihygienia on ihan elinehto että iho pysyy hyvänä, enkä itse tosiaan esim kanna mukana meikkejä enkä varsinkaan säilytä niitä pitkin lattioita...

    Mulla on palasaippua käytössä, koska ihoni ärtyy SodiumLaurethSulfatesta. Samoin muut pesutuotteet on oltava SLS-vapaita. Käsidesiä/Savetteja käytän julkisilla paikoilla ja reissuissa.

    Vastaa

    0
  33. Mä oon suht laiska pesemään käsiä, jos ne ei tunnu likasilta etc. Etenkin meikkiä laittaessa, vaikka tasoittaisin luomivärin pohjustajaa sormin pyyhin ne sujuvasti housuihin ja jatkan meikkaamista. Eniten tulee pestyä käsiä juuri kokatessa, kun täytyy vähintään huuhdella aina kaikki käsistä pois joka välissä ja siivotessa kostuu pakosta ja lopuksi tuntuu likaselta.

    Vastaa

    0
    1. vaikka tasoittaisin luomivärin pohjustajaa sormin pyyhin ne sujuvasti housuihin ja jatkan meikkaamista.

      Tähän *huudahdus*, tämä on jotain mitä en voisi kuvitellakaan tekeväni..! ^_^ :D Enkä kyllä siis todellakaan tuomitse heitä jotka niin tekevät, ei tuo nyt varmaan niin kauheaa ole ja jokainen tavallaan :) Itse vain en voisi kuvitella pyyhkiväni vaatteisiin mitään muuta kuim vedestä kosteita käsiä, en niin minkäänlaista likaa.

      Vastaa

      0
    2. Mä pyyhin ennen aina meikkimähmät mun aamutakkiin :D sittemmin hommasin mikrokuituliinoja tähän tarkoitukseen. Niihin saa näppärästi putsattua siveltimistäkin väärän väristä luomiväriä pois :)

      Vastaa

      0
    3. Mä pyyhin käsiä kokoajan housuihin :D Toki jos on enemmän likaa, ni sit pesen kädet, mut pikkuliat pyyhin surutta lanteisiini :'D

      Vastaa

      0
  34. Pesen kyllä käsiä mutta kyllä sentään kerta meikkauksen jälkeen riittää. Tänä talvena kädet eivät ole juurikaan kuivaneet ja luulen että se on itse tehdyn saippuan ansiosta. Siinä on tallella kaikki glyseriini, mikä teollisista saippuoista poistetaan teollisuuden käyttöön. Jos löydät käsintehtyä saippuaa, suosittelen. Niihin myös lisätään yleensä 5% (riippuu tekijästä) öljyä, joka ei saippuoidu joten hoitaa käsiä.

    Vastaa

    0
  35. Täällä kans yksi, joka ei tykkää olla tahmatassu :P Mua ällötti yläasteikäisenä kotona asuessa se, kun äitini ei koskaan pessyt käsiään vessassa käymisen jälkeen. Niillä samoilla käsillä se teki sitten vaikkapa voileivät itelleen, yhh..! Kun huomautin sille asiasta, niin se tokaisi vain, että "Ei sitä ennenkään oo ihmiset p*skoihinsa kuollu!". Luovutin ja tuumasin mielessäni, että no, kukin tavallaan. Minnuu kyllä vähän huolettaa se, että uutisten mukaan liiallisen hygienian vuoksi monet pöpöt ovat muuntautuneet niin sitkeiksi, ettei niitä meinaa saada nujerrettua enää. Mulla talviaikaan kädenselkämykset kuivuu ihan haavoille :/ Hommasin jokin aika sitten Dr Bronner's 18 in 1-nestesaippuan ja se on ollut mulle sopiva käsienpesuun, ei kuivata ollenkaan niin kuin moni muu. Meillä on kans kaksi kissaa. LUSHin Love and light-käsivoiteen saan aina levitellä ihan rauhassa - kisulit kiertävät kaukaa, kun eivät tykkää sen tuoksusta yhtään ;)

    Vastaa

    0
    1. Mua ällötti yläasteikäisenä kotona asuessa se, kun äitini ei koskaan pessyt käsiään vessassa käymisen jälkeen. Niillä samoilla käsillä se teki sitten vaikkapa voileivät itelleen, yhh..! Kun huomautin sille asiasta, niin se tokaisi vain, että ”Ei sitä ennenkään oo ihmiset p*skoihinsa kuollu!”.

      Apuahh...

      Vastaa

      0
  36. Samaistun niin sun tekstiin Sanni. Tästä olisi paljonkin kirjoitettavaa, mutta ainitsen vain pari asiaa. :)

    Minulla kädet kuivuvat tosi paljon ja syynä eniten se, että en halua laittaa sitä käsivoidetta puhtaiden käsien pääll, koska silloin se puhdas tunne muuttuu tahmatunteeksi :) :) Laitan voidetta vain jos ihan pakko ja silloinkin vain kämmenselkään. Iltaisin sitten kompensoin tätä laittamalla paksuja kerroksia öljyä ja voidetta ja päälle puuvillahanskat. Mutta sellainen vinkki, etä olen tuttavan vinkistä alkanut käyttämään esim ruoanlaitossa ohuita kumihanskoja, niin ei tarvitse koko ajan pestä käsiä.

    En myöskään ymmärrä sitä, että käsienpesu korvataan esim. käsidesillä. Joskut tekevät niin varsinkin matkoilla. Jos pölyisiin ja likaisiin käsiin hieroo käsidesiä, niin tuntuma on sen jälkee vieläkin likaisempi. Kannan itse mukana sellaisia desinfioivia käsipyyhkeitä, "pesen" kädet ensin niillä ja kuivaan sitten paperiin tai nenäliinaan. Olen jostain lukenut, että kuivaaminen on lähes yhtä tärkeä kuin käsien pesu, eli se mekaaninen hankaus on oleellinen.

    Voihan se olla, että käsienpesu on jonkinlaisen neuroottisen ajatusmallin läpikäymistä, mutta ellei käsien iho kärsi, niin ei kai se haitta niin suuri voi olla? :) Tai sitten itselläni on tuttavapiirissä harvinaisen suuri määrä neurootikkoja. ;)

    Tuolla ylenpänä joku kirjoitti, ettei pese käsiään kun kerran päivässä, ja silloinkin vain jos käy julkisessa vessassa. Hui. Eikö työpaikan tai koulun vessoja lasketa julkisiksi..? Mielestäni ihan alkeelliseen puhtauteen kuuluu, että kädet pestään kun tullaan kotiin, ennen kuin aloitetaan ruoanlaitto ja aina vessassakäynnin jälkeen. Jotenkin se ajatus, että joku käyttää päivän ajan esim. julkisia kulkuvälineitä, käy kaupassa ja kulkee julkisten tilojen ovien kautta koskien kaikkiin vetimiin, ja menee sen jälkeen kotiin tekemään kinkkuvoileipää pesemättä ensin käsiään tuntuu aikamoiselta.

    Vastaa

    0
  37. Kuulostat minulta! Minä pesen käsiä alvariinsa. Kuvailemasi tilanteet ovat juuri samanlaisia kuin minulla. En voi sietää tahmatassuja. Käteni ovatkin rutikuivat ja yritän aina epätoivoisesti etsiä kunnon käsirasvoja. Toisaalta taas rakastan palasaippuoita, mutta niistä osa kuivattaa käsiä normaalia enemmän. Olemme kierteen uhreja. :)

    Vastaa

    0
    1. Olemme kierteen uhreja. :)

      Juuri näin se tuntuu olevan.. Ei voi olla pesemättä mutta ei voi rasvatakaan niin tiheästi kuin oikeasti tarvitsisi, koska tahma. :( *huokaus*

      Vastaa

      0
  38. Pesen käsiä ihan liikaa, mutta osittain se on työperäistä.

    Mulle siistein tapa rasvata kädet on se, että laitan voidetta pumppupullosta tai tuubista toisen käden selkämykselle ja sitten hieron toisella kädenselällä voiteen molempiin. Siis etten laita voidetta kämmeniin ollenkaan. Näin olen aina tehnyt, koska en siedä kämmenpuolella minkäänlaista voidetta, en edes yöllä.

    Vastaa

    0
  39. Luulin, että tylsä aihe, mutta täällä onkin vilkasta keskustelua. :) Ymmärrän, ettei mökillä tai ns. kehitysmaissa ole mahdollisuutta samanlaiseen hygieniaan ja että liika hygieenisyys ei ole hyvä juttu, mutta kyllä minäkin pesen kädet aina vessassa käynnin jälkeen ja kun alan tehdä ruokaa ja useimmiten kun tulen ulkoa sisälle.
    Tiedän myös miten kädet pitää pestä oikeaoppisesti eikä läheskään kaikki niin käsiään pese julkisissa vessoissa, mutta parempi kai pienikin pesu on kuin se, ettei pese käsiään ollenkaan "kun käsissä ei ole näkyvää likaa."

    Vastaa

    0
  40. Meillä ei lapsuudenkodissa pesty käsi oikeasti ikinä, en muista ainuttakaan kertaa, että vanhemmat olisi pesseet tai opettaneet mua pesemään ja sekös olikin sitten päiväkodissa ja koulussa outoa, kun kädet piti ennen ruokaa ja vessassa käynnin jälkeen pestä (ja joo kyllä skippasin nuo yleensä, jos ei kukaan ollut vahtimassa). Ja harrastin myös ratsastusta ja monet kerrat söin eväitäkin tallilla ilman käsipesua, vaikka olisin just silitellyt hevosta tai vaikka putsannut hepan kaviot... Nykyään pesen aina (nykyiseltä mieheltä opittu tapa, luojan kiitos) ulkoa tultua, vessassa käynnin jälkeen ja monesti ruuan laiton aikana niinkun sinäkin ja myös ennen kun lähden töistä kotiin niin käyn pesemässä kädet ja töissä kanssa vähän joka välissä, koska käsittelen rahaa. Myös puhelimen näytön desinfioin päivittäin, koska siihen tietty kertyy ne kaikki käsipöpöt kaupungilta ja rahoista ym. Ja pikkuisen joo ällöttää nykyään äitini luona syödä, kun hän ei edelleenkään edes ennen ruuan laittoa pese käsiään...

    Vastaa

    0
    1. On nämä käytäntöjen erot eri perheissä ja kasvatuksissa kyllä jänniä....

      Vastaa

      0
  41. Apua kylläpä hirvitti lukea kommenttiosiota! :D Komppaan kanssa sitä, että kädet pitää ihan vähintään pestä sisälle tullessa, ruuanlaiton aloittaessa ja vessakäynnin yhteydessä!! Oikeesti hirvittää mitä kaikkea kaupungilla ja busseissa tarttuu omiin käpäliin, jos ei edes vessakäyntien yhteydessä pestä käsiä. :D Vaikka mulla on atooppinen iho, ei käsissä tunnu missään vaikka useasti pesenkin nestemäisellä saippualla kädet. Käsivarret on sitten täysin asia erikseen, mutta se nyt taas ei liity käsienpesuun mitenkään. :)

    Vastaa

    0
  42. Ihan mahtava keskustelu täällä meneillään! Kaivoin henkiset popparit esiin jo ihan alkupään kommenteissa. Ollaan kaveriporukassa kovia pesemään käsiä ja ollaan kaikki luettu tätä keskustelua. Veikkaan että paviaanin kakka jää vakkari ilmaukseksi meidän porukassa ?

    Vastaa

    0
    1. Henkiset popparit... ? Mutta joo, kaikenlaistahan tämä keskustelu on paljastanut ihmisten suhtautumisesta käsihygieniaan, osa tosiaan sarjassa "en tiedä haluaisinko tietää tätä kaveristani..."

      Vastaa

      0
  43. Ja olisipa ällöttävää, jos joku tuttu olisi täällä julistanut ettei pese käsiään. Kyllä muuttuisi suhtautuminen "Hei, olen leiponut. Tuutko kahville viesteihin?"

    Vastaa

    0
  44. Vähän ot, mutta kommentoin silti vielä; moni sanoo inhoavansa "tahmatassuja", minua taas inhottaa että ihmisen käsistä käytetään termiä "tassut". Ihmisellä on kädet, joillakin muilla eläimillä tassut. Eihän myöskään sanota että "Rasvaan sorkkani X kertaa päivässä", tai että "Ostin kauniin kaviokorun", tai "Tämä kynsilakka sopii kauniisti eviini". :•[ Yksi ällöimmistä sanonnoista joihin joskus olen törmännyt on, kuinka joku "tassuttelee keittiöön" tms. Yyyyääääähhhh!! :•p

    Kiitos ja anteeksi, ja mukavaa viikonloppua kaikille kädellisille.

    Vastaa

    0
    1. Ihmisillä nyt vain on tapana käyttää eri asioista lempi- ja hellittelynimiä :) Ei minunkaan rakkaani ole muroaskista, mutta silti kutsun häntä usein raksuksi.

      Mutta ymmärrän ja sallin myös kaikille oikeuden ärsyyntyä toisten antamista lempinimistä ^_^

      Vastaa

      0
  45. Olen ihan samanlainen! Pesen käsiäni todella usein, mutta en pelkää pöpöjä, vaan inhoan vain tahmaisia käsiä. Olen paljon tietokoneella ihan jo työnikin puolesta, ja erityisinhokki on hiiren käyttö tahmaisilla käsillä. Silloin pitää kyllä puhdistaa sekä hiiri että kädet. Kotona minulla on mattapintainen hiiri, joka ei tunnu niin tahmaiselta, mutta työpaikan sileäpintainen hiiri tuntuu heti tahmaiselta, jos kädet vähänkin hikoilevat. Valitettavasti inhoan myös käsivoidetta ja käytän sitä lähinnä öisin, kun ei tarvitse koskea mihinkään (ja voi laittaa puuvillahanskat käsiin). Pakostakin kädet kuivuvat, kun niitä pesee paljon eikä tykkää rasvata niitä. Mutta mieluummin näin kuin että pitäisi olla jatkuvasti tahmaisilla käsillä.

    Vastaa

    0
  46. Todella mielenkiintoinen keskustelu ja todella hyvä aihe! Mulle on opetettu kotona että kun tullaan ulkoa pestään kädet, ennen ruokailua pestään kädet ja kun käydään erittämistarpeilla sen jälkeen pestään kädet(ja myös kuivataan hyvin). Tätä noudatan koska olen tottunut/rutinoitunut. Perheessäni on aina pidetty siisteydestä ehkä osittain isäni pölyallargian ja muiden allergioiden vuoksi. Olen töissä hoitoalalla jossa hygienisyys on kaiken a j o . Joskus työkaveri ihmetteli kun kerroin aina peseväni kädet heti kotiin töistä/ulkoa palatessani(samalla kerroin tähän liittyvästi rituaalista...kissani hyppää aina lavuaarin reunalle ja vaatii syliin ottamista heti kun olen pessyt käteni:) ). Hämmästyin moista ihmettelyä koska usein käsistä lähtee kunnon lika ulkoa tullessa. Kannan myös käsilaukussa yleensä aina savetteja/kosteuspyyhkeitä sekä nenäliinoja(joihin voi kuivata kädet jos on "ilma"kuivain yleisessä wc:ssä). Julkiset wc-tilat ällöttävät, mutta toisaalta oman mökin biokompostoivan huussikäynnin jälkeen en välttämättä koe pakottavaa tarvetta pestä käsiäni...tosin harvoin jätän pesemättä. Tiedän että tässä on ristiriita, mutta kuljen mökillä huonommissa vaatteissa, usein tukka likaisena, ilman meikkiä ja usein kädet ja vähän naamakin mullassa...joten ehkä silloin se käsien pesu pisulta tullessa ei ole ykkös asia.Hmmm...ehkä olenkin muuten hygienisempi normi arjessa kaupungissa kuin maalla aikaa viettäessäni....

    Ymmärrän kuitenkin myös näkökantaa liiallisesta hygieniasta. Olen lukenut että on enää vaikea esimerkiksi sairaaloissa löytää puhdistusaineita pinnoille jotka tappaisivat "super"bakteereita. Tämä on hyvin huolestuttava ilmiö. Olen myös melko allergisesta suvusta ja olen miettinyt hygienisyyden merkitystä asiaan. Pahentaako liika hygienisyys allergioitani? En kuitenkaan ole juuri ikinä kipeä...influenssaa ei ole ollut minulla ikinä ja vatsatauti kerran elämäni aikana ja sekin saattoi olla ruokamyrkytys lounasravintolasta.

    Ja kädet rasvaan yleensä vain kämmenselästä silloin ei tarvitse kärsiä sormien tahmaisuudesta johonkin koskiessa.

    Vastaa

    0
  47. Tää on ihan loistava keskustelu. :D Kun olin töissä citysiivoajana, eli poimin roskia ja ruokkosin kukkapenkkejä kaupungin palveluksessa, pesin ensin jatkuvasti käsiä. Käytiin työkaverin kanssa rakentava keskustelu siitä, miksi podin niin kovaa ahdistusta aiheen ympärillä, ja aloin pestä käsiäni vähemmän ihan niitä säästääkseni. Plus ettei siinä ollut mitään tolkkua, että pesin käsiä vain liatakseni ne saman tien uudestaan. Olen kokenut jonkinlaista regressiota aiheen kanssa ja olen nyt koittanut opetella uudestaan siihen, ettei koko ajan tartte olla saippuapurkilla: mä vielä pesen aina lähimmällä saippualla, ja esim. keittiössä se on fairy, eli extrakuivattava saippua! Mutta on mulla sitten myös tuttu, joka vaihtaa aina kotiin tullessaan vaatteet ja sai ahdistuskohtauksen, kun istahdin hänen sohvalleen "ulkovaatteissa", eli samoissa joissa oltiin oltu koulussa (asuin toisella paikkakunnalla enkä mitenkään voinut vaihtaa vaatteita kun tultiin tutun kämpille). Sen ekan kerran jälkeen hän levitti viltin aina kun saavuin, ennen kuin sain istua sohvalla. Mutta eipä tuolle voi nauraa, kun itse joudun töissä salaa pesemään kädet aina jouduttuani käyttämään muiden näppiksiä ja hiiriä. :D Ukoilla hikoaa kädet herkemmin kuin itsellä ja niiden laitteissa on aina semmonen ällö tahmanen kerros päällä. Omaksi kunniakseni en pese käsiäni ennen kuin alan syömään, jos ei ole erityistä syytä, ja skippaan välillä vihannesten pesun jos kyse on suomalaisesta tuotannosta: jostainhan munkin pitää ne PAVIAANIN KAKAT saada?

    Mulle valkeni tässä about vuosi takaperin, että mun kaveri ei reissussa pese juuri koskaan käsiään käytyään tarpeillaan: me valmistetaan aina reissussa yhteiset illalliset, joten eka reaktio oli karsea kuvotus. Se oli hieno semmonen kohtaaminen, kun oma rima oli siinä, että tietysti pitää pestä edes vedellä, varsinkin kun tehdään yhdessä ruokaa, ja hänen rimansa oli, että jos ei kerran koske mihinkään, niin miksi pitäisi pestä. Me oltiin niin eri tasoilla asiassa, että me ei edes tajuttu toistemme puheista että itse tosiaan pyyhkäisen aina pissaamisen jälkeenkin ja pesen sitten kädet, ja hän ei pese, vaikka pyyhkäisisikin. Meni melkein vuosi, että tajuttiin mitä toinen oikeasti sanoikaan. :D Noh, mietittyäni asiaa sitten jonkin aikaa totesin, että luotan siihen ettei mun kaverilla ole (NÄKYVÄÄ) PAVIAANIN KAKKAA käsissään kun tehdään yhdessä ruoat, eikä mulle ole koskaan yhteisillä reissuilla tullut oksennus- tai ripuliriemuja, joten ehkä vain suljen sisäisen silmäni kaikelta kamalalta, ja syön ruokani kiltisti. Toisaalta kaveri on sitten alkanut pestä kätensä ja ainakin pyyhkäisee välillä kosteuspyyhkeellä ennen illallista omat näppinsä, kohteliaisuuden nimissä.

    Vastaa

    0
    1. ja sai ahdistuskohtauksen, kun istahdin hänen sohvalleen ”ulkovaatteissa”, eli samoissa joissa oltiin oltu koulussa (asuin toisella paikkakunnalla enkä mitenkään voinut vaihtaa vaatteita kun tultiin tutun kämpille). Sen ekan kerran jälkeen hän levitti viltin aina kun saavuin, ennen kuin sain istua sohvalla.

      Ohoh... tuo on jo aika extremeä... Kuulostaa enemmänkin neuroosilta kuin normaaliin hygieniaan kuuluvasta toimenpiteestä....

      Mutta eipä tuolle voi nauraa, kun itse joudun töissä salaa pesemään kädet aina jouduttuani käyttämään muiden näppiksiä ja hiiriä. :D

      Nojoo, heh, onhan tämäkin... ^_^ aika voimakkaalta kuulostava pöpökammo :D Mutta voin kyllä ymmärtää mitä tarkoitat tuolla "ukkojen näppi-efektillä"... ^_^ Saattaapa olla omaa läheistä kokemustakin :D

      ja hänen rimansa oli, että jos ei kerran koske mihinkään, niin miksi pitäisi pestä.

      Tästä täytyy nyt kysyä tarkentava kysymys, että mitähän ystäväsi tarkoitti tällä..? "Ei koske mihinkään"..? Siis ulkona ollessaan tai vessassa käydessään..? Miten se on mahdollista..? Eikö joku pyyhi pissan jälkeen....? No, ymmärrän että miehet eivät niin tee vaan vain ravistelevat (sekin vähän yöks), mutta naiset... Vetääkö joku vain pissattuaan pikkarit ylös eikä pyyhkäise siinä välissä..?

      Vastaa

      0
    2. (...Nyt kun mietin niin on tästä paljon pidempi aika jo, useampi vuosi kun näitä keskusteluja käytiin. Sen jälkeen on molemmilla hygieniakäytännöt muuttuneet.)
      Tämän pitkän, monivuotisen aivotreenin jälkeen käsitin, että hän tarkoittaa, että koska siinä on vessapaperi välissä, hän ei "koske mihinkään". Ja puhutaan siis ulkotiloista ja reissuolosuhteista, eli aina ei ole vettä ihan heti ulottuvilla, kotona ja julkisissa vessoissa tietysti normaalihygienialla. Itte tulee kannettua kosteuspyyhkeitä hankalissa olosuhteissa kun saan pissatulehduksen aika lailla päivässä jos en pyyhi. Aikaisemmin muuten itsekin tuli aika usein vaan vedettyä pikkarit ylös, mutta se pissatulehdushomma reissussa ei ole ihan best.

      No, omasta mielestä se on vähemmän ällöä kuin se, että yksi tuttu pesi käsin vauvansa kakkaisen takapuolen vessan lavuaarin yllä ilman saippuaa, ja sitten vaan pikaisesti virutti omat kädet, edelleen ilman saippuaa, ja pyyhki samaan käsipyyhkeeseen kuin muutkin. Siinä oli hengittämistä lapsettomalle, joka ei ihan sisäistänyt sitä logiikkaa.

      Kaikki tämmöset on ehkä ihan hyvää siedättymistä? Mulla on ihan oikeasti ollut joskus aika pahakin likakammo ja pakkomielle käsien pesemisestä ja puhtaudesta, ja se, että toiset ei murehdi juuri mistään, on ihan hyvää kyseenalaistamista sille omalle tarkkuudelle. Oon aika hyvin siedättynyt kaikenlaiseen, ja esim. reissuissa en ole lähellekään niin tarkka kuin ennen: voin jopa koskea julkisissa vessoissa ovenkahvoihin! Joskus pitää vain hyväksyä, että rapatessa roiskuu?

      Vastaa

      0
    3. Jokainen totta kai tavallaan mutta myönnän, etten ollut tullut ajatelleeksikaan että joku (nainen) ei pyyhkisi pissattuaan...! ^_^ Kaikkea sitä oppii blogipostaustensa myötä :) Ehkä toiset ihmiset anatomiansa perusteella jäävät vähemmän, hmm, märiksi alhaalta pissalla käynnin jälkeen eikä tarve pyyhkiä ilmoita fyysisesti itsestään...? :D Ja tosiaan, alushousuthan on jokaisen omat eikä se muille kuulu eikä meihin muihin vaikuta jos jonkun pikkareihin jää vähän "matskua" vessassa käynnin jälkeen... ^_^ (Käsienpesu taas saattaa vaikuttaa...)

      Vastaa

      0
    4. Jos on kyseessä tarpeeksi alkeellinen ja likainen wc, niin en itsekään (kaiken ylihygieniaperiaatteideni keskellä) pese käsiä juuri siinä tilassa. Esimerkiksi jonkun alemman hygieniatason maan yleinen vessa, jossa on pöntön sijaan reikä lattiassa, on sellainen esimerkki. Silloin menen koppiin sisään ja ulos, niin että avaan ja lukitsen oven paperilla, joita pidän laukussa. Pyyhin toki paperilla, mutta arvioin että käteni ovat sen jälkeen puhtaammat kuin jos koskisin likaisen vessan vesihanojen säätimiin. Noissa paikoissa ei yleensä ole hanoja joita voi avata ja sulkea esim yhdellä vinulla kyynärpään avulla, vaan sellaisen kylmä- ja kuuma -kierresäätimet, jotka täytyy avata kahdella kädellä kiertämällä. Pyyhin kädet ulkona desinfioivaan käsipyyhkeeseen. Sitten kun seuraavan kerran pääsen tilaan jossa on käsienpesumahdollisuus niin pesen kädet sitten vedellä. Tietenkään tässä välissä en syö käsin tai muutenkaan koskettele silmiä tai kasvoja tai (saatikka muiden kasvoja tai ruokaa).

      Ymmärrän tuon näppis-ajatuksen. Minun salainen "näppikseni" on toisten älypuhelimet. Ihmiset näppäilevät niitä kaikkialla (ratikassa, kaupassa, jopa vessassa :) ) ja harva puhdistaa puhelimia. Joillakin puhelimen suojakuoret ovat ihan pinttyneen tahman peitossa. Kerran olin salaattibaarissa, jossa myyjä teki salaatteja ja välillä aina räpläsi puhelintaan. Salaattien päälle hän ripottelin sitten paljain käsin parmesaanilastuja.. Poistuin jonosta ja jätin salaatin tilaamatta. :)

      Vastaa

      0
  48. Teen paljon puutarhatöitä. Istutan taimia, vaihdan taimia isompiin ruukkuihin, lapan kanankakkarakeita/hevonjaskaa ihan paljain (tai kastunein käsinein) ruukkuun. Välillä ihan ihmisen pissaa/hevosen pissaa lantraillaan kastelukannuun, jolla lannoitetaan ruokakasveja Suomessa.
    Samoilla käsillä kerään mansikoita, pensasmustikkaa, vadelmaa, metsämustikkaa, kanttarelleja...ihan myyntiinkin. Samoin menee pottiputkella puuntaimea hakkuaukeelle satoja työpäivän aikana. Metsässä ei ole käsienpesumahdollisuutta, yleensä ei puutarhallakaan ja ihan vessakäynti hoituu pajupuskassa/kyysimetsässä ja pepun pyyhintään on käytettävissä huonoimmillaan se käytetty nenäliina.
    Käteni eivät ole aina edustuskunnossa, niissä on työstä johtuen tummentumia/kovettumia/mustat kynsinauhat/känsiä... Perhejuhliin olen vaalentanut työmiehen käsiäni kloritella ja hangannut hiekkakivellä kovettumia pois. Käteni eivät ole kauniit, osittain tunto on työstä johtuen pois, sinänsä kätevää kun en tarvii grillimakkaroita tulessa kääntäessäni eristeitä....

    Talvella tekemäni sähköasennustyöt huolehtivat, ettei känsät ohene edes talvella.

    Ampiaiset tms., keltiäiset (polttavasti purevia pieikeltaisia muurahaisia), joidenkin kasvien maitiasneste ja aurinko ja kyyt purressaan saavat käsiini erityisen rumia jälkiä. Ne ei lähde

    Pesen kädet kotiin tullessa, saippualla ja lämpöisellä vedellä. Mustat ja kovettumat ei pesussa lähde pois. Joskus ittekseni olen miettinyt,mitä ihmiset ajattelee työmihen känsämustakäsistäni just otetaan itse buffetpöydissä.

    Vastaa

    0
    1. Olipa taas ihan älyttömän mielenkiintoista, käsilläsi on kyllä mielettömän aktiivinen elämä :) (Vähän erilaisia päiviä sun käsillä kuin meillä toimistotyöläisillä... ^_^) Pystyn kyllä käsittämään erilaisen hygienian tason tällaisissa olosuhteissa. Totta, en kiellä etteikö ajatus "pissaisilla käsillä" poimittujen mansikoiden ostamisesta ja syömisestä tunnu vähän ikävältä mutta toisaalta, uskon että olen sellaisia mansikoita (ja muita vihanneksia ja hedelmiä) jo elämäni aikana aika paljon popsinutkin...

      Saako kysyä, eikö myyntiin poimittavien marjojen ja sienten kerääjien hygieniaolosuhteita mitenkään tarkisteta tai valvota? Eikö kerääjille esimerkiksi ole yleisestikään tarjolla wc:tä (vaikka Bajamajaa marjapellon reunassa)? (Pahoittelen jos kuulostan tosi naiivilta, en ole koskaan poiminut marjoja kaupallisessa tarkoituksessa.) Tai työn tapahtuessa metsässä, eikö poimijoita varusteta puhdistavilla kosteuspyyhkeillä jotta he voivat "puska-asioilla" käytyään puhdistaa kätensä? Tuntuu vain jotenkin hassulta, kun miettii hygieniaedellytyksiä elintarvikealalla ylipäänsä Suomessa, että marjan- ja sienten poimintaan ei liittyisi samanlaisia vaatimuksia. Kotipellot ja omaan käyttöön poiminta on toki asia erikseen, mutta tarkoitan nyt "järjestäytynyttä" toimintaa eli kaupallisesti marjoja, sieniä ja vihanneksia toimittavia tiloja.

      Tuo käsien vaalennus Kloritella oli minule jotain ihan uutta... Huhhuh, aika rankka käsittely iholle varmaan..?

      Sitten tuohon viimeiseen kommenttiin jonka pyysit jättämään pois... Voi eih... ^_^ ^_^ Kukaan ei varmasti tajunnut mitään, älä huoli.

      Lopuksi vielä sanottava että tämä toi aamun ekat naurut (ja en nyt tietenkään naura itse sille että käsistäsi on osin tunto pois...):

      sinänsä kätevää kun en tarvii grillimakkaroita tulessa kääntäessäni eristeitä….

      Ja hei, kyyn puremista piti vielä kysyä: puhuit niistä niin tavanomaisena asiana, suunnilleen kuin nokkosen pistämästä. Pureeko sinua siis kyyt säännöllisesti..? Ilmeisesti työssäsi altistuu sellaiselle..?

      Vastaa

      0
    2. Voi eiii... Nyt kaduttaa niin paljon, että luin tämän kommentin.. Ihan järkyttävää luettavaa. Siinä meni ehkä tämän kesän ostomarjojen pakastaminen. Myös tuo ajatus, että joku lannoittaa syötäviä marjoja tai mitä lie ihmisen pissalla on joko puppua tai totaalisen laitonta, ja sitten se tarkoittaa sitä etten tule enää tukemaan mitään pikkutiloja, jos siellä ei ole mitään valvontaa.. Isoilla tiloilla noudatetaan (toivottavasti) elintarvikelakia ja sen säännöksiä, sekä käytetetää esim. HANSKOJA, ja en todellakaan kertakaikkiaan usko, että lannoitus tapahtuu eläimen tai ihmisen pissalla!

      Tuohan on ihan yhtä pahaa välinpitämättömyyttä ja vielä pahempaa kuin se paviaaninkakkahenkilön harrastama. Se, että joku pitää omia ulosteitaan niin puhtaina, että voi pyyhkiä peppunsa vanhaan nenäliinaan ja sen jälkeen kerätä myyntiä varten mansikoita (joita syötetään sellaisenaan ja pesemättä esim- pienille lapsille!) on niin paha juttu, että aion oikeasti kysyä tätä alaa valvovilta tahoilta. Olen kertakaikkiaan järkyttynyt!

      Vastaa

      0
    3. "Saako kysyä, eikö myyntiin poimittavien marjojen ja sienten kerääjien hygieniaolosuhteita mitenkään tarkisteta tai valvota? Eikö kerääjille esimerkiksi ole yleisestikään tarjolla wc:tä (vaikka Bajamajaa marjapellon reunassa)?"

      Ei. Mansikkapelloilla saattaa olla tarjolla vessa, kun kävelet 3km suuntaansa. Kun saat palkan poimittujen kilojen mukaan, voit miettiä kuka lähtee vessaan pissalle.
      Poimijoita ei kukaan varusta millään. Poimija voi itse ottaa käsidesin mukaan. 90% poimijoista ei ole suomalaisia.
      Minulla on hygieniapassi, tautitilanteeni on testattu, näin ei ole ulkomaalaisilla poimijoilla.

      Klorite on ainoa aine, jolla saa mustat tahrat käsistä pois. Mun kädet on niin parkkintuneet, ei vaikuta klorite tai nokkoset tai tulikuumat makkarat (yleinen vitsi kaveripiirissä).

      En muista kuin monta kertaa kyy on purrut. 6 puremaa kymmenestäei aiheuta mitään oireita. Ilmeisesti kyy käyttänyt jo myrkkynsä muualle. Pienet vaarallisimpia.

      Elli A : isoilla tiloilla nimenomaan pissa lantrataan vedellä lannoitteeksi (luomua).
      Huom! kun marjat alkaa olla poimintakunnossa kastellaan puhtaalla vedellä Suomessa.

      " Se, että joku pitää omia ulosteitaan niin puhtaina, että voi pyyhkiä peppunsa vanhaan nenäliinaan ja sen jälkeen kerätä myyntiä varten mansikoita (joita syötetään sellaisenaan ja pesemättä esim- pienille lapsille!) on niin paha juttu, että aion oikeasti kysyä tätä alaa valvovilta tahoilta. "

      Kannattaa poimia itse, muuten et voi olla varma. Ulkomaisia poimijoita on niin paljon.
      Kun kysyt, takaan sinun saavan siistityn vastauksen.

      Toisaalta: Väitän että pyyhinnän jälkeen normi kännykästä löytyy enemmän bakteereja, kuin käsistäni puskapissin jälkeen.

      Oletko ajatellut, että marjoihin pissaa hiiret/myyrät/ketut/koirat/siilit? Jos tuontikoiran/kissan madotus ei ole kunnossa, niin suomimyyrän ulosteeseen saattaa levitä ekinokokkiisi, siili/linnut levittää salmonellaa...
      Joskus tieto lisää tuskaa: https://www.evira.fi/elaimet/elainten-terveys-ja-elaintaudit/elaintaudit/luonnonvaraiset-elaimet/

      ps: lannoitusmääräykset löydät Eviran sivuilta!

      Vastaa

      0
    4. Anteeksi, mutta minua vähän huvitti tuo oletus, että metsistä (ei siis marjapelloilta) marjoja ja sieniä kerääville pitäisi järjestää käsidesit yms. Kyllähän siinä marjojen ja sienien mukana tulee sankoon sivutuotteena lehtiä, sammalta, hyönteisiä, multaa jne. Myyntiin kerää myös paljon yksityisiä ihmisiä, joilla ei edes ole mitään "työnantajaa".
      Itse kerään vain omaan käyttöön ja käytän paperia/kosteuspyyhkeitä tarpeen mukaan, mutta en ole edes tullut ajatelleeksi, että kaupalliseen myyntiin keräävien oletettaisiin toimivan näin, koska keräämisen aikana ne kädet likaantuu kuitenkin. Oma siisteysstandardi on selkeästi erilainen silloin kun toimitaan metsässä. :)

      Vastaa

      0
  49. kuivakätinen täällä hei eli kertonee siitä tuleeko käsiä pestyä, tulee.. Jokaisen vessareissun jälkeen saippualla, aina ruokaa tehdessä jos vähänkin jotain rasvaista tunnetta käsissä niin saippualla, juurikin tuon takia etten kestä levittää sitä lähmää niihin purkkeihin ja kahvoihin jne, en kestä sitä ajatusta :) kasvisten jälkeen käy pelkkä vesi jos jotain tunnetta niistä on käsiin jäänyt. Jos puhelin soi heti rasvauksen jälkeen niin en edes vastaa :D annan käsien ensin kuvia niin ettei niistä nyt hirveästi jäisi jälkiä. Harvoin tulee rasvattua kun mietin että no jos kohta haen kahvia/lounasta/aamista niin taas pitäisi pestä kädet tai jos kohta pitää käydä vessassa niin taas pitäisi pestä ja taas rasvata uudestaan.. eli yleensä koko päivän aikana ei tule kertaakaan rasvattu ja siltä kädet näyttävät ja tuntuvatkin, kuin hiekkapaperia. Mutta kyllä, käsienpesuaine keittiössä ja vessassa kuluu hyvää vauhtia. En voi ymmärtää ihmisiä jotka käyvät vessassa a) pyyhkimättä ja/tai b) pesemättä käsiä :D enkä ole bakteerikammoinen, tosiaan voin syödä/juoda hieman vanhoja tuotteita kunhan maku on vielä kunnossa, ja kotini vaatisi hurjaa megasiivousta.. eli bakteereita ei vältellä, vaan tavoitellaan vain sitä tunnetta että kädet ovat puhtaat :D

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (55)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat