17.10.2015

Vakava asia: kreikkalainen salaatti

Ainakin minulle. ;)

(Samalla voisin muutenkin kertoa salaattien maailmasta Kreikan ravintoloissa.)

Mutta ensin: horiatiki. Eli kreikkalainen salaatti.

Horiatiki tarkoittaa "kylänmukaista" eli perinteistä, (c)hora = kylä. Horiatiki on Kreikassa yhtä selvä osa ateriaa kuin meillä, hmm, mikähän se voisi edes olla? Joku vihreä salaatti?

Mikä minua nyppii suomalaisissa kreikkalaisissa ravintoloissa, on horiatikin epäoikeaoppinen ja sanalla sanoen halvennettu koostumus. Eikä muunnos jää pelkästään kreikkalaisiin ravintoloihin, vaan tilasitpa kreikkalaisen salaatin missä ruokapaikassa tahansa Suomessa, saat sen vesitettynä.

Oikeaoppinen kreikkalainen salaatti koostuu näistä:

Salaatit_Kreikka_IMG_9228

Kurkku, tomaatti, vihreä paprika (nimenomaan vihreä), punasipuli (nimenomaan puna ;)), oliivit ja feta. Siinä raaka-aineet horiatikiin.

Mausteeksi oreganoa ja kastikkeeksi oliiviöljyä.

Juuri nämä ainesosat yhdessä luovat horiatikille sen ominaisen maun. Jätä yksikin pois, niin salaatti ei ole ihan horiatiki. Jos vaikka vain vaihtaa paprikan punaiseen, maut eivät toimi samalla lailla yhteen.

Jep, hyväähän se on muullakin paprikalla ;) Mutta ei sama asia.

Thymalos_IMG_9642

Joskus Kreikassa tapaa versioita, joissa on oliivien sijaan tai lisäksi kapriksia, tai koristeen ominaisuudessa peperonia (aika harvinaista, mutta esim. Thymaloksen versiosta niitä löytyi).

Salaatin rakenteeseen kuuluu myös ainesten suurpiirteinen pilkkominen, ne ovat kulhossa isoina, mehevinä lohkoina ja feta yhtenä palana kasvisten päällä. Aineksia on runsaasti, jopa niin paljon että yksi horiatiki käy usein omasta ateriastaan.

Tilaa sama salaatti Suomessa, ja se tulee melkein aina vihreällä salaattipohjalla. Oletteko huomanneet? Suomessa vihreä salaatti (usein halvin mahdollinen eli jäävuorisalaatti) muodostaa suurimman osan salaatista, ja salaatinlehtien seassa on pilkottuna vähän tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Oliivit ja/tai sipuli saattavat usein puuttua. Ja feta on lähes aina kuutioitua, kumimaista "salaattijuustoa", ei aitoa fetaa.

Jonkun mielestä on varmasti pikkusieluista ärtyä tällaisesta. Mitä väliä? Mutta minä ärryn, koska horiatikin klassinen maku vesittyy salaatinlehdillä. Ne eivät kuulu kreikkalaiseen salaattiin. Lisäksi ärryn, koska salaatinlehdet muuttavat horiatikin vähemmän ruokaisaksi, ja koska veikkaan, että niiden funktio on edullistaa salaatti = vähemmän kustannuksia ravintolalle. Täytä kulho isoilla tomaatti-, kurkku- ja paprikalohkoilla, on tuloksena tietysti kustannuksiltaan kalliimpi annos kuin höttöisillä, kivasti tilaa vievillä salaatinlehdillä täytetty lautanen.

Noniin. Mutta se horiatikista. :)

Salaatit Kreikassa.

Salaatit_Kreikka_IMG_9148

Suuressa kreikkalainen keittiö -jutussani kerroin, kuinka Kreikassa 'salaatti' on paljon laajempi käsite kuin meillä, sisältäen mm. kaikki ylläolevassa kuvassa näkyvät ruoat (takimmaisena olevaa pinaattipiirasta lukuunottamatta).

'Salaatti' voi siis olla meille tuttu salaatinlehdistä ja muista perinteisistä salaattivihanneksista tehty sekoitus, mutta se voi olla myös tahna, pyree tai dippi tai lämmin kasvislisuke kuten lautasellinen keitettyä punajuurta tai höyrytettyä kesäkurpitsaa. Käytännössä mikä tahansa lämmin tai kylmä kasvislisuke on kreikkalaiselle 'salata'.

Ajattelin jakaa muutaman sanan salaatin valinnasta Kreikassa ruokaisuutensa näkökulmasta. Täällä nimittäin salaatin koko, koostumus ja hinta eivät kulje minkäänlaisessa loogisessa synkassa.

Jos salaattijorinat eivät kiinnosta ja skippaat mielelläsi loppupostauksen, niin postauksen ydin on tässä: hinta-laatu-ruokaisuus-suhteeltaan ei ole horiatikin voittanutta. Se maksaa 4-6€, ja sisältää hintaansa nähden kiistatta kaikkein eniten syötävää. Kerran laskin, että horiatikissani täytyi olla ainakin neljä isoa tomaattia. Aina en edes jaksa syödä kaikkea. Salaatin päällä lepäävä fetapala on sekin useimmiten erittäin reilu kimpale.

Mutta tilaapa joku muu salaatti...

Kreikka_salaatit_IMG_2636

Tässä esimerkiksi pääruokalistalta tilattu mustekala-linssi-salaatti. Hintaa 15,90€, eli todella kallis kreikkalaisen ravintolan annokseksi. Kun annoksessa on seafoodia, hinta pompsahtaa heti. Katkaravut nostavat salaatin aina korkeimpaan hintaluokkaan, mustekala tulee heti seuraavana.

Salaatin koostumus: muutama vihreä salaatinlehti ja keko linssejä, joiden seassa muutama toisiaan etsivä kuutio kurkkua ja paprikaa. Mustekalaa salaatista oli vaikea löytää tai maistaa, kai sitä oli jokunen ihan pieneksi leikattu pala jossain linssikeon uumenissa.

Jäikö nälkä? Todellakin.

Kreikka_salaatit_IMG_6069_2

Tässä erilliseltä Salaatit-listalta tilattu annos, eli pääruoaksi luokiteltava, hintaa 9€. Hyvin tyypillinen esimerkki pääruokasalaatista.

Mediterranean Salad -niminen annos sisälsi menun mukaan vihreän salaattipohjan, punakaalia, grillattua munakoisoa, aurinkokuivattua tomaattia, paprikaa ja fetaa. Kuulostaa hyvältä, eikö? Välillä menen siihen lankaan, että tilaan näitä vihreän salaattipohjan pääruokasalaatteja (kun vaihtelukin kiinnostaa), mutta petyn aina.

Kuten näkyy, annoksesta 80% muodostuu vihreästä salaatista ja punakaalista, jota on lautasella hyvin ilmavasti siroteltuna = vatsantäyttöarvo minimaalinen. Entä grillattu munakoiso? Salaatinlehtien alla on muutama ohut koisoviipale. Paprikaa ja aurinkokuivattua tomaattia on myöskin hyvin niukanlaisesti. Fetaa muutama kuutio.

On se hullua. Saman ravintolan horiatiki maksaa 4,50€ eli puolet vähemmän, ja sisältää arvoltaan 10 kertaa arvokkaammat ainesosat. Puhumattakaan täyttävyydestä. Sama kuvio lähes kaikissa ravintoloissa.

Kreikka_salaatit_IMG_6297

Tässä puolestaan on alkuruokasalaatti, hinnaltaan 4€. Löytyi ruokalistalta nimellä Seasonal Salad, ja sisältää vihreää salaattia, kurkkua, tomaattia, porkkanaa ja oliiveja. Ruokaisuusavoltaan aivan vastaava kuin edellisen kuvan Mediterranean-salaatti.

Panee suomalaisasiakkaan kovasti miettimään, millä kummalla Mediterranean-salaatin hinta perustellaan.

Kreikkalaisravintoloiden epälooginen logiikka tuntuukin olevan: kun ruoka on Orektika/Mezedes-listalla, se on halpa, vaikka olisi saman kokoinen tai suurempi kuin pääruokalistan annos.

Suosi siis alkuruokalistaa ;)

Kreikka_salaatit_IMG_1581_2

Myös lämpimien alkuruokasalaattien ruokaisuus on mitä parhain. Tässä yksi lempiannoksiani ja kreikkalaisten tavernoiden vakkareita, grillattuja kasviksia balsamicokastikkeella. Joskus annos tulee halloumin kanssa, useimmiten ei. Halloum-versio maksaa yleensä noin 7€, pelkät kasvikset 5-6€.

Ruokaisuusarvo on lähes yhtä hyvä kuin horiatikissa. Argostolin Arhontikon-ravintolassa annokseen kuului poikkeuksellisesti myös perunaa, klassinen sekoitus koostuu munakoisosta, sipulista, kesäkurpitsasta ja paprikasta. Joskus mukana on myös sieniä = yhä vain parempaa :)

Kreikka_salaatit_IMG_3159_2

.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tämä annos, Manouri-salaatti, maksoi 10€. Jälleen, ainoa ruokaisa ainesosa on juusto.

Vihreä salaatti on näppärä keino tehdä annoksista kookkaan ja näyttävän näköisiä, samalla kun annoksen kustannukset pysyvät alhaalla. Kun annos koostuu lähes pelkästään vihreästä salaatista, odottaisi hinnankin tietysti kuvastavan tätä, mutta niin ei ole. En koskaan lakkaa ihmettelemästä tätä, mutta bisness is bisness.

Manouri on halvimpia arkijuustoja Kreikassa, kilohinta 6 euron luokkaa. Kun tällainen annos myydään 10 eurolla, tulisi horiatikin hinnan olla ainesosiensa puolesta 20 euroa. Silti se on aina listan kaikkein halvin juustoa sisältävä salaatti. Juustottomat kaali- ja kurkku/tomaattisalaatit ovat kaikkein edullisimpia. Jos et tykkää fetasta ja mieli tekee ihan perussalaattivihanneksia, tilaa Tomato-Cucumber Salad. Saat kolmella eurolla suuren kulhollisen tomaattia ja kurkkua, usein mukana voi olla vähän paprikaa ja oliiviakin.

Itse asiassa, jos haluaa ruokaisan salaatin juustolla, kannattaa tilata listalta erikseen kaali- tai tomaattisalaatti (3€) ja juusto (3-4€). Hinta jää alemmaksi kuin pääruokasalaatin, mutta saat enemmän ruokaa :)

Kreikka_salaatit_IMG_5313_2

Seafood Salad. Tällä Naoussan sataman kalatavernassa nautitulla annoksella oli hintaa 12,50€. Huomattavasti parempi investointi tällä kertaa kuin ylempänä ollut mustekala-linssiviritelmä.

Annoksiin vaikuttaa luonnollisestikin myös ravintolan tyyli. Mitä hienostuneempi paikka, sitä pienemmät annokset. Mustekala-linssisalaatin tarjonnut ravintola Ithakalla pyrkii olemaan ns. vähän tyylikkäämpi estiatorio. Tavallisessa tavernassa saat useimmiten aina parempaa vastinetta rahoillesi. Paitsi kun on kyse niistä vihreän salaattipohjan pääruokasalaateista... ;)

     Kreikka_salaatit_IMG_8900

Lopuksi: leipäyllätykset salaateissa.

Monia tämä ei tietenkään haittaa, mutta mikäli ei halua salaattinsa sekaan leipää, kannattaa pitää silmät auki sanoille dakos ja paximadi.

Nämä ovat kostutettuja, korppumaisia leivänpaloja, erityisen suosittuja Kreetalla mutta hyvin yleisiä myös muualla Kreikassa. Joskus leipä-lisää ei edes mainita salaatin tiedoissa, kuten kuvan tomaatti-kritamo-mizithra-salaatin kohdalla. (Kritamo = merenrannassa kasvava villivihannes, mizithra = anthotiron tapainen mutta vielä pehmeämpi tuorejuusto).

Salaatti kootaan leipäpalojen päälle, joten leivät on toki helppo jättää syömättä, mutta ne voivat joissain tapauksissa muodostaa jopa puolet salaatin tilavuudesta. Tämä on hyvä tietää jos ei syö leipää eikä mielellään maksa turhasta ainesosasta.

Muuten tuo kuvan salaatti oli yksi reissun parhaimmista... Niin ihanan raikas yhdistelmä "meriyrttiä", marinoitua tomaattia ja hapokasta mizithraa...

.

Mutta perus-horiatikiinkaan ei koskaan kyllästy. Tavallinen kreikkalainen syö sitä melkein joka päivä.

Nyt keksin mikä meillä suomalaisessa ruokapöydässä vastaisi horiatikia - ruisleipä. Kummatkin yhtä olennainen osa maansa ruokakulttuuria.

.

P.S. Kaverini jakoi äsken Karkkipäivän Facebook-sivulla vinkin kuvan kera Espoon Haukilahdessa rannalla sijaitsevasta kreikkalaisesta kahvilasta, jossa horiatiki tarjoillaan täysin oikeaoppisena ja mitä muhevimpana! Ei näemmä koossa kursailla! :)

Tästä tuli mieleen, että kertokaa ihmeessä vinkkejä jos tiedätte muuallakin päin Suomessa sijaitsevia paikkoja, joissa saa kunnollista kreikkalaista salaattia! :)

22 comments on “Vakava asia: kreikkalainen salaatti”

 1. Eräs Kreikkaan hurahtanut omaiseni ei siellä muuta tilaisikaan kuin horiatiki salatan... Yritän aina muistuttaa, että hei, maassa on muitakin ruoka-annoksia, muun muassa ne ihanat haudutetut vihannekset .. :)

  Vastaa

  0
 2. Tällainen pikkusieluinen ärtyminen on just sun blogisi suola. ;)

  Itsehän olen se ärsyttävä nipottaja vaikka sun missä asiassa, mutta kun yleensä taustalla on se, että jos asiat tehdään alta riman ja sinne päin, ihmiset alkaa luulla että tää on nyt se standardi ja siksi sanovat että eivät tykkää jostain. Kuten vaikka vihreästä teestä. Joo, se on pahanmakuista ja kitkerää - jos sen tekee väärin!

  Vastaa

  0
  1. Tällainen pikkusieluinen ärtyminen on just sun blogisi suola. ;)

   Hahah ^_^

   ...mä taidan muuten useimmiten saada väärin valmistettua vihreää teetä... :p

   Vastaa

   0
 3. Siis mua ärsyttää aina, jos joku haluaa vihreää salaattia kreikkalaiseen salaattiin? Se ei vaan kuulu sinne, en tajua miten vaikeeta se on ymmärtää hahah :D Ja varsinkin kun joissain kokkikirjojenkin ohjeissa on se vihreä salaatti siellä..

  Vastaa

  0
  1. Ja varsinkin kun joissain kokkikirjojenkin ohjeissa on se vihreä salaatti siellä..

   Jooei... On se kumman vaikea saada oikein :)

   Vastaa

   0
 4. Olen useissa eri maissa tilannut kreikkalaisen salaatin ja minusta siinä on alkuperäistä lähinnä se, että salaatti sisältää fetaa ja oliiveja ja niiden lisäksi salaattia, kurkkua, tomaattia, sipulia, paprikaa jne. riippuen paikasta. Minua se ei ole häirinnyt, koska minusta nämä ovat vain versioita alkuperäisestä enkä siis odotakaan saavani samanlaista kuin Kreikassa.

  Vastaa

  0
  1. Minä en ehkä odota saavani täysin oikeaoppista kreikkalaista salaattia vaikka Rosson ruokalistalta, siellä saavat versioida jos tykkäävät, mutta kreikkalaiseksi ravintolaksi itseään kutsuvasta odottaisi saavansa the real thingiä.

   Vastaa

   0
 5. Oletko huomannut kreikkalaisten fetajuustojen mauissa eroja? Toiset maistuvat huomattavan paljon vuohen-/lampaanmaidolle ja toiset taas ovat enemmän suomalaisen salaattijuuston makuisia ilman villaista makua. Pidän itse tästä jälkimmäisestä vaihtoehdosta, mutta kysymykseni kuuluukin kumpi näistä on sitä oikeaa fetajuustoa. Miltä sen "kuuluu" maistua? :D

  Terveisin, Kreikassa kuukausi sitten lomaillut ja tätä kysymystä pohtinut!

  Vastaa

  0
  1. Aito feta voi maistua monenkinlaiselta (siis asteikolla mieto-vahva). Ollakseen "oikeaa fetaa", juusto täytyy valmistaa Kreikassa tietyllä reseptillä vain vuohen ja/tai lampaan maidosta, ei lehmän.

   Sellaiseen suomalaiselle salaattijuustolle tyypilliseen kumimaiseen koostumukseen fetassa en ole Kreikassa törmännyt, paitsi joskus tosi harvoin joissain huonon laadun ravintoloissa joissa käytetään fetan sijaan "white cheese" -nimellä kulkevaa juustoa. White cheese vastaa suunnilleen meidän salaattijuustoa, mutta sitäkään ei myydä kuutioituna vaan aina kokonaisena lämpäreenä.

   "Oikea" feta on koostumukseltaan murenevampaa ja eri lailla lohkeavaa kuin kumisemman rakenteen salaattijuusto. Ja oikeassa fetassa maistuu aina hapokkuus. Villaista makua on välttämättä itse tunnista.

   Veikkaan, että olet ehkä maistanut "white cheeseä" kun olet maistanut noita enemmän suomalaisen makuisia fetajuustoja :) Vai puhutko ihan fetan nimellä myytävästä juustosta? Ajattelin, että nämä makukokemukset olivat ravintoloista, joissa ei näe mitä juustoa annokseen tosiasiassa laitetaan :)

   Vastaa

   0
 6. Nami! Horiatiki-salaattia tulee syötyä Kreikassa käydessä usein lounaaksi. Kotonakin olen yrittänyt joskus tehdä, mutta ei se jotenkin maistu samalle. Mies on sitä mieltä, että kotona oliiviöljy maistuu liikaa läpi. Sattuisiko sinulla olemaan vinkkiä hyvästä oliiviöljystä?

  Vastaa

  0
  1. Sattuisiko sinulla olemaan vinkkiä hyvästä oliiviöljystä?

   Meillä käytetään eniten Bertollin Extra Virginiä, sitä tosi yleistä. Se on ihan hyvää, mutta yhtä hyviä mitä Kreikassa saan, en ole Suomen kaupoista löytänyt. Vaikka ostaisin kreikkalaista. Itse asiassa tästäkin on vireillä postaus... oliiviöljyn laadusta. :)

   Vastaa

   0
  2. Pääsenkin sitten kommentoimaan oliiviöljyhuijauksista... ;) se on nimittäin yksi maailman suurimpia ruokahuijauksia: oliiviöljyn nimekkeen alla myydään vaikka mitä sekanesteitä. Kalliimpaa oliiviöljyä lantrataan muilla ruokaöljyillä kannattavuuden vuoksi, ja tätä tapahtuu valitettavasti juuri suurten firmojen kohdalla (Bertolli on surullisenkuuluisa tapaus...)

   Hyvää kreikkalaista olen löytänyt S-marketin omasta Rainbow-valikoimasta luomuna sekä Lidlin kausituotteista: nytkin osui mukaan pullo Sitia-öljyä, joka on kreetalaista laatukamaa.

   Vastaa

   0
  3. oliiviöljyn nimekkeen alla myydään vaikka mitä sekanesteitä. Kalliimpaa oliiviöljyä lantrataan muilla ruokaöljyillä kannattavuuden vuoksi

   Juuri tästä olen kuullut tällä reissulla useammaltakin ihmiseltä... Hyvin hämmentävää, mutta mitä ilmeisimmin totta. :/

   Vastaa

   0
  4. Bertollia meiltä löytyykin ja jotain kreikkalaisiakin, mutta täydellistä vain ole osunut kohdalle. Pitänee jatkaa metsästystä . Mielenkiinnolla odotan oliiviöljypostausta. Joskus jostain luin, että alle 10€:n oliiviöljyä ei edes kannata ostaa. Itse olen kyllä pärjännyt halvemmillakin, mutta laaduissa on kieltämättä eroja.

   Vastaa

   0
  5. Mä en ole myöskään löytänyt Suomesta hyvää oliiviöljyä. Itse asiassa luulin aina, etten tykkää oliiviöljystä, kunnes sain tulijaisiksi oliiviöljyä kreetalaiselta oliiviöljytilalta. Siis nam! Ihan eri kamaa, mitä kaupan hyllyiltä löytyy.

   Vastaa

   0
 7. Moni on kehunut täällä Oulussa sijaitsevaa Creciania. Itse en ole käynyt kuin kerran ja oli ihan maittavaa! Pitäisiköhän postauksesi innoittamana käydä kokeilemassa heidän horiatiki salataa?

  Vastaa

  0
  1. Piti ihan uteliaisuudesta käydä katsomassa Crecianin menu, ja sivulla lukee isolla "Real Greek" :) Jos käyt, niin kerro ihmeessä oliko horiatikissa salaatinlehtiä :D Ainakin salaatin kohdalla kerrotaan, että käyttävät aitoa fetaa ;)

   Aivan ihanan kuuloinen muuten pääruokalistan kasvisruoka #25... Tuollaiset kasvis-feta-uunipöperöt on JUST niin mun lemppareita...! :D Hintaa vain sellaiset 12€ enemmän kuin Kreikassa... ;)

   Vastaa

   0
 8. Oih, ikävä tulee Kreikkaan, tää on yksi mun lempiasioista siellä! Kasvissyöjänä etenkin oli autuasta. Kun tilasi salaatin, sai ruokaa. Täällä jos tilaa salaatin, on ilmeisesti laihdutuskuurilla tai syönyt jo valmiiksi/menossa syömään myöhemmin. Mun omat salaattiviritelmät pitää sisällään aina suhteessa todella paljon muuta kuin salaattia. Kreikassa jopa poikaystävä silloin tilaili ihan innoissaan salaatteja, "kun näissä salaateissa ei ole salaattia, se on ihan turhaa." Vegaaniruokaakin sai Ateenasta todella hyvin, vaikken vegaani silloin ollutkaan. Kreikka on maa, jossa miehenkin saa syömään salaattia ja jossa kasvissyöjä voi "tyytyä salaattiin," koska se on vaan niin erinomaista. <3 Ihan liian monta kertaa tilattiin liikaa ruokaa, kun oli tottunut siihen, että Suomessa tilataan aina alkusalaatti ja pääruoka. Siinä sitten ähkyssä itkettiin, kun sitä hyvää salaattia olisi vielä ollut jäljellä vaikka kuinka. :D

  Mutta asiasta toiseen - mikä se viinijuttu Kreikassa on? En löytänyt blogistasi asiasta, mutta uskon, että oisit hyvä tietolähde, kun joskus vielä haluan useammankin pienemmän saaren kiertää. Oli sitten turistipaikka tai paikallisten suosima, punaviini oli aina jääkaappikylmää ja maultaan hirveää, vähän kuin vedellä laimennettua. Onko se aina vain se talon viini sellaista, pitäisikö osata tilata erikseen jotain muuta? En ole hirveä hifistelijä viinieni kanssa, juon yleensä vain jotain halpaa, mutta Kreikassa tilaamani viini oli oikeasti lähes poikkeuksetta ihan mieleenpainuvan huonoa. :( Ihan lentokoneesta lähtien, Aegean Airlinesilla totuttivat jo mennessä ihme litkuun punaviinin nimellä.

  Vastaa

  0
  1. Kreikka on maa, jossa miehenkin saa syömään salaattia ja jossa kasvissyöjä voi ”tyytyä salaattiin,” koska se on vaan niin erinomaista. <3

   Nimenomaan, aamen :)

   Ihan liian monta kertaa tilattiin liikaa ruokaa, kun oli tottunut siihen, että Suomessa tilataan aina alkusalaatti ja pääruoka. Siinä sitten ähkyssä itkettiin, kun sitä hyvää salaattia olisi vielä ollut jäljellä vaikka kuinka. :D

   Niin tuttua, niin tuttua ^_^ Olen jo itse luovuttanut asian suhteen ja vain todennut, että Kreikassa syön liikaa, piste. Kun ravintolaruoka on niin halpaa, ei tällainen herkkusuu voi mitenkään estää itseään tilaamasta useampia annoksia kerralla, ja tulos on aina liikaa ruokaa... (Paitsi jos erehtyy lähtemään tuolle mustekala-linssisalaattilinjalle... :D)

   Vastaa

   0
  2. Mutta asiasta toiseen – mikä se viinijuttu Kreikassa on?

   Hups, tähän unohtui vastata.

   Joo, nimellä "talon viini" kulkeva viini on käytännössä aina jääkaappikylmää (miksi, sitä en tiedä mutta olen havainnoinut saman).

   Olen kuullut talon viinin laadusta eri väittämiä. Luonnollisestikin se ON laadultaan erilaista kuin pulloviini (talon viini ei muuten ole juuri koskaan lasipullossa vaan muovipulloissa tai tetroissa), mutta rhodoslainen CS-isäntäpariskuntani väitti jopa, ettei se ole varsinaista viiniä termin aidossa merkityksessä ollenkaan, vaan jotain sekoitetta. Kuten sinäkin kirjoitat epäilleesi.

   Sitten taas toiset tahot sanovat, ettei "vesitys"väitteessä ole mitään perää, ja talon viini on yksinkertaisesti vain todella halpalaatuista peruspöytäviiniä. Koska pöytä-laatuista viiniä on halpa tuottaa ja sitä riittää vaikka kuinka, miksi joku lähtisi sitä vielä sekoittelemaan. Pöytäviini itsessään ei ole ravintolalle kulu eikä mikään, eikä sen laimennus täten oikein ole voitollisessa mielessä perusteltua.

   Vain ravintola-alan työntekijät Kreikassa tietänevät totuuden.

   Mitä talon viineihin yleensäkin tulee - minusta ne ovat harvoin kovin hyviä, tilasi sellaista sitten missä päin maailmaa tahansa. :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)