08.08.2015

Sannin cheapo-vinkit Sveitsiin

Sveitsi ei todellakaan ole ykköskohde, jos haluaa matkustaa hyvin niukalla budjetilla.

Halpamatkustamisen rajan määrittelee toki jokainen itse, yhdelle se voi olla 100 euron päiväbudjetti (jolla Sveitsissä pärjääkin), toiselle 30 euroa. Viidenkymmenen euron päiväbudjetti alkaa jo olla Sveitsissä haastava. Se on mahdollista, jos pystyy majoittumaan ilmaiseksi (kaveri, Couchsurfing) tai ei juuri käytä julkista liikennettä (suuntaa vain yhteen kohteeseen tai liikkuu liftaamalla). Mutta jos suunnitelmissa on matkustaa maan sisällä useammassa kohteessa eikä majoitu sohvasurfaus-periaatteella, 50 euroa ei riitä.

      Sveitsi_Alpit_Jarvet

Kokosin tähän muutamia vinkkejä budjettitietoisen Sveitsin matkalle.

Frangi-hinnat ovat käytännössä samat euroissa.

Matkustus

Julkinen liikenne Sveitsissä on kallista, ja melkein kaikilla sveitsiläisillä onkin jonkinlainen alennuskortti. Yleisin niistä on Half Fare Card, jota myydään myös turisteille. Turistiversio maksaa 120 frangia (noin 117 euroa) ja on voimassa kuukauden. Kuten nimi kertoo, lipulla saa kaikki julkisen liikenteen liput (niin junat, bussit, laivat kuin vuoristohissit) puoleen hintaan.

Jos matkustat vuoristokohteeseen jossa tiedät käyttäväsi paljon hissejä tai köysiratakuljetuksia, Half Fare Card maksaa itsensä hetkessä takaisin. Vuoristohissit ovat kalliita, esimerkiksi Klein Matterhornin hissi maksaa rapeat 100 frangia meno-paluu.

Sw_SwissPasses

Budjettimatkaajan ylin ystävä Sveitsin junaliikenteessä ovat Supersaver-liput, joita on saatavilla lähes kaikille yhteyksille (lukuun ottamatta alle 30 minuutin lähijunayhteyksiä).

Lippujen sanotaan olevan sitä edullisempia mitä aikaisemmin ne varaa, mutta kolmen viikon aikana panin merkille, että lippuja on käytännössä tarjolla hyvinkin lyhyillä varoajoilla. Vielä edellisenä iltanakin saattoi varata alennuslipun tietylle välille.

Sw_Supersaver_esimerkki

Supersaver-lippujen ainoa huono puoli on se, että niitä voi ostaa vain netistä ja ne on tulostettava. (En tiedä toimiiko SBB:n mobiililippusysteemi ulkomaisissa liittymissä.) Lippujen ostaja on siis riippuvainen nettikahviloiden tai majoituspaikkojensa tulostusmahdollisuudesta. Supersaver-lippua ei voi tulostaa asemalla lipputoimistolla tai SBB:n automaatista.

Half Fare –kortilla saa vielä Supersaver-hinnankin puoleen hintaan. Tällä yhdistelmällä on mahdollista matkustaa vielä paljon halvemmalla kuin millään Sveitsin rautateiden tarjoamalla passiratkaisulla (tai VR:n One Country –reilipassilla, jota jotkut lukijat minulle suosittelivat).

Supersaver-hinnat näkyvät SBB:n sivuilla vähän miten sattuu, välillä punainen tarjouslogo näkyy jo ensimmäisellä hakutulos-sivulla, joskus vasta kun on syöttänyt matkustajatiedot ja valinnut hintaperusteen (normaali/Half Fare). Pelkkiä tarjouslähtöjä voi myös etsiä omalla hakukentällään täällä.

Sw_Locarno_IMG_5685_2

Flexi-passi, jota harkitsin pitkään, olisi ollut minulle kalliimpi vaihtoehto kuin Half Fare Cardilla ja Supersaver-lipuilla matkustaminen. Kolmen viikon aikana matkustin yhteensä 13 päivänä yhteensä 18 matkaa, ja kaikkien matkojen hinnaksi Half Fare Cardin kera tuli 430 euroa. Näistä vuoristohissien osuus oli 130 euroa.

15 päivän Swiss Travel Passille olisi tullut hintaa 440 frangia jonka päälle vielä vuoristohissien hinnat, joista passin haltijankin täytyy maksaa puolet. Flexi/Half Fare -combo olisi tullut vieläkin kalliimmaksi.

Sw_IMG_6372_2

Ruoka

Ravintolaruoka Sveitsissä on kallista ja eväillä säästää huomattavasti. Todella niukan budjetin matkaaja varustautuukin pitämällä päivärepussa/olkalaukussa aina mukana eväsrasiaa ja aterimia.

Ruokakaupoista voi ostaa valmiiksi kootun salaattirasian (niukan kokoisia kylläkin), mutta kaikkein edullisimmin selviää ostamalla salaattiainekset erikseen ja kokoamalla salaatin mukana kulkevaan rasiaan. (Tämä on oma perussysteemini maassa kuin maassa.) Ruokakaupoissa myydään valmiiksi pestyjä salaattisekoituksia ja jopa salaatinkastikkeita kerta-annoksina. Erittäin kätevää. Ja, kuten tuli huomattua, kaupasta saa myös valmiiksi keitettyjä munia. Käteviä jos majapaikassa ei ole keittomahdollisuutta.

Sw_IMG_4017_3

Extravinkkejä:

* Muoviaterimia saa ilmaiseksi ainakin Coop-myymälöistä, niitä voi ottaa mukaan ulko-ovien läheisyydessä sijaitsevista pisteistä.

* Folio sekä minigrip-pussit ovat käteviä eväiden pakkauksessa. Folion avulla jääkaappikylmät ruoat pysyvät lämpimässäkin säässä viileinä jopa tunteja. Migros-myymälöiden pähkinälaareilta voi kahmaista maksutta mukaansa kätevän kokoisia Minigrippejä. Tuli hyödynnettyä säännöllisesti ;)

Pikaruoka kuten hampurilaiset sekä leipomoiden ja kahviloiden valmiit täytetyt sämpylät ja patongit ovat klassista halpaa ruokaa. Sveitsissä täytetyt sämpylät eivät kuitenkaan ole erityisen halpoja, hinta kulkee keskimäärin 6-7 frangissa pienehköstä sämpylästä tai täytetystä patonginpalasta. Jälleen tulee huomattavasti edullisemmaksi ostaa leivät ja täytteet kaupasta.

* Vinkki vhh:laiselle: Migros- ja Manor-kaupoissa myydään Low Carb –leipää. Etenkin Manor-kaupan leipä on supervähähiilihydraattista, hakkaa Vaasan Minihiilarinkin.

Sw_Hiltl_IMG_6263_3

Zürichin Hiltl - maailman vanhin kasvisravintola

Ravintoloissa röstit ja fonduet ovat edullisinta ruokaa. Näitä voi saada 25 frangilla. Alle 20 frangilla voi ruokailla vain pikaruokaloissa.

Salaatit maksavat keskimäärin 20-25 frangia, mutta täytteet eivät usein ole niin ruokaisia kuin mihin meillä on totuttu. Pelkkä vihreä salaattikin maksaa usein 16 frangia.

Bernissä ja Zürichissä on erinomaisia kasvisruokaravintoloita, joiden kilohintaperiaatteella hinnoitelluista noutopöydistä saa ruokaa suhteellisen edullisesti muihin ravintoloihin verrattuna. Edullisimmaksi tulee kun otat ruoan take-awayna.

Sw_menut

Kalaruoat ovat Sveitsin ravintoloissa niin kalliita että jouduin itse jättämään ne kokonaan väliin tällä reissulla. Zermatissa, joka tosin on Sveitsin tyyreimpiä paikkoja, kalaruokien hinnat huitelivat jopa yli 50 frangissa. Ja nyt puhutaan ihan tavallisista ravintoloista, ei fine diningista. Muuallakin Sveitsissä on suoranainen ihme, jos löytää edes yksinkertaisimman lohi-peruna-annoksen alle 35 frangilla.

Söin vajaan kolmen viikon aikana ravintolassa neljä kertaa. Kaksi kertaa hain takeawayn ja kaikki loput ruokailut olivat eväsperiaatteella tai majapaikassa kokattuja.

Oma vakiokalaruokani reissussa oli kaupasta ostettu, vakuumipakattu kylmäsavulohi tai lämminsavutaimen. Tai se tuttu tonnikala.

Sw_Majoitus_Sveitsi

Majoitus

Hotellien hintataso on systemaattisesti korkea ja samalla tasolla kuin Suomessa. Alle 70 euron hotellihuoneen voi löytää vain todellisella tuurilla. Myöskään hostellit eivät ole erityisen halpoja, esimerkiksi Zürichissä makuusalipaikka irtoaa alkaen n. 40 eurolla, Bernissä 36 eurolla. Yksityishuoneesta saa jo maksaa paljon enemmän.

Budjettimatkaajan vaihtoehdoiksi jäävät Couchsurfing, Airbnb tai leirintäalueet. Jos matkustaa isommalla porukalla ja on suuntaamassa alppikyliin, chaletin (mökin kaltainen huoneisto) vuokraus on varteenotettava vaihtoehto. Kalliissa Zermatissakin chaletin sai edullisesti kun kustannuksia oli jakamassa useampi henkilö.

Airbnb’kään ei ole mainittavan edullinen Sveitsissä, keskimääräisen yö-hinnan ollessa noin 50-60 euroa. Tietysti Airbnb on heti edullisempi jos kustannuksia on jakamassa matkaseuralainen. Airbnb-huoneen voi saada jopa 30 eurolla jos on tuuria, mutta näitä huoneita on tarjonnasta vain murto-osa.

Sw_IMG_2910

Oma Sveitsin matkani mahdollistui yhdistelmällä kesätyöpalkkaa, junalippujen huolellista suunnittelua, eväitä, sukulaisen sohvalla nukkumista, Airbnb'tä ja vuokramökkiä. Kreikan matkailuun verrattuna Sveitsi budjettiversionakin on erittäin kallis.

Vietin Sveitsissä 19 vuorokautta. Koko matkaan kuluneella summalla olisin viettänyt Kreikassa makeaa elämää jokapäiväisillä ravintola-aterioilla puolitoista kuukautta.

Sveitsi on kallis. Mutta joka sentin arvoinen.

29 comments on “Sannin cheapo-vinkit Sveitsiin”

  1. Heippa! Olen piakkoin matkustamassa Sveitsiin, joten olipa hyödyllinen postaus :) Osaisitko kertoa, että pärjääkö maassa vain pankkikortin voimin, vai onko paljon paikkoja, joita varten olisi hyvä vaihtaa myös käteistä mukaan matkaan?

    Vastaa

    0
    1. Mä pärjäsin koko matkan pankkikortilla :) Joissain pienemmissä nähtävyyksissä, tyyliin kirkontornit, on maksettava käteisellä. Ja Postissa muuten käy vain sveitsiläiset pankkikortit ja käteinen. Postimerkit kannattaa ostaa K-kioskeista jos ei ole käteistä.

      Julkisen liikenteen matkaliput voi aina ostaa automaatista pankkikortilla.

      Vastaa

      0
    2. Laittaisin pienen varauksen jos matkustaa ranskankieliseen osaan jossa itse olin vaihtarina, esim. Geneven tai Lausannen suuntaan > toki tästä on jo (apua!) kuutisen vuotta aikaa joten muutoksia on voinut tulla, mutta ainakin silloin piti kaikissa kahviloissa ja monissa ravintoloissa maksaan käteisellä > siksi olinkin aina ihan pulassa kun olin Suomessa tottunut käyttämään pelkkää korttia. Zurichissa ja muistaakseni myös Bernissä pärjäsi jo silloin kortilla.

      Vastaa

      0
    3. Kiitos vinkistä :)

      Me oltiin Genevessä yksi yö viime kesänä ja täytyy sanoa että en muista millä maksettiin ravintolassa.

      Vastaa

      0
  2. Sveitsi on niiiin upea ! me vietettiin kaks vuotta sitten 14 päivää St.Moritzissa, todella kaunis ja ihana vuoristokylä korkealla. Ne talot on jotain sellasta mitä ei suomessa tuu ikinä näkemään. Ainakin tuolla oli Coopien lisäksi edullinen ruokakauppa Aldi, aivan kuin Lidl. Meillä oli auto ja talo vuokrattu, joten tehtiin ruoat itse. Kallis Sveitsi on mutta pakko sinne on joskus päästävä uudelleen. Muutaman viikon päästä muutan syksyksi hyvin St.Moritzin kaltaiseen pikkukylään Pohjois-Italiaan, ja postauksesi kuvat sai odottamaan yhä enemmän vuoristoa ja upeita maisemia!

    Vastaa

    0
    1. Minäkin mietin pitkään St. Moritzin sisällyttämistä reissuun, olisi ollut huikeaa ottaa se Glacier Express -juna Zermatista St. Moritziin. Kaikkiin ihaniin paikkoihin ei sitten tietenkään voinut päästä vaan piti tehdä valintoja. Jos vaikka ensi kerralla sitten..! :)

      Aldia en tainnut bongata mistään omalla reissullani. Sehän taitaa olla saksalainen ketju. Lidl näkyi muutamissa paikoissa, tosin ne ovat Sveitsissä kuulema aina keskustan ulkopuolella joten itse en päässyt niitä hyödyntämään. Onneksi tavallisten elintarvikekauppojenkin hintataso oli ihan ok, juustot esim. Suomea edullisempia :) Slurps!

      Vastaa

      0
  3. Travel System-lippuun kuuluu myös moni vuoristohissi (ei kaikki, mutta yllättävän moni). Travel systemin etuna on myös se, että myös kaikenlainen paikallisliikenne kuuluu siihen, samoin sisäänpääsyt suurimaan osaan nähtävyyksiä ja museoita.

    Omalla reissullani tuli Travel systemin flex-lippu halvimmaksi, toki käytin hyödykseni myös sisäänpääsyt ym.
    Lisäksi plussaa oli se, ettei tarvinnut kytätä nettiä tai tiettyjä vuoroja, päätti vain matkustuspäivän ja reissani niin paljon kuin huvitti :)

    Sveitsi on upea maa. Ja Tibits & Hiltl parhaimmat ravintolat (Tibits löytyy useammasta kaupungista).

    Vastaa

    0
    1. Travel System-lippuun kuuluu myös moni vuoristohissi (ei kaikki, mutta yllättävän moni).

      OK, se on varmasti hyvin aluekohtaista. Zermatin alueella yksikään hissi ei ole STS-lipulla ilmainen, eikä myöskään Grindelwaldin alueella (ainakaan STS:n Map Of Validityn mukaan). Eikä Locarnossakaan ollut.

      Tuo on tosiaan ehdoton plussa Swiss Passissa että voi hypätä junaan kuin junaan eikä ole riippuvainen netistä, mutta esim. minun kohdallani pisimmänkään voimassaoloajan Swiss Pass (15 päivää) ei olisi riittänyt, kun matkustuspäiväni levittyivät 18 päivän ajalle. Erikoista ettei Swiss Passia ole saatavilla kuukaudeksi.

      Vastaa

      0
    2. Tuo varmasti aivan totta, eli aluekohtaista.

      Me valitsimme Flex-passin, jossa oli vapaavalintaiset 15 päivää käytössä, reissussa olimme pitempään ja osan päivistä ns. paikoillaan. Nopeasti laskettuna 15:n päivän Flex tuli maksamaan per matkustuspäivä 32 CHF - ei paha, kun junien ja postibussien lisäksi hintaan kuuluu paikallisliikenne ja sisäänpääsyt.
      Hassua tosiaan, ettei kuukauden passeja ole.

      Mielenkiinnolla luin jonkun aiemman postauksesi Saksan luonnonkosmetiikasta (niiden takia joskus blogiisi ensimmäisen kerran päädyin).
      Sveitsissä tein tällä reissulla tuttavuutta Migrosin omien luonnonkosmetiikkamerkkien kanssa (Löwenstrassella Zürichissä iso Al Natura-market, jossa isohko kosmetiikkaosasto), tosin esim. Weledan tuotteet löysi halvemmalla Bahnhofstrassen Coopin (St. Annanhof) kosmetiikkaosastolta.

      Vastaa

      0
    3. Hei, mä olen missannut Migrosin omat luonnonkosmetiikkamerkit (oliko niitä siis useampikin..?), däämn :) Niissä Migroseissa joissa kävin oli aika basic kosmetiikkavalikoima eikä silmiini osunut mitään talon omia merkkejä. Suurin Migros jossa vierailin oli Zürichin lentokentällä, se on valtava. Olisi pitänyt siellä älytä katsoa kosmetiikkavalikoimat.

      Tosiaan tuo lippujen ja passien edullisuus vs. käyttömukavuus/järkevyys määräytyy tietysti hyvin pitkälti matkustuspäivien ja alueiden lisäksi oman matkustustyylin ja reittien perusteella. Itse en käyttänyt paikallisliikennettä lainkaan (kävelen kaupungeissa kaikkialle :D) ja kun matkaan sisältyi paljon STS-passien täysalennuksen ulkopuolella olevia vuoristokuljetuksia, tuli Half Fare/Supersaver-yhdistelmä kirkkaasti halvimmaksi. Koin myös mukavana sen, että Half Fare Card on voimassa kokonaisen kuukauden enkä ole sidottu tiettyyn matkustuspäivien määrään, se sopi minun tyyliini. Mutta kaikkein vaivattomin tapahan tuo Supersavereiden käyttö ei ole, aikaa kuluu lippujen etsimiseen netissä ja tulostamiseen.

      Vaikka Sveitsissä muuten tuntuu kaikki toimivankin, niin SBB:n sivusta on sanottava että heidän hakukoneensa on yksi kankeimpia ja hitaimpia mihin olen koskaan törmännyt. En tajua kuka tuollaisen on suunnitellut... Yksittäisestä hakutuloksesta ei esimerkiksi pääse takaisin edelliselle, kaikki yhteydet näyttävälle sivulle, vaan on palattava alkuun ja kaikki tiedot (mistä mihin, päivämäärä, kellonaika) on syötettävä uudelleen. Pikkuisen rasittavaa. :D Samoin se, että hintatiedot nähdäkseen on syötettävä nimi ja syntymäaika, on ihan pimeää!

      Vastaa

      0
    4. oli useampia, otin testaukseen "I am" -sarjaa, joka oli halpaa.

      Tavallisissa Migroissa ei ole kummoisia kosmetiikkaosastoja, tai ainakin luonnonkosmetiikan osuus on pieni. Migrosin omassa Al Natura - luomumarketissa sen sijaan on valtaisat valikoimat (tai siis Al Natura on Migrosin oma luomumerkki ja sillä nimellä on erillisiä luomumarketteja). Löwenstrassella Al Naturaa vastapäätä oli iso luonnonkosmetiuikan Egli -kauppa (Egli on luomukauppaketju, joissa myös hyvin luonnonkosmetiikkaa), jossa oli myynnissa järjetön määrä sellaisia luonnonkosmetiikkamerkkejä, joista en ole koskaan kuullutkaan, mm. Ranskasta. Testereitä sai kivasti mukaan.

      Vastaa

      0
    5. oli useampia, otin testaukseen ”I am” -sarjaa, joka oli halpaa.

      I am ei ole luonnonkosmetiikkaa ;) Sarja tuli tsekattua ja ostinkin yhden suihkugeelin kun piti saada mahdollisimman halpa. I am rinnastuu DM:n Baleaan ja Rossmannin Isanaan. Kaikki ovat talojen omia merkkejä ja sitä edullisinta peruskosmetiikkaa, mutta eivät luonnonkosmetiikkaa.

      Egli-kaupoissa tuli käytyä, niissä on hyvät valikoimat niin kosmetiikkaa kuin elintarvikkeitakin. :)

      Vastaa

      0
    6. no voi prkle :(

      Luotin siihen, että Al Naturassa kaikki on luomua ja kosmetiikka luommomkosmetiikkaa, enkä siksi edes katsonut tuoteselostetta (minkä yleensä teen aina).
      Onneksi otin testaukseen vain käsirasvaa ja kosteusvoiteen ja pääosin ostokset pyörivät tuttujen Weledan ja Santen ympärillä.
      Kiitos tiedosta, täytyy jatkossa olla paljon tarkempi.

      Vastaa

      0
    7. pakko oli hieman selvitellä asiaa, koska Al Natura itseään luomukauppana mainostaa - ja "I am":sta löytyy nettitietojen mukaan erikseen"Maturkosmetik"-linja, jonka tuotteita oli tuolla myynnissä. Eikö tuokaan linja ole oikeaa luonnonkosmetiikkaa? Noita tavallisia "I am" tuotteita en ole kokeillutkaan.

      Vastaa

      0
    8. Maturkosmetikia ei ollut niissä Migroseissa joissa asioin, ainoastaan tavallinen I Am. Onko Maturkosmetikilla sertifikaatti? Se on helpoin tapa nähdä, onko jokin sarja luonnonkosmetiikkaa, jos inci ei sitä paljasta :)

      Vastaa

      0
    9. NaTruen sertifikaatti näyttäisi olevan ainakin osassa tuotteista :)

      Jos luonnonkosmetiikan sertifiointi kiinnostaa, niin tästä postauksesta voi olla hyötyä:

      https://karkkipaivablogi.com/2014/06/17/ekosertifikaattien-eroista/

      Sertifikaatit on kehitetty helpottamaan kuluttajan valintaa. Myös sertifioimaton tuote voi täyttää luonnonkosmetiikan kriteerit, mutta tällöin kuluttajan on kyettävä tulkitsemaan inciä eli ainesosaluetteloa pystyäkseen varmistumaan tuotteen luonnollisuudesta. Sertifikaatti on incejä taitamattomalle kuluttajalle tae siitä, että tuote on aitoa luonnonkosmetiikkaa eikä vain vihreällä imagolla ratsastavaa peruskosmetiikkaa.

      Incilukutaitoinenkaan kuluttaja ei tosin aina pysty täydellä varmuudella näkemään incistä onko tuotteessa synteettisiä ainesosia, sillä moni ainesosa pystytään valmistamaan sekä synteettisesti että luonnon raaka-aineista. Siksi sertifikaatti on nopein ja luotettavin tie tähän tietoon :)

      Inci-lyhenne tulee sanoista International Nomenclature of Cosmetic Ingredients. :)

      Vastaa

      0
  4. yksi juttu ruokailuista tuli mieleen: lounastarjouksia kannattaa hyödyntää, tosin ne ovat voimassa vain klo 14 asti. Kolmen ruokalajin lounaan (salaatti, keitto ja lämmin ruoka) saa helposti alle 20 frangilla, jopa kalaa. Tämä ihan suurimpien kaupunkien keskustoissakin - kannattaa katsoa, mihin paikalliset suuntaavat lounaalle.
    Turistikohteissa ei mikään irtoa "halvalla".

    Ja ainakin Zürichin keskustassa syö illallakin esim. ihan hyvän annoksen vajaalla 20 frangilla.

    Vastaa

    0
    1. Mä olen katsellut vissiin ihan "vääriä" ravintoloita :D Zürichissäkään ei osunut yhdessäkään paikassa tuollaisia lounastarjouksia silmiin (lukuunottamatta tavaratalojen tai Migrosten ja Cooppien lounasravintoloita, ne olisikin pitänyt mainita postauksessa).

      Olen rutinoitunut ravintolamenujen kyylääjä ja tapanani on katsella aina ravintoloiden ohi kulkiessa ruokalistojen hintataso. Koko Sveitsin matkalla en bongannut pikaruokaloita, kasvisbuffeteja ja noita Migros/Coop-kauppojen omia ravintoloita lukuunottamatta yhtäkään paikkaa missä olisi voinut syödä muun annoksen kuin vihersalaatin tai kreikkalaisen salaatin alle 20 frangilla. Mikä ei tietenkään tarkoita etteikö sellaisia paikkoja voisi olla :D Mutta itselle muodostui kolmen viikon menuhavainnoinnin perusteella tuo yleiskäsitys ravintolahinnoista.

      Vastaa

      0
    2. Niederdorfin alueelta löytyy paljon järkevänhintaisia ravintoloita, vielä enemmän niitä tosin löytyy "Kreis 4" alueelta.

      Vastaa

      0
    3. Mun silmiin ei osunut Niederdorfissakaan :D Ainoa alle 20 frangin paikka joka jäi mieleen Niederdorfissa oli sellainen kebap/pitaleipäpaikka josta saa myös kreikkalaista salaattia. Se salaatti maksoi 9,50 CHF ja oli koko reissun halvin näkemäni salaatti :)

      Vastaa

      0
    4. Hirschenplatzilla sijaitsevan hotellin alakerrassa on ravintola, joka on iltaisin turisteja täynnä oleva juustoravintola, mutta päivisin tarjoilee useamman ruokalajin lounasta alle 20 frangilla, samoin moni muu paikka Niederdorfissa.

      Ihan hyviä pastoja ja risottoja olen syönyt Niederdorfissa mm. Spagettfactorissa sekä Santa Luciassa, kummassakin alle 20 frangia (tai ihan muutama frangi yli kahdenkympin) http://www.bindella.ch/upload/cms/user/Santa-Lucia-Speisekarte-12.14.pdf

      Lisäksi Niederdorfissa on paljon muita paikkoja, joista irtoaa hyvä ruoka-annos parilla kympillä (mm. Henrici, Schlauch, Schoffel etc. etc.) - kebab- ym. vastaavat kierrän aina kaukaa :)

      Myös yliopiston ja ETH:n Mensoissa syö hyvin ja halvalla, vaikka ei olisikaan opiskelija.

      Tosin päädymme useimmiten aina Tibits:iin :) Se on vaan niin hyvä.

      Vastaa

      0
    5. Ihan hyviä pastoja ja risottoja olen syönyt Niederdorfissa mm. Spagettfactorissa sekä Santa Luciassa, kummassakin alle 20 frangia (tai ihan muutama frangi yli kahdenkympin) http://www.bindella.ch/upload/cms/user/Santa-Lucia-Speisekarte-12.14.pdf

      Myönnän, että tuppaan kokonaan unohtamaan risotot ja pastat, kun en niitä itse syö :D My bad. Niitähän tosiaan voi saada parilla kympilläkin (mutta omien havaintojeni mukaan silti harvoin :D Halvin kalaruoka jonka muuten bongasin missään oli 33 frangin kalarisotto).

      Vastaa

      0
    6. Ravintoloiden lounastarjousten lisäksi voi katsella, josko näkee viikolla lounasaikaan työpaikkojen ruokaloita. Olen itse ollut useamman kerran työmatkalla Sveitsissä, ja kävimme mm. ABB:n ruokalassa syömässä, vaikka meillä ei ollut mitään tekemistä koko firman kanssa. Siellä sai kyllä syödä kuka tahansa, mutta firman ulkopuolisille hinta oli vain kalliimpi. Siltikin se oli Sveitsin hintatasoon nähden todella edullista. Esimerkiksi kalaruoka maksoi yleensä noin 15 frangia.

      Vastaa

      0
  5. Jos syöt ihan tavallisen aterian täällä Suomessa ollessasi (kotona), niin käytätkö esim. salaattiin kokonaisen tonnikalapurkin vai jääkö siitä seuraavaankin kertaan? Itselläni kokonaisen purkillisen syöminen on joskus haastavaa, kun salaattiin kuitenkin tulee muitakin juttuja.

    Vastaa

    0
    1. Useimmiten käytän kokonaisen purkin, joskus vajaan. Riippuu nälästä :) Ja tosiaan siitäkin, mitä muuta salaattiin tulee. Jos mukana on esim. halloumi-juustoa, on kokonainen tonnikalapurkki liikaa.

      Vastaa

      0
  6. Hei. Oletko kirjoittanut kokemuksiasi airbnb:stä? En löytänyt hakukentällä. Ois kiva lukea miten sinulla kaikki on toiminut heidän kauttaan.

    Vastaa

    0
    1. Hei Sanna!

      Olen kirjoittanut :) En ole tehnyt niille mitään omaa tunnistetta, mutta tässä kokemuksia:

      Kööpenhamina

      Pariisi

      Ljubljana

      Bern

      Yhteensä olen yöpynyt seitsemässä Airbnb-paikassa ja kaikki on aina toiminut loistavasti ja olen enemmän kuin tyytyväinen. Ei kyllä omasta puolestani kiinnosta hotelleissa nukkua vaikka olisi varaakin, kun on näin mahtava vaihtoehto tarjolla! :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat