Silikoni, tuo trendikkäästi parjattu kosmetiikan ainesosa. Silikonivastaisuus kuluttajien keskuudessa tuntuu kasvavan vuosi vuodelta, ja yhä useammat kosmetiikkamerkit vastaavat tähän ilmiöön lanseeraamalla silikonittomia tuotteita. Tämä trendi on ollut havaittavissa etenkin hiustenhoitotuotteiden puolella.
Silikoneista liikkuu paljon kielteisiä väittämiä. Niiden sanotaan tukkivan ihoa, kerrostuvan hiuksiin ja olevan muutenkin pahoja, synteettisiä aineita joilla vain ”meikataan” hiukset kiiltäviksi ja saadaan voiteet liukumaan iholle miellyttävästi. Pitävätkö nämä ”myytit” paikkansa?
Eri silikoniyhdisteillä on erilaisia ominaisuuksia, mutta pääsääntöisesti niitä käytetään kosmetiikassa tuomaan voiteisiin miellyttävää tuntua, sitomaan ihoon tai hiuksiin kosteutta ja tekemään hiukset liukkaiksi, kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi.
Hiustenhoidosta puhuttaessa on hyvä muistaa, että hius on kuollutta sarveiskuitua jota ei voi millään elvyttää tai korjata, mutta sen pintaa voi silottaa ja vetolujuutta parantaa. Silikonit kuorruttavat hiuksen hydrofobisella eli vettä hylkivällä kalvolla, joka vähentää hiuksen huokoisuutta, estää kosteuden haihtumista hiuksen sisältä ja liukastaa hiuksen pintaa --> hius tuntuu sileältä, pehmeältä ja hoidetulta.
Kosteusvoiteessa silikonien ”kosteuttava” vaikutus perustuu okkluusioon; ne muodostavat ihon pinnalle kalvon joka estää kosteuden haihtumista ihon sisältä. Itsessään ne eivät siis sido vesimolekyylejä.
Mitä tulee silikonien tukkivuuteen iholla, monien ihmisten kokemukset näyttäisivät puoltavan tätä väitettä, mutta tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa näyttöä asiasta ei löydy. Monet asiantuntijat pitävät silikoneja päinvastoin yhtenä parhaiten siedetyistä ja hyödyllisimmistä ainesosista ihonhoidossa.
Itse kuulun niihin, jotka suhtautuvat silikoneihin vähemmän myönteisesti, vaikka ihoni ei ole niihin koskaan reagoinutkaan (päänahkaa lukuun ottamatta, mutta siihen palaamme kohta). En ole koskaan pitänyt silikonien liukkaasta tuntumasta voiteissa, enkä juuri näe tarpeellisena sitoa ihooni kosteutta juuri silikonien luoman kalvon avulla. Vastaavanlainen okklusiivinen vaikutus on myös luonnon öljyillä, ja toisin kuin silikoni, luonnon öljyt myös imetyvät ihoon ja pehmittävät sitä syvemmältä.
En kuitenkaan tuomitse silikoneja, sillä ne tuovat kosmetiikkaan monia kuluttajien toivomia ominaisuuksia.
Mitä tulee hiustenhoitoon, tällä puolella silikoneilla voi olla myös vähemmän toivottuja sivuvaikutuksia.
Voiko silikoni kerrostua hiukseen? Tästä kysymyksestä tunnutaan käyvän ikuista juupas-eipäs –keskustelua, ja etenkin kampaajien keskuudessa on suosittua väittää, etteivät heidän myymiensä tuotteiden laadukkaammat silikonit kerrostu hiukseen.
Väärin. Silikoni voi kerrostua hiukseen (lähde: BeautyBrains.com – kosmetiikkakemistien ylläpitämä sivusto), eikä tässä tapauksessa ole väliä tuleeko kyseinen silikoni Redkenistä vai Fructiksesta.
Kerrostuvuus riippuu reseptissä käytetyistä silikoniyhdisteistä ja käytettyjen tuotteiden määrästä. Dimethicone, esimerkiksi, on kaikkein raskain hiustuotteissa käytetty silikoni. Se on kaikkein silottavin, mutta myös vaikein pestä pois. Samoin amodimethicone tarraa hiuksiin voimakkaasti.
Luonnollisestikaan ei voida sanoa, että silikonit kerrostuvat kaikkien ihmisten hiuksiin, vaan mm. hiustyyppi ja kerrostumispotentiaalisia silikoneja sisältävien tuotteiden yhteiskäyttömäärä vaikuttavat asiaan. Jos käytät vaikkapa shampoota, hoitoainetta, jätettävää hoitoainetta ja muotoilutuotetta, jotka kaikki sisältävät dimetikonia, on kerrostuminen todennäköisempää kuin jos vain yhdessä tuotteessa olisi ko. ainetta.
Itse huomaan silikonien kerrostumisen omissa hiuksissani helposti. Kun esimerkiksi käytän jonkun hiusväripaketin mukana tulleen hoitoainepakkauksen, joka tyypillisesti sisältää runsaasti dimetikonia ja/tai amodimetikonia sekä polykvatteja (nämäkin voivat kerrostua hiukseen, mutta se on jo toinen stoori), ovat hiukseni jo valmiiksi selvän tuntuiset kun pesen ne shampoolla seuraavan kerran. Hiukset siis tuntuvat huuhteluvaiheessa selvemmiltä, kuin samalla shampoolla yleensä. Pitkään ihmettelin tätä ilmiötä, mutta sitten ymmärsin että se johtui edellisen hoitokerran silikoneista. Esimerkiksi dimetikoni saattaa vaatia useita pesukertoja irrotakseen kokonaan.
Toinen selkeä merkki silikonin kerrostumisesta oli päänahan hilseily. Käytin vuosia todella hoitavia, silikonia sisältäviä shampoita, ja hilseily loppui kun vaihdoin shampoot silikonittomiin. Tietenkään kaikki hiustuotteissa käytetyt silikonit eivät kerrostu, ja osa jopa haihtuu kokonaan, mutta pidän itse helpompana vältellä kokonaan niitä shampoita joista löytyy silikoniyhdisteitä incin alkupäästä. Näin olen myös välttänyt hilseen.
Sen sijaan hiuksiin jätettävissä suojatuotteissa, kuten latvaseerumeissa, pidän silikonia välttämättömänä. Kuivat ja rispaantuneet latvat kaipaavat nimenomaan sileyttä, kiiltoa ja suojaavaa kalvoa, joten näissä tuotteissa silikoni on enemmän kuin paikallaan! Luonnon öljyt ovat parempia hiuksen pehmentämisessä, mutta silikonien veroisia silottavia ominaisuuksia niillä ei ole.
Laitan tähän vielä BeautyBrains-kirjassa olleen hyödyllisen oppaan yleisimpien silikonien kerrostuvuudesta:
Eivät kerrostu: sykliset silikonit, jotka tunnistaa inci-nimen osasta ’cyclo’ – esimerkiksi cyclomethicone ja cyclopentasiloxane. Antavat silkinsileän tunteen ja jättävät märkään hiukseen mielettömän liukkauden. Haihtuvat hiuksista kokonaan.
Kerrostuvat vähän: vesiliukoiset silikonit. Ovat vain kevyesti hoitavia ja kerrostuminen on epätodennäköistä koska aine pesetyy helposti pois veden mukana. Tämäntyyppisiä silikoneja käytetään usein shampoissa. Tunnistaa inci-nimen osasta ’polyol’, esimerkiksi dimethicone copolyol.
Kerrostuvat kohtalaisesti tai voimakkaasti: tämäntyyppiset silikonit on kemiallisesti modifioitu tarttumaan hiukseen tiukemmin, ja ovat näin ollen hoitavampia. Nämä silikonit tunnistaa inci-nimen osasta ’amo’, ’amine’ tai ’amino’, esimerkiksi amodimethicone ja stearamidopropyl dimethylamine. Tämäntyyppisiä silikoneja käytetään usein jätettävissä hoitoaineissa.
Kerrostuu voimakkaasti: voimakkainta silikonityyppiä kutsutaan silikoniöljyksi. Sitä käytetään usein isomolekyylisessä muodossa jotta se olisi mahdollisimman vedenkestävää ja tuottaisi hyvän kiillon hiukseen. Voimakas vedenkestävyys taas aikaansaa sen, että ainetta on vaikea pestä pois. Inci-nimi: dimethicone tai simethicone.
* * *
Mikä on teidän suhteenne silikoneihin? Välttelettekö, tykkäättekö, vai oletteko kenties täysin "konineutraaleita"? :)
110 comments on “Silikonit - hyviksiä vai pahiksia?”
Apua, tuli sellanen paniikkifiilis että mitähän mömmöjä mun hiukset nyt on täynnä.. :D Taidanpa huomenna tutkia mitä kaikkee tuolta kylppärin kaapeista löytyy..
Kiitos taas kerran todella informatiivisesta ja hyvästä jutusta! :)
Itse käytän silikonittomia shampoita, koska päänahka ei kauheasti tykkää silikonia sisältävistä. Hoitoaineissa sen sijaan sallin silikonit, levitän hoitsikan yleensä pelkästään latvoihin. Suosikkini silikonittomista shampoista on Herbinan Marja Spa-sarjan kosteuttava shampoo.
Tehohoidoista käytän Lorkun Nutri-Glossia (hamstrasin viime Lapin reissulla neljä purkkia varastoon kun ajettiin Haaparannan ja Ruotsin kautta ...:D), se on hyvä kun se on silikoniton, voi huoletta muhitella pitempäänkin :) Tosin vikan purkin pohja paistaa kohta, täytyy tehdä taas koukkaus Ica Maxiin kun liikun Lapin suuntaan :D Yleisesti ottaen miulla silikoniset tehikset tukkii joka kerta niskan ihon (kun muhittaa vaikka puoli tuntia) ja sitten on kipeitä tukkeutuneita patteja niska täys :S
juuu ihana primer-silikonimössö!
Täytyypä lukea shampoon etiketti niin selviää mullekin, että johtuuko päänahan hilseily silikoneista vai pelkästä talven kuivuudesta :)
Suhtaudun silikoneihin aika neutraalisti. Oikeastaan yövoiteet ja hiuksiin jätettävät suihkutettavat hoitoaineet on ainoat tuotteet jossa välttelen silikoneja. Yövoiteessa silikoneilla ei ole minkäänlaista funktiota mun mielestä ja silikonilliset jätettävät saa lähes aina mun tukan raskaaksi ja klähmäiseksi. Päivävoiteessa valitsen mieluiten silikonittoman vaihtoehdon (eli useimmiten sekin luonnonkosmetiikkaa), mutta on mulla muutama silikonillinenkin suosikkikin ja sekin lähinnä siksi, että en ole vielä onnistunut löytämään luonnonkosmetiikan puolelta tarpeeksi kevyttä päivävoidetta kesäkäyttöön. Mä katsoisin siis olevani konipragmaatikko :D
Kuten jo joskus aikaisemmin kommentoin vaikka mulla on ollut iho-ongelmia vaikka muille jakaa en ole koskaan huomannut, että silikonit olisivat tukkineet ihoa tai vaikuttaneet siihen mitenkään negatiivisesti. Ehkä mä vaan olen sitten onnellisessa asemassa sen suhteen ;)
Olen toki sitä mieltä, että kannattaa olla kriittinen ja ihan oikeasti kuunnella omaa kroppaa ja tunnustella mikä sopii sille ja mikä ei, mutta en voi sille mitään, että (rumasti sanottuna) koko "silikonivouhotus" ärsyttää mua ihan suunnattomasti. Panikoidaan ihan turhasta ottamatta oikeasti asiasta selvää ja julistetaan ihan kaikki silikonia sisältävä pannaan vaikka ei oikeasti ymmärretä asiasta yhtään mitään (ja en nyt tarkoita tietenkään sinua tai ketään erityisesti vaan ikävästi tässä yleistän). Ärsyttää kun välillä ei tunnuta ymmärtävän, että silikoneja käytetään todella laajasti kosmetiikassa, suuressa osassa normikosmetiikan luomivärejäkin on silikonia.
Amen to that. Olen ihan samaa mieltä muistakin trendipahiksista, kuten nyt vaikkapa parabeeneista. Jostain propyleeniglykoliin liittyvistä legendoista puhumattakaan....
Itse panikoin parabeenien ja propyleeniglykolin kanssa mutta syystä. Olen osalle parabeeneja ja propyleeniglykolille allerginen. Pitkäaikaisaltistustesteissä sain puoli selkää ihottumalle moisista töhkistä.
Silikonista samat havainnot kuin sulla, eli hilseilee päänahka, jos niitä käyttää, eikä todellakaan tee eroa redkenin ja fructisin välillä.
Oikea allergia on toki asia erikseen.
Mulla on aika neutraali suhtautuminen silikoneihin. Lähtökohta on se, että varsinkin iholleni riittää kosteutukseen kyllä luonnonöljyt ja kosteutta sitovat yhdisteet eri muodoissaan, silikoni ei itsessään ole siinä mitenkään tarpeellinen.
Mutta sen sijaan jos haluan meikata ihoani tasaisemmaksi tai tehdä hiuksistani sileämmät, niin silikonit ovat siinä ihan tarkoituksenmukaisia. Silikoniprimeri ei ole tähän mennessä vaikuttanut ihoani tukkivan, en tiedä, että tekisikö se sitä säännöllisessä, päivittäisessä käytössä. Pahoista iho-ongelmista toipuneena en kuitenkaan halua ottaa riskiä käyttämällä esim. silikonipitoisia kosteusvoiteita, kun muitakin vaihtoehtoja on.
Hiuksissa yritin pitkään olla käyttämättä silikoneja, koska jossain vaiheessa huomasin tuon kerrostumisefektin, joka tekisi hiuksista jotenkin oudon valuvat. Pehmeyttä tuovia silikonittomia hoitoaineita löytyykin hyvin, enkä enää haluaisikaan palata käyttämään silikoneja jokaisen pesukerran jälkeen. En kuitenkaan onnistunut löytämään hoitoainetta, joka toisi kiiltoa ja liukkautta hiuksiini (silikonittomat hoitoaineet tuovat ehkä enemmän pehmeyttä), joten lopulta päädyin siihen, että käytän hiuksiin jätettävänä hoitoaineena silikonipitoista hoitsikkaa silloin tällöin, ja kun sitä ei laita hiuksiin jokaisen pesukerran jälkeen, niin samanlaista kerrostumisvaikutelmaa ei ole enää syntynyt.
En tykkää yhtään! Puolentoista vuoden tauon jälkeen värjäsin hiukset viikko sitten ja sen paketin mukana tulleen hoitoaineen erehdyin käyttämään. Hiuksiin ilmestyi HETI hirveästi hilseen näköistä tavaraa, päänahka tuntui kuin teflonilla kuorrutetulta ja hiukset samoin. Olen ilmeisesti pitkän silikonittoman kauden aikana tottunut ihanaan luonnollisuuteen niin oli melkoinen shokki, ei tee mieli värjätä uudestaan hiuksia, sitä hoitoainetta en ainakaan enää käytä.
Mulla oli ennen todella latteat hiukset kun käytin vielä silikoni-tuotteita, vaan ei ole enää! Oma kiilto on parempi ilman silikonia myös. Ihokaan ei tykkää silikonista, ihmettelin jonkin meikkivoiteen käytön jälkeen että miksi naamaa kiristää ja tuntuu kuin olisi jokin kalvo iholla, vaan silikoniahan sieltä löytyi pienellä präntillä tuotteesta jossa sitä en arvannut olevan.
Tuntuu että hiukset ja iho huutaa happea heti kun silikonia sattuu vahingossakin käyttämään, niin mieluummin olen ilman, vaikka vähän epäedustavamman näköisenä. :)
Täytyy muistaa että hilsehän on useimmiten rasvaisen hiuspohjan ongelma - eli jos sen lisäksi vielä liisteröi helposti rasvoittuvat hiuksensa silikonilla, ei ihme että hilseilee. Kuivan hiuspohjan hilseily taas johtuu nimenomaan siitä kuivuudesta, silloin olisi syytä laittaa myös "sisäinen öljyjärjestelmä" kuntoon eli nauttia öljyä ravinnon mukana - pelkät rasvat ja shampoot kun tuovat vain väliaikasta apua.
Itse en liiemmin karttele, mutta hiusväreissä tuon huomaa kyllä, inhoan ensimmäistä viikkoa värjäyksen jälkeen kun hiukset tuntuvat todella likaisilta jatkuvasti - hyi! :F
Olisiko hyvä neuvo minulle sitten pestä silikonisilla shampoilla&hoitoaineilla, jos hiukseni on TODELLA huokoinen? Vai löytyisikö tähän jokin toinen neuvo?
Minulla siis tarttuu metallia hiuksiin ja kaikki mahdolliset ilman hajut, koska hiukseni ovat niin huokoiset. Todella inhottavaa. :/ Noin muuten hiukseni voivat kyllä hyvin, koska kaikesta huolimatta minulla on pitkät ja todella paksut hiukset.
Neuvoisin sinua kääntymään kampaajasi puoleen, en ole näissä jutuissa mikään asiantuntija vaikka nämä tässä postauksessa esiin tuodut jutut tiedänkin. :) Voisin kuvitella, että huokoinen hius tarvitsee hyvää kalvoa suojakseen, eivätkä silikonit suinkaan ole ainoa kalvonmuodostukseen kykenevä ainesosa. Myös polykvatit muodostavat kalvon, ja samoin jotkut tietyt proteiinit oikeassa molekyylikoossa käytettynä.
Rehellisesti sanottuna kampaajat tietää inci-asioista todella vähän. Usein myytävinä olevia tuotteitakaan ei tunneta muuten kuin valmistajan tai maahantuojan markkinointiteksteistä. Kampaamopuolella ihan oikeasti uskotaan siihen että kampaamotuotteet on yksiselitteisesti parempia kuin muualta ostetut. Myös hinta tuntuu olevan laadun tae.
Sanon sen, mitä (kysyjän hiuksia tuntematta) olen tehnyt omille hyvin huokoisille hiuksilleni: Tehohoidot esim. maskit/haudehoidot (kampaajan tekemät hoidot, joissa hoitavien aineiden sanotaan imeytyvän paremmin kuin perushoitoaineissa, ainakin lopputulos on ollut hyvä) kuurina. Jos kotona tehohoitoja lähtee tekemään niin ensimmäinen pesu kannattaa tehdä syväpuhdistavalla shampoolla, että saadaan niitä epäpuhtauksia pois, kuivataan pyyhkeellä ja levitetään aine.
Jotkut kampaamot tekevät myös "värittömiä" värejä (kestosävyte, ei niin tuju kuin kestovärit, mutta ei ihan niin kestävä lopputuloskaan, ainakin Goldwellin kestosävytteen sanotaan sisältävän myös hoitavia ainesosia), jossa hapetteen avulla viedään hiukseen ikään kuin väri jossa ei ole pigmenttiä, mutta lopputulos on kuin juuri värjätty eli ei niin huokoinen ja kiiltävä.
Jos iho, hiukset ja mieli kestää niin en myöskään erityisesti kehota välttelemään silikoneja, ne on ainakin nopein apu tällaisissa tapauksissa.
t: kampaajaopiskelija
Tämä on kyllä käynyt vuosien varrella harvinaisen selväksi.... :/ Mutta enpä kyllä kampaajia mitenkään syytäkään. Heidän ensisijainen taitonsa on leikata, värjätä ja muotoilla hiuksia, ei tuntea kosmetiikan kemiaa. (Vaikka olisihan se ihan hyödyllinen taito ammattitaidon tueksi...) Monet kauneudenhoidon ammattilaiset, oli sitten kyseessä kampaaja, kosmetologi tai myyjä, uskovat kaiken mitä maahantuojan edustaja tai kouluttaja heille kertoo, ja myyvät tuotteita sokeasti pelkkien markkinointilupausten perusteella. Se on vähän surullista, mutta sellaista tämä ala on. Monet eivät kykene kyseenalaistamaan merkkien edustajien sanomaa, kun hehän ovat merkin ASIANTUNTIJOITA, tajuamatta että edustajien ja kouluttajien tehtävänä on vain vakuuttaa sinut tuotteidensa upeudesta eli myydä, myydä, myydä. :)
En välttele ja joissain tilanteissa ne ovat tosiaan korvaamattomia. Toisaalta en mielellään käytä, jos en näe niille mitään tarvetta, esim. shampoissa.
Vuosia sitten (ehkä 10 tai jopa 15) pesin hiukseni muutaman kerran Fructiksella (ehkä joku 2-in-1 -versio). Pesun jälkeen hiukset näyttivät joka kerta vain likaisemmilta ja likaisemmilta. Pitkät hiukset menivät tahmeiksi klimpeiksi (ei niihin nyt ihan sormet jääneet kiinni ;). Luulin, että shampoo oli vaikeasti huuhtoutuvaa ja hiuksiin jäi vain shampoota pesun jäljiltä. Niinpä huuhdoin ja huuhdoin, mutta lopulta oli pakko vaihtaa shampoota, kun ei mikään auttanut. Jälkeenpäin on tullut mieleen, että onko tuo voinut johtua silikoneista?
Itse suhtaudun tosi neutraalisti silikoneihin. Sellainen asiasta tietämättömien vouhotus aiheesta ärsyttää minuakin. Mutta tämä oli ehdottomasti mielenkiintoisimpia lukemiani kosmetiikkapostauksia pitkään aikaan - suurkiitos siltä. Ja ihanan järkevä asenne sinulla, ei sellaista turhaa vouhotusta. :) Itse käytän silikoneja hiusten latvoissa hoitiksissa ja lämpösuojatuotteissa. Shampoihin en niitä haluaisi, mutta vahingossa sellaisiakin shampoita ostaneena olen huomannut ettei niistä tunnu olevan minulle mitään haittaa. Siksi suhtaudun niihin tosi neutraalisti, jossain ne ovat ihan tarpeellisiakin.
en hirveästi tarkkaile mitä missäkin on, lähinnä teen niin että jos joku tuote ei tunnu hyvälle käytössä, vaihdan sen toiseen. Ja tuohon rispaantuneisiin latvoihin, sanon omalta kohdaltani sen että silloin on aika käydä saksimassa latvoja kampaajalla :)
Kiitos kiitos KIITOS tästä mahtavasta informatiivisesta postauksesta, joka oli kirjoitettu niin, että inceistä mitään ymmärtämätön maallikkokin tajusi kaiken! Ehkä vähän höpsöä, mutta ihan itsetunto nousi ajatellen seuraavaa hiustenhoitotuotteiden ostokertaa; nyt kerrankin tiedän mitä haluan :D KIITOS!
Välttelen, vaikkakaan en vouhota. Mä en koe tarvitsevani silikoneja mihinkään, joten miksi niitä käyttäisin?
Mun silikonittomuus (heh :D) alkoi vuosia sitten, lukion alkumetreillä, jolloin mun päänahka ja hiukset olivat ihan kamalassa kunnossa. Kävin lääkärissä ja leikkasin pitkät hiukset lyhyeksikin, ennen kuin törmäsin ensimmäistä kertaa ekokauppaan ja luonnonkosmetiikkashampoisiin. Hiukset tuli tuuheamiksi ja se hirveä kutina + hilseily hävisi. Silloin tosin markkinat olivat pienet ja vuoden Ole Hyvän käyttö palautti kutinan uudelleen, kaiketi tuotteen suuren suolapitoisuuden vuoksi. Myös sen aikaisilla shampoilla oli todella vaikea pestä ja hiukset takkuuntuivat. Jatkoin kuitenkin ja nyt mulla onkin vallan mainiot shampoot.
Hoitoaineita en levitä tyveen ja jonkin aikaa taisin käyttää ihan tavallisia hoitoaineita. Silloin tällöin silikonihoitoaineeseen turvautuneena oon huomannu, että niskan ja selän iho kuivuu ja kutiaa. Just siltä alueelta, mihin hiukset ylettyvät.
Myös kaikki iholle laitettava kosmetiikka on vaihtunut luonnolliseen. Kärsin silloin lukioaikaan kamalista iho-ongelmista. Siis epäpuhtauksista, rasvoittumisesta, pintakuivuudesta ja mikään voide ei tuntunut kasvoille imeytyvän vaan rullautui pois. Samoin meikkivoiteet. Ne ongelmat hävisivät pitkälti kun siirryin luonnonkosmetiikkaan ja mineraaleihin, erityisesti voiteet imeytyvät ja meikkipohja pysyy varmasti iltaan asti, vaikka tarpoisi aamun sateessa.
Sitä olen miettinyt, tulinko jollain tapaa itse aiheuttaneeksi ongelmani. Silloin yläasteella, kun kaikkien kavereiden naamat kukkivat, mulla ei ollut kerta kaikkiaan mitään iho-ongelmia. Silloin en tehnyt meikkipohjaa, en edes käyttänyt kosteusvoiteita. Mun ongelmat alkoivat vasta siinä täysi-ikäistymisen kynnyksellä, jolloin kosmetiikallakin läträys alkoi. Toisaalta mun ihon pintakuivuus ja epäpuhtaudet eivät ole poistuneet kokonaan, vaikkakin paljon helpottuneet. Kuitekin mulla on selkeästi epäpuhtaampi iho kuin muilla hyvää vauhtia pariakymppiä eläneillä. Että jos tämä on ikään liittyvä juttu, toivon että tämä mun myöhään herännyt teini-iho aikuistuisi jo pian..! :D
Siis poistuneet kokonaan luonnonkosmetiikkaan siirtymisen myötä. Silloin kai ei ongelmien pitäisi johtua ihon tukkimisesta tms. :)
Välttelen, ihan jo senkin takia, että silikonit ovat luonnossa täysin hajoamattomia eikä niiden kertymistä eliöihin ei ole vielä selvitetty.
Samaa mieltä, välttelen. Hassua: en koskaan ole ollut huolissani niinkään ihostani tai hiuksistani, vaan enemminkin luonnosta ja mitä sinne kertyy.
Samaa logiikkaa noudattaen tulisi lopettaa lähes kaiken kosmetiikan käyttö, koska kosmetiikan (sekä ns. luonnon- että tavallisen kosmetiikan) ympäristövaikutuksista tiedetään sangen vähän. :)
Edellisen kommentin voi jättää julkaisematta, sieltä katosi mystisesti pätkä välistä... Piti kuulua näin:
Kiitos! Hyvä, perinpohjainen ja helposti ymmärrettävä teksti silikoneista, lisäsin kirjanmerkkeihin vastaisen varalta. Ihonhoidossa välttelen itse silikoneja ja kaikkea muuta turhaa, mutta ilman hiuksiin jätettävää latvasuojaa en osaisi enää olla.
Jes mikä postaus! Sain vihdoin varmuuden epäilyyni, että incissä oleva dimethicone ei ole sen vesiliukoisempaa jos se on edelleen vain se dimethicone... Mulle on tätä monet kampaajat yrittäneet tuputtaa tuolla perustelulla.
Olen nyt vuoden ajan ollut käyttämättä silikoneja hiustenhoidossa. En tiedä johtuuko hiusten huomattavasti parempi kunto silikonien jättämisestä vai sen myötä hoitavampien tuotteiden etsinnästä, mutta hiuksissa on ainakin nykyään ihan erilainen kiilto kuin silikoniaikoina. Kiilto ei ole sameaa ja muovista, vaan todella "säihkyvää" jos sitä noin voisi kuvailla. Silikonit eivät aiheuttaneet päänahan ongelmia tai muuta, kuljin kai siis alun perin massapaniikin mukana silikonittomien tuotteiden pariin :D Ihana tietää hiustenpesun jälkeen että sileys johtuu oikeasti hoitavista tuotteista eikä pelkästään silikonikasaumasta. Värjään hiuksia shokkiväreillä, eli päättelen värin myös pysyvän heikommin hiuksessa jos sitä ympäröi liukas kalvo (tosin noissa suoraväreissäni voi hyvinkin olla silikonia mutten ole oikeastaan halunnutkaan tarkistaa tuota). Ihonhoidon puolelle en ole tätä vielä onneksi jatkanut, nirppailu hiustenhoitotuotteissa on jo tarpeeksi.
"En kuitenkaan tuomitse silikoneja, sillä ne tuovat kosmetiikkaan monia kuluttajien toivomia ominaisuuksia."
Asian ytimessä, minä en eläisi ilman silikoneja. Paras meikinpohjusteeni antaa meikkivoiteen liukua ihanan tasaisesti kasvoilla - silikonien takia. Parempaa en ole löytänyt. Hamppulatvani saa jopa siedettäviksi - silikonien avulla.
Olkoot vaan muut hysteerisiä, minä pidän rakkaussuhteeni. :) <3
Tuli muuten vielä mieleen, että jotkut ilmeisesti välttelevät silikonia hiuslakassa koska eivät pidä siitä mitä se mahdollisesti tekee keuhkoille kun lakkapilveä joutuu hengittämään. Osaatko sanoa onko tuosta keuhkoille jotain haittaa, olisi mielenkiintoista tietää?
Kieltämättä kiinnostava aihe. Mun tekee usein mieli pukea pölymaski naamalle lakkaa laittaessa. Erinäisten pienhiukkasten hengittäminen on lähtökohtaisesti kyllä huono juttu. Enpä tosin tiedä kuinka pieniä hiukkasia lakkapurkki päästelee.
En valitettavasti tiedä tuosta mitään, voisin kuvitella että hiuslakoissa on paljon muutakin sellaista mitä ei ole terveellisimmästä päästä hengittää....
Tänään tuli telkkarista just ohjelma, jossa sivuttiin runsaan hiuslakan käytöstä aiheutuvia terveyshaittoja. Hiuslakassa on mm. ftalaatteja (muovien pehmentimiä), jotka vaikuttaa hormonitoimintaan ja sitä kautta lisääntymiseen ja voivat kuulemma aiheuttaa jopa syöpää. Lakka on hengitykseen joutuessaan haitallista noiden pehmentimien ja muidenkin aineiden takia.
Ihan järkkyä, en ollut tiennyt moisesta. Ja minäkin ihan surutta joka päivä suihkin lakkaa päähäni niin että ilma on sakeana! :O
Tosi hyvä aihe! Olen itsekin aina pohtinut näitä silikonijuttuja, mitä tulee hiustenhoitotuotteisiin. Kampaajiltakin kuulee niin paljon eri näkökulmia, ettei tiedä mihin uskoa. Joskus olin tosi skeptinen noiden silikonejen suhteen, mutta enää en jaksa stressata niitä, kun tukka on kuitenkin hyvässä kunnossa (siitä huolimatta, että värjäilen sitä vaaleaksi joka toinen kuu :-)
Kokemukset pitkien hiusten pesemisestä silikonittomilla tuotteilla ja silikonia sisältävillä tuotteilla:
Silikonittomat pesevät hyvin mutta jättävät tukan karheaksi ja pörröiseksi ja kaiken muun lisäksi tukka sähköistyy erittäin helposti (en tosin väitä ettei se sähköistyisi ollenkaan silikonia sisältäviä tuotteita käytettäessä :).
Silikonia sisältävissä tuotteissa pesevyys on ihan ok (ei silikonittomien tuotteiden tasolla) mutta lopputuloksena on kyllä terveemmän ja kiiltävämmän näköiset hiukset jonka itse laitan mielummin etusijalle.
Itse tuskin kuitenkaan luovun silikonituotteista niin kauan kunnes hiukset vielä pysyvät kiinni päänahassa :D
Ei silikoneja mun päähän tai naamaan, kiitos. En tykkää niiden tunnusta iholla tai hiuksissa. Hiuksista tulee jotenkin liian liukkaat, ihon silikoni tuntuu tukkivan.
Hyvä ja perusteellinen juttu taas sulta. :)
Hyvä aihe! Itse välttelen silikoneja. Muutama vuosi sitten aloin ihmetellä mikä mun hiuksissa on vikana, kun ne on rasvaiset heti pestyä ja aloin jo olla vähän epätoivoinen mitä niille pitäisi tehdä. Pienen googlailun jälkeen tajusin syyksi hiuksiin kerrostuneen silikonin, joka jäi pois siltä istumalta. Syväpuhdistava shampoo-kuuri vihdoin pelasti tukan. Nyttemmin silikonittomat tuotteet vielä vaihtuneet luonnonkosmetiikkaan. Muotoilutuotteissa yhdessä tosin sitä on. Ja hitsi vie, juuri tuota dimethiconea.
Kyllä on niin huijattu olo!
Ostin eilen apteekista Acnicyl Cream -voidetta akneotsalleni. Valmistaja lupaa näin: "Acnicyl CREAM on ainutlaatuinen tuote, joka sisältää patentoidun yhdistelmän vaikuttavia aineita. Acnicyl CREAM poistaa kuolleita ihosoluja hellävaraisesti, avaa tukkeutuneita huokosia ja estää aknea aiheuttavien bakteerien kasvua."
WWW-sivuilla INCI alkaa näin: Aqua, Cyclodextrin, Squalane, Lactic acid, Dimethicone, Phenethyl dimethicone... ja PAKKAUKSESSA näin: Aqua, DIMETHICONE, Cyclodextrin... Kivasti huijataan nettisivuilla "paremmalla" INCIllä. Mä vielä kysyin, että eikös tuo silikoni ole aika huono ja farmaseutti sanoi, että se on VESILIUKOINEN, ei tuki ihoa. Firman sivut valehtelee omaksi edukseen ts. luo mielikuvan, ettei silikonia olekaan toisiksi eniten.
Tuntuu että joka ikinen rahalla pyörivä systeemi toimii meitä kuluttajia vastaan tekemällä "paskaa", jotta sitten taas ostaisimme lisää ja lisää uusia "loistotuotteita ja ratkaisuja ongelmiimme". Voi jeesus sentään.
Kiitoksia tästä postauksesta! :)
Oho, onpas kieroa...!
Onhan tuossa kyllä hyviäkin aineita heti kärjessä kuten skvalaani ja maitohappo, mutta silikonia kuitenkin niitä enemmän.... on se vaan hölmöä että voiteen pehmeä liukuvuus on "pakko" saada aikaan juuri dimethiconella, kun on mahdollista valmistaa kosmeettisesti aivan yhtä miellyttäviä voiteita myös _ilman_ silikonia. Mutta kaipa kyseessä on myös hinta.... Arvelen silareiden olevan lopulta halvin tie saavuttaa toivottu koostumus.
Itse en haluaisi olla niin rankasti puolesta tai vastaan, mutta päänahkani on päättänyt puolestani. Onneksi XZ ja Erittäin hieno suomalainen sopivat :)
En nyt löydä lähdettä, josta tämän alunperin luin, mutta jutussa kerrottiin silikonien myös palavan hiukseen kiinni riittävän kuumalla muotoiluraudalla käsiteltäessä. Tämä tosin taisi koskea jo todella korkeita lämpötiloja ja lämpökäsittelyiltä "suojaavia" tuotteita, joissa sitten osa silikoneista sulikin hiusten pintaan. Perusajatushan olisi tarkistettavissa tietysti ilman juttuakin etsimällä silikonien sulamispisteet ja vertaamalla niitä suoristusrautojen huippulämpöihin. Olen kuitenkin unohtanut mitä haittoja tästä sulamisesta koitui ja on hassua kammota silikonien sulamista ilman perusteita, joten olisiko joku muu lukenut tästä?
Äh, ei siis sulamispiste, vaan kiehumispiste! Dimethiconella se näkyisi olevan noin 200 celsiusasteen tietämillä, eikä tuo vielä ole käsittääkseni mikään mahdottoman kuuma lämpötila suoristus- tai muotoiluvälineillä.
Mä muistelen, että lämpösuojatuotteissa nimenomaan mainitaan usein tuo "suojaa 200 asteeseen saakka".
Mä en tiedä yhtään kuinka kuumiksi lämpömuotoilulaitteet yleensä kuumenevat.... :P Mutta eivät varmaankaan yli tuon kahdensadan..?
Pikaiseen yhden verkkokaupan ja merkin selailuun perustuen 210 Celsiusta on melko tavallinen huippulukema, mutta mm. Remingtonin Sleek&Smooth kuumenee aina 230 asteeseen saakka (http://sokos.s-verkkokauppa.fi/webapp/wcs/stores/servlet/Tuote2/remington-s5500-sleek--smooth-suoristajamuotoilija/305081/47401/44414/10301). Niissä lukemissa luulisi jo saavansa tuhoa aikaan, jos tuhoa on tullakseen.
Tietysti sillä on varmasti merkitystä, kuinka pitkään hiuksiaan laitteella käsittelee eli ehtivätkö nekin kuumentua yhtä paljon. Lämpösuojatuotteisiin en ole niin perehtynyt, mutta tuollainen "200 asteeseen saakka" -teksti tietysti selvittää paljon.
Jossain 180-210 asteen tietämillä ne lämpömuotoilulaitteiden lämpötilat keikkuvat.
Tässäpä kosmetiikan kemianpuolella toimineen sedän mielipide asiasta: http://colinsbeautypages.co.uk/colin-solves-your-problems-1-silicones/
Minäpä muuten raportoin pian uudestaan, itselläni on toista viikkoa käytössä ensimmäinen luontoshampooni. Itselläni on aina ollut hyväkuntoinen tukka, mutta helposti rasvoittuva. Projektina on vähentää hiustenpesukertoja ja jättää hoitoaine kokonaan pois, mikäli mahdollista.
Kiitos linkistä, täytyykin bookmarkata Colin! :)
Shampooraporttiasi odotellessa..... :)
Nyt on kaksi täyttä viikkoa takana. Shampoo, jota käytin, on BeSave, josta on karkkipäiväblogauskin olemassa. Hoitoainetta en ole käyttänyt yhtään koko aikana.
Hiukset voi huoletta jättää pesemättä joka toinen päivä. Rasvoittuminen paljon vähäisempää, mutta kolmatta päivää en olisi tukkaa pesemättä (tavisshampoiden kanssa joskus tuntui, että tukka on jo samana päivänä sellainen että ei kun uudestaan suihkuun). Tukka on pehmeä eikä ollenkaan sähköinen, mitä pelkäsin. Se kiiltää luonnollisesti ja kauniisti. Kaksi motkotuksen aihetta kyllä keksin: vaahtoaminen on kehuista huolimatta huonoa omiin tottumuksiini. Täällä on kuitenkin aika kalkkipitoinen vesi, lieneekö jotain tekemistä asian kanssa? Toinen on se, että shampoota tosiaan kuluu PALJON. Näyttää tällä hetkellä siltä, että käytän yhden pullon 1-1½ kuukauden aikana, siinä missä normishampoo kesti 2-2½. Eipä silti, ilmoittaudun kääntyneeksi.
Välttelen silikoneja, ja ihan perustellusti. Jos käytän hiusten pesutuotteissa silikonillisia aineita, alkaa pesuväli tihentyä ja loppujen lopuksi etenkin takaraivolle alkaa jäädä "lehmännuoleman" tuntuinen kohta, joka ei enää peseydy. Latvoihin silikoneja voi laittaa hätätapauksessa, siellä ne ovat ihan ok jos tarvitsee pikaista supersilotusta eikä halua nähdä saksia. Ihonhoidossa silikonit ovat täysi turhake, niillä ei ole mielestäni yhtään mitään muuta pointtia kuin saada niitä markkinoijien hehkuttamia "välittömiä tuloksia" aikaan. No, onhan siinä välitöntä efektiä kun laastit silotetta naamaan. :D Välttelen siis, koska haluan ihonhoitotuotteilta jotain oikeaa vaikutusta. Ihmisten, jopa ammatti-sellaisten, tietämättömyys tässä asiassa on kyllä varsin hulvatonta seurattavaa. Jos kahden tuotteen incissä on sama aine, niin se ei muuta kemiallista koostumustaan silloin kun hintalapussa on enemmän numeroita tai jos ostopaikka on kampaamo!
Olet kyllä saanut aikaan hyvän ja tiiviin tekstin tästä aiheesta, mahtavaa. Ekstraplussaa tisseistä ja niiden aiheuttamasta naurunhörähdyksestä. ;)
Niinpä...! ^_^ :D
I hear you. :)
Kiitos informatiivisesta postauksesta! Itselläni on ekoshampoo käytössä, hoitoaine vielä hakusessa tosin. Silikoninen latvasuoja on ihan ehdoton paksuun ja karheaan tukkaan, enkä koe siitä mitään ongelmaa.
Mites muuten sitten nämä syväpuhdistavat shampoot? Puhdistavatko ne näitä silikonijäämiä hiuksista tehokkaasti, vai onko silikonikertymät niillekin ylivoimaisia?
En usko että silikonikertymät ovat millekään shampoolle "ylivoimaisia", kyllä ne lähtevät mutta todella voimakas kerrostuminen saattaa tietysti vaatia useita pesukertoja. Syväpuhdistava shampoo hoitaa homman todennäköisesti nopeammin. :)
Kiitos Sanni tästä valaisevasta tekstistä! Olen itse usein pohtinut silikoneja ja niiden vaikutusta ja tarpeellisuutta. Minulla on samanlaisia päänahkaongelmia (hilseilyä, kutinaa..) ja hetki sitten värjäsin hiukset ja käytin paketissa mukana tullutta hoitoainetta ja heti seuraavana päivänä oli ihan sietämätön olo päänahassa ja oli pakko pestä hiukset. (normaalisti pesen joka toinen päivä)
Olenkin miettinyt, että johtuuko nämä ongelmat silikonista. Siltä vähän vaikuttaisi varsinkin tämän tekstin lukemisen jälkeen.
Oletko muuten huomannut, että vaikuttaako lämpimällä vedelle hiusten peseminen hilseilyyn/kutinaan? Kun joskus minusta tuntuu, että kun huuhtelen todella kylmällä vedellä viimeiseksi, pysyy päänahka rauhallisempana. Olisiko tämä lumevaikutusta?
En ole pannut merkille mitään tuollaista, ja kuulostaa minun korvaani jotenkin hyvin epätodennäköiseltä. Ainakin lämmintä vettä tarvitaan hiuksen ja päänahan kunnolliseen puhdistumiseen, kylmä vesi ei liuota rasvaa ja likaa yhtä tehokkaasti kuin lämmin vesi.
Todella hyvä postaus vaikeista termeistä selkokielellä, kiitos! Kiinnostaisi tutustua noihin INCI-listoihin tarkemminkin, mutta taidan olla vähän laiska ottamaan asioista selvää :/
En ole tietoisesti vältellyt silikoneja, varsinkin koska hiusteni latvat ovat sellaista hamppua että hiuksiin jätettävä hoitoaine on aika must.
Mitä mieltä olet syväpuhdistavien shampoiden tehosta? Eli jos olisin huolissani silikonin kerrostumisesta hiuksiini, miten tehokkaasti tuo syväpuhdistava shampoo oikeasti pesisi ne pois? Olen harkinnut sellaisen hankkimista, koska käytän paljon muotoilutuotteita ja olisi mielenkiintoista saada tukka kerrankin "oikeasti puhtaaksi".
Kyllä syväpuhdistava shampoo pesee mahdolliset jäämät pois tehokkaammin kuin "tavallinen" shampoo.
Itse olen ihmetellyt silikonikammoa hiustenhoidossa. Omakohtaisesti en näe ongelmana sitä, että silikoni kerrostuu kuolleeseen hiusainekseen tehden ne samalla sileäksi ja helposti kammattaviksi. Jos hoitoaineen levittää vain latvoihin eikä se tuki päänahkaa, mikä haitta on kiiltävistä hiuksista vaikka ne olisikin saatu aikaan keinotekoisesti? Eri asia toki jos silikoni aiheuttaa päänahkaongelmia! Käytän aina silikoniotonta shampoota ja silikonista hoitoainetta :)
Ei siinä ole muuta haittaa kuin se, että jos silikonit kerrostuvat oikein kunnolla, muuttuvat hiukset raskaiksi ja sameiksi. Mutta näin "heavy duty" -kerrostumista tapahtuu varmaan vain hyvin harvoilla. :)
Hiuksiahan ei millään oikeasti pysty hoitamaan.
Hiustenhoidossa aineet perustuvat siihen, että hiukseen koitetaan saada kiinni suojaavaa ainetta. oli se silikoonia tai keratiinia tai vaikka kerros öljyä. Kosteuttava vaikutus tulee kun silikoni tai öljy sitoo kosteutta hiukseen. Ikuista vaikutusta hiusten rakenteeseen ei silti voi mitenkään saada.
No no.... :) Onhan se hiuksen kuorruttaminen silottavalla kalvolla myös hoitamista, vaikka et hiuksen sisäiseen rakenteeseen pystykään vaikuttamaan. Käsite hiusten hoito on ainakin minun mielestäni yhtä kuin hiusten käsittelyä aineilla jotka saavat ne pehmeiksi, sileiksi, kiiltäviksi ja helposti kammattaviksi. :) Olivat nämä aineet sitten hiuksen pinnassa kalvona tai imeyvät hiuksen cortexiin. (Esimerkiksi kookos- ja oliiviöljy pystyvät tutkimusten mukaan tunkeutumaan hiuksen ytimeen - ihan oikeasti siis. :))
Itse olen jotain siltä ja väliltä. En suosi tuotteita jotka ovat oikeita silikonipommeja, mutta jos muuten tuote toimii ja tuntuu hyvältä niin ei sen sisältämä silikoni silloin haittaa.
Minulla on kihara ja pikemminkin kuiva kuin rasvoittuva hiuslaatu, joten mitä enemmän silikonipitoisia hiustenhoitotuotteita, sitä enemmän kiiltoa, sileyttä ja liukkautta pörröisyyden ja takkuisuuden sijaan. Eikä muutu lätsähtäneeksi tai elottomaksi, vaikka kuinka silikonin kanssa läträisi... XZ:n öljyhoitoshampoon heitin juuri pois nurkista pyörimästä, kun se ei omalle hiuslaadulle mitään toivottua tehnyt. Harmikseni en muista lähdettä, mutta silikoneja käsitelleessä keskustelussa mainittiin silikonijäämien lähtevän pois jo ihan yhdelläkin pesukerralla, eli eivät mitenkään sen pahemmin tartu. Eihän muuten tarvitsisi latvasuojaakaan pesujen jälkeen lisäillä, esim. BC:n latsvasuojassa juurikin ensimmäisten joukossa dimethiconol.
Kemistien mukaan dimetikoni ei lähde aina yhdellä pesulla, vaan saattaa vaatia useita pesukertoja. Mutta tähänhän vaikuttaa tosiaan kerrostumisen määrä. Tokihan pieni yhden hoitsikan jättämä suojaava kerros lähtee seuraavalla (dimetikonittomalla) shampoopesulla, mutta jos hiuksesi saavat dimetikoniannostuksen useista eri tuotteista ja niitä vieläpä pestään dimetikonipitoisella shampoolla, niin kerrostuminen ei välttämättä lähdekään yhdellä pesulla.
Dimethiconol ei ole sama kuin dimethicone. :) Eli ei kuulu niihin kaikkein voimakkaimmin kerrostuviin. Mutta oli miten oli, silikonien kerrostuvuutta ja poispeseytyvyyttä ei voi mitenkään yleistää, jonkun hiuksissa osa latvasuojien silareista voi säilyä useita pesuja, toisten hiuksissa ei. itse kuvailin tekstissä kuinka jotkut hoitoaineet selvästi jättävät hiuksiini kalvon, joka ei lähde kokonaan vielä seuraavalla pesukerralla. Eli omalla kohdallani asia on toteennäytetty. :) Normaalisti hiukseni ovat shampoohuuhtelun jälkeen hyvinkin karheat ja takkuiset.
Kiitos hyödyllisestä ja mielenkiintoisesta postauksesta! :) Näitä asioita on varmasti moni miettinyt ja aihe tosiaan on jatkuvasti esillä. Ajatus silikonien hieromisesta päänahkaan vähän epäilyttää, vaikkei hilseilyä olekaan esiintynyt. Näin talviaikaan, kun hiukseni lentelevät, en kuitenkaan ole jaksanut stressata silikoneista. Silikonia sisältävät seerumit/hiuksiin jätettävät hoitoaineet ovat hillinnet sähköilevää tukkaani.
Ihonhoidossa ja meikkaamisessa hankin mieluummin silikonittomia versioita. Tosin silikonipitoinen primerini on ihan huippu.
Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Jos joskus on jutunpuutetta, niin kirjoita samantyyppinen "incien myytit muskaksi"-postaus näistä PEG-etuliitteellä ja numerolla varustetuista aineista. Mitä ne ovat, mitä ne tekevät ja miksi niitä on lähes kaikissa kosteusvoiteissa?
Luin taannoin, että ne aiheuttaisivat jopa syöpää ja että niiden laittaminen rikkoutuneelle iholle olisi kiellettyä. Silti niitä on lähes kaikissa perusvoiteissa, joita mm. allergikot ja atoopikot käyttävät, välillä myös rikkinäisine ihoineen. Syöpähuhut - totta vai tarua?
Ikävä kyllä en tiedä PEG-yhdisteistä juuri muuta kuin mitä olen muutamista alan kirjoista lukenut. Tietoni PEGeistä voidaan tiivistää tähän (Paula Begounin kirjasta):
"PEG on lyhenne sanasta polyetyleeniglykoli. Erilaisten PEG-yhdisteiden ja rasvahappojen sekä rasva-alkoholien sekoitukset muodostavat laajan skaalan erilaisia aineita joilla on vaihtelevia ominaisuuksia kosmetiikassa. Ne voivat toimia niin pinta-aktiivisina aineina, emulgaattoreina kuin pehmentäjinäkin."
Niitä on lähes kaikissa kosteusvoiteissa siksi, että PEG-yhdisteitä on niin lukemattomia ja kaikilla erilaisia funktioita. Yhdessä voiteessa voi olla joku PEG-yhdiste emulgoimassa, toisessa voiteessa se taas lisää voiteen viskositeettia ja kolmannessa voiteessa se kuljettaa vaikuttavia aineita syvemmälle ihoon.
Tällaista. :)
Syöpähuhuihin en pysty ottamaan kantaa, sillä niin perehtynyt en ole. Omistamistani kirjoista ainoastaan Rita Stiensin "Totuus Kosmetiikasta" suhtautuu PEGeihin kielteisesti (etoksyloidut yhdisteet ovat luonnonkosmetiikassa kiellettyjä), mutta sielläkään asialle ei anneta mitään perusteluja.
PEGeistä:
Omistan kirjan nimeltä "No More Dirty Looks" (Siobhan O'Connor & Alexandra Spunt, 2010), jossa PEGeistä kerrotaan seuraavaa:
"Polyethylene Glycol [PEG] is widely used in so-called natural cosmetics under other names. --Ugly factor: rashes, acne. Risk factor: Medium. -- PEG was known to cause systemic toxicity in patients who applied it to damaged skin. Some experts say the biggest risk involved is impurities. PEG contaminants can include the carcinogens 1,4-dioxane, lead, nickel, and arsenic. One study says: 'PEGs are readily absorbed through damaged skin and are associated with contact dermatitis and systemic toxicity in burn patients. PEGs were not sensitizing to normal skin.'
Eli ainakin vaurioituneelle iholle PEGeistä näyttäisi mahdollisesti olevan haittaa ja niihin liittyy syöpää aiheuttavien epäpuhtauksien olemassaolon riski. Kirja on saanut paljon suosiota Jenkeissä ja se ruotii helppotajuisesti kosmetiikkateollisuutta tieteellisten tutkimusten pohjalta (mutta luonnonkosmetiikkaa puoltavien kirjoittajien näkökulmasta kirjoitettuna toki, kuten esim. Rita Stiensinkin materiaalit.).Suosittelen tutustumaan, jos ei ole ennestään tuttu! Teoksen kirjoittajilla on myös aktiivinen nettisivu: http://nomoredirtylooks.com/
En itse suhtaudu PEGeihin hysteerisesti, mutta olen iloinen, ettei käyttämässäni luonnonkosmetiikassa niitä sallita. =) Ajattelen, että kai siihen jokin hyvä syy on oltava.
Kiitos asiallisesta silikoni-postauksesta ja muutenkin mainiosta blogistasi, jota hiljaisena lukijana (kerran ennen olen kommentoinut) ahkerasti olen jo pari vuotta seurannut! Tykkään perehtymisestäsi luonnonkosmetiikkaan ja INCI-asioihin, terveestä kriittisyydestäsi kosmetiikkateollisuutta ja markkinointia kohtaan sekä asiallisesta, kärsivällisestä ja ystävällisestä suhtautumisesta lukijoihisi. Kävin blogiasi äänestämässä Blog Awardseissakin muutama päivä sitten. Vaikutat tosi sympaattiselta ihmiseltä, joka ei harkitsematta rupea ihmisiä/asioita tuomitsemaan. =)
Anteeksi superpitkä kommenttini!
Kiitos Helinä! :) Älä nyt ihmeessä pahoittele että jaksat kirjoittaa pitkän ja informatiivisen kommentin josta on hyötyä muillekin lukijoille. :)
Täytyykin tutustua tuohon No More Dirty Looks -kirjaan, vaikuttaa kiinnostavalta. "Harmi" vain, että kirjoittajat eivät itse näyttäisi olevan kemistejä tai ihotautilääkäreitä vaan journalisteja. Mutta täytyy tutustua kirjaan ja katsoa, millä sävyllä se on kirjoitettu.:)
Vältän silikoneja shampoossa ja hoitoaineessa :) Mitenkään muuten en oikeastaan kiinnitä huomiota.
Tykkään käyttää hoitsikoita, jotka sisältävät silikonia, ihan vain sen vuoksi, että tykkään siitä, että saan hiukset helposti harjattua suihkun jälkeen selviksi. Ainakin uskon silikonien (joita luultavasti löytyy myös hiuksiin jätettävistä ja suihkutettavista tuotteista) vaikuttavan asiaan. Ongelma kuitenkin seuraa.. Kerta esim. dimethicone kerrostuu voimakkaasti hiuksiin, saako sitä millään pois? Liukeneeko se ajan mittaan itsestään? Auttaako syväpuhdistava shampoo, vai mikä avuksi?
Kuten kirjoitinkin, dimethiconen kerrostuvuuteen vaikuttaa hiustyyppi ja dimethiconen määrä, eli se ei suinkaan yksiselitteisesti kerrostu jokaisen hiuksiin. :) Ei siis kannata turhaan huolestua. Se lähtee kyllä viimeistään useilla shampoopesuilla ja syväpuhdistavilla.
Itse en tuomitse mitään pelkän ainesosan mukaan -ehkä koska en osaa sellaisia ajatella. Enemmän vaikuttaa se miltä tuote näyttää ja tuntuu iholla.
kiitos informatiivisesta postauksesta :)!
itse käytän kasvojenhoitotuotteina vain luonnonkosmetiikkaa ja meikkipohja on 100% mineraalia joten silareita ei tule naamaan läästittyä. hiuksiin kylläkin, koska tykkään niistä kiiltävinä ;).
'Kuivat ja rispaantuneet latvat kaipaavat nimenomaan sileyttä, kiiltoa ja suojaavaa kalvoa, joten näissä tuotteissa silikoni on enemmän kuin paikallaan!'
- tästä olen kyllä eri mieltä: mielestäni kuivat ja rispaantuneet latvat kaipaavat vain yhtä asiaa, SAKSIA ;).
No tokihan minäkin olen sitä mieltä, että saksiahan ne ENSISIJASSA tarvitsevat, mutta toisilla meistä on kuivat ja rispaantuneet latvat säännöllisestä leikkauksesta huolimatta... ;)
Tutkiskelin myös omia shampoo- ja hoitoainepurkkeja ja sieltähän niitä silikoneja alkoi löytyä! käytän Paul Mitchellin tuotteita ja toimivat kyllä omaan ohueen ja huonokuntoiseen tukkaan aivan loistavasti, silikonien ansiosta tai ei, en vaihtaisi tätä ihanan sileää tukkaa enää en sitten millään :-)
Silikonit auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon. Itse olen kokenut silikoniset kosteusvoiteet ja etenkin BB-voiteet parhaimmiksi iholleni. Hiuksissa silikoni on ehdoton.
Silikonit on hyviksiä <3
Kiitos mielenkiintoisesta tekstista! Itse olen totaalisen tietamaton incien kanssa, mutta kuitenkin kiinnostaa mita sita naamallensa ja tukallensa lattaa ja mista maksaa.
Olen mennyt massan mukana ja ollut hieman hysteerinen silikoonin suhteen, kunnes tajusin luottokasvovoidettani ostaessa, etta dimethicone oli viimeisten joukossa incilistalla ja naamaani on silarista huolimatta aivan loistavassa kunnossa, kosteutettu ja ilman epapuhtauksia. Shampooissa valttelen silikooneja, silla ne latistavat tukan ja tekevat jo valmiiksi liukkaista hiuksistani viela enemman liukkaita.
Minä olen valintani joutunut pakon edessä tekemään. Ennen en stressannut inceistä lainkaan, mutta kun pilasin hiukseni liiallisilla käsittelyillä, aloin vasta kiinnittää huomiota hiustuotteissani oleviin aineisiin ja selvitellä mitä ne incissä möllöttävät sanahirviöt oikeasti ovat.
Aluksi aloin käyttää kampaamosta saatavia 'superkosteuttavia' tuotteita, esim. Davinesin Love Smoothing-sarjaa. Lopetin myös aivan kaikkien lämpökäsittelyiden teon hiuksiini.
Kuitenkaan toivottua muutosta ei tullut. Käyttämieni davines-tuotteiden inci pusrsusi eri silikoneja. Näiden aikojen jälkeen olen haudannut kaikki luuloni silikonien 'hoitavasta vaikutuksesta'. Jostain syystä minun luonnonkiharani eivät saa silikoneilta mitään, varsinkaan parantavaa vaikutusta.
Asiat lähtivät parempaan suuntaan, kun löysin luonnonkosmetiikan. Laveran hoitoaine on pelastanut hiukseni. Ennen käytin jätettävänä hoitoaineena L'anzan (kampaamotuote) voidemaista jätettävää, ja usein sen lisäksi silkkitippoja (toisin sanoen supersilikoni-tippoja)latvoihin. Nykyään laitan jätettäväksi ainoastaan pienen silauksen kookosöljyä, siis hyvin pienen. Hiukseni voivat paljon paremmin.
Vastikään hiusteni kunnon parannuttua halusin kokeilla 'normaaleja hiustuotteita', joten kävin ostamassa kampaamosta mielestäni lupaavalta vaikuttavia tuotteita. Hiukseni muuttuivat kuitenkin lähes välittömästi karheammiksi ja huonomman oloisiksi. Minut on siis näköjään tuomittu luonnonkosmetikaan käyttäjäksi hiustuotteissa, vaikka niin en sattuisi haluamaankaan :D
Haluaisin Sanni tietää, mitä käytät hiuksissasi jätettävänä hoitoeineena? Toivoisin saavani sinulta vastaukseen tähän kysymykseen, vaikka muuten et kirjoitustani kommentoisikaan!:)Meillä on nimittäin hyvin samanoloinen hiuslaatu (kuvien perusteella).
Minä en haluiaisi olla silikoni-vihaaja, mutta elämä on minusta sellaisen tehnyt ;D
Luonnonkiharoille hiuksille luonnon öljyt ovatkin usein parempia kuin silikonit, sillä ainakin itse kaipaan tukkaani eniten juuri pehmeyttä. En sitä silikonien tuomaa "muovimaista" pehmeyttä, vaan sellaista taipuisaa, "luonnollista" pehmeyttä. Ja kuten olen täällä blogissa erittäin usein tuonut esiin, sen pehmeyden saavutin parhaiten kun aloin lisäämään hoitoaineisiin öljyjä. Eli ymmärrän kyllä totaalisesti mistä puhut! :)
Esimerkiksi hiusvärien mukana tulevat suuuuupersilottavat hoitoaineet jättävät hiukset huuhdellessa niin silkkisiksi ettei mitään järkeä, mutta kuivuttuaan hius on jotenkin, no, muovinen. Sileä, kyllä, ja kiiltävä, mutta ei sillä tavalla pehmeä kuin mitä vaikkapa kookosöljykäsittelyn jälkeen. "Entisessä elämässäni" pidin noita hiusvärien mukana tulevia hoitiksia parhaina mitä maa päällään kantaa, mutta sen jälkeen olenkin tutustunut hiustenhoidon raaka-aineisiin vähän tarkemmin. ^_^
Suosikkini on ollut jo vuosia Nexxuksen Luxxtress. Se on vaan ihan törkeän hyvää ainetta. Incistä löytyy dimethicone, mutta ihan viimeisten joukossa. Ensimmäiset kymmenen ainesosaa ovat pantenoli, setyylialkoholi ja läjä kasvi- & kukkauutteita. :) Todennäköisimmin selvittävästä vaikutuksesta vastaavat kuitenkin myöhemmin incistä löytyvät kvatit.
Tykkään ettei shampoissa, hoitsikoissa, jätettävissä eikä kosteusvoiteissa kasvoille olisi silikoneja. Joskus voin näissä "antaa anteeksi", mutta ihan joka päiväisessä käytössä en, esim silarishampoo saa päänahan kutiamaan.
mielenkiintoinen postaus!
http://powderpuff-powderpuff.blogspot.com
Oma suhtautumiseni asiaan on hieman sellainen epämääräinen "ehkä parempi varoa varmuudeksi". Kun on kerrottu, että silikonit ja sulfaatit ovat pahasta, niin niin kai sitten. En kuitenkaan omissa hiuksissani näe hirveästi eroa käytönkö kalliimpaa tuotetta (tosin Joico, Redken etc ei ole tullut vielä testattua), XZ:ta vai sen silikonipommia...varmaan siksi, että yleensä käytän sekaisin shampoita/hoitoaineita eli esim. 2 krt viikko XZ, 1 krt se Tresemme. Hiukseni sinänsä ovat ulkonäköni paras osa, pitkät ja paksut, joten pitäisi varmaan kiinnittää enemmän huomiota. Yksi asiaan vaikuttava tekijä on, että esim. hoitoainetta kuluu aivan tajuton määrä, joten esim. tuo XZ on hintansa puolesta saanut kelvata.
Iholla silikonia käytän vain silloin tällöin ihohuokosia peittävän primerin myörä ja kyllä siitä tulee jostain syystä sellainen vaistonvarainen "yäh" ajtus, että tukkii ihohuokoset, on se sitten totta tai ei.
Moikka! Tuntuu vähän hassulta kysyä melkein samaa asiaa kuin monet muutkin mutta antaa nyt mennä... Eli huomasin viime syksynä, että minulta alkoi irtoilla paljon enemmän hiuksia kuin normaalisti ja kampaajakin huomasi saman kun pari viikkoa sitten leikkasi tukkaani. Tämän postauksen myötä tuli mieleen tarkistuttaa shampoot, hoitoaineet ja lämpösuojat että mitäs ne oikein sisältävätkään...Hoitoaineessa 11. ainesosa dimethiconea ja heti seuraavana PEG-12 dimethiconea. Shampoossa 10. ainesosa oli divinyldimethicone/dimethicone copolymeriä ja vasta häntäpäässä kaikenmaailman siemenöljyt yms. Lämpösuojassa heti kolmantena lymyää dimethicone. Kaikkien tuotteiden hinnat pyörivät 30e paikkeilla kampaamoissa, joten tyhmänä ajattelin silloin niiden olevan myös hyviä. Olisiko mahdollista että runsaan silikonimössön määrä olisi jämähtänyt hiuspohjaani ja näin aiheuttanut hiustenlähtöä? Syväpuhdistava shampoo on heti seuraavana ostoslistalla...Kiitos käytännöllisestä ja mielenkiintoisesta blogista!
Lämpösuojissa on muuten lähestulkoon aina silikonia, sillä se toimii hyvän eristeenä hiuksen ja lämmön välillä. :)
Kuvailemissasi tuotteissa ei ole mitenkään runsaasti silikonia, kun ainesosat ovat vasta sijalla 10 ja 11 jne. Incissä n. ensimmäiset 6-8 ainesosaa ovat ne, joilla on eniten merkitystä (joita on eniten).
En usko, että hiustesi irtoilu johtuu silikonista. En ylipäänsä usko, että silikonikertymät voivat saada hiuksen irtoamaan, vaikka ne hilseilyä voivatkin aiheuttaa. :)
minä pesen päänahkani vuoksi tukan urtekramilla, jota käyttäessä päänahka kutiaa vähiten. luulen silti, ettei kutina ole ainakaan pelkästään silikonien syytä, vaan ehkä sulfaattien tms. olen pärjännyt hyvin vaikka kokonaan ilman hoitoainetta siihen saakka, että hiukset ylittivät hartiamitan. yhtäkkiä olen alkanut saada takkuja, mutten haluaisi kamalasti lyhentää. pitänee ostaa jotain supersilikonista hoitista latvaa varten.
en ole erityisen silikonivastainen vaikka voisin olla varovainen. mä luulen että noihin alkaa kiinnittää ihmiset huomioo jos ne kovasti innostuu 'vihreistä' asioista jne. TAI jos niillä on ongelma. voisin tiivistää oman kiinnostuksen puutteeni sillä että minua on onnistunut hiusten ja ihon kanssa, ne ovat aina olleet normaalin hyväkuntoiset, ja hukset etenkin paksut ja kiiltävät. teininä käytin monta vuotta halvimpia-shampoo merkkejä, joista kampaaja kauhistui sen kerran kun sinne eksyin. sitten siirryin kalliisiin kampaamotuotteisiin enkä juuri huomannut eroa. nykyään käytän edelleen kampaamoshampoota (Tigi Bedhead), mutta muutettuani ulkomaille hiukseni eivät jostain syystä enää kaipaa hoitoainetta. tai siis ei tunnu siltä. hiukset ovat yksinkertaisesti hyvän oloiset, tuuheat ja ei-takkuiset, ilman hoitoainetta. hiusongelmat on siis varmasti monen osan summa, sää, vesi, hormonit, hiustyyppi... silikonit voi olla yksi asia mikä tuottaa ongelmia, mutta luulen että niitä syytetään joskus turhastakin.
Hei Sanni,
palaisin vielä tähän silikonikeskusteluun.
Mitä mieltä olet tai mitä tiedät siitä, että tämä raskain silikoni, dimethicone on esim. silmänympärysvoiteessa veden jälkeen TOISELLA sijalla?
Voiko se siinä olla sen verran pienimolekyylisessä koostumuksessa, että muut aineet kykenevät vaikuttamaan myös ihoon? Vai voisiko todellakin olla niin, että se blokkaa kaikki muut ainesosat "turhina"?
Olen jonkin aikaa seuraillut monien kosmetologien hehkuttamaa Dermalogica-sarjaa ja tarkemmin tutkittuani pakkausta huomasin eräässä sy-voiteessa todellakin dimethiconen olevan ensimmäisenä vaikuttavana aineena! Olin melko ällistynyt...
Jäin siis miettimään tämän silikonin molekyylikokoa ja ylipäätään koko tuotteen "tehokkuutta".
Asiasta vielä toiseen. Blogisi kerrassaan mahtavista infopostauksista ja tuotearviosta olen alkanut kiinnostumaan Lavera-sarjasta. En ole tähän asti kokeillut luonnonkosmetiikkaa, mutta toki mielelläni laitan iholleni aineita, jotka ovat sisältävät suuremmilla annoksilla niitä tehoaineita, joita monissa kalliissa tuotteissa ei juuri ole nimeksikään, mutta mainonnassa niitä korostetaan.
Luonnonkosmetiikka ei ole herättänyt kiinnostustani sen mielikuvan perusteella, että ne ovat huonosti imeytyviä, rasvaisen/öljyisen tuntuisia ja siten ei miellyttäviä käyttää.
Laverasta olet kuitenkin kirjoittanut sen olevan jotain aivan muuta, kuin mielikuvani (ja toki parista muustakin merkistä).
Mitä tuumit näistä ajatuksistani? Ja iso kiitos jo etukäteen, jos ehdit vastailla!
Käydessäni opintovierailulla SIM Finlandilla, SIMin kemisti piti meille luennon ja esitin hänelle tuolloin saman kysymyksen silikoneista. Olin siis itse ollut siihen saakka siinä uskossa, että silikoneilla voisi olla kyky estää muita aineita imeytymästä ihoon. SIMin kemisti vaikutti suorastaan turhautuneelta kun esitin kysymykseni. ^_^ (Varmaan ajatteli että "hohhoijaa näitä tyyppejä jotka on lukeneet netistä silikoninvastaisia juttuja...) Hän sanoi, että silikoni ei estä toisten aineiden imeytymistä. Varmasti voiteeseen valitun silikonin molekyylikokokin siihen vaikuttaa. Muistan hänen selittäneen myös jotain siitä, ettei voida varmuudella tietää missä "järjestyksessä" kosteusvoiteen eri molekyylit iholla vaikuttavat, mikä toisaalta pitäisi sisällään sen mahdollisuuden että jos vaikkapa dimetikoni ehtii vaikuttamaan ekana niin eikö se sitten muka estäisi pienempimolekyylisten aineiden imeytymistä, mutta joka tapauksessa kemisti vakuutti ettei silikoni ainakaan missään nimessä yksiselitteisesti estä toisten aineiden imeytymistä. :) Sekava selitys, mutta parempaa tietoa minulla ei ole.
Dimetikoni on esimerkkisi sy-voiteessa toisella sijalla varmastikin silottavan ominaisuutensa vuoksi, eli se täyttää hyvin sy-alueen juonteita. En pitäisi kyseistä voidetta minään huippukosteuttavana, mytta tasoittavana kyllä.
Nämä on kyllä ihan sairaan mielenkiintoisia juttuja, minäkin mietin niitä kaiken aikaa... Haluaisin kotiin oman pienen kotikemistin joka voisi aina tarpeen tullen selittää auki näitä asioita! ^_^
Mitä tulee ajatuksiisi luonnonkosmetiikasta, Lavera ei ole ainoa ekosarja jolla on ohuita, miellyttäviä koostumuksia. Tosin suosittelen silti mielelläni Laveraa, sillä heillä on niin laaja valikoima ja jokaiselle ihotyypille on helppo löytää jotain. Esimerkiksi Mádaran normaalin/sekaihon kosteusvoide on myös erittäin ohutta ja helposti imeytyvää, samoin blogissa hehkuttamani Oliv' by La Clareen antioksidanttivoide. Oliv' Antioksidanttivoiteessa ja Laveran My Age -päivävoiteessa on kaikkein sileimmät ja kosmeettisesti miellyttävimmät koostumukset joihin olen toistaiseksi luonnonkosmetiikkamaailmassa törmännyt.
Laveran Faces-sarja on muuten uudistumassa keväällä, pääsen sitten varmaan testaamaan uusia koostumuksia. Toivotaan että ne ovat entistä parempia! :)
Kiitos paljon vastauksestasi!
Ovat nämä kosmetiikan kemian jutut todellakin mielenkiintoisia!
Voisihan mietiskelyt tästäkin mainitsemastani sy-voiteesta ratkaista sillä, että ensin laittaa iholle jotain muuta (esim. ohutta kuivaöljyä hoitamaan ja sitten sen silottavan voiteen päälle, jos silotusta kaipaa. ;)
Tätä Laveran My Age-linjaa olen juuri "sillä silmällä" seuraillut, joten ehkä seuraavaksi kokeiluni suuntautuvat siihen juurikin siksi, että jo ikäni puolesta haluan jatkuvasti käyttää seerumeita rutiineissani.
(Tästä seerumista linjassa en nyt varmuudella ulkomuistista tiedäkään, mutta se selvinnee ottamalla aiasta tarkemmin selvää.)
Kiitos vielä vastauksestasi!