Tässä postauksessa on listaukseni Suomen markkinoilta löytyvistä aurinkovoiteista, joissa käytetään vain uuden sukupolven UV-filttereitä.
Suosittelen näitä aurinkovoiteita kemiallisista aurinkovoiteista, koska uudemmat UV-filtterit ovat kaikilta aspekteiltaan parempia kuin vanhat.
Huomaa: fysikaaliset aurinkovoiteet eli mineraaliaurinkovoiteet ovat asia erikseen. Suosittelen myös niitä, mutta tämä kirjoitus käsittelee vain kemiallisia aurinkovoiteita. Parhaille mineraaliaurinkovoiteille on tulossa oma päivitetty postauksensa, edit, ja tässä se on. ☺️
Fysikaalisissa aurinkovoiteissa on vain kaksi vaihtoehtoa: sinkkioksidiin tai titaanidioksidiin perustuva suoja, tai näiden yhdistelmä. Sinkkioksidi ja titaanidioksidi ovat turvallisia (poislukien sisäänhengitettyinä) ja ovat mm. terveydenhuollon asiantuntijoiden ykkössuositus raskaana oleville sekä pienille lapsille.
Kemiallisissa aurinkosuojissa taas on kymmenittäin vaihtoehtoja ja eri filtteriyhdistelmiä, joiden joukossa myös potentiaalisesti haittoja aiheuttavia kemikaaleja. Koska kemiallisia aurinkovoiteita on markkinoilla sadoittain ja parhaan valinnan tekeminen voi olla vaikeampaa kuin fysikaalisten kohdalla, haluan julkaista tämän listauksen tueksi kuluttajille, kun etsitte ympäristön ja ihon kannalta parasta kemiallista aurinkovoidetta.
Korostan edelleen, että KAIKKI aurinkovoiteet suojaavat ihoasi ja ehkäisevät asianmukaisesti käytettynä ihosyöpää. Voit siis ilman muuta käyttää mitä tahansa aurinkovoidetta joka miellyttää sinua ja sopii budjettiisi, ja ihosi hyötyy. 🙏🏻
🌎 Jos kuitenkin haluat kiinnittää huomiota aurinkovoiteesi parhaaseen mahdolliseen tehokkuuteen, ympäristöaspekteihin sekä ihoystävällisyyteen, silloin tämä lista on sinua varten.
🌞 Ne ovat stabiilimpia kuin vanhat filtterit sekä absorboivat UV-säteitä tehokkaammin; uusia filttereitä tarvitaan paljon pienempiä määriä samaan tehoon kuin vanhoja. Pienempi pitoisuus minimoi myös iho-oireita.
🌞 Ne aiheuttavat paljon vähemmän ihoärsytystä ja allergiaa kuin vanhat filtterit. Ne myös kirvelevät silmissä vähemmän.
🌞 Ne eivät imeydy ihon läpäisyesteen läpi, tai imeytyminen on aivan minimaalista (vanhat filtterit taas imeytyvät jopa verenkiertoon asti).
🌞 Ne eivät ole todettuja tai epäiltyjä hormoninhäiritsijöitä (moni vanhoista filttereistä on).
🌞 Niillä on tämän hetken tiedon valossa paljon vähemmän ympäristöhaittoja kuin vanhemmilla filttereillä.
UV-filttereitä koskevat jakamani tiedot ovat peräisin lukuisista asiantuntijalähteistä ja tieteellisistä artikkeleista. Tärkeimmät lähteet ovat kosmetiikkakemistit Michelle Wong (kuvassa) ja Jen Novovich, toksikologi ja kosmetiikan turvallisuusarvioija Mohammed Kanadil sekä Wongin ja Novovichin järjestämät riippumattomat aurinkovoideseminaarit vuosilta 2022 ja 2023, joissa esitelmiä pitivät niin kosmetiikan lainsäädännön edustajat, aurinkovoidekemikaalien ja aurinkovoiteiden valmistajat sekä ihotautilääkärit.
Olen lisäksi haastatellut lukuisia alan asiantuntijoita Suomessa, mainittakoon heistä relevanteimpina kosmetiikkakemistit Jaana Ailus (Laponie) ja Outi Tarakkamäki (Berner). Ailus kehittää sekä fysikaalisia että kemiallisia aurinkovoiteita, Tarakkamäki kemiallisia.
Kaikki asiantuntijat vahvistavat, että uudemmilla UV-filttereillä on huomattavia etuja vanhoihin nähden. Ihon kannalta tärkeimmät edut ovat tehokkaampi suoritus, eli iho saa paremman ja kestävämmän suojan UV-säteilyä vastaan, sekä iholle hellävaraisempi koostumus, joka aiheuttaa paljon vähemmän ei-toivottuja reaktioita kuten ihorsytystä, allergiaa tai silmien kirvelyä.
Lisäksi vain uusia UV-filttereitä sisältäville aurinkovoiteille voidaan myöntää ympäristömerkintä kuten Joutsenmerkki tai Eco Sun Pass. Vanhoilla UV-suodattimilla formuloitu aurinkovoide ei tätä merkkiä voi saada.
Jos mietitte, miksi vanhoja UV-filttereitä ylipäänsä yhä käytetään, suurin syy on hinta.
Vanha UV-filtteriteknologia on paljon halvempaa kuin uusi, ja hyödyntämällä aurinkovoiteissaan kokonaan tai osittainkin vanhoja UV-filttereitä, yritykset säästävät valmistuskuluissa ja saavat kustannustehokkaamman tuotteen. Kirkkaasti suurin osa markkinoiden aurinkovoiteista sisältää vanhan koulukunnan UV-suodattimia.
Saattaa olla yllättävää, että monet arvokkaat ja selektiivisetkin brändit hyödyntävät yhä runsaasti vanhoja UV-filttereitä. Katsokaapa huviksenne tuttujen selektiivisten brändien SPF-tuotteita. Voi tuntua epäjohdonmukaiselta, että kalliissa aurinkovoiteessa onkin halpaa, vanhaa teknologiaa. Näillä valinnoilla yritykset maksimoivat voittomarginaaliaan, kyse on puhtaasti tästä.
Jos haluat mahdollisimman hyvän UV-suojan ihollesi, älä valitse kallista brändiaurinkovoidetta. Valitse brändi, joka välittää enemmän ihostasi (ja ympäristöstä) kuin voittomarginaalista.
Hyvän aurinkovoiteen ei missään nimessä tarvitse maksaa paljon.
(Nämä ovat tähän saakka löytämäni tuotteet, eikä listaus ole tyhjentävä. Jos tunnette muita, saa ehdottomasti vinkata ja lisään tuotteen listalle!)
LV kaikki aurinkovoiteet
ÄNGLAMARK kaikki aurinkovoiteet (Änglamarkia myy S-Ryhmä, erityisesti Prismat)
L300 Hyaluronic Renewal SPF 30 Day Cream
BAMBO NATURE SPF 30 ja SPF 50 (vain Kärkkäisellä)
RIEMANN P20 Sensitive Skin Face SPF 50+
RIEMANN P20 Sensitive Skin SPF 50+
IVY AIA Sun Face Cream SPF 30 (vain Normal'issa)
ZIAJA Baby Face Cream SPF 30
KORRES Yoghurt-linjan kaikki aurinkovoiteet (Sokos ja Stockmann, myös Korres-verkkokauppa)
LABORATOIRES DE BIARRITZ Invisible -aurinkovoiteet (Stockmann, myös mm. House Of Organicin verkkokauppa)
NUXE Tanning Sun Oil Face & Body SPF 30 ja SPF 50
AVÈNE Ultra Fluid Perfector SPF 50+
AVÈNE Ultra Fluid Invisible SPF 50
AVÈNE Reflex Sun 50+
AVÈNE Intense Protect SPF 50+
AVÈNE Anti-Age Fluid SPF 50
AVÈNE Cleanance SPF 50+
AVÈNE Anti-Pigmentation Tinted Fluid SPF 50+
AVÈNE Sunsimed Pigment SPF 50+
AVÈNE Sunsimed KA SPF 50+
AVÈNE Sun Lotion Dry Touch SPF 50
AVÈNE Sun Cream SPF 50+ Dry & Sensitive Skin
MEDIK8 Advanced Day Ultimate Protect SPF 50+
MEDIK8 Advanced Day Total Protect SPF 30
MEDIK8 Advanced Day Eye Protect SPF 30
DECUBAL kaikki aurinkovoiteet
SVR kaikki aurinkovoiteet
LA ROSÉE Mon Petit Bébé & Enfant SPF 50+
LA ROSÉE High Protection Sun Oil SPF 50
LA ROSÉE High Protection Sun Stick SPF 50
Korealaisista varmasti löytyy muitakin, joissa on vain uusia filttereitä, vinkkaa jos tiedät! :)
BEAUTY OF JOSEON Rice + Probiotics SPF 50+
BEAUTY OF JOSEON* Aqua Fresh Rice + B5 SPF 50
BEAUTY OF JOSEON Matte Sun Stick Mugwort + Camelia SPF 50+ (❗️)
ROUND LAB Birch Juice Sunscreen SPF 50+
SKIN 1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF 50+
COSRX Ultra-Light Invisible Sunscreen SPF 50
TORRIDEN Dive-In Moisture Sun Cream SPF 50+
SMUUTI SKIN* Watermelon Sun Cream SPF 50+
PURITO Daily Soft Touch Sunscreen SPF 50+
PURITO Wonder Releaf Centella Daily Sun Lotion SPF 50+
AMUSE* Dew Moisture Vegan Sunscreen SPF 50+
MIXSOON Centella Sun Cream SPF 50+
HOLIKA HOLIKA Aloe Soothing Waterproof Sunscreen SPF 50+ (no niin kappas, vedenkestävä korealainen aurinkovoide! En ole testannut, vinkki tuli lukijalta.)
*) Sisältää SPF-boosterin Butyloctyl Salicylate, jolla ei ole virallista UV-filtterin statusta, mutta se absorboi UV-säteilyä ja vastaa toiminnallisesti vanhan koulukunnan Octisalate-filtteriä. Se myös imeytyy kehoon. Butyloctyl Salicylate'a sisältävät aurinkovoiteet eivät täten ole aivan "puhtaita" uuden sukupolven aurinkovoiteita.
❗️ Erikoisuus: tuotteen pakkauksessa ei mainita suojakerrointa. Se lukee vain joidenkin verkkokauppojen tiedoissa. Enpähän ole kuunaan törmännyt aurinkovoiteeseen, jonka pakkauksesta on päätetty jättää pois merkintä SPF:stä..! En oikein tiedä, miten suhtautua tähän. Eihän tällaisessa valinnassa ole mitään järkeä.
149 comments on “Näitä suosittelen: aurinkovoiteet, joissa on vain uuden teknologian UV-filttereitä”
Kiitos mahtavasta postauksesta!
Onko siis niin, että Avenen voiteista Avene Sun B-Protect 50+ ja Avene Sun Ultra Fluid Radiance sisältävät vanhojakin filttereitä?
Kyllä. Niissä on Avobenzonea (eli vain yksi vanha filtteri).
Mikä aurinkovoide/suihke sopii 3-vuotiaalle?
Kemiallisista esimerkiksi Avènen Intense Protect SPF 50+ tai edullisempana vaihtoehtona Prismassa myytävä Änglamark Kids SPF 50, ja fysikaalisista ihan kaikki, oma suosikkini olisi Patykan SPF 50 (hajustettu) tai Alga Mariksen SPF 50+ Spray (hajusteeton).
Hei! Biothermin Waterlover Sun Milk 50:ssa on incin mukaan ensulizolea, joka on vanhan sukupolven filtteri? Vai onko tästä tuotteesta olemassa jossakin jokin uusi versio ilman sitä?
Ai katsos niinpä onkin..! Poistan voiteen tältä listalta.
Moikka, onko suositella jotain huulirasvaa jossa on suojakerroin, apteekista olen löytänyt ainakin Eucerin, Sebamed ja Aco?
Omat suosikkini ovat Änglamarkin SPF-huulivoide sekä Dermosilin aurinko-stick, joka on hyvin huulirasvamainen.
Muistelen lukeneeni jostain vanhasta kirjoituksestasi, että fysikaalisia autinkosuojia ei periaatteessa tarvitsisi lisätä päivän aikana, mikäli ei hikoile tai muuten pyyhi aurinkosuojaa pois, mutta kemiallisia tulee lisätä, sillä niiden auringoltasuojaava vaikutus hiipuu muutamassa tunnissa vaikka voidetta olisi edelleen iholla. Onko sama myös näiden uusien kemiallisten suojien kanssa? Käytän meikin alla fysikaalista suojaa koska haluan suojan koko päiväksi mutta en voi meikin takia lisätä aurinkovoidetta päivän mittaa. Kannattako edelleen jatkaa fysikaalisen suojan kanssa vai voisiko näitä uusia kemiallisia käyttää samalla tavalla koko päivän suojaten?
Muistelen lukeneeni jostain vanhasta kirjoituksestasi, että fysikaalisia autinkosuojia ei periaatteessa tarvitsisi lisätä päivän aikana, mikäli ei hikoile tai muuten pyyhi aurinkosuojaa pois
Joo, fysikaalinen tarraa ihoon tiukemmin kuin kemiallinen, mutta kyllä sitä on silti hyvä lisätä päivän aikana. Omalla iholla olen huomannut, että sen teho kestää pidempään kuin kemiallisen, mutta en siltikään halua yleisesti neuvoa siihen, etteikö myös fysikaalista aurinkovoidetta tulisi lisätä päivän aikana: ehdottomasti kannattaa.
Uudet kemialliset UV-filtterit eivät ole iholla sen kestävämpiä kuin vanhat kemialliset, eli kannattaa kyllä lisätä parin tunnin välein, etenkin jos olet suorassa ja voimakkaassa auringonpaisteessa.
Onko jossain lista uusista ja vanhoista filttereistä? Voisi itse tarkastaa incin. Harkitsen korealaista Soon Jung Directors aurinkovoidetta kasvoille
WATER / AQUA / EAU, DIBUTYL ADIPATE, PROPANEDIOL, BUTYLENE GLYCOL, ETHYLHEXYL TRIAZONE, TEREPHTHALYLIDENE DICAMPHOR SULFONIC ACID, POLYGLYCERYL-3 DISTEARATE, TROMETHAMINE, 1,2-HEXANEDIOL, PENTYLENE GLYCOL, CETEARYL ALCOHOL, DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYL HEXYL BENZOATE, POLYSILICONE-15, GLYCERYL STEARATE, BIS-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE, POTASSIUM CETYL PHOSPHATE, METHYLPROPANEDIOL, SILICA, CARBOMER, CENTELLA ASIATICA EXTRACT, GLYCERYL STEARATE CITRATE, ACRYLATES/C10-30 ALKYL ACRYLATE CROSSPOLYMER, ETHYLHEXYLGLYCERIN, AMMONIUM ACRYLOYLDIMETHYLTAURATE/VP COPOLYMER, POLYETHER-1, DISODIUM EDTA, BIOSACCHARIDE GUM-1, ALLANTOIN, PANTHENOL, TOCOPHEROL, MADECASSOSIDE
Kiinnostaisi ymmärtää mitä sisältää 😊
Täältä löytyy, tokikaan lista ei ole tyhjentävä, sillä filttereitä on kymmeniä:
https://karkkipaivablogi.com/2023/06/uv-suoja-aineet-muistilista-aurinkoon/
Näkyy sisältävän vain uusia filttereitä. :)