14.04.2024

Lumene Pre-Retinol -kasvoöljy: ei nyt ihan "retinol"

Sain yhdeltä lukijoistani vinkin Lumenen uudesta Pre-Retinol-kasvoöljystä, ja sehän piti heti käydä ostamassa testiin. Ainesosien puolesta tämä nimittäin on hajustetta lukuunottamatta luonnonkosmetiikkaa! Hoitavat aineet ovat 100% luonnollisia öljyjä, vain hajuste on synteettinen.

Lumene Pre-Retinol kasvoöljy

Kun lukijan vinkin jälkeen googlasin tuotteen, se kirvoitti minussa välittömästi kaksi vahvaa fiilistä:

1. Wow, UPEA inci! Lumenella on nyt valikoimassa luonnonkosmetiikkalaatuinen kasvoöljy!

2. Pre-Retinol..! Voi huokaus - pitikö tämä nyt väkisin nimetä tavalla, joka kosiskelee retinoli-buumin asiakkaita..?

Siis tää jälkimmäinen... No, se aiheutti minussa jokseenkin kiusaantuneen reaktion, sillä tämä on niin läpinäkyvä yritys ratsastaa retinolitrendin kärryillä sellaisella tuotteella, joka oikeasti on kaukana retinolista. Kaiken lisäksi Lumene käyttää tuotteessa samoja signature-marja-ainesosiaan, joita he ovat aina käyttäneet, mutta aikaisemmin niitä ei ole markkinoitu "pre-retinolina".

Erityisen kummallisen asiasta tekee se, että Lumene voisi yhtä hyvin käyttää paljon tehokkaampaa synteettistä pro-retinolia kuten retinyylipalmitaattia, joka on käytännössä alalla standardi. Se on tehokas ja hyvin siedetty retinolin esiaste. Nyt käytetty täysin luonnollinen marjayhdistelmä olisi valinta, joka sopisi luonnonkosmetiikkabrändille, joka ei voi retinyypalmitaatin kaltaista yhdistettä hyödyntää.

Palautetaanpa mieleen kosmetiikan A-vitamiini-portaat. (Niistä enemmän tässä postauksessa.) Ylimpänä on puhdas, biologisesti aktiivinen A-vitamiini eli retinoiinihappo, jota saa vain reseptillä, ja alemmilla portailla ovat reseptivapaat vaihtoehdot, miedontuen askel askeleelta.

Nämä kaikki ainesosat kuuluvat ryhmään nimeltä retinoidit.

Ihossa miedommat retinoidit joutuvat käymään läpi konvertioita muuttuakseen A-vitamiinin biologisesti aktiiviseksi muodoksi. Vain biologisesti aktiivinen muoto tuo iholle A-vitamiinin ihoa uudistavan vaikutuksen.  Mitä useamman konvertion A-vitamiiniyhdiste vaatii, sitä hitaammin se vaikuttaa, ja sitä hellävaraisempi se on iholla. Ja myös: sitä miedompi vaikutus, totta kai. Retinyylipalmitaatilla ei voi odottaa yhtä tehokkaita tuloksia kuin retinolilla ja retinaldehydillä, eikä beetakaroteeni ole lähellekään yhtä tehokas kuin retinyylipalmitaatti.

Tästä pääsemme Lumenen "pre-retinoliin".

Lumenen Pre-Retinol-yhdiste on yhtä kuin lakansiemenöljy + tyrniöljy.

Jep, siinä se. Näissä marjoissa on runsaasti beetakaroteenia, joka ihossa muuntuu retinyyliesteriksi ja siitä retinolin ja retinaldehydin kautta A-vitamiiniksi.

Ei siis ole väärin nimittää beetakaroteenia pre-retinoliksi: se todellakin on retinolin esiaste. Asenteeni Lumenen Pre-Retinol-yhdistettä kohtaan on nuiva siksi, että kyseessä on kaksi marja-ainesosaa, joita Lumene on aina käyttänyt tuotteissaan, ja nyt nämä samat ainesosat on keksitty markkinoida asiakkaille trendikkäällä retinoli-nimityksellä, ikään kuin tässä olisi jokin uusi päheä innovaatio. Juuri tämä saa mun karvat vähän nousemaan pystyyn. Mulle tulee heti tunne, että kuluttajalle yritetään myydä vanha ja tuttu asia eri väriseksi kiillotettuna - jotta saadaan kaikki kaupallinen hyöty irti trendipöhinästä.

Koska beetakaroteeni on kaikkein miedoin A-vitamiinimuodoista, eikä sillä voi saavuttaa retinolin kaltaisia tuloksia iholla, pidän senkin puolesta hieman kyseenalaisena markkinoida beetakaroteenituotetta ilmaisulla, joka johtaa kuluttajan ajatukset retinoliin.

Ja tosiaan - miksipä ei sitten alettaisi kutsua kaikkia tyrniä, lakkaa ja muita beetakaroteeni-rikkaita ainesosia kuten porkkanaa ja ruusunmarjaa sisältäviä tuotteita Pro-Retinol-ihonhoidoksi? 🤪 Niitähän riittää! 🤩

Lumene Pre-Retinol kasvoöljy

Mutta nojoo, retinoliassosiaatiot sikseen ja keskitytäänpä hetkeksi Lumenen Pre-Retinolin-kasvoöljyn kokonaisuuteen. 🙂 Sehän on varsin hieno, ja puhtaasti ainesosien perusteella kyseessä on oikein hyvä antioksidanttinen hoitotuote kasvoille kosteuttamaan, pehmentämään ja kirkastamaan ihoa.

Vaikkakin - tuon mainostetun tyrni & lakka -yhdisteen osuus voisi olla korkeampi! 😉 Etenkin, kun öljyä mainostetaan anti-age-lupauksin.

Viinirypäleen siemenöljy - loistava pohjaöljy, joka tuntuu iholla kevyeltä ja lataa ihoon antioksidantteja kuten E-vitamiinia ja resveratrolia.

Skvalaani - hyvin kevyt ja nopeasti ihoon imeytyvä ihoidenttinen, antioksidanttinen öljy.

Kauraöljy - rauhoittava ja ravitseva öljy. Paksumpaa kuin viinirypäle ja skvalaani, mutta yllä mainitut muodostavat tästä öljystä suurimman osan, joten kauran osuus ei tee tuotteesta rasvaisen tuntuista. Huomioitavaa: kauraöljyssä on suhteellisen voimakas tuoksu, joka tulee läpi pienemmälläkin pitoisuudella, ja koska Lumenen öljy ei tuoksu yhtään kauralta, voi päätellä, että kauraöljyn osuus on melko pieni.

Tyrniöljy - superantioksidanttinen THE BEST -öljy, joka beetakaroteenin ohella uudistaa ihoa Omega-7-rasvahapoilla. Tyrniöljy on väriltään voimakkaan punaoranssia, ja ihan pikkuinenkin muutaman prosentin määrä tuo öljyseokseen oranssin sävyn. Lumenen Pre-Retinol -öljyssä on läpikuultava, hennon keltainen sävy, mistä tiedämme, että tyrniöljyä täytyy olla aika vähän.

Puolukansiemenöljy - upea öljy tasapainottamaan ja kirkastamaan ihoa. Viinirypäleen tavoin puolukansiemenöljy sisältää myös reseveratrolia, joka rauhoittaa ihoa ja auttaa laskemaan punoitusta. Puolukansiemenöljyn rasvahapot tasoittavat ihon epätasaista sävyä.

Lakansiemenöljy - toinen beetakaroteenipommi. Lakansiemenissä on runsaasti muitakin antioksidantteja kuten E-vitamiinia ja , ellagiinihappoa. Lakansiemenöljyssä on vahva kullankeltainen sävy, senkin pitäisi siis vielä syventää Pre-Retinol-kasvoöljyn väriä, jos sitä olisi mukana useampi prosentti.

Tokoferoli - mukana tuotteessa ehkäisemässä öljyjen härskiintymistä.

Auringonkukansiemenöljy + rosmariiniute - kuuluvat yhteen ja muodostavat toisen härskiintymistä hillitsevän antioksidanttiyhdisteen.

Parfum - tuotteen ainoa synteettinen ainesosa. Öljyssä on hyvin mieto hedelmäinen tuoksu.

Lumene Pre-Retinol kasvoöljy

Summa summarum:

Lumene Nordic Bloom Berry Pre-Retinol-kasvoöljy on luonnollisuudessaan virkistävä ja hieno lisä Lumenen tuotevalikoimaan. Kun öljyistä puhutaan, ei ole kasviöljyjen voittanutta, ja juuri sellaisista ainesosista tämä kasvoöljy on rakennettu. Esteriöljyt, synteettisistä öljyistä puhumattakaan, eivät tuo iholle niitä lukuisia hyötyjä, joita kasviöljyjen vitamiinit, antioksidantit ja rasvahapot tuovat.

Tiivistettynä Lumenen Pre-Retinol-kasvoöljy on sekoitus viinirypäleen siemenöljyä ja skvalaania, joihin on sekoitettu pieni määrä kauraöljyä ja marjansiemenöljyjä. Viinirypäle- & skvalaanipohja tekevät tuotteesta oivallisen yleisöljyn kosteuttamaan ja pehmentämään kaikkia ihotyyppejä.

Öljyn väri kertoo, että marjaöljyjä on käytetty niin vähän, että jää kysymysmerkiksi, millainen vaikutus niillä lopulta on ihoon. Olen itse työskennellyt tyrniöljyn kanssa, ja saadakseen näin haalean värin öljyseokseen, pitoisuus on oletettavasti alle 1%. Niinkin pienellä määrällä on joitain antioksidanttisia hyötyjä, mutta tämän öljyseoksen antioksidantit tulevat pääsääntöisesti viinirypäleen siemenöljystä.

❗️Ja jos nyt vielä kerran katsotaan retinoli-lupausta..... Mikäli tyrni- ja lakansiemenöljyllä haluaisi tavoitella A-vitamiinin kaltaista ihoa uudistavaa vaikutusta, tämän pullon sisältämällä määrällä mahdollisuudet ovat aika heikot. Näitä öljyjä tulisi käyttää iholla huomattavasti suurempana konsentraationa, jos toiveissa on saada iholle riittävästi A-vitamiiniksi muuntunutta beetakaroteenia.

Lumene Pre-Retinol kasvoöljy

Mutta joka tapauksessa - oikein mukava öljy! :) Nimen tosin vaihtaisin toiseen.

Tutustu öljyyn Lumen sivulla täällä. Pre-Retinol -öljyn suositushinta on 32,90€.

Tässä muutama toinen (ja paljon suuremman beetakaroteenimäärän sisältävä) vaihtoehto, jos kiinnostuit beetakaroteenista ja sen roolista retinolin esiasteena:

🌹 Pure Beauty Glow Booster Oil - sisältää ruusunmarjansiemenöljyä ja lakansiemenöljyä

🌹 Mádara Pro Vitamin A Concentrate - sisältää lakkauutetta, pihlajanmarjauutetta, tyrnin hedelmäuutetta sekä tyrnimarjaöljyä

🌹 Evolve Bio-Retinol + C - sisältää tyrniöljyä ja ruusunmarjansiemenöljyä

🌹 Yin Your Skin Aura - sisältää tyrniöljyä ja ruusunmarjansiemenöljyä hiilidioksidiuutoksena (eli erittäin vahva)

🌹 Nurme Porkkanaöljy - sisältää porkkanamaseraattia, eli auringonkukkaöljyyn uutettua porkkanaa - tämä on varmasti hinta-laatu-suhteeltaan paras beetakaroteenikosmetiikkatuote!

27 comments on “Lumene Pre-Retinol -kasvoöljy: ei nyt ihan "retinol"”

 1. Ja taas oppi paljon uutta! On jäänyt toistaiseksi hyllyyn sen vuoksi kun en ole oikein tiennyt mitä tämä tuote edistää ja edustaa :D nyt sain kiinni ajatuksesta.

  Vastaa

  1
 2. Kiitos Sanni, kun muutama postaus sitten vinkkasit muutaman alessa olleen tuotteen. Ostin Whamisan Algae hoitoveden ja Elementan niacinamiden. Käytössäni on Rose floral Water (tämä jättää mielestäni ihon hiukan nihkeäksi), laitetaanko tuo hoitovesi tämän jälkeen? Tuleeko sitten Elementa ja päälle vielä kasvovoide? Ihoni on rasvainen, ikääntyvä ja couperosa. Mikä olisi mielestäsi tällaisen ihon hyvä kasvovesi, suht edullinen ja helposti saatavissa oleva?

  Vastaa

  2
  1. Moikka Pia,

   Kyllä, juuri noin: ensin ruusuvesi, sitten Algae-hoitovesi, sitten Niacinamide-tiiviste ja sitten kosteuttava lukitseva tuote joka voi olla kasvovoide tai öljy, mieltymysten mukaan. :)

   Ihoni on rasvainen, ikääntyvä ja couperosa. Mikä olisi mielestäsi tällaisen ihon hyvä kasvovesi, suht edullinen ja helposti saatavissa oleva?

   Tämä olisi täydellinen:

   https://twistbe.fi/products/follinge-pro-sensitive-comforting-face-mist-kasvovesi

   Toinen, vähän edullisempi, olisi tämä:

   https://twistbe.fi/products/olivia-klein-hydra-spray-toner-kasvovesi

   Mutta jo käyttämäsi ruusuvesi on hyvä :) Rasvoittuvuutta se ei hillitse, mutta lopulta hyvin harva kadvovesi kohdentuu noihin kaikkiin kolmeen ihotilaan. Ruusuvesi on couperosa-ihon klassikkokasvovesi ja ruusu on myös hyvä aine ikääntyneelle iholle.

   Vastaa

   1
  2. No tulihan vastauksesi nopsasti, kiitos. Vielä kysyisin kasvoveden käytöstä: jätetäänkö se vain kasvoille vai pyyhitäänkö esim. vanulapulla, kun molempien kohdalla mainittiin, että käyvät myös ihon puhdistukseen.

   Vastaa

   1
  3. Jätetään iholle enkä suosittele vanulapun käyttöä. :)

   Toki, jos haluaa käyttää myös puhdistuksen viimeistelyyn, voi ensin käyttää kasvovettä vanulapun kautta, ja sitten taputella samaa kasvovettä iholle kämmenillä.

   Vastaa

   1
 3. Ihan blogikirjoituksen aiheeseen liittymätön.
  Tai no tästä tuotteesta mun kokemus iholleni: tässä esitelty iho-öljy ei ollut hyvä, vaan sai naamani lehahtelemaan punaisena, lahjoitin parin kokeilun jälkeen kamulle, joka piti tuotteesta paljon.

  Löysin kirppikseltä Korres tuoksuja. Olivat avaamattomia, lähes täysiä ja hintaa 10cnt/50ml.
  Bell Flower
  Cashmere Kumquat
  Anafi

  Nämä oli kaikki tosi kivoja ja jäivät omaan käyttöön.
  En aiemmin tiennyt, että Korres sarjalla on tuoksuja. Päätin tulla kertomaan, kun tästä sarjasta nimenomaan sun blogista lukenut.
  oletko kokeillut Korres sarjan tuoksuja? Piditkö?

  Sit vielä se disclaimer tähän tuoksujuttuun, ostan kirppiksiltä aina vanhoja tuoksuja, jos ovat tarpeeksi edullisia (tuttu kirppismyyjä pistää niitä minulle talteen). Niihin kun kastaa paperinarua ja levittää tuoksunaruja taimikkoon/suojeltaviin taimiin avomaalle ja kasvihuoneen oville, niin jäniseläimet ja kauris/peuraeläimet (jälkimmäisten ansioista myös punkit), pysyy poissa mun plantaaseilta (tuoksua on uusittava sateen jälkeen ja 3-5vkon välein muutenkin).
  Vanhat miesten mennen-tyyliset vahvat bulkkituotteet ovat parhaita karkottimia. Ja näistä ei ole haittaa pölyttäjille/mehiläisille.
  Jos tuoksuja ei käytä, ne hävitetään ongelmajätteenä, niin luulen tekeväni hyödyllistä työtä.

  Kohta istutellaan muutama hehtaari koivikkoa ja niihin laitetaan tuoksunaruja (isommat alat aidataan hajustetulla muovinarulla, näitä kokeiltu myös tienvierustoilla, etteivät hirvieläimet tulisi autoteille).
  Harmillisesti tuoksut ei tehoa myyriin.

  Vastaa

  6
  1. Korresilla on tosiaan tuoksuja, ja ihania sellaisia! ☺️ Olen kerran kirjoittanut niistä, juttu löytyy täältä:

   https://karkkipaivablogi.com/2020/12/tuoksuterveisia-kreikasta-korresin-upeat-tuoksut/

   Ja hauska sattuma muuten, että mainitsit Korresin tuoksut juuri nyt, sillä mulla on juuri aikeissa kirjoittaa niistä jälleen..! Mukana on just tuo Anafi, ja sen lisäksi Kyma ja Lefko. Lefko on mun tämän kevään suosikkituoksuja..! 😍

   Sit vielä se disclaimer tähän tuoksujuttuun, ostan kirppiksiltä aina vanhoja tuoksuja, jos ovat tarpeeksi edullisia (tuttu kirppismyyjä pistää niitä minulle talteen). Niihin kun kastaa paperinarua ja levittää tuoksunaruja taimikkoon/suojeltaviin taimiin avomaalle ja kasvihuoneen oville, niin jäniseläimet ja kauris/peuraeläimet (jälkimmäisten ansioista myös punkit), pysyy poissa mun plantaaseilta (tuoksua on uusittava sateen jälkeen ja 3-5vkon välein muutenkin).

   Mari, siis ihan mahtavia nämä sun kasvi-"tietoiskut"...! 🤗😄 Parhautta...! On sulla niksejä ja tietoutta! Who would have known, että hajuvesillä voi olla tällainenkin käyttöyhteys..! 👌

   Vastaa

   3
  2. Olipas kiva kun vinkkasit tuon aiemmin kirjoittamasi postauksen. Multa mennyt kokonaan ohi Korresin tuoksut. En siis ole tiedostanut niiden olemassaoloa.

   Kiva kun joku tykkää mun kasvituputuksista, kotona hihkumiseni kasveista ja kosmetiikasta, no koira tykkää mun hihkumisesta - aihe sille on ihan sama.

   Vastaa

   2
  3. Olipas kiva kun vinkkasit tuon aiemmin kirjoittamasi postauksen. Multa mennyt kokonaan ohi Korresin tuoksut. En siis ole tiedostanut niiden olemassaoloa.

   Heillä on ollut tuoksuja todella pitkään, mutta luulen, että ne vain herkästi jäävät vartalonhoito- ja ihonhoitotuotteiden varjoon, kun Korres niin vahvasti mielletään ihonhoitobrändiksi.

   Kiva kun joku tykkää mun kasvituputuksista, kotona hihkumiseni kasveista ja kosmetiikasta, no koira tykkää mun hihkumisesta - aihe sille on ihan sama.

   Mä todellakin tykkään..! 😍 Minä ja Otava! 😄 Hei, nyt kun ollaan aiheessa, niin voiko sulta kysyä kodin viherkasveista..? Tiedän että sun ammatti liittyy puutarhaan ja ulkokasveihin, mutta onko sulla jotain näkemyksiä tai peräti tietoa peikonlehtien sielunelämästä ja erityisesti niiden optimaalisesta kastelusta..? Elvyttämäni peikonlehti on ottanut mun olkkarissa vallan ja:
   1) Kohta siellä on peikonlehtiviidakko
   2) Vettä pudottelevat lehdet ovat onnistuneet aikaansaamaan kosteusvaurion mun parkettiin (😫)

   Mä en ilmeisesti osaa kastella mun peikkoja oikein, koska tasaavat juuripainetta pudottamalla vettä lehdistä. Ja koska lehtiä on nyt todella paljon, sitä vettäkin tulee paljon....

   Vastaa

   2
  4. No toi on peikonlehden oma juttu (ei kaikille kasveille tyypillistä).
   Kastelun ja ilmankostuttimen/ilmankosteuden vähentäminen auttaa.
   Tuo tiputteluhan ei kerro kasvin hyvinvoinnista mitään.

   Itse pidän aluslautasellisista saviruukuista. Reikä pohjassa takaa etten kastele liikaa. Ja ruukun ulkopinta näyttää missä kuivumisvaihe ruukussa menee, usein kun on puolessavälissä ruukkua käyvät huonekasvini kylvyssä.
   Mä kastelen viherkasvejani harvoin (ovat isoja ja vanhoja), kesälläkin kertakuukaudessa riittää.
   Muutama kevätesikko ja sant-paulia saavat kahvin jämät viikottain.

   Mä oon aika huithapeli sisäkukkien kanssa ja esim kiinanruusu sopii mulle, kun se lotkistaa lehtensä, halutessaan lisää vettä...

   Hilleviltä terkkuja, se on meillä innokkain sisäkukkahortonomi, tappaa talossa kaiken vihreän, joka ei ole amppelissa...

   Vastaa

   1
  5. Itse pidän aluslautasellisista saviruukuista. Reikä pohjassa takaa etten kastele liikaa.

   Tämä olisi varmasti optimaalinen, mutta mä käytän altakasteluruukkuja kun matkustelen niin paljon ja olen usein poissa kotoa kolmekin viikkoa. Eikä viitsi koko ajan olla vaivaamassa mun siskoa kasteluhommilla.

   Mä kastelen viherkasvejani harvoin (ovat isoja ja vanhoja), kesälläkin kertakuukaudessa riittää.

   Tämä harvakastelu hämmentää minua. Instagramissakin moni vastasi mulle, kun esitin peikonlehden tiputtelu-dilemmaani, että he kastelevat peikonlehtensä tyyliin kerran kuussa.

   No, mulla on toki nolla kurssia viherkasvien käsittelystä käytynä, 😅 mutta mun logiikka on aina sanonut, ettei viherkasvien multaa (kaktuksia lukuunottamatta) saa päästää rutikuivaksi. Mun peikonlehtien multa on KOKO AJAN rutikuivaa. Siis todellakin koko ajan. Niin kuivaa, että multa ihan käpristyy sisään päin ruukun reunoilta. Mun silmiin tuo näyttää aika pahalta, ja mun on vaikea kuvitella, että kasvi voisi hyvin, jos sen multa on rutikuivaa. Mutta tämäkö on siis peikonlehden kohdalla väärä oletus? Sekö saa mennä aivan rutikuivaksi ja olla ilman vettä viikkokaupalla?

   Samalla muuten ihmettelen, että miten se alta kasteltu vesi ei riitä kostuttamaan multaa... Ikäänkuin peikonlehden juuret ryyppäisivät veden vesisäiliöstä suoraan lehtiin, eikä multaan päädy mitään. Jos laitan kastelusäiliöön vettä vaikka 1,5 cm, eli mittatikun näyttämän minimin, vesi on juotu yhdessä vuorokaudessa. Eipä kai sitten ihmekään, että lehdet valuu vettä, jos kaikki vesi imaistuu suoraan lehtiin... Mun muiden altakasteltavien kasvien multa "käyttäytyy" ihan eri tavalla: se ei ole ikinä rutikuivaa, vaan tulkintani mukaan vesi imeytyy säiliöstä myös multaan.

   Mikä näiden peikonlehtien juttu oikein on? 🤔 Oon niin häkeltynyt niiden kanssa, että oon miettinyt, pitääkö mun käydä joku peikonlehti-kurssi että pystyn ymmärtämään niitä ja hoitamaan oikein. Ne vetää ihan oma turboelämää täällä; uusia lehtiä tulee suunnilleen joka viikko ja lehdistä tulee koko ajan isompia ja isompia. (Ja tämä siis sen jälkeen, kun pilkoin emo-peikonlehden osiin ja istutin kunkin osan omaan ruukkuun, PLUS, otin käyttöön kastelulannoitteen.) Muut kasvit saavat myös kastelulannoitetta, mutta eivät ne ole villiintyneet, vaan jatkavat kasvielämäänsä samaan leppoisaan tahtiinsa kuin aiemminkin.

   Vastaa

   1
  6. Altakasteluruukkujen pintamulta kannattaa kastella.
   Uusiin istutuksiin itse laitan ämpärin puolilleen vettä ja loput kosteata multaa pussista. Vuorokaudessa multa imee tuon veden itseensä ja vasta silloin siihen voi istuttaa kasvin.

   Kannattaa kastella pintamulta ja laittaa kostean mullan päälle esim. sukkahousuista erotus ja sen päälle esim. lecasoraa tai sisustuskiviä tms.
   Voi olla että syvät juuret saavat liikaa vettä ja lähellä pintaa kasvin hiusjuuret ovat kuivassa. Tämä siis puhtaasti arvaus.

   Vanhanaikaisissa altakastelu-ruukuissa kasvin voi hukuttaa. Nykyisin myytävissä on ylivuotoreiät.

   Harvakastelussa se kasvit kannattaa upottaa hetkeksi ruukustaan kokonaan veteen/uppeluksiin (vitsailen että pulputus pitää loppua, niin multa on tarpeeksi kosteaa).

   Muuten kuulostaa kyllä siltä, että sun peikot voi hyvin :)

   Vastaa

   1
  7. Uusiin istutuksiin itse laitan ämpärin puolilleen vettä ja loput kosteata multaa pussista. Vuorokaudessa multa imee tuon veden itseensä ja vasta silloin siihen voi istuttaa kasvin.

   Aa, kiitos vinkistä. Olen kyllä kastellut multaa runsaasti vaihtaessani kukan uuteen ruukkuun, mutta en ihan noin runsaasti.

   Kannattaa kastella pintamulta ja laittaa kostean mullan päälle esim. sukkahousuista erotus ja sen päälle esim. lecasoraa tai sisustuskiviä tms.

   Mikä virka tuolla erotuksella on..?

   Vanhanaikaisissa altakastelu-ruukuissa kasvin voi hukuttaa. Nykyisin myytävissä on ylivuotoreiät.

   Hmm, jäin miettimään, missähän kohtaa mun ruukuissa on ylivuotoreiät... 🤔 Nämä on ostettu kaksi vuotta sitten, lasketaanko ne silloin "nykyisiksi"..?

   Harvakastelussa se kasvit kannattaa upottaa hetkeksi ruukustaan kokonaan veteen/uppeluksiin (vitsailen että pulputus pitää loppua, niin multa on tarpeeksi kosteaa).

   Tarkoitatko, että kasvi nostetaan multineen ruukusta..? Upotetaan veteen ja sitten takaisin ruukkuun..?

   Yritän nyt todella sisäistää sitä, että jos vaikka olen kolme viikkoa poissa kotoa, minä aikana kasvit varmasti imevät mullastaan kaiken veden, niin onko se silti okei..? Siis ainakin peikonlehtien kohdalla..? Eivätkö ne tarvitse jatkuvasti vettä..?

   Voiko sulta tilata kasvinhoitokurssin...! 😂

   Vastaa

   1
  8. Sukkahousut estää lecasoran/koristekivien painumisen multaan, helpompaa vaihtaa mullat kun ei niitä tarvii pestä. Jokin pahvisuojus välissä estää myös veden kalkin värjääntymisasiat niissä koristekivissä. Mullan suolot kiipeää kapillaarisesti koristekiviin ja niistä tulee rumannäköisiä (pääsee niiden pesemisessä helpommalla).

   Ei voi upottaa ruukkua, jossa ei ole pohjareikiä vesiastiaa uppeluksiin.
   Siksi en Itse en pidä umpinaisista altakasteluruukuista, vaan suosin tällaisia, joista saan liika veden pois nostamatta juuripaakkua: https://www.puutarha.com/collections/kasvatustarvikkeet/products/altakasteluamppeli
   Itse kastelen noihin amppeleihin päältä niin paljon, että multa on märkä ja noista rei-istä valuu liika vesi pois.
   Oon verhoillut sisällä olevat amppelit koreilla, jotka saa irti ja kettingit korvaa noi mun mielestä rumat muoviripustussysteemit.

   Hillevi kissan vuoksi mulla on myös sisäkasvit suurimmalta osin amppeleissa.

   Useimmat kasvit kestää multapaakun kuivumisen. Varsinkin kookkaammat yksilöt, joilla on isompi multatila. Peikonlehti tuskin suuttuu pienestä mullan kuivanhtamisesta, mutta kyllähän se vesi on elinehto.

   Vastaa

   0
  9. Sukkahousut estää lecasoran/koristekivien painumisen multaan, helpompaa vaihtaa mullat kun ei niitä tarvii pestä.

   👍👍

   Mullan suolot kiipeää kapillaarisesti koristekiviin ja niistä tulee rumannäköisiä (pääsee niiden pesemisessä helpommalla).

   🤔😶 *yrittää mielessään miettiä, miltä tämä saattaisi näyttää ja harkitsee "kapillaarisen kiipeämisen" googlaamista... 😂*

   Siksi en Itse en pidä umpinaisista altakasteluruukuista, vaan suosin tällaisia, joista saan liika veden pois nostamatta juuripaakkua: https://www.puutarha.com/collections/kasvatustarvikkeet/products/altakasteluamppeli

   Kiitos tästä vinkistä. Onkohan näitä myös ei-amppeli-mallisina... täytyy lähteä etsimään. Mulla on huonosti mahdollisuuksia ripustaa kasveja roikkumaan.

   Hillevi kissan vuoksi mulla on myös sisäkasvit suurimmalta osin amppeleissa.

   😊 Aa, voin ymmärtää..! Mun äidin kissahan tuhosi mun rakkaan, yli 30 vuotta vanhan appelsiinipuun, joka asui mun lapsuudenkodissa ja jonka olin istuttanut joskus alle 10-vuotiaana. Monet vuodet kissat antoivat sen olla rauhassa, mutta tässä pari vuotta sitten olivat alkaneet pissiä (!!!!) sen multaan, ja kasvi kuoli. Kiitos vain, lemmikit..!

   Vastaa

   0
  10. Pääsin Sokokselle tuoksuttelemaan Korresin tuoksuja, mutta en oikein saanut paljon selville. Testereitä ei ollut kaikista, mutta onnistuin testaamaan kolmea. Hiukan hämmentävää, että valikoimasta ainakin kaksi oli sitruspohjaista tuoksua. En onnistunut erottamaan niissä nyannsieroja, mutta sinä varmaan tunnet ne hyvin 😄

   Vastaa

   1
  11. Korresilla on niin monta tuoksua, että kaikkia en ole minäkään testannut... :D Ehkä Sokoksen sisäänostaja on mieltynyt juuri sitrustuoksuihin. ☺️

   Vastaa

   0
 4. Kiva kun kirjoitit tästä :) Myös Lumenen uusi Hydra Fresh SPF50 -kosteusvoide lienee korkean suojakertoimensa ansiosta ihan mielenkiintoinen tuote tässä kesän lähestyessä. En ole vielä päässyt testaamaan, joko suomalainen tuotekehitys yltää sille tasolle, johon olen tottunut esim. Round Labin ja Beauty of Joseonin aurinkovoiteiden kanssa. Ainakin tuubin ulkonäkö on jotenkin korealaishenkinen eikä tyypillistä Lumenea.

  Vastaa

  1
  1. Myös Lumenen uusi Hydra Fresh SPF50 -kosteusvoide lienee korkean suojakertoimensa ansiosta ihan mielenkiintoinen tuote tässä kesän lähestyessä.

   Ostin tänään. 😉 Ja totta, on brändätty hyvin aasialaishenkisesti.

   Vastaa

   2
  2. Näin tämän Lumenen ständillä. Haluaisin kovasti tuon osoittautuvan hyväksi ja onnistuneeksi tuotteeksi, mutta omat kokemukset Lumenesta eivät herätä kokeilunhalua.
   Muutenkin olisi ilo tukea suomalaista työllisyyttä ja yrityksiä, laatu ja sopivuus menee silti etusijalle.
   Onneksi moni pienempi suomalainen kosmetiikkayritys tarjoaa itselleni sopivia tuotteita, kuten Taiga, Taika, Pure Beauty.. onhan niitä :)

   Vastaa

   2
 5. Mä olen myös korealaisten aurinkosuojavoiteiden ystävä. Toistaiseksi Lumenen uutuus on ainoa joka on länkkäreistä päässyt mun seulan läpi 😄 Eräs asiakas kommentoi mulle että pinta jäi liika rasvaiseksi hänen makuunsa (käyttää BoJ:n voidetta). Sivuhuomautuksena Alima Pure ❤, pääsin meikkipohjaa testaamaan ja se on kaikkea mitä toivoa voi. Idunin pohja on muuttunut kiiltävyytensä takia epäedustavaksi. Arvon vielä otanko W1 vai B1. W2 on inasen liian tumma ja B2 sävyä en testannut. Tuntuu että jään kahden tummuusasteen väliin, mutta onneksi mineraalit antavat anteeksi.

  Vastaa

  1
  1. Sivuhuomautuksena Alima Pure ❤, pääsin meikkipohjaa testaamaan ja se on kaikkea mitä toivoa voi.

   Ihana kuulla! 😍

   Toistaiseksi Lumenen uutuus on ainoa joka on länkkäreistä päässyt mun seulan läpi 😄

   Mä ostin tämän toissa päivänä. Ei ole vielä ehtinyt iholle saakka.

   Vastaa

   1
 6. Mites Bakuchiol vertautuisi tuossa a-vitamiini portaalla? Pääsiskö tohon retinyylipalmitaatin tasoon?

  Vastaa

  1
  1. Näitä on hyvin vaikea verrata, jo senkin puolesta, että toimivat eri pitoisuuksilla. Retinyylipalmitaatti vaikuttaa pienemmällä pitoisuudella kuin bakuchiol.

   Mutta jos ajatellaan, että bakuchiolia käyttää sillä pitoisuudella, jolla sen on todettu tuovan parhaat tulokset, niin kyllä sen teho eli tulokset iholla voivat jo vertautua retinoliin. Bakuchiol kuitenkin (mun käsityksen mukaan) vaikuttaa hitaammin.

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)