23.11.2013

Perjantai-illallinen: mungpapupasta

Taas maistellaan vähähiilihydraattista pastaa! Ja tällä kertaa oli hitti! :)

Perjantai_illallinen_mungpapupasta

"Karppispagetti"-postauksen kommenteissa eräs lukija vinkkasi Ruohonjuuressa myytävistä papupastoista, ja niitähän oli pakko päästä maistamaan! Pastoja on kolmenlaista; mungpapufettuccine, soijapapufettuccine ja mustapapuspagetti. Ja kaikissa raaka-aineena siis pelkkää papua. Meidän lautaselle päätyi ensimmäisenä Mungpapufettuccine. Ruohonjuuressa pastoilla on hintaa 5,75€. (Myöhemmin bongasin näitä Hyvinvoinnin Tavaratalossa 25 senttiä halvemmalla ;) No, siellä on aina kaikki hitusen edullisempaa.)

Vaikka nämä ovat aika kalliita niin ihan mahtavaa kun on olemassa tällaisia terveellisiä vaihtoehtoja pastalle! :) Näistä on melkein puolet proteiinia ja hiilihydraattipitoisuus vain 16,2 g (mustapapu), 17,1 g (mungpapu) ja 20 g (soijapapu). Ja sekin hiilari on sitä hyvää ja hidasta laatua! :)

Perjantai_illallinen_sienikastike

Rakastan sienikastiketta (tai sientä kaikessa muodossa ylipäänsä :)). Vaikea kuvitella että vielä kolme vuotta sitten ruoanlaittoavuttomana en osannut sellaista edes valmistaa. Miten vaikeaa on sekoittaa keskenään sientä ja ruokakermaa? :D

Jos joku muukin on yhtä "käsi" kuin minä olin vielä hetki sitten niin tässä mun superhelppo sienikastikeresepti:

4-5 dl sieniä

2 pienehköä sipulia

1 purkki ruokakermaa

2-3 rkl maustamatonta tuorejuustoa (kuten Philadelphiaa)

maun mukaan timjamia (mä laitan noin vajaan teelusikallisen kuivattua timjamia)

valkopippuria (mä laitan nelisen myllyn rouhaisua)

suolaa maun mukaan

soijakastiketta (tätäkin fiiliksen mukaan, varmaan joku vajaa ruokalusikallinen menee tällaiseen satsiin)

Eiliseen kastikkeeseen laitoin vielä lisäksi kesäkurpitsaa.

Pilko ja kuullota sipuli tilkassa voita tai öljyä. Lisää joukkoon sienet (mun sienet oli pakkasesta niin niitä ei enää tarvinnut kuullotella) ja mausteet ja paista keskilämmöllä tovi. Lisää kerma, tuorejuusto ja soijakastike, tarkista maku ja anna porista hiljalleen kymmenisen minuuttia että maut ehtii tekeytyä.

Kaada kuumana pastan päälle.

Perjantai_illallinen_pasta

Mungpapupastaa neuvottiin keittämään 6-8 minuuttia, mutta pasta oli todella velttoa ja pehmeää jo kuuden minuutin jälkeen. Al dente -koostumukseen hyvä keittoaika on varmaankin 4-5 minuuttia. (Vähän noottia muuten siitä että valmistusohjeet on pakkauksessa vain ruotsiksi, suomenkielisessä tuoteselostetarrassa lukee vain ainekset ja maahantuojan yhteystiedot. Ei kaikki osaa ruotsia, kyllä valmistusohje pitäisi myös olla myyntimaan kielellä vaikka kaikkien ilmeisesti oletetaan ymmärtävän '6-8 minuter' ruotsinkielisen tekstin seasta.)

Perjantai_illallinen1

Mun alkuruoat on aina vähän yksinkertaisempaa mallia kuin miehen hienot muna-katkarapu-majoneesi- tai jokirapuherkku-kylmäsavulohi-viritykset... ^_^

idPerjantai_illallinen_sienipapupasta

Kantarellit <3 Ommnomm. Tämä on muuten miehen annos - mä en jaksaisi tuollaista pastamättöä! :)

Perjantai_illallinen2

Täältäpä löytyi varsinainen vhh-pasta-winneri! Todella hyvää. Niin maku kuin rakennekin mungpapupastassa vastasivat normifettuccinea. Varmaan joku pastahifistelijä huomaa eron, mutta minä ja mies emme. :) Aiemmin kokeilemani YesDelin Karppispagetti hävisi tälle 6-0. Ja papupastassahan on vielä tuota soijaproteiinipastaa paremmat ravintoarvotkin - enemmän protskua ja vähemmän hiilaria. Excellent!

Papupastat

Papupastaveljekset. :) Suuret kiitokset lukijalle tästä vinkistä! :)

. . .

Ja loppuun vielä täysin asian vierestä: Hemnes.

Siellä se nyt nököttää. Ja nielaisi kaiken testikosmetiikan ja pari laatikollista miehen dvd:eitäkin. Hyvä.

Mutta... kyllähän tuo nurkka nyt ahtaalta näyttää. Vaikka tiesin Hemnesin mitat entuudestaan, en jotenkin osannut odottaa että se on noin suuri. Mittasuhteiltaan aikamoinen köntys meidän pikkuasuntoon. :/ Mutta minkäs teet kun lipastot on niin pirhanan kalliita. Ikea oli ainoa vaihtoehto.

      Hemnes_lipasto

No, ainakin on nyt vähän siistimpää enkä tulevaisuudessa toivottavasti enää hävitä kosmetiikkatuotteita. ;)

P.S. Joo, karun näköinen tuo tulostinhirvitys tuolla Hemnesin päällä mutta kun ei sillekään ole paikkaa....

 

17 comments on “Perjantai-illallinen: mungpapupasta”

  1. Hauska sattuma, söin juuri avokadopastaa papupastalla, kun avasin tämän postauksen. (Joo, kone ruokaseurana..)
    Ihan huipputuotteita gluteenittomaan vegeruokavalioon! Hinta on vähän korkea, mutta ei näitä tarvitse joka päivä syödä. Sopii hyvin viikonlopun herkutteluun. Avokadokin oli tänään poikkeuksellisen maukasta, selvästi hyvä pastapäivä!

    Lipasto ei mielestäni näytä liian isolta ainakaan näissä kuvissa. Hyvältä ja käytännölliseltä ratkaisulta näyttää. Ja on muuten totta, että lipastot maksavat todella paljon muualla, kuin Ikeassa.

    Vastaa

    0
  2. Äh, mä jotenkin ajattelin, että se olisi tullut toisin päin (siis kirjahyllyseinän myötäisesti). Mietinkin, että miten se muka voi mahtua, mutta sanoit mitanneesi, niin en ajatellut asiaa sen enempää...

    Mutta tosiaan, eihän se mitenkään olisi niin päin mahtunutkaan. Ja kirjahyllykin alkaa melko alhaalta.

    No, Hemnes on kuitenkin kalusteena nätti, oli sitten asunnon kokoon nähden rohjake tai ei. Mieti kuinka paljon massiivisempi se toinen olisi ollut! Ja tässä tapauksessahan se ensisijainen funktio on olla lipasto, johon saa tavaraa. Eikä sisustuksellisesti harmoninen kukkamaljakko... Veikkaan, että hemnes on kuitenkin enemmän ilo silmälle, kuin jos pinoaisit kaiken sen nielemän tavaran sellaisenaan tuohon seinustalle:D

    Vastaa

    0
    1. No, Hemnes on kuitenkin kalusteena nätti, oli sitten asunnon kokoon nähden rohjake tai ei.

      Niin on, samaa mieltä. Ja nyt kun se on koottu ja tavarat sisällä niin on todettava, että onhan se tosiaan kymmenkertaisesti laadukkaampi kuin esim Malm-senkki (no, ainakin tuo petsattu valkoinen jossa mäntyä), aivan selvästi jämäkämpi.

      Vastaa

      0
  3. Jee! Oon joutunut hylkäämään mm perunan ja tavallisen pastan ruokavaliostani, kun kirjaimellisesti nukahdan pystyyn niitä syötyäni, niin olo on ollut vähän kulinaarisesti tuuliajolla. Nyt vaan noita ostamaan ja tekemään kaikkia herkkupastaruokia, ihanaa, kiitos :)

    Vastaa

    0
  4. Onpa hyvä keksintö toi papupasta. Olen kasvissyöjä, joten protiinipitoinen korvike pastalle tulee todellakin tarpeeseen :)

    Vastaa

    0
  5. Ei tuo lipasto minusta miltään köntykseltä tuossa näytä. Jos siihen vaan laittaisi pienemmän pöytävalaisimen, niin täysin harmoniselta vaikuttaisi. Oikein kiva!

    Vastaa

    0
  6. Moikka! Ihanan kuulonen pasta, haluaisin kysyä vaan kysymyksen liittyen " terveelliseen " ruokaan. Mä en ole yhtään perillä mistään eri ruokavaliosta, enkä esim tiedä mitä ovat hitaat hiilihydraatit .. Kiinnostaisi kysyä vaan että onko esim tämä pasta terveellisempi kuin esim tavallisista fettucineista valmistettu pasta johon laittaisi tuoreita tomaatteja, sipulia, va.sipulia ja ja ehkä mozzarellaa. Itse en siis käytä lainkaan kerma tuotteita. Eli siis onko hiilihydraatit pahoja, pitääkö alkaa välttelemään? Toivottavasti ymmärsit jotain, tiedäm olen todella huono selittäjä ,

    Vastaa

    0
    1. Moikka Stigu!

      Hitailla hiilihydraateilla tarkoitetaan hiilihydraatteja, jotka imeytyvät elimistöön hitaasti. Tällaisia hiilihydraatteja on mm. kasviksissa, täysjyväviljassa, pavuissa, linsseissä ja maitotuotteissa. Nopeita hiilihydraatteja ovat sokeri, valkoiset viljatuotteet (kuorittu vehnä) ja tärkkelys kuten peruna ja maissi. Nopeat hiilarit nostavat verensokeria nopeasti, mutta aiheuttavat myös verensokerin nopean laskun jolloin niiden syömisen jälkeen on pian taas väsynyt ja nälkäinen olo. Näin niinkuin yksinkertaistettuna, harvoinhan kukaan syö pelkkää sokeria ja vehnäjauhoa. :) Mutta voit miettiä asian näin: jos syöt nälkääsi suklaalevyn, kuinka kauan se pitää sinut kylläisenä? Ei kauaa. Jos syöt nälkääsi pihvin kasviksilla, olet kylläinen huomattavasti pidempään eikä nälkä palaa niin voimallisena. Vielä hitaitakin hiilareita tehokkaammin nälän pitää poissa proteiini- ja rasvapitoinen ruoka (enkä nyt tarkoita mitään rasvassa uivia frittiruokia).

      Kiinnostaisi kysyä vaan että onko esim tämä pasta terveellisempi kuin esim tavallisista fettucineista valmistettu pasta johon laittaisi tuoreita tomaatteja, sipulia, va.sipulia ja ja ehkä mozzarellaa.

      Papupastassa terveelisyyden tekee juurikin itse pastan taaka-aineet, ei täytteet/kastike. Eli kun pasta on tehty pavuista jotka ovat hitaita hiilihydraatteja verrattuna tavallisen vehnäpastan nopeisiin hiilareihin, se tekee siitä terveellisempää. (Tavallinen pastahan on tehty vehnäjauhosta.) Samoin papupastan korkea proteiinipitoisuus tuo sille edun "normipastaan" verrattuna. Eli tomaatit, sipuli ja valkosipuli ovat toki aina terveellisiä, mutta jos syöt ne vehnäpastan kanssa vs. papupastan kanssa, on papupasta terveellisempi vaihtoehto.

      Kerman ja muiden rasvaisten tuotteiden käytön ratkaisee jokaisen oma maku ja ruokavalio. Jos et pidä kermasta, on ihan ok olla käyttämättä sitä. :) Etenkin, jos syöt myös paljon hiilihydraatteja (niitä hitaitakin), on runsasrasvaista ruokaa syytä välttää. Sitten taas jos noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota jolloin elimistö käyttää hiilareiden sijaan pääasiallisena energianlähteenä rasvaa, voi rasvaisia ruokia syödä "huolettomammin" sillä ne eivät kerry elimistön rasvavarastoihin samalla lailla kuin elimistön toimiessa hiilihydraattiaineenvaihdunnalla. Eli yksinkertaistettuna: jos syö enemmän hiilihydraatteja, kannattaa pitää rasvan pitoisuus alhaisempana. Ja jos taas syö paljon rasvaa, kannattaa pitää hiilihydraatit niukkana. Jos syö runsaasti SEKÄ hiilari- ETTÄ rasvapitoista ruokaa, on seurauksena useimmiten lihominen. Ellei sitten harrasta myös runsaasti liikuntaa tai jotain muuta joka kuluttaa paljon energiaa. :) Mutta tämä on siis vain yksinkertaistettuna ja yleistettynä. Monien kohdalla homma menee juuri näin, mutta ihmisten aineenvaihdunnat ovat tosi yksilöllisiä ja jotkut onnekkaathan saavat mättää naamaansa ihan mitä vain eikä se vaikuta painoon mitenkään. :)

      Eli siis onko hiilihydraatit pahoja, pitääkö alkaa välttelemään?

      Nopeat hiilihydraatit kuten sokeri ja valkoiset jauhot ovat niitä pahiksia sillä niissä ei ole mitään ravintoarvoa. Elimistö ei siis saa niistä oikein mitään - muuta kuin tyhjää enegiaa. Ei niitä nyt suoranaisesti välttelemään tarvitse alkaa ellei sitten siirry vhh-ruokavaliolle, mutta oli ruokavalio mikä hyvänsä niin kenellekään ei ole pahitteeksi niitä vähentää. Hitaat hiilihydraatit ovat hyviä, niitä ei tarvitse missään nimessä vältellä. Vhh-ruokavaliolla olevat tosin vähentävät tai karsivat rankastikin niiden määrää kontrolloidakseen aineenvaihduntaansa, mutta harva niitä kokonaan pois jättää. Eikä pidäkään. Me kaikki tarvitsemme hyviä hiilihydraatteja ja kuitua (imeytymätöntä hiilihydraattia).

      Vastaa

      0
  7. Kiitos pastavinkistä, nää tulee ehdottomasti meikäläisenkin lautaselle kokeiluun! En ole vhh-dietillä, mutta syön pastaa noin viisi kertaa viikossa, joten olisihan sitä hyvä korvata välillä jollain terveellisemmällä, mutta yhtä maukkaalla vaihtoehdolla :D

    Vastaa

    0
  8. Hei, kiitos paljon pasta-arviosta! Kattelin noita samoja paketteja Ruohonjuuressa vastikään, mutta ostin sitten kumminkin tuttua gluteenitonta pastaa. Noiden ravintoarvot voittaa kyllä maissi-riisiversion sata-nolla. Ens kerralla papupastaa!

    Vastaa

    0
  9. Mä olin jo ihan myyty YesDelin karppispagetille, mutta ajattelin etsiä käsiini vielä jotain muuta - psylliumista ja philadelphiasta tehty tuorepastahässäkkä ei mulle juuri maistu, harmillista. Ihanaa, että jaat vinkkejä :) Ps. Porkkanakakku maistui!

    Vastaa

    0
  10. Tämä oli ihan kullanarvoinen vinkki! Olen jättänyt ruokavaliostani kokonaan pois pastan, kun en syö vehnää ja olen suhtautunut vähintään skeptisesti gluteenittomiin korvikkeisiin. Tätä pitää ehdottomasti kokeilla.

    Mun mielestä tuo Hemnes näyttää ihan näppärältä, lamppu voisi toki olla hieman pienempi.

    Meillä on tämän viikonlopun maannut olohuoneen lattialla myös Hemnes-projekti - miehen hankkima kenkälokerikko. Koska hän on kätevästi, ja arvatenkin sattumalta, juuri nyt työmatkalla, jäi kaapin kokoaminen minun vastuulleni. Nyt vain mietin, että miten hitossa yhden huonekalun kokoamisessa voi olla 36 eri työvaihetta?! Olen koonnut Ikeaa elämäni aikana vähintään yhden asunnollisen verran, enkä koskaan ole törmännyt näin työlääseen esineeseen. Hirveän näppärästi siitä puuttuvat myös takajalat, joten pitää pyytää joku poraamaan seinään pari reikää ja ruuvaamaan se kiinni. Sitä ennen laskin viettäväni ruuvimeisselin ja pikkunippeleiden parissa ainakin vielä tämän illan. Kokonaan. Huoh.

    Vastaa

    0
    1. Mun mielestä tuo Hemnes näyttää ihan näppärältä, lamppu voisi toki olla hieman pienempi.

      Kyllä, sinä ja aiemmin kommentoinut Veppe olette aivan oikeassa, tuo lamppu on liian iso noin korkean lipaston päälle. En ollut itse sitä tajunnut, mutta näinhän se on, kiitos kun huomautitte! :D Vaihdoinkin nyt makuuhuoneen pienemmän vastaavan lampun siihen tilalle.

      Hemnes-projekti – miehen hankkima kenkälokerikko.

      Huhhuh, kenkälokerikossa noin suuri työ..? :-O Ja vaatii seinään poraamisen..? Voihan Ikea.... Tsemppiä kokoamiseen..!

      Vastaa

      0
  11. Pakko kommentoida vaikka vanha postaus onkin, mutta ovat sitten menneet muuttamaan tuon pastan soijapapupastaksi! Itsellä soija ei ole mikään ongelma, mutta maku ja koostumus muuttui samalla :(

    Vastaa

    0
    1. No höh :(

      Oletko muuten kokeillut sitä sarjan mustaa pastaa? Mustapapuspagettia? Se on ollut mun suosikki näistä, vaikka kaikki ovat hyviä.

      Vastaa

      0
    2. En oo kokeillut, mutta pitänee seuraavan kerran ostaa sitä. Ruohonjuuressakin ihmettelivät tota muutosta, mumgpapupasta on kuulemma ollut se suosituin.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat