14.04.2022

Skvaleeni vs. skvalaani - mikä näiden ero olikaan..?

Skvaleeni ja skvalaani. Kuulutko niihin, joilla nämä kaksi kosmetiikan yleistä ainesosaa menevät jatkuvasti sekaisin, tai oletko edes miettinyt tai aiemmin selvittänyt, miten ne eroavat toisistaan?

Minä olen kuullut varmaan 100 kertaa mikä näiden ero on, mutta silti ne menevät usein sekaisin ja unohdan kumpi olikaan ns. parempi ja miksi. Ja miksi edes on kaksi näin saman kuuloista ainesosaa?? Jos sinäkin tunnistat itsessäsi skvalaani-turhautumista tai epätietoisuutta, lue tämä postaus ja tallenna vaikka kirjanmerkkeihin, niin jatkossa aanit ja eenit pysyvät paremmin muistissa :)

SKVALEENI

Skvaleeni (squalene) on lipidi, jota on luonnostaan meidän ihmisten ihotalissa eli seebumissa. Skvaleenin osuus ihotalista on 10-16% eli huomattava määrä. Se on siis ihoidenttinen ainesosa ja muodostaa osan ihomme suojamuurista.

Skvaleenia esiintyy myös eläin- ja kasvikunnassa, tunnetuimpana lähteenä hain maksa, josta skvaleenia eristettiin ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa. Pitkään hain maksa olikin kosmetiikassa käytetyn skvaleenin pääasiallinen lähde, kunnes eettisyyskysymykset ajoivat valmistajat kääntymään kasvikunnan puoleen. Oliivi on nykyään skvaleenin yleisin lähde, mutta skvaleenia on pienempinä pitoisuuksina myös mm. riisinleseissä, maapähkinöissä, sokeriruo’ossa ja kurpitsassa.

Skvaleeni on antioksidanttinen ja sen on todettu tutkimuksissa suojaavan ihoa mm. UV-säteilyn oksidatiiviselta stressiltä. Lipidinä se myös auttaa pitämään ihon pinnan pehmeänä sekä auttaa ehkäisemään kosteuden haihtumista.

Ihoidenttinen, kosteuttava, pehmentävä ja antioksidanttinen aine – kosmetiikan tiedemiehet olivat toki innoissaan pystyessään eristämään tällaisen ainesosan kosmetiikkateollisuuden käyttöön. Mutta, skvaleenilla on yksi heikkous: se on monityydyttymätön, ja sellaisena hyvin altis hapettumiselle.

Hyvin nopeasti huomattiinkin, että skvaleeni on liian epästabiili ollakseen ihanteellinen kosmetiikan raaka-aine. Se yksinkertaisesti pilaantuu liian nopeasti.

Mm. Djusien Fruit Glaze -kasvoöljy on skvalaanipohjainen

SKVALAANI

Bum – siirrytään aikakoneella 1950-luvulle, ja asiaan keksittiin ratkaisu: hydrogenointi. Hydrogenointi on kemiallinen prosessi, jossa skvaleenista poistetaan sen kaksoissidokset ja siitä tulee tyydyttynyt hiilivety: skvalAAni (squalane). Tyydyttynyt rasva on stabiilimpi kuin tyydyttymätön, ja kosmetiikkateollisuuden kielellä sillä on pidempi ”hyllyikä”.

Skvalaani on siis skvaleenin tyydyttynyt johdannainen.

Mutta! Skvalaani ei ole pelkästään parempi säilyvyytensä puolesta. Se on myös iholla kevyemmän tuntuinen kuin skvaleeni ja sopii kaikille ihotyypeille, myös rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle.

Skvaleeni ei sovi yhtä hyvin epäpuhtaalle iholle, koska sillä on hapettumisensa puolesta tällainen ikävä ominaisuus: hapettuessaan skvaleeni muuttuu haitalliseksi hydroperoksidiksi, jolla on komedogeeninen ja talirauhasta tulehduttava vaikutus. Skvaleeni voi siis aiheuttaa epäpuhtauksia ja jopa aknea.

(Kyllä: tämä on aika hullu biologian luoma ristiriita: sama aine toimii antioksidanttina ja suojaa ihoa hapettumisstressiltä, mutta samalla, hapettuessaan itse, se saakin aikaan ei-toivottuja vaikutuksia iholla…)

Antioksidanttisuudesta puheen ollen, skvalaani ei ole antioksidanttinen. Hydrogenointi poistaa tämän ominaisuuden. Sen voi nähdä skvalaanin ainoana häviönä skvaleeniin verrattuna.

SKVALEENI TÄNÄ PÄIVÄNÄ

Käytetäänkö skvaleenia enää lainkaan kosmetiikassa? Kyllä käytetään, vaikkakin paljon vähemmän kuin skvalaania. On olemassa keinoja parantaa skvaleenin säilyvyyttä formulassa, mutta koska skvalaani on niin paljon helpompi käyttää ja sopii kaikille ihotyypeille, useimmat kosmetiikan tuotekehittäjät valitsevat mieluummin sen.

Laveran Firming-yövoiteessa on skvaleenia

Miksi joku sitten valitsee skvaleenin..?

Esimerkiksi antioksidanttisuutensa vuoksi, tai jos kehitetään tuotetta kuivalle iholle ja halutaan optimoida kosteuttavuus jokaisessa ainesosassa. Skvaleeni on skvalaania paksumpi ja ravitsevampi öljy ja näin ollen parempi kuivalle iholle. Antioksidanttisuus ja UV-säteilyn vapaiden radikaalien vaikutuksia neutraloiva vaikutus tekee skvaleenista myös skvalaania hitusen paremman aineen ikääntyvälle iholle.

Oliivi sisältää kasvikunnasta eniten skvaleenia

Lopuksi vielä skvaleeni ja skvalaani pähkinänkuoressa

SKVALEENI

 • Luonnollinen osa ihmisen ihotalia
 • Valmistetaan kosmetiikan käyttöön kasvikunnan öljyistä kuten oliivista tai joissain harvinaisissa tapauksissa hainmaksaöljystä
 • On antioksidanttinen ja ehkäisee mm. UV-säteilyn ihohaittoja
 • Huono säilyvyys
 • Saattaa hapettuessaan aiheuttaa iholla epäpuhtauksia
 • Sopii kuivalle ja ikääntyneelle iholle

SKVALAANI

 • Valmistetaan skvaleenista hydrogenoimalla
 • On kevyemmän tuntuinen kuin skvaleeni
 • On skvaleenin tavoin ihon tunnistama ihoidenttinen aine
 • Säilyy paremmin kuin skvaleeni
 • Ei ole antioksidanttinen
 • Sopii kaikille ihotyypeille, myös rasvoittuvalle ja epäpuhtaalle iholle

Huom! Sertifioidussa luonnonkosmetiikassa skvaleeni ja skvalaani ovat aina eettisiä ja kasviperäisiä. Luonnonkosmetiikassa et törmää hainmaksa-versioon.

Skvalaanipitoisia tuotteita:

⭐️ Bybi Bakuchiol Booster (sisältää 99% skvalaania ja 1% bakuchiolia)

⭐️ Djusie Fruit Glaze -kasvoöljy (sisältää skvalaanipohjan & muita öljyjä)

⭐️ The Ordinary 100% Plant-Derived Squalane

⭐️ The Ordinary 1% Retinol in Squalane

⭐️ The Ordinary 5% Granactive Retinoid in Squalane

Skvalaanituotteet ovat supersuosittuja hyvän siedettävyytensä, erinomaisen pehmentävyytensä sekä kosteuden haihtumista ehkäisevän vaikutuksensa vuoksi. Skvalaani on ohutta ja miellyttävän tuntuista eikä jätä ihoa rasvaisen tuntuiseksi. Se toimii myös upeasti kuljettimena ja pohjaöljynä aktiiviaineille kuten retinolille ja bakuchiolille.

Pelkkään puhtaaseen skvaleenipohjaan tehtyjä tuotteita ei valmisteta, koska ne säilyisivät niin huonosti.

Käytätkö sinä skvalaania?

12 comments on “Skvaleeni vs. skvalaani - mikä näiden ero olikaan..?”

 1. Hyvä ja informatiivinen postaus! Toivepostaus: Tietopaketti The Ordinaryn retinoli ja retinoidi tuotteista, mitä ominaisuuksia niissä on ja millaiset vaikutukset,ja mikä tuote sopii millaiselle iholle 😍

  Vastaa

  0
  1. Toivepostaus: Tietopaketti The Ordinaryn retinoli ja retinoidi tuotteista, mitä ominaisuuksia niissä on ja millaiset vaikutukset,ja mikä tuote sopii millaiselle iholle 😍

   Kiitos ehdotuksesta, laitetaan korvan taakse :) Tällainen olisi lopulta aika nopea tehdä :)

   Vastaa

   0
 2. Mielenkiintoinen kirjoitus ja itselleni (ehkä) ajankohtainen
  Ostin Hulluilta päiviltä Bybin Bakuchiol Booster-seerumin, ja ehdin käyttää sitä iltaisin noin viikon verran kunnes oli pakko lopettaa ihon reaktion takia. En keksi muutakaan syytä kuin juuri tuon uuden seerumin. Olen aikaisemmin kärsinyt aknesta, mutta se on ollut vuosia Ok kunnossa, kunnes nyt tämän tuotteen kokeilun jälkeen kasvot ovat täynnä tulehtuneita näppylöitä ja pakko varmaan suunnata lääkärille, jos ei mene ohi.

  Vastaa

  0
  1. Kuulostaapa ikävältä :/ Skvalaani on yksi kosmetiikan neutraaleimmista aineista, joten on kyllä harmillinen sattuma, jos oireesi johtuvat juuri siitä. Se on jojobaöljyn ohella parhaiten epäpuhtaalle iholle sopivia öljyjä. Lopulta tietysti iho voi saada reaktion ihan mistä tahansa ainesosasta, todennäköisyys eri aineiden suhteen vain vaihtelee. Onpa harmi, jos sinun ihosi kohdalla skvalaani on epäsopiva.

   Myös bakuchiol on tutkimusten mukaan erittäin hyvin siedetty ainesosa ja aiheuttaa ärtymystä vain hyvin harvoin, mutta voihan sekin olla oireidesi taustalla.

   Vastaa

   0
  2. Mulla oli parikymppisenä aikuisiän akne ja en voi käyttää mitään öljyjä tai vahoja sisältäviä tuotteita kasvoilla tai tuloksena on tulehtunut, näppyinen iho. Ei vaikka ois epäpuhtaalle iholle tarkoitettu tuote.

   Vastaa

   0
 3. Minulla taas todella positiivinen kokemus Bybin bakuchiol boosterista, leuan alueen finnit katosivat parissa päivässä. Ikinä mikään kosmetiikka ole vakuuttanut minua niin suuresti kuin kyseinen boosteri.

  Vastaa

  0
 4. Ostin vastikään ton The Ordinaryn Squalane cleanserin kun sitä kovasti hehkutettiin, ja on kyllä ihan pätevä tuote, jättää ihon mukavan kosteutetun oloiseksi 👍

  Vastaa

  0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (71)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)