02.07.2013

Roadtrip Day 2 - ruokailuetikettiä Fiskarsissa

Maanantaina reittimme kulki Mustion linnan kautta Fiskarsiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vähän suklaata mukaan Petriltä ja sitten picnicille aurinkoon!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Inko-puistossa kelpaa syödä eväitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petrin 80-prosenttiset suklaapallot maistuivat meikäläiselle... :) Mies puolestaan otti valkosuklaapalloja.

Roadtrip_Day2_10

Tein juhannuksena uuden juomalöydon - Rainbow'n Light-siidereissä on 0% hiilaria...! Ihan vain tiedoksi. ^_^ (Ja tämä ei ollut Rainbow'n sponsoroima picnic. ;))

Säästäväisellä matkailijalla kulkee aina mukana lounasboksi johon voi koota ruokakaupan salaattiainekset. :)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Majoituimme Fiskars Wärdshusiin jonka ravintolan pitäisi olla varsin maineikas.

Roadtrip_Day2_9

Alkuruoaksi rouvalle päivän savustettua kalaa, munakokkelia ja kapriskreemiä ja pääruoaksi tillivoissa haudutettua kuhaa, mummon kurkkua ja pehmeiksi haudutettuja kasviksia.

Mies otti alkuruoaksi kuttucheddar-nokkospiirakkaa ja West Charkin luomulumikinkkua ja pääruoaksi härän sisäfileetä tomaattisipulisalaatilla. Kummallekin maistui! Alkuruoka olisi tosin ainakin rouvalla saanut olla kookkaampi..! :D

Siinä rattoisasti ruoasta nautiskellessamme ja rouva Karkkipäivän kommentoidessa veitsen kömpelöä muotoilua, päätti herra Karkkipäivä vihdoin, 9 vuoden yhdessäolon jälkeen, paljastaa emännälleen että tämä pitää aterimia ihan väärin. Häääh??

Joojoo. Minulle selvisi eilen, että olen koko elämäni pitänyt haarukkaa ja veitseä kuin joku sivistymätön moukka. :) Eikä kukaan, vähiten oma avopuolisoni joka asian on selvästi pannut merkille, ole asiasta vaivautunut huomauttamaan.

Roadtrip_Day2_ruokailu

Mutta nyt on sitten käyty ensimmäinen oppitunti aterinten oikeaoppisesta käsittelystä Fiskarsin Wärdshusissa kauniina heinäkuisena iltana  vuonna 2013. :) Täytyy sanoa että tuntui kyllä *elkkarin kömpelöltä kun aterimen pää pistää kämmeneen, mutta kai se on sitten tökerön näköistä jos päät pistävät näkyviin sormien välistä niinkuin meitsi on aina syönyt... Voi huokaus! ^_^

Oppia ikä kaikki. :)

24 comments on “Roadtrip Day 2 - ruokailuetikettiä Fiskarsissa”

 1. Kävin kaverini kanssa vähän paremmassa ravintolassa syömässä (lue: ei mitään s-ryhmää, taisi olla tuo Kotkan Vausti, itseasiassa) ja hän opetti mulle ruokailuetikettiä. En tosin vieläkään ymmärrä, että MIKSI pitää vastata vain "Kiitos" kun kysytään, että maistuuko ruoka? :D Mistä siinä kiitetään? Siitä että kysytään? Häh?

  Mihin ravintolaan päädyitte muuten Kotkan osalta? :)

  Vastaa

  0
  1. Mihin ravintolaan päädyitte muuten Kotkan osalta? :)

   Emme osanneet ennakkoon päättää Wanhan Fiskarin ja Meriniemen välillä, ja kävimme sitten paikan päällä tsekkaamassa kummatkin. Päädyimme Fiskariin ja söin siellä elämäni parasta ahvenfilettä. <3 <3 <3 Ruoka <3 <3 <3

   En tosin vieläkään ymmärrä, että MIKSI pitää vastata vain “Kiitos” kun kysytään, että maistuuko ruoka? :D

   Mä en ole tiennyt edes tuota että pitää vastata vain 'kiitos'.... Tsiisus, mut pitää lähettää jonnekin etikettikouluun!

   Vastaa

   0
  2. Hyvä valinta. Just eilen puhuttiin miehen kanssa, että pitäisi siellä Meriniemssäkin käydä. Mieheni mielestä Fiskarin lohikeitto oli parasta, jota on koskaan syönyt :)

   Vastaa

   0
 2. Voi Sanni! :D
  Kivalta vaikuttaa teidän roadtrip!
  Kirjoitit itsestäsi rouva... olettekohan menneet salaa naimisiin...? ;)

  Vastaa

  0
  1. No nyt huomasin, että kirjoitit tuolla myös avopuolisosta. :) Eli häitä ei ole taidettu vielä tanssia. :)

   Vastaa

   0
  2. Eli häitä ei ole taidettu vielä tanssia. :)

   Joo ei ole... :) Me ei kyllä taideta kummatkaan olla sellaisia avioliittoihmisiä :D

   Vastaa

   0
 3. Lol! Sulla on sentäs haarukka vasemmassa kädessä, toisin kuin mulla!

  Vastaa

  0
 4. Sivistymätön moukka on myös täällä, tosin itse pidän vielä haarukkaa toisinpäin, jolloin haarukalle on helpompi kasata ruokaa. Ja olen aina syönyt näin! Sain kuulla myös jokunen aika sitten, että solmin rusetin aivan väärin. Kuulemma se pitäisi solmia yhdellä lenkillä, mutta kahden lenkin käyttäminen on ainakin itselle se oikea tapa näin melkein kolmenkymmenen vuoden jälkeen. ^_^

  Vastaa

  0
  1. tosin itse pidän vielä haarukkaa toisinpäin, jolloin haarukalle on helpompi kasata ruokaa.

   Mullakin kyllä kääntyy haarukka näppärästi toisinpäin kun on tarve kasata ruokaa..! ^_^ Tällä uudella sivistyneellä tyylillä se ei enää onnistukaan.... Miten nuo sivistyneet ihmiset oikein onkii suuhunsa kaikki pienet sipaleet joita ei saa lävistettyä haarukan piikkeihin? :D Kai ne kuuluu jättää lautaselle..! Ihme meininkiä. :)

   Vastaa

   0
 5. Mäkin oon aina syöny samalla lailla väärin ku sinäki. Mulle tosin on myös huomauteltu siitä... Mutta minä syön just tasan niinku haluan! Ja niinku aterimet mukavimmin sopii käteen ;)

  Vastaa

  0
 6. Täällä toinen väärin syövä. Kukaan ei ole koskaan mullekaan asiasta huomauttanut, mutta tiedostan sen itsekin. Kännykän pikkunäytöltä viisailtuna näyttäisi, että syödään samalla tavalla :D välillä yritän muistaa pitää niitä aterimia oikein, mutta suurimman osan ajasta en vaan muista.

  Vastaa

  0
  1. Mä oon yrittänyt tänään kovasti muistaa tuon oikean tekniikan mutta eihän se vielä luonnostaan tule varmaan pitkään aikaan :D Nuo Wärdshusin aterimet oli kyllä oikeasti tosi kömpelöt muotoilultaan ja ohuempivartisilla sivistynyt tekniikka on onnistunut sentään vähän sujuvammin.

   Vastaa

   0
  2. Äh, kotikoneella kun katsoin kuvan uudestaan niin huomasin, että sullahan on kuitenkin piikit alaspäin. Itsellä siis toisinpäin ja haarukka toimiikin melkeen enempi lusikkana :D

   Vastaa

   0
 7. Sorry mut mä repeilen täällä naurusta tuon Mr. Karkkipäivän takia :D :D
  Tosi kauniissa maisemissa te siellä oleilette <3

  Vastaa

  0
 8. Ihan pakko kommentoida... :) Minulla on tismalleen sama ongelma. Minä tosin en ole vieläkään oppinut oikeaoppista aterimien käyttöä, pääosin siksi, että en HALUA alistua kömpelömpään tapaan. Silti harmittaa, että olen sitten se pöydän ainut moukka :( Minulle ei ole kukaan huomauttanut asiasta, vaan olen vähitellen huomannut, että kukaan muu ei pitele aterimia kuten minä. Ei ainakaan kukaan nainen.

  Vastaa

  0
  1. Mä olen jotenkin hämmentynyt siitä ettei kukaan ole koko mun päälle kolmekymppisen elämän aikana halunnut kertoa, että pidän haarukkaa ja veistä väärin. Ja olen myös pöllämystynyt (ihana ilmaisu..!) siitä, että aterinten käyttötapa on asia, jota en ole koskaan tullut ajatelleeksikaan. En siis ole ikinä kiinnittänyt huomiota kenenkään aterimiin ruokailun aikana. Miten ne muut "sivistyneet" on sitten oppineet sen oikean tavan? :D En kyllä muista että tuollaista olisi koulussa opetettu...!

   Vastaa

   0
  2. Minä olen päätellyt, että muille on tämäkin asia opetettu jo lapsuudenkodissa, kuten muutkin ruokatavat. Opettelusta on niin kauan, että tapa on täysin luonnollistunut eikä sen epäkäytännöllisyyttä enää huomaa. Voisin kuvitella, että "väärin" syöminen näyttää heidän näkökulmastaan todella pahalta, ellei suorastaan brutaalilta. Kerran muuten oikein tein uudenvuodenlupauksen, että alan syödä oikeaoppisesti, ja pyysin ystävältä neuvoa juurikin tuohon kasaaamisongelmaan, jota edellä jo pohdittiin. Ystävä kertoi, että ensin tökätään haarukka isoon palaan ja sitten pienet murut veitsellä heitellään (koetapa tehdä se sivistyneesti...) sen yli - sinne haarukan kuperalle puolelle. Iso pala jää stopperiksi pienille. Siis onko mitään älyttömämpää...! Mutta nyt kun olen seurannut, niin näin tosiaan toimitaan :)

   (Sori jos toistin jonkun muun jo toteamaa; en vielä lukenut kommentteja loppuun...)

   Vastaa

   0
 9. Haha, eikös tuo sun vanha, "väärä" tapa nimenomaan tunnu huonolta ja epäkäytännölliseltä? Tai itestä ainakin tuntuis vähän hankalalta. :D Mun mielestä se nyt on muuten ihan se ja sama, kummin niitä aterimia pitää, pääasia että tuntuu luonnolliselta käyttäjälle. :) Mukavaa reissun jatkoa! :)

  Vastaa

  0
 10. Ahhahaa, oot ihana! Ainakaan et lapa ruokaa pelkällä haarukalla, joten total-moukkamaisuuteen on vielä matkaa. ;DDD

  Vastaa

  0
 11. No vähän nyt kyllä nauratti tuo aterimet-juttu :D Kumminkohan mä mahdan pitää... Pitää kattoa seuraavalla kerralla, kun syön :D

  Vastaa

  0
 12. Olen usein huomannut esim. töissä ruokaillessa, että minä se vaan pilkon kaiken haarukalla ja lapan oikealla kädellä kitaan.. Olen ainoa jolla veitsi on ruokailun jälkeen puhdas! Ups. Ravintolassa korkeintaan käytän haarukkaa ja veistä näköjään oikeaoppisesti, mutta jos se on jotain jota ei voi metsästää piikkeihin, käännän haarukan toisin päin. Ups jälleen. Pitäisiköhän minunkin tulla sinne käytöskouluun? :D

  Vastaa

  0
 13. Et ole ainut, jota aterinjuttu yllättää! En ole koskaan kiinnittänyt asiaan mitään huomiota, enkä edes osaa sanoa miten pidän aterimia. Kotona ja tarhassa ei ole opetettu muuta kuin kumpaanko käteen mikäkin väline tulee, enkä ole koskaan tarkastellut toisten ihmisten syöntitapoja, sillä onhan minulla yleensä edessäni omakin ruokalautanen, jonka tapahtumiin keskittyä.

  Liekö tämä sellaisia "Leikkaa hampurilainen aina ensin puoliksi ennen syömistä"-etikettisääntöjä, jotka "kaikki" tietävät... vai oliko ruoka ravintolassa sittenkin niin pahaa, että Herra Karkkipäivälle jäi aikaa havainnoida jotain noin turhaa? :D

  Vastaa

  0
 14. Mä sain onnekseni ala-asteella ensimmäisellä luokalla opettajaksi varsin vanhakantaisen, mutta mukavan naisopettajan jonka agendaan kuului opettaa oikeat ruokailutavat. Eli

  1. Aterimia pidetään juurikin noin kämmenen sisässä, haarukka piikit alaspäin. Kotioloissa saatan kuitenkin pitää samoin kuin sinäkin.
  2. Haarukka ja veitsi eivät ole lusikoita (yllättävää!): haarukkaa ei koskaan saa kääntää piikit ylöspäin eikä veistä laittaa suuhun.
  3. Lautasta ei saa käännellä parempaan taisteluasentoon, sen sijaan ruokaa saa siirrellä lautasella miten huvittaa.
  4. Käytetty servietti laitetaan lautasen reunan alle, ei lautasen päälle.
  5. Kyynärpäitä ei saa nostaa pöydälle.

  En tiedä, kuinka oikeellisia nämä ruokailutavat ovat mutta itselleni ne vain juurtuivat käyttöön jo ala-asteella. Olenkin saanut pilkuntarkasta suhtautumisestani hyväntahtoista kettuilua aina silloin tällöin :D

  Vastaa

  0
 15. Kylläpä olikin hauska postaus, sain makiat naurut! Joudun toteamaan, että osaan kyllä käyttää aterimia, mutta olen se supermoukka, joka syö vain haarukalla. Jos tarvitsee jotain pilkkoa (harvoin tarvii, kun en syö lihaa ja kala lohkeaa ilman veistä), leikkaan ensin ja sitten pistelen vain haarukalla menemään. Eli, mullakin veitsi jää lähes aina käyttämättömäksi. Kukaan ei ole mulle huomauttanut asiasta, mutta varmasti tapani ei ole jäänyt huomaamatta.

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)