05.01.2015

Induktioviikko 1 - maanantai

Huomenta kaikille ja tervetuloa Karkkipäivän induktioviikoille! :) Seuraavat 14 päivää syödään erittäin niukkahiilihydraattisesti tavoitteena olon keveneminen. Nesteet tulevat poistumaan tehokkaasti ja elimistö siirtyy käyttämään rasvavarastoja pääasiallisena energianlähteenään. Bonuksena voi myös saada makean- ja napostelunhimon hallintaan.

Julkaisen joka aamu päivän ruokaohjelman, josta voi halutessaan ottaa mallia ja/tai soveltaa omaan makuunsa ja ruokavalioonsa sopivaksi. (En esimerkiksi syö lihaa, eikä induktioviikoilla tule olemaan liharuokaohjeita.) Tällaista ruokaa syön pääsääntöisesti muutenkin, ja induktiojakson ateriat poikkeavat normaalista vähähiilihydraattisesta ruokailustani lopulta vain muutamien maitotuotteiden, marjojen ja vhh-leivän & -leivonnaisten osalta. Nämä jäävät lähes kokonaan pois induktion aikana. (Tulette löytämään pieniä poikkeuksia.)

Induktioviikoilla esitellyt ruoat ja huomiot ketoosin etenemisestä ovat marraskuun induktiojaksoltani.

En rohkenisi julistaa blogiin teemaviikkoja reaaliajassa syömieni ruokien ympärille, koska todennäköisesti en pysyisi postaustahdissa mukana. Olisi hurjan työlästä tehdä kahden viikon ajan joka ilta viimeisen suupalan jälkeen valmiiksi seuraavan päivän materiaali. Jos en jonain iltana ehtisikään, ei olisi postausta seuraavalle päivälle. Näin ollen oli mielekkäämpää tehdä teemaviikkojen materiaali ennalta valmiiksi marraskuun induktiojakson pohjalta. Syön nyt tammikuun induktiolla joka tapauksessa saman tyyppisiä aterioita. :)

Huom: ruokapäiväkirjani kuvissa näkyvät annokset eivät edusta kaikkea aterialla syötyä ruokaa. Lautaselle on lusikoitu ruokaa pannulta ja kattilasta, otettu kuva, syöty ruoka ja laitettu lautaselle lisää ruokaa :) Tämä selvennyksenä kun muuan keskustelupalstalla oli kauhisteltu ruoka-annosteni pienuutta.

Induktioateria_viikko1_maanantai_aamiainen

Ruokien perään olen kirjannut niiden hiilihydraattipitoisuudet.

AAMIAINEN:

kaksi kuppia kahvia - (mantelimaidolla & kermalla) - 1 g

kolme munalettua tonnikalatäytteellä - n. 1,5 g (kolmasosa lettuitaikinasta + osa täytteestä)

10 g salaattia - 0,1g

50 g kurkkua 0,7 g

Yhteensä: 3,3 g

*

kolmen munan munalettutaikina (1,4 g):

3 (195 g) munaa - 0,6 g

0,5 dl soijakermaa - 0,8 g

vähän sulatettua voita

täyte (2,3 g):

vajaa purkki tonnikalaa

30 g purjoa - 0,6 g

0,5 dl X-tra Creme Fraichea - 1,7 g

oliiveja (valitse sellaisia, joissa on 0 g hh)

Induktioateria_viikko1_maanantai_lounas

LOUNAS:

katkarapu-tofu-nuudeli-wok kookosmaidolla

1 dl Santa Maria -kookosmaitoa - 1 g

100 g maustamatonta Alpro Soya -tofua - 1 g

pieni kourallinen katkarapuja

100 g YesDeli konjac-glucomannan -nuudelia

50 g kukkakaalia - 1,1 g

50 g parsakaalia - 1 g

50 g Rainbow-säilykeherkkusieniä - 0,3 g

mausteet: curry, cayennepippuri, soijakastike, suola, chilihiutaleet

Yhteensä: 4,4 g

Vhh_nuudelit

Vhh_nuudelit_

Shirataki-nuudelit ovat hiilihydraatiton tai lähes hiilihydraatiton (merkistä riippuen) korvike vehnänuudeleille. Ne valmistetaan konjac-kasvista saatavasta glukomannan-kuidusta. Se on myös kaloritonta. Samasta aineesta valmistetaan myös suosittuja konjac-pesusieniä kasvoille ja vartalolle. Jep.

Syöt siis käytännössä ravintoarvollisesti tyhjää, pesusienen materiaaliksi käypää kuitua. :) Mutta eipä siinä mitään, aine ei ole terveydelle haitallista. Se vain täyttää masusi (tai puhdistaa ihosi) ja näyttelee tarvittaessa nuudelia - jos tuntuu että induktiolla on pakkosaadapastaa. :)

YesDelin shirataki on täysin hiilaritonta, Diet Food Zeron konjac-fettuccinessa on 0,5 g hh / 100 g. Shirataki-pastaa myydään ainakin luontaistuotekaupoissa ja joissain aasialaisissa ruokakaupoissa (jos joku on bongannut muuallakin niin saa kertoa :)). Nuudelit ovat kalliita - 200g pakkaus noin viisi euroa.

Induktioateria_viikko1_maanantai_valipala

VÄLIPALA:

30 g Paimenpoika-kermajuustoa

50 g kurkkua - 0,7 g

muutama oliivi (Fragata, espanjalaisia manzanilla-oliiveja)

Yhteensä: 0,7 g

Induktioateria_viikko1_maanantai_illallinen

ILLALLINEN:

Savulohisalaatti Sokoksen kahvilassa

vihreä salaattipohja - 1 g

lämminsavulohta

150 g (arvio) grillattua tomaattia - 5,25 g

Yhteensä: 6,25 g

Induktioateria_viikko1_maanantai_herkku

Myöhään illalla minun teki mieli vielä jotain herkkua.

ILTAHERKKU:

kookos-kaakaonibs-"vanukas"

90 g Rainbow -soijajogurttia - 1,6 g

30 g Santa Maria -kookosmaitoa - 0,3 g

50 g Pohjolan Juustolan raejuustoa - 0,45 g

(raejuusto saattaa hidastaa ketoosia joten nauti omalla harkinnalla pieniä määriä, Lidlissä myytävässä Pohjolan Juustolan raejuustossa on kaikkein alhaisin hh-pitoisuus)

5 g kuohukermaa - 0,15 g

5 g kaakaonibsejä - 0,66 g

Cologran-makeuttajaa

Yhteensä: 3,16 g

.

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 17, 6 g

Huomioita: Ketostix näytti alinta ketoarvoa, "hieman". Olin aloittanut induktio-ruokailun kahta päivää aiemmin.

Ketostix-liuskoja myydään apteekeissa ja niillä voi suuntaa-antavasti mitata asetoasetaatin määrää elimistössä. Asetoasetaatti on yksi ketoaineista. Kun virtsassa on asetoasetaattia, olet ketoosissa. Voit tosin olla ketoosissa vaikka Ketostix näyttäisi negatiivistakin. Toiset tykkäävät käyttää Ketostixeja ketoosin mittaamiseen, sillä positiivinen tulos antaa varmuutta ja vahvistaa onnistumisen tunnetta.

Olisi kiinnostavaa, jos mukaan induktiokokeiluun lähteneet jakaisivat jakson aikana kokemuksiaan ja edistymisfiiliksiään kommenteissa! :)

Lisähuomio: jos et ole aiemmin kokeillut vähähiilihydraattista ruokavaliota, voi kokeilun alussa esiintyä sivuoireita kuten päänsärkyä, huimausta ja ummetusta. Tämä on normaalia elimistön totutellessa uuteen ravintoainekoostumukseen. Oireet helpottavat yleensä noin viikossa.

- Muistakaa juoda paljon vettä!! Nesteytys on aina tärkeää ja sen merkitys korostuu induktiolla, riittävä nesteen saanti helpottaa mm. mahdollisia päänsärky- ja ummetusoireita.

87 comments on “Induktioviikko 1 - maanantai”

  1. Hei. En ole tällaista dieettiä aloittamassa vaikka kiloja koitankin tiputtaa, mutta kiinnostavalta se vaikuttaa ja mielellään vastaanotan omaan ruokavaliooni sopivia niksejä täältä. Aamiaisjutut vaikuttavat mielenkiintoiselta, erityisesti nuo tonnikalamunaletut! Kiitos siis ideoista!

    Sitä meinasin kysäistä, että käytätkö noita soijatuotteita tähän ruokavalioon tarkoituksella vai muusta syystä? Itse käytän maitotuotteita normaalisti, mutta jäin miettimään, että kannattaisiko tällaisen keventäjän kokeilla joskus esim. soijajoghurttia.

    Mukavaa alkanutta vuotta!

    Vastaa

    0
    1. Sitä meinasin kysäistä, että käytätkö noita soijatuotteita tähän ruokavalioon tarkoituksella vai muusta syystä?

      Moi Tiitii! :)

      Maitotuotteita korvaavissa soijatuotteissa kuten soijamaidossa, -kermassa ja jogurtissa on huomattavasti vähemmän hiilihydraatteja kuin lehmänmaitovastineissa, siksi käytän niitä osana ruokavaliotani ja etenkin induktiolla jossa jokainen gramma on tärkeä.

      Esimerkit:

      Lehmänmaito: 4,8% hh - soijamaito: 1- 2,5% hh
      Maustamaton luonnonjogurtti: noin 5% hh - maustamaton soijajogurtti: 1,8 - 2,1% hh
      Ruokakerma: noin 5% hh - soijaruoka"kerma": 1,6% hh

      Vastaa

      0
  2. En ole aikaisemmin kokeillut vähähiilihydraattista ruokavaliota, joten tämä vaatii paljon keskittymistä. Jos se ei näin selkeillä ohjeilla onnistu, niin ei sitten millään! Erityisesti aamulla unisuus ja herääminen vaikeaa, joten aamupalan tulisi olla helppo ja mukaanotettava. Noita kananmunalettuja ajattelin kyllä kokeilla sitten vaikka iltapalaksi! :) nams!

    Vastaa

    0
    1. Keitetty kananmuna on mitä parhain mukaan otettava eväs! :) Keitä ne valmiiksi jo edellisenä iltana. Mun vakio reissueväs tai "take-away"-aamiainen on pari keitettyä kananmunaa ja tomaatti (+ porkkanaa silloin kun en ole induktiolla). Myös sellerin varsi on helposti mukana kulkeva kaveri rouskuteltavaksi munan ja tomaatin seurana, mutta se tietysti on eri asia tykkääkö selleristä.... ;)

      Vastaa

      0
  3. Olisi kiinnostavaa jos hiilihydraattimäärän lisäksi laittaisit noihin annoksiin myös annosten kalorimäärän?

    Vastaa

    0
  4. Hei Sanni! Olen syönyt VHH:sti jo neljä vuotta ja keho on siitä tykännyt. Marraskuussa jouduin yllättäen leikkaukseen ja se sairaalassa makaaminen + nesteet joita minuun pumpattiin vaikutti sitten mielialaan niin, että tuli syötyä huonosti. Yli kuukauden urheilukieltokin masensi. Siihen putkeen vielä joulu, jolloin ote vähän lipsahti, joten nyt vatsa taas pömpöttää ja olo on huono.

    Oli mahtavaa lukea tästä induktioviikosta, ja aion ehdottomasti yrittää! Sinällään mitään hirveitä muutoksia ei tarvitse tehdä ruokavalion ollessa tuttu, mutta oma kamppailuni tulee maidon poisjättämisestä, koska sitä minulla menee helposti litra päivässä. Aion kuitenkin yrittää! :)

    Kiitos mahtavasta blogista ja nyt etenkin näistä induktioviikoista.

    Vastaa

    0
    1. Onnea toivotellen...! Itsekin olen entinen maidon suurkuluttaja ja muistan miten vaikeaa oli alussa olla juomatta aterioilla maitoa... Sitten se kaipuu vain yhtäkkiä katosi, kertalaakista :)

      Oletko kokeillut pähkinämaitoja? Niitäkään ei tietenkään voi ihan litraa vetää päivässä - ainakaan induktiolla.. :)

      Vastaa

      0
    2. Kiitos tsemppauksesta! :)
      Huomenna lähden takaisin kotiseudulta Helsinkiin ja aloitan ketoosin tavoittelun. Onneksi on tuttua ja turvallista kuitenkin pääasiassa.

      Tiedätkö, onko hiilareiden osuutta iho-ongelmiin koskaan tutkittu? Kun rupesin VHH:lle, huomasin että ihoni tykästyi myös tähän ruokavalioon. Ei nyt mitään täydellistä muutosta tullut, mutta on pysynyt paremmassa kunnossa. Tuntuu, että heti jos lipsahtaa pahuuksiin, niin se näkyy myös naamassa. Voisiko sokerilla olla tällainen vaikutus?

      Ja vielä lopuksi, millä nimellä/mistä 'osastolta' löytyy apteekista niitä ketoositikkuja? Kiitos :)

      Vastaa

      0
    3. Tiedätkö, onko hiilareiden osuutta iho-ongelmiin koskaan tutkittu?

      En muista kuulleeni sellaisesta. En tosin tiedä, onko maidon kohdalla kyse hiilihydraatista (laktoosi) vai maidon proteiinista - maidonhan on ilmeisesti todettu aiheuttavan iho-ongelmia.

      Sokerillahan nyt tunnetusti ei ole hyvää vaikutusta mihinkään... ^_^

      Ja vielä lopuksi, millä nimellä/mistä ‘osastolta’ löytyy apteekista niitä ketoositikkuja? Kiitos :)

      Ketostix, pitää pyytää henkilökunnalta joissain apteekeissa (eivät ole esillä hyllyssä).

      Vastaa

      0
  5. Moikka Sanni!

    Olen tässä pari päivää makustellut, että pitäisikö lähteä induktioviikkoihin mukaan, mutta hylännyt idean, koska ajattelin että kahden ruoan laittaminen (yksi itselle ja yksi poikaystävälle) olisi aika puuduttavaa. Eilen kuitenkin mainitsin tästä ja poikaystävä innostui, joten nyt ollaan molemmat mukana! :)

    Uskon, että jääräpäisenä ihmisenä jaksan kyllä noudattaa kaksi viikkoa tiukkaa hiilarien vähentämistä (vaikka leipää tuleekin ISO ikävä), eniten minua pelottaa muiden ihmisten suhtautuminen... Olen hoikka, eikä minulla ihan hirveästi ole ylimääräistä, lähinnä vaan olen turvoksissa. Olen kuitenkin huomannut, että useat ihmiset ottavat sen lähes henkilökohtaisena loukkauksena, että tämän kokoinen nainen miettii, mitä suuhunsa pistää. Esim. karpatessani pari vuotta sitten muutaman kuukauden ajan, oli oloni parempi kuin koskaan: ei turvonnutta ja kipeää vatsaa eikä sellaista inhottavaa oloa - mutta sain ihan hirveästi kylmiä katseita ja kommentteja, koska ei tämän kokoinen saisi laihduttaa. Ja koita sitten selittää, että en minä laihduta, vaan hiilareiden vähennys vaan on poistanut kokonaan turvotuksen ja vatsakivut. Ei mennyt läpi. Lopulta luovutin, kun en jaksanut enää muiden kommentteja + olin huono keksimään vaihtelevia ruokia (aina protsku + salaatti).

    Summa summarum, eniten pelottaa esim. työkavereiden suhtautuminen, kun marssin töihin omien eväiden kanssa vaikka muuten syön aina työpaikan ruokalassa. Voi olla, että saan taas päälleni kamalasti kuraa, mutta täytyy vaan koittaa jaksaa hymyillä ja ajatella, että itseä varten tätä tässä tehdään :)

    Sellaista vielä kilometriviestini lopuksi kysyisin, että saako induktion aikana juoda vettä sen 2-3 litraa päivässä vai haittaako tämä jotenkin? Ja mitenkäs purkka, olisiko sen mussuttaminen hyvä jättää väliin?

    Kiitos vielä sekä edellisistä että tulevista induktiotietopaketeista ja ruokaideoista! Aivan mahtava idea :)

    Vastaa

    0
    1. mutta sain ihan hirveästi kylmiä katseita ja kommentteja, koska ei tämän kokoinen saisi laihduttaa. Ja koita sitten selittää, että en minä laihduta, vaan hiilareiden vähennys vaan on poistanut kokonaan turvotuksen ja vatsakivut.

      Tällaista ihmettelyä minäkin olen saanut kokea, mutta nyt vuosien myötä tutut ovat tottuneet. Monet ulkomaalaiset kaverit eivät edes tiedä mitä "low-carb" on, joten he eivät arvota ruokavaliotani :D Meilläpäin "karppauksella" ja "Atkinsilla" on aina se laihdutus-kaiku.

      Summa summarum, eniten pelottaa esim. työkavereiden suhtautuminen, kun marssin töihin omien eväiden kanssa vaikka muuten syön aina työpaikan ruokalassa. Voi olla, että saan taas päälleni kamalasti kuraa, mutta täytyy vaan koittaa jaksaa hymyillä ja ajatella, että itseä varten tätä tässä tehdään :)

      Tuo on kyllä tosi kurjaa - siis ihmisten outo joustamattomuus. Entäs sitten jos joku syö eri lailla? Itselleni ei tulisi mieleenkään alkaa pyöritellä silmiäni kenenkään ravintovalinnoille. Toivottavasti jaksat kestää mahdolliset kyräilyt ja ihmettelyt, heidän on häpeä jotka toisia kohtaan suuntaavat moista.

      saako induktion aikana juoda vettä sen 2-3 litraa päivässä vai haittaako tämä jotenkin? Ja mitenkäs purkka, olisiko sen mussuttaminen hyvä jättää väliin?

      Saa, ja pitääkin juoda paljon vettä :) (Tajusin lisätä sen kommenttisi myötä tuonne tekstiinkin). Purukumia en itse ole rajoittanut (syön xylitolia), enkä ole huomannut sen vaikuttavan ketoosiin.

      Tsemppiä ja iloista mieltä sinulle projektisi pariin! :) Kyllä ne typerät kulmien kurtistelijat varmasti tietävät itsekin olevansa moukkamaisia. Sinulla on oikeus syödä juuri siten mikä sinulle sopii! :) Dissailijat voivat mennä rahkapullineen jonnekin muualle kyräilemään ja levittämään negatiivista energiaansa.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos tsemppauksesta :) Nauratti kovasti ajatus arvostelijoista rahkapullat käsissä :D

      Ja ihanaa, ettei purkkaa tarvitse jättää. Pohdiskelin tänään katsellessani purkkapaketin hurjaa hiilarimäärää, että jaahas. Mutta jollain olisi kiva ehkäistä sitä pahinta hengityksen hajua, joten purkan käyttö siis jatkukoon!

      Vastaa

      0
    3. Pohdiskelin tänään katsellessani purkkapaketin hurjaa hiilarimäärää, että jaahas.

      Niistä hiilareista on valtaosa polyoleja eli imeytymätöntä (tai merkityksettömän vähän imeytyvää) rasva-alkoholia :) Ksylitoli on polyoli.

      Vastaa

      0
  6. Mäkin olen mukana! Aiempaa kokemusta VHH-ruokavaliosta on, joten tuttuja juttuja on. Mukavasti tämä postaussarja antaa inspiraatiota ja tukea. Aloitin jo lauantaina ja sunnuntaina jo maistui suussa se pistävä maku. Lieköhän näin nopeasti pääsin ketoosiin? :o

    Eniten vaivaa tuottaa aamupalat, koska olen tottunut vetämään sen kaurapuuron joka ikinen aamu. Eilen söin sitten munakasmuffineja (veteen tehtyjä, joissa oli hieman tomaattia ja paprikaa sekä juustoa) ja tänään emmentalia, 20g manteleita kuorineen (1,3 g hh) ja 50g kurkkua (0,7 g hh). Sanoit aiemmassa postauksessa, että pähkinät ja siemenet voivat estää ketoosin. Koskeeko se myös vähähiilarista mantelia?

    Vastaa

    0
    1. lieköhän näin nopeasti pääsin ketoosiin? :o

      Voi hyvinkin päästä! :) Elimistön hiilarivarastot tyhjenevät noin 48 tunnissa, eli sen jälkeen voi jo olla ketoosissa. Monilla ensi kertalaisilla voi kuitenkin mennä viikkokin.

      Sanoit aiemmassa postauksessa, että pähkinät ja siemenet voivat estää ketoosin. Koskeeko se myös vähähiilarista mantelia?

      Pähkinöiden (mukaanlukien manteleiden) vaikutus ketoosiin vaihtelee yksilöittäin, eikä sillä ole tekemistä hh-pitoisuuden kanssa. Niissä on jotain, joka vaikuttaa toisten aineenvaihdunnassa ketoosia inhiboivasti. Fiilistele miltä olo tuntuu. Minulla pähkinät ja mantelit eivät ole tuntuneet vaikuttavan ketoosiin.

      Vastaa

      0
    2. Ahaa! Pitääpä olla huomenna syömättä manteleita ja tunnustella, onko olo eri. Kiitos vastauksestasi :)

      Vastaa

      0
    3. Mä en tiedä, menenkö nyt ihan metsään, mutta olisikohan tällä mitään tekemistä sen kanssa, että suurin osa "pähkinöistä" ei oikeasti ole pähkinöitä lainkaan, vaan esim luumarjojen kiviä tai jotain muunlaisia siemeniä.

      Sellaisia siis, joiden on tarkoitus selvitä syöjän ruoansulatuselimistön läpi vahingoittumattomana ja mielellään vähän vielä ärsyttää mahaa ja suolta matkalla, jotta se pääsee ulos mahdollisimman nopeasti...

      Vastaa

      0
    4. Aaa! Kiinnostava pointti, jälleen kerran. Toisaalta sitä, miksi tuon funktion omaava ruoka-aine jarruttaisi maksaa valmistamasta ketoaineita, ei tuokaan selitä... Pitäisi ilmeisesti olla aivan erityisen hyvin biologiaan ja aineenvaihdunnan toimintoihin perehtynyt jotta pystyisi ymmärtämään syitä ketoosin estymiseen.

      Tällainen perusmaalaisjärjellä biologisia ilmiöitä käsittelevä tavis ymmärtää vain, että okei, kun elimistö ei saa ravinnosta tarpeeksi glukoosia jotta se voisi täyttää energian tarpeen pelkästään sillä, sen on PAKKO alkaa valmistaa glukoosia itse, ja lopulta myös ketoaineita. Eli peruslogiikalla: kunhan nautittu hh-määrä on tarpeeksi pieni, sai sen sitten mistä lähteestä hyvänsä, ja tätä jatkuu yli 48 h jonka aikana elimistön omat glykogeenivarastot tyhjenevät, niin seurauksena olisi pakostikin ketoositila. Jos leikitään, että joku ei syö viikkoon mitään muuta hiilarin lähdettä kuin pähkinää, niin voiko muka olla mahdollista, että elimistö EI alkaisi tuottaa ketoaineita..?

      Silti vhh-kirjallisuudessa ja keskustelupalstoilla on lukuisia tarinoita siitä, kuinka juuri pähkinät tai maitotuotteet estivät ketoosin (vaikka vuorokauden hh-määrä oli kuinka alhainen tahansa), ja tikku humahti punaiseksi heti kun nuo jätettiin pois. *ei ymmärrä* Aineenvaihdunnan reaktiot ovat niin monimutkaisia, että niitä on taviksen turha yrittääkään käsittää. :P

      Vastaa

      0
    5. Luulisi. Mutta kun ei se vaan mene niin. Aineenvaihdunta on niin hankala, kun sitä ei oikeasti ole kovin helppo luotettavasti edes tutkia. Plus että eri ihmisten elimistöt käyttäytyvät täysin eri tavoin...

      Kuitenkin itse olisin taipuvainen ajattelemaan, että se liittyisi jotenkin siihen ruoansulatuselimistön ärsyttämiseen ja tulehdustilaan. Vaikka söisikin "oikein", niin elimistö ei pysty toimimaan oikein, jos siellä on koko ajan joku tulehdus päällä...

      Vastaa

      0
    6. Huomaako sen jotenkin, kun induktion aikana keho sitten menee ketoosiin? ...muusta kuin tikun lukemista.

      Vastaa

      0
    7. Useimmat huomaavat, merkkejä ovat nälän tunteen merkittävä heikentyminen ja monilla myös superenerginen olo (mikä tuntuu hassun epäloogiselta, kun aluksi induktioruokavalio voi väsyttää ja vetää olon täysin päinvastaiseksi). Jos havahdut siihen, että lounsaika meni jo etkä tajunnut syödä, olet mitä suurimmalla todennäköisyydellä ketoosissa ;D

      Konkreettisena ja vähemmän mieluisana merkkinä voi myös olla hengen haju.... Eli jos henkesi alkaa haista imelältä tai asetoniselta, se on selvä merkki ketoosista.

      Vastaa

      0
    8. Minulla nuo täyttyy jo, mutta tikkuja en omista, joten en voi virallisesti vielä testata.

      Tänäänkin olin syönyt viimeksi ennen neljää (ateriana puoli purkkia tonnikalaa ja sitten jälkiruokana kookoskermaa 2 desilitraa)ja nyt teen iltapalaa. Tässä välillä olen mm. harrastanut liikuntaa ja lisäksi pyöräillyt yli 12 km pakkasessa. Ihan käsittämätöntä ilman ketoosin saavuttamistakin!

      Vastaa

      0
    9. Ja suu maistuu omasta mielestäni pahalle(pitäisikö tähän perään nyt sitten laitta hymiö vai itkua kuvaava symboli). Sellainen olotila, että haluaisi vaan koko ajan pestä hampaita.:)

      Vastaa

      0
    10. Toivottavasti energiatasot jatkuvat yhtä hyvinä, tuo kuulostaa kyllä aikamoiselta! :) Muistathan pitää huolen siitä että syöt tarpeeksi isoja annoksia ja nautit joka aterialla kunnolla rasvaa - kulutuksesi on sitä luokkaa että tarvitset varmasti enemmän energiaa kuin esimerkiksi minä joka istun suurimman osan päivääni vain perseelläni :D

      Vastaa

      0
    11. Joo, olen huolehtinut annosten koosta; ensimmäisenä päivänä keskittyminen meni niin paljon hiilihydraattien grammamääriin, että annokset jäivät ehkä liian pieniksi ja siksi myös, kun yritin väkisellä joka aterialla sitä munan syömistä. Nyt olen syönyt enemmän, ja etenkin enemmän rasvaa ja kalaa.

      Tulin juuri työvuorosta ja olo on edelleen todella hyvä! Minkäänlaista notkahdusta jaksamisessa ei ole ollut; myöskään pääkipua ei ole ollut eikä mahaongelmiakaan. Maha on toiminut kaikin puolin ilmaan mitään vaivaa. Nyt kun vyön laittaa tiukalle, maha ei enää nouse vyön päälle, ja se on mukava juttu se. :)

      Vastaa

      0
  7. Mukana induktioviikoilla! On-off-karppaajana olin muutenkin aloittelemassa ketoilua joulun jälkeen, joten tulipas tämä hyvään saumaan! Mainio idea! Jännä huomata, miten jonkun aikaa taas puuroaamiaista syöneenä huomaa miten älyttömän paljon täyttävämpää ja pidempään nälkää pitävää karppiruoka oikein on. Puurolla nälkä iskee viim 2h ruokailun jälkeen, nyt puuhailin huomaamattani 4, 5 h ennenkuin minkäänlainen näläntunne iski. Olin jo unohtanut miten hyvin karppaaminen mulle toimii.

    Vastaa

    0
  8. Suosittelen myös omien mittojen mittaamista. Vyötärön, alalantion ja reiden ympärys. :)

    Vastaa

    0
  9. Aloitin tänään induktion. Otin eilen mittoja ja punnitsin itseni jotta edistystä pystyy seuraamaan ja motivaatio pysyy yllä. Aamiaiseksi söin munamuffinsseja/leikkelautasen ja lounaaksi tein postauksestasi inspiroituneita lettuja, tosin jauhelihatäytteellä. (säästän tonnikalan illaksi)
    Olen syönyt jo pari päivää vähmmillä hiilareilla, (en toki ketoosi-hiilareilla) Vielä ei tunnu että ketoosi olisi alkanut. Täytyykin etsiä tikut! Epäilen että tositoimissa ollaan vasta ylihuomenna. Ainoa huolenaihe tällähetkellä on että repsahdan illan uintireenin jälkeen! Kenties täytyy sallia iltaan vähän porkkanoita jos olo on paha...

    Vastaa

    0
    1. Hyvältä kuulostaa! :) Jauhelihatäyte sopiikin varmaan tosi hyvin munalettujen täytteeksi. Mä yritin itse asiassa miettiä tuohon jotain liha-ehdotusta, mutta en sitten keksinyt millä esim. jauhelihan saisi "sidottua" mössöksi - sopiiko creme fraiche senkin kaveriksi? Kun ei syö lihaa niin ei oikein tiedä mitkä maut sopii lihan kanssa..! :p

      Vastaa

      0
  10. Hei Sanni,

    Näin ensimmäisen päivän jälkeen vatsa on ainakin hiljainen - ei mekkaloi ei :)
    Raaka-aineet tuottavat minulle haasteita soija-maitoineen jne. ei ole kuulunut varastoihini, ehei ! Tuntuu myös kuin olisi jatkuva nälkä, karkeilla kun olen ennen päivän mittaan siirtänyt nälän tunnetta. Hmm täytynee vielä tarkastaa annoskoko ja lisätä pieni välipala. Eiköhän tämä tästä !

    Vastaa

    0
    1. Jos on näläntunnetta, karkoita se jollain rasvapitoisella niinkuin parilla paksulla juustosiivulla! :) Muistathan myös aina lisätä aterioihisi voita, oliiviöljyä tai kermaa, jos annokset jäävät liian vähärasvaisiksi voi seurauksena olla näläntunnetta.

      Soijatuotteet eivät ole induktiolla välttämättömiä, ja esim. kahvin kanssa voi nauttia oikein hyvin tilkan kermaa. (Oikeastaan soija- ja pähkinämaidot tulevat todelliseen tarpeeseen vain, jos on tottunut juomaan useamman desilitran maitoa päivän aikana ruokajuomana tai latte-kahvien muodossa.) Kastikkeenkin voi tehdä oikeaan kermaan, jos vain kestää niin rasvaista makua. Ruoka- ja kevytkermassa on ikävä kyllä jopa tuplasti enemmän hiilihydraatteja kuin kuohukermassa, joten ne eivät sen takia oikein sovi induktiolle. Siksi olen itse valinnut soijakerman, sillä siinä on vain 1,6% hiilaria ja juuri sopiva rasvapitoisuus (17%) kastikkeeseen. Vhh:llahan ei vältellä rasvaa, ja tiedän että moni karppaaja tekee kaikki kastikkeet täyskermaan, mutta omaan makuuni tulos vain on liian rasvainen. Jos soijakerma ei nappaa, on vielä yksi vhh-vaihtoehto; Flora-ruoka"kerma". Siinä on vain 2,5 g hh / 100 g.

      Vastaa

      0
  11. Hei Sanni!

    Olen innoissani mukana induktioviikoissa! Minua askarruttaa vain se kuitujen saanti, kokeilin karppausta pari vuotta sitten enkä voi unohtaa sitä ummetuksen aiheuttamaa olotilaa :/ Onko sinulla vinkkejä ettei aikaisempi toistuisi?

    Vastaa

    0
    1. Vanha kunnon pellavansiemenkikka sopii tähän :) Juo aamuisin iso lasi vettä johon on liotettu 1-2 rkl pellavansiemeniä. Pellavansiemenet ovat erittäin vähähiilihydraattisia. Niitä voi ripotella myös salaatin joukkoon, mutta parhaan avun ummetukseen saa kun liottaa ne veteen (muodostavat suolen toimintaa edistävää limaa). Kuitulisäksi sopivat myös vehnälese ja psyllium. Vehnäleseessä on 9-11 g hh / 100 g, mutta se on niin kevyttä, ettei ruokalusikallisessa ole kuin hädin tuskin gramma hiilaria. Vehnälesettä voi siementen tavoin ripotella salaattiin tai laittaa vaikka tonnikala/lihapullataikinan sekaan.

      Psyllium-jauhe on täysin hiilihydraatiton kuidun lähde. Sitä myydään kaupoissa mm. Fiber Husk -nimellä. Psyllium on yksi vhh:laisen perusraaka-aineita, sitä voi käyttää letuissa, kastikkeissa sakeuttajana ja pyöryköissä sitojana. Yksinkertaisena kuitulisänä sitä voi käyttää sekoittamalla 1 tl isoon lasiin vettä ja juomalla. :)

      Vastaa

      0
  12. Määki oon mukana! Tosin en oo koskaan kokeillut näin vähähiilarista ruokavaliota joten saa nähdä mitä tästä tulee ja meidän pikkukaupungista ei välttämättä löydä ihan kaikkia erikoisuuksia, eli pitää soveltaa itselle sopivaksi :) Mulla oli kaupassa tänään sellainen olo että joku tulee kohta kysymään ostoskorin perusteella että oonko lukenut vähän karkkipäivää :D

    Sitten toinen juttu! Katselin aiemmin yhdessä Life-liikkeessä eri Chia-siemeniä ja vertailin ravintoarvoja. Cocovin ja Puhdistamon chia-siementen ravintoarvot olivat tismalleen samat, mutta Puhdistamon mukaan hiilareita oli 3,8g ja Cocovin 38g?! Kysyin myyjältä että voiko olla mahdollista, niin hän sanoi että Puhdistamon paketissa on varmasti pilkkuvirhe koska muutoin luvut olivat desimaaleiltaankin täysin samat. Eli Puhdistamonkin Chia-siemenissä on 38g hiilaria. Myös liikkeen kolmannessa Chia-paketissa hiilaria oli yli 40g, harmi ettei vähähiilarisempia saa kuin ehkä iHerbistä tilaamalla :/

    Vastaa

    0
    1. Mulla oli kaupassa tänään sellainen olo että joku tulee kohta kysymään ostoskorin perusteella että oonko lukenut vähän karkkipäivää :D

      Eih, hehheh... :D

      Mitä chia-siementen hiilaripitoisuuteen tulee, mä en usko että kyseessä on pilkkuvirhe. Kopsaan tähän aiheesta aiemmin kirjoittamani vastauksen (on niin paljon kommentteja vastattavana että nopeutan hommaa copy-pastella :D):

      Olen kysynyt valmistajilta ravintoarvojen vaihtelusta aikaisemmin esimerkiksi pähkinöiden kohdalla, niissäkin pitoisuudet vaihtelevat melkoisesti (esim. lempparini hasselpähkinä; Pirkan hassel 17g hh, Meiran hassel 3g hh). Epäilin itsekin virheellisiä pakkausmerkintöjä. Siitä ei kuulema ole kyse. Minulle vastattiin, että ruoka-aineen alkuperämaa vaikuttaa merkittävästi ravintoarvoihin. Sama kasvis/hedelmä/marja/pähkinä on kasvumaastaan riippuen vähä- tai runsashiilihydraattisempi, -rasvaisempi tai -kuituisempi. (Näin ollen voidaan päätellä, että ilmeisesti esimerkiksi italialaiset – Meiran – hasselpähkinät ovat vähähiilihydraattisempaa sorttia kuin virolaiset ;))

      Finelin ravintoainetietopankissa ilmoitetut pitoisuudet, joita useimmat pitävät luotettavana standardilähteenä Suomessa, ovat lopulta vain keskiarvoja. Finelin mukaan hasselpähkinässä esimerkiksi on 3,4% hiilihydraattia. Virolaiset hasselit ovat siis kaukana keskiarvosta. ;)

      Valmistajien ilmoittamat ravintoarvot tulevat ruoka-aineen toimittajilta, eli Pirkka, Meira ja kumppanit eivät itse mittaa näitä.

      Chia-siementen hh-pitoisuudesta kysyin toukokuussa CocoVilta. Olin tällöin pannut merkille, että CocoVin nettikaupassa chia-siementen hh-pitoisuudeksi mainittiin 3,8 g, mutta kaupassa myytävässä samassa tuotteessa luki 37,5 g. Jaakko Halmetojalta tulleessa vastauksessa kerrottiin, että “chian ravintoarvot elävät jonkin verran riippuen lähteestä.” Hän liitti vastaukseensa viimeisimmän ravintoarvoanalyysin tiedot samalta kuulta, ja sen mukaan pitoisuus oli 7,8 g. En tiedä kuinka tiheästi muut valmistajat/jakelijat (en tiedä mitä sanaa tässä tulisi käyttää kun eihän siemeniä tai kasviksia ylipäänsä kukaan “valmista” :D) vastaanottavat ravintoarvoanalyyseja myymistään tuotteista, mutta CocoVi näyttäisi päivittävän noita tietoja huomattavan usein. Tällä hetkellä heidän myymänsä chia-siemenen hh-pitoisuus on taas ihan muu kuin nuo aiemmat lukemat; 4,8.

      CocoVin chia tulee Boliviasta, mutta sitä en tiedä tuleeko se aina samalta toimittajalta. Tuntuu kyllä hullulta, että yhden ja saman kasvin ravintoarvot voivat vaihdella noin paljon mikäli toimittajakin on koko ajan sama (ja voisi siis kuvitella, että yhden toimittajan chia tulisi samalta alueelta Boliviasta). Ei tähän oikein muuta voi todeta kuin että aikamoinen villi länsi tämä ravintoarvojen maailma…. :P

      Vastaa

      0
    2. Ilmeisesti arvoihin voi vaikuttaa se, lasketaanko kuidutkin hiilareihin.

      "Looking at the nutrition profile of chia seeds, you see that an ounce has 12 grams of “carbohydrate.”

      However… 11 of those grams are fiber, which isn’t digested by the body.

      Fiber doesn’t raise blood sugar, doesn’t require insulin to be disposed of and therefore shouldn’t count as a carb.

      The true carb content is only 1 gram per ounce, which is very low. This makes chia a low-carb friendly food.

      Because of all the fiber, chia seeds can absorb up to 10-12 times their weight in water, becoming gel-like and expanding in your stomach (9).

      Theoretically, this should increase fullness, slow absorption of your food and help you automatically eat fewer calories.

      Fiber also feeds the friendly bacteria in the intestine, which is important because keeping your gut bugs well fed is absolutely crucial for health (10).

      Chia seeds are 40% fiber, by weight. This makes them one of the best sources of fiber in the world.

      Bottom Line: Almost all of the carbohydrates in chia seeds are fiber. This gives them the ability to absorb 10-12 times their weight in water. Fiber also has various beneficial effects on health."

      Vastaa

      0
    3. Suomalaisissa pakkausselosteissa imeytymätön ravintokuitu merkitään aina erilleen, niinpä CocoVi'nkin ravintoarvoselosteessa lukee (tiedot heidän nettisivuiltaan, kaupassa olen nähnyt niitä hh 38 g -tiedon sisältäviä pakkauksia): "Hiilihydraatteja 4,8 g, ravintokuituja 32,5 g".

      Amerikkalaisissa pakkausselosteissa kaikki hiilihydraatti taas on sisällytetty yhteen "Total carbs" -lukuun, ja niitä lukiessa on aina vähennettävä 'dietary fiber'. Suomalainen tapa ilmoittaa ravintoarvot onkin selkeämpi ainakin niille, joille imeytyvän hiilarin määrällä on merkitystä. Ainoastaan polyoleilla makeutettujen tuotteiden kohdalla (kuten vhh-proteiinipatukat ja suklaat) luvusta täytyy vähentää polyolit, sillä ne on Suomessakin sisällytetty kuiduttomaan hiilarilukuun.

      Vastaa

      0
    4. Lunttaanpa hyllystä, mulla on sopivasti pussillinen Cocovin chiaa käytössä... Eli seloste sanoo näin:

      Ravintoarvot määrä 100g

      Proteiinia 21,2g
      Rasvat 31,4g
      Hiilihydraatit 37,5g
      Ravintokuidut 33,7g

      Eli tuon mukaan sadassa grammassa chiaa on reilusti yli sata grammaa sisältöä? Melkoinen superpelto se siellä Boliviassa. :D

      Vastaa

      0
    5. Kysyin Cocovin infosta tuota hiilariasiaa ja sainkin nopeasti kattavan vastauksen, ajattelin jakaa sen tännekin, jos joku siitä hyötyy. :)

      "Hei Siru,

      Mainitsemassasi pussin kyljessä on takaetikettiin laskettu ravintokuitu myös osaksi hiilihydraattia. Ei-kuidusta koostuvan hiilihydraatin määrä on itse asiassa vain 3,8 g. Näillä luvuilla ravintoarvoiksi tulisi 450 kcal/31,4 g rasvaa (282,6 kcal)/3,8 g hiilihydraattia (15,2 kcal)/21,2 g proteiinia (84,8 kcal)/33,7 g ravintokuitua (67,4 kcal).
      CocoVi siirtyi viime kesänä Func Food Finland Oy:n omistukseen ja teemme parhaillaan pakkauksien sekä nettisivujen päivityksiä ja siitä syystä tietojen välillä voi olla eroja. Ravintoarvot 100 grammassa chia siemeniä on noin 440-470 kcal/30-32 g rasvaa/3-6 g hiilihydraattia/33-37 g ravintokuitua/20-23 g proteiinia. Merkittävin syy ravintoarvojen vaihteluun on niiden alkuperämaa ja sadon kasvun olosuhteet.
      Olemme myös hiljattain vaihtaneet chia siementen toimittajaa ja siitä syystä pussien takaetiketistä löytyviin ravintoarvoihin on tulossa lähiaikoina muutoksia ja tiedot päivitetään uuden toimittajan tietojen mukaiseksi myös nettiin. Uuden toimittajan myötä vaihdamme myös chia siemenet luomuchian siemeniksi.

      Pahoittelemme pientä epäjohdonmukaisuutta tiedoissa ja toivottavasti vastasimme kysymykseesi tarpeeksi kattavasti."

      Vastaa

      0
    6. Kiitos Siru kun selvittelit asiaa :)

      Tämä panee miettimään, onko muillakin valmistajilla, joiden chian hh-pitoisuus on useampia kymmeniä prosentteja, virhe pakkausmerkinnöissä. Että hekin olisivat laskeneet kuidun imeytyväksi hiilariksi. Hmmm.. tuntuu kyllä tosi odolta. Miksi tällainen virhe olisi yleistynyt juuri chian kohdalla? Tai kenties virhe ei ole tullut valmistajan päästä vaan suomalainen markkinointitaho, joka ostaa chian, pakkaa ja myy sen, ei yksinkertaisesti ymmärrä mitä eri hiilihydraattilaadut ovat ja kirjaa arvot väärin :D Esimerkiksi iHerbin chia-tarjontaa selatessa ei osu silmiin yhtäkään chia-merkkiä, jonka ravintoarvoissa olisi vastaavia kymmenien prosenttien hh-osuuksia kuin meillä täällä Suomessa myytävissä pakkauksissa. Erikoista. Luulisi elintarvikealalla toimivan yrityksen hallitsevan ravintoarvojen merkintätavan.

      Vastaa

      0
    7. On kyllä hämärää! Tarkoittaakohan sitten joissakin pakkausmerkinnöissä hiilihydraatti vain liukenevaa hiilaria ja toisissa kokonaishiilareita? Ei voi muuten olla noin pilkuntarkasti samat ravintoarvot ja toisessa pilkku vain eri paikassa :o
      http://cocovishop.com/tuotteet/chian-siemenet
      Tuolla sivullakin sanotaan että "sisältää n. 38 % hiilihydraatteja, 30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja"
      Ja alempana sivulla: Hiilihydraatteja: 4,8g.
      Itse ostin juuri noita Cocovin kun olivat halvimpia, olkoon nyt vaikka sitten hiilarisempia :D

      Ps. Tää ruokavalio sujuu yllättävän hyvin! Oon syönyt tasaisesti, ei oo nälkä, maha tuntuu ok:lta ja suurin juttu: ei haluta makeaa! Mun piti oikein äsken makustella että mitä jos mulla olisi tässä irtokarkkipussi niin ei haluta! Mulla myös särkee vähän päätä minkä oletan olevan merkki siitä että tää toimii :D

      Vastaa

      0
    8. Tarkoittaakohan sitten joissakin pakkausmerkinnöissä hiilihydraatti vain liukenevaa hiilaria ja toisissa kokonaishiilareita?

      Amerikkalaisissa pakkausmerkinnöissä hh-määrä sisältää aina kaikki hiilarilaadut, mukaanlukien imeytymätön kuitu, Suomessa taas ravintokuitu on aina eritelty pois hiilihydraatti-luvusta, ja merkitään omalle rivilleen. Suomen merkinnässä 'hiilihydraatti' sisältää sokerit, tärkkelyksen ja sokerialkoholit.

      En ymmärrä tuota CocoVi'n laskutoimituksen matematiikkaa... Heidän chia-siemenissään on yhteensä 37,3 % hiilihydraattia, josta 4,8 % on sokeria + tärkkelystä (liukenevia/imeytyviä) ja 32,5 % on ravintokuitua (liukenematonta). Luvun 4,8 osuus luvusta 37,3 ei ole 3%, vaan 12,86. Eikä imeytyvää hiilaria voi sanoa olevan 3% myöskään siementen KOKO ravintoarvosta, sekään matematiikka ei täsmää.

      Kiva kuulla että ruokavaliolla sujuu hyvin! :)

      Vastaa

      0
    9. Katosikohan aikaisempi kommenttini johonkin? Pöh. :/

      Joka tapauksessa Cocovin sivuilla on nyt tarkennettu chiansiementen selostetta (eilisillan jälkeen jopa?): "Se sisältää n. 38 % hiilihydraatteja (30 % liukenemattomia, 3 % liukenevia ja loput aminohappoja)." Eli kyse on pitkälti siitä lasketaanko mukaan kaikki liukenemattomia kuituja myöten.

      Vastaa

      0
    10. Aargh, jostain syystä se ensimmäinenkin kommentti ilmestyi näkyviin, kun lähetin seuraavan... Sori sarjahäiriköinti, vissiin koneella kummittelee. :D

      Vastaa

      0
    11. Keskustelin Jennynkin kanssa samasta... En ymmärrä tuota CocoCi'n matematiikkaa (ehkä luit kommenttini Jennylle?)

      Vastaa

      0
  13. Tämä päivä onkin jo iltapalaa vaille taputeltu, enkä kyllä voi sanoa nauttineeni ;)
    Aamulla söin alpron soijajugurttia johon lirautin sokeroimatonta mehukeittoa ja tyhmänä melkein 20g auringonkukansiemeniä joissa oli hiilareita 3,3g!
    Töissä kaksi kylmää munaa ja salaatti ei paljon makuhermoja hivelleet (en hoksannut tehdä eväitä) ja kun pääsin kotiin, käärin rullalle metukkaa ja juustoa ja annoin mennä :D
    Päivälliseksi broileria, kukkakaalia ja parsakaalia kookosmaidossa. Kuulostaa hyvältä, mutta en tiedä miksi sekin nyt tökki :(
    Ehkä korvienväli pitää saada tähän mukaan. Urheilemaan tällä ravinnolla ei tulisi mieleenkään lähteä. Otan päivän kerrallaan ja odotan että seuraava päivä olisi jo helpompi :)
    Mprivaationa katselen viime keväällä Kreetalla otettuja kuvia joissa ei näy pullukkamahaa :D

    Vastaa

    0
    1. ja tyhmänä melkein 20g auringonkukansiemeniä

      Juu, arskankukkasiemenissä on yllättävän paljon hiilaria. Ja niitä kertyy helposti pieneenkin annokseen kun ne auringonkukansiemenet on niin painavia. Pellavan, seesamin ja kurpitsan siemenet ovat kevyempiä.

      Töissä kaksi kylmää munaa ja salaatti ei paljon makuhermoja hivelleet

      Mites maustaminen? ;) :D Laitoithan salaattiin oliiviöljyä (+viinietikkaa) ja mausteita? Jo pelkällä yrttisuolalla ja pippurilla saa salaatista maukkaamman, ja öljy voimistaa mausteiden makua. Erinomainen salaattien maustaja on esim. valkosipuli-yrttiseos (enkä nyt puhu tuoreista vaan siitä helpoimmasta vaihtoehdosta eli kuivamausteesta). Ruokalusikallinen paahdettuja seesaminsiemeniä tuo myös runsaasti makua.

      Urheilemaan tällä ravinnolla ei tulisi mieleenkään lähteä.

      Korkean sykkeen liikuntaa ei induktiojakson aikana suositellakaan. Eli hyvä vain jos unohdat hikijumpat seuraavaksi kahdeksi viikoksi :) Matalatehoinen liikunta kuten kävely ja kevyt hölkkä ja pyöräily sopivat.

      Vastaa

      0
  14. Mukana ollaan! Jo aikaisemminkin mainittuja dissailijoita löytyy kyllä lukion penkiltä enemmältikin, pieni ja valmiiksi hoikkahan aiheuttaa itsessäänkin jo kulmien kohottelua muilta. Totesin vain pitkän ja vaikean taistelun jälkeen reuman kanssa että sokerit, punainen liha ja vilja on pahasta, mikään muu kuin näiden jättäminen pois ei auta. Joulun sokerisyöpöttelyn ja piparien kiskomisen jälkeen hyvä päästä taas kohti kivutonta elämää ja mielellään kopioin ruokaideoita!

    Vastaa

    0
  15. Pohdiskelin tässä, että kun moni ketoosiruokavaliota noudattava on selvästi kiinnostunut omasta hyvinvoinnista, niin pohtiiko kukaan samalla ruokavalion laajempia ympäristövaikutuksia? Minusta näyttää hyvin epäekologiselta ruokavaliolta, jos pienintä ekologista jalanjälkeä edustavat kotimaiset juurekset, viljat ynnä muut jätetään ruokavaliosta kokonaan pois, mutta sen sijaan käytetään roppakaupalla esimerkiksi juustoa (jonka tuottamisen ekologinen kuormittavuus on hurja), munia (joiden tuotanto-oloja luomumunia lukuunottamatta voidaan pitää arveluttavina) ja purkkitonnikalaa (jonka tuotanto - ehkä joitakin sertifioituja siimapyydettyjä merkkejä lukuunottamatta - tekee karmeaa jälkeä merien ekosysteemeissä). Onko tällaisia ajatuksia herännyt muilla?

    Vastaa

    0
    1. Minä myönnän ihan auliisti, että en juurikaan mieti ruokavalintojeni ympäristövaikutuksia. Olen syntynyt vähätuloiseen perheeseen ja myös elänyt koko elämäni pienituloisena, joten valintojani ohjaa ensisijaisesti raha. Se on veressäni. Ikävää mutta totta. Ostan halvinta lähes aina, ja suosin suomalaista vain kun se on samanhintaista kuin ulkomainen. Ainoastaan kalan kohdalla teen poikkeuksen, pyrin ostamaan MSC-merkittyä säilyke/pakastekalaa aina kun se on mahdollista. Ja kun oikein haluan hemmotella itseäni, ostan Kauppahallin tiskistä tuorekalaa.

      Vastaa

      0
  16. Hei Sanni!

    Kiitokset tästä loistavasta postaussarjasta! Olen innolla mukana induktiossa! Olen normaalipainoinen 33-vuotias nainen ja vuosi sitten karistelin 20kg raskauskiloja kropasta. Kilot ovatkin pysyneet hyvin pois, MUTTA joulu.. Niin, jouluna ja tässä lomapäivien aikaan tuli syöpöteltyä ihan huolella sillä seurauksella, että parissa viikossa kiloja kertyi viisi!! Toki iso osa tuosta on turvotusta ja mitä lie, mutta pois ne on saatava. En tahtonut millään saada tuota syöpöttelyputkea katkaistua ja luettuani tästä induktiosta tiesin heti, että tämä on niin mun juttu!

    Kävin eilen ostamassa ohjeidesi mukaan ruokia ja olen päässyt nyt hyvään alkuun. Tsemppi ja fiilis on nyt jo loistava ja itseasiassa painokin oli jo kilon tullut alas! Olin siis eilisen päivän jo induktiolla.

    Eli siis vielä kerran suuri kiitos sinulle tästä ideasta! En tiedä olisinko saanut itseni kuriin ilman tätä! Juuri viikolla mietin, että mitä tässä nyt keksisi, että loppuu tämä mässäily ja sitten satuin lukemaan postauksesi aiheesta. En ole ennen varsinaisesti karpannut/ollut induktiolla tai mitään muutakaan, mutta pudotin sen 20kg aikaisemmin jättämällä viljat, perunan ja riisin pois. Toki myös herkut jäivät lähes kokonaan.

    Tästä on hyvä jatkaa! Käyn laittamassa viestiä painon edistymistä jossain vaiheessa ja luen innolla kaikki ohjeet läpi!

    Jonskuponsku

    Vastaa

    0
    1. Jee, kivaa että voin olla avuksi! :) Kuulostaa siltä että hyvällä mallilla ollaan, ei muuta kuin iloa jatkoon! Go Jonskuponsku! :)

      Vastaa

      0
  17. Jäin miettimään tuota oliivien hiilaripitoisuutta - onkohan niissä ihan oikeasti niin isoja eroja brändeittäin, vai onko eri brändeillä vain erilaiset mittaustavat/lähteet/tarkkuusasteet/merkintätavat? Jotenkin tuntuisi tosi oudolta, että samassa "hedelmässä" olisi hyvin eri määrä hiilihydraatteja riippuen tuottajasta, enemmänkin tosiaan tuosta herää minulla epäluottamus merkintöjä kohtaan. Eri lajikkeissa tietysti voi olla eroja, se kyllä käy järkeen. Ehkä joku biologi tai ravitsemustieteilijä tänne eksyy asiaa selventämään. :D

    Vastaa

    0
    1. Eri lajikkeissa on eri ravintoarvoja, ja myös maaperä vaikuttaa ravintoarvoihin merkittävästi. Olen itsekin ollut erittäin epäluuloinen pakkausmerkintöjen suhteen ja siksi selvittänyt asiaa valmistajilta/maahantuojilta. Ravintoarvot vaihtelevat myös sadoittain, siksi yhtenä vuonna voi olla vaikkapa tosi sokeripitoisia viinirypäleitä ja seuraavana vuonna sama puska tuottaa vähemmän makeita rypäleitä. Kasvien hh-pitoisuus ei siis ole "kiinteä" fakta, vaan esimerkiksi Finelin ilmoittamat arvot ovat vain keskiarvoja. Todellisuudessa arvot vaihtelevat aina luvun kummallakin puolella - joidenkin kasvien kohdalla jopa ällistyttävän paljon. Hämmentävää, mutta sellainen luonto on. :)

      Vastaa

      0
  18. Hei tosta vehnäleseestä vielä. Elovena vehnälese paketissa on hh määrä 11g/100g. Kuitenkin annoskoko on vajaa 20g (1dl), jolloin omalla laskuopilla aamupalalla saan 2.2g hh + soijajugun hiilarit (yritän nyt nokkarutussa oppii sen maun). Onko siis vehnäleseen hiilari pahasta? Tuntuu, että oma masu ei toimi jos en saa kuitua tarpeeksi :(

    Vastaa

    0
    1. Vehnäleseen hiilihydraatti ei yleisesti ottaen ole "pahasta" vhh:lla, mutta kuuluu niihin ruoka-aineisiin, jotka ovat oman harkinnan alla induktiolla. Ne ovat siis niitä ruoka-aineita, jotka saattavat joillain jarruttaa ketoosia.

      En tiedä käytätkö ketoosin mittaamiseen Stixejä, mutta mikäli tuntuu, että olo ei viikon aikana muutu eikä kevenny (jolloin todennäköisesti et ole saavuttanut ketoosia), jättäisin leseet pois.

      Kuidun lähteenä voi myös kokeilla pellavansiemeniä tai pellavansiemenrouhetta, joka on vähähiilihydraattisempaa kuin vehnälese.

      Induktioon parhaiten sopiva kuitulisä on psyllium, joka on hiilihydraatiton. Sitä myydään Suomessa mm. nimellä Fiber Husk ja löydät sen kaupasta keliaakikkojen jauhotuotehyllyltä.

      Vastaa

      0
  19. Täällä myös yksi vhh-ensikertalainen kokeilemassa miten ruokavalio itselle sopii, kärsin normaalisti kammottavista turvotuksista ja pahimmillaan näytän siltä kuin olisin raskauden viimeisellä kolmanneksella :D

    Vastaa

    0
    1. Käyhän ihmeessä päivittämässä sitten kuulumisia viikkojen aikana! :) Josko turvotukset lähtevät helpottamaan.

      Vastaa

      0
  20. Olen seuraillut pitkään blogia sivustakatsojana ja selaillen, mutta nyt kyllä aion seurata tätä mukana! Reseptejä toivon näille, tuo aamiainen ja wokki-homma kuulostaa taivaallisille! Esim. miten olet tuon tofun käsitellyt?

    Itselläni karppaus kaatui aikanaan rasvaäklötykseen ja mielikuvituksettomuuteen, mutta tässähän tuli jo heti pari hyvää ja uutta ideaa, jotka eivät tihku rasvaa ja kuulostaavat hyvältä :). Enkä nyt millekään induktiolle välttämättä ala, mutta hyvä olisi karsia turhia hiilareita ja saada tilalle lisää kasviksia.

    Vastaa

    0
    1. Niin ja syön tässä juuri inspiraation vallassa munakas-mössöä tonnikala-creme fraiche-purjo seoksella, ei ihan yhtä nättiä kun sun kuvissa, mutta hyvää on. :'D

      Vastaa

      0
    2. miten olet tuon tofun käsitellyt?

      Leikkaan tofun viipaleiksi ja painelen liiat kosteudet talouspaperiin. Sitten vain öljyä paistinpannuun ja paistan tofut öljyssä rapeapintaisiksi! :) Kannattaa käyttää aika korkeaa lämpöä, esim. nelosta tai vitosta jos hellan asteikko on 1-6. Tofun pinta ei rapeudu matalalla lämpötilalla. Eli korkea lämpö + lyhyt paistoaika! :) (Tietenkään tofua ei ole mikään pakko rapeuttaa - se on makuasia ;) Tofua ei itse asiassa tarvitse edes paistaa vaan sen voi syödä sellaisenaankin "raakana", mutta minä pidän enemmän paistetun rakenteesta.)

      Paistamisen jälkeen nostan tofut talouspaperille jotta osa paistorasvasta imeytyy pois (ei välttämätöntä). Sitten valmistan muun wokin ja lisään tofut joukkoon viimeisenä, ja annan seoksen muhia matalalla lämmöllä pienen hetken jotta tofu imee itseensä kookosmaidon/kerman ja mausteiden makua. (Tofuhan ei itsessään maistu miltään, mutta imee helposti ympäröiviä makuja.)

      Monet marinoivat tofun öljy-soijakastike-mausteliemessä ennen paistamista, mutta mä olen useimmiten liian laiska siihen. Kun kastikkeessa on tarpeeksi voimakas maku, ei haittaa vaikka tofut jäävät mauttomiksi :D

      Vastaa

      0
  21. Itselläni on nyt induktion neljäs päviä päättymässä. En tunne muuta, kuin että kaikki paitsi salaatti äklöttää.Juustoja (paitsi fetaa) ja (keitettyjä) munia en juuri nyt pysty syömään. Kaikki rasva saa mut nyt voimaan niin pahoin. Johtuu varmaasti siitä, että koko joulun ajan varsinainen "jouluruoka" oli suht rasvaista ja hyvin vähähiilarista. Rasvakiintiö näyttäisi siis olevan täynnä.

    Asia mikä vähän vaivaa on, että kroppani ei tunnu tuntevan mitään. Ei edes pienimpiäkään maitohappoja, puhumattakaan päänsäryistä tai "leijumisista", niin kuin ensimmäisen induktioni aikana. Tuolloinhan en edes kertakaikkiaan meinannut päästä rappuja ylös!

    Nälkä ei juurikaan vaivaa, makeanhimoa ei ole. Oikein "rääkkäsin" itseäni tänään karkkihyllyllä, ja hypistelin ihania papereita :) No okei, toi oli jo aika tökeätä mulle itselleni, mutta oli vain pakko testata, että kestääkö kantti pahan hetken tullessa. Kesti se... ainakin toistaiseksi...

    Vastaa

    0
    1. oli vain pakko testata, että kestääkö kantti pahan hetken tullessa. Kesti se… ainakin toistaiseksi…

      *peukku* ;)

      Mulla ei induktio enää sen ihan ensimmäisen jälkeen ole aiheuttanut oikeastaan mitään muuta sivuoiretta kuin sen, että juoksumatolla olen vähän väsyneempi enkä jaksa välttämättä juosta koko tuntia vaan välillä on käveltävä. Muuten olotila on ihan samanlainen kuin perus-vhh:llakin. Eilen jaksoin juosta 30 minuuttia ja sitten oli hidastettava kävelyyn.

      Vastaa

      0
    2. Ahaa, sun kroppa reagoi noin induktiossa. Mulla jo pyörikin mielessä, että miltä sun induktio mahtaa tuntua. Olisin sitä seuraavaksi kysynytkin, kun se mua kovasti askarrutti.

      Vastaa

      0
    3. Joo, ja tottakai olo kevenee, itsestäänselvyys jäi mainitsematta :D Mulla on kevyt olo perus-vhh:llakin, mutta koska käytän induktiota vain silloin, kun normaalista poikkeava syöminen on johtanut pöhöön, niin tottakai induktio vie tuon olon pois hyvin nopeasti! :)

      Vastaa

      0
    4. Juu, kyllä mä tuon keveän olon ymmärsin. Mutta sitä mietin, että miten sulla esim. riittää induktiossa voimaa urheiluun. Todennäköisesti melkein samalla tapaa kuin ei-induktio-aikana. Tai mitä sun ruokahalulle tapahtuu, tai yöunille. Melkeinpä veikkaisin, että sulla ei kauhean suuria muutoksia induktion ja ei-induktion aikana ole. Muutoshan ei ole niin kovin suuri, jos kroppa jo tuntee systeemit.

      Vastaa

      0
    5. veikkaisin, että sulla ei kauhean suuria muutoksia induktion ja ei-induktion aikana ole. Muutoshan ei ole niin kovin suuri, jos kroppa jo tuntee systeemit.

      Näin on. :)

      Vastaa

      0
    6. Itselläni kanssa olo on kevyt, ja tuota kevyttä tuntemusta vahvistaa myös peilikuva, jossa vatsa on pienimmillään koko aikuisikäni aikana.

      Vastaa

      0
  22. Itse en rupea induktiolle, mutta joulun ja uv:n rennomman syömisen jälkeen palailen normaaliin karppaukseeni eli vältän viljaa, riisiä, sokeria ym., mutta en erityisemmin rajoita maustamattomia, rasvaisia maitotuotteita enkä rajoita kasvisten syöntiä juurikaan (hedelmiä syön rajoitetusti ja bataattia, perunaa ym. en ollenkaan). Kuitenkin tähänkin saa varmaan sun ruoista ihan hyviä vinkkejä, tonnikala-munalettuja pitää ainakin testata.

    Vastaa

    0
  23. Oletko miettinyt mistä johtuu se että esim joissain oliiveissa tai eri valmistajien chia siemenissä on eri määrä hiilihydraatteja? Itselle se ei oikein tee järkeä, vaikka kuinka yritän miettiä... Ja jotain alan koulutustakin löytyy. Täytyy googletella paremmalla ajalla.

    Vastaa

    0
    1. Olen miettinyt, ihmetellyt ja selvitellytkin asiaa maahantuojilta :)

      Copypastetan tähän saman vastauksen kuin laitoin tuossa ylempänä nimimerkki Jennylle:

      Olen kysynyt valmistajilta ravintoarvojen vaihtelusta aikaisemmin esimerkiksi pähkinöiden kohdalla, niissäkin pitoisuudet vaihtelevat melkoisesti (esim. lempparini hasselpähkinä; Pirkan hassel 17g hh, Meiran hassel 3g hh). Epäilin itsekin virheellisiä pakkausmerkintöjä. Siitä ei kuulema ole kyse. Minulle vastattiin, että ruoka-aineen alkuperämaa vaikuttaa merkittävästi ravintoarvoihin. Sama kasvis/hedelmä/marja/pähkinä on kasvumaastaan riippuen vähä- tai runsashiilihydraattisempi, -rasvaisempi tai -kuituisempi. (Näin ollen voidaan päätellä, että ilmeisesti esimerkiksi italialaiset – Meiran – hasselpähkinät ovat vähähiilihydraattisempaa sorttia kuin virolaiset ;))

      Finelin ravintoainetietopankissa ilmoitetut pitoisuudet, joita useimmat pitävät luotettavana standardilähteenä Suomessa, ovat lopulta vain keskiarvoja. Finelin mukaan hasselpähkinässä esimerkiksi on 3,4% hiilihydraattia. Virolaiset hasselit ovat siis kaukana keskiarvosta. ;)

      Valmistajien ilmoittamat ravintoarvot tulevat ruoka-aineen toimittajilta, eli Pirkka, Meira ja kumppanit eivät itse mittaa näitä.

      Chia-siementen hh-pitoisuudesta kysyin toukokuussa CocoVilta. Olin tällöin pannut merkille, että CocoVin nettikaupassa chia-siementen hh-pitoisuudeksi mainittiin 3,8 g, mutta kaupassa myytävässä samassa tuotteessa luki 37,5 g. Jaakko Halmetojalta tulleessa vastauksessa kerrottiin, että “chian ravintoarvot elävät jonkin verran riippuen lähteestä.” Hän liitti vastaukseensa viimeisimmän ravintoarvoanalyysin tiedot samalta kuulta, ja sen mukaan pitoisuus oli 7,8 g. En tiedä kuinka tiheästi muut valmistajat/jakelijat (en tiedä mitä sanaa tässä tulisi käyttää kun eihän siemeniä tai kasviksia ylipäänsä kukaan “valmista” :D) vastaanottavat ravintoarvoanalyyseja myymistään tuotteista, mutta CocoVi näyttäisi päivittävän noita tietoja huomattavan usein. Tällä hetkellä heidän myymänsä chia-siemenen hh-pitoisuus on taas ihan muu kuin nuo aiemmat lukemat; 4,8.

      CocoVin chia tulee Boliviasta, mutta sitä en tiedä tuleeko se aina samalta toimittajalta. Tuntuu kyllä hullulta, että yhden ja saman kasvin ravintoarvot voivat vaihdella noin paljon mikäli toimittajakin on koko ajan sama (ja voisi siis kuvitella, että yhden toimittajan chia tulisi samalta alueelta Boliviasta). Ei tähän oikein muuta voi todeta kuin että aikamoinen villi länsi tämä ravintoarvojen maailma…. :P

      Vastaa

      0
  24. Heippa,

    nämä postaukset ovat mielenkiintoisia, vaikka itse en voisi perheellisenä tällaiseen ryhtyä. En halua antaa kotona sellaista mallia, että äiti syö eri ruokaa koska ei tykkää pömppömahasta...(eri asia tietty, jos VHH olisi ehdoton terveydellisistä syistä).

    Minua kiinnostaisi kuitenkin juuri tuo raaka-aineiden hyödyntäminen kokonaan. Miten koostat vaikkapa viikon ruoat niin, että kaikki kalliit erikoistuotteet tulevat avaamisen jälkeen käytettyä? Esim. erikoismaidot?

    Vastaa

    0
    1. Hei Helinä!

      Miten koostat vaikkapa viikon ruoat niin, että kaikki kalliit erikoistuotteet tulevat avaamisen jälkeen käytettyä? Esim. erikoismaidot?

      En käytä induktion aikana mitään sellaisia erikoistuotteita, mitä en käyttäisi normaalistikin. Syömäni ravinto on siis induktiojaksolla ihan samaa kuin syön muutenkin, sillä erolla että olen jättänyt tietyt ruoka-aineet pois, kuten juurekset, jogurtin, rahkan ja marjat. Ja vähennän toisten ruoka-aineiden käyttöä, kuten sipulin.

      Vaikka normaalisti juon kahvini soijamaidon kera, ei avattu mantelimaitokaan hukkaan mene :) Yksi mantelimaitolitra riittää minulla vain 4-5 kahvimukilliseen, ja se kuluu parissa päivässä :)

      Vastaa

      0
  25. Ketoosin aluksi mulla tuli aivan järjettömän hirveä jano ja kissan**ska maistui suussa. Mutta olen vähän huono juomaan tarpeeksi. Toisaalta pystyin syömään turkkilaista ja marjoja silti ollen vahvasti ketoosissa. Pääasia on että syö tarpeeksi paljon alussa ettei nälkä vaivaa.

    Vastaa

    0
    1. Toisaalta pystyin syömään turkkilaista ja marjoja silti ollen vahvasti ketoosissa.

      Tässä taas nähdään kuinka yksilöllisesti kropat toimii! :)

      Vastaa

      0
  26. Mä meinasin tänään tehdä noita lättyjä. Mutta kun tämä mun kokkaaminen on vähän tämmöistä... *huokaus*. Taikinan onnistuin vielä tehdä ohjeen mukaan (paitsi että käytin kermaa). Paistovaiheessa tuli mieleen, että näistä tulisi varmaan nättejä valurautaisella lettupannulla. Tuleehan niistä, mutta ei enää ihan käärittävän kokoisia.

    Sitten huomasin, että täytteestä multa puuttuukin vaan Creme Fraiche ja purjo. Eikä ole majoneesiakaan, eikä huoneenlämpöisiä aineita sen tekemiseen... Jaa, no joo. Jotain vihreääkin pitäisi saada. No kappas, avocadoja olisi. Teenpä guacamolea (avocado+kreikkalainen jogurtti+sipuli+mausteet). Melkein sama asia kuin purjo+Creme Fraiche. Lopuksi löysin vielä juustoraastetta ja ripottelin sitäkin pinnalle. Oli kyllä hyvää, mutta ei varsinaisesti ihan sitä, mitä reseptissä haettiin:)

    Vastaa

    0
  27. Hei!

    Aloittelen tätä nyt näin jälkikäteen :) Hedelmiä ei saa syödä, mites on sitruunamehu? Olen juonut aamuisin vettä, jossa puolikkaan sitruunan mehu, onko siitä jotain haittaa? Ja steviaa saa ilmeisesti vähän käyttää (teen makeuttamiseen)?
    Kiitos todella hyvistä ohjeista! Olen ihan innoissani!

    Vastaa

    0
    1. Sitruunavettä voi Atkinsin mukaan juoda, suositusmäärä on 2-3rkl puristettua sitruuna- tai limemehua. Steviaa voi käyttää, sille en tunne mitään suositusrajoja. Se ei nosta verensokeria joten ei pitäisi vaikuttaa ketoosiin.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat