30.05.2024

Markettiaurinkovoiteet analyysissä

Olen käynyt läpi joukon marketeissa myytäviä edullisia aurinkovoiteita, mukana niin Lidlin kuin Normalin sekä kaikkein suosituimpien aurinkobrändien Nivean, Garnierin ja Piz Buinin voiteita.

Olen analysoinut voiteet UV-filtterien näkökulmasta. Analyysin tulos ei yllättänyt, sillä on tiedossa, että edulliset massabrändit käyttävät enimmäkseen vanhoja ja edullisia UV-filttereitä. Joukosta erottuu kuitenkin yksi brändi edes vähän paremmalla UV-suojateknologialla.

Muistin virkistykseksi:

VANHAN TEKNOLOGIAN UV-FILTTERIT

☀️ Kehitetty 70- ja 80-luvulla.
☀️ Epästabiileja, eli menettävät tehonsa nopeasti auringossa; tarvitsevat tyypillisesti tukea stabiloivilta aineilta, jotta niiden teho säilyy.
☀️ Näissä on pieni molekyylikoko (alle 500 Daltonia*), ja ne pystyvät imeytymään kehoon, osa dermikseen ja verenkiertoon asti.
☀️ Todettuja haittoja: aiheuttavat uudempia filttereitä herkemmin ihoärsytystä ja osa näistä on hormoninhäiriköitä.
☀️ Suuri osa vanhoista filttereistä on toksisia vesieliöille eivätkä ole biohajoavia.
☀️ Syy miksi yhä käytetään: ovat halpoja ja oikein formuloituina hyvin tehokkaita suojaamaan ihoa UV-säteilyltä todetuista haitoistaan huolimatta.

UUDEN TEKNOLOGIAN UV-FILTTERIT

☀️ Kehitetty 90- ja 2000-luvulla.
☀️ Stabiilimpia kuin vanhat ja toimivat pienemmillä pitoisuuksilla.
☀️ Suojaavat tyypillisesti laajemmilla spektreillä = uusien joukossa on broad spectrum -filttereitä.
☀️ Isompi molekyylikoko: suurimmassa osassa uusissa filttereissä molekyylikoko ylittää 500 Daltonia, jopa yli 800 Daltonia, eli ne eivät läpäise ihon suojaestettä ja imeytyvyys on hyvin pieni, rajoittuen stratum corneumin ylimpään kerrokseen. Osa on muodoltaan partikkelimaisia eivätkä imeydy lainkaan.
☀️ Hyvin vähän todettuja ympäristöhaittoja tai ei lainkaan ympäristöhaittoja.
☀️ Syy miksi käytetään vähemmän: ovat huomattavasti kalliimpia kuin vanhat filtterit.

*) 500 Daltonia on molekyylikoon raja iholäpäisevyydelle. Alle 500 Daltonin molekyyli pystyy imeytymään syvällekin ihoon, yli 500 Daltonin ei läpäise ihon suojaestettä.

YLEISESTI VANHOISTA UV-FILTTEREISTÄ LAINSÄÄDÄNNÖN NÄKÖKULMASTA

Vanhoja UV-filttereitä on poistunut markkinoilta sitä mukaa, kun niiden haittavaikutukset on todettu hyötyjä suuremmiksi. Kuvassa olen listannut yleisimmät yhä käytössä olevat vanhan sukupolven kemialliset UV-suojakemikaalit, joista valtaosaa käytetään ympäri maailmaa.

Punaviivan yläpuolella olevat Oxybenzone ja Octinoxate on todettu niin haitallisiksi, että niihin ei törmää EU:ssa juuri enää koskaan, ainakaan tavanomaisten brändien valikoimassa. Hullua kyllä, nämä filtterit ovat lain mukaan yhä sallittuja, mutta koska niiden haitat ovat niin tunnettuja, ja asiasta on kirjoitettu paljon mediassa Havaijin kiellettyä ne vuonna 2018, harva valmistaja "kehtaa" enää käyttää näitä. Päin vastoin osa brändeistä käyttää nykyään markkinointivalttinaan sitä, että heidän tuotteensa eivät sisällä Oxybenzonea ja Octinoxatea.

Tänä vuonna Havaiji on lain asetuksella kieltänyt myös Avobenzonen ja Octocrylenen, ja Mauin kunta on jopa kieltänyt kaikki kemialliset UV-filtterit, jättäen sallituiksi enää mineraaliaurinkovoiteet. Vanhoja filttereitä on kielletty myös Brasiliassa, Key Westissä, Virgin-saarilla ja Palau'ssa ympäristönsuojelullisin perustein.

Yhdysvalloissa, jossa UV-filtterit luokitellaan kosmetiikan sijaan lääkeaineiksi, ainoastaan mineraali-UV-filttereillä on turvallisuus-status GRASE (Generally Recognized As Safe And Effective). Vaikkakin sallittuja, kaikki yllä listatut kemialliset filtterit ovat Yhdysvalloissa tällä hetkellä tarkkailun alla ja niiden turvallisuutta uudelleenarvioidaan, kiitos tutkimuksen, jossa todettiin näiden kaikkien imeytyvän verenkiertoon ja osan myös pysyvän elimistössä useita päiviä.

EU:ssa tämä samainen tutkimus johti Oxybenzonen, Octocrylenen ja Homosalaten uudelleenarviointiin epäiltyinä hormoninhäiritsijöinä, ja arvioinnin tuloksena kaikkien sallittuja pitoisuuksia laskettiin toissa vuonna.

En halua pelotella ketään tällä listalla ja tiedoilla, mutta näitä voi käyttää referenssinä miettiessään, millaisella aurinkovoiteella suojaa itsensä ja perheensä.

Vanhoja filttereitä sisältävät aurinkovoiteet suojaavat ihoa tehokkaasti palamiselta ja ihosyövältä, mutta niiden mukana tulee hyödyn ohella myös haittavaikutuksia. 

On hyvä muistaa, että vaikka jollain aineella olisi haittavaikutuksia, kaikki eivät näitä haittavaikutuksia koe. Drastisena esimerkkinä; eiväthän kaikki tupakoitsijatkaan saa syöpää, vaikka savukkeet ovat tunnetusti erittäin haitallisia. Silti, jokaisella on vapaus ja mahdollisuus valita eri vaihtoehdoista. Jos terveys- ja ympäristövaikutuksiltaan kyseenalaiset aurinkovoiteet arveluttavat, kaupoissa on myös tuotteita ilman kontroversiaalisia UV-filttereitä.

Aloitetaan markettiaurinkovoidekierros Sokokselta

Sokoksella on yksi laajimpia aurinkovoidevalikoimia, mutta koska aika ei riitä jokaisen analysointiin, keskitin voimat tunnetuimpiin brändeihin.

Voin heti alkuun sanoa, että ainoat marketeista toistaiseksi löytämäni aurinkovoiteet, joissa käytetään vain uuden teknologian filttereitä, ovat LV:n aurinkovoiteet, Änglamarkin aurinkovoiteet ja P20 Sensitive -aurinkovoiteet. Jos tunnette muita, huikatkaa ihmeessä!


PIZ BUIN MOISTURISING SUN LOTION SPF 50+ ja SPF 30

(kummassakin samat filtterit)

Tämä on Piz Buinin klassikkoaurinkovoide, se "perus" Piz Buin, jota allekirjoittanutkin on käyttänyt nuorempana runsaasti.

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha 
TINOSORB S, UVB + UVA uusi

Infocorner: Tinosorb S on kenties kaikkein suosituin uuden sukupolven UV-filttereistä, eikä ihmekään. Se on sinkkioksidin ohella yksi harvoja todellisia broad spectrum -filttereitä, suojaten koko UVB- ja UVA-alueella 280 - 400 nm. Markkinoilla on tietoni mukaan tällä hetkellä vain kolme sellaista filtteriä. (Yksikään vanha kemiallinen filtteri ei pysty tähän.) Tinosorb S on erittäin fotostabiili ja auttaa myös stabiloimaan tunnetusti epästabiilia Avobezonea. Tinosorb S toimii sekä absorboimalla että heijastamalla, ja sen molekyylikoko on 627.

PIZ BUIN TAN & PROTECT TAN INTENSIFYING SUN LOTION SPF 15

UV-filtterit:

OCTISALATE, UVB vanha
OCTOCRYLENE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
TINOSORB M, UVB + UVA uusi

Täällä kohtaamme toisen uuden sukupolven laajan kirjon filtterin, Tinosorb M:n. Sen ero serkkuunsa S:n verrattuna on koostumus: M on puuterimaista eikä imeydy ihoon lainkaan vaan jää ihon pinnalle kuten mineraalifiltterit. Se on siis itse asiassa kemiallinen hybridifiltteri, joka yhdistää fysikaalisen sekä kemiallisen UV-filtterin ominaisuudet toimien sekä absorboimalla että heijastamalla. Se antaa vielä Tinosorb S:ääkin paremman suojan pitkien UVA-säteiden alueella.

GARNIER AMBRE SOLAIRE HYDRA PROTECT SPF 20

UV-filtterit:

OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
UVINUL T150, UVB uusi
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
MEXORYL XL, UVB + UVA2 uusi

Ambre Solairen aurinkosuojatuotteissa filtteripainotukset eroavat suuresti tuotteesta riippuen. Joissain voiteissa painotus on enemmän uusissa filttereissä, toisissa enemmän vanhoissa. Liekö heillä meneillään reseptiikan päivitys, ja ehkä koko valikoima on pikku hiljaa siirtymässä uudempien filttereiden puolelle..?

Ambre Solairen voiteessa tapaamme uuden sukupolven UVB-filtterin, hyvin suositun Uvinul T150:n, sekä L'Orealin omaan Mexoryl-filtteriperheeseen kuuluvan Mexoryl XL:n, joka oli aikoinaan (1989) aikansa ensimmäinen fotostabiili kemiallinen laajan kirjon UV-filtteri.

Mexoryl-filttereihin liittyy sellainen kuriositeetti, että kaksi ensimmäistä kehitettiin jo 80-luvulla, mutta ne olivat ilmeisesti niin paljon aikaansa edellä, että ne hyväksyttiin käyttöön vasta 90-luvulla! Mexoryl-filtterit kuuluvat ensimmäisiin uuden sukupolven filttereihin, ja juuri Mexoryliin viitattiin alalla pitkään parhaana mahdollisena UV-filtterinä. Itsellenikin on jäänyt tämä mieleen kosmetiikkamyyjä-vuosiltani.

Tinosorb-filtterit kehitettiin 2000-luvulla, ja vasta ne haastoivat Mexorylin aseman tarjoten yhtä hyvän tai kenties jopa paremman uuden sukupolven filtteriteknologian.

GARNIER AMBRE SOLAIRE HYDRA PROTECT SPF 30

Uv-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
TITAANIDIOKSIDI (NANO), UVB (+UVA2) mineraali
UVINUL T150, UVB uusi
MEXORYL SX, UVA uusi

Kuten näkyy, Garnierin SPF 30 -voiteessa on ihan erinäköinen UV-filtterikokonaisuus kuin SPF20:ssä. Tsekkasin eränumeron mukaisen valmistusvuoden, ja tämä on itse asiassa paljon uudempaa tuotantoa kuin SPF 20, silti tässä käytetään vähemmän uusia filttereitä.

Tämä on hybridi-aurinkovoide sisältäen sekä kemiallisia filttereitä että yhden fysikaalisen. Titaanidioksidi nano-muodossa suojaa parhaiten UVB-alueella, ja antaa kenties vähäsen suojaa UVA2-alueella eli ei-pisimmillä UVA-aalloilla. Tässä voiteessa tapaamme alkuperäisen Mexoryl-filtterin, SX:n, joka oli aikoinaan ensimmäinen haastaja Avobenzonelle tuoden stabiilimman vaihtoehdon markkinoiden silloin-ainoalle UVA-filtterille (joka oli Avobenzone).

GARNIER AMBRE SOLAIRE KIDS SENSITIVE ADVANCED SPF 50+

UV-filtterit:

OCTISALATE, UVB vanha
UVINUL T150, UVB uusi
AVOBENZONE, UVA vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha
MEXORYL XL, UVB + UVA uusi

Garnierin lasten voiteessa tapaamme Ensulizole-filtterin, jonka erityisominaisuus on sen keveys. Se on yksi harvoja vesiliukoisia UV-filttereitä, ja sitä näkee paljon mm. SPF-päivävoiteissa, joihin halutaan mahdollisimman kevyt koostumus.

Ensulizole on UVB-filtteri eikä yksinään kovin tehokas sellainen, eikä myöskään se kaikkein fotostabiilein uusista filttereistä. Mutta filtterit toimivat tyypillisesti synergiassa toinen toistaan tukien, ja osana filtterisysteemiä Ensulizole toimii hyvin ja auttaa tuomaan voiteeseen keveyttä ja helpompaa levittyvyyttä.

NIVEA PROTECT & MOISTURE SPF 30

Nivea on Suomessa johtava aurinkovoidebrändi, ja varmasti niitä suosituimpia maailmallakin. Nivealla on kaikkein laajin aurinkotuoteportfolio koostuen valtavasta määrästä eri suojakertoimia (alkaen SPF 6..!) ja myös kasvoille on useita eri aurinkovoidekoostumuksia.

Allekirjoittanut myöntää käyttäneensä viimeisten 15 vuoden aikana Niveaa kaikkein eniten vartaloaurinkovoiteena, ja kun uudet erittäin ohuet Nivea-kasvoaurinkovoiteet vuonna 2020 lanseerattiin, olen käyttänyt niitäkin sen jälkeen monta tuubia. Olkoon filtterisysteemi mikä hyvänsä, ne ovat minusta todella miellyttävän tuntuisia iholla. (Vuonna 2020 en muuten vielä ollut perehtynyt kemiallisten filttereiden ominaisuuksiin syvällisesti, perehtymiseni alkoi vasta seuraavana kesänä..!)

UV-filtterit:

AVOBENZONE, UVA vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
OCTISALATE, UVB vanha
UVINUL T 150, UVB uusi
UVINUL A PLUS, UVA uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha

Garnieriin verrattuna Nivea käyttää selvästi enemmän ja tasaisemmin uusia filttereitä. Niitä näkyy kaikissa Nivean aurinkovoiteissa ( suuremmalla edustuksella kuin vanhoja, ja ilahduttavasti Tinosorb S on usein kärjessä. Mitä korkeampi suojakerroin, sitä suurempi painotus Nivealla on uusissa filttereissä, ja tätä pidän hyvänä asiana.

Uvinul A Plus on tehokas uuden ajan UVA-filtteri kattaen UVA2- sekä UVA1-alueet. Se on Avobenzonen rinnalla ainoa kaikkien brändien käytettävissä oleva UVA-filtteri, sillä Mexoryl SX, joka on tämän hetken kolmas UVA-filtteri, on yksinomaan L'Orealin brändien käytössä.

NIVEA KIDS ULTRA PROTECT & PLAY SPF 50+

Nivealla on useampi erilainen lasten aurinkovoide. Tämä on niistä kestävin ja lupaa kestää hiekkaleikitkin. Vedenkestävyyden luvataan olevan triplasti enemmän kuin Nivean tavanomaisissa waterproof-aurinkovoiteissa.

UV-filtterit:

AVOBENZONE, UVA vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
OCTISALATE, UVB vanha
TITAANIDIOKSIDI (NANO) UVB (+UVA2) mineraali
UVINUL A PLUS, UVA uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha

Huomio mineraalifilttereistä hybridiaurinkovoiteissa: aina kun normikosmetiikan brändi valmistaa hybridiaurinkovoiteen, eli yhdistää samaan voiteeseen sekä kemiallisen että fysikaalisen filtterin, he valitsevat titaanidioksidin. En ole vielä koskaan törmännyt hybridiaurinkovoiteeseen, jossa käytettäisiin sinkkioksidia. Oletettavasti titaanidioksidi on valmistajille mieluisampi valinta, kun sitä tarvitaan paljon vähemmän kuin sinkkioksidia, mikä vaikuttaa myönteisesti tuotteen ihotuntumaan.

NIVEA SENSITIVE IMMEDIATE PROTECTSPF 30

Tämän voiteen nimi on harhaanjohtava, sillä ihan kaikki aurinkovoiteet antavat välittömän suojan UV-säteilylle. 30 minuutin odotusaika on urbaani legenda, eikä sillä ole todellisuuspohjaa. Kemialliset UV-filtterit alkavat imeä UV-säteilyä välittömästi altistuessaan UV-säteilylle. Suoja on paras ja tasaisin, kun voide ehtii imeytyä ihoon, mutta 30 minuuttia se harvemmin vie.

UV-filtterit:

OCTISALATE, UVB vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
AVOBENZONE, UVA vanha
UVINUL T 150, UVB uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha

Kuten tässä vaiheessa olette jo varmasti huomanneet, samat filtterit toistuvat voiteissa hieman eri kokoonpanoina. Voi sanoa, että "piiri pieni pyörii", ja on helppo nähdä, mitkä filtterit ovat alalla suosituimpia. Octisalate ja Avobenzone ovat kirkkaasti eniten käytössä vanhoista filttereistä. Octisalaten käytön ymmärrän paremmin, sillä se on valmistajalle kustannustehokas keino parantaa tuotteen UVB-suojaa, ja sen haitat ovat hyvin vähäiset verrattuna melkein mihin tahansa muuhun vanhaan ja halpaan filtteriin.

Avobezonen yleisyyttä taas ihmettelen, koska sillä on paljon tunnettuja haittoja, ja tarjolla on kuitenkin uuden polven tehokkaita UVA-filttereitä ilman näitä haittoja. Toistaiseksi en ole keksinyt muuta syytä kuin kustannukset: Avobenzonella saa vahvan UVA-suojan paljon halvemmalla, kuin jos käyttäisi pelkästään moderneja UVA-filttereitä.

BONDI SANDS SPF 30 WATER RESISTANT LOTION

Australialaisella Bondi Sands'illa on kyllä pokkaa..! Pulloihin on painatettu 'Reef Friendly', ja ne sisältävät korallien suojelun vuoksi Havaijilla täysin kiellettyjä Avobenzonea ja Oktokryleeniä sekä Homosalatea ja Octisalatea, jotka on kielletty osassa Havaijia. Ikävä kyllä Reef Safe -lupauksia ei valvo mikään taho, ja ne ovat valmistajan oma tulkinta asiasta. Olisikin mielenkiintoista kuulla Bondi Sandsin tulkinta näihin kemikaaleihin liittyen..! 😅😆

UV-filtterit:

HOMOSALATE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
OCTOCRYLENE, UVB vanha

Tässä voiteessa on kieltämättä markkinoiden huonoimmat filtterit niin ympäristön kuin suojaavuuden kannalta! Herranjestas... Eikä yhtäkään broad spectrum -filtteriä

HAWAIIAN TROPIC GLOWING PROTECTION SPF 30 DRY OIL MIST

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha

Okei, tässä tuotteessa oli ehkä vieläkin heikompi setti filttereitä..! No further comments.

Huomioitavaa Hawaiian Tropicin kohdalla on, että se on amerikkalainen brändi, ja Jenkeissä sallittujen UV-filtterien lista on hyvin kapea muuhun maailmaan verrattuna.

Koska Jenkeissä UV-suojakemikaaleja tarkastellaan lääkeaineina, niiden turvallisuusarviointi voi viedä - uskokaa tai älkää - toista kymmentä vuotta. Siksi suurinta osaa uusista filttereistä ei ole edelleenkään hyväksytty USAssa, ja jenkki-aurinkovoiteissa käytetään lähes yksinomaan vanhan koulukunnan filttereitä. Joista niistäkin on puolet jälleen uuden turvallisuusarvoinnin kohteena... 😅

USAn UV-suojatilanne on ollut pitkään yhtä farssia, ja siellä alan toimijat ovat puolivakavissaan jo todenneet, että ainoat sallitut UV-filtterit saattavat pian olla pelkästään mineraalit sinkkioksidi ja titaanidioksidi.

HAWAIIAN TROPIC MINERAL PROTECTIVE SUN LOTION SPF 30

Tässä meillän "feikki"mineraaliaurinkovoide. Ilmiö, josta kerroin viime kesän aurinkovoidevertailussani, ja josta olen tehnyt tänä vuonna Instagramiin tietoiskun.

UV-filtterit:

SINKKIOKSIDI mineraali
BUTYLOCTYL SALICYLATE, UVB vanha (muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan Octisalatea)
ETHYLHEXYL METHOXYCRYLENE, UVB vanha (muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan Octocryleneä)

Normikosmetiikan brändit, ja aivan erityisesti jenkkiläiset brändit, harrastavat mineraaliaurinkovoidehuijausta. He tekevät tämän käyttämällä ns. SPF-boostereita, jotka ovat UV-säteitä absorboivia kemikaaleja, mutta eivät viralliselta statukseltaan UV-filttereitä. Nämä kemikaalit kuuluvat ikään kuin UV-suojateknologian harmaalle alueelle, ja asiantuntijoiden mukaan on vain ajan kysymys, koska ne saavat virallisen UV Filter / Absorber -statuksen kemikaalilainsäädännössä.

Eniten käytetty SPF Booster, Butyloctyl Salicylate, voi jopa tuplata sinkkioksidin tuoman SPF-tehon. Kemiallisesti se on lähes sama aine kuin Octisalate. Koska sillä ei kuitenkaan ole virallista UV-filtteristatusta, valmistaja voi pokkana markkinoida tuotettaan mineraaliaurinkovoiteena ja väittää UV-suojatehon tulevan pelkästään sinkkioksidista tai titaanidioksidista.

Huijauksen etu on kosmeettinen miellyttävyys; boostereita hyödyntämällä voidaan saavuttaa korkea suojakerroin käyttämällä vain murto-osa oikeasti tarvittavasta mineraalien määrästä, mikä tekee voiteesta kevyemmän ja kosmeettisesti elegantimman.

Kurkataan sitten Lidlin aurinkovoiteita

Vaikka Lidlin myymät ihonhoitotuotteet ovat pärjänneet monissa testeissä ja ovat monilta osin ihan OK kamaa, aurinkovoiteet eivät ikävä kyllä ole sitä.

Nämä totta kai suojaavat sinua palamiselta ja ihosyövältä, mutta ihan jokaisessa on kaikkein haitallisimpiin kuuluvia UV-filttereitä kuten oktokryleeniä. Sanon vain, että parempiakin vaihtoehtoja on. Lidlin aurinkovoiteet toki hakkaavat kaikki kilpailijat hinnallaan, ja ymmärrän vallan hyvin senkin, että joillekin nämä voivat olla budjetin puolesta ainoa vaihtoehto. Silloin ne ovat hyvä vaihtoehto. 🙏🏻

CIEN SUN PROTECT MILK SPF 30

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
ISCOTRIZINOL, UVB + UVA uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha

Lidl saa pisteet yhdestä filtteristä, jota muissa tämän katsauksen markettiaurinkovoiteissa ei ole näkynyt: Iscotrizinol. Se on yksi markkinoiden kaikkein fotostabiileimmista filttereistä ja menettää 25 tunnissa vain 10% SPF-tehostaan. Lisäksi se auttaa tekemään UV-suojasta erittäin vedenkestävän. Se toimii myös hyvin pienellä pitoisuudella, eli vaikka se kuuluu uusiin ja kalliimpiin filttereihin, se voi olla suhteessa edullinen, koska sitä tarvitsee niin vähän.

CIEN KIDS SUN PROTECT SPRAY SPF 50+

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
OCTISALATE, UVB vanha
ENSULIZOLE, UVB vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi

Lasten aurinkovoide-aerosolissa on sentään yksi Tinosorb-filtteri, joskin pienimmällä osuudella. Tässä lapsille markkinoidussa voiteessa on kolme ihoon imeytyvää UV-suojaskemikaalia, joista kahdella on myös todettu hormoninhäirinnällisiä vaikutuksia. Kyllä mä vain ihmettelen näiden käyttöä lasten aurinkovoiteissa, niin kauan kunnes jokin uskottava taho selittää mulle kunnolla, miksi ne olisivat OK lasten aurinkovoiteessa.

Juuri näihin kehoon imeytyviin kemiallisiin UV-suojafilttereihin perustuu yleinen suositus käyttää lapsilla vain fysikaalisia mineraaliaurinkovoiteta. Nyt kun saatavilla kuitenkin on jo pitkään ollut ei-imeytyviä kemiallisia filttereitä, miksi ei käytettäisi lasten aurinkovoiteissa ennemminkin niitä..? Odotan todellakin kuulevani tähän jonain päivänä perustellun selityksen.

Lasten emulsio-spray-versiossa on samat filtterit.

CIEN SUN LOTION SPF 30

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
ISCOTRIZINOL, UVB + UVA2 uusi

Iscotrizinolista piste, mutta ei pelasta tätä auttamattoman vanhan teknologian heikkoa tuotosta, jossa ei edes ole kunnollisia apuaineita stabiloimassa Avobenzonea. (Parhaat Avobenzonen stabiloijat ovat uusia filttereitä kuten Tinosorb S.)

Viimeisenä kurkistus Normalissa myytäviin aurinkovoiteisiin

Normalilla ei ole omaa in-house-aurinkovoidebrändiä, vaan se myy sekä tunnettuja että vähemmän tunnettuja marketti-aurinkotuotteita. Pikaisella silmäyksellä totesin Tampereella sijaitsevan kohde-Normal'in myyvän Nivean, Garnierin, Malibun ja Dzintarsin aurinkovoiteita

MALIBU BRONZING TANNING OIL SPF 6

Hymyilyttää nämä SPF 6-tason aurinkosuojat, vaikka onhan näitä itsekin tullut kultaisella 80- ja 90-luvulla käytettyä. Mun teini-iässä SPF 2 oli vielä sallittu..! 😳 Nykyään SPF 6 on EU:ssa alin sallittu, ja eiköhän sekin pian poistu.

UV-filtterit:

OCTOCRYLENE, UVB vanha

Tuota, apua! 🤣 Tää on NIIN old school-aurinkotuote kuin olla voi: se suojaa ainoastaan UVB-säteiltä (ja niiltäkin tietysti vain minimaalisesti). Vielä pitkälle 90-luvulle saakka aurinkovoiteet suojasivat pääsääntöisesti pelkästään UVB-säteilyltä, koska ei oltu ymmärretty, kuinka vahingollisia UVA-säteet ovat. Vuosikymmenten ajan kuviteltiin, että ihon palaminen on ainoa haitallinen seuraus auringon säteistä, ja vain siltä tulee suojautua.

UVA-säteethän muuten ovat ne, jotka aikaansaavat syvemmän ja pidempikestoisen rusketuksen. (Solariumit toimivat UVA-säteillä.) Siksi varmaan tämänkin öljyn nimi on Tanning Oil - se päästää läpi ruskettavat (ja ihoa vanhentavat) UVA-säteet. Huh, mitä ihon DNA:n vaurioittajia vanhat aurinkovoiteet ovat olleet - solariumista puhumattakaan...

DZINTARS SPF 15 SUN PROTECTION BRONZING BALM

Harvinaisempi tapaus: latvialaisen Dzintars-brändin aurinkovoide.

UV-filtterit:

OCTINOXATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
OCTOCRYLENE, UVB vanha

Auts!! Löytyipä sitten joukosta tuote, joka sisältää jopa Octinoxatea. Tämähän on toinen kahdesta kaikkein pahamaineisimmasta UV-filtteristä, joita aniharva etablisoitunut valmistaja enää kehtaa käyttää, koska haittavaikutukset ovat jo monen tavallisenkin rivikuluttajan tiedossa.

Latvian brändillä ei liene kovin suuret markkinat kotimaansa ulkopuolella. Ehkä latvialaiset eivät ole niin perehtyneitä UV-suoja-aineista käytävään keskusteluun..?

DEROL SUN STICK SPF 50+

Löytyipä Normalista yksi korealainenkin aurinkosuojatuote. Ainakin oletan, että tämä on korealainen, tai ainakin aasialainen, kun pakkauksessa on Aasiassa käytetty PA-merkintä.

UV-filtterit:

OCTINOXATE, UVB vanha
OCTOCRYLENE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
ENZACAMENE, UVB vanha

Apua, yhä pahemmaksi menee... 🫣 Derolin stickistä löydämme Octinoxaten ohella vieläpä Enzacamenen (4-Methylbenzylidene Camphor), joka on todettu haitalliseksi jo vielä Oxybenzonea ja Octinoxatea aikaisemmin. Sitä näkee enää niin harvoin, että en muista törmänneeni tähän ehkä kertaakaan aiemmin aurinkovoidepurkkeja "nuuskiessani". Se on hyvin epästabiili UVB-filtteri ja hormonihäirikkö, vaikutuksia todettu estrogeeniin. Että tällaisiinkin vielä törmää.

NIVEA SHINE CONTROL UV FACE SPF 30

Palataanpa vielä Niveaan yhden tuotteen verran. Tämä on ollut omia suosikki-Niveoitani, koska se on oikeasti epätahmein aurinkovoide, jonka tunnen. Tämä kuivuu (ainakin mun iholla) täysin olemattomaksi. Olen joskus ostanut tätä Kreikassa alennuksesta monta tuubia jopa käyttääkseni vartalolla, koska tämä on tosiaan niin tajuttoman epätahmea ja iho jää ihanan "normaalin" tuntuiseksi. Tätä on tosi kiva lisätä "on the go" päivän aikana. Voi kun tätä saisi isommassa pönikässä..!

Analysoidaan nyt Shine Control'in UV-suoja-aineet.

AVOBENZONE, UVA vanha
TINOSORB S, UVB + UVA uusi
UVINUL T 150, UVB uusi
ENSULIZOLE, UVB vanha
UVINUL A PLUS, UVA uusi

Tulos: tämähän ei ole lainkaan hullumpi! Avobenzone siellä kummittelee, niinkuin se tekee lähes kaikissa aurinkovoiteissa, mutta kaikki muut filtterit ovat uusia, ja kärjessä erinomainen Tinosorb S! Tinosorb ja Ensulizole myös pitävät huolen Avobenzonen stabiiliudesta.

(Nörttitietona: alkujaan, kun ei oltu vielä keksitty hyviä keinoja stabiloida Avobenzone, se menetti tehonsa auringossa alle parissa tunnissa, ja aurinkovoidetta piti lisätä jos mahdollista vieläkin useammin kuin nykyään.)

GARNIER AMBRE SOLAIRE SUPER UV OVER MAKEUP MIST SF 50+

Viimeisenä Garnierin meikinpäällys-aurinkomist.

UV-filtterit:

HOMOSALATE, UVB vanha
OCTOCRYLENE, UVB vanha
OCTISALATE, UVB vanha
AVOBENZONE, UVA vanha
UVINUL T 150, UVB uusi
MEXORYL XL, UVB + UVA uusi

Voi Garnier... Tämä suihke vei pääpotin Garnierin aurinkotuotteiden huonoimpana filtterikokonaisuutena. Incistä voi myös päätellä, että tämä suojaa enemmänkin UVB-säteiltä ja paljon vähemmän UVA:lta.

Kaiken lisäksi jää kysymysmerkiksi, mitä Garnier tarkoittaa, kun on lisännyt UVB- ja UVA-logojen alle vielä tekstin "Long UVA". Samainen teksti on näköjään myös Ambre Solaire Kids-aurinkovoiteessa, mutta ei tavallisissa Hydra Protect -aurinkovoiteissa.

Kuitenkin, kaikissa näissä on sama tehokkain UVA-filtteri: Avobenzone. Se suojaa hieman pidemmälle UVA-asteikolla kuin Mexoryl SX, mutta ei ole varsinaisesti "long UVA -filtteri". Sellainen on L'Orealin Mexoryl 400, mutta sitä on toistaiseksi vain La Roche-Posayn tuotteissa. Kuluu vielä muutama vuosi, ennekuin se siirtyy L'Orealin markettibrändien käyttöön.

*

No niin, nyt on taas turbopostaus aurinkovoiteista saatettu loppuun. Toivottavasti ette saa pian ähkyä näistä mun aurinkojutuista..! 😁 Toivon, että saatte näistä hyötyä ja ehkä viihdettäkin. Ja ehkä osaatte tulevaisuudessa katsella aurinkovoidepulloja eri silmin kauppojen hyllyillä. :)

 

158 comments on “Markettiaurinkovoiteet analyysissä”

  1. Hei Sanni! Superiso kiitos tästä(kin) postauksesta. En ole aiemmin blogiasi tai Instaasi seurannut, mutta Saaren Taika -gaten johdosta ryhdyin perehtymään ja sain niiiiin paljon uutta tietoa etenkin aurinkovoiteista!

    Jos sinulla on aikaa, kysyisin sinulta, suosittelisitko ennemmin lapsille (2 + 4v) kemiallisia uuden polven filttereitä sisältävistä Änglamarkia vai LV:tä (SPF 50 molemmista)? Toivoisin etenkin helppoa levitettävyyttä ja ei-tahmeaa lopputulosta, eli kumpi olisi parempi näillä spekseillä? Alga Marista tai EY!:tä ollaan ennen käytetty, mutta nyt etsin jotain turvallista kemiallista vaihtoehtoa. Ostin jo aiemmin apteekista La Roche-Posay Anthelios lasten aurinkosuojasuihkeen (SPF50+) mutta lukemani perusteella siinäkin on mukana vielä joku semi-pahis vanhempi filtteri.

    Ja mitä uuden polven kemiallisen filtterin sisältävää suosittelisit aikuiselle kasvoille (kalpea ja helposti palava herkästi rasvoittuva iho eli SPF50 tarpeen, pitäisi olla tahmaamaton)?

    Kiitos tuhannesti, kun jaksat tehdä näitä selvityksiä!

    Vastaa

    0
    1. Jos sinulla on aikaa, kysyisin sinulta, suosittelisitko ennemmin lapsille (2 + 4v) kemiallisia uuden polven filttereitä sisältävistä Änglamarkia vai LV:tä (SPF 50 molemmista)? Toivoisin etenkin helppoa levitettävyyttä ja ei-tahmeaa lopputulosta, eli kumpi olisi parempi näillä spekseillä?

      Moikka Heini,

      Olen itse testannut LV:ltä vain SPF 30-koostumuksen, eli en ikävä kyllä osaa verrata LV:n SPF 50-voiteen ja Änglamark SPF 50 -voiteen ihotuntumaa. Änglamark SPF 50 on todella hyvin levittyvä, sen ainakin voin todeta :)

      Ostin jo aiemmin apteekista La Roche-Posay Anthelios lasten aurinkosuojasuihkeen (SPF50+) mutta lukemani perusteella siinäkin on mukana vielä joku semi-pahis vanhempi filtteri.

      Siinä on ainakin Avobenzone, joka imeytyy verenkiertoon. Olen ollut yhteydessä La Roche-Posayyn ja pyytänyt heiltä haastattelun Anthelios-aurinkovoiteiden koostumuksiin liittyen. He ovat ystävällisesti vastanneet ja mun kysymykset on lähetetty Ranskaan L R-P:n tutkimus- ja tuotekehityskeskukseen. Tulen kirjoittamaan L R-P:n aurinkovoiteiden koostumuksista tarkemmin sitten, kun saan vastauksia Ransakasta. :)

      Ja mitä uuden polven kemiallisen filtterin sisältävää suosittelisit aikuiselle kasvoille (kalpea ja helposti palava herkästi rasvoittuva iho eli SPF50 tarpeen, pitäisi olla tahmaamaton)?

      Skin 1004 Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF 50+, tämä on fantastinen, mutta ei kestä hikoilua ja vettä, eli en suosittele käyttämään olosuhteissa, jossa vaikka lenkkeilee, ui tai on muulla tavoin aktiivinen auringossa:

      https://www.yeppo.fi/products/skin1004-centella-hyalu-cica-water-fit-sun-serum

      Kiitos tuhannesti, kun jaksat tehdä näitä selvityksiä!

      ❤️❤️

      Vastaa

      0
  2. Tuli muuten mieleen, että voisko noista uusista filttereistä saada myös tommosen vastaavan kuvan missä näkyy sen oikea nimi ja inci nimi? Olis kätevä! Vai onko sulla jo jossain?

    Vastaa

    0
  3. Mites näiden sisältö AVENE SUN ANTI-AGING SUNCARE SPF50 ja avene ultra broad spectrum very high protect invisible?

    Mitähän tasoa mahtaa olla Korres yoghurt 50spf kasvojen aurinkovoiteen UVA taso?

    Entä mitenhän avenet?

    Vastaa

    0
    1. Mites näiden sisältö AVENE SUN ANTI-AGING SUNCARE SPF50 ja avene ultra broad spectrum very high protect invisible?

      En löytänyt jälkimmäisen nimistä tuotetta Avenen valikoimasta, laitatko linkin tuotteeseen, niin voin tsekata incin :)

      Ensin mainitussa Anti-Aging-voiteessa on vanhoista filttereistä mukana Avobenzonea, muuten se sisältää uusia filttereitä.

      Mitähän tasoa mahtaa olla Korres yoghurt 50spf kasvojen aurinkovoiteen UVA taso?

      Valmistajat eivät tyypillisesti kerro tätä tuotteissaan EU:ssa. (Aasia ja Iso-Britannia ovat mun tuntemat poikkeukset.) Ainoa annettu tieto on se, että UVA-suojan osuus on vähintään kolmannes UVB-suojasta. Haluatko, että kysyn Korresilta onko heillä antaa tarkempaa tietoa UVA-suojan tasosta?

      Vastaa

      0
  4. Hei, mitä mieltä olet tästä Nivean lasten aurinkovoidesuihkeesta? :)

    Tässä sen inci:

    Nivea
    Sun Kids
    Protect & Sensitive Spray SPF50+ 200 ml

    Aqua, Alcohol Denat., Butyl Methoxydibenzoylmethane, Ethylhexyl Triazone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Isopropyl Palmitate, C12-15 Alkyl Benzoate, Dibutyl Adipate, Butylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Glyceryl Stearate, Glycerin, Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid, Chamomilla Recutita Flower Extract, Tocopheryl Acetate, Microcrystalline Cellulose, Cellulose Gum, Xanthan Gum, C18-38 Alkyl Hydroxystearoyl Stearate, Copernicia Cerifera Cera, Hydrogenated Rapeseed Oil, Cetyl Palmitate, Sodium Stearoyl Glutamate, Sodium Hydroxide, Maltodextrin, Sodium Chloride, Hydroxyacetophenone, Ethylhexylglycerin, Caprylyl Glycol, Trisodium EDTA

    Kiitos jo etukäteen kommenteista:)

    Vastaa

    0
    1. Hei, mitä mieltä olet tästä Nivean lasten aurinkovoidesuihkeesta? :)

      Sisältää ykkösfiltterinään Avobenzonea (Butyl Methoxydibenzoylmethane) joka imeytyy ihoon, joten jos kuluttaja on huolissaan kemikaalien imeytyvyydestä, valitsisin jonkin toisen voiteen, jossa ei ole näitä vanhan koulukunnan kehoon imeytyviä UV-suojakemikaaleja.

      Vastaa

      0
  5. Kiitos Sanni! Luin tuon Saaran Taika jutun ja viiletin omalle kaapille, jossa luuraa kaksi kosmetologilta ostamaani ökyaurinkovoidetta, joiden MOLEMPIEN kyljessä vihjaillaan ympäristöystävällisyydestä. Molemmista toki löytyy kaksi jutussa esiin nostamaasi uuden sukupolven filtteriä, mutta ComfortZonen SunSoul spf 30 kräämistä löytyy myös octisalate (”conscious to skin and ocean”). Biolinen tänä vuonna lanseeratusta uutuudesta Sundefense spf 50 spraystä löytyy heti listan alkupäästä avobenzone (”reef and ocean friendly” my ass). Olis jäänyt ostamatta, jos en olisi uskonyt kosmetologin ihkutteluja JA olisin nähnyt itse kyennyt lukemaan kolmen rivin lilliputtikirjaimilla kirjoitettuja sanahirviöitä.

    Ehkä ehdit jossain vaiheessa tehdä samanlaisen analyysin ökyaurinkovoiteista, tää aihe ei näköjään petä!

    Vastaa

    0
    1. Moikka Satu,

      Tuo Octisalate on vähän "välialueella", mitä tulee haitallisuuteen. Se kuuluu vanhan teknologian filttereihin, ja sillä on todettu ainakin jonkin verran haitallisuutta vesistöille, ja lisäksi sen on (vähintään) FDA:n tutkimuksissa todettu imeytyvän verenkiertoon. Kuitenkin, haitallisuus vesistöihin on mitä ilmeisimmin ehdollinen, ja liittyy mm. kemikaalin pitoisuuteen. Markkinoilla on Octisalatea sisältäviä aurinkovoiteita, joilla on Eco Sun Pass -sertifikaatti (se on näkemykseni mukaan luotettava). Lisäksi, vaikka Octisalate pystyy imeytymään jopa verenkiertoon, sillä ei kuitenkaan ole todettu haittoja ihmisen elimistössä.

      Näin ollen Octisalaten lopullista haitallisuutta on vaikea määritellä. Itse suhtaudun Octisalateen näin: mä itse käytän tuotteita, joissa on Octisalatea, mutta JOS henkilö on huolissaan kehon kemikaalikuormasta ja hänelle on tärkeää välttää kehoon imeytyviä kemikaaleja, silloin suosittelen välttämään Octisalatea. Tarjolla kuitenkin on vaihtoehtoja ilman Octisalatea.

      Vastaa

      0
  6. En nyt lukenut kaikkia aiempia kommentteja(onko tästä merkistä ollut jo kommenttia), mutta törmäsin ihanankuuloiseen Lovea- merkkiseen aurinkovoiteeseen. Siinä pohjana ilmeisesti monoi-öljy.
    Koitin inciä syynäillä ja tutkia vanhoja ja uusia filttereitä, mutta alkuincissä ei ainakaan selkeästi erottunut kumpiakaan, mutta pari uutta filtteriä löysin.
    Osaatkohan sanoa merkistä mitään/onko turvallisia aurinkovoiteita tällä merkillä?

    Vastaa

    0
  7. Terveisiä Kreikasta!💜 On se edelleen kumma, miten sinnikkäästi porukka haluaa palaa, ja sen rannalla aamulla palaneen ihon kanssa heilutaan loppupäivä ilman paitaa tai nirunarutopissa. 🤯

    Isoiso kiitos aurinkovoidejutu(i)sta taas kerran! Alga Maris (tai Aiga Marina, kuten aivoni sanovat) on ollut tosi hyvä. Ennen reissua piti ostaa lisävoide marketti-apteekista ja meinasi itku tulla, kun eivät INCIt pysy päässä. 🙄 La Roche-Posay lähti mukaan ja koska se kuluu reissussa niin kuin pitääkin, pääsee kohta ostamaan "listavoiteen". 😀✌

    Lisäkumarrus Saaren Taika -poksautuksesta. Sisällön ja mainonnan ristiriitaisuus olivat kummastuttaneet jo pitkään ja luulin sen ennakoivan "pienen saippuafirman" valumista epämääräiseen ulkomaiseen omistukseen. Yllättävää, että kökön somemarkkinoinnin lisäksi onkin ollut kova talouskasvu ja aggressiivista ulko- ja lehtimainontaa. Puhtaiden jauhojen aika ja toivottavasti monelle hyvä herätys markkinoinnin, lähdekritiikin ja asiantuntijuuden tunnistamisen maailmaan.

    Tänx!💜

    Vastaa

    0
  8. Hei Sanni ja kiitos kaikesta aurinkovoide sisällöstä!
    Asun Yhdysvalloissa ja olen etsiskellyt hyviä tuotteita. Onko sinulla kokemusta Supergoop!-merkin aurinkovoiteista? Brändi ainakin kiinnostaa. Olisi kiva joskus lukea näistä arvostelua!

    Vastaa

    0
    1. Moikka Sonja,

      Yhdysvalloissa eivät uudet UV-filtterit ole sallittuja farssia muistuttavan UV-suojakemikaalilainsäädännön takia (USAssa UV-suoja-aineet ovat lääkeaineita), ja siksi missään USAssa myytävässä aurinkotuotteessa ei ole näitä parempia ja turvallisempia uuden ajan filttereitä. Jos asuisin Yhdysvalloissa, ostaisin ainoastaan luonnonkosmetiikan aurinkovoiteita (eli mineraaliaurinkovoiteita), tai tilaisin paremmat kemialliset aurinkovoiteet Euroopasta tai Aasiasta, kuten moni valveutunut yhdysvaltalainen tekee.

      USAn tilanne on tosiaan aika surullinen.

      Vastaa

      0
  9. On äärimmäisen surullista, että kosmetiikan pakkauksissa voi lukea lähes minkälaisia vain väittämiä ilman, että ne pitäisivät paikkansa (kuten tämä juttusikin sen todistaa joidenkin tuotteiden kohdalla). Toivon, että jossakin vaiheessa myös esim. aurinkovoiteiden pakkaukset olisivat yhtä selkeitä kuin elintarvikepakkaukset, joissa ei saa käyttää esim. termejä gluteeniton ja vegaaninen, jos ne eivät sitä myös ole.

    Nuo lasten aurinkovoiteet olivat myös murheellisia juttuja. :,( (hormonihäiritsijöitä pienille).

    Vastaa

    0
    1. Toivon, että jossakin vaiheessa myös esim. aurinkovoiteiden pakkaukset olisivat yhtä selkeitä kuin elintarvikepakkaukset, joissa ei saa käyttää esim. termejä gluteeniton ja vegaaninen, jos ne eivät sitä myös ole.

      Näin minäkin toivon.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (61)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat