11.12.2024

Mitä synteettisiä aineita luonnonkosmetiikassa sallitaan?

Tämä kirjoitus on laajennus kesällä kirjoittamaani Mitä on luonnonkosmetiikka -kirjoitukseen. Päätin käsitellä aihetta uudestaan Ole Hyvä Meri -sarjan ympärille nousseen kritiikin seurauksena, koska olen jälleen saanut seuraajiltani paljon viestejä koskien sitä, miten oikean luonnonkosmetiikan voi luotettavasti tunnistaa. Selvästikin myös synteettisten ainesosien läsnäolo luonnonkosmetiikaksi mainostetuissa tuotteissa hämmentää.

Aihe ei ole täysin yksinkertainen, ja avaan tässä asiaa muutaman esimerkin kautta. Se, että jotain ainetta esiintyy luonnossa, ei välttämättä tee aineesta sallittua luonnonkosmetiikassa, ja samalla luonnonkosmetiikka myös sallii tietyt synteettiset ainesosat. Asia kuulostaa sekavalta, mutta kaikelle on hyvät perustelunsa.

Annan myös vinkkejä siihen, miten voi helpoiten tunnistaa mahdollisimman vähän tai 0% synteettisiä ainesosia sisältävän luonnollisen tuotteen, mikäli haluat valita juuri tällaisen tuotteen.

Mitä on fenoksietanoli ja miksi se ei ole sallittu luonnonkosmetiikassa?

Lyhyesti Ole Hyvä -keissistä: Ole Hyvä’n tuotteilla ei ole sertifikaattia, mutta yritys markkinoi tuotteitaan lupauksella, että tuotteissa käytetyt raaka-aineet ovat Ecocert-sertifioituja. Hiljattain kävi ilmi, että brändin Meri-sarjan tuotteissa käytetään säilöntäaineena synteettistä fenoksietanolia, joka ei ole Ecocertin hyväksymä.

Fenoksietanolia esiintyy luonnossakin pieninä määrinä, esimerkiksi vihreässä teessä, mutta kosmetiikan käyttämä fenoksietanoli valmistetaan synteettisesti. Valmistus tapahtuu etoksylaation kautta (fenolin ja etyleenioksidin reaktiolla), ja etoksylointi kemiallisena prosessina on kielletty sertifioidussa luonnonkosmetiikassa. Tämä mm. siksi, että etoksyloinnin lähtöaineena käytetty etyleenioksidi on karsinogeeninen aine, ja etoksyloidut ainesosat voivat sisältää jäämiä karsinogeenisestä 1,4 dioksaanista.

Tämän lisäksi fenoksietanolin on todettu aiheuttavan suhteellisen usein kosketusallergiaa tai ihoärsytystä. Tärkein syy sertifiointitahoille kieltää fenoksietanoli on kuitenkin sen valmistusprosessi, joka ei ole luonnonkosmetiikan kriteerien näkökulmasta perusteltu. Ylipäänsä luonnonkosmetiikassa sallitaan vain vähän kemiallisia muokkausprosesseja, ja silloin kun hyväksytään, siihen tulee liittyä hyvät perustelut. Esimerkiksi paljon energiaa kuluttavat tai myrkyllisiksi luokiteltuja aineita sisältävät prosessit eivät ole sallittuja, ja prosessien tulee aina olla vihreän kemian mukaisia. Etoksylointi ei ole tällainen prosessi.

Mitkä synteettiset ainesosat luonnonkosmetiikassa sallitaan?

Vaikka luonnonkosmetiikassa lähtökohtaisesti käytetään aina luonnollisia tai luonnosta johdettuja ainesosia, sertifikaatit sallivat myös muutamia mietoja synteettisiä säilöntäaineita sekä synteettisiä liuottimia. Tämä saattaa tulla osalle ihmisistä yllätyksenä.

Käymieni asiakaskeskustelujen sekä saamieni yhteydenottojen perusteella monelle on yhä epäselvää, saako luonnonkosmetiikka sisältää synteettisiä aineita. Perusoletus on, että ei saa. Näin ollen voi syntyä käsitys, että vain 100% luonnolliset tuotteet ovat ”luonnonkosmetiikkaa”.

Luonnollisuuden tulkinta voi ja saa totta kai olla yksilön oma asia, mutta viralliset sertifikaatit eivät vaadi 100% luonnollisuutta. Tyypillisesti sertifiointitahot sallivat 5% ainesosia, jotka ovat kokonaan tai osittain synteettisiä, ja nämä on tarkoin määritelty sertifikaatin kriteereissä.

Esimerkiksi Ecocert ja Cosmos Standard, jotka ovat maailman suurimmat luonnonkosmetiikan sertifikaatit, sallivat seuraavat synteettiset aineet, max. 2% pitoisuudella:

Säilöntäaineet:

Bentsoehappo (Benzoic Acid) ja sen suolat
Bentsyylialkoholi (Benzyl alcohol)
Salisyylihappo (Salicylic Acid) ja sen suolat
Sorbiinihappo (Sorbic Acid) ja sen suolat
Dehydroetikkahappo (Dehydroacetic acid)ja sen suolat

Nämä säilöntäaineet on valmistettu synteettisesti, mutta niitä esiintyy myös luonnossa ja ne kuuluvat ns. luonnollisen kaltaisiin aineisiin, lue lisää alempaa.

Liuottimet:

Tertiary Butyl Alcohol
Denatonium Benzoate

🌿 Case-esimerkki Taika-yövoide. Taikan yövoide on Cosmos Natural -sertifioitu ja sisältää 99% luonnollisia ainesosia. 1% synteettisiä ainesosia pitää sisällään säilöntäaineet Sodium Dehydroacetate (dehydroetikkahapon suola), Sodium Benzoate (bentsoehapon suola) ja Potassium Sorbate (sorbiinihapon suola).

.

Lisäksi Cosmos sallii seuraavat ainesosat, joissa on sekä synteettisiä että luonnollisia molekyylejä, näiden joukossa on mm. hiustenhoitotuotteissa käytettyjä ja esimerkiksi itselleni hyvin tärkeitä kvatteja (toiset sertifikaatit, kuten NaTrue, taas eivät salli näitä):

Lopuksi, käydään vielä läpi mitä erilaisia tasoja ”luonnollisella” on, kun puhutaan kosmetiikan ainesosista.

Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa sekä alalla yleisesti on määritelty kolme eri luonnollisuuden tasoa:

🌱Luonnollinen (”natural”) – aine, jota esiintyy luonnossa, ja joka voidaan hyödyntää kosmetiikan käyttöön fysikaalisilla prosesseilla kuten kylmäpuristamalla, maseroimalla tai höyrytislauksella. Esimerkki: siemenöljyt, kasviöljyt, kasviuutteet ja kukkaisvedet.

❗️ 👉Kaikkein vähiten prosessoidun ja sitä myöten luonnollisimman ainesosan tunnistaa incistä siitä, että ainesosan nimi on yhtä kuin kasvin nimi + oil / water / extract. Kuten Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil.

🌱Luonnosta johdettu (”naturally derived”) – yhdiste, jota ei esiinny luonnossa sellaisenaan, vaan se valmistetaan luonnossa esiintyvästä lähtöaineesta muokkaamalla sitä kemiallisilla prosesseilla. Esimerkki: emulgaattorit ja esteriöljyt. Näiden nimet incissä eivät tyypillisesti sisällä kasvin nimeä, vaan kuulostavat kemiallisilta, kuten cetearyl alcohol, glyceryl stearate ja caprylic/capric triglyceride.

🌱Luonnollisen kaltainen (”nature identical”) – aine tai yhdiste, joka on molekyläärisesti täysin luonnossa esiintyvän vastineensa kaltainen, mutta se valmistetaan synteettisesti kemiallisilla prosesseilla. Syy voi olla esimerkiksi se, ettei ko. ainetta esiinny luonnossa riittäviä määriä, jotta sitä voitaisiin kestävällä tavalla hyödyntää kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Esimerkkejä: E-vitamiini, niasiiniamidi ja bisabolol.

Kaikki luonnollisen kaltaiset aineet eivät ole sertifikaattien hyväksymiä, ja tämä voi liittyä esimerkiksi ainesosan valmistusprosessiin. Esimerkiksi suosittu niasiiniamidi ei vielä ole minkään muun sertifiointitahon kuin italialaisen AIABin hyväksymä. AIABin kriteerit kuuluvat eurooppalaisten sertifikaattien löyhimpiin.

Seuraavaksi paras vinkkini sinulle, joka syystä tai toisesta haluaisit valita ihonhoitotuotteen, joka sisältää 0% - tai niin vähän kuin mahdollista - synteettisiä ainesosia.

Valitse luonnonkosmetiikan vedetön tuote.

Kaikki balmit, öljyt, huulirasvat ja salvat ovat vedettömiä ihonhoitotuotteita - myös saippuat. Heti kun tuotteessa on vettä, se vaatii säilöntäainejärjestelmän, ja juuri säilöntäaineet voivat olla synteettisiä myös luonnonkosmetiikassa. On myös olemassa täysin luonnollisia säilöntäaineita, mutta mikäli koet, että et jaksa alkaa opettelemaan ulkoa säilöntäaineiden nimiä, on kaikkein helpoin vaihtoehto valita vedetön tuote - kun haet sitä kaikkein luonnollisinta koostumusta.

Luonnonkosmetiikkamyymälöiden valikoimakriteereistä

Olen myös saanut paljon kysymyksiä siitä, mistä tietää, että luonnonkosmetiikkaa myyvän myymälän tai verkkokaupan tuote on varmasti sertifioinnin mukainen. Ole Hyvä'n tapaus on jälleen nostanut tämän huolenaiheeksi joillekin asiakkaille. Tähän ei valitettavasti ole yksinkertaista vastausta, koska myymälöiden kriteerit vaihtelevat, mutta tässä kolmen suuren suomalaisen luonnonkosmetiikkakaupan perusteet ja jaottelu:

House Of Organic - myy sertifioituja, sertifioinnin mukaisia sekä "semi-luonnonkosmetiikaksi" luokiteltavia tuotteita. Jälkimmäinen kategoria koostuu tuotteista, jotka omaavat korkean luonnollisuusasteen, mutta jotka sisältävät joitain ainesosia, joita sertifikaatit eivät salli. Tämä kategoria on nimeltään Clean Beauty, ja kategorian tuotteet on merkitty verkkokauppaan näkyvästi oranssilla Clean Beauty -ikonilla.

Ruohonjuuri - myy vain sertifioituja tai sertifioinnin kriteerien mukaisia tuotteita. Brändit (=tavarantoimittajat) vastaavat tietojen oikeellisuudesta, ja sitoutuvat noudattamaan Ruohonjuuren toimintaperiaatteita sekä toimittamaan ainoastaan Ruohonjuuren kriteerien mukaisia tuotteita. Kun jokin täysin uusi sarja tulee Ruohonjuuren valikoimaan, sisäänosto käy läpi tuotteiden ainesosat, mutta pitkään valikoimassa olleiden ja luotetuiksi tunnettujen, sertifioitujen ja sertifioinnin mukaisten sarjojen kohdalla tällaista tarkastusta ei ole tehty.

Välillä luottamukseen perustuvan käytännön seurauksena on kuitenkin tapahtunut virheitä, kuten Ole Hyvä Meri-sarjan kohdalla (eli brändi on ilmoittanut tiedot väärin), ja tämän seurauksena Ruohonjuuri on muuttamassa ainesosien tarkastusprosessia koskemaan kaikkia sarjoja, niin uusia kuin vanhoja. Ruohonjuuresta kerrotaan, että fenoksietanoli ei ole yrityksen valikoimassaan hyväksymä raaka-aine.

Twistbe - valikoimasta 98% on sertifioituja tai sertifioinnin mukaisia tuotteita. Valikoimaan kuuluu muutamia poikkeuksia (2%), jotka sisältävät synteettisiä, luonnonkosmetiikassa ei-sallittuja mutta perusteltuja ainesosia, ja nämä poikkeukset on esitelty verkkokaupan sivulla kohdassa Valikoimakriteerit. Niasiiniamidi on tällainen perusteltu ainesosa. Twistben sisäänostotiimi käy henkilökohtaisesti läpi jokaisen valikoimaan harkittavan tuotteen ainesosat sekä brändien taustat. Twistbe-valikoiman kuratointi kuuluu Suomen tiukimpiin.

10 comments on “Mitä synteettisiä aineita luonnonkosmetiikassa sallitaan?”

    1. Näin on, Olivia Klein käyttää tuotteissaan fenoksietanolia. Olivia on Twistbe'n myymistä sarjoista ainoa, jonka tuotteissa on fenoksietanolia. Kuten Twistbe'n valikoimakriteerien kohtaan postauksessa kirjoitin, 2% Twstbe'n myymistä tuotteista sisältää synteettisiä, luonnonkosmetiikassa ei-sallittuja ainesosia. Twistbe kertoo Olivia Klein -poikkeuksesta linkittämissäni valikoimakriteereissä.

      Olivia Kleinin tuotteet ovat muilta osin luonnonkosmetiikan kriteerien mukaisia, mutta he ovat valinneet käyttää säilöntäaineena fenoksietanolia. Kleinin tuotteet ovat tuoneet avun monille ongelmaihoiselle ihmisille ja ovat luonnonkosmetiikan kuluttajien keskuudessa erittäin suosittuja, ja niissä on fenoksietanolia lukuunottamatta todella hyvät ainesosat. Sarjan etuihin kuuluu myös hajusteettomuus, luonnonkosmetiikassa on loppujen lopuksi hyvin vähän hajusteettomia sarjoja.

      Voin hyvin ymmärtää, että monikin luonnonkosmetiikkaa myyvä taho haluaa näillä perusteilla pitää sarjan valikoimassaan, tuotteet ovat niin hyviä - Twistbe ei ole ainoa. On tietysti sääli, että Klein haluaa pitää kiinni fenoksietanolin käytöstä, kun tuotteet muuten olisivat täyttä luonnonkosmetiikkaa. Kaikille luonnonkosmetiikan käyttäjille fenoksietanolilla - tai yleisesti jonkin synteettisen ainesosan käytöllä - ei ole merkitystä, mutta osalle on, ja heidät Olivia Kleinin valinta tietysti sulkee pois käyttäjäkunnasta.

      Vastaa

      7
    2. On todella hyvä, että nostat esille näitä epäkohtia, mutta miten eettisenä ja vastuullisena näet omat kirjoituksesi, joissa kritisoit joitakin yrityksiä ja brändejä, kun samaan aikaan mainostat toista, jolla on täysin samat epäluonnolliset tuotteet valikoimissaan. Samalla olet tämän mainostamasi yrityksen pitkäaikainen yhteistyökumppani. Eikö tämä näyttäydy hieman erikoisessa valossa näissä yhteyksissä mielestäsi?

      Vastaa

      3
    3. mutta miten eettisenä ja vastuullisena näet omat kirjoituksesi, joissa kritisoit joitakin yrityksiä ja brändejä, kun samaan aikaan mainostat toista, jolla on täysin samat epäluonnolliset tuotteet valikoimissaan.

      En ole kritisoinut Ole Hyvää siitä, että he käyttävät tuotteissaan fenoksietanolia. Luethan tekstini uudestaan. Kiritisoin Ole Hyvää siitä, että he mainostavat tuotteidensa ainesosien olevan Ecocert-sertifioituja, samalla kun käyttävät Ecocertin kieltämää ainesosaa.

      Olen avannut tässä postauksessa fenoksietanolin problematiikkaa luonnonkosmetiikan sertifioinnin näkökulmasta, jotta lukijat voivat ymmärtää, miksi kyseinen ainesosa ei ole Ecocertin sallima. Luonnonkosmetiikassa kun kuitenkin käytetään myös synteettisiä säilöntäaineita, joten oli paikallaan selventää, miksi juuri tätä säilöntäainetta ei sallita.

      Olivia Klein ei mainosta tuotteidensa olevan luonnonkosmetiikan kriteerien mukaisia, ei myöskään Twistbe mainosta Olivia Kleinin tuotteiden olevan sertifioinnin kriteerien mukaisia. En näe ristiriitaa siinä, että osoitan kritiikkiä Ole Hyvä'lle samalla kun olen Twistbe'n yhteistyökumppani - toinen tietää mistä puhuu ja mitä myy, toinen ei näytä tietävän.

      Kyse on siitä, että yritys aidosti tuntee myymiensä tuotteiden raaka-aineet. Ole Hyvä ei tämän keissin perusteella tunne omien tuotteidensa raaka-aineita. Twistbe tuntee myymiensä tuotteiden ainesosat ja myös kertoo, missä tuotteissa on synteettisiä ainesosia, sekä miksi tällaiset tuotteet on päädytty ottamaan valikoimaan.

      Tällainen toiminta on mielestäni eettistä ja vastuullista. Läpinäkyvyys on vastuullista.

      Jokainen verkkokauppa ei tee näin. Suomessa on luonnonkosmetiikan verkkokauppoina itseään mainostavia tahoja, joiden valikoimassa on runsaasti normikosmetiikkaa, ilman että yritys missään kohtaa kertoo, että nämä brändit tai tuotteet eivät muuten olekaan luonnonkosmetiikkaa. Ja nyt ei puhuta yhdestä ainesosasta, vaan puhtaasti normikosmetiikan brändeistä, joiden tuotteet perustuvat synteettisiin ainesosiin. Suosittelen tutustumaan asiaan ja vertailemaan verkkokauppojen viestintää, valikoiman tuntemusta ja läpinäkyvyyttä.

      (P.S. Jos luit Ole Hyvälle esittämäni kritiikin joulukalenteri-postauksestani - luukku 8 -, kiinnitit toivon mukaan huomion myös siihen, että suurin kritiikkini kohdistui Ole Hyvä'n mainosväittämiin liittyen heidän Meri-sarjaansa. Yritys mainostaa Meri-sarjan tuotteita hyödyillä, jotka eivät mielestäni kyseisissä tuotteissa toteudu.)

      Vastaa

      25
  1. Kiitos, että jaat osaamistasi❣️ meissä lukijoissa on mukana iho-ongelmista kärsiviä. Itselläni ollut kystinen akne kasvoilla - nyt arpia ja kirjavuutta, päänahassa atopiaa ja kropassa psoria, jtn tiedot ja vinkit otan ilolla vastaan.

    Vastaa

    2
    1. Moikka Heinähattutäti,

      Kystinen akne voi vaatia lääkehoitoa, eikä välttämättä parane pelkästään oikeanlaisella ihonhoidolla, mutta ihonhoitotuotteilla voi ilman muuta tukea ihon kunnon kohenemista.

      Täältä löydät postauksiani, jotka käsittelevät aknen hoitoa ja tuotteita, jotka sopivat akneihon hoitoon:

      https://karkkipaivablogi.com/tag/akneiho/

      Paras luonnollinen aine arpien hoitoon ja kirjavan tai punoittavan ihon sävyn tasoittamiseen on ruusunmarjaöljy. Tässä postauksessa on tietopaketti sekä tuotesuosituksia ruusunmarjaöljystä:

      https://karkkipaivablogi.com/2023/03/parhaat-ruusunmarjaoljyt-ja-miksi-ruusunmarjaoljy-on-niin-hyva-aine-ihonhoidossa/

      Haluan kuitenkin olla rehellinen siitä, että kosmetiikka ei aina pysty parantamaan ihosairauksiksi luokiteltavia tiloja, eivätkä kosmetiikan ammattilaiset aina pysty antamaan sairauksien hoitoon yhtä pätevää apua kuin ihotautilääkäri. Toki kosmetiikan ammattilaisia on monenlaisia, ja toiset ovat enemmän perehtyneet tai jopa erikoistuneet tulehduksellisiin ihosairauksiin.

      Olen itse hyvin varovainen sen kanssa, että en lähde antamaan lääkärin tai tulehduksellisiin ihosairauksiin erikoistuneen ihonhoidon asiantuntijan neuvoja korvaavia vinkkejä, sillä minulla ei ole ihosairauksien hoitoon liittyvää kompetenssia. Antamani vinkit tukevat muuta hoitoa, mutta juuri tällä osa-alueella en ole asiantuntija.

      Vastaa

      5
    2. Hei! Elämässä monista ihopulmista - mm. nimenomaan kystisestä aknesta ja atopiasta kärsineenä, voin antaa pari vinkkiä itseäni auttaneista jutuista.

      Jos suinkin mahdollista, kasvojen akneen kannattaa kokeilla happokuorintoja - lempeissä muodoissa. Itse olen muinoin käynyt läpi sarjan Dr. Schrammek-hoitoja, joiden teho perustuu BHA-happoon, mutta niin rajujen kuorintakertojen sijaan voi aloittaa miedolla nesteellä pari kertaa viikossa. Siis nimenomaan minimiannoksella aloittaen!

      Aknen hoitoon suositellaan ninenomaan BHAta, mutta vuosien varrella olen huomannut myös AHAn auttavan ja selventävän kystisen aknen pulpahduksia.
      Näitä molempia saa helposti verkosta tai vaikka Sokokselta..
      Luonnonkosmetiikkaa ne eivät tietysti ole, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ..

      Atopiaan huomasin auttavan eniten kunnolliset rasvat, mm. oliiviöljy, voi, lisäravinteena kalaöljy ja tyrniöljy.. ja muutenkin monipuolinen ravinto ilman turhia sokereita ja roskaruokia.
      (Kaikista näistä olet tietysti moneen kertaan kuullut, mutta mainitsen kuitenkin ..) Talvisin tyrniöljykapselit on ihan ehdoton ihon ja limakalvojen takia, olen joutunut huomaamaan.

      Vastaa

      2
    3. Mahtavaa, kiitos kun jaoit kokemuksiasi, NG! 🙏🏻

      Oikeanlainen ravinto on tosiaan myös tärkeää, sen merkitys tuntuu välillä unohtuvan. Etenkin sokeri voi pahentaa moninaisia iho-ongelmia, jopa ikäännyttää ihoa nopeammin.

      Vastaa

      1
  2. Itse kärsin kauan suunympärysihottumasta, johon auttoi kosmetiikan käytön lopettaminen kokonaan. Pikkuhiljaa otin sitten takaisin ihonhoitotuotteita ja meikkejä kokeilemalla mitkä ärsyttää ja mitkä ei. Kokeilun seurauksena huomasin, että kaikki tuotteet jossa oli tuota fenoksietanolia laukaisivat ihottuman uudelleen. Harmi vaan, että synteettisissä meikeissä lähes kaikissa on tuota ainesosaa ja luonnonkosmetiikan meikkivoiteet ei näytä hyvältä rasvaisella ongelmaihollani.. Täytynee siis tyytyä mineraalipuutereihin, onneksi on edes niitä! :)

    Vastaa

    1
    1. Täytynee siis tyytyä mineraalipuutereihin, onneksi on edes niitä! :)

      Mineraalimeikki on kyllä paras mahdollinen kun on ainesosayliherkkyyksiä! 🙏🏻

      Vastaa

      1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (5)
    • 2024 (125)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)