09.03.2013

Haastattelussa IsaDoran meikkitaiteilija Stephan Øien

Ihan "pieni" tovi meni kaiken haastattelumateriaalin läpikäymiseen, mutta täältä tämä paketti nyt vihdoin tulee. :) Aikaa olisi tosiaan saanut olla tuplasti enemmän jotta kaikkiin kiinnostaviin kysymyksiin olisi ehtinyt saada vastauksen, mutta taitaa tässäkin jo olla tarpeeksi luettavaa ^_^.

Valitsin ensisijaisesti niitä kysymyksiä, joita oli esittänyt useampi lukija.

Haastattelu_StephanOien2

TAUSTA

Lotta: Olisi mielenkiintoista tietää siitä, kuinka kyseinen herra on alalleen päätynyt.

Kaisa: Miten Stephan Øien päätyi juuri IsaDoran meikkitaiteilijaksi? Oliko tämä kovan työn tulosta vai ihan pelkästään sattumaa?

Stephan Øien on ehtinyt pitkälle urallaan, joka starttasi vasta neljä vuotta sitten.

Stephan ”valmistui” oslolaisesta makeup artist –koulusta 2009, mutta ei saanut todistusta. Mies naureskelee, että hänellä oli liian paljon töitä ehtiäkseen kaikille tunneille, joten itse diplomi jäi saamatta. Sitten Stephan vakavoituu. ”On tärkeää käydä koulu, jos aikoo ammattilaiseksi”, hän sanoo.” ”Koulussa oppii tärkeät perusraamit ja vasta ne hallitessaan voi improvisoida.”

Ennen meikkitaiteilijan opintoja Stephan oli kiinnostunut laulamisesta. Hän lauloi nuorena poikana oopperassa, ja varhaisin meikkeihin liittyvä muistokin on sieltä. Oopperassa Stephan oppi kasvojen varjostamisen. Monista oopperan aikoina opituista meikkiteknillisistä taidoista on Stephanille hyötyä työssään vielä tänäkin päivänä.

IsaDoralle hän päätyi niinkin perinteistä kautta, kuin bongaamalla työpaikkailmoituksen. IsaDoran Norjan toimisto haki IsaDoralle omaa paikallista make-up artistia, ja ilmoituksen nähtyään Stephan tarttui välittömästi luuriin ja sanoi, ”Tämä työ on minun!” Ja niin se olikin. Stephanin persoonallisuus ja näkemykset kohtasivat heti IsaDoran kanssa, eikä mennyt kauaakaan kun häntä jo pyydettiin merkin kansainväliseksi meikkitaiteilijaksi.

IsaDoraCappuccino

 

TYÖ ISADORAN MEIKKITAITEILIJANA

Moni teistä oli kiinnostunut kuulemaan, mitä suuren kosmetiikkabrändin meikkitaiteilijan työ käytännössä pitää sisällään. Onko se pelkkää meikkaamista?

Pääsääntöisesti kyllä, mutta työhön kuuluu myös ”toimistopäiviä”. Kansainvälinen meikkitaiteilija matkustaa luonnollisestikin paljon eri PR-tapahtumissa. Mm. maaliskuussa Stephanille kertyy 24 matkustuspäivää, ja Helsingistä hän oli pyyhältämässä seuraavaksi Kööpenhaminaan.

Tiltu Kultu: Saavatko merkin “viralliset” meikkitaitelijat vaikuttaa tuotekehittelyyn ja miten?

Annu: Kuka valitsee kunkin kauden lopulliset sävyt esim. luomiväripaletteihin?

Karoliina: Onko meikkitaiteilijalla täysin vapaat kädet lookkien luomiseen, vai antaako meikkifirma jonkinlaisia raameja/ohjeistuksia/brändin suuntaviivoja?

Stephan ei juurikaan pääse suoraan vaikuttamaan tuotekehittelyyn. Hänen tehtävänään on enemmänkin olla IsaDoran ”meikkitaiteilijakasvo” joka toteuttaa brändin taiteellista visiota.

Stephan_makeup_lips_nails

IsaDoralla on kaksi tiimiä, jotka työskentelevät tuotekehittelyn ja kokoelmien kanssa, ja päämainosten lookitkin suunnittelee toinen meikkitaiteilija. Stephan saa kuitenkin lähettää tiimille ideoita ja ehdotuksia, ja hän sanoo olevansa siinä varsin aktiivinen. Stephan voi esimerkiksi ottaa kantaa uutuustuotteiden koostumuksiin ennen niiden lanseerausta.

Mitä itse meikkilookkeihin tulee, niiden suhteen Stephanilla on vapaat kädet. Hänen ei siis tarvitse toistaa promokiertueella kaikkien kasvoille jotain tiettyä look-sabluunaa, vaan meikit syntyvät asiakkaan/mallin kasvojen mukaan. Esimerkiksi minun meikissäni oli alustavasti tarkoitus luoda kevään Bella Vita Look, mutta kasvoni nähdessäni Stephanille tuli toisenlainen visio.

Tiina: Mikä on lempparisi Isadoran-tuotteista?

Vastausta tähän kysymykseen Stephan ei emmi – ykkönen on Cover stick nro 7! ”Peittää todella hyvin ja sopii monille ihonsävyille. Ehdoton luottotuotteeni.”

Kaksi muuta suosikkia ovat Light Touch Concealer nro 82 joka sopii persikkaisen sävynsä ansiosta erityisesti sinertäville silmänalusille. (Persikka taittaa pois sinisyyttä.) Uusin suosikki on neljän sävyn Cappuccino-luomiväripaletti (ylempänä kuvassa), joka on ollut IsaDoran valikoimassa jo iät ja ajat. Stephan käyttää palettia kasvojen muotoiluun.

Stephan_makeup_class

Jonna S: Saatko käyttää työssäsi muun kuin edustamasi merkin meikkejä?

Vastaus saattaa yllättää; kyllä, tämä on sallittua. Muun merkin tuotteita saa käyttää, jos IsaDoran valikoimassa ei ole tarvittavaa tuotetta. Esimerkiksi yhdellä keikalla tarvittiin neon-sävyjä, ja niitä IsaDoralla ei ole.

Itseäni kiinnostivat myös siveltimet. Niitäkin saa vapaasti käyttää miltä merkiltä tahansa.

 

OMA MEIKKITAITEILIJUUS

Milla N: Epäiletkö ikinä itseäsi ja osaamistasi meikkitaitelijana? Oletko kriittinen työnjälkeesi?

Siiru: Oletko tehnyt urasi aikana meikkiä, johon et ole ollut tyytyväinen?

Stephan vaikuttaa huvittuneelta kuullessaan kysymykset. ”Kyllä! Kritisoin itseäni kaiken aikaa..! Olen käytännössä tyytyväinen vain 80% tuloksesta. Olen asettanut itselleni todella korkean riman ja haluan että työni näyttää jumalaiselta, meikkini pitäisi tuntua katsojan vatsassa saakka. Mutta aina on jotain mikä estää 100 prosentin onnistumisen, en ole tarpeeksi nopea tai jotain muuta. Jos olen alle 60% tyytyväinen, suutun.”

Kysyn, onko Stephan suoranaisesti mokannut jollain meikkikeikalla. ”Totally!” mies nauraa. ”Mutta eihän kukaan sellaisia CV:hensä laita”, hän jatkaa leikkisästi. ”Jos mokaan, se liittyy yleensä siihen etten ole jostain syystä valmistautunut tarpeeksi.

Stephan_makeup_swim

Annu: Kuka olisi hänen unelmiensa meikattava ja kuinka hän tämän meikkaisi? Olisiko tyyli luonnollinen vai kokeileva?

Kim Kardashian. Tyyli olisi luonnollinen.

Stella: Haluatko mielummin luoda meikkitaidetta vai tuoda meikattavan asiakkaan parhaat puolet esiin? N: pidätkö enemmän vahvasta vai luonnollisemmasta nudemeikistä?

Riippuu täysin tilanteesta ja siitä, mitä meikillä haetaan.

Loo-ta: Millaisessa tilanteessa Stephania meikkitaiteilijana jännittää eniten? Saako esimerkiksi nimekäs malli sinut jännittämään?

”Täytyy myöntää, että Euroviisut vähän jännittävät.” (Stephan on Malmön Euroviisujen virallinen meikkitaiteilija). Nimekäs malli taas ei saa Stephania hikoamaan, hän sanoo ettei koe eroa julkkis- ja tavisasiakkaan välillä.

eurovision_stephan_5551

Lumihiutale: Olen aina miettinyt, että jos meikkaaja käyttää tietyn meikkisarjan meikkivoiteita, miten voi jokaiselle meikattavalle löytyä oikean värinen meikkivoide?

Aina löytyy sopiva sävy, Stephan sanoo. Ilmeisesti siis ainakin IsaDoralla on sen verran laaja sävyvalikoima ettei Stephan ole joutunut pulaan. Sävyjä voi myös sekoittaa keskenään.

Tiia: Haluaisin kysyä, miten meikkitaiteilija suhtautuu Photoshoppiin? Kokeeko hän sen “uhkaavan” omaa työtään tai pilaavan työnsä jälkeä.

Stephan ei koe kuvankäsittelyä uhkana. Hän toteaa että elämme aikaa, jolloin kuvien muokkaus on arkea ja tietyillä aloilla itsestäänselvyys. Stephan huitaisee kädellään kun kysyn, tunnistaako hän oman kätensä jäljen kuvien retusoinnin jälkeen. ”Totta kai. Kuvankäsittely on ihan ehdoton väline mainoskuvissa, vähintään värisävyä on aina pakko korjata."

"Henkilökohtaisesti olen Photoshopista sitä mieltä, että niitä virheitä, jotka eivät ole osa kronologista ikääntymistämme, ei ole tarpeen dokumentoida kuviin. Tällaisia ovat esimerkiksi näpyt, tilapäinen punoitus silmissä tai pintakuivuuden aiheuttamat juonteet."

Haastattelu_StephanOien

En voi olla jatkamatta aiheesta kysymällä, mitä mieltä hän on IsaDoran mainoskuvista joiden tumma kaunotar on saanut ainakin suomalaisten kosmetiikkaharrastajien keskuudessa kritiikkiä voimakkaasti retusoidusta vaikutelmastaan. Saan kuulla, että nainen on amerikkalainen malli Candice Neill, näyttelijä Billy Zanen puoliso. (Ja mä kun aina luulin, että joku ruotsalainen...)

Stephan sanoo, että mainoskuvien siloiteltu pinta ei ole niin yksiselitteinen juttu. Toki kuvia käsitellään, mutta Stephan ei ole sitä mieltä että IsaDoran kuvat olisivat tavallista retusoidumpia. "Kun korkearesoluutioinen kuva pienennetään printtimainos- tai webbikuvaa varten, sen resoluutio muuttuu epätarkemmaksi ja pinta näyttää sileämmältä, pienet virheet katoavat. Efekti on sama kuin jos katsoisit jonkun meikkiä kaukaa."

Stephan_makeup_olderlady

 

YLEISESTI MEIKKAUKSESTA

Anu: Saako kaikista kasvoista kauniit meikkaamalla,vai onko olemassa ns.mahdottomia tapauksia?

Stephanin mielestä mahdottomia tapauksia ei ole. Päinvastoin, hän sanoo rakastavansa haasteita ja sitä, että joutuu vähän ”kamppailemaan”. Jokainen kasvo on kaunis. Stephan pitää esimerkiksi vanhempien naisten meikkaamisesta, koska ikääntynyt iho voi tunnetusti olla haasteellinen.

Ja tästä päästäänkin kätevästi seuraavaan kysymykseen:

Lady Of The Mess: Miten meikkaisit vanhemman naisen roikkuluomet?

(Paitsi että tajuan, että käänsin kysymyksen väärin – kysyin miten Stephan meikkaisi ryppyiset luomet. Pahoitteluni, Lady!)

Stephanin kikka on käyttää mattaa pohjaa ja levittää päälle glitteriä sisältävää luomiväriä. Ei siis helmiäistä, vaan kimalletta.

Stephan_makeup_wrinkled

Tässä esimerkki mattapohjaisesta glittersilmämeikistä.

JohannaL: mitkä ovat mielestäsi perusmeikit, jotka kaikkien pitäisi omistaa?

Sovimme, että Stephan saisi valita vain kolme tuotetta. Vastaus on huulipuna, maskara ja meikkivoide. ”Meikkivoiteella tasoitetaan ihonsävy, silmät tuodaan esiin maskaralla ja huulipunaa voi käyttää huulten lisäksi myös poskipunana ja tarvittaessa luomivärinäkin.”

Kulmakarvojen meikkaus oli aihe, josta esitettiin kaikkein eniten kysymyksiä. Melkein petyin, kun Stephanin vinkki ei lopulta liittynytkään ensisijaisesti meikkaukseen.

"Käy ensin hyvällä kulmakarvastailistilla joka muotoilee hyvän pohjan. Sen jälkeen kulmat on helppo meikata kauniisti." Nyt oli minun vuoroni hieman huvittua. Kulmakarvastailisti…? Ehkäpä Norjassa on sellaisia, mutta Suomessa en ole vielä törmännyt tällä tittelillä varustettuun ammattilaiseen. Täällä voi tietysti aina kääntyä hyvää kulmakarvanäkemystä omaavan kampaajan tai kosmetologin puoleen.

Seuraava vinkki on itsestään selvä: käytä viileitä sävyjä, ellet ole punapää. On hyvä, jos kulmatuotteessa on vähän shimmeriä, tällöin kulmat näyttävät kolmiulotteisemmilta. (Toim. huom: todella harvassa kulmatuotteessa on shimmeriä, mutta asian ajaa myös kiiltävän pinnan jättävä kulmageeli.)

Stephan_makeup_video

Tytti102: Onko sinulla vinkkejä kylmien ja lämpimien sävyjen yhdistelyyn?

Stephanin mielestä on aivan ok yhdistää meikissä lämmintä ja viileää. Suhteen täytyisi kuitenkin olla aina 50/50, muuten tulos on outo. Eli ei vaikkapa niin, että koko muu meikki on kylmä ja sitten on maalattu huulet leimuavalla oranssilla.

Meikkipohja tulee aina tehdä ihon todellisella värilämmöllä. Eli jos esimerkiksi lämminsävyinen henkilö haluaa käyttää meikissään sekä lämmintä että kylmää, tehdään meikkipohja lämpimällä sävyllä ja kylmää voi sitten käyttää huulilla, poskilla tai silmissä. 50/50-periaattella tämä tarkoittaisi sitä, että viileää laitettaisiin vaikkapa huuliin ja silmiin, lämmintä poskille.

(Itse olen niin ”rajoittunut” meikkaaja että mun on tooodella vaikea kuvitella toimivaa meikkiä, jossa olisi lämmintä poskipunaa ja kylmät huulet….)

Ja viimeinen kysymys, ennenkuin herran on lähdettävä kohti ulkona odottavaa taksia.

Minzu: Millaisia trendejä on odotettavissa meikkien suhteen lähivuosina?

Sävyt sininen, keltainen ja oranssi.

Selvä, ja kiitoksia! :) Terkkuja Köpikseen!

Edit. Tekstiä moderoitu Stephanin toiveesta 12.3.

0 comments on “Haastattelussa IsaDoran meikkitaiteilija Stephan Øien”

 1. Kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta!
  Teemaan sopivasti, olisi mielenkiintoista saada tutoriaali tuosta mainosbannerin kesälookista :)

  Vastaa

  0
 2. Kiinnostava haastattelu!

  Jännä tuo meikkivoidevastaus, koska Isadoralla on meikkivoiteissa niin tummia sävyjä. Mutta ehkä sitten sekoittelevat niihin jotain, jos muiden sarjojen tuotteita saa käyttää?

  Vastaa

  0
 3. Kiitos hienosta haastattelusta! :D Itsekin toivoi tässä että olisit voinut kysellä pidempäänkin.. Voisitko joskus kokeilla tuota 50/50 meikkiä? Olisi kiva nähdä millainen siitä tulisi näin ns. rajoittuneen meikkaajan tekemänä :)

  Vastaa

  0
 4. "“Käy ensin hyvällä kulmakarvastailistilla joka muotoilee hyvän pohjan. Sen jälkeen kulmat on helppo meikata kauniisti.” Nyt oli minun vuoroni hieman huvittua. Kulmakarvastailisti…? Ehkäpä Norjassa on sellaisia, mutta Suomessa en ole vielä törmännyt tällä tittelillä varustettuun ammattilaiseen. Täällä voi tietysti aina kääntyä hyvää kulmakarvanäkemystä omaavan kampaajan tai kosmetologin puoleen."

  Itseasiassa Suomessakin koulutetaan "kulmakarvastailisteja" ;) Royal Pink Oy kouluttaa kauneudenhoitoalan ammattilaisia kulmastailisteiksi. http://www.royalpink.fi/

  Vastaa

  0
 5. Voiko tuota Light Touch Concealer nro 82:a käyttää kokonaan tummalla silmänalusella? :)

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta :)

  Vastaa

  0

 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)