19.08.2013

Karkkipäivän munaviikko: kiinalaiset teemunat

Älkää nyt ihan revetkö, mutta Karkkipäivässä on tällä viikolla teemaviikko.

Munaviikko. :)

(Huumorilla maustettuna mutta kyllä munat ovat myös asiaa :D))

Muistatteko, kun minulla oli sivupalkissa joku aika sitten ehkä hieman odottamaton munakysely? Se oli pohjustusta tähän viikkoon. :) (Laitoin kyselyn täksi viikoksi takaisin esille.) Syön itse tosi paljon munia ja minua kiinnosti tietää, missä muodossa Karkkipäivän lukijat munansa nauttivat. Oma suosikkini on perinteinen täytetty munakas, teidän lemppari kovaksi keitetyt munat.

Haluan tällä viikolla nostaa viihteellä ja rakkaudella esiin tämän kaikille tutun pienen superruoan, joka taipuu moneksi. Joka aamulle on luvassa oma munareseptinsä, ja olen kokeillut myös itselleni aivan uusia valmistustapoja. * * Viikon aikana ilmestyy myös muun aiheisia postauksia, munajutut ovat vain aamuextra! :) * *

Otan mielelläni vastaan uusia ideoita miten valmistaa kananmunia, joten jos juuri Sinä "haudot" jotain nokkelaa munareseptiä, ilahdun jos laitat sen tänne jakoon!

Karkkipäivän Munaviikko, olkaa hyvä. :)

. . .

Maanantain munaruokana kiinalaiset, marmoroidut teemunat.

Munaruoat_TeaEggs_

Nämä munat eivät ole valmistuksensa puolesta mikään pika-snack, joten jos mielii saada aamiaiseksi kauniisti kuvioituja munia, ne kannattaa tehdä jo edellisenä iltana. Keittoaika munille on melkein 2,5 tuntia...!

Munaruoat_TeaEggs

Ohje:

Vaihe 1. Laita munat kattilaan ja päälle vettä sen verran että munat peittyvät. Kiehauta vesi, nosta kattila liedeltä ja anna munien seistä vedessä kannen alla 15-20 minuuttia. Nosta munat kattilasta ja jäähdytä kylmän valuvan veden alla. Lyö lusikalla kevyesti kuoren pintaan halkeilevat kuviot.

Keitä 2 dl vahvaa mustaa teetä.

Munaruoat_TeaEggs2

Vaihe 2. Kiehauta kattilassa uusi vesisatsi. Lisää veteen 1 tl suolaa, 2 tl soijakastiketta, 2 dl teetä, 2 murennettua tähtianista ja yksi kanelitanko. Lisää munat, vähennä lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä 2 tuntia.

Nauti lämpiminä. (Itse nautin kylminä koska valmistin munat edellisenä iltana.)

Munaruoat_TeaEggs3

Olin erittäin utelias näkemään, millaiseksi munan rakenne muuttuu yli kahden tunnin keittoajalla. Yllätys; se ei muuttunut miksikään verrattuna tavalliseen, kovaksi keitettyyn 12 minuutin munaan.

Teemunien maku? Noooh, olisivat nämä voineet vähän persoonallisemmiltakin maistua. :) Teen ja mausteiden maku oli aika mieto. Ilmeisesti niitä voisi siis lisätä enemmänkin...? Asiaan vaikuttaa luonnollisestikin kattilassa olevan veden määrä. Alkuperäisessä ohjeessa puhutaan vain määrästä, joka peittää munat.

Harjoituksella teemunista saisi varmaan tosi kauniita, edustavia munia aamiaispöytään, mutta valmistusaika on vähän turhan pitkä. Maun puolesta munat eivät myöskään olleet vaivan arvoisia, mutta oli kiinnostavaa kokeilla! :)

13 comments on “Karkkipäivän munaviikko: kiinalaiset teemunat”

  1. Hah! :D Äiti tekee näit aina välillä, mutta ei se kyllä harrasta tollasta rumbaa vesien vaihdon tms kanssa... Tai en oo ainakaan huomannut :P Musta tuntuu, että se vaan keittää munia kovalla lämmöllä, koska silloinhan ne munat hajoaa itsestään eikä niitä kuoria tarvitse erikseen rikkoa? Eikä me taideta käyttää kanelia, koska se ei kai oo kiinalainen mauste... Ei ainakaan tuu mieleen yhtään kanelista kiinalaista ruokaa :P Muutenkin kaneli on aika epäpidetty mauste, koska se lisää "tulta" kehossa jne, ja se on tietty pahaks :D Ei mee ying yangit tasan tai jotain. Tykkään kans kiinalaisista haisumunista, mutten tiiä miten niitä valmistetaan :( Niitä taitaa saada ihan valmiinakin jostain aasialaisista kaupoista. Jos nyt muistan oikein, ne on valmistettu jotenkin hautomalla liemessä monta viikkoa. Se valkuainen muuttuu ihan läpinäkyvän metsänvihreeks prosessin seurauksena :D Nam! Mut haisee tosiaan ihan sairaan pahalle.

    Vastaa

    0
    1. Eikä me taideta käyttää kanelia, koska se ei kai oo kiinalainen mauste… Ei ainakaan tuu mieleen yhtään kanelista kiinalaista ruokaa :P

      Totta, nyt kun mietin niin en minäkään ole koskaan tainnut törmätä mihinkään kanelilla maustettuun kiinalaiseen ruokaan. Tuo ohje löytyi joltain amerikkalaiselta sivustolta, ilmeisesti ei mikään kovin autenttisen kiinalainen resepti sitten... :D

      Se valkuainen muuttuu ihan läpinäkyvän metsänvihreeks prosessin seurauksena :D Nam! Mut haisee tosiaan ihan sairaan pahalle.

      Äääk, kuulostaa ällöltä mutta noita voisi maistaa ihan uteliaisuudesta! :)

      Vastaa

      0
    1. Heh, pitäisi Nyyssölän näemmä päivittää kotisivujaan! Youtubesta löytyvät siis kaikki Gymlogit :)

      Vastaa

      0
  2. Hienon näköisiä eittämättä!! Kyllä ne kiinalaiset keksii ruuasta kaikkea esteettistä. Ja taas mielenkiintoinen ruoka-aihe, näitä lukee tosi mielellään!!

    Mutta mitenköhän munien ravintoarvoille käy? Tarkoitan siis, että tuhoutuukohan niistä esim. vitamiinit, kuten kasvisten ja marjojen keittämisestä sanotaan?

    Samaa olen miettinut lihan kohdalla, sillä onhan selvää, että tartar-pihvissä on kaikki lihan ravintoaineet, kun taas pitkään haudutettu liha on ylikypsää ja vitskut ja entsyymit tiessään.. Kai sama pätee kalaan (esim. sushi verrattuna uunikalaan jne.) ja muniinkin ja erityisesti kaikkiin kasvikunnan tuotteisiin.

    Olisihan se ihanteellista pupeltaa ruoka niin raakana kuin mahdollista, mutten ole kuitenkaan raakaravinnon ystävä suoranaisesti. Silti usein mietin kypsennyksen vaikutusta ruuan ravintoaineisiin, ja tässä silmään pisti tuo munien piiiitkä keittoaika. Tosin, tuskin kukaan syö aina pelkkiä marmoroituja munia, joten tuleehan muustakin ravinnosta niitä vitamiineja.

    Oletko kuullut munien keittämisestä pelkässä soijakastikkeessa? Jostain luin, että niinkin aasialaiset niitä valmistavat, ja mietiskelin, että tuokohan se muniin makua vai väriä vai mitä? En ole itse kokeillut, kun en ole vaan raaskinut "tuhlata" soijakastiketta niin paljoa..

    Vastaa

    0
  3. "Laita munat kattilaan ja päälle vettä sen verran että munat peittyvät."
    Eih, ärsyttää aina kun kuulen tämän, sillä mokomathan kelluvat! :D
    Muistan kun ensimmäistä kertaa päätin keittää itse munia ja äiti neuvoi juurikin laittamaan vettä niin että munat peittyvät, ja eihän ne peittyneet vaikka kattilan laittoi aivan täyteen vettä!

    Vastaa

    0
  4. Itse syön useimmiten mikromunia, koska en jaksa alkaa keitttelemään yhtä munaa. On tosi kätevää; muna rikotaan kuppiin, sekoitetaan, kansi päälle ja mikroon minuutiksi. Tosin maku ei ole yhtä hyvä kuin keitetyssä. Taitaa olla joku 80-luvun juttu nämä mikrokupit, en tiedä myydäänkö enää missään.

    Vastaa

    0
  5. http://chemistry.about.com/b/2008/10/16/are-century-eggs-soaked-in-horse-urine.htm

    Joskus aikanaan väittivät, että kiinalaiset teemunat on keitetty hevosen ureassa. Kiinan kulttuurihistorian tunnilla (en muista minkä aikakunnan keisari), nimenomaan piti siitä "oikeasta suolaisesta mausta.

    Toinen tapa kypsyttää noita "teemunia" on ollut lantakasa, siis silloin joskus muinoin.

    Nykyisin niihin Pekingissäkin käyttävät soijaa keitinvedessä saadakseen sen suolaisen maun.

    Vastaa

    0
  6. Pieni terveyshifistelijä sisälläni sanoo, että keltuaiset raakana smuutsiin ja valkuaiset miedolla lämmöllä valkoisiksi. Perusaamiainen on miedohkolla lämmöllä paistetut munat, joiden keltuainen jää mahdollisimman raa'aksi, mutta valkuainen jähmettyy. Ei ole aina niin helppoa kuin miltä kuulostaa! :D

    Mutta tulee niitä kananmunia nautittua myös sellaisessa muodossa, että keltuainen jähmettyy tai sitten koko muna raakana. Välillä pitää vaan muistaa pitää taukoa munista, ettei herkisty liikaa.

    Vastaa

    0
  7. huh, syötkö sä siis joka päivä munia? :o itsekin tykkään munista ja pidän niitä arvossaan myös ravintoarvojensa puolesta, mutta mulla menee huono kolesteroli aivan super-koholle jos syön niitä joka päivä, ja lopulta siitä ylenmääräisestä munien mättämisestä tulee vaan öklö olo. harmi, sillä munat olisivat hyvää pikaruokaa ja sopisivat vähä-lihaiseen treenaajan ruokavalioon mainiosti :) varmaan tääkin on niitä yksilöllisiä asioita, toiset onnekkaat voivat syödä jotain herkkuja rajatta :D ja tämän hetken suosikkitapani munille on kokkeli Gordon Ramsayn tapaan: http://www.youtube.com/watch?v=HKWsOLR4wOE

    Toi resepti on jännä, kun sitä on noudatettava prikulleen, että lopputulos olisi juuri se täydellinen herkku joka sen kuuluu olla :) kannattaa kokeilla, täydellistä!! :)

    Vastaa

    0
    1. huh, syötkö sä siis joka päivä munia? :o

      Kyllä. Munattomat päivät ovat hyvin harvinaisia.

      Täytyykin kokeilla tuota Ramsayn kokkelia! :) Kiitos linkistä!

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat