02.10.2016

Budjettiluksusta Santorinilla

Santorini on yksi Kreikan upeimpia ja ainutlaatuisimpia saaria, ja samalla kalleimpia.

Saarella on mahdollista valita kaksi erityyppistä lomakokemusta, ja hintalappu määräytyy sen mukaan. Jos haluaa klassisen maisema-Santoriniloman calderan eli purkautuneen tulivuoren kraaterinreunan puolella, saa maksaa reilusti muiden Kreikan saarten keskihinnan yli. Jos haluaa perinteisen rantaloman saaren "lättänällä" puolella, hinnat eivät juuri poikkea muista suosituista Kreikan charterlomasaarista. Mutta ympäristökään ei ole ns. ainulaatuinen, toisin kuin calderan puolella.

Useimmat saapuvat Santorinille näkemään ja kokemaan nimenomaan calderan alueen taian. Näkymät ovat sanoinkuvaamattomat; dramaattinen, tumman harmaan ja punaisen väreissä shiftaava calderan reuna putoaa jyrkästi siniseen mereen ja erityislaatuinen valo pehmeässä autereisuudessaan on kuin jostain haltiamaailmasta. Kraaterin reunaa täplittävät kylät ovat tyylissään ja arkkitehtuurissaan uniikkeja Kreikassa, missään muualla ei näe tällaisia kyliä. Santorini on kaiken kaikkiaan niin ainutlaatuinen, että jopa kreikkalaiset itse pitävät sitä ihan omana kategorianaan. On saaria, ja on Santorini.

santorinin_kartta

Pienellä budjetilla matkaavalle saarihyppelijälle Santorinin calderapuoli ei ole helposti toteutettavissa oleva kohde. Pääkaupunki Firan ja aivan saaren uloimmassa kärjessä sijaitsevan Oian väliin jäävä alue on todella arvokasta aluetta luksushuoneistoineen ja hotelleineen. Domatioita tältä alueelta löytyy hyvin vähän, jos ollenkaan. Useimmat "reppureissaajat" majoittuvatkin saaren lättänälle rantapuolelle etenkin Perissan alueelle. Siellä on myös leirintäalue. Perissan hinnat houkuttavat, mutta on hyvä ottaa huomioon, että tunnelma tällä puolella on täysin toisenlainen kuin calderalla. Jos hakee klassista Santorinia, se ei löydy tältä alueelta. Kamari on toinen suosittu lomakylä lättäpuolella, ja sopii erityisesti perhelomailuun.

On kuitenkin yksi erinomainen kohde joka mahdollistaa majoittumisen vain kilometrin päähän calderan reunasta ilman korkeaa hintalappua. Tämä kylä jää monen tietoisuuden ulkopuolelle, koska se ei kuulu matkanjärjestäjien pakettilomakohteisiin eikä siitä muutenkaan koskaan puhuta Santorinin yhteydessä, koska kylässä ei ole tyypillisen Santorini-turistin näkökulmasta mitään erityistä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paikan nimi on Karterados. Vain kivenheiton päässä Firasta, ja täällä saa huoneiston syys-lokakuussa 25 eurolla.

Karteradosissa et ole riippuvainen busseista toisin kuin Kamarissa tai Perissassa asuessa, mikä on sen lyömätön etu. Pääset kävellen pääkaupunkiin viidessätoista minuutissa.

karterados_kartta

Karteradosissa on paljon domatioita ja yksinkertaisempia hotelleja. Valtaosa niistä on sijoittunut kylän päätien varrelle, ja päätie puolestaan yhdistyy suoraan Firaan menevään päätiehen. Karteradosista tullessa käännyt risteyksessä oikealle Cretan Bakeryn suuntaan ja olet hetken kävelyn jälkeen Firan keskustassa. Jos kilometrin kävelymatka kuitenkin tuntuu ylivoimaiselta, Cretan Bakeryn edestä menee myös bussi ;) Samalta pysäkiltä pääset halutessasi saaren rannoille ja muihin kyliin meneviin busseihin. Sanoisin siis, että Karteradosin sijainti on aika lailla täydellinen saareen tutustumisen kannalta :)

Karterados itsessään on viehättävä perinteinen Santorinin kylä. "Perusturistia" tällainen paikka ei kiinnosta mutta aitoa kreikkalaisuutta hakeville kylä tarjoaa antoisat puitteet tutkimusmatkalle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Värikästä ja paikoin ränsistynyttä. Charmia, joka vetoaa minuun.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä paikassa asuin Karteradosissa kaksi vuotta sitten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyöreäkättoiset lieriön muotoiset talot ovat calderan seinämään rakennettujen luolatalojen ohella tyypillistä Santorini-arkkitehtuuria.

karterados_fira_tie_img_7628

Firaan johtava tie ei ole mikään kuvauksellinen katu, älä anna sen lannistaa jos saavut Santorinille ensimmäistä kertaa. Edessä odottaa jotain upeaa :)

Kun kävelee vartin verran arkista, liikkeiden ja ravintoloiden reunustamaa tietä, kohtaa pian...

santorini_img_2593_

...tämän klassisen maiseman.

Jos majoittuisit tässä, yön hinta vielä syksylläkin alkaa jostain 150 eurosta. Mitä lähempänä calderan reunaa ja mitä esteettömämpi merinäköala, sitä kalliimpi.

Kuten totesin kaksi vuotta sitten upeassa, historiallisessa Santorinin luolatalossa majoittuessani, tämä jos mikä on alue ja majoitustyyppi josta minäkin olen valmis maksamaan ja valmis sellaiseen elämykseen säästämään. Yleisesti en piittaa hotelleista tai luksusasutuksesta, mutta Santorinin caldera kuuluu harvoihin poikkeuksiin.

Pitkillä saarihyppelyillä budjetti on kuitenkin sellainen, ettei calderamajoitus ole mahdollista. Ja muutenkin - tämän tyyppisen über-romanttisen ympäristön tunnelmallisine majoituksineen jaan kaikkein mieluiten rakkaani kanssa, en silloin kun matkustan yksin.

Siksi valintani on Karterados. :)

.

Lähdetään pienelle kävelylle calderan reunaa pitkin. Tälläkin kävelyllä on budjettinäkökulmansa ;)

santorini_img_2617

Pääkaupunki Firasta kulkee kävelyreitti kraaterin reunaa seuraten aina saaren kärkeen Oiaan saakka. Maisemat reitin varrella ovat miedosti ilmaistuna fantastiset.

santorini_img_2631_

Matkan varrella on kohtia, joista näkee saaren kummallekin puolelle.

santorini_img_2642_

Firan ja Oian väliin jää kaksi muuta kylää; Firostefani ja Imerovigli.

Myös nämä kylät ovat turistillisesti erittäin kehittyneitä ja täynnä hulppeita loma-asuntoja ja hotelleja, mutta ne ovat pienempiä ja rauhallisempia ja niillä on tietyt etunsa Firaan ja Oiaan nähden. Jos Firan vilkkaus ja räikeiden turistikrääsäkauppojen ylitarjonta väsyttää, nämä kylät tarjoavat huomattavasti krääsä-siistimmän ympäristön.

Jos Oian luksustaso Firaa hienostuneempine tunnelmineen viehättää, mutta päätön väenpaljous ei (pikkuisen ja ahtaan kylän kadut täyttyvät kirjaimellisesti ääriään myöten iltaisin auringonlaskun aikaan), voi Firostefania ja Imeroviglia suositella mitä lämpimimmin. Etenkin Imerovigli on aivan erityisen chic ja caldera-näkymät Imeroviglin kohdalla mielestäni ehkä kaikkein upeimmat ja dramaattisimmat.

Thirasia on muinoin Santoriniin kuulunut ja pääsaaresta tulivuorenpurkauksen myötä erkaantunut osa, jonne pääsee Oiasta pienellä paikallisveneellä tai Firasta osana kaupallisia caldera-risteilyjä. Thirasiassa on yksi kylä, kuvauksellinen, niinikään calderan reunalla istuva Manolas, jonne kannattaa suunnata jos haluaa kokea miltä Santorini on näyttänyt ja tuntunut ennen massaturismin saapumista.

santorini_img_2644

santorini_img_2646

Ja nyt seuraa taas budjettivinkki.

Calderanäköalaiset ravintolat ja baarit ovat itsestäänselvästi saaren kalleimpia paikkoja syödä tai nauttia drinkki.

santorini_img_7641

Hinnat ovat todellakin poskettomia maan yleiseen hintatasoon nähden; tsatsiki 6 euroa...!!! (Muualla tsatsikia voi pitää kalliina jos hinta ylittää 3,80€.)

Mutta mitä kauemmaksi Firan keskustasta calderan reunaa kävelee, sitä halvempia hintoja kohtaa. Ei suoranaisesti halpoja muuhun Kreikkaan nähden, mutta Santorinin tasoon nähden.

Etsin eilen kävelylläni mukavaa paikkaa jossa nauttia auringonlaskusta, ja päädyin lopulta Firostefaniin ravintola Vaniliaan. Täällä sain nauttia auringonlaskusta vailla Firan ja Oian ryysistä ja päättömiä hintoja.

 santorini_img_2700_2

Viinilasi maksoi 4 euroa, melitzanosalata (savustettu munakoisodippi) 4,20 ja kreikkalainen salaatti 6,70.

Erinomaiset hinnat näillä näköaloilla, etten sanoisi :)

Esimerkiksi Naxoksella vastaavat hinnat olisivat viinilasi 2 euroa, munakoisodippi 3,50€ ja horiatiki 5€.

santorini_img_2670

santorini_img_2715

Minulle mahdollisuus kokea tällainen hetki ja tällainen paikka on silkkaa luksusta.

Aina siihen ei tarvita suurta budjettia. :)

santorini_img_2727

 

Karteradosin majoitusta löytää muuten Booking.comista helpoiten kun kirjoittaa hakukenttään suoraan Karterados, ei Santorini.

Santorini sunset @ Firostefani from Sanni Karkkipäivä on Vimeo.

20 comments on “Budjettiluksusta Santorinilla”

 1. Ihanaa lukea sun reissupostauksia! :) Menin naimisiin viikko sitten ja ahmin sun tekstejä nyt sitten vähän jälkikäteen. Minä ja mieheni haluamme mennä romanttiselle häämatkalle ensi vuonna ja yksi vaihtoehdoista on Santorini. Voisitko lähettää sähköpostiini tiedot siitä luola-asunnosta jossa asuit kerran? Tarjontaa on niin paljon että pää menee pyrälle. ;) Entä mitä muita saaria voisit suositella ihmisille jotka kaipaavat omaa rauhaa (joo tiedän miten suosittu Santorini on haha), kauniita maisemia ja kulttuuria/arkkitehtuuria. Kiitos taas kerran ihanasta blogista. Upeaa loppureissua sinulle! :)

  Vastaa

  0
  1. Laitan tänään illemmalla sähköpostia :) Nyt suuntaan ulos syömään taas yhden horiatikin... ^_^

   Vastaa

   0
 2. Hei,
  Tavoitat postauksessasi hienosti asiat, jotka tekevät saaren calderan puoleisesta osasta niin lumoavan. Moni saarelle matkaaja ei välttämättä tule ajatelleeksi tätä asiaa esim. majapaikkaa valitessaan.
  Majoituin reilu vuosi sitten viikon Megalochorin kylässä, ja mielestäni se oli viehättävä paikka. Calderan jyrkänne upeine maisemineen oli aivan äärellä, ja jyrkänteen reunaa kulki polku, jota päivittäin kävelin. Kylä oli säilyttänyt yllättävän paljon alkuperäistä tunnelmaa. Siellä oli ihana kävellä aamuisin, kun lapset menivät kouluun ja paikalliset töihin. Turistikrääsärysiä ei ollut, vain pari käsityöläisen puotia ja minimarkettia. Kylässä oli muutama taverna, joista sai kohtuuhintaista ruokaa. Niistä ei tosin näkynyt calderalle.
  Voi että, Santorinille pitää kyllä päästä uudestaan.

  Vastaa

  0
  1. Moni saarelle matkaaja ei välttämättä tule ajatelleeksi tätä asiaa esim. majapaikkaa valitessaan.

   Totta. Rantapuolella tunnelma on täysin erilainen, vähän kuin olisi "missä tahansa" rantapaikassa. Toki sieltäkin pääsee calderalle retkeilemään, mutta mun mielestä (ja tämä on vain henkilökohtainen kokemukseni) päiväretki ei anna samaa elämystä kuin majoittuminen calderan läheisyydessä.

   Megalochori on viehättävä paikka, ollaan siellä pysähdytty jollain ajoretkellä. Santorinin sisämaa tarjoaa tosi monia vierailun arvoisia, kiinnostavia kyliä. Ja suuria, eivät ole mitään parin tönön taloryppäitä vaan kunnon asutuskeskuksia. Vaikka moni yhdistää Santorinin vain caldera-alueeseen, niin täällä on lopulta ihan tosi paljon nähtävää ja retkeiltävää :) Yhtenä päivänä voi mennä rannoille, yhtenä päivänä ihmettelemään Akrotirin tuhkaan hautautunutta kaupunkia (yksi kiinnostavimpia arkeologisia kohteita missä olen koskaan käynyt..!), yhtenä päivänä voi kierrellä sisämaan perinteisissä kylissä, yhtenä päivänä tehdä risteilyn calderassa, yhtenä päivänä käydä Thirasiassa.... Täällä ei kyllä tekeminen ja näkeminen lopu ihan parissa päivässä :D

   Vastaa

   0
 3. No nyt on aivan upeat maisemat! Ihana lukea näitä budjettimatkailupostauksia, kun sillä tyylillä itsekin matkustelen ja joskus se Kreikkakin on varmasti nähtävä :)

  Vastaa

  0
  1. Kreikka on kyllä erinomainen kohde budjettimatkaajalle :) Etenkin korkeasesongin ulkopuolella. Kolme vuotta sitten selvisin 38 euron päiväbudjetilla johon kuului ihan kaikki - majoitukset, laivamatkat, ruoka :)

   Vastaa

   0
 4. Voi Sanni, niin ihania nämä sinun Kreikka-postauksesi jälleen! Minun Kreikka-kaipuuni vaan pahenee, kun lueskelen postauksiasi. Palasin juuri kahden viikon kielikurssilta Aix-en-Provencesta, ja sen vuoksi meiltä jäi tänä syksynä Kreikan matka tekemättä. Minulla oli kyllä ihan huippumukava Ranskan matka, mutta silti on ikävä Kreikan saaristoon... Onnellista matkan jatkoa sinulle :)!
  terveisin, Marja

  Vastaa

  0
  1. Voin kyllä kuvitella miten ihanaa on ollut Aix-en-Provencessakin :) Ranska on myös yksi lempikohteitani, tulee heti kolmantena Kreikan ja Sveitsin jälkeen :) Olisi aivan ihanaa matkustaa joskus Ranskaankin "maaseutuhyppelemään" :D, kiertelisi pienestä kylästä toiseen ^_^

   Vastaa

   0
  1. ps. Carmex bongattu pöydältä :D

   Haha, joo ^_^ Mua huvittaa kun se löytyy monistakin kuvista vierailevana tähtenä kun se on mulla koko ajan esillä :D Kuvista voi etsiä huulirasvaa samaan tyyliin kuin Mauri Kunnaksen kirjoista Herra Hakkaraista.. ^_^

   Vastaa

   0
 5. Moi Sanni! En ikinä kommentoi, vaikka olen lukenut blogiasi jo vuosia ja se on yksi suosikeistani. Pakko nyt kommentoida, koska olimme heinäkuussa häämatkalla Santorinilla ja majoituimme Imeroviglissä, ja voin yhtyä täysin tuohon mitä kirjoitit. Vähintään yhtä kauniit maisemat kuin Firassa ja Oiassa, mutta paljon rauhallisempaa. Vuokrasimme mönkijän, jolla pääsimme liikkumaan nopeasti kaupunkeihin ja ympäri saarta, ja olimme tosi tyytyväisiä, että valitsimme hotellin juuri tuolta. Matka oli toinen kertani Santorinillä ja pakko päästä vielä takaisin - kuten kirjoitit, se Santorinin valo ja tuo caldera-maisema on jotain ihan epätodellista! Ihanaa aikaa sulle Kreikassa! :)

  Vastaa

  0
  1. Kiitos V :)

   Sitten jos/kun pääsen tänne mieheni kanssa kahdestaan, niin mekin kyllä majoitutaan Imerovigliin :) Ja siihen säästetään kunnolla ^_^ Imeroviglin alue on ehkä ihan suosikkini calderan reunan kylistä. Oia on kaunein mutta siellä on sitten ne 2000 muutakin ihmistä yhden neliökilometrin alueella....

   Vastaa

   0
 6. Musta on aina vähän jännää lukea näitä Santorini-hehkutuksia, kun itselleni tuo paikka ei jotenkin jäänyt mitenkään erityisenä mieleen. Tosin siitä on jo monia monia vuosia, kun siellä olin. Yövyin hostellissa, ja siellä oli vähän vähemmän miellyttävää porukkaa (siis sellaista, jonka kanssa ei vaan synkannut yhtään), niin se jäi lähinnä mieleen hirveän turistiryysiksen lisäksi. Auringonlaskut olivat kyllä hienoja kieltämättä!

  Mutta kyllä varmasti kävisin uudestaan Santorinilla jos Kreikkaan saarihyppelylle lähtisin ja yrittäisin katsoa paikkaa uusin silmin.

  Vastaa

  0
  1. Seura ja muutenkin sosiaaliset kokemukset heittää kyllä sen sävynsä reissuihin tai mihin tahansa elämyksiin. Mulla on jäänyt vähän vastaavanlainen "skisma" Roomaa kohtaan joka on varmasti aivan upea paikka, mutta koska itse koin sen lukion kurssiin kuuluvalla matkalla jossa meitä paapottiin isäntäperheiden taholta kuin joitain 10-vuotiaita (oltiin abeja eli täysi-ikäisiä), jäi koko kaupungista vähemmän miellyttävä fiilis. Päivät juostiin paikasta toiseen hirveän tiukalla aikataululla ja illalla piti istua suunnilleen lukkojen takana kotona tylsistymässä, kaupungille ei saanut lähteä itsekseen "ettei vain käy jotain". Huokaus!

   Rooma pitäisi ehdottomasti saada kokea uusin silmin.

   Vastaa

   0
  2. Oi suosittelen kyllä, Rooma on ihana. Aika väsyttävä paikka tosin, itse ainakin ahnehdin tuollaisssa paikoissa liikaa kaikkea. Mutta miksei sielläkin voisi vaan fiilistellä kaikessa rauhassa.

   Vastaa

   0
  3. Mutta miksei sielläkin voisi vaan fiilistellä kaikessa rauhassa.

   Mä luulen että multa onnistuu nykyisin tämä :) Olen muuttunut siitä nuoremmalle minulle tyypillisestä "kaikki mahdollinen täytyy ahnehtia" -matkailijasta rennompaan, ja vaikka kaupunkikohteet ja kulttuurilliset nähtävyydet ovat edelleen eniten minua, niin voin nauttia niistä hitaammalla temmolla, enemmänkin kävellen ja pysähdellen katselemaan kuin laukaten kelloaikataulun kanssa monumentilta toiselle ^_^

   Vastaa

   0
 7. Vau mitä kuvia! Kreetalla on tullut käytyä, mutta Santorinille ei vielä olla ehditty. Näiden kuvien inspiroimana Santorini on ehdottomasti ensi kesän matkalistalla <3

  Vastaa

  0
  1. Nyt toimii :) Se johti vanhaan ID-osoitteeseeni, päivitin K&T-osoitteen URLiin.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)