18.06.2024

Opi tulkitsemaan inci-listoja ja eränumeroita: kaksi hyvää työkalua

Ymmärrän tuskanne, kun yritätte tavata aurinkovoiteen pullon kyljestä inci-listaa ja bongata sieltä UV-filttereitä. Kosmetiikan ainesosat voivat etenkin synteettisen kosmetiikan puolella olla todellisia sanahirviöitä, ja vähemmästäkin menee silmät solmuun.

INCIDECODER

Tässä teille huippunäppärä työkalu incien tulkitsemiseen: Incidecoder.  Olen itse käyttänyt tätä jo monta vuotta, ja vaikka tästä saavat eniten irti alan ammattilaiset ja ainesosakategorioita ja niiden funktioita paremmin tuntevat, Incidecoder hyödyttää ilman muuta myös "tavallista" kansalaista. :) Jos jotain, se auttaa yhdellä silmäyksellä erottamaan incistä vaikkapa UV-filtterit, joista monikin seuraajani on tällä hetkellä kiinnostunut. Sinun ei tarvitse itse yrittää etsiä UV-aktiiviaineita kilometri-incistä.

Appi-versiota tästä ei käsittääkseni ole, vaan ohjelma toimii selaimella.

Incidecoder on riippumaton sivusto, jota ylläpitää joukko kosmetiikan kemian ja ainesosien ammattilaisia. Sivustolla ei ole mitään kaupallista kytköstä, ja kaikki sinne ladattu tieto pohjautuu lainsäädäntöön (ennen kaikkea EU:n CosIng-tietokanta) sekä luotettaviin tieteellisiin tutkimuksiin. Silloin kun jostain ainesosasta kerrotaan enemmän tietoa, tiedon yhteyteen liitetään aina myös lähteet, joten lukija voi itse arvioida niiden painoarvoa.

KUINKA SE TOIMII

Copy-peistaa tutkimuksen kohteena olevan tuotteen inci etusivun "Type to search...." -viivalle. Klikkaa suurennuslasia.

Esimerkkinä tässä P20 Sensitive Face -aurinkovoiteen inci.

Ohjelma avaa eteesi eritellyn listan tuotteen ainesosista. Ekassa sarakkeessa on ainesosan nimi, tokassa sarakkeessa ainesosan funktio, kolmannessa tieto siitä, onko ainesosa tunnetusti ärsyttävä ("irr.") tai komedogeeninen ("com."), ja neljännessä ohjelman oma arvio ainesosan suorituksesta (Superstar = huippuainesosa, Goodie = oikein hyvä ainesodsa, Icky = huono ainesosa). On hyvä ottaa huomioon, että sanalliset arvosanat ovat vain tämän ohjelman omia arvioita, ja esim. Icky-merkinnän saattaa joskus saada jokin hajuste vain siksi, että se on myös allergeeni, mutta eihän tämä tarkoita, että ainesosa on kaikille huono.

Suuri osa ainesosista on ohjelman silmissä neutraaleja, tai ainesosasta ei ole (vielä toistaiseksi) tallennettu tietokantaan sellaista tietoa, joka auttaisi ohjelmaa arvottamaan ainesosan. Silloin neljäs sarake on tyhjä.

Kun itse analysoin aurinkovoiteita, syötän incin tähän, ja laitan sitten tietsikan hakukenttään sanan 'sunscreen', jolloin näen kaikki tuotteen UV-filtterit korostettuina. Helppoa kuin heinänteko!

Olen tutkinut aurinkosuojafilttereitä nyt kolme vuotta, ja käytännössä osaan eniten käytetyt filtterit ulkoa ja erotan ne incistä muutenkin, mutta tämä työkalu nopeuttaa hommaa. 👍 Lisäksi ohjelma auttaa pilkkomaan incin helpommin omaksuttavaan muotoon laittamalla kunkin ainesosan omalle rivilleen. Sanni approves!

Kun klikkaat ainesosan nimeä, saat lisätietoa. Lisätiedon määrä riippuu siitä, kuinka paljon tutkimuksia Incidecoderin ylläpito on ehtinyt läpikäymään ko. ainesosaan liittyen. Erityisesti tunnetuista ja trendikkäistä ainesosista löytyy usein paljonkin nippelitietoa, mutta joistain tavanomaisista teknisistä ainesosista ei välttämättä kerrota kuin CosIngin mukainen virallinen funktio.

Mun suosikki-UV-filttereihin kuuluvasta Tinosorb S:stä kerrotaan sivulla hyvinkin vivahteikkaasti. (Tässä vain osa tiedoista.)

Kosmetiikan inci-listojen säännöllinen läpikäynti Incidecoderin avulla opettaa pikku hiljaa hyvinkin paljon eri ainesosista. :)

Lopuksi:

ETEERISET ÖLJYT

Incidecoder näyttää inci-listan "highlightseissa" yhdellä silmäyksellä myös, sisältääkö tuote alkoholia tai eteerisiä öljyjä. Tämä on erityisen hyödyllinen funktio kuluttajalle, joka on vaikkapa herkistynyt eteeristen öljyjen sisältämille yhdisteille.

Minulta on kysytty pariin otteeseen, millä tavoin incistä voisi erottaa, sisältääkö tuote eteerisiä öljyjä. Olen aina vastannut, että kuluttajan tulisi vain itse opetella tunnistamaan eteeriset öljyt, koska ei oikein ole yhtä selkeää tapaa erottaa eteerinen öljy "tavallisesta" öljystä. Koko tämän ajan Incidecoder on kuitenkin näyttänyt tiedon eteerisistä öljyistä - mä en vain ollut huomannut sitä..! 😅 Jokin aika sitten vasta tajusin, että highlightseissa on tuo "essential oil" -kohta. 👍

TARKISTA TUOTTEESI IKÄ - CHECK FRESH

Toinen hyödyllinen työkalu on checkfresh.com. Muitakin saman tyyppisiä on olemassa, mutta itse käytän eniten Check Freshiä.

Tällä työkalulla voit selvittää tuotteen eränumeron perusteella, milloin tuote on valmistettu, eli kuinka vanha se on. Ohjelma kattaa useimmat tunnetuimmat kosmetiikkabrändit, tietokannassa on sadoittain tuotemerkkejä niin ihonhoidon, hiustenhoidon, meikkien kuin hajuvesienkin tuoteryhmistä.

Aloita tarkistamalla, löytyykö hakemasi merkki tietokannasta. Voit joko selata tuotemerkkien listaa, tai kirjoittaa brändinimen suoraan hakukenttään.

Etsi tuotteesta eränumero. Numeron sijainti sekä muoto vaihtelee brändeittäin, mutta tyypillisesti se muodostuu numeroista ja kirjaimista, tai pelkästään numeroista.

Esimerkkikuvassa Garnierin tuote.

Syötä numero Check Freshiin, ja saat tiedon, milloin tuote on valmistettu.

Toiminto on erityisen hyödyllinen kun olet ostoksilla "halpamarketeissa", jotka saattavat ostaa (halvalla) isoja eriä vanhempien tuote-erien tuotteita. Kuluttajat yllättyisivät, jos heille selviäisi, kuinka vanhoja tuotteita myynnistä saattaa välillä löytää...

Olen itse todistanut tilannetta, että jopa tunnetussa tavaratalossa on myyty tuotetta, jonka valmistus on loppunut pari-kolme vuotta aikaisemmin.

Aurinkovoiteiden kanssa on syytä olla erityisen tarkkana tuotteen iän kanssa. Asianmukaisesti säilytettynä, eli suojassa hapelta, suurilta lämmönvaihteluilta ja valolta, aurinkovoide kyllä säilyttää tehoaan pari-kolmekin vuotta, mutta EI yhtä vahvana kuin tuoreena. Kolme vuotta vanha aurinkovoide todennäköisesti suojaa ihoa jonkin verran, mutta ei enää ilmoitetun suojakertoimen verran. Suosittelen käyttämään tuoreita aurinkovoiteita.

Kevään markettiaurinkovoidekierroksella löysin Normalista tuon yllä olevan eränumeron mukaisen aurinkovoiteen, joka oli valmistettu jo lähes kaksi vuotta sitten. Se on toki yhä lain mukaan OK myydä (normikosmetiikan hyllyikä on tyypillisesti kolme vuotta), mutta suojakerrointa voi jo alkaa hieman kyseenalaistaa.

Pari viikkoa sitten Sokokselta ostamani Darphinin Environmental Lightweight Shield SPF 50 -aurinkovoide ei sekään ollut enää ihan tuoreinta mahdollista erää. Hyllyssä oli myynnissä kahden tuote-erän tuotetta, ja tämä (ikä 1 vuosi 5 kk) oli niistä nuorempi. Etummaisena hyllyllä ollut Darphin oli valmistettu vuonna 2022....

*

Toivottavasti näistä työkaluista on teille iloa ja hyötyä :) Jonkin tylsän illan viihteenä voi vaikka alkaa tsekkaamaan kylppärin kaappiensa sisältöä, että kuinkas vanhoja puteleita sieltä löytyykään... ☺️

42 comments on “Opi tulkitsemaan inci-listoja ja eränumeroita: kaksi hyvää työkalua”

 1. Wau Sanni, sulla on kyllä niin paljon tietoa näistä aurinkotuotteista!

  Osaisitko vielä nimetä tuotteen kasvoille, joka ruksittaa monta kohtaa:
  * rasvoittuvalle ikääntyvälle couperosa-iholle
  * mahdollisemman ohut ja mattapinnan jättävä (en yhtään tykkää tahmeaksi ja kiiltäväksi jäävästä ihosta)
  * spf 50
  * sävyttävä (mulla melanooma, joten en ole lainkaan auringossa eli kasvot vitivalkoiset)
  * helposti saatavissa
  * keskihintainen

  Huhhuh, siinä niitä toiveita olikin😂

  Vastaa

  1
  1. Alga Mariksen kasvo spf 50 sävy ivoire on toiminut mulle. On öljypohjainen, mutta kuivuu himmeäksi mataksi kiitos mineraalien. Oikeasti vaalea sävy. Kannattaa kokeilla Sokoksella.

   Vastaa

   1
  2. Tämä on minustakin hyvä tuote, mutta ei ainakaan omalla ihollani jää kovin mattaiseksi, koska sisältää niin paljon öljyjä. Se, kuinka hyvin tämä voide imeytyy, riippuu käyttäjän ihotyypistä. Rasvoittuvalla iholla ei välttämättä jää yhtä mattaiseksi kuin kuivalla, pintakuivalla ja normaalilla iholla.

   Vastaa

   2
  3. Kiitos paljon Sanni, nyt ostoksille. Olisiko vielä vinkkiä, millä tuotteella saisin vähän väriä kasvoille ja peitettyä punaisuutta sekä pigmentti- ja maksaläiskiä tuon aurinkovoiteen kanssa? Entäpä, jos poistetaan muut kriteerit, mikä olisi rasvoittuvan ihon sävyä antava aurinkovoide, joka peittäisi yksinään ihon epätasaisuuksia? Tuotteita on nykyään niiiin paljon, että sekaisinhan näistä menee - sun asiantuntemus on todella kullan arvoista!

   Vastaa

   0
  4. Olisiko vielä vinkkiä, millä tuotteella saisin vähän väriä kasvoille ja peitettyä punaisuutta sekä pigmentti- ja maksaläiskiä tuon aurinkovoiteen kanssa?

   Mineraalipuuteri kuten Alima Pure. Alima on tuntemistani mineraalipuutereista peittävin. Mineraalipuuteri ei toki ole yhtä peittävää kuin kaikkein peittävimmät voidemaiset meikkipohjatuotteet, mutta aurinkovoiteen päälle ei kannata laittaa voidemaista meikkiä, mikäli toiveissa on paras mahdollinen UV-suoja, sillä meikki rikkoo aurinkovoiteen muodostaman UV-suojapinnan ja suojaan tulee "reikiä". Sen sijaan puuteria voi varovasti painella tai sivellä ihoon vipalla tai kabukisiveltimellä.

   Entäpä, jos poistetaan muut kriteerit, mikä olisi rasvoittuvan ihon sävyä antava aurinkovoide, joka peittäisi yksinään ihon epätasaisuuksia?

   En tunne kovinkaan monia juuri rasvoittuvalle iholle kehitettyjä aurinkovoiteita (valtaosa kehitetään tylsästi "kaikille ihotyypeille", eli kulkevat ihotyyppien kannalta kultaista kompromissien keskitietä), mutta paras toiveeseesi sopiva mun tuntema aurinkovoide on Avènen B-Protect SPF50. Olen esitellyt sen täällä:

   https://karkkipaivablogi.com/2023/06/aurinkovoiteet-vertailussa-2023/

   Tämä on mattainen ja jättää iholle nätin sävyn, mutta mikään megapeittävä tämä ei ole.

   Peittävin tuntemani suojakertoimellinen voide on It Cosmeticsin CC-voide SPF50+:

   https://karkkipaivablogi.com/2024/03/persikkainen-suosikkilookkini-ja-uusia-meikkeja-testissa-it-cosmetics-kiko-k-beauty/

   Tässä vain on vähän hankala saada suojakerrointa toteutumaan, mikä pätee ihan kaikkiin peittäviin meikkimäisiin SPF-tuotteisiin: peittävää voidetta on vaikea annostella iholle sitä runsasta määrää, minkä suojakertoimen toteutuminen vaatii. Jos vaikkapa It Cosmeticsin voidetta levittäisi iholle 2 mg/neliösentti, mikä on annostus, jolla luvattu SPF50+ toteutuu, olsi tuloksena totaalinen meikkipakkeli. Tämä on käytännössä meikki-SPF-tuotteiden kesto-ongelma, ja siksipä meikkituotteiden antamaan SPF-lukuun tulee suhtautua siten, että käytännössä iholla toteutuu vain ehkä noin puolet ilmoitetusta SPF:stä.

   Sävytöntä (ja vähärasvaista, kuten just Beauty Of Joseon) SPF-tuotetta on helpompi levittää ja kerrostaa iholle runsas määrä, jolloin luvattu SPF:kin toteutuu todennäköisemmin.

   Vastaa

   0
 2. Mahtavaa, että vinkkasit Incidecoderista! Käytin ennen ehkä inci-check -nimistä sivustoa(en muista tarkkaa nimeä). Mutta se lopetettiin jotain vuosia sitten, enkä ole sitten edes oikein etsinytkään uutta, koska sertifioitu luonnonkosmetiikka, niin ei oo erityisesti tarvinnut syynätä incejä. Mutta kun tuossa taannoin kirjoitit, että Madaran Skinonymissä on mehiläisvahaa, niin tajusin, että eipä olekaan niin itsestään selvää, että luonnonkosmetiikka olisi vegaanista (no, duh). Mutta tuli siis tarve taas alkaa lukea incejä, niin on todella kätevää, että on työkalu, joka avaa sen incin, ilman, että kaikkea tarvii googlata yksitellen.

  Vastaa

  1
  1. Mutta kun tuossa taannoin kirjoitit, että Madaran Skinonymissä on mehiläisvahaa, niin tajusin, että eipä olekaan niin itsestään selvää, että luonnonkosmetiikka olisi vegaanista (no, duh)

   Joo, luonnonkosmetiikassa on joitain hyvinkin yleisesti käytettyjä eläinperäisiä ainesisia, kuten juurikin mehiläisvaha.

   on todella kätevää, että on työkalu, joka avaa sen incin, ilman, että kaikkea tarvii googlata yksitellen.

   Jep. 🙂 Ihanaa, että tällaisia on kehitetty meidän avuksi! 🙏🏻 Tää Incidecoder on vieläpä äärimmäisen selkeä. Muitakin käyttäneenä sanon, että tämä on paras!

   Vastaa

   2
 3. Kiitos paljon tästä kirjoituksesta! Olen mielessäni toivonut, että kirjoittaisit joskus "opi lukemaan incejä" -tyylisen postauksen, joten tämä oli erittäin iloinen yllätys. :)

  Ostin muuten kokeiluun Pixin Rose Cream Cleanser -puhdistusaineen (tämän: https://pixibeauty.co.uk/products/rose-cream-cleanser) ja Milky Cleanser -puhdistusaineen (tämän: https://pixibeauty.co.uk/products/hydrating-milky-cleanser).

  Pakkauksissa lukee vain, että "lisää kasvoille kolikon kokoinen määrä puhdistusainetta ja huuhtele vedellä", mutta ei puhuta mitään siitä, suositellaanko, että aine levitetään kuiville vai kosteille kasvoille. Pixin nettisivuilla taas lukee ohjeen alussa "kostuta kasvot", mutta mulle on vieläkin epäselvää, kannattaako nämä levittää kuiville vai kosteille kasvoille.

  Osaatko sanoa, kannattaako nämä levittää kuiville vai kosteille kasvoille? Kummin itse tekisit?

  Vastaa

  1
  1. Olen mielessäni toivonut, että kirjoittaisit joskus "opi lukemaan incejä" -tyylisen postauksen, joten tämä oli erittäin iloinen yllätys. :)

   Tällainen postaus olisi tosiaan kiva joskus toteuttaa, mutta nämä netin "dekoodaaja"-ohjelmat ovat käyttäjälle niin paljon helpompia kuin incin manuaalinen läpikäynti. :) Vaikkakin jälkimmäinen on paljon opettavaisempaa..! :D

   Osaatko sanoa, kannattaako nämä levittää kuiville vai kosteille kasvoille? Kummin itse tekisit?

   Maito/emulsio-putsareita voi käyttää kahdella tapaa: jos ne levittää kuivalle iholle, niiden meikinirrotusteho on parempi, ja saat siis poistettua meikin paremmin. Kuivalla iholla emulsio "pureutuu" meikkiin ja likaan paremmin kuin kostealla, ja emulsion sisältämät öljyt pääsevät paremmin liuottamaan irti öljyliukoista likaa, eli vaikkapa meikkivoidetta.

   Jos taas iho on meikitön, maitoputsarin voi levittää kostealle iholle. Moni tykkää tästä tavasta, koska kostealla iholla maito liukuu mukavammin. Tällöin kuitenkin lianirrotuskyky on heikompi.

   Vastaa

   1
 4. Todella hyvät sivustovinkit, kiitos!

  Samalla tuli mieleen näistä tuotteiden eräpäivistä että miten, jos lainkaan, oman kokemuksesi mukaan tuotteiden vanhentumista seurataan kosmetiikkaosastoilla? Kun vertaa ruokakauppaan missä tuotteiden päivämäärät käydään läpi päivittäin tai kuukausittain ja päivämäärät näkyvät kuitenkin suoraan pakkauksessa ja fifo-periaate (first in first out) on aktiivisessa käytössä. Arveletko esimerkiksi että tuo Darwinin vanhempi voide on jäänyt Sokoksen hyllylle tarkoituksella vai vahingossa? Ja kauanko se olisi mahdollisesti myynnissä?

  Tässä tulee väistämättä ajatus, että vain uutuustuotteet ovat ainakin tuoreita ja niitä pitäisi suosia. Kuitenkaan ei haluaisi vanhoja hyviäkään unohtaa mutta jos ne ovatkin jo liian vanhoja. Ja halpaa ei kannata ainakaan ostaa koska sitten se onkin jo vanhaa... näen tässä oravanpyörän alun.

  Vastaa

  1
  1. Samalla tuli mieleen näistä tuotteiden eräpäivistä että miten, jos lainkaan, oman kokemuksesi mukaan tuotteiden vanhentumista seurataan kosmetiikkaosastoilla?

   Kyllä niitä seurataan, mutta miten, sitä en osaa sanoa. (Juttelin tästä viimeksi TUKESin kanssa viime viikolla.) Ja sanotaan näin, että seuraaminen ei ihan aina ole täysin aukotonta. Olen edellisessä työpaikassani (siis yli 10 vuotta sitten, en lähiaikojen työpaikoissa) nähnyt, kuinka alemyynneissä myydään todella vanhoja tuotteita, siis jopa 4-5 vuotta vanhoja, ja kyllä itseä jo hirvitti tällaisten myyminen. Kauppa ottaa aikamoisia riskejä tässä.

   Arveletko esimerkiksi että tuo Darwinin vanhempi voide on jäänyt Sokoksen hyllylle tarkoituksella vai vahingossa?

   En tunne yhtään Darphinin liikkuvuutta Sokoksella, joten en osaa sanoa, onko tuote mahdollisesti seissyt Sokoksen omassa varastossa pitkään, vai maahantuojan varastossa, - vai onko se toimitettu jo päämieheltä itseltään vanhenneena. Tuotteiden liikkuvuus vaikuttaa tähän olennaisesti. Suositut tuotteet eivät toki kauaa varastoissa tai hyllyillä ehdi ikääntymään, mutta mä en yhtään tunne Darphinin menekkiä - olen vain itse löytänyt tämän superhyvän tuotteen sen jälkeen, kun Cliniquen identtinen (saman talon) tuote lopetettiin.

   Vastaa

   2
  2. Odotan mielenkiinnolla mitä olet Tukesin kanssa kosmetiikasta keskustellut :)

   Miten muuten tuo checkfresh saa tietonsa? Syöttävätkö yritykset eräkoodit tuonne vai onko niissä joku logiikka miten numerot muodostuvat?

   Vastaa

   1
  3. Odotan mielenkiinnolla mitä olet Tukesin kanssa kosmetiikasta keskustellut :)

   Olen tänään kirjoittamassa kasaan juttua tästä (siis lähinnä kosmetiikan valvonnasta), oli erittäin mielenkiintoinen keskustelu :)

   Miten muuten tuo checkfresh saa tietonsa? Syöttävätkö yritykset eräkoodit tuonne vai onko niissä joku logiikka miten numerot muodostuvat?

   En yhtään tiedä. Yritykset tuskin itse ovat yhteydessä Check Freshiin, mutta eri valmistajien eränumeroiden logiikka ei ole salaista tietoa, vaan tiedon voi vaikka asiakas pyytää suoraan yritykseltä. Oletan, että Check Freshin kaltaisten sivustojen ylläpitäjät ovat vain tehneet tuon valtavan työn, ja selvittäneet kunkin tietokannassa mukana olevan yrityksen eränumero-systeemin. Tosiaan, kaikilla eränumeroilla on muodostumislogiikkansa; eränumerosta tulee selvitä vuosi ja kuukausi, jolloin tuote on valmistettu, ja mahdollisesti myös vieläkin tarkempia tietoja kuten tuotantolinja ja tekijä, yrityksestä riippuen.

   Vastaa

   1
 5. Nämähän olivat erinomaisia työkaluja. Pääosin tulee käytettyä kosmetiikkaa, joissa on parasta ennen päiväykset. Välillä taas tekee alelöytöjä esim. shampoot tai suihkusaippuat, joissa ei ole mitään viitettä kuinka vanhoja ovat. Ostin juuri Lifestä Bioearthin seerumeita alelaarista, nyt heti katsomaan purkkien ikää.

  Vastaa

  1
  1. Veikkaan, että Bioearth ei ole mukana Check Freshin tietokannassa. Kyseessä on aika pieni italialainen luonnonkosmetiikkabrändi.

   Vastaa

   2
 6. Kiitos tästä! Eränumeron tarkistamiselle olikin juuri nyt erityistä tarvetta!

  Ostin toissapäivänä ihonhoitotuotteisiin keskittyvästä myymälästä puoleen hintaan Clarinsin kasvoille tarkoitetun SPF 30 mineraaliaurinkovoiteen. Myöhemmin tuotteesta lisätietoa/kokemuksia etsiessä huomioni kiinnitti se, miten vähän tuotteesta löytyy tietoa, oli kyse kokemuksista tai siitä, mistä sitä voisi ylipäätään ostaa. Kun en löytänyt edes myymälän omilta sivuilta tuotetta, aloin olla epäileväinen tuotteen tuoreudesta.

  Syötin paketin eränumeron, ja kappas! Voide on valmistettu tammikuussa 2019!? Sivusto asettaa tuotteen säilyvyydeksi viisi vuotta. Huhhuh, nyt onkin ehtaa museokamaa käsissä.

  Kävin myymälässä ja aloitin kysymällä, onko sivusto nimeltään checkfresh tuttu. Ei ollut. Näytin sivuston antamat tiedot tuotteelle ja työntekijän vieläkin hieman kulmiaan kurtistellessa totesin tuotteen olevan vanhentunut. Jouduin toistamaan moisen itsestäänselvyyden heti uudelleen työntekijän aloittaessa puheen alennustuotteiden palautusoikeudesta. Sen jälkeen olimme tilanteessa viimein samalla sivulla, ja työntekijä suostui palautukseen. Kehoitin myös poistamaan loput Clarinsin vastaavat voiteet alehyllystä. Poistuvatkohan...käyn huomenna ohikulkumatkalla tarkistamassa, jos vain muistan.

  Valmistelen tässä itseäni nyt henkisesti lisäjärkytyksiä varten, kun alan käydä muita kotoa löytyviä tuotteita läpi.

  Vastaa

  1
  1. Voide on valmistettu tammikuussa 2019!? Sivusto asettaa tuotteen säilyvyydeksi viisi vuotta. Huhhuh, nyt onkin ehtaa museokamaa käsissä.

   Herran tähden..!! 😮

   No tämäpä oikein kiteytti sen, kuinka mahdollista on, että myynnissä voi olla vaikka kuinka vanhoja tuotteita. Ja jopa selektiivisiä brändejä myyvissä myymälöissä.

   Vastaa

   1
 7. Mä käytän checkfreshia ostaessani tuoksuja netistä esim.Torista. Lopetettujen tuoksujen kohdalla ymmärrän iän, mikäli on lopetettu kauan sitten. Ostamani Angel paljastui 12 vuotta vanhaksi,mutta vertailu uudempaan tuotti lähes saman tuloksen. Mitään sitrus tai kukkaisia tuoksuja en uskaltaisi ostaa kovin vanhana. Patsuli ja vanilja kestävät aikaa paremmin.

  Vastaa

  1
 8. Minulla on käytössä Lumenen kivipuuteri, jonka parasta ennen on ollut 03/2008. Kaappien perukoiden aarteita. Hitsi kun tuossa ei ole eränumeroa, olisi kiinnostanut, milloin tämä yksilö on valmistettu 😂

  Vastaa

  1
 9. Hei. Laitoin kysymyksen siitä säilyvyydestä, mutta taisi tulla ehkä väärät termit :D . Eli kysymys oli, onko fysikaalisten ja kemiallisten aurinkorasvojen säilyvyydessä eroja? Onko esim. fysikaalisen rasvan käyttöikä pidempi?

  Vastaa

  1
  1. Moikka Inkku,

   Niiden säilyvyydessä on eroja. Fysikaalinen filtteri on täysin inertti, eli ei reagoi ympärillä olevien aineiden kanssa, joten fysikaalinen UV-filtteri ei itsessään menetä tehoaan. Fysikaalisessa aurinkovoiteessa säilyvyys ja teho liittyy suoraan voidepohjan ainesosiin; eli miten hyvin voiteen muut ainesosat sekä tuotteen emulsiorakenne säilyy - jos kyse siis on emulsiosta. Siinä vaiheessa, kun fysikaalisen aurinkovoiteen voidepohja menee huonooksi, ei UV-filtterikään enää toimi luvatulla tavalla, koska "hajonnut" voidepohja ei pysty levittämään mineraalipartikkeleita iholle tasaisena verkkona.

   Kemialliset filtterit taas reagoivat muiden aineiden kanssa (sekä valon ja lämmön kanssa) ja saattavat näin ollen menettää tehonsa nopeamminkin. Toki voidepohjalla on jälleen merkitystä (sillä esim. erottunut emulsio ei muodosta iholle tasaista pintaa), mutta kemiallinen aurinkovoide voi menettää tehoaan paljon fysikaalista nopeammin altistuessaan esim. korkeille lämpötiloille.

   Toisaalta: kun puhutaan itse voidepohjasta, kemiallisen aurinkovoiteen vahvemmat säilöntäaineet tyypillisesti pitävät huolen siitä, että ko. voiteen rakenne säilyy "ehjänä" ja ei-pilaantuneena pidempään, kuin luonnonkosmetiikan.

   Vastaa

   1
 10. Kiitos tuhannesti incidecoder ja checkfresh linkeistä! Syynäsin eilen illalla puoleen yöhön saakka meikkejä, aurinkorasvaa ja ihonhoitotuotteita ym niin etten nukkumaan malttanut mennä. Minussa taisi herätä oikea supernörtti näitä ainesosia tutkiessani (ja se tuntui oikein hyvältä!).
  Olen tehnyt niin, että olen kirjoittanut vain suoraan tuotteen merkin esim Alga Maris hakukenttään ja painanut suurennuslasia. Sen jälkeen kone antaa vaihtoehtoja merkin tuotteista, joista valitsen sen oikean. Sen jälkeen kone avaa listan tuotteen ainesosista, aivan kuin sinullakin postauksessa näyttää.
  En siis ole Copy-peistannut tuotteen inci-listaa. Eli saanko saman kattavan tuloksen myös tuolla minun käyttämälläni tavalla?

  Vastaa

  1
  1. Syynäsin eilen illalla puoleen yöhön saakka meikkejä, aurinkorasvaa ja ihonhoitotuotteita ym niin etten nukkumaan malttanut mennä. Minussa taisi herätä oikea supernörtti näitä ainesosia tutkiessani (ja se tuntui oikein hyvältä!).

   Jeii..! 🤗 Kosmetiikan ainesosien maailma ON todella kiehtova..!

   En siis ole Copy-peistannut tuotteen inci-listaa. Eli saanko saman kattavan tuloksen myös tuolla minun käyttämälläni tavalla?

   Kyllä :) Ainoa ero on se, että tuotteiden inci-listat saattavat vuosien varrella muuttua (ja hyvin usein muuttuvatkin), joten joskus Incidecoderin tietokannassa oleva tuoteinci saattaa olla eri, kuin sinun omistamasi tuotteen.

   Vastaa

   1
 11. Käytössä kahdeksan vuotta vanha Kerastasen shampoo… avaamattomana säilytetty ja hyvin pelittää! Järkytys kuitenkin, että näin kauan tuli tuota putelia hillottua!

  Vastaa

  1
  1. Hei, kysyn vielä, kun olen aiemmin vain kirjoittanut omistamani tuotteen nimen kenttään, mutta haluaisin tietää juuri oman käyttämäni tuotteen incin, että miten Copyright-peistataan juuri oman tuotteen inci?
   Pitääkö siitä nimenomaisesta tuotteesta ottaa esim kuva inci selosteesta ja liittää se tuohon Type to search- viivalle, että saa juuri oikean incin, jos ne vaikka ovat vuosien varrella muuttuneet? Onnistuuko esim puhelimella? Kiitos jos jaksat vastata!
   Kysyy tyhmä mutta innostunut nörtti-uskovainen:)

   Vastaa

   1
  2. että miten Copyright-peistataan juuri oman tuotteen inci?

   Etsi tuote netistä luotettavasta verkkokaupasta tai valmistajan omilta sivuilta, ja kopioi inci sieltä :) Valmistajan omilla sivuilla on tyypillisesti kaikkein ajankohtaisin tieto.

   Vastaa

   1
 12. Kiitos Incidecoder-vinkistä, välillä on siellä tullutkin seikkailtua Googlen kautta, mutta sitten taas unohtunut. Itselleni on ihan rutiinia selvitellä INCI-sisältöjä, mutta tuo nopeuttaa huomattavasti!

  Ehdinkin jo tuskailla puolestasi, kun ihmiset käyttävät sinua aurinkorasvojensa ihmis-decoderina :D Olet niin perusteellinen, avulias ja ylipäätään hyvä ihminen, että välillä huolestuttaa miten jakselet, kun kaikki tällainen vie tietysti paljon aikaasi ja on palkitsevuudestaan huolimatta pidemmän päälle uuvuttavaa. T. toinen tunnollinen ylisuorittaja.

  Niin että pidäthän itsestäsi huolta! Sekin on jo aivan hyvä auttamisen taso, jos ohjaat ihmisiä tarvittaessa tähän postaukseen tai suoraan Incidecoderiin.

  Vastaa

  9
  1. Voi kiitos Noora! 🙏🏻❤️

   Mä kuitenkin oikeasti tykkään jutella ihmisten kanssa ja auttaa heitä, joten silloin kun mulla on aikaa, vastaan tosi mielelläni itse :) Mutta toki, silloin kun on vähemmän aikaa, ohjaan sivulle, josta tiedon saa. (Tai jätän kommentin odottamaan, kunnes mulla on aikaa vastata. ❤️) Incidecoder'kaan ei kerro kaikkien UV-filtterien kohdalla, ovatko ne vanhoja vai uusia.

   Mutta kiitos sinulle, ymmärrän kyllä mitä tarkoitat, kyllähän mä olen ylisuorittaja... 🙈

   Vastaa

   3
 13. Hei Sanni,
  oli pakko tulla kiittämään sinua tästä incidecoderin avaamisesta meille maallikoille. Alkuvaikeuksien jälkeen kännykällä sain kuin sainkin jutun toimimaan ja testasin ensimmäiseksi halppis revuelin ja APUA. Roskiin menee whiuuu….
  Sieltä löytyi ensimmäisenä ethylhexyl do metyl PABA.

  Vastaa

  0
 14. Saako tuo ssa Incidecoderissa näkyviin erikseen sen, sisältääkö tuote eläinperäisiä ainesosia?

  Vastaa

  0
  1. Ei saa. Olisi kyllä vegaanien kannalta tosi hyvä ominaisuus, jos saisi.

   Toisaalta - on joitain ainesosia, jotka voi valmistaa sekä eläinperäisestä että kasviperäisestä lähtöraaka-aineesta, ja incinimi on silti sama. Näin ollen ohjelma ei pysty takuuvarmasti tietämään, sisältääkö tuote eläinperäisiä aineita vai ei.

   Vastaa

   0
  2. Olisi kyllä ollut kätevä lisä, ainakin täysin selvästi eläinperäisten ainesosien puolesta.

   Vastaa

   0
 15. Tyhmä kysymys: tuleeko pakkausajankohdan olla merkittynä itse tuotepakkaukseen vai riittääkö, jos se on vain esim. itse tuubia ympäröivässä pahvipakkauksessa?

  Tämä päivämäärän selvittävä työkalu tulikin nyt itselleni aivan yllättäen tarpeeseen.

  Vastaa

  0
  1. Tyhmä kysymys: tuleeko pakkausajankohdan olla merkittynä itse tuotepakkaukseen vai riittääkö, jos se on vain esim. itse tuubia ympäröivässä pahvipakkauksessa?

   Eränumero tulee näkyä sekä ulkopakkauksessa että itse tuotteessa.

   Vastaa

   0
  2. En osaa yhtään sanoa kauanko säädös on ollut voimassa, mutta jo maalaisjärki sanoo, että sen on täytynyt olla voimassa todella pitkään, sillä turvallisuus vaatii eränumeron näkymisen minkä tahansa tuotteen pakkauksissa. Jos tuotteessa todetaan vika, täytyy pystyä selvittämään, minkä erän tuote on kyseessä, jotta koko erä voidaan tutkia ja mahdollisesti poistaa myynnistä.

   Mun on vaikea kuvitella, että mikään tuote koskaan olisi saanut olla virallisesti myynnissä kaupoissa ilman eränumeroa. Kotona valmistetut ja esim. torimyyjäisissä myydyt tuotteet ovat toki asia erikseen.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)