06.06.2024

Saaren Taikan viherpesu-tapaus

Olen ollut aika lailla poissa linjoilta blogin puolella lauantaista saakka, sillä tällä välin Instagramin puolella on tapahtunut suuren luokan Saaren Taika "gate".

Tulin melkein sattuman kautta paljastaneeksi, että Saaren Taika on harjoittanut harhaanjohtavaa mainontaa ja käytännössä puhdasta viherpesua. Asiasta uutisoitaneen lähipäivinä valtamediassakin, minua on haastateltu aiheesta kolmeen lehteen. Edit. Hesarin artikkeli on ilmestynyt, sen voi lukea täällä.

Jos sinulla on Instagram, näet koko keissin tilini @karkkipaivasanni kohokohdista otsikolla 'Saaren Taika'.

Kyse on tästä. ⬆️

Saaren Taika on markkinoinut itseään näkyvästi suomalaisena luonnonkosmetiikkana sekä tuonut esiin verkkokaupan sekä tuotteiden Avainlippu-tunnusta, kun tosiasiassa koko valikoimasta kotimaista on 23% ja ulkomaista 77%.

Kosmetiikan osalta kotimaisen osuus on 38% ja ulkomaisen 62%, ja tästä ulkomaisesta suurin osa sisältää synteettisiä, luonnonkosmetiikassa ei-sallittuja ainesosia. Osa tuotteista on jopa aivan tyylipuhtaita "normikosmetiikan" tuotteita. Joukosta paljastui vielä eräs aivan erityisen posketon yllätys, joka on uutisointini jälkeen vedetty myynnistä.

Huomio: Saaren Taika ei ole piilottanut tuotteidensa valmistusmaita, mutta ei myöskään kertonut viestinnässään kotimaisuuden ja ulkomaisuuden osuutta. Viestintä on ainoastaan keskittynyt tuomaan esiin kotimaisuutta termeillä ja ilmaisuilla, jotka luovat asiakkaalle kuvan suomalaisesta yrityksestä, joka kehittää tuotteensa itse ja käyttää raaka-aineena puhtaita luonnon ainesosia. Synteettisiä ainesosia sisältävien tuotteiden ainesosaluettelot ovat toki olleet koko ajan asiakkaiden nähtävillä, mutta koska Saaren Taika ei itse ole viestinyt tuotteiden synteettisestä luonteesta, asiakas ei ole voinut tätä kyseenalaistaa, koska asiakkaan tehtävä ei ole osata analysoida kosmetiikan ainesosia ja incejä. Saamieni satojen viestien perusteella yrityksen asiakkailla on ollut kuva täysin luonnollisesta sekä Suomessa valmistetusta sarjasta.

TÄSTÄ KAIKKI ALKOI: AURINKOVOITEET

Kaikki sai alkunsa siitä, kun useampi seuraajani Instagramin puolella toivoi minulta arviota Saaren Taikan aurinkovoiteista.

Tein työtä käskettyä, ja lähdin yrityksen verkkokauppaan katsomaan, miltä aurinkovoiteiden sisältö näyttää. Hämmästykseni oli suuri, kun ensimmäisenä katsomani Anti-Age Aurinkovoide Kasvoille SPF 50 sisälsi pelkästään vanhan koulukunnan kemiallisia UV-filttereitä, joiden joukossa vieläpä Octinoxate, joka on toinen kahdesta kaikkein ympäristöhaitallisimmasta UV-suojakemikaalista.

Octinoxate (incinimi Ethylhxyl methoxycinnamate) on kiellettu Havaijilla lailla jo kuusi vuotta sitten korallien suojelullisista syistä. Anti-Age-voiteen kaksi muuta filtteriä, Octocrylene ja Avobenzone, ovat nekin tänä vuonna kielletty Havaijilla samasta syystä. Kaikilla kolmella filtterillä on lisäksi todettu ihohaittoja: kaikki kolme voivat aiheuttaa allergiaa, kaikki niistä imeytyvät verenkiertoon (USA:n kemikaaliviranomaisen FDA:n tutkimus vuodelta 2019) ja Octinoxatella ja Avobenzonella epäillään hormonihäirinnällisiä vaikutuksia.

Tältä näyttää SPF 50 Anti-Age-kasvoaurinkovoiteen inci.

Kirsikkana kakun päällä Saaren Taikan blogista löytyy aurinkovoiteita käsittelevä teksti, jossa kerrotaan, että "kemialliset aurinkosuojat sisältävät useita tänä päivänä haitallisiksi havaittuja ainesosia. Osa niistä kertyy elimistöön lisäten mm. syöpien esiintyvyyttä. Osa muuntuu vesien aiheuttaman kemiallisen reaktion myötä haitallisiksi yhdisteiksi niin ympäristölle, kuin terveydellekin". Samalla he ovat myyneet tuotetta, joka sisältää juuri näitä ainesosia.

Teksti kertoo tarinaansa siitä, kuinka hyvin Saaren Taika tuntee myymiensä tuotteiden ainesosat.

Otin Saaren Taikaan yhteyttä ja kysyin, miksi heillä on ekologisessa aurinkovoiteessaan globaalisti ympäristöpahiksina tunnetut ja osassa maailmaa sen tähden kielletyt UV-filtterit. Sain heiltä ensimmäisenä vastauksena: "Voide sisältää EU:n kosmetiikkalainsäädännön hyväksymiä turvallisia ainesosia." EU:n kosmetiikka-asetus ei kuitenkaan säädä ympäristökemikaaleja, ja (ikävä kyllä) monetkin ympäristölle haitalliset kosmetiikan kemikaalit ovat lain mukaan sallittuja tietyin rajoituksin, joiden puitteissa ne ovat ihmisen terveydelle turvallisia. Näin ollen ympäristöasioissa ei voi vedota kosmetiikan lainsäädäntöön. Valmistajan tulee itse tuntea kemikaalien ympäristö-ominaisuudet.

Seuraavana päivänä Saaren Taikan veti tuotteen pois myynnistä ja tarina oli muuttunut. He ilmoittivat, että "Kyseessä oli poistuva tuote, jonka myynti on muutenkin päättynyt".

Kunnes eilen tarina muuttui jälleen, ja he myönsivät valtavaa somekohua seuranneessa asiakastiedotteessaan, että tuote oli "vahingossa päässyt heillä seulan läpi" ja he pahoittelivat virhettä.

FYSIKAALISTEN AURINKOVOITEIDEN TAPAUS

Edit - nämä aurinkovoiteet on 7.6. vedetty pois myynnistä riittämättömän UV-suojan vuoksi. Älä käytä, jos sinulla on nämä voiteet.

Kontroversia ei rajoittunut Anti-Age-aurinkovoiteeseen, vaan myös sarjan kaksi fysikaalista eli mineraaliaurinkovoiteet vaikuttivat erikoisilta. Niiden inci näyttää virheelliseltä: miten UV-suoja-aine sinkkioksidi voi olla kolmanneksi viimeisenä, kun se pitoisuutensa puolesta kuuluu tuotteen ainesosalistan kärkeen?

Konsultoin asiassa kahta verkostooni kuuluvaa kosmetiikkakemistiä, jotka kummatkin valmistavat työssään myös mineraaliaurinkovoiteita, ja kumpikin vahvisti, ettei inci voi pitää paikkaansa.

Lähetin asiasta kysymyksen Saaren Taikalle, joka - asiasta nousseen somekohun seurauksena - julkaisi vastauksensa blogissaan. (Minulle he eivät vastanneet mitään.) Vastauksen voi lukea täältä. Edit. Saaren Taika on myöhemmin poistanut kyseisen blogipostauksen.

Tässä selvityksessä yritys perustelee, millä tavoin olisi mahdollista, että sinkkioksidia on tuotteessa näin vähän. He kertovat käyttävänsä Z-Cote-nimistä sinkkioksidia, ja väittävät, että joidenkin tutkimusten mukaan olisi mahdollista saavuttaa jopa SPF 60 -suojakerroin käyttämällä vain 10% sinkkioksidia. Tämä siksi, että mikronisoitu sinkkioksidi kuten Z-Cote olisi niin supertehokasta. Kemistikontaktini eivät tätä allekirjoita, vaan toteavat yksimielisesti, ettei se ole mahdollista. Sinkkioksidia tulee käyttää korkean suojakertoimen tuotteissa (SPF 30 ja SPF 50) tyypillisesti 20-25%.


Kuvakaappaus BASFin Z-Cote-tuote-esitteestä

Perehdyin Z-Coten valmistajan BASFin tietoihin tästä filtteristä (BASF valmistaa Z-Cotea yksinoikeudella), eivätkä myöskään valmistajan itsensä antamat tiedot tue Saaren Taikan väitettä siitä, että vain 10% pitoisuudella voisi saavuttaa korkean suojakertoimen. BASF antaa sivuillaan muutamia esimerkkireseptejä Z-Cotella formuloiduista aurinkovoiteista, ja näiden prosenttipitoisuudet ovat alalla yleisesti tunnettujen lainalaisuuksien mukaisia: esimerkiksi SPF 30 -tuotteessa, silloin kun sinkkioksidi on ainoa UV-filtteri, pitoisuus on 20%.

Saaren Taikan SPF 30 ja SPF 50 -voiteissa sinkkioksidin sijainti incissä antaa kuitenkin ymmärtää, ettei sen pitoisuus voi olla edes kymmentä prosenttia. Yritys perustelee, että voiteessa käytetyt kasviöljyt kuten auringonkukkaöljy ja jojobaöljy (!), auttaisivat buustaamaan suojakerrointa. Kemistien mukaan tämäkään ei ole mahdollista. Ainoastaan karanjaöljyllä on todettu tällainen vaikutus, mutta se on ainoa öljy (eikä sitä ole näissä voiteissa) - eikä senkään avulla pystyisi nostamaan SPF:ää viiteenkymppiin, vaikka sitä käyttäisi 100-prosenttisena.

Kaiken lisäksi yrityksen esittämät, bulgarialaisen valmistajan teettämät paikalliset SPF-testit eivät ole EU:n vaatiman testimetodin mukaisia. EU:ssa on käytössä SPF:n testaukseen ISO2444 in vivo -standardi, ja tätä ei Saaren Taikan esittämän dokumentin mukaan ole tuotteille suoritettu. Jos näin todella on, tuotteita ei saa edes laittaa myyntiin aurinkovoiteina.

Minun uutisoitua tästä Ruohonjuuri veti voiteet pois myynnistä, eikä niitä tällä hetkellä ole mahdollista tilata myöskään Saaren Taikan verkkokaupasta. Yritys on vastannut odottavansa bulgarialaiselta valmistajalta lisäselvityksiä. Palaan asiaan, kun tähän tulee selvyys.

Instagram-seuraajani toimittama kuva SPF50-aurinkovoiteen pakkauksesta

Edit. Selvityksen myötä ilmeni, että bulgarialaisen tehtaan aurinkovoiteita koskevat dokumentit tai pakkausten inci-merkinnät eivät olleet kosmetiikkalain mukaiset, eikä tuotteiden SPF ollut sitä, mitä luvattiin. Saaren Taika on ilmoittanut lopettavansa yhteistyön tehtaan kanssa.

Sitten vielä tämä suurin "gate".

SAAREN TAIKA - 100% KOTIMAISTA LUONNONKOSMETIIKKAA?

Etsiessäni brändin aurinkovoiteiden tietoja silmiini osui yrityksen verkkokaupan etusivulla yllä kuvakaappauksessa näkyvä teksti.

Olen tiennyt vuosien ajan, että Saaren Taika valmistuttaa osan tuotteistaan ulkomailla, ja etteivät nämä tuotteet suurimmaksi osaksi ole luonnonkosmetiikkaa. Ihmettelin jo vuosia sitten, miksi luonnollisista saippuoistaan ja balmeistaan tunnettu yritys yhtäkkiä laajensi valikoimansa synteettisiin aktiiveihin kuten retinyylipalmitaattiin, Matrixyl-peptideihin ja Argirelineen ja tuotteissa on mm. akrylaatti-stabilaattoreita luonnollisten sijaan. Se tuntui totaalisen ei-imagoon-sopivalta. Tuo Octinoxate-aurinkovoide vei pääpotin!

Aloin skrollailla sivuja ja silmieni eteen vyöryi näkyvästi Avainlippua ja kotimaisen työn ja palvelun nostamista. Koko verkkokaupallakin on Avainlippu-tunnus.

Käväisin Saaren Taikan Instagram-tilillä, ja sielläkin luki: "Vaativalle iholle - luonnon raaka-aineista".

Mitä enemmän sivun suomalaisuutta sekä luonnonmukaisia ainesosia korostavia tekstejä luin läpi, sitä enemmän häkellyin. Miten tuotteista voi kirjoittaa näin, kun totuus on toinen?

LASKIN KÄTEEN

Verkkokaupan valikoimasta annettujen tietojen mukaan yritys valmistuttaa joitakin tuotemerkeistään ulkomailla. Mielestäni ilmaisu 'joitakin' viittaa pieneen määrään, mutta kuitenkin tiesin, että mainittuihin "joihinkin" kuuluva sarja Ecolution kattaa kaikkein suurimman osan Saaren Taikan valikoimasta.

Päätin laskea kaikki Saaren Taikan verkkokaupan tuotteet.

Tulos oli kaukana mielikuvasta, jonka verkkosivun tekstit antavat.

KOKO VALIKOIMASSA 352 TUOTETTA, JOISTA:

🇫🇮 22,7% kotimaisia
🌐 77,3% ulkomaisia

KOSMETIIKKAVALIKOIMASSA 134 TUOTETTA, JOISTA:

🇫🇮 38% kotimaisia
🌐 62% ulkomaisia

Kosmetiikkatuotteista 100% luonnollisten tuotteiden osuus on 38% (eli kaikki Perniön saippuatehtaalla valmistetut), ja luonnonkosmetiikaksi luokiteltavaa (eli sisältävät myös modifioituja mutta luonnonkosmetiikassa sallittuja aineita) on 11,9% (shampoot, hoitoaineet ja nestemäinen teepuusaippua).

Kaikki loput tuotteet sisältävät vähintään synteettisiä ja luonnonkosmetiikassa kiellettyjä säilöntäaineita sekä synteettisiä pääaktiiviaineita. Joukossa on myös tuotteita, jotka ovat lähes kokonaan synteettisiä, kuten tämä atselaiinihapposeerumi:

Tässä seerumissa ainoastaan vesi ja auringonkukkaöljy ovat luonnollisia.

Julkaisin Instagramissa laskelmani, ja kirjoitin yrityksen mainonnan 100% luonnonmukaisuudestaan ja kotimaisuudestaan harhaanjohtaviksi.

Tämän seurauksena Saaren Taika nopeasti poisti verkkosivultaan ja somestaan luonnon ainesosiin ja 100% kotimaisuuteen viittavat tekstit. Kaikki katosivat vuorokauden sisällä.

Yllä oleva teksti saarentaika.com'in etusivulla kiteyttää hyvin sen, millaista kuvaa Saaren Taika on itsestään esittänyt. Onko ihmekään, että asiakkaille on syntynyt vahva mielikuva ammattitaidolla itse kehitetystä ja aidosta kotimaisesta luonnonkosmetiikasta? Yritys puhuu ja korostaa kaikissa teksteissään itse kehittämiään tuotteita, ja tässä nimenomaisessa tekstissä lukee, että kaikki Saaren Taika -tuotteiden reseptit syntyvät Särkisalon saaristossa.

Kun totuus on se, että yli 60% Saaren Taika -nimen alla myytävästä kosmetiikasta on ulkomaisilta private label -tehtailta tilattua kosmetiikkaa synteettisillä ainesosilla, eivätkä näiden tuotteiden reseptit ole Saaren Taikan omaa käsialaa. Tai jos olisivat, heräisi vielä perustellumpi kyseenalaistus yrityksen tuotekehityksen ammattimaisuutta kohtaan, ottaen huomioon aurinkovoiteiden sisällöt ultrahaitallisine kemikaaleineen, virheellisine inceineen ja puutteellisine testeineen.

Mitä Sinä ajattelet Saaren Taiasta?

Kemikaalicocktailin Facebook-sivun keskustelussa henkilö kertoo kokemuksestaan hakiessaan töihin Saaren Taialle

Oikeastaan, koko keissin ja harhaanjohtavan markkinoinnin kehityskaaren voi tiivistää tähän:

yrityksen alkuperäiset, vedettömät tuotteet kuten saippuat ja balmit olivat ja ovat yhä 100% luonnonkosmetiikkaa, mutta siinä vaiheessa, kun yritys vuoden 2021 kieppeillä laajensi valikoimansa ulkomailla tuotettuihin, myös synteettisiä aktiiviaineita sisältäviin monimutkaisempiin ja vettä sisältäviin ihonhoitotuotteisiin, markkinointiviestintä ei muuttunut.

Valikoiman ulkomaisten tuotteiden osuus kasvoi vuosi vuodelta, samoin synteettisiä aineita sisältävien tuotteiden, mutta yrityksen viestinnässä jatkui sama viesti kotimaisuudesta, luonnollisuudesta ja reseptien omasta kehityksestä. Jokainen voi arvioida, onko tämä ollut yrityksen taholta harkittua vai silkkaa huomaamattomuutta.

Alan ihmiset, kuten myös osa asiakkaista, ovat julkisesti kyseenalaistaneet näitä samoja asioita moneen kertaan vuosien aikana ja kysyneet niistä Saaren Taikalta. Nämä kommentit on yrityksen taholta poistettu Saaren Taikan omista kanavista, tai mikäli keskustelua on käyty jollain toisella foorumilla, yritys on reagoinut kuittaamalla puheet kiusaamisena sekä julkaisemalla blogipostauksia, joissa puhuvat maalittamisesta. Kritiikki on joka kerta vaiennettu ja/tai nimetty kiusaamiseksi.

Vasta tänä kesänä asia sai riittävästi julkisuutta ja kun asia nousi valtamedioihin, yritys ei voinut enää kiistää tapahtuneita.

12.6. yritys julkaisi tiedonannon jossa pyysi anteeksi virheitään ja ilmoitti aloittavansa kotimaisen tuotantokumppanin etsinnän.

* * *

Jälkilöylyt

Kun tilanteen koettiin jo rauhoittuneen, yritys osti kesäkuun lopussa Ilta-Sanomista mainosartikkelin, jossa toi esiin näkökulmiaan siitä, mitä todella tapahtui.

Artikkelilla pyrittiin jossain määrin lieventämään asianhaaroja, ja toki myös korostamaan yrityksen vilpitöntä halua pyytää anteeksi virheitään.

Sitä, ettei ulkomaisia ja synteettisiä ainesosia sisältäneitä tuotteita oltu vuosien ajan erotettu kotimaisena luonnonkosmetiikkana markkinoiduista Saaren Taika -tuotteista, yritys kuvailee seikaksi, jota se ei vain ollut ymmärtänyt.  Artikkelista: "Emme ole aiemmin ymmärtäneet erotella tuotemerkkejä selkeämmin toisistaan, jotta asiakkaamme välttyisivät epäselvyyksiltä tuotteiden erilaisten koostumusten suhteen."

Haluan kommentoida muutamia kohtia tästä artikkelista, joka on myös luettavissa yrityksen omasta blogista täällä.

Artikkelissa yritys on valinnut vääristellä ronskisti sitä, mitä oikeasti tapahtui.

Kommentti 1:

Artikkelissa yrityksen toimitusjohtaja kertoo, että ensimmäisenä kohuun joutunut kemiallinen aurinkovoide oli "jo loppukeväästä päätetty poistaa valikoimasta" ja että yritykselle oli selvinnyt jo ennen somekohua, että tuote sisälsi ympäristölle haitallisia UV-suojakemikaaleja ja oli näin ollen yrityksen arvojen vastainen.

Sähköpostivastauksessaan minulle yritys ei kuitenkaan ilmaissut mitään tämän suuntaista. Lähettämääni kyselyyn siitä, miksi valikoimassa oli ympäristöhaitallisia kemikaaleja sisältävä Ecolution-nimellä varustettu aurinkovoide, sain seuraavan vastauksen;

Lisäksi kyseistä aurinkovoidetta oli mainostettu yrityksen Facebook-sivulla vielä toukokuun lopulla, vain pari viikkoa ennen somekeskustelua.

Useampi Saaren Taika -asiakas on ollut minuun yhteydessä ja kertonut, että yrityksen Facebook-mainonnassa kyseistä aurinkovoidetta oli toukokuun ajan mainostettu ilmaisuilla: "Nyt tätä taas saa!" Oliko varastoa siis juuri täydennetty tuotteella, joka "oli päätetty poistaa valikoimasta"?

Voi tällä näytöllä pitää todennäköisenä, ettei yrityksellä ollut tietoa aurinkovoiteensa "arvojen vastaisuudesta" ennen kuin kirjoitin sen sisältämistä kemikaaleista somessa ja otin heihin yhteyttä.

Kommentti 2:

Mainosartikkelissa yritys kertoo versionsa myös siitä, mitä tapahtui fysikaalisten aurinkovoiteiden suhteen.

Olin kirjoittanut yritykselle fysikaalisten aurinkovoiteiden virheellisiin ainesosalistoihin liittyvistä huomioistani jo ensimmäisessä sähköpostissani 3.6., mutta yritys ei sanallakaan kommentoinut huomioita. Mainosartikkelissa yritys kertoo, että he ensimmäisenä toimenpiteenään pyysivät riippumatonta kemistiä tutkimaan kaikki Saaren Taika -tuotteet ja selvittämään fysikaalisten aurinkovoiteiden pätevyyden.

Tosiasiassa yrityksen ensimmäinen toimenpide oli jotain aivan muuta.

Nostettuani IG-julkaisuissani esiin epäilyni Saaren Taikan fysikaalisten aurinkovoiteiden SPF-lukemasta, yritys vastasi tähän 4.6. julkaisemalla sivullaan mittavan blogiartikkelin, jolla he puolustivat fysikaalisia aurinkovoiteitaan.

Tässä postauksessa yritys kirjoitti asioita, jotka saivat mineraaliaurinkovoiteisiin vähänkään perehtyneen tahon leuat loksahtamaan. Kirjoitus viimeistään sinetöi sen, ettei yrityksellä ollut käsitystä siitä, miltä mineraaliaurinkovoiteen ainesosaluettelon kuuluu näyttää, eikä myöskään siitä, mitä testejä EU:n kosmetiikka-asetus vaatii aurinkovoiteilta. Heillä ei yksinkertaisesti ollut kompetenssia aurinkovoiteisiin liittyen, ja tästä kertoi jo kemiallisen aurinkovoiteen koostumus.

Voiteita puolustavassa postauksessaan yritys julkaisi SPF-väittämien tueksi testitulokset, jotka eivät olleet EU:n vaatimusten mukaiset.

Postaus on sittemmin poistettu, kun lopulta selvisi, että kyseisten aurinkovoiteiden inci, SPF-väittämät sekä SPF-testit todellakin olivat virheelliset. Vaati kolme päivää ja sen, että jaoin IG-tililläni kemistien kommentteja julkaisun asiavirheistä, että Saaren Taika viimein pyysi ulkopuolisen kemistin apuun selvittämään aurinkovoiteiden pätevyyden.

❗️Vastuu tuotteista on aina valmistuttajalla, ei alihankkijalla

Mainosartikkelissaan yritys kertoo olleensa "sinisilmäisiä" ja luottaneensa bulgarialaisen tehtaan antamiin dokumentteihin. Kuitenkin kosmetiikan valmistuttaja, eli tässä tapauksessa Saaren Taika itse, on vastuussa sekä tuotteille suoritettujen testien että ainesosaluetteloiden oikeellisuudesta.

Kyseiset tuotteet olivat olleet virheellisillä inceillään (ja epäpätevällä koostumuksellaan) myynnissä useita vuosia, eikä yrityksellä ollut herännyt mitään epäilyksiä.

Kommentti 3:

Mainosartikkelissaan yritys nostaa esiin viranomaisvalvonnan.

Artikkelissa yritys kertoo, "etteivät viranomaistahot ole ryhtyneet valvontatoimenpiteisiin yrityksen markkinoinnin johdosta".

Kuitenkin, on tiedossa ainakin kaksi tapausta, joissa yrityksen markkinointiin on puututtu. Tämän vuoden huhtikuussa Tukes antoi huomautuksen syyhypunkin hoitoon markkinoiduista kosmetiikkatuotteista. Huomautuksen piiriin kuuluvien yritysten nimiä ei lain puitteissa saa mainita viranomaisen julkaisussa, mutta Saaren Taika oli kevään ajan näkyvästi markkinoinut tuotteitaan syyhypunkin hoitoon, ja Tukesin julkaistua huomautuksen, Saaren Taikan syyhy-mainokset katosivat.

Toinen tapaus on vuodelta 2021.

Saaren Taika toi vuonna 2021 myyntiin bentsoyyliperoksidia sisältävän puhdistusaineen, joka on lainvastainen. Bentsoyyliperoksidi on lääkeaine, eikä sitä saa myydä tavallisena kosmetiikkana.

Tuotteesta tehtiin ilmoitus Fimealle, minkä seurauksena tuote vedettiin pois myynnistä.

Voi jälleen miettiä, miten yrityksellä ei ollut tietoa siitä, ettei lääkeainetta saa myydä osana kosmetiikkatuotetta.

*

Yritys on tehnyt virheitä monessa asiassa vuosien saatossa, mutta nyt heillä on mahdollisuus ohjata laiva uusille vesille. Vaikka ostetun mainosartikkelin väittämät eivät välttämättä tue tätä suuntaa, annetaan Saaren Taikalle mahdollisuus. Tulevaisuus näyttää, miten hyvin nyt annetut lupaukset lunastetaan. 

 

160 comments on “Saaren Taikan viherpesu-tapaus”

  1. Selviytymistarinan viimeinen kappale:

    "Siksi nykyään apunani onkin mieheni, jonka käsistä valmistuu lähes kaikki Saaren Taika tuotteet, paitsi pyykkietikat, jotka valmistaa äitini."

    Ehtivä ja osaava kaveri, kun kerkiää käydä ulkomailla asti pyöräyttämässä ties mitä voiteita.

    Mutta siis ihan käsittämätön ja kamala tapa markkinoida asioita. Oon tosi pahoillani siitä että kukaan joutuu kokemaan mitään noin hirveää, mutta onko se nyt kuitenkaan se paras tapa mainostaa tuotteitaan? Voisiko mennä vaikka terapiaan? Onneksi olen pysynyt erossa tuosta merkistä, ja jatkossa pysyn vielä vankemmin mahdollisimman kaukana näiden viimeaikaisten uutisointien jälkeen. Eiköhän sekin kohu taas tosin jossakin kohtaa vaimene, ja siitä saadaan nostettua uusi selvitymistarina markkinointivaltiksi.

    Vastaa

    12
    1. Ehtivä ja osaava kaveri, kun kerkiää käydä ulkomailla asti pyöräyttämässä ties mitä voiteita.

      😂🤣

      Oon tosi pahoillani siitä että kukaan joutuu kokemaan mitään noin hirveää, mutta onko se nyt kuitenkaan se paras tapa mainostaa tuotteitaan? Voisiko mennä vaikka terapiaan?

      Jotkin asiat eivät tosiaan kuulu yrityksen markkinointiin, ja omat terveystaustat ja traumat ovat (viherpesun ohella) sellainen alue. Aika kiusallista vedota asiakkaiden tunteisiin paljastamalla yksityiskohtaisia asioita terveydestään ja elämästään, vaikka ne kuinka tosia ja valitettavia ovatkin. Ne eivät kuulu markkinointiin.

      Vastaa

      18
    2. Mullakin mielikuvissa miten näitä reseptejä kehitetään: Kesäillassa (mielellään juhannuksen aikaan) saunan jälkeen laiturilla pohditaan, mitä seuraavaksi keksitään kuluttajien huijaamiseksi ja rahojen ryöstämiseksi! Et oisko tää Octinoxate esim kiva!

      Vastaa

      2
  2. Hui. Hyvä kun tämäkin tuli ilmi. Oon pitänyt tätä markkinointia aika pelottavana, mutta en tiennyt että tuossa on jopa inci-listoissa / luvatuissa suojakertoimissa ongelmia. Tuo olisi mulle pahin (kosmetiikkaan liittyvä) painajainen koska käräytän ihoni erittäin helposti.
    Kiitos asiallisesta postauksesta!

    Vastaa

    3
  3. Kiitos taas perusteellisesta tutkimustyöstä Sanni. Firma on nähtävästi haukannut vauhtisokeudessa liian ison palan purtavaksi. Tilasin heiltä pari tuotetta runsas vuosi sitten. Pienen väännön jälkeen sain myös hintahyvityksen sen yhdessä kommentissa mainitun toimimattoman ripsivärin vuoksi. Eli tuossa toimittiin niin kuin pitääkin.
    Tuon jälkeen alkoi aggressiivinen sposti-markkinointi. Jatkuva ale ja supertarjoukset saavat kuluttajan kyseenalaistamaan koko homman. Mielikuvaksi alkaa muodostua se, jonka jo alussa mainitsin, myyntiä pitää lisätä keinolla millä hyvänsä ja unohdetaan tarkistaa faktat.

    Vastaa

    1
  4. Hyvä Sanni! Oletpa tehnyt taas upeaa työtä!!

    Olen törmännyt joskus nettikaupassa Saaren Taikan tuotteisiin todella hyvillä alennuksilla - sen takia, että alkuperäiset hinnat ovat olleet niin pöyristyttäviä... Vähän olen perehtynyt ja tullut todella epämääräiset fiilikset koko firmasta. Mainostetaan kotimaista ja luonnollista, mutta sitten tuotteet on vaikuttaneet aika kehnoilta oikean tarkastelun alla. En ole asiaa enempää miettinyt vaan ohittanut sitten kaikki firman tuotteet fiiliksellä, että jotain hämärää niissä on. Mun mielestä on superhienoa, että teit näin perusteellisen selvitystyön!! :) Harvoin kuluttajalla on, eikä mielestäni tarvitsisikaan olla, resursseja miettiä markkinoinnin todenperäisyyttä tai herranjestas, tässä tapauksessa vielä pahempaa, tuotteiden toimivuutta ja turvallisuutta!

    Hetken aikaa mullakin oli hieman kurja fiilis yrityksen puolesta kun he mainostavat olevansa pikkuinen perheyritys joka työllistää naapuritkin. Ajattelin, että ehkä kyse on pienen ja ehkä vähän tietotaitoa omaavan yrityksen vilpittömistä virheistä. Mutta tämän tekstin luettuani moiset fiilikset kyllä häipyi. Jos perustat kosmetiikkafirman, pitää olla sen verran osaamista, että tällaisia virheitä ei tehdä. Ja vaikka tätä tulkitsisi miten myönteisesti tahansa, kyllähän noi väitteet 100 % suomalaisesta luonnonkosmetiikasta on ihan suoraa kusetusta, eivät millään tavalla vilpittömiksi virheiksi perusteltavissa. Sitä paitsi meillä on niitä oikeasti pieniä (pienehköjä?) perheyrityksiä, kuten Flow Cosmetics ja Frantsila, jotka tekevätkin kaiken sitten oikeasti huippulaadulla ja osaamisella, luotettavasti. Oikeaa kotimaista luonnonkosmetiikkaa. On törkeää, että yritetään lokkeilla tällä kotimaisen lk:n hyvällä maineella ja myydä kuraa hirveillä hinnoilla.

    Vastaa

    3
  5. Tutustuitko myös tuohon nuorten Glowy skin tuotesarjaan?. Itse ostin mainoksen perusteella tyttärelleni tuotesarjaa. Tuo Aprikoosi 24h kosteuttaja veti tytön ihon punaiseksi. Kaksi kertaa sitä koetti. Todennäköisesti hän on vaan yliherkkä, jollekin aineosalle, mutta tietty nyt alkoi epäilyttämään vastaako mainonta tuotetta… lähinnä myös siksi olen hyvin pettynyt, koska meillä meillä molemmilla lapsilla ollut käytössä tuo heidän SPF 50 aurinkovoide. Molemmat todella vaaleita ja herkkäihoisia. . Onneksi asia selvisi ennen meidän etelänmatkaa

    Vastaa

    1
    1. Tutustuitko myös tuohon nuorten Glowy skin tuotesarjaan?. Itse ostin mainoksen perusteella tyttärelleni tuotesarjaa.

      Näissä on oikeastikin korkea luonnollisuusaste ja vaikuttavat ihan OK-tuotteilta, mutta eivät kuitenkaan ole luonnonkosmetiikkaa sisältämiensä synteettisten aineiden vuoksi. (Mutta jos luonnollisuudella ei ole merkitystä, nämä voivat olla ihan hyviä tuotteita.)

      Vastaa

      0
  6. Siis oikeesti...

    Nyt Saaren Taika väittää Hesarissa vetäneensä aurinkorasvat pois jo ennen sun postausta. Kuitenkin Wayback Machinen mukaan ainakin toinen aurinkorasvoista komeilee oikein etusivulla vielä 1.6. Eli valehteleminen senkun jatkuu.

    Vastaa

    4
    1. Asia on juuri näin. Olen lähettänyt HS:lle kaikki dokumentit päivämäärineen, joista käy ilmi, että tuote on ollut myynnissä silloin - ja sen jälkeen - kun tein nostoni somessa.

      Vastaa

      6
  7. Löysin tämän kohun myötä blogisi ja iso kiitos informatiivisesta sisällöstä mm. aurinkorasvoista. Tulee tarpeeseen näin pienen vauvan äitinä.

    En ole koskaan pitänyt Saaren Taian markkinoinnista, koska se kuuluu mielestäni "liian hyvää ollakseen totta" -kategoriaan. Jos elintarvikkeita markkinoitaisiin samalla tavalla (parantaa psoriasiksen tms) niin silloin olisi jo viranomaiset kimpussa.

    Vastaa

    2
    1. Jos elintarvikkeita markkinoitaisiin samalla tavalla (parantaa psoriasiksen tms) niin silloin olisi jo viranomaiset kimpussa.

      Jep, tämä on mielenkiintoista. Terveysväittämät ovat täysin kiellettyjä kosmetiikassa, mutta niinpä vain ne koetaan ilmeisesti niin vähäpätöisinä, ettei viranomainen asian toteamisesta huolimatta jaksa / ehdi tehdä mitään. Ymmärrän, että resursseja ohjataan vakavampiin rikkeisiin, mutta samalla tämä tarkoittaa, että Suomessa on avoimesti mahdollista tehdä lainvastaista kosmetiikan markkinointia. Miksipä siis yritykset eivät niin tekisi? 🤷‍♀️

      Vastaa

      1
  8. Loistavaa työtä! 🤩Viherpesu on kyllä nykymarkkinoinnissa oikea vitsaus! 😠
    Kotimaisuuden puute ja epäilyttävät aurinkosuoja-incit olivat tiedossa varmaan juuri tämän blogin ansiosta, mutta hienoa, että firman epärehellisyys perattiin nyt kunnolla. 👍👍👍

    Vastaa

    2
  9. Googlasin huvikseni yrityksen tj:n nimen. Sieltähän tuli uskomatonta henkilöhistoriaa, mitä en todellakaan tiennyt!
    En uskalla linkata Iltalehden kirjoittamaa henkilökuvaa hänestä, mutta jokainen voi googlata itse. Julkaistu päivämäärällä 10.12.2023.

    Vastaa

    1
  10. Apua miten härskiä toimintaa! On ollut jo pidempään, tästä firmasta on puhuttu todella paljon Facebookin luonnonkosmetiikka- ryhmissä - viimeinkin näkee päivänvalon muissakin medioissa, kiitos sinun. Joskus meinasin näiltä ostaa jonkun saippuan tai muun tuotteen, mut huomasin (onneksi) tuotetiedoista, et eihän se oo ollenkaan Suomessa tehty, vaikka niin ymmärsin! 🤯 Jätin ostamatta, jäi todella erikoinen kuva ja ilmeisesti suurin osa tuotteista on valmistettu ihan muualla kuin Suomessa. Sen jälkeen on aina tullut luettua noita keskusteluja ja kritiikkiä tästä sieltä, missä eivät pääse siivoamaan negatiivisia kokemuksia ja kommentteja pois. Ekologisuus, luonnollisuus, luonnonkosmetiikka ym. toistuu näköjään Google- mainoksissakin.

    Teet todella tärkeää työtä, kiitos kun jaat näitä! Itse en inci- listoista oikein ymmärrä mitään, niin on huippua, että siun blogista löytyy sellaista tietoa mitä tarvitsee ja etsii. 🤗❤️ Tsemppiä myös, voin kuvitella millainen mylly tästä on kehkeytynyt.

    Vastaa

    0
    1. ja ilmeisesti suurin osa tuotteista on valmistettu ihan muualla kuin Suomessa.

      Vuodesta 2020 eteeenpäin kyllä. Tai ihan tarkkaa tietoa ulkomaan tuotannon (Ecolution jne) alkamisesta minulla ei ole, on saattanut alkaa jo 2019 puolella, mutta verkkokaupan varhaisimmat asiakaspalautteet näistä ulkomailla valmistutetuista ei-luonnonkosmetiikkatuotteista ovat vuodelta 2020.

      Teet todella tärkeää työtä, kiitos kun jaat näitä! Itse en inci- listoista oikein ymmärrä mitään, niin on huippua, että siun blogista löytyy sellaista tietoa mitä tarvitsee ja etsii. 🤗❤️ Tsemppiä myös, voin kuvitella millainen mylly tästä on kehkeytynyt.

      Kiitos. ❤️ Myönnettävästi on tuntunut rankalta se volyymi, mihin tämä paisui, mutta sitäpä en olisi osannut edes aavistaa, kun lähdin yrityksen aurinkovoiteita viikko sitten tutkimaan. Tämä johti siihen mihin sen oli johdettava, koska paljastuneet asiat ovat sen mittasuhteen asioita.

      Vastaa

      4
  11. Tämä oli hienosti selvitetty, Sanni! Tosi hyvä juttu, että tuot tällaista harhaanjohtavaa markkinointia esille ja osaat perustella sen faktoilla oman osaamisesi ja tietämyksesi takia näin hyvin! 👍
    En ole ostanut mitään firman tuotteita, mutta noin kuukausi takaperin meinasin tehdä tilauksen, kun etsin iho-ongelmiin jotain lääkkeetöntä vaihtoehtoa. Tilaus jäi tekemättä tuotteiden yltiöpäisen hehkutuksen vuoksi, koska googlailin vastaavia saippuoita yms. eikä muilla sivuilla vastaavia tuotteita kehuttu maasta taivaisiin. Hinta-laatu ei siis näyttänyt kohtaavan, vaikka en todellakaan osannut Sannin lailla selvittää asiaa perusteellisemmin.

    Vastaa

    2
  12. Kiitos tästä postauksesta! Olen jo vuosia seurannut sivusilmällä tätä yritystä, kasvamista ja aggressiivista markkinointia. Yrittäjänä harkitsin tuotteiden myyntiinottamista silloin kun yritys oli alkutaipaleellaan. Erikoinen viestintä jälleenmyyjän suuntaan ei vakuuttanut ja päätin jäädä seuraamaan sivusilmällä toimintaa ja kehittymistä. Myöskään mainonnassa hyödynnetty elämäntarina ei mielestäni kuulunut markkinointiin vaikka toki aina on hienoa että elämän saa raiteilleen. Mainonta muuttui aggressiivisemmaksi vuosien myötä ja somekanavissa huomasi kuinka epäedulliset kommentit poistettiin, niitä vähäteltiin ja ihmeitä tekeviä tuotteita alkoi ilmaantumaan yhä enemmän. Vilkaisin myös incejä välillä tuotteiden lisääntyessä ja ihmettelin hypetystä.
    Tämä on myös surullinen tapaus kaikkinensa

    Vastaa

    3
  13. Hienoa toimintaa sinulta ja toisaalta sitten taas törkeää linssiin viilaamista Saaren taian puolelta asiakkaitaan kohtaan. Kosmetiikan markkinointiin kaivattaisiin muutenkin enemmän faktapohjaisuutta.

    Ainut asia, mikä itseäni tässä Saaren taian tapauksessa harmittaa, on niiden oikeasti Suomessa valmistettavien tuotteiden tekijöiden kohtalo. Toivon, ettei kukaan heistä menetä työtään.

    Vastaa

    1
  14. Ärsyttää. Todella törkeätä asiakkaan huijausta! Pahinta minusta tässä, on aurinkovoiteet. Tämä voi olla melkein vaarallista, jos tuotteissa ei ole mitään kunnon suojaa. Ikävintä, on, että kun ihmiset haluavat suosia suomalaisia tuotteita ja sitä käytetään häikäilemättä hyväksi.

    Itse tykkään käyttää hyvin tunnettuja merkkejä. Näin toivon,että jos niissä on ongelmia,niin tulevat nopeasti esiin.

    Onnea Sanni, että paljastit tämän jutun!

    Vastaa

    1
    1. Pahinta minusta tässä, on aurinkovoiteet. Tämä voi olla melkein vaarallista, jos tuotteissa ei ole mitään kunnon suojaa.

      Tämä on todellakin pöyristyttävää ja suuri rike. Testien mukaisesti näitä tuotteita ei olisi ikinä saanut myydä EU:ssa koska ne sisälsivät aidon terveysriskin, ja kuitenkin ST oli myynyt näitä tuotteita jo monta vuotta. Jos he sysäävät syyn testien epävalidiudesta vain alihankkijalleen, niin se kertoo, kuinka luotettavia heidän alihankkijansa ovat... Ulkomaisten sopimusvalmistajien eettisyyttä ja luotettavuutta kun on korostettu heidän sivuillaan.

      Vastaa

      4
  15. Jaoin tämän julkaisun Facebookissa ja se poistettiin heti. Facebookin mukaan hain julkaisulla tykkäyksiä ja se rikkoi Facebookin sääntöjä. Valitin tietenkin päätöksestä. Jaoin sitten Iltalehden jutun aiheesta. Toivottavasti se saa olla.

    Vastaa

    1
  16. Mua on häirinnyt jo pidempään heidän tapa markkinoida tuotteitaan lääkkeenomaisesti erilaisten ihosairauksien hoitoon. Kyse on kuitenkin kosmetiikasta. Olen nähnyt useammassa kuin yhdessä heidän Facepostauksen kommentissa "lukijan " huomautuksen, että markkinointi menee jo rajan väärällä puolella, mutta minkäänlaista reaktiota ei ole tullut Saaren taialta. Päinvastoin, uusi, vastaavanlainen postaus on julkaistu pian kommentin jälkeen. Tämä oli itselleni sellainen havainto, että lopetin tuotteiden ostamisen.

    Vastaa

    2
  17. Hei,
    asiani koskee ihan toista asiaa. Olen kuullut esim. red light-valon hyödyistä iholle. Onko näitä palveluja mahdollista saada Suomessa ja onko sulla mitään kokemusta näistä?

    Vastaa

    0
  18. Hauskaa, nimittäin muistelen, että Sanni joskus kommentoi Saaren Taikan (uudistettua?) ulkoasua jotenkin tunkkaiseksi tms. ja tämä hyvin ulkoinen ja tavallaan vähäpätöinen seikka sai minut pysymään loitolla firman tuotteista. Nyt ei harmita! :D Ja toisaalta osoittaa vaikuttamisen - myös mainonnan - voiman.

    Vastaa

    1
  19. Olet kyllä hyvä bloggari! Sinulta sain kuulla/lukea kosmetiikka paneelista ja NYT voin katsoa sieltä itselleni sopivia, ppd-vapaita tuotteita. Ennen piti ostaa, kokeilla ja antaa eteenpäin sopimattomat tuotteet. Kävi kukkaron päälle. Kiitos tästäkin tiedosta! Olen käyttänyt Saaren Taian pala shampoota ja suolasaippuaa. Shampoota tykkään pala muodosta enkä sitä edes luontovoittoisena ostanutkaan. Suolasaippuaa raapi ihoani. Himalajan suolasaippuaa ei raapi ja Emendon suolasaippuaa saa Tokmannista paljon halvemmalla kuin Saaren Taian suolasaippuan.

    Vastaa

    0
  20. Kiitos Sanni kun toit päivänvaloon nämä epäkohdat 💪

    Moni on varmaan ihastellut aluksi noita aurinkorasvoja kun eivät jätä yhtään valkoista iholle ja eihän ne voikkaan kun sinkkiä tuotteessa varmaan alle 1%.
    Onhan tämä aika törkeää kuluttajia kohtaan.
    Kiinnostaisi tietää ovatko yrittäjät ymmärtäneet, ettei tuote voi täyttää tuolla incillä pakkauksessa ilmoitettua suojakerrointa vai ovatko tietoisesti laittaneet vaan myyntiin.

    Olisi kiva jos joku labra tutkisivat näitä Saaren Taian tuotteita kun herää epäilys onko niissä edes niitä raaka-aineita mitä incit
    ilmoittavat.

    Mietin myös myydäänkö näitä samoja tuotteita jossain muissa maissa eri brändin etiketeillä ja eri hintalapulla (ulkolaiset valmistajat tuskin tekevät pienelle suomalaiselle firmalle tuote-eriä).

    Lisäksi osa tuotteiden vaikutuslupauksista taitaa olla pahasti vailla tieteellistä näyttöä...

    Mut Sannista tuli koko kansan julkkis yhdessä yössä😂

    Vastaa

    3
    1. Kiinnostaisi tietää ovatko yrittäjät ymmärtäneet, ettei tuote voi täyttää tuolla incillä pakkauksessa ilmoitettua suojakerrointa vai ovatko tietoisesti laittaneet vaan myyntiin.

      Minusta vaikuttaa siltä, että eivät ole ymmärtäneet. Hehän eivät ottaneet incin virheellisyyttä tai kemistin kommentteja vakavasti, kun asiasta heille ilmoitin, vaan julkaisivat vastauksena pitkän (ja nyttemmin poistetun) blogipostauksen, jossa perustelevat, miksi tuotteissa on ihan OK käyttää todella vähän sinkkioksidia. Kaikki mitä he kirjoittivat vahvisti sitä, ettei heillä itsellään ole tietotaitoa kompleksisemman kosmetiikan reseptiikasta, saatika UV-suojan muodostumisen suhteen.

      Mietin myös myydäänkö näitä samoja tuotteita jossain muissa maissa eri brändin etiketeillä ja eri hintalapulla (ulkolaiset valmistajat tuskin tekevät pienelle suomalaiselle firmalle tuote-eriä).

      Niinpä... 😬

      Vastaa

      3
  21. Joskus kannattais pysyä siinä ydinosaamisessa eli palasaippuan valmistuksessa eikä lähteä yrittämään arvaamattomien bulgarialaisen ja puolalaisten tuotantoketjujen hallintaa huikeasti paremman liikevaihdon perässä. Sanni voi kiinnostua ja homma kosahtaa kokonaan, kun luullaan, että osataan mutta ei osata kuitenkaan.

    Vastaa

    4
  22. Saaren Taika Greippisaippuaa markkinoidaan desinfioivana. Kuitenkaan se ei sisällä yhtäkään desinfioivaa raaka-ainetta.

    Kysyin heiltä asiasta, ja he vastasivat kopioimalla saippuan mainostekstin. Kysyin uudelleen sisältääkö se desinfioivaa raaka-ainetta, jolloin minulle ei enää vastattu.

    Eniten harmittaa mainokset joissa jokin oikeasti haastava lääketieteellinen ongelma tai pysyvät arvet ovat simsalabim kadonneet kun on vähän näytetty saippuapalaa ovenraosta.

    Vastaa

    3
  23. Pari vuotta sitten asiasta tiedustellessani ja harhaanjohtamisen esitellessäni , vastaus oli että markkinointi ei ole virheellistä sillä Saaren Taika - tuoteperhe on kotimainen ja kaikki markkinointi puhuu nimenomaan siitä.

    Heidän mukaan siis Saaren Taika on nimenä sekä Yrityksen nimi ja ns sateenvarjo jonka alla kaikki muut tuoteperheet ovat, että yksi tuoteperheistä . Eli siis asiakkaan pitäisi itse hahmottaa että noi kotimaisuus asiat puhuvat Saaren Taika - tuoteperheestä, Ei koko yrityksestä! 😆 niin paksua kuraa koko touhu.

    Vastaa

    3
    1. Heidän mukaan siis Saaren Taika on nimenä sekä Yrityksen nimi ja ns sateenvarjo jonka alla kaikki muut tuoteperheet ovat, että yksi tuoteperheistä . Eli siis asiakkaan pitäisi itse hahmottaa että noi kotimaisuus asiat puhuvat Saaren Taika - tuoteperheestä, Ei koko yrityksestä! 😆 niin paksua kuraa koko touhu.

      Tää ei menisi oikeudessa läpi. Näin ei voi sanoa, eikä siis tällaiseen logiikkaan markkinointiviestinnän ilmaisuja perustaa. Samat Saaren Taika -logot ovat myös ulkomailla valmistetuissa tuotteissa.

      Vastaa

      3
  24. Se on vähän nyt semmoinen juttu, että kyseinen yritys on harjoittanut harhaanjohtavaa, ja suoraan valheellista mainontaa ja mielikuvien luontia hyötymistarkoituksessa. Ehdotankin teille, jotka olette olleet asiakkaina yritykselle, tekisitte tutkintapyynnön poliisille, ilmoituksen kuluttaja- asiamiehelle, ja nostaisitte muutenkin niin suuren äläkän asiasta, että yritys joutuisi hyvittämään saamansa aiheettoman hyödyn takaisin kuluttajille. Itsekin kun ostan vaimolle lahjaksi kosmetiikkaa, suosin kotimaista aina, ja yritän myös pysyä luonnontuotteissa. Jos olisin tämän yrityksen uhri, aiheuttamani mainehaitta tätä yritystä kohtaan olisi valtava !!! On valitettavaa, ettei tässä rikollisia suosivassa maassa vieläkään voi tehdä joukkokannetta. Nyt kuitenkin kaikki joukolla rikosilmoituksen tekoon. Teko on täysin tahallinen yrityksen puolelta, ja tällainen yritys joutaa kaatua...

    Vastaa

    1
  25. Todella ala-arvoista toimintaa, semmoinen jos mikä leimaa luonnonkosmetiikan monien silmissä humpuukiksi ('Samanlaista huijausta koko kauneusbisnes'..)

    Olen pitkään ihmetellyt firman päällekäyvää mainontaa somessa ja myös sitä valikoiman suuruutta, kyseessä kun piti olla pieni paikallinen yritys...

    Vastaa

    1
  26. Toki vastaavia ylisanoja ja megaluokan lupauksia näkee muillakin kosmismerkeillä, usein tyytyväisten (ja varmaan täysin aitojenkin) asiakaspalautteiden höystämänä. Mieleen tulevat mm. Moi Forest ja se 'kakkumerkki' Luonkos..

    Vastaa

    1
  27. Huh huh, jotenkin tämä kohu on aiemmin mennyt itseltäni ihan ohi. Ei kyllä toisaalta yllätä, sillä olen huomannut ko. yrityksen aiemminkin markkinoivan tuotteitaan terveysväittämillä. Jossain kohtaa etsin tietoa POD:n ja ruusufinnin hoidosta ja siitä, minkälaisia tuotteita sen kanssa tulisi suosia tai välttää ja tämä yritys täysin avoimesti markkinoi saippuoitaan juuri POD:n hoitoon. POD on ihotauti, eikä ole mitään näyttöä siitä, että mikään ihonhoito oikeasti parantaisi sitä. Eikä Saaren Taikalla - tietenkään! - ollut sivuillaan, mainoksissaan tai somekanavissaan minkäänlaista tutkimusta, johon väitteet pohjaisivat, ainoastaan somevaikuttajien vakuuttelua siitä, että muutaman viikon käytön jälkeen kyseinen saippua parantaisi taudin. Todennäköisestihän kyse on siitä, että taudin flare-vaiheet kestävät yleensä juuri tuon verran, minkä jälkeen oireet rauhoittuvat, saippualla tai ilman... muistan jo tuolloin pari vuotta sitten pohtineeni, onko tällainen mainostaminen Suomessa edes laillista, kun kyseessä ei ole lääkevalmiste, eikä väitteille esitetä mitään muita perusteita kuin yksittäisten ihmisten anekdootilliset kokemukset. Ainakin se tuntuu epäeettiseltä ja tämä häiritsi itseäni sen verran, etten tämän jälkeen ole harkinnutkaan merkin tuotteiden ostamista.

    Vastaa

    0
  28. Saaren Taika tiivistettynä:
    - Ei ole aito perheyritys (perustettu 16.3.2018), vaikka esiintyy sellaisena. Ei ole sympaattinen "käsityöläis"pienyritys, vaan operoi 9 miljoonan liikevaihdolla, vaikka antaa sellaista kuvaa.
    - Ei ole kotimainen (62% ulkomailla tuotettua), vaikka käyttää avainlippua ja mainostaa kotimaisuutta joka paikassa
    - Ei myy luonnonkosmetiikkaa kuin nimeksi, vaikka esiintyy luonnonkosmetiikkabrändinä
    - Ei tiedä, mitä tuotteet sisältävät, vaikka esiintyy kosmetiikka-alan asiantuntijana
    - Tekee somejulkaisunsa ChatGPT:llä, vaikka väittää pohjaavansa tieteeseen
    - Myy -sori nyt vaan- bulkkituotteita, kuten saippuoita, hirvittävään hintaan antaen olettaa 5-9 ihmisen työpanoksen kuluvan siihen, vaikka yhtiöllä kokonaisuutena on 5 tuotantotyöntekijää
    - Kopioi kilpailijoidensa tuotteita sellaisenaan omiin valikoimiinsa, mutta väittää kyseessä olevan oma innovointi

    Tästä kaikesta herää itselläni sitten se kysymys, ovatko Saaren Taikan sivuilla olevat tuotearvostelutkaan aitoja. :)

    Vastaa

    0
    1. Saaren Taika jatkaa samalla linjalla. Mainostavat Bulgariassa tehtyä ruusuhydrolaattia (ruusuvettä) kotimaisena avainlippu-tuotteena ja valehtelevat, että se on edellyttänyt jonkinlaista tuotekehitystyötä tai suunnittelua. Eli ovat tilanneet bulkkina ruusuvettä, lyöneet oman etiketin päälle ja sitä myydään avainlipputuotteena. Onko rahastuksella mitään rajaa? Kaiken lisäksi väittävät, että ruusuvesi tarvitsee kemiallisia säilöntäaineita, mikä ei pidä paikkansa (madaltaa varmaan tuotekustannusta entisestään).

      Vastaa

      0
    2. Joo, luin ruusuveden "kehitystyöstä" ja se vähän hymyilytti. Paremminkin voisi puhua ruusuvesilaadun etsimisestä, laatujahan on monenlaisia, mutta ei yhden valmiina tulevan raaka-aineen tuotetta "kehitetä".

      Ja ei tosiaan vaadi kemiallista säilöntäainetta, ruusuveden voi säilöä myös luonnollisella säilöntäaineella.

      Vastaa

      1
    3. Joo. Öljyruusua ei laaja-alaisesti viljellä Suomessa, ja ruusuvesi on tislattava heti poiminnan jälkeen, joten sellaista asiaa kuin ”kotimainen ruusuvesi” ei ole olemassakaan.

      Ilmeisesti avainlipun kuitenkin saa, jos tuo kontillisen ruusuvettä Bulgariasta Suomeen, lisää siihen säilöntäaineita (lopputuotteen koostumus muuttuu) sekä pullottaa sen Suomessa. Aidosti laadukas ruusuvesi sisältää ainoastaan yhden ainesosan (+ mahdollisesti eteerisen öljyn luontaisia ainesosia). Saaren Taika paljasti blogissaan ”ruusuhydrolaatin” eli käytännössä valmiin lopputuotteen olevan Bulgariasta.

      Vastaa

      0
    4. Kaikki Suomessa myydyt ruusuvedet ovat totta kai ulkomaisia. Samoin kuin valtaosa kosmetiikan ainesosista on ulkomaisia, erityisesti luonnonkosmetiikassa, koska meillä ei täällä Suomessa voi tuottaa sheavoita, kookosöljyä, manteliöljyä, jojobaa jne. Silti Suomessa valmistettuja, näitä sisältäviä tuotteita saa kutsua suomalaisiksi. Tässä ei mielestäni ole mitään väärää.

      Saaren Taikakaan ei tee mitään väärin näiden uusien ”Natural”-sarjansa tuotteiden kanssa. Paitsi että voi tietysti pohtia sen mielekkyyttä, että nostaa esiin isosti ruusuveden kaltaisen tuotteen ”tuotekehityksen”, juuri hydrolaatit kun eivät vaadi mitään ”kehitystä”. Jokin toinen yritys saattaisi ymmärtää olla nostamatta juuri tällaista tuotetta huolellisen tuotekehityksen tuloksena, mutta jokainen tyylillään.

      Jään mielenkiinnolla odottamaan, mitä muita tuotteita Natural-sarjaan tulee. Saaren Taika valmistuttaa nämä tuotteet suomalaisella tehtaalla ja private/white label -toimijalla, jonka tunnen hyvin.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (39)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat