11.04.2024

Hormonaalinen akne: syyt ja hoito

Kaupallinen yhteistyö: Twistbe

Hormonaalinen akne ja sen hoito

Tänään perehdytään hormonaaliseen akneen, joka myös aikuisiän aknena tunnetaan.

Tämä on toiveaihe, ja aiheeseen pureutuminen oli itsellenikin kuin oppitunti - erittäin kiinnostava sellainen! Minulla on paljon asiantuntemusta epäpuhtaan ihon hoidosta, mutta hormonaalinen akne on niin paljon laajempi juttu kuin ”vain” epäpuhtaus. Siksi oli hienoa päästä paneutumaan asiaan Twistbe'n kaltaisen tulehduksellisten iho-ongelmien asiantuntijan kanssa.

Hormonaalinen akne

Hormonaalinen akne on tuttu itsellenikin - sain hormonaalisia finnejä kymmenen vuotta sitten hormonilääkityksen seurauksena. Oireet olivat voimakkaita ja odottamattomia, minulla kun on normaalisti hyvin tasapainoinen iho. Tuo kokemus osoitti, kuinka vahvasti hormonaaliset muutokset ja epätasapaino voivat vaikuttaa ihoon myös aikuisena.

Miten aikuisiän akne eroaa nuoruuden aknesta?

Kaikki akneoireet liittyvät tyypillisesti hormonitoimintaan, mutta mikä erottaa aikuisiän aknen nuoren aknesta on kesto ja hormonaalisten tekijöiden laatu. Teini-iässä hormonitoiminta on vasta käynnistymässä, ja akne voi puhjeta, kun muutokset hormonitoiminnassa vauhdittavat ihon aineenvaihduntaa. Iholla voi erittyä liikaa talia, ja tästä talista aknea aiheuttavat bakteerit saavat runsaasti ravintoa ja "riehaantuvat".

Teini-iän akne voi olla lyhytkestoinen ja parantuu yleensä, kun hormonitoiminta tasapainottuu. Myös lääkekuuri voi auttaa laittamaan pisteen teini-iän akneen, koska taustalla ei vielä ole suurempaa hormonaalista kuormitusta.

Aikuisiän akne taas voi oireilla vuosikausia; välillä kenties poistua lääkekuurin seurauksena, mutta sitten taas palaa. Taustalla on usein hormonaalinen epätasapainotila, joka voi – ja tyypillisesti johtuu – elintavoista ja niiden aikaansaamasta kuormituksesta. Aknen oireisiin pureutuva lääkekuuri ei tätä kuormitusta korjaa, koska lääkkeet eivät hoida juurisyitä, ja siksi aikuisiän akne vain jatkaa oireiluaan.

Jotta hormonaalisesta aknesta voi päästä eroon, on muutettava elintapoja; vähennettävä niin sisäistä kuin ulkoista kuormitusta. Ulkoiseen kuormitukseen kuuluu myös olennaisesti, ta-daa, vääränlainen ihonhoito.

Mitkä tekijät aiheuttavat kuormitusta?

Twistbe’n Kati Partanen esitti minulle hyvän vertauskuvan kuormituksesta: kuormituskuppi. Keräämme koko elämän ajan näkymättömään kuppiin kuormitustekijöitä, ja tuo kuppi vaikuttaa hyvinvointiimme. Nuorena kuppi on vielä tyhjä, mutta se alkaa täyttyä pikku hiljaa – toisilla hitaammin, toisilla nopeammin. Jossain vaiheessa kuppi voi olla niin täynnä, että se menee nurin ihan pienestä pisarasta – ja tällöin saatamme haluta syyttää iho-ongelmistamme tuota viimeistä kupin kaatanutta pisaraa, vaikka tulisi nähdä koko kupin sisältö.

Tässä päästään jälleen siihen moneen asiaan pätevään viisauteen, että ennaltaehkäisy olisi paras keino hillitä myös iho-ongelmia.

Tyypillisiä kuormitustekijöitä ovat huono yöuni, vähäinen liikunta, kiire, stressi ja vääränlainen ruokavalio. Tietty stressitaso kuuluukin elämään, mutta kaiken keskiössä on kuormituksen ja palautumisen välinen tasapaino. Kun se on epäkunnossa, menevät hormonit sekaisin, ja seurauksena on moninaisia oireita – aikuisiän akne yhtenä niistä.

Myös raskaus, imetys ja hormonaalisen ehkäisyn lopettaminen voivat laukaista hormonaalisia finnejä.

Hormonaalisen aknen taustalla voivat myös olla suoliston ja ruoansulatuselimistön toiminnalliset häiriöt; suolistomme tuottaa suuren määrän hormoneja, ja kun suolistossa on ongelmia, se heijastuu myös ihoomme.

Vielä yksi ja alati yleistyvä syyllinen voi olla kehon matala-asteinen tulehdus.

 

Miten lähteä hoitamaan hormonaalista aknea?

Twistbe’n lähestymistavassa huomio kohdistetaan ensin ulkoisiin kuormitustekijöihin ja ulkoiseen ihonhoitoon.

Ensimmäisessä vaiheessa selvitetään, onko kyse väärillä ihonhoitotottumuksilla vahingossa itseaiheutetusta aknesta, jolloin oireet eivät välttämättä johdukaan hormonaalisista tekijöistä.

1. Ulkoisten kuormitustekijöiden poistaminen

Tarkastele ihonhoitoasi: onko se ihon tarpeiden mukainen? Oletko mahdollisesti ylihoitanut ihoa liian vahvoilla tai muuten vain ihollesi tarpeettomilla tuotteilla? Keskustele tarvittaessa ihonhoidon asiantuntijan kanssa, Twistbe’ltä saa veloituksetonta konsultaatiota joko verkon digiklinikan chatissa tai paikan päällä myymälässä.

Jos olet esimerkiksi käyttänyt päivittäin voimakkaita puhdistusaineita ja kuorintoja toivoen niiden pitävän ihon puhtaana aknesta, vaihda puhdistustuote hellävaraiseen maitoon, öljyyn tai balmiin, ja jätä kuorinnat pois vähäksi aikaa. Tässä postauksessa saat esimerkki-ihonhoitorutiinin, jolla rauhoittaa ja hoitaa tulehtunutta, akneoireilevaa ihoa.

Mikäli ulkoisen ihonhoidon korjaaminen ei auta, lähde tutkimaan sisäisiä kuormitustekijöitä.

2. Sisäisten kuormitustekijöiden kartoittaminen

Tarkastele elämäsi kuormitustekijöitä kriittisesti – mutta lempeästi. Miten voisit vähentää niitä? Kiinnitä huomiota uneen, ruokavalioon ja liikuntaan, ja pidä huolta palautumisesta. Tee muutoksia ja hyviä valintoja esimerkiksi tuomalla rauhoittavia hetkiä etenkin iltaan, karsimalla kuormittavia ruoka-aineita kuten huonolaatuiset rasvat, ja keskittymällä voimistavaan liikuntaan stressireaktiota aiheuttavan liikunnan sijaan.

Koska hormonaalisessa aknessa on kyse ihon tulehduksesta, on tärkeää tehdä elämäntapoihin tulehdusta laskevia muutoksia.

Apua tähän saat esimerkiksi Twistbe'n asiantuntijoihin kuuluvan ravintoneuvoja Annina Francioson Iho-ongelmien hoito sisäisesti -etäkonsultaatiosta sekä Twistbe’n Ruokavalio-oppaasta ongelma-iholle. Opas on tarkoitettu tulehduksellisten iho-oireiden, kuten ruusufinnin, aknen, atopian, hidradentiksen tai psoriasiksen hoitoon. Ruokavalion muutokset ovat olennainen keino hillitä tulehdusta ja vaikuttaa myös ihon terveyteen.

Anninan konsultaatiota voi lämpimästi suositella, jos tuntuu, että olet jo kokeillut kaikki keinot ja laittanut ihonhoidonkin kuntoon, mutta iho-ongelmat eivät hellitä.

Hormonaalinen akne ihonhoito rutiini

Suositusihonhoitorutiini hormonaaliseen akneen

Tämä ihonhoitorutiini tasapainottaa, puhdistaa ja kosteuttaa ihoa sekä rauhoittaa hormonaalisen aknen oireita.

Hormonaalisen aknen hoitoon on monia hyviä tuotteita, mutta tämän asiantuntijoiden kokoaman, toimivaksi todetun rutiinin tuotteilla pääset helposti alkuun ja kokemaan, miten tulehdusta laskeva ihonhoito parantaa akne-oireita.

Tee ihonhoitoosi ainakin nämä muutokset:

🩵 Vaihda puhdistustuote maitoon tai öljyyn.

🩵 Vähennä tuotteiden ja erilaisten ihoa aktivoivien tehotippojen määrää; less is more, kun hoidetaan tulehdusta.

🩵 Suosi rauhoittavia, puhdistavia ja tulehdusta laskevia ainesosia kuten aloe veraa, laventelia, pajunkuoriuutetta sekä niasiiniamidia.

Vinkki: Twistbe'llä on 23.4. saakka ihonhoito-ongelmien täsmähoitokampanja, jossa on monia myös akneihon hoitoon sopivia tuotteita tarjouksessa.

Hormonaalinen akne hoito - puhdistusmaito

Puhdistus

Föllinge Cleansing Lotion -puhdistusmaito

26,90€ / 100 ml

Föllingen hellävarainen puhdistusmaito sisältää huokosia ja epäpuhtauksia puhdistavaa salisyylihappoa, rauhoittavaa kamomillaa ja laventelia sekä ihoa tehokkaasti puhdistavan ja pehmentävän kombon risiini- ja oliiviöljyä.

Tiesittekö muuten, että risiiniöljy on kasviöljyistä kaikkein puhdistavin öljy? Sitä käyttämällä saadaan lempeään puhdistusmaitoon lisää lianirrotus-tehoa, samalla kun koostumus on ystävällinen ihon omalle suojakerrokselle, mikrobiomille ja hydrolipidikalvolle.

Vaihtoehto puhdistusmaidolle: Fiini Naturally Mustaherukka -puhdistusbalmi, joka emulgoituu iholta täydellisesti ja tasapainottaa ihoa mustaherukansiemenöljyllä.

Konjac-sieni

Tarjouksessa 23.4. saakka 10,32€ (norm. 12,90€)

Konjac-sieni on erittäin hyvä lisä, jos esimerkiksi meikkaat vahvasti tai huokosesi tukkeutuvat helposti. Sieni tehostaa puhdistustuotteen vaikutusta, ja sen hyytelömäinen rakenne imee likaa ihohuokosista erittäin tehokkaasti.

Konjac-sieni toimii myös sellaisenaan ilman muita puhdistustuotteita meikittömän ihon ja kevyen, vesiliukoisen meikin puhdistuksessa.

Jos iholla on märkiviä näppylöitä, konjac-sienen käyttöä ei suositella.

The Konjac Sponge Companyn Mandala Jeju Scoria -konjac-sieni sisältää vulkaanista Scoria-kiven jauhetta Etelä-Korean Jejun saarelta. (Allekirjoittanut on muuten käynyt siellä! ☺️) Mineraalirikas Scoria auttaa tasapainottamaan epäpuhdasta ihoa.

Hormonaalinen akne hoito - kasvovesi

Kasvovesi

Olivia Klein Balance Toner

18,00€ / 125 ml

Olivia Kleinin tasapainottava kasvovesisuihke vähentää ihon punoitusta, hillitsee talintuotantoa ja vähentää epäpuhtauksia. Se sisältää salisyylihappopitoista pajunkuoriuutetta, aloe veraa ja kaurauutetta, teepuuöljyä sekä appelsiininkukkavettä.

Balance Tonerissa vesipohja on korvattu aloe veralla, mikä tekee tuotteesta aivan erityisen rauhoittavan. Aloe veran rinnalla ihoa rauhoittelee kaurauute, samalla kun pajunkuoren sekä teepuuöljyn antibakteerinen tiimi nitistää iholta epäpuhtauksia aiheuttavia bakteereita. Appelsiininkukkavesi kosteuttaa, raikastaa ja supistaa ihoa. Tuote on hajusteeton ja siinä on aistittavissa hyvin kevyt appelsiininkukkaveden tuoksu.

Vaihtoehto kasvovedelle: Ayu Organics Lilac & Aloe Face Mist, joka on Balance Toneria kosteuttavampi ja sopii parhaiten tilanteeseen, jossa iho on aknen ohella myös pintakuiva.

Hormonaalinen akne hoito - kosteusvoide

Kasvovoide päivään

C/O Gerd Lingonberry Clear Cream

tarjouksessa 23.4. asti 35,12€ / 75 ml (norm. 43,90€)

C/O Gerdin kevyt, kosteuttava ja kirkastava puolukkavoide on ihanteellinen päivävoide epäpuhtaalle ja akneiholle. Se tasapainottaa talintuotantoa, kirkastaa ihon sävyä, vähentää epäpuhtauksia ja rauhoittaa ihon punoitusta. Omaapa se myös ikääntymisen merkkejä lievittäviä ominaisuuksia, kiitos uudistavan ruusunmarjaöljyn. 😍

Saflorinkukkaöljy - safloriöljyn runsaas linolihappopitoisuus puhdistaa, tasapainottaa ja kirkastaa epäpuhtauksiin taipuvaista ihoa

Ruusunmarjan siemenöljy (Rubiginosa-laatua! 💎) - safloriöljyn tapaan ruusunmarjan siemenöljyssä on runsaasti epäpuhdasta ihoa tasapainottavaa linolihappoa, minkä lisäksi ruusunmarja tyynnyttelee ihon punoitusta ja sen sisältämä luonnollinen retinoiinihappo uudistaa ihoa ja auttaa mm. häivyttämään arpia.

Puolukansiemenöljy - monipuolista puolukansiemenöljyä on syytä fanittaa! Sen sisältämä superantioksidantti resveratrol laskee tulehdusta ja lievittää punoitusta, samalla suojaten ihosoluja happiradikaaleilta ja onpa sillä todettu UV-säteilyn vaurioiltakin suojaavia vaikutuksia. Puolukansiemenöljyn rasvahapot kirkastavat ihoa, tasoittavat ihon sävyä ja vahvistavat ihon suojabarriääriä. Puolukasta on tullut yksi omia suosikkiöljyjäni ihonhoidossa! 🤩

C/O Gerdin Lingonberry-voide on hyvin kevyt. Jos kaipaat voiteeseen lisää ravitsevuutta, voit lisätä joukkoon esimerkiksi Fiini Naturallyn Mustaherukka-öljyä tai Twistbe'n Jojobateepuuöljyä.

Kasvoöljy iltaan

Twistbe Jojobateepuuöljy 

Tarjouksessa 23.4. saakka 11,12€ / 30 ml (13,90€)

Teepuuöljy on luonnon paras aine epäpuhtaalle, ärtyneelle ja aknebakteerien tulehduttamalle iholle. Teepuu rauhoittaa muitakin ihoärtymyksiä, mutta aivan erityinen klassikkoaine se on finnien hoidossa.

Öljypohjassa teepuun aktiiviaineet pääsevät vaikuttamaan iholla tehokkaimmin, onhan teepuun eteerinen öljy itsessään öljyliukoinen. Teepuuöljyä näkee myös saippuatuotteissa, mutta saippua on epäsuositeltava tapa käyttää teepuuöljyä. Saippuan emäksinen koostumus heittää ihon luonnollisesti happaman pH:n epätasapainoon, ja voi aiheuttaa moninaisia ongelmia kuivuudesta uusiin finneihin. Jojobaöljy taas hoitaa ihoa, eikä muuta ihon pH-arvoa.

Ihon omaa öljykoostumusta muistuttava jojobaöljy + teepuuöljy ovat unelmatiimi epäpuhtaalle iholle. 🌿💚

Teepuuöljyssä on voimakas tuoksu, minkä puolesta saatat haluta käyttää öljyä vain iltaisin, mutta mikään ei estä käyttämästä sitä aamuin illoin.

Puhdistava naamio viikkohoitoon

Baiobay Purifying Mask

36,90€ / 60 ml

Akneihon viikkohoitoon sopii puhdistava savinaamio. Baiobayn puhdistava ja viilentävä savinaamio sisältää aktiiviaineinaan kaoliinia sekä sinkkiä. Naamio on koostumukseltaan voidemainen ja pehmentävä, eikä kuivu iholle, kuten jotkin savinaamiot. Iholla vaikuttaessaan Baiobay-naamio ei tuo iholle kiristävää tunnetta.

Kaoliini-savi imee iholta epäpuhtauksia, antibakteerinen sinkki tasapainottaa rasvoittuvaa ihoa ja vähentää epäpuhtauksia. Mentolilaktaatti jättää iholle viilentävän tunteen. Auringonkukkaöljy pehmentää ihoa, pentyleeniglykoli, kookosvesi ja glyseroli kosteuttavat. Kookosvesi tuo naamioon pehmeän kookoksen tuoksun.

hormonaalinen akne seerumi

Seerumi

Seerumi ei ole välttämätön, mutta se tukee hormonaalisen aknen tulehdustilan rauhoittumista ja voi olla hyvä idea vähintään kuuriluonteisesti käytettynä.

Hyviä vaihtoehtoja ovat Nourish Londonin Balance Peptide -seerumi tai Olivia Kleinin Hydra-seerumi.

Nourish Londonin Balance Peptide Serum (tarjouksessa 23.4. asti 31,12€ / 30 ml) on loistava seerumi aikuiselle epäpuhtaalle iholle, kun toivot seerumilta sekä anti-age- että anti-akne-tehoja. Balance Peptide -seerumi sisältää ihoa uudistavia ja kirkastavia omenan AHA-happoja sekä huokosia supistavaa ja talintuotantoa tasapainottavaa niasiiniamidia. Palmitoyl tripeptide-5 tuo seerumiin myös kollageenin tuotantoa stimuloivan vaikutuksen.

Olivia Kleinin Hydra Serum (34€ / 30 ml) on mahtava seerumi ärtyneelle, punoittavalle, epäpuhtaalle ja herkälle iholle. Se sisältää rauhoittavan ja kosteuttavan aloe vera -pohjan sekä kenkkuilevan ihon bestiksen, niasiiniamidia. Toinen aktiiviaine, neempuun siemenöljy, on hyvä tehoaine ärtyneelle ja epäpuhtaalle iholle sekä paukamien hoitoon

hormonaalinen akne sisäinen hoito

Lopuksi vinkki sisäiseen hoitoon tukemaan hormonaalisen akneihon hoitoa

Terranovan Life Drink on monipuolinen viherjauhe, joka tukee hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kylmäkuivatuista kasvi- ja marjajauheista koostuva ravintolisä sisältää tiivistetyssä muodossa huikean määrän fytoravinteita, hivenaineita, proteiineja, entsyymejä, maitohappobakteereja, välttämättömiä rasvahappoja sekä kuituja.

Life Drink sisältää mm. klorellaa, spirulinaa, nokkosta, lehtikaalia, vehnänorasta, tyrniä, aroniaa, pellavansiemenöljyjauhetta, reishiä ja shiitake-sienijauhetta. Life Drink sisältää myös herne- ja riisiproteiinia.

hormonaalinen akne sisäinen hoito

Terranova Life Drink tukee puhdistuselinten kuten maksan toimintaa ja sisältää runsaasti tulehdusta sammuttavia ravintoaineita, ja vaikuttaa näiden kautta suotuisasti hormonaalisen aknen oireisiin vähentäen niitä.

Life Drink -viherjauhetta voi sekoittaa smoothieen, veteen tai mehuun. Maku on pehmeän vihreä.

Life Drink -viherjauhetta saa kahdessa koossa: 227 g / 41,90€ ja 454 g / 69,90€.

*

Toivottavasti sait hyötyä ja vinkkejä tästä postauksesta. :) Lisää vinkkejä muiden tulehduksellisten iho-ongelmien kuten ruusufinnin ja PODin hoitoon saat tästä kirjoituksestani. Toivotan kaikille iho-ongelmien kuten hormonaalisen aknen kanssa painiville hyvää, innostavaa ja oivaltavaa matkaa kohti tervettä ja tasapainoista ihoa. Ihon ja kehon hyvinvointi kulkevat yhtä matkaa! 💜

42 comments on “Hormonaalinen akne: syyt ja hoito”

 1. Kiitos kattavasta kirjoituksesta.

  Sen verran sisäiseen hoitoon liittyen, että itselleni on ollut suuri helpotus näin pian 44-vuotiaana, kun esivaihdevuosioireita alettiin hoitaa ehkäisypillerein. Olin sitä ennen n. 15 vuotta ilman niitä. Itselleni löytyi heti toimiva valmiste (Drovelis), jonka myötä hormoninäpytkin on loppuneet.

  Vuosikausia koitin hoitaa näitä lähinnä pinnan kautta ja elintavat on muutenkin olleet kohdillaan, mutta näiden yhteisvaikutus on ollut todella minimaalista verrattuna hormonihoitoon.

  Vastaa

  0
  1. Kiitos tämän jakamisesta.

   Siinä vaiheessa, jos ulkoisen ihonhoidon sekä elämäntapojen kuntoon laittaminenkaan ei auta oireilevaan ihoon, voi hormonaalinen lääkitys varmasti olla pätevä - ja kenties jopa ainoa - vaihtoehto.

   Vastaa

   3
  2. Itse sain voimakashormoniset pillerit (Diane Nova) ensimmäisen kerran 14- vuotiaana akneen. Oli tehokkaat, mutta samanlaista hormonikuormaa en enää ottaisi.
   Vuosikausien taisteluiden (kahdessa raskaudessa iho aivan sekaisin, sitten myöhemmin aknen rinnalle rosacea ja pod) jälkeen nyt Drovelis käytössä. Toki parempi vaihtoehto, kuin kuparikierukka (ei auttanut ihoa tietenkään, mutta anemia oli krooninen), mutta mielialavaikutus on yllättänyt negatiivisesti. Olen yrittänyt ohjata ajatusta niin, että kyseessä on vain nosebo- efekti, ja pilleri ei oikeasti voi niin merkittävästi vaikuttaa mielihyvähormonien vapautumiseen, mutta elämänlaatu on kyllä selkeästi laskenut. Esim.lenkillä tai salilla ei tule missään vaiheessa hyvä olo, vaan treeni on yhdentekevää ja latteaa. Mikään ei aidosti innosta. Mutta ehkä tämä haitta väistyy, kun keho tottuu pillerien vaikutuksiin.

   Vastaa

   1
  3. Noiden rankkojen sivuvaikutusten takia en ikinä halunnutkaan akneen e-pillereitä. Joku lääkäri kertan suositteli Diane Novaa.. sanoin käyväni jyvällä kosmetologilla, jonka hoidoista on ollut hyötyä. (Kemiallinen kuorinta..) Hänen mielestään olu vain kyse siitä, että kosmetologini hyötyy ihovaivoistani..
   Aivan kuin lääketehtaat jakaisivat hormonivalmisteita hyvän hyvyyttään..

   Joillekin hormonilääkjeistä voi iholle olla hyötyä, mutta päinvastaistakin on saanut kuulla. Pahimmillaan iho ärtyy entisestään pillerien käytön lopettamisen myötä.

   Olen ihan tyytyväinen nykytilaan (ei kuivuutta, ei juuri näppyjä..) vaikka nuoruuden aknen arpia on muutama. C-vitamiini ja retinoli saavat tehdä voitavansa :)

   Vastaa

   1
 2. Pakko myös suositella, että itellä toimi tosi hyvin centellaa sisältävät tuotteet. Rauhoittaa aknea kuin aknea.

  Vastaa

  0
  1. Loistava vinkki! Centella ON superhyvä rauhoittava ainesosa! 🙏🏻

   Kiitos, kun jaatte myös omia vinkkejänne, ne ovat erittäin tervetulleita! 🤩

   Vastaa

   1
 3. Kun puhutaan naisten hormonitasapainoon liittyvistä ongelmista, olisi hyvä mainita PCOS, joka on yleisin naisilla esiintyvä endokriininen hormonaalinen häiriö. Monimutkaisen oireyhtymän oireisiin kuuluvat mm. akne, kuukautiskierron häiriöt, hiustenlähtö, ylipaino jne.

  Suhtaudun jossain määrin kriittisesti siihen, että hormonaalisen aknen hoitoon ehdotetaan kosmeettisia tuotteita. Toki oikeat tuotteet ovat hyvä lisä, mutta olisi tärkeää myös tutkia juurisyytä tarkemmin ihan lääkärin kautta, jotta mahdollista hormoniepätasapainoa voidaan hoitaa oikein.

  Vastaa

  8
  1. Kiitos kommentistasi Noora. On totta, että hormonaalisen aknen takana voi olla myös PCOS:n kaltainen häiriö tai muu diagnosoitava tauti.

   olisi tärkeää myös tutkia juurisyytä tarkemmin ihan lääkärin kautta, jotta mahdollista hormoniepätasapainoa voidaan hoitaa oikein.

   Juurisyiden hoitamisen tärkeydestä olen kanssasi aivan samaa mieltä. Siitä, onko lääkäri aina se paras taho näitä juurisyitä selvittämään, taas en ole täysin samaa mieltä.

   Lääkäreitäkin on totta kai monenlaisia, ja jotkut lääkärit osaavat nähdä asioita kokonaisvaltaisemmin ja lähestyä oireiden hoitamista muustakin näkökulmasta kuin lääkkeiden kautta. Moni lääkäri kuitenkin tarjoaa oireisiin apua vain lääkkeiden muodossa, jolloin hoidetaankin nimenomaan vain oireita, ei juurisyitä. PCOS:n tapauksessa diagnoosin tekee yleensä lääkäri, mutta tässäkin hoitomuoto on ruokavalio, johon ei välttämättä juuri lääkärin ohjeita tarvita. Yritän vain siis sanoa, että en näe lääkäriä automaattisesti "parhaana auktoriteettina" hormonaalisen aknen hoidossa. Ravintoneuvojankin ruokavalio-ohjeilla saattavat PCOS:n aiheuttamat akneoireet lievittyä.

   Vaikka lääke(kin) korjaa hormoniepätasapainoa, pidemmän tähtäimen hyvinvoinnin kannalta olisi tärkeää nähdä elämäntavalliset vaikuttimet hormoniepätasapainon takana. Hormonien epätasapaino ei välttämättä itsessään ole "juurisyy", vaan jokin on aikaansaanut henkilön hormonaalisen epätasapainon. Silloin kun epätasapaino liittyy vaikkapa vaihdevuosiin, voi lääkehoito olla parhaita apukeinoja, koska elämäntavoillamme emme voi vaihdevuosia väistää. Mutta monilla ihmisillä hormonien epätasapaino liittyy stressiin ja erilaisiin kuormitustekijöihin kuten vääränlainen ruoka ja unideprivaatio. Näitä syitä ei korjata lääkkeillä, vaan elintapojen muutoksilla.

   Kosmetiikka itsessään ei myöskään paranna hormonaalista aknea, vaan toimii hoidon tukena elämäntapamuutosten rinnalla. Silloin, kun akneoireet johtuvat pelkästään kosmetiikasta, ja pelkkä ihonhoitorutiinin korjaaminen poistaa akneoireet, kyse ei ole hormonaalisesta aknesta.

   Vastaa

   8
 4. Minulla oli joitakin vuosia sitten iho todella huonossa kunnossa. Siinä oli aknea, suunympärysihottumaa (myös silmien ympärillä) ja tali-ihottumaa. Syylliseksi paljastui Yasmin ehkäisypillerit. Ne sekoittavat joillakin harvoilla lisämunuaisen toiminnan, mikä tekee ihosta todella alttiin tulehduksille. Sen lisäksi iho oli tosi kuiva, mikä lienee yleistä aikuisiän aknessa. Iho on nyt kunnossa, mutta nämä asiat opin tulehtuneen ihon kanssa:
  - puhdistusmaito ei riitä, tulehtuneelle iholle tarvitaan tehokkaampi puhdistaja vaikka iho kuivuu. Itse käytin mietoa puhdistusgeeliä.
  - AHA ja BHA hapot tekivät ihostani vielä reaktiivisemman. Niitä voi käyttä paikallisesti harvoin.
  - Maitohappo ja mantelihappo toimivat vaihtelevasti
  - retinoli ei auttanu, vaan lisäsi reagoimista samoin muut tehoaineet kuten etanauute yms.(nuorena retinoli oli todella tehokas)
  - ihoa pitää kosteuttaa tehokkaasti. Ilman sitä ihosta tulee vielä tukkoisampi.
  - konjac sieni 2-3 x viikossa oli tehokas ja riittävä kuorinta

  Vastaa

  0
  1. Kiitos kun jaoit kokemuksia, nämä ovat todella hyödyllisiä muille.

   On se turhauttavaa, kun e-pillerit voivat toisilla auttaa akneen, ja toisilla sitten pahentaa... 😔

   puhdistusmaito ei riitä, tulehtuneelle iholle tarvitaan tehokkaampi puhdistaja vaikka iho kuivuu. Itse käytin mietoa puhdistusgeeliä.

   Tähän haluan sanoa, että puhdistusöljy on näitäkin tehokkaampi lian ja meikin irrottaja, ja samalla kuitenkin iholle hellävaraisempi kuin puhdistusgeeli. Eli jos puhdistusemulsio ei tunnu riittävän, kannattaa ensin kokeilla puhdistusöljyä, etenkin, jos iho on kuiva.

   Vastaa

   1
 5. Mulla oli akne joskus 15-17v ja sitten uudestaan vajaa 30 vuotiaana. Olin syönyt e-pillereitä 8 vuotta ja sen jälkeen naama räjähti hirveään akneen. Posket oli täynnä märkiviä finnejä ja iho oli kosketusarka. Tätä kesti noin vuoden. Gynekologi totesi, että pillerien lopetus oli saanut kehoni PCOS:n kaltaiseen tilaan ja hormonitoiminta oli sekaisin. 1,5v meni ennen kuin hormonitoiminta palautui.

  Ihon kuntoon auttoi eniten antibioottikuuri. Kävin kosmetologilla myös säännöllisesti ihonpuhdistuksessa. Lisäksi MeineBase mineraalisuolalla puhdistus auttoi pahimmasta vaiheesta. Lisäksi BTB3-tuotteet ovat olleet mulle sopivia.

  Nyt oon 41v ja iho on pysynyt melko hyvänä viimeiset vajaa 10 vuotta, edes raskaus ei saanut ihoa kovin huonoon kuntoon. Mulla on nykyään tosi pintakuiva iho, joka tukkeutuu herkästi, posket myös punoittavat tosi herkästi. Otsalla on poikittaiset juonteet ja sibeliusryppykin löytyy. 😅 Blogisi innoittamana olen nyt kokeillut kasvokinesioteippejä pari kertaa. Kysyisinkin että kun ihoni ei enää ole akuutissa aknevaiheessa vaan enemmänkin poskilta punoittava ja pintakuiva vaikkakin epäpuhtauksiakin herkästi tulee, niin voisiko tämän postauksen tuotteet toimia myös tälläisellä iholla? Vai olenko liian jämähtänyt ajatukseen että mulla on akneiho vaikka todellisuudessa ihoni kaipaakin muunlaista hoitoa.

  Vastaa

  0
  1. Gynekologi totesi, että pillerien lopetus oli saanut kehoni PCOS:n kaltaiseen tilaan ja hormonitoiminta oli sekaisin. 1,5v meni ennen kuin hormonitoiminta palautui.

   Voi kurjuus… Mutta onneksi kuitenkin lopulta palautui. 🙏🏻

   Ja kiitos myös sinulle omien aknenhoitokokemusten jakamisesta. On kiinnostavaa ja hyödyllistä kuulla, millä tavoin eri ihmiset ovat selättäneet aikuisiän aknensa.

   Itselläni muuten silloin 10 vuotta sitten auttoi lopulta se, kun hormonaalinen lääkitys päättyi. Märkiviä näppylöitä hoidin antiseptisellä voiteella, joka laski näppylöiden tulehdusta, mutta ihon arkuus ja paukamat lähtivät lopulta vasta, kun lääkitys päättyi.

   Kysyisinkin että kun ihoni ei enää ole akuutissa aknevaiheessa vaan enemmänkin poskilta punoittava ja pintakuiva vaikkakin epäpuhtauksiakin herkästi tulee, niin voisiko tämän postauksen tuotteet toimia myös tälläisellä iholla?

   Osa mainituista kyllä. Föllingen puhdistusemulsio sopii hyvin, samoin Fiinin puhdistusbalmi ja ehdottomasti Olivia Kleinin Hydra Serum. Gerdin Lingonberry-voide on todennäköisesti liian kevyt. Sulle saattaisi sopia Djusien uusi The Juice-voide..!

   Kasvovedeksi valitsisin myös jonkin kosteuttavamman kuin tuon Balancen, kuten Olivian Hydra Spray Tonerin, joka myös lievittää epäpuhtauksia ja rauhoittaa punoitusta. Tai itse asiassa ihan paras kombo olisi kaksi kasvovettä 😁; ensin Olivian Hydra Spray Toner ehkäisemään tukkeutumia, ja sen päälle vielä kosteuttavampi kasvovesi kuten Moi Forestin ihana Rain Mist. Sekin on nyt Twistbe'llä tarjouksessa. Tuo Rain Mist on mun viime vuoden suosikkikasvovesi, tykkään siitä ihan valtavasti! 😍 Ylipäänsä paras kasvovesituttavuus mun iholle moneen vuoteen.

   https://twistbe.fi/products/moi-forest-rain-forest-mist-kasvovesi

   Blogisi innoittamana olen nyt kokeillut kasvokinesioteippejä pari kertaa.

   Oletko saanut tuloksia? 😍

   Vastaa

   3
  2. Kiitos tuotesuosituksista! 😊

   Joo kyllä kasvokinesioteippaus on siloittanut huoliryppyä ja sellainen turvotus kasvoilla on ollut vähäisempää. Olen kokeillut myös purentalihaksille teippausta.

   Vastaa

   1
  3. kyllä kasvokinesioteippaus on siloittanut huoliryppyä ja sellainen turvotus kasvoilla on ollut vähäisempää.

   Hienoa kuulla..! 🙏🏻

   Vastaa

   0
 6. Minulla oli hormonaalista aknea lähinnä leuan alueella, varsinkin leuan alla oli aina tulehtuneita kipeitä finnejä, vaikka ikääkin jo yli 50v. Elintavat minulla on ollut mielestäni ihan hyvällä mallilla. Mutta täältä sinun blogista useita vuosia sitten tajusin, että ihan vääränlaiset tuotteet minulla on ollut ihonhoidossa. Lähinnä olin yrittänyt kuivattaa finnejä ja eihän se auttanut. Nyt kun puhdistan hellävaraisesti puhd.öljyllä ja kosteutan tarpeeksi jopa kasvoöljyillä, on tilanne muuttunut täysin. Finnejä tulee yksi silloin tällöin ja pitkiin aikoihin ei ole lainkaan näppyjä. Luonnonkosmetiikan lisäksi käytän synteettiseltä puolelta ainoastaan retinoliseerumia, se oli toinen auttava tekijä minun tilanteessani. Jossain tapauksissa, kuten minun, väärillä tuotteilla voi näppykierrettä pitää yllä. Onneksi löysin karkkipäivän🥰 Retinolista tuli mieleen, oletko tutustunut The Ordinaryn uuteen Retinal 0,2% Emulsioon? Yritin sijoittaa sitä sinun a-vitamiini portaikkoon, mutta en osannut. Ordinaryn sivuilla sitä mainostetaan voimakkaana tuotteena, mitä mieltä sinä olet?

  Vastaa

  3
  1. Jossain tapauksissa, kuten minun, väärillä tuotteilla voi näppykierrettä pitää yllä. Onneksi löysin karkkipäivän🥰

   Olipa ihana kuulla tämä palaute, kiitos Anne..! 😍🤗

   Mahtavaa, että ihosi on nykyään tasapainossa! 🙏🏻

   Retinolista tuli mieleen, oletko tutustunut The Ordinaryn uuteen Retinal 0,2% Emulsioon?

   Hei, oon ihan missannut tämän..!

   Retinalia (eli retinaldehydiä) on alkanut putkahdella yhdelle sun toiselle brändille ihan viimeisen vuoden aikana. Tämä on mielenkiintoinen ilmiö, koska retinalia on ollut olemassa jo todella pitkään, käsittääkseni vuosikymmeniä. Se on niin voimakas, että sitä on lähinnä käytetty hoitolasarjoissa ja joissain ns. "cosmeceuticals"-sarjoissa. Nyt sitä kuitenkin saa jopa luonnonkosmetiikan tuotteissa..! Mikähän tähän trendiin on vaikuttanut...? Alkavatko retinol ja HPR olla jo "so last season"... 😄 Jospa kuluttajien arvellaan jo kyllästyneen näihin, kun niitä on joka paikassa, ja retinal on nyt sitten keksitty tuoda kuluttajatuotteisiin vastaamaan ihmisten loputtomaan retinoidinälkään..!

   Yritin sijoittaa sitä sinun a-vitamiini portaikkoon, mutta en osannut. Ordinaryn sivuilla sitä mainostetaan voimakkaana tuotteena, mitä mieltä sinä olet?

   Retinal eli retinaldehydi on kakkosportaalla heti retinoiinihapon jälkeen, eli kyllä se on voimakas. Voi auheuttaa ihoärsytystä siinä missä retinolikin.

   Täytyypä tutustua tuohon Ordinaryn uutuuteen, kiitos vinkistä!

   Vastaa

   3
 7. Minulle puhkesi aikuisiän akne 23-vuotiaana. Tarvitsin pitkän antibioottikuurin sen taltuttamiseksi.

  Pitkän aikaa meni hyvin, kunnes nyt taas neljänkympin jälkeen iho kukkii välillä. Mitään muutosta ei ole tapahtunut hormoonien käytössä tai ihonhoidossa silloin.

  Enää en stressaa asiaa. Hoidan ihoani hellevaraisesti ja lääkärin kanssa ollaan mietitty pillerivaihtoehtoa, joka sopisi tässä iässä.

  Vähän jopa huvittaakin, kun on juonteita, maksaläiskä ja finnejä samaan aikaan.

  Vastaa

  0
  1. Paras asenne sinulla ainakin on! 🙏🏻❤️ Ja kun et stressaa, niin ei ainakaan stressi pääse pahentamaan oireita..!

   Onko mikään perinteinen näppylöitä hoitava ja tulehdusta rauhoittava aine auttanut? Salisyylihappo? Niasiiniamidi? Teepuuöljy?

   Vastaa

   1
 8. Tuo viherjauhe menee kyllä varmaan kokeiluun.
  Kiitos myös hyvin kattavasta kirjoituksesta, josta varmasti poimin tehotuotteina omaan kesään. Itsellä erityisesti kesällä: kuumuudessa ja pölyssä hikoilu ja aurinkovoidemarinointi on iholleni kova rasitus (toki pienempi kuin palaminen auringossa).

  Kesällä myös matkustetaan (huonoa yöunien vuoksi, nukun huonommin vieraassa paikassa). Mutta tuo konjak sieni ja vastaavat, miten niiden kannattaa matkustaa? Kosteina eivät ole hygienisiä tai edes käteviä matkavarusteissa. Jos ne jättää kuivumaan johonkin, unohtuvat. Jos laittaa kuivumaan esim. matkalaukun/repun kahvaan, niin rikkoutuvat. Tykkäisin kovasti juuri kesällä tehostaa näillä ihon puhdistusta, kun usein pääsee ihaniin saunoihin kylpemään (ja sellaiset suttaavat savinaamiot ei siellä käy, ihan vieraskoreuden vuoksi=. Onks näille jotain säilytyskoteloita tai vaihtoehtoja (hamppuliina ollut käytössä, öljyisen putsarin poistossa, se kuivuu muutamassa tunnissa pyykkipojalla repun kahvaan kiinnitettynä).

  Joo ei taas mitään kovin tärkeätä. Mutta pikkuasitakin näemmä mietityttää.
  Ja skippasin sun uusimman tarjouspostauksen, kun nyt edetään Patykalla.

  Tai no sain työkaverilta Marokon tuliaisina Macademia-öljyä. Puristettu paikallisen naistyöyhteisön voimin ja on kyllä laadukasta kullankeltaista öljyä. Joka tekee kasvoista "kirkkaat". Kummallinen luonnehdinta, mutta suihkun jälkeen kun levittää kasvoille, iho näyttää kirkkaalta/levänneeltä/tasaiselta ja aika nopsaan kosketustuntuma on pehmeä/ei tahmaa.
  Ennen en ole vastaavaa öljyä kokeillut.

  Vastaa

  2
  1. Mutta tuo konjak sieni ja vastaavat, miten niiden kannattaa matkustaa?

   Konjak-sieni kannattaa kuljettaa mukana kuivana, mutta jos se ei ehdi kuivua ennen pakkaamista, se tulisi pakata tiukasti suljettavaan minigrip-tyyppiseen pussiin. Jos oletetaan, että sieni viettää kosteana minigrip-pussissa vaikka 6 tuntia, ja sen sen jälkeen puhdistaa vaikka saippualla ennen käyttöönottoa, ei sieneen kyllä pitäsi ehtiä mitään valtavaa mikrobiyhdyskuntaa muodostumaan. 👍

   Tai no sain työkaverilta Marokon tuliaisina Macademia-öljyä. Puristettu paikallisen naistyöyhteisön voimin ja on kyllä laadukasta kullankeltaista öljyä. Joka tekee kasvoista "kirkkaat".

   Makadamiansiememöljy on aivan loistava anti-age-öljy, ja kosmetiikassa kummallisen vähän hyödynnetty verrattuna moniin muihin öljyihin. Nämä on kai juuri niitä trendi-juttuja: upeita ainesosia löytyy vaikka kuinka paljon, mutta vain tietyt nousevat frontille ja niitä markkinodaan hullun lailla, vaikka tarjolla olisi muitakin yhtä hyviä vaihtoehtoja. Jonain kauniina päivänä ehkä on makadamiansiemenöljyn vuoro nousta trendien aallolle. ☺️

   Mä sisällytin makadamiansiemenöljyn yhtenä pääraka-aineena mun kosmetiikan formuloinnin lopputyöhön Formula Botanicassa, niin paljon tästä aineesta koulussa vakuutuin. 👏

   Vastaa

   2
 9. Terveyskirjastossa sanotaan näin: "Akneen on usein perinnöllinen taipumus. Ulkoiset tekijät, kuten hygienia, rasvaiset voiteet ja kuuma ympäristö, voivat lisätä akneoireita. Ruokavalion vaikutus akneen vaikuttaa tutkimustiedon nojalla vähäiseltä."

  Eli ruokavalio, sekä kuormitustila, joka johtaa tulehdukseen... kuulostaa humpuukilta.

  Jos on akne, kannattaa mennä lääkärille, eikä epätoivoisesti yrittää päästä jostain kuormitustilasta. Syyllistetään turhaan ihmisiä. Kyseessä on ihosairaus, johon on hoitoja.

  Vastaa

  9
  1. Jokaisella on oikeus omaan näkemykseen ja kannattaa ilman muuta toimia sen mukaan, mikä itselle tuntuu hyvältä. 🙏🏻

   Humpuukia tai ei, moni ihminen on selättänyt aknensa ruokavalio- ja ihonhoitomuutoksilla. Kuulostaa aika drastiselta, jos lääke olisi ainoa vaihtoehto aknesta parantumiseen. Tietysti juhlaa lääketeollisuudelle.

   Vastaa

   12
  2. Oman kokemuksen mukaan aknen selätykseen tarvitaan useitakin keinoja. Akuutti tulehdus eli infektio vaatii antibioottikuurin, mutta paranemisprosessissa on tärkeää säännöllinen ulkoinen hoito lempein ainein - ja joskus tehokas kemiallinen kuorinta tepsii pahimpiin arpiin.

   Hormonitasapaino on tärkeä asia, mutta siihenkin vaikuttaa moni tekijä. Ravitseva ruoka, uni, muut elämäntavat.. näistä pitäisi tietenkin lääkärien puhua, mutta ikävä kyllä vielä vuosikymmeniä sitten asenne usein oli juuri tuon kaltainen - 'humpuukia!'
   (Sama tepsii yleensä iho-oireisiin, kuten atopiaan: ihotautilääkärit eivät suinkaan olleet mun kohdallani se taho, mistä olisin saanut helpotusta. Kimmoke paranemiseen lähti antioksidanttien ja yleensä ravinnon merkitystä liputtavista kirjoista, artikkeleista ja blogijutuista..)

   Vastaa

   1
  3. Olen täysin samaa mieltä, tämä ihonhoidon ja ruokavalion korostaminen aknen syinä vain turhaan syyllistää akneen sairastuneita.

   Toki kannustan hoitamaan ihoa oikein ja muutoinkin huomioimaan terveelliset elämäntavat, mutta omalla kohdallani nämä ovat aina olleet kunnossa ja silti olen vuosia sairastanut aknea. Vasta ihotautilääkärin määräämät lääkekuurit auttoivat. Yleislääkärille ei kannata ihovaivoissa mennä vaan osaavalle ihotautilääkärille.

   Vastaa

   2
 10. Sain itse avun hormonaaliseen akneen tästä menetelmästä jotain viisi vuotta sitten. Englanniksi löytyy paljon juttua nimellä seed cycling, mutta tässä suomeksi:

  https://kuuna.fi/blogi/hormoniepatasapaino-kuriin-seed-cycling-menetelmalla

  Söin tuon siemenkiertosysteemin mukaisesti niitä muutaman kuukauden ja noin puolen vuoden jälkeen vielä uudestaan muutaman kuukauden. Sen jälkeen on ollut jo noin viisi vuotta naama kukkimatta pahemmin (toki suklaalla tai stressillä saa hetkellisesti sen sekaisin, mutta muuten hyvä tilanne).

  En myöskään käytä herkälle iholleni mitään aktivoivia tai muuten ärsyttäviä aineita, mistä olen oppinut paljon lisää tämän blogin kautta. Kiitos siitä :)

  Vastaa

  2
  1. Sain itse avun hormonaaliseen akneen tästä menetelmästä jotain viisi vuotta sitten. Englanniksi löytyy paljon juttua nimellä seed cycling

   Tosi mielenkiintoista, kiitos tämän jakamisesta! Rasvahapoilla, erityisesti omegoilla, on suuri vaikutus tulehdukseen, ja tällainen seed cycling -menetelmä on jälleen hyvä osoitus siitä, miten paljon oikea rasvahappotasapaino voi vaikuttaa terveyteen.

   Vastaa

   3
  2. Mielenkiintoista - itse olen käyttänyt vain kalaöljyjä ja tyrniöljyä kierron kaikkina vaiheina. Talvella tyrnikapselit on todella suuri apu.

   Vastaa

   1
 11. Kiitos tästä kirjoituksesta!
  Itselläni on ollut akne teini-ikäisestä alkaen tähän päivään asti (ikää nyt 40). Takana kymmenittäin lääkärikäyntejä ja erilaisia lääkityksiä. Ainoat toimivat keinot ovat olleet Diane Nova e-pillerit ja spironolaktoni-lääkitys. Molemmat vaikuttavat hormonitoiminnan kautta.

  Kannustankin menemään ihotautilääkärille, jos omat keinot eivät enää toimi 🙏

  Vastaa

  9
  1. Kannustankin menemään ihotautilääkärille, jos omat keinot eivät enää toimi 🙏

   Kaikki keinot kannattaa tosiaan testata, kunnes löytyy se, mikä toimii omaan tilanteeseen. 🙏🏻

   Vastaa

   1
 12. Itselle akne puhkesi n. 26-vuotiaana ja nyt 30-vuotiaana vain arvet ovat osittain jäljellä. Itsellä on androgeenit koholla ja siihen liittyen myös muita oireita, joten oletin aknen johtuvan siitä. Ihonhoito on ollut kunnossa, e-pillereillä ei kummempaa vaikutusta.

  Lopetin pillerit ja samalla siivosin ruokavaliosta kaikki lisä- ja säilönta-aineita sisältävät ruoat ja kaskummaa, akne hävis. Uskoisin, ettei akne ollut hormoneista johtuvaa, sillä muut androgeenien liikaeritykseen liittyvät oireet eivät ole helpottaneet.

  Maksalla ja suolistolla on todella iso merkitys mm. iho-ongelmien syntyyn ja uskon, että maksan/suoliston kuormitus omalla kohdalla helpottui noiden tarpeettomien lisäaineiden lopettamisen myötä (joita siis tungetaan ihan kaikkeen), kun kerran iho parantui. :)

  Vastaa

  2
 13. Kiitos hyvästä aihevalinnasta ja infosta! Itsellä akneen taipuvaista ihoa on auttanut öljypuhdistus (kiitos karkkipäivän💜), aamupesun korvaaminen kasvovedellä pyyhkimisellä sekä mm. avokadon & oliiviöljyn nauttiminen. Sisäiseen tulehtuneeseen paukamaan auttaa vain apteekista reseptillä saatava voide, Differin. Paras ja erittäin riittoisa finnivoide!

  Vastaa

  1
 14. Hei, ihan vahingossa eksyin blogiisi, mielenkiintoisia asioita ja täytyy ehdottomasti ajan kanssa kahlata tuotevinkkejä läpi. Pakko sanoa sivumennen, kyllä olet kaunis! Niin kauniit piirteet omaat :) kiitos kinesioteippausohjeista, täytyy testata niitä, rypyt harmiksi lisääntyvät vauhdilla..

  Vastaa

  0
  1. Kiitos Annika..! ☺️🥹

   Kinesioteippauksesta on tulossa lisää postauksia. :) Suunnitelmissa on jakaa ohjeita muuhunkin kuin vain otsaryppyjen teippaukseen.

   Vastaa

   2
 15. Hei, kiitos vielä aurinkovoide postauksesta🌞 tuli paljon uutta tietoa.
  Olisiko mahdollista saada sinulta tuote suosituksia. Ihoni on kuiva, couperosa ja ryppyjä on tullut otsalle ja kaulalle, myös kiinteytystä tarvitsisi.Olen 56v. Käytän sekä luonnon että selektiivistä kosmetiikkaa, mutta vaikea pähkäillä kummalla saisi parempia tuloksia.On tullut jonkun verran huti ostoksia. Kiitos etukäteen, jos kerkiät vastata😍

  Vastaa

  0
  1. Olisiko mahdollista saada sinulta tuote suosituksia. Ihoni on kuiva, couperosa ja ryppyjä on tullut otsalle ja kaulalle, myös kiinteytystä tarvitsisi.Olen 56v.

   Tässä suosituksia. 🙂 Et maininnut, käytätkö kasvojen kosteutukseen mieluummin voidetta vai öljyä, mutta mä vannon öljyjen nimeen, joten siksi mun suosituksissa on aina öljyjä. ☺️

   Kasvovesi:
   Fiini Naturally Ruusu & Kaura

   Ruusuvesi on paras aine lievittämään couperosa-ihon punoitusta, mutta 100% ruusuvesi yksinään ei ole niin kosteuttava. Fiinin Ruusu & Kaura -kasvovedessä on ruusuvesipohjaan lisätty kosteutta sitovaa glyserolia ja hyaluronihappoa, ja lisäksi rauhoittavaa kaurauutetta. Tämä on siis ikään kuin deluxe-versio klassisesta ruusuvedestä.

   Juonteiden hoitoon (ja siinä samalla myös kuivuuden hoitoon):
   Evolve Bio-Retinol + C -öljyseerumi. Mielestäni PARAS yksittäinen tuote hoitamaan juonteita ja kiinteyttämään ihoa. Sisältää bakuchiolia, ruusunmarjaöljyä, tyrniöljyä ja C-vitamiinia. Tätä voi laittaa suoraan Ruusu & Kaura -kasvoveden päälle, tai sitten voit sujauttaa väliin vielä hyaluronihapposeerumin, jolla tuot ihoon lisää kosteutta ja hyaluronihapon laadusta riippuen silotat myös tehokkaasti pintakuivuuden korostamia juonteita. Paras sellainen on mielestäni Novexpertin Hyaluronic Acid Booster Serum.

   Kiinteytykseen:
   Evolven seerumi on jo mainio pohja kiinteyttämään ihoa, mutta jos tykkäät käyttää voiteita, suosittelisin Patykan Lift Essentiel Lift & Glow-voidetta, jossa on hieno bioretinoli-koostumus. Lift & Glow -voiteesta on kevyempi versio sekä kuivan ihon täyteläisempi versio. Jos haluat vieläkin buustata tehoja, tähän voisi sekoittaa pari tippaa Bybin Bakuchiol Boosteria (edullinen ja miedompi versio, sisältää 1% bakuchioli) tai Tash Sisterhoodin Bakuchiol Retinoilia (arvokkaampi ja tehokkaampi versio, sisältää 2% bakuchiolia).

   Kuivuuteen:
   Jos yllä mainitut jättävät tunteen, että ihoa kiristää ja vielä tuntuu kuivalta, tähän päällimmäiseksi voisi (etenkin yöaikaan) lisätä balmin. Suosittelen Alteyan Rose Otto Wonder Balmia tai Balm Balmin Rosehip Balmia, nämä auttavat sekä kuivuuteen että couperosan oireisiin.

   Vastaa

   1
  2. Kaunis kiitos sinulle näistä tuote suosituksista😍🌹Olen käyttänyt öljyä, mutta aamulla iho oli kiristävä ja kuiva. Olisiko nämä aamun ja illan rutiiniin vai puolet aamuun, puolet iltaan.

   Vastaa

   0
  3. Jos iho on oikein kuiva, se voi imeä vaikka kuinka paljon tuotteita, eli voi hyvin olla, että voisit käyttää aamuin illoin koko setin. Balmi on ehkä parempi iltaan, mutta muuten kasvovesi + (vesipohjainen seerumi) + öljypohjainen seerumi + kasvovoide ei ole kuivalla iholla lainkaan liikaa. :)

   Jos ihoa kiristää, suosittelen myös lisäämään vesikosteutta, eli kerrosta Fiinin kasvovettä runsaasti ihoon, ainakin 2-3 kerrosta. Pelkkä rasvakosteus ei poista kireyden tunnetta, vaan sekä vesi- että öljykosteutta tulee tarjota kuivalle iholle runsaasti.

   Vastaa

   1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)