30.06.2019

Hyvää oloa Frantsilassa vanhalla sukutilalla - tämä paikka on helmi

Tämä paikka on jotain aivan ihanaa. 

Ja tämä juttu voisi olla aiheeltaan sekä "Kotimaan matkailun helmipaikkoja" että "Aromaterapian perusteita Frantsilan kurssilla" - sen voi lukea kummastakin vinkkelistä. Tulisin tänne mielelläni lomailemaan ilman kurssejakin. <3

Frantsilan luomuyrttitila tuotteineen on varmasti tuttu jo valtaosalle tämän blogin lukijoista, joten yritys ei varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa. Sellaiset voi halutessaan käydä lukemassa edellisestä jutustani, kun vierailin Frantsilassa viime syksynä.

Osallistuin toukokuussa Frantsilan kutsumana Aromaterapian peruskurssille Frantsilan Hyvän Olon Keskuksessa Hämeenkyrössä.

Olen vieraillut keskuksessa kerran aiemmin vuosia sitten ja tiesin jo odottaa tunnelmallista miljöötä. Siltikin kurssiviikonloppu ylitti odotukset. <3 Muistelen tuota aurinkoista viikonloppua maalaisidyllin keskellä vieläkin valtavalla lämmöllä. Saisiko kelata aikaa taaksepäin ja elää viikonlopun vielä uudelleen..?

Minusta, urbaanista taiteilijaperheen kaupunkilaiskasvatista on kehkeytynyt viime vuosien saatossa oikea maalaisromantikko ja peltofiilistelijä.

Teininä "lande" oli tylsintä mitä tiesin, ja nuoren kuopiolaisnaisen silmissä siinsivät vain helsingit ja tampereet ja isot kirkot. Sitten väliin tuli Ahvenanmaa ja monia muita maaseudulle myönteisesti altistavia tekijöitä. Vilkas maailma sisälläni löysi maalaisympäristöstä rauhoittavan ja tasapainottavan elementin ja nyt maaseudusta on tullut asia jota arvostan ja vaalin elämässäni suuresti.

Hyvän Olon Keskus toimii Frantsilan perustajan Virpi Raipala-Cormierin vanhalla sukutilalla Kyröspohjan kylässä Hämeenkyrössä.

Keskuksessa on vilkasta kurssitoimintaa ja siellä järjestetään luentoja, kokouksia ja hyvinvointipäiviä yrityksille ja erilaisille ryhmille. Lisäksi tila tarjoaa täyden hoidon majoituspalveluja lomapaketteineen. Tilaa on vuodesta 2001 emännöinyt Aija Lento, joka kokkaa vieraille yrteillä ja intialaisilla mausteilla höystettyä luomuvoittoista kasvisruokaa sekä vetää kasvisruokakursseja ja hemmottelevia hoito-ohjelmia.

Keskuksessa on myös Taikapalsami-yrttipuoti jossa myydään niin Frantsilan kuin muiden merkkien kosmetiikkaa sekä alan kirjallisuutta.

Miltä kuulostaisi viikonloppu maaseudun rauhassa yrttisaunasta, ayurvedisistä hieronnoista ja luontopoluista nauttien, heräten runsaan aamiaspöydän ääreen tilan tunnelmallisessa, vanhan ajan patinaa henkivässä tuvassa?

Alueella on mukavia helppokulkuisia luontopolkuja ja mahdollisuuksia pysähtyä uimaan ja nuotiokahveille, mutta jo käyskentely tienpennarta pitkin kuvankauniin maiseman keskellä tai torkkuminen pihakeinussa ovat omalla kokemuksellani mitä mainiointa ajanvietettä tässä rauhallisen oleilun tyyssijassa. <3

Tämä juttu on kuvitettu Hyvän Olon Keskuksen pihapiirin ja ympäristön maisemilla. Jos ette niin aromaterapiasta välitäkään, nauttikaa kauniin suomalaisen maalaismaiseman kauneudesta. :)

Nyt vietetään kuitenkin viikonloppu aromaterapian parissa. Kaksipäiväisen kurssin luennoitsijana toimi suomalainen, Itävallassa vaikuttava diplomiaromaterapeutti Päivi Blöchl.

Ensimmäisenä päivänä keskityimme aromaterapian määrittelyyn ja eteerisiin öljyihin, toisen päivän aiheena olivat erityisesti kukkaisvedet ja kasviöljyt. Blöchl osoittautui valtavan inspiroivaksi opettajaksi jonka innostavaa, selkeää ja käytännönläheistä opetusta oli helppo seurata.

Opin viikonlopun aikana paljon uutta, ja olen nyt entistä enemmän innostunut kukkaisvesistä. :) Nyt niiden hoitavat ominaisuudet avautuivat minulle viimein kunnolla.

Aromaterapia on erittäin laaja alue eikä kahden päivän kurssilla vielä ehditä syventyä öljykomponenttien kompleksimpiin detaljeihin. Joissain asioissa Blöchl oli päätynyt turvallisuuden näkökulmasta yksinkertaistamaan, kuten aiemmin esiinnostamissani sitrusöljyissä. Kurssilla opimme, että kaikki sitrusöljyt ovat fototoksisia, mutta käytännössä näin ei kuitenkaan ole. Toiset öljyt ovat fototoksisia, toiset valolleherkistäviä.

Blöchl selvensi minulle jälkikäteen, ettei aloittelijoiden kurssilla ryhdytä tekemään tässä eroa koska opetuksessa ei mennä vielä biokemian puolelle. Tällä tavoin vältetään se, ettei joku vahingossa "tee öljyjen kanssa tyhmyyksiä". :) Ammattilaiset eivät suosittele puristettuja eteerisiä öljyjä iholle auringossa hedelmästä riippumatta.

MITÄ ON AROMATERAPIA?

Kasvien eri osista kuten kukista, lehdistä, hedelmien kuorista, pihkasta ja juurista saadaan erilaisilla menetelmillä tuoksuvia öljyjä, jotka vaikuttavat ihmiseen kokonaisvaltaisesti. Aroma = kasvin tuoksu, terapia = kasvin hoitava ominaisuus.

Öljyjen kemiallisesta koostumuksesta riippuen ominaisuudet voivat olla piristäviä, rauhoittavia, antiseptisiä, kosteuttavia, desinfioivia, hyönteisiä karkottavia, hormonitoimintaan vaikuttavia jne.

Kirjasin kurssin valtavasta informaatiosta avainasioita, joiden arvelen kiinnostavan kauneus- ja kosmetiikka-aiheisen blogin kuten Karkkipäivän lukijoita.

Usein mielletään, että eteerisillä öljyillä on vaikutuksia lähinnä mielentilaan - tai ainakin me asiaan perehtymättömät ajattelemme niin. Ja tottahan onkin, että aromaterapia näyttäytyy tavalliselle kuluttajalle yleisimmin juuri mielialaa kohottavien tuotteiden kuten aromalyhtyjen ja saunassa käytettävien löylytippojen muodossa, tai hajuvesissä. Mutta eteerisillä öljyillä on myös ihonhoidollisia vaikutuksia.

5 x ETEERINEN ÖLJY JOLLA HOIDAT IHOA

NEROLI - paras anti-age-öljy. Sopii vanhenevan, velton, ryppyisen ja kuivan ihon hoitoon. Myös arpiselle, herkälle ja couperosa-iholle.

GREIPPI - toinen "anti-age-öljy". Sanotaan, että kun käyttää greippiöljyä ihonhoidossa, se nuorentaa olemusta yhdeksällä vuodella. FOTOTOKSINEN.

RUUSU - kolmas kauneudenhoitoöljy, uudistaa ihoa.

LAVENTELI - antibakteerinen, sopii haavojen, tulehtuneen ihon ja arpien hoitoon. Käy kaikille.

TEEPUU - puhdistava, antiseptinen ja antibakteerinen, sopii epäpuhtaan ihon hoitoon. Teepuuöljy nauttii varmasti laajinta tunnettuutta kosmeettisessa käytössä ja on epäpuhtaan ihon klassikkoainesosia.

Kurssilla opin, että teepuuöljy hapettuu todella nopeasti ja säilyy vain noin puoli vuotta, tai vähemmänkin, sillä öljy hapettuu sitä mukaa kun pullo vajenee. Kun pullossa on enää puolet jäljellä, teepuuöljy on jo hapettunut käyttökelvottomaksi. Teepuuöljyn säilyvyyttä parantaa, kun se kosmetiikassa sekoitetaan vaha- tai rasvapohjaan kuten sheavoihin, kokosöljyyn tai mehiläisvahaan.

RESEPTI KASVOJEN IHANTEELLISEEN ANTI-AGE-HOITOÖLJYYN:

Pohja viinirypäleensiemenöljystä (sekä jojobaöljystä, jos haluaa ravitsevamman öljyn) + villiruusuöljy + nerolin ja greipin eteeriset öljyt.

Sekoita öljyjä suhteessa 10 ml pohjaöljyä + 4-6 tippaa eteerisiä öljyjä.

SOPIIKO PIPARMINTTU HERKÄLLE IHOLLE?

Piparmintun eteerisen öljyn epäsopivuudesta kuulee ristiriitaista tietoa, ja halusin kuulla Päivi Blöchlin näkemyksen asiaan. Blöchl kuuluu niihin, jotka eivät pidä piparminttua ihoa ärsyttävänä aineena (oikein annosteltuna, tietenkin - sillä kaikki eteeriset öljyt ärsyttävät ihoa liian suurina ja vahvoina pitoisuuksina). Piparmintulla on ihonhoidossa puhdistava, antiseptinen, viilentävä ja virkistävä vaikutus.

Kysyn, miksi piparminttua näkee myös herkän ihon tuotteissa. Blöchl arvelee tämän johtuvan viilentävästä vaikutuksesta; herkkä ja ärtynyt iho punoittaa usein, ja ihon lämpötilan laskeminen laskee myös punoitusta. Toinen syy voi liittyä antiseptisyyteen.

HYDROLAATIT ELI KASVI- JA KUKKAISVEDET

”Kauneusvedet”

Eteerisen öljyn höyrytislauksen yhteydessä syntyy sivutuotteena hydrolaattia eli kasvivettä. Kuvittelin pitkään, että kosmetiikkamarkkinoiden kukkaisvedet ovat lähinnä kivalta kuulostavaa mielikuvamarkkinointia, ja tapa saada voittoa eteerisen öljyn sivutuotteesta. En rehellisesti ymmärtänyt, mitä iho hyötyy esimerkiksi ruusuvedestä sen sijaan, että tuotteessa olisi vaikka tavallista vettä ja ruusu-uutetta. Mutta oi miten "metsässä" olinkaan...!

Itse asiassa hydrolaatteja voi pitää parhaana aromaterapeuttisena hoitotuotteena iholle, koska ne sisältävät kasvin eteerisen öljyn hoitavat vaikutukset valmiiksi riittävän miedossa muodossa ja ne voidaan hyödyntää iholla sellaisenaan. Eteeriset öljyt taas täytyy aina laimentaa.

Hydrolaateilla on erittäin laaja kirjo hyödyllisiä ominaisuuksia iholle ja voi todeta, että ne ovat todellakin aliarvostettu ainesosaryhmä. Kosmetiikan valmistajat eivät mielestäni tarpeeksi avaa kuluttajille kukkaisvesien hyötyjä. Parhaimmillaan yhden ainesosan tuote kuten kamomillavesi tarjoaa samat tai vielä paremmat vaikutukset iholle kuin monen eri kosmetiikan kemikaalin cocktail. Lisäksi kukkaisvesissä on luonnollisesti mukana eteerisen öljyn aromaterapeuttinen vaikutus.

Hydrolaatit toimivat kosmetiikassa kasvoveden tapaan ja kasvista riippuen virkistävät, rauhoittavat, kosteuttavat ja tasoittavat ihon pH:ta. Hydrolaatit ovat aina happamia, eli niitä voi käyttää esimerkiksi "happokuorintahifistelyssä" laskemaan ihon pH ennen happokuorintaa. Kukkaisvesillä voi myös kiinnittää meikin.

MUUTAMIA KLASSIKKOKUKKAISVESIÄ

RUUSUVESI – kauneudenhoitovesien kuningatar. Suositellaan erityisesti herkälle, ikääntyvälle ja kuivalle iholle. Hidastaa ryppyjen ja juonteiden syntymistä, on kevyesti supistava ja kirkastaa myös rasvaisuuteen taipuvaa ihoa. Loistava myös kuiville ja ärtyneille silmille silmäkompressiin.

LAVENTELIVESI – tasapainottaa ja rauhoittaa herkkää ihoa, hoitaa ja puhdistaa kaikkia ihotyyppejä. Akneiholla puhdistaa ja poistaa tulehdusta.

KAMOMILLAVESI – rauhoittaa ja puhdistaa.

NEROLIVESI – rauhoittaa ja tasapainottaa herkkää ihoa, sopii myös rauhoittamaan ärtynyttä ihoa parranajon jälkeen. Hyvä ikääntyneen ihon vesi; uudistaa ihosoluja. Rauhoittaa ylikierroksilla käyvää mieltä.

Kurssilla kuulin ensimmäistä kertaa, että kukkaisvesiä voi käyttää myös ruoanlaitossa! Vinkki kesään: laita hydrolaatteja kuten ruusuvettä jääpaloihin ja tarjoa juoman kanssa.

Kurssin toisena päivänä myös Frantsilan perustaja, Virpi Raipala-Cormier, kävi esittäytymässä ja kertomassa Frantsilan tuotteista. Perinteikäs sarja päivittyy maltillisesti. Tämän vuoden uutuuksiin kuuluvat porkkanaöljy ja laventeli-salva.

Kurssin päätteeksi valmistimme omat tuoksuöljyt. Minun sekoitukseeni tuli atlasseetriä, laventelia, greippiä ja bergamottia. Frantsilan laventeli muuten tuoksuu erityisen hyvältä, ja opin kurssilla, että saman niminen eteerinen öljy voi kemotyypistään, kasvin lajista ja maantieteellisestä sijainnista riippuen tuoksua hyvinkin erilaiselle. Se selittää sen, miksi en voi sietää joitain laventelin tuoksuja kun taas toiset ovat erittäin miellyttäviä.

Jos aromaterapia ja eteeriset öljyt kiinnostavat syvemminkin, Hyvän Olon Keskuksessa alkaa elokuussa pidempi Aromahoitajan koulutus. Lisätietoa kurssista saa täältä.

Jätän teidät vielä muutaman kuvan verran Frantsilan ja Kyröspohjan tunnelmiin.

Pitäisiköhän sitä ilmoittautua sympaattiselta kuulostavalle Luonnonmukainen koiranhoito -kurssille lokakuussa, ihan vain että saisi syyn palata takaisin... ^_^ Mukavaa kun on tällaisia paikkoja :)

Kurssikeskuksessa on opetustiloja kahdessa kerroksessa

Tilalla majoitutaan kotoisasti

Hyvä kahvi kruunaa aamun kaikkialla.

❤️

Lue lisää Frantsilan yrttitilasta, kosmetiikasta ja Hyvän Olon Keskuksesta:

Frantsila

Hyvän Olon Keskus

10 comments on “Hyvää oloa Frantsilassa vanhalla sukutilalla - tämä paikka on helmi”

  1. Hei Sanni,
    Kiitos paljon mielenkiintoista tietoa sisältävästä postauksesta. Frantsilan tila näyttää ja kuulostaa aivan ihastuttavalta. Olisipa siellä kiva käydä tutustumassa.

    Tässäpä yksi eteerisiin öljyihin liittyvä tosi tarina:
    Sain toisen asteen palovamman vuosia sitten olkapäähäni, yläselän alueelle. Aluksi sain siihen lääkäriltä antiseptisen, särkylääkettä sisältävän 'vaahdon', joka kuivatti heti avovamman. Vamma rupeutui, mutta oli arka ja kivulias seuraavat parisen viikkoa. Nukuin vatsallani, palanut alue paljaana.Vähitellen sekin kipu helpotti.

    En tiennyt siihen aikaan aromaterapiasta mitään. Sitten yksi tuttavani suositteli kokeilemaan laventeliöljyä arpeutuneeseen ihoon. Palanut alue oli paksulla ruvella vielä silloin, mutta aloin hieromaan ruven päälle ja reunoihin laventeliöljyä iltaisin ja nukuin löysässä puuvillateepaidassa. Kun rupi vähitelle irtosi, hieroin öljyä sen alla olevalle punaiselle, uudelle iholle. Öljy tuntui hyvältä, rauhoitti sitä valtavaa raapimisen tarvetta. Ja totuin lopulta sen pistävään hajuunkin. Nykyisin jopa pidän laventeliöljyn tuoksusta. :)
    Tämän tarinan onnellinen loppu tulee tässä: jatkoin laventeliöljyn käyttöä palovamma-alueella noin vuoden verran, enemmän tai vähemmän säännöllisesti. Ja niinpä ihoni kuntoutui täysin. Arpikudosta ei muodostunut ollenkaan ja se punoitus (sekä kutina, joka oli ärsyttävää tosi pitkään ihon parantumisvaiheessa) loppuivat lopulta.
    Tänä päivänä, jos näytän olkapääni ja yläselkäni, kukaan ei keksi kummalla puolella on ollut kyseinen palovamma.
    (Palanut alue oli kooltaan vähän kämmentä suurempi.)

    Voin lämpimästi suositella muillekin vastaavaan ongelmaan laventeliöljyä. Itse käytin sitä manteli- tai jojobaöljyyn sekoitettuna tai sellaisenaan. En kuitenkaan uskalla suositella sitä suoraan rikkinäiselle iholle, vaan joko rupeutuneelle tai arpeutuneelle tai uudelle, ruven alle muodostuneelle iholle.

    Toivon, että tästä vinkistä joku saisi apua palo- tai muuhun ihovammaansa.

    Ehkä sinä Sanni tiedät paremmin voiko laventeliöljyä käyttää suoraan rikkinäiselle iholle.

    Oikein ihanaa ja rentouttavaa kesää kaikille!

    Vastaa

    0
    1. Hei Beatrice! Kiitos tämän jakamisesta, on aina erityisen kiinnostavaa kuulla konkreettisia onnistumisia kosmetiikan keinoilla. Laventeliöljyllä on tosiaan korjaavia ominaisuuksia, tämä(kin) oli minulle uutta tietoa jonka opin vasta kurssilla - ja kertomuksesi vahvisti sen mitä parhaiten :) Mieletöntä että ihosi parani täysin!

      Laventeliöljy on yksi niitä harvoja öljyjä joita voi teepuu- ja piparminttuöljyn ohella laittaa iholle pienissä määrin myös laimentamattomana. Sitä, voiko sitä käyttää myös rikkinäiselle iholle, en tiedä varmaksi (en tehnyt siitä ainakaan muistiinpanoa), mutta päättelen että täytyyhän sen sopia, koska sitä suositellaan myös naarmujen ja pienten haavojen hoitoon. :) Eli ainakin vähäisesti rikkinäiselle iholle voi laittaa.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos vastauksesta.Varmaankin näin.
      Ja kyllä, aikamoinen ihmetuote on kyseessä.
      Mukavia kesäpäiviä!

      Vastaa

      0
  2. Frantsila on ihana konsepti. Kaikki kurssit ja lomat.......Kyllä kiitos :)
    Valitettavasti olen vain niin köyhä ettei ole varaa edes kaikkiin tarvitsemiini tuotteisiin saatikka muihin.
    Nooh...ehkä joskus sitten hamassa tulevaisuudessa.

    Vastaa

    0
  3. Hei! En ole itse opiskellut aromaterapiaa sen kummemmin, mutta täällä Ranskassa jossa asun on minua, kahden tyttären äitiä, erityisesti varoitettu laventelin aromaattisesta öljystä lapsilla tai lasten ympäristössä käytettynä (sitä on usein esimerkiksi ranskalaisten apteekkien "hellemmissä" täishampoissa tai -karkoitesuihkeissa). Usean lääkärin mukaan laventeliöljyä epäillään hormonitoiminnan sekoittamisesta (ja tarkemmin tyttöjen ennenaikaisen puberteetin aiheuttamisesta), tämä siitä syystä että laventeliöljyn molekyylikoostumus olisi hiukan samanmallinen kuin joidenkin hormonien. Itse olenkin varovaisuussyistä laittanut laventelit meidän kotona pannaan ainakin siihen asti, että nuo neitoset ovat ylittäneet teini-iän.

    Vastaa

    0
    1. Tästä ei ollut kurssilla puhetta lainkaan enkä ole muissakaan yhteyksissä törmännyt tällaiseen informaatioon laventeliöljyä koskien. En siis osaa itse ottaa tähän kantaa. Mutta mielenkiintoista kuulla miten asiaan suhtaudutaan Ranskassa. En siis yhtään epäile etteikö ranskalaisilla lääkäreillä ole jokin syy suositukseensa.

      Vastaa

      0
    2. Tein aikanaan yliopistossa eteerisistä öljyistä kirjallisuustyön ja useammassakin lähteestä oli todettu, että laventeliöljyn epäillään toimivan hormonihäiritsijänä ja erityisesti Britanniassa, jossa öljyä käytetään paljon pikkulapsille, oli sen todettu aiheuttavan poikalapsilla rintojen kasvua eikä sitä siten suositeltu poikalapsilla. Aikaisemmasta puberteetista en ole kuullut, mutta eihän sekään mikään mahdottomuus ole. Toisaalta mielestäni tämä on hyvä esimerkki siitä, että eteerisen öljyt ovat oikeasti elimistössä kemiallisesti aktiivisia yhdisteitä ja niiden vaikutus ei ole pelkkää huuhaata. Yleensä niiden aktiiviset komponentit ovat hyvin pienikokoisia ja haihtuvina yhdisteinä ne pystyvät kulkeutumaan nenän limakalvojen kautta suoraan aivojen verenkiertoon ja aivoihin, johon on ymmärtääkseni myös osittain epäilty niiden mielialaan vaikuttavien ominaisuuksien perustuvan.

      Vastaa

      0
    3. OK, onpa mielenkiintoista. Kun seuraavan kerran olen tekemisissä aromaterapia-ammattilaisen kanssa täällä Suomessa, kysyn mikä kanta täällä on laventeliöljyn suhteen.

      Tosiaan, eteeriset öljyt ovat aktiivisia ja voimakkaita yhdisteitä, ja oikeastaan tältä pohjalta ihmettelen (tästä oli puhetta kurssillakin), miten niitä ylipäänsä myydään myös markettien kaltaisissa itsepalvelupaikoissa. Minusta eteeriset öljyt ovat sen luokan aineita, että kaipaisivat aina ympärilleen ammattitaitoista opastusta jotta niitä varmasti osataan käyttää oikein. Väärin käytettynä niillä voi mm. polttaa ihonsa.

      Vastaa

      0
  4. Erittäin hyvä postaus :) Erityisen kiinnostavaa saada myös aromaterapiasta ja kukkaisvesistä tieteellisempää ja kemiaan perustuvaa tietoa. Usein näistä "hipimmeistä"luonnonkosmetiikan tuotteista on vaikeaa löytää todellisiin faktoihin perustuvaa tietoa eikä välttämättä edes neuvota, kuinka paljon tulee mitäkin eteeristä öljyä laimentaa tai varotella esimerkiksi fototoksisuudesta. Luonnonkosmetiikka-hippi-kemistiluonteeni kiittää!

    Toivottavasti pääsisin joskus tilalla käymään vielä paikan päällä :)

    Vastaa

    0
    1. Kiitos Elna :)

      ….minun postauksessanihan tosin ei kerrota kuinka paljon eteerisiä öljyjä tulee laimentaa :p Laimennus vaihtelee käyttötarkoituksen ja -tavan mukaan (hieronta, höyryhengitys, tuoksulyhty, ihonhoito jne). Voisinkin muuten liittää laimennussuhteen tuohon anti-age-kasvoöljyyn, se on olennainen tieto :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat