Vaahtoavat putsarit ja ovatko ne nyt niin pahoja.
Päätin kirjoittaa aiheesta, kun Mossa-postauksen jälkeen sain jälleen somessa yhteydenoton koskien vaahtoavia putsareita. Kirjoittaja kertoi olevansa kiinnostunut Mossan uudesta vaahtoputsarista, mutta mietti kannattaisiko hänen ostaa sitä, kun netissä niin parjataan vaahtoavia putsareita. "Ne kuivattavat ihoa, vaurioittavat hydrolipidivaippaa ja saattavat ihon epätasapainoon".
Viime aikoina tuntuu nousseen lähes minitrendiksi dissata vaahtoavia kasvojenpuhdistustuotteita. Monelta taholta kuulee, kuinka ne vaurioittavat ihon luontaista suojaa ja ovat yksi yleinen syypää modernin ajan iho-ongelmiimme.
Yritän vastata tähän oman osaamiseni ja näkemykseni puitteissa.
(Jos haluat lyhyen ja nasevan vastauksen, se on: "ei, mielestäni kaikkien ei ole syytä vältellä vaahtoputsareita.")
Vaahtoavia putsareita ei voi niputtaa vain yhden otsikon alle - vaahtoavia kemikaaleja on monenlaisia ja vaahtoputsareita hyvin monella eri koostumuksella ja vahvuudella. Yksinkertaistettuna kosmetiikan vaahtoavissa puhdistustuotteissa käytetään tensidejä eli pinta-aktiivisia aineita joita on neljänlaisia: kationisia, anionisia, amfoteerisia sekä ionittomia. Näistä kationiset ja ionittomat tensidit vaahtoavat hyvin vähän tai eivät lainkaan.
Tunnetuimpiin vaahtoa muodostaviin aineisiin kuuluvat anioniset tensidit sodium lauryl sulfate (SLS) ja sodium laureth sulfate (SLES), joista etenkin ensin mainittu on merkittävä "syypää" vaahtojen huonoon maineeseen.
Sodium lauryl sulfate todellakin on puhtaassa muodossaan erittäin ärsyttävä aine, niin ärsyttävä, että sitä käytetään referenssiaineena kliinisissä ihoärsytystesteissä. Sodium laureth sulfate taas on serkkuaan miedompi, ja vähemmän ihoa ärsyttävä, mutta on sekin voimakkaimmasta päästä puhdistavissa aineissa.
Mikä vaahtoavan tuotteen ominaisuuksissa on täysin ratkaisevaa on se, millä pitoisuudella ja minkälaisina yhdistelminä eri tensidejä käytetään. Ärsyttävimpiä sulfaatteja kuten SLS:ää ei käytännössä koskaan käytetä moderneissa ihonhoitotuotteissa yksinään, vaan ne on aina yhdistetty miedompiin aputensideihin, jotka neutraloivat SLS:n vaikutusta. Tyypillisiä aputensidejä ovat mm. amfoteeriset cocamidopropyl betaine ja sodium cocoamphoacetate.
Nykyään on myös runsaasti täysin sulfaatittomia vaahtoavia tuotteita, mutta on hyvä ottaa huomioon, että ne eivät välttämättä ole aina hellävaraisempia. Kuten sanottua, yksinään sulfaatin tai erityisesti SLS:n ja SLES:n läsnäolo ei tee tuotteesta ärsyttävää, vaan vaikutuksen luo tensidien kokonaisuus ja pitoisuus. Sulfaatittomissakin tensideissä on voimakkaita vaihtoehtoja.
Myös saippua on anioninen tensidi, ja se onkin maailman vanhin tensidi ja täysin luonnollinen. Moni yllä mainituista tensideistä on synteettisiä, tosin osaa niistä voi valmistaa myös 100% luonnon raaka-aineista. Miten saippua eroaa luonteeltaan muista tensideistä, kerron siitä seuraavassa kappaleessa.
👉 Vaahtoava aine irrottaa iholta tehokkaasti rasvalikaa. Toisin kuin puhdistusöljy, joka sekin irrottaa rasvaperäistä likaa kuten meikkivoidetta, vaahtoava tensidi voi liuottaa myös ihon omia rasvoja. Tehdessään näin se rikkoo ihon luontaisen suojavaipan, ja kun suojavaippa on rikki, pääsee iholta karkaamaan myös kosteutta. Seuraus on ihon kuivuminen.
👉 Toinen huono asia on tietysti se, jos tuotteessa on syystä tai toisesta sellainen tensidikoostumus (esimerkiksi runsaasti SLS:ää), että se konkreettisesti ärsyttää ihoa. Seurauksena ihon kuivumisen lisäksi on ihon kihelmöinti ja punoitus.
👉 Kolmas huono asia liittyy käytännössä vain saippuaan. Toisin kuin muut puhdistavat aineet, saippua on emäksistä. Ihon luontainen pH on hapan, ja emäksinen aine tekee ihon suojavaipalle saman kuin muu voimakas tensidi: se liuottaa ihon suojavaipan "rikki".
(Joskus kuulee väitettävän, että kaikki vaahtoavat putsarit ovat emäksisiä, mutta tämä ei ole totta. Vain aito saippua on emäksistä. Useimmat vaahtoavat putsarit ovat happamia.)
Suojavaippaan kohdistuva vaurioittava efekti ei ole pysyvä, kuten ei SLS:nkään kodalla, mutta hetkellisesti ihon oma suojavaippa heikentyy, mikä puolestaan voi johtaa kosteuden karkaamiseen, ihon pinnan karheuteen ja ei-toivottujen bakteerien sisäänpääsyyn ihoon. Ihon pinnan hapan pH on myös tärkeä suoja patogeeneja vastaan, ihon suojavaipan toinen nimikin on happovaippa. Ihon pinnan kuuluu olla hapan, happamuus on edellytys terveelle iholle.
"Mutta mä olen lukenut, että saippua on rasvaista ja jättää iholle rasvaa, eikö se ole hyvä juttu?"
Kyllä, kasvoille kehitetyt laadukkaat saippuat ovat tyypillisesti ylirasvoitettuja, eli ne myös jättävät iholle öljyjä ja rasvoja jotka hoitavat ihoa. Tämä auttaa neutraloimaan jonkin verran kuivumista, jonka heikentynyt suojavaippa aiheuttaa. MUTTA, emäksinen aine on aina emäksinen aine ja vaikuttaa ihon pH:hon nostavasti, eivätkä saippuan sisältämät rasvat ja glyseroli estä emäksisyyden vaikutusta ihon pH:hon.
Se, miten emäksiset ja ihon pH:ta nostavat pesut vaikuttavat ihoon, on yksilöllistä. Toisten iho palautuu normaalille pH-tasolle nopeammin, toisten hitaammin. Toisten ihoa emäksinen pesu kuivattaa saippuan kompensoivista rasvoista huolimatta, toisten iholla ei tunnu tällaista vaikutusta. Toisten iholla jatkuva emäksinen pesu heikentää ihon happovaippaa pysyvästi, toisten ei.
Kuitenkin, puhtaasti ihon biologian kannalta hapan pesuaine olisi suositeltavampi kuin emäksinen. Se on loogista, koska iho ei tarvitse eikä hyödy pH:n nostamisesta.
Kuten yllä kävi ilmi, vaahtoja on hyvin monenlaisia todella miedosta, lähes vaahtoamattomasta vaahdosta erittäin voimakkaasti ärsyttävään sekä happamasta emäksiseen. Ei voida väittää, että kaikki vaahdot käyttäytyvät iholla yhtäläisesti. Jopa vaahtoamattomien pesutuotteiden puolestapuhuja-brändeillä kuten Essellä on vaahtoavia ainesosia sisältäviä putsareita! Koska he tietävät, etteivät kaikki vaahdot ole sama asia.
Hyvä ohjenuora on tämä: sen tuntee, jos ihon happovaippa peseytyy pois. Jos ihosi on putsarin jälkeen natisevan puhdas ja iholla on kitkaa, eli se tuntuu nahkealta, se on merkki siitä, että tensidit ovat liuottaneet ihon rasvakerroksen pois. Tämä ei ole hyvä asia.
Toinen huono merkki on ihon kiristely: jos ihoa alkaa hyvin nopeasti kiristämään pesun jälkeen, ennen kuin laitat kasvoille hoitotuotteet, se kertoo ihon omien rasvojen katoamisesta iholta.
Jos iho kuitenkin on putsarin jäljiltä pehmeä eikä se punoita tai kiristä - ja se tuntuu huuhdellessa liukkaalta eikä natise, (natina on aina huono merkki!) et ole puhdistuksella vaurioittanut ihon suojavaippaa.
Lisäksi vaahdon sopivuuteen tai ei-sopivuuteen vaikuttaa täysin olennaisesti henkilön ihon kunto ja tilanne.
Jos iho on normaali eikä sillä juurikaan ole epätasapainotiloja tai herkkyyksiä, eikä vaahtoavan tuotteen käyttö ole muuttanut tätä, miksi sinun tulisi vältellä vaahtoa? Iho kertoo, jos se voi hyvin tai jos se voi huonosti. Välillä unohdamme kuunnella omaa ihoamme ja kuuntelemme mieluummin "auktoriteetteja". Jos joku sanoo, että vaahto on huonoksi, mutta oma ihosi on jo 20 vuotta pärjännyt pehmeänä ja mukavan tuntuisena vaahtoputsareilla, miksi jättäisit vaahdon pois? Jos vieläpä tykkäät siitä enemmän kuin muista putsareista?
Mutta, jos iholla sen sijaan on epätasapainotiloja kuten merkittävää ja pitkäkestoista kuivuutta, ihottumaa, punoitusta tai lehahtelua, rosaceaa, aknea, ruusufinniä, liiallista rasvoittuvuutta tai atopiaa, silloin vaahdon välttäminen on mielestäni perusteltua. Vaahto kuitenkin on iholla aktiivisempi kuin maito- tai öljyputsari.
SUMMA SUMMARUM
🧼 Vaahtoja on monenlaisia ja osa niistä voi kuivattaa ihoa, ärsyttää ihoa tai nostaa ihon pH:n epäterveen korkeaksi.
🧼 Kaikki vaahdot eivät ärsytä tai kuivata ihoa.
🧼 Jos ihosi on normaali, enimmäkseen tasapainossa ja ongelmaton, ja olet ennenkin käyttänyt vaahtoja vailla ongelmia, ei ole mitään olennaista syytä, miksi sinun pitäisi luopua vaahdosta.
🧼 Jos ihosi on epätasapainossa, on sen sijaan hyvä harkita muuta kuin vaahtoavaa puhdistustuotetta.
Viimeisenä vielä yksi "entäs jos"...
No. ❤️ Mä sanoisin tähän näin: ihonhoidon tulisi olla mukavaa ja kivaa. Jos tykkäät vaahtoavan tuotteen tunnusta ihollasi ja se tuo iloa päivääsi, onko lopulta mielekästä vaihtaa iloa tuova asia pois vain, koska pelkäät jotain, mitä *ehkä* tapahtuu tulevaisuudessa..? Ehkä ihosi on hieman kuivempi ja ryppyisempi, koska käytit tietynlaista puhdistustuotetta..?
Tosiasiassa meidän on mahdoton tietää tarkalleen, mitä kaikkea eri kosmetiikkavalintamme pitkässä juoksussa aiheuttavat ihollemme. Käytänkö antioksidanttiseerumia vai en, nesteytänkö tarpeeksi vai en, tuliko käytettyä riittävästi aurinkovoidetta 20-vuotiaana.... Miltä näytän 45-vuotiaana kun en sitä-tai-tätä. Minusta näistä on turha stressata ja miettiä "entä-jos"....
Entä jos hoitaisit ihoasi tuotteilla, jotka tuovat sinulle hyvää mieltä ja joista tykkäät? Hyvä mieli on terveydelle vähintään yhtä suotuisa tai tärkeämpikin asia, kuin ihon pH tai pintakuivuus. ❤️
Käytätkö sinä vaahtoputsareita? Onko ihosi kunto olennaisesti muuttunut, jos/kun jätit vaahtoputsarin pois?
42 comments on “"Onks se vaahto nyt pahasta iholle?"”
En käytä vaahtoputsareita, mutta kiitän kun kirjoitat järkevään sävyyn niistä. Kaikki ei ole mustavalkoista, itse ajattelen että tuotteen pitää myös tuntua hyvältä, eikä vaan olla jonkun mielestä hyvä tai paha. Itse en useista yrityksistä huolimatta pidä kasvoöljyistä tai kangasnaamioista. Hiljattain vasta totesin että miksi näitä ostan kun eivät ole mun juttu. Käytän siis tulevaisuudessa vaan voiteita ja seerumeita ja purkista tulevia naamioita. Vaikka kuinka nyt trendi sanoisi muuta. 🙂
Olin tulossa kiittämään samasta asiasta! Tässä aiheessa näkee tosiaan tällä hetkellä turhan paljon mustavalkoisuutta ja mutkien oikomista.
❣️
Moni asiantuntija ilmeisesti kokee "helpommaksi" niputtaa kaikki vaahdot vaikutuksiltaan yhdeksi ja samaksi aineeksi, kuin alkaa eritellä, että minkä tyyppiset vaahdot lopulta (ja miksi!) voivat olla iholle huonoksi. Vähän on tosiaan mutkia suoristettu, mutta kenties lopulta hyvässä tarkoituksessa: ehkä ajatellaan, että on peruskuluttajalle ymmärrettävämpi sanoma välttää vaahtoa ylipäänsä, kuin että kuluttajan pitäisi opetella ymmärtämään esimerkiksi saippuan ja ionittomiin tensideihin perustuvan vaahtopuhdistustuotteen ero.
Mä kuitenkin peräänkuulutan ihonhoidon iloa ja ihmettelen, miksi tällainen fear-mongering-tyyli on nyt lähtenyt taas nostamaan päätään. Moni kuitenkin käyttää vaahtoja siksi, että tykkää niiden tunnusta iholla, ja arkinen itsensä hemmottelu ja kosmetiikan tuoma mukava olo ovat yhtä lailla tärkeä osa ihonhoitoa. Minusta on ikävä ilmiö, että vaahdoista tykkääviä kuluttajia nyt ikäänkuin syyllistetään vaahdon käytöstä ja annetaan viesti, että "No käytä vaan mutta tiedät, että tää ei tee sun iholle hyvää..." ☹️ En ymmärrä, miksi viestiä ei voi pukea muotoon, jossa vaahtoa neuvotaan välttämään jos iholla on ongelmia.
Käytän vaahtoputsaria osana kaksoispuhdistusta, eli puhdistusöljyn jälkeen. Ennen puhdistin kasvot myös aamuisin vaahtoavalla putsarilla, mutta nyt kun neljänkympin rajapyykki alkaa lähestyä, huomasin että kasvot kuivuvat tästä liikaa ja siirryin aamuisin pelkkään vesihuuhteluun.
Käytän vaahtoavia putsareita iltaisin ja en aio lopettaa niiden käyttöä. :D
Vaahto vaan tuntuu ihanan puhdistavalta. Iltaisin runsas ja täyteläinen vaahto myös henkisesti puhdistaa ihon päivän päätteeksi. Aamuisin riittää (niin fyysisesti kuin henkisesti) pehmeä ja mieto puhdistusmaito tai miselligeeli.
Oletko by the way kokeillut Dermosilin vaaleanvihreässä tuubissa olevaa Body Scrub vartalokuorintaa? Jestas, miten ihana! Täydellisen kokoisia ja reilulla tiheydellä olevia rakeita, todella mieto ja hienovarainen tuoksu, ja kaiken lisäksi voide vaahtoaa ihan miedosti kun sen huuhtelee vedellä. Ja hinta 4,90€. Wow. Kuorinnoissa rakeiden optimaalinen tiheys ja koko ovat niin vaikea saada samaan tuotteeseen, joten suuri kumarrus tässä Dermosilille! :)
👍👌
En ole, mutta olen juuri koostamassa listaa seuraavan Dermosil-postauksen tuotteista, ja tuonhan voisi samalla testata :) Kuorinnat on ihania..!
Oijoi, käytän Lumenen keltaisessa pullossa olevaa vaahtoputsaria ja juuri sen superpuhtaan (onko se sitten se natiseva..) fiiliksen haluan, kasvot eivät saa tuntua yhtään rasvaisilta pesun jälkeen, heh. Sitten päälle jotain perusvoidetta lapsen pumppupullosta ja avot. Oikein superihonhoitaja täällä. Kyllähän nuo silmänympärysrypyt ja otsan juonteet alkavat olla selkeästi näkyvissä yhtään ilmeillessä jo näin kolmiykkösenä, mutta ei haittaa! Joskus haaveilen, että jaksaisinpa kiinnostua ihonhoidosta ja panostaa siihen, mutta kun en.
Et ole yksin tämän fiiliksen kanssa, moni tykkää täysin rasvattomasta (jopa siitä kiristelevästä..!) tunteesta iholla. Minäkin tykkäsin nuorempana. Natina ja kiristely tosiaan kertovat ihon suojavaipan katoamisesta, mutta jos tämä tunne tuntuu itselle hyvältä eikä ihon kunto aiheuta huolia, miksipä vaihtaa toisenlaiseen putsariin? Voimakkaasti pesevä tuote ei ole ihon terveydelle hyväksi, mutta niin eivät ole karkit, sipsit ja limutkaan meidän kokonaisvaltaiselle terveydelle, eikä niitäkään mennä kokonaan kieltämään koska elämässä täytyy saada olla myös "epäterveellisiä" ilon lähteitä. Terveys koostuu niin monesta asiasta, ei vain biologian kannalta optimoiduista ravintoarvoista. Mitä siitä tulisi, jos otsa rypyssä täällä vakavina viilaisimme jokaista asiaa olemaan täydellisesti terveysoptimoitu, aika moni arkinen ja rento ilonlähde jäisi pois. Järki ja kohtuus käteen näissä asioissa :)
Minusta vaahtoputsareiden mielekkyys nousee tärkeäksi kysymykseksi ainoastaan silloin, jos henkilön iholla on sen laatuisia huolia ja ongelmia, että ne vaikuttavat elämän laatuun. Jos iho on huonossa kunnossa ja se aiheuttaa surua ja jatkuvaa huolta, totta kai silloin on syytä katsoa, miten ihonhoitovalinnat voisivat parantaa tilannetta.
Mun iso on natiseva ja kiristävä, vaikka pesisin vain vedellä. Pitäisiköhän siis lopettaa veden käyttö🤣 En tiedä mikä mun ihoa vaivaa ja mikä siihen auttaisi, kiristää ja kuivaa vaikka mitä käyttäisi. Kuitenkin kaikki rasvat/öljyt/seerumit ja pyörimään iholle eikä imeydy
Toisten iho reagoi voimakkaasti jo raanaveden emäksisyyteen, siitä kuvailemasi oireet johtuvat. Raanavesihän on myös emäksistä. Avuksi tähän voi ottaa kasvoveden, jota suihkutat/levität iholle heti vesihuuhtelun jälkeen. Se auttaa ihon pH:ta laskeutumaan nopeammin luonnolliselle tasolleen. Jotkut, joilla on superherkästi reagoiva iho, ovat minimoineet kaiken raanavesikosketuksen ihon kanssa ja puhdistavat ihoa vain pH-tasapainotetuilla kasvo- tai misellivesillä tai emulsioilla.
Käytätkö säännöllisesti kasvovettä ja kuoritko ihoa? Jo pelkällä kasvoveden lisäämisellä ihonhoitorutiiniin voi lisätä muiden tuotteiden imeytymistä huomattavasti. Ja tarkoitan todella säännöllisellä ja runsaalla kasvoveden käytöllä: aamuin illoin ja runsaasti ihoon taputtelemalla/painelemalla. Voisit myös kokeilla miedosti happoja sisältävää kasvovettä joka samalla kuorii ja kosteuttaa, heitän vinkkinä Bybin Day Glow -kasvoveden tai Evolven Glycolic Toner -kasvoveden, tai kaikkein miedoimpana Djusien Acid Bloom -hoitonesteen. Joillain ihmisillä ihon kuollut ihosolukko irtoaa ihon pinnasta hitaammin kuin toisilla, johtaen mm. imeytyvyysongelmiin ja ihon sameuteen. Tällöin kuolleiden solujen irtoamista voi vähän avittaa AHA/BHA/PHA-hapoilla :)
Kiitos vinkeistä,kasvovettä käytän(lotrailen),mutta tarviikin kokeilla jotain happoa. Perinteistä rakeista kuorintaa en ole tykännyt käyttää kun sen jälkeen vasta naama huutakin kireyttään. Eli nyt googlailemaan noita sun ehdotuksia ja kaupoille😊
👍
Hyvä postaus! 👍 Oon itekin ajatellut, ettei se ole niin mustavalkoista. Käytän kaksoispuhdistuksen toisena vaiheena puhdistusmaitoa talvella,kun iho kuivuu helpommin. Sen sijaan kesäisin, kun iho rasvoittuu enemmän, käytän geeliä tai vaahtoa, sillä silloin tuntuu ettei iho puhdistu kunnolla puhdistusmaidolla. Valitsen kuitenkin mahdollisimman hellävaraisen, mielellään sokeritensideihin perustuvan vaihtoehdon. Saippuaa ja sulfaatteja en käytä kasvoilla ja kokamidopropyylibetaiini läpäisee mun seulan tapauskohtaisesti riippuen tuotteen formuloinnista. Olen huomannut, että putsari ei saa olla liian pesevä, sillä silloin se kuivattaa, mutta toisaalta sen on oltava riittävän pesevä – esim. balmi ja kalvon jättävä maito tukkivat mun ihon 😅
Jep, kaikki on hyvin yksilöllistä ja kaikkein parasta on, jos osaa kuunnella ja tulkita ihoaan sekä myös tuntee kosmetiikkatuotteiden funktioita ja ainesosien vaikutusmetodeja sen verran, että osaa ihon viestien perusteella räätälöidä hoitotuotteet ja niiden sisältämät vaikuttavat aineet itselle sopiviksi.
Hei, kiitos kirjoituksesta.
Osaatko sanoa miten "hirveää myrkkyä" :) Atopikin Balance puhdistusvaahto on? Teini käyttää sitä epäpuhtaan kasvojen ihon puhdistukseen iltaisin ja nyt sitten äitinä mietin, pitäisikö tuo vaihtaa johonkin toiseen?
Atopikin Balance-vaahto sisältää kaksi pesevää ainesosaa, Caprylyl/Capryl Glucoside on erittäin mieto ioniton sokeripohjainen tensidi ja Cocamidopropyl Betaine on amfoteerinen, runsaasti vaahtoa muodostava tensidi. Jälkimmäinen voi pitoisuudestaan riippuen olla hyvinkin pesevä, mutta sillä on samalla myös kosteuttava ominaisuus, eikä se kuitenkaan ole yhtä voimakas kuin sulfaatit. Pitoisuuksia tuntematta on mahdoton sanoa, kuinka pesevä tämä on, mutta nämä tensidit ovat ihoystävällisiä ja lempeämmästä päästä.
Putsarissa on myös antibakteerisia ja tulehdusta laskevia ainesosia, jotka ovat hyväksi epäpuhtaalle iholle.
Jos teinisi ihoa ei kiristele tämän putsarin jäljiltä eikä iho ole mennyt putsarin myötä huonompaan suuntaan, en näe syytä, miksi pitäisi vaihtaa toiseen putsariin.
Asiani ei liity varsinaisesti tähän postaukseen, sillä käytän aina puhdistusmaitoa, mutta tulin vain kertomaan, että ihoni on jälleen saavuttanut vuoden kuivimman pisteensä ja näyttää siltä, kuin pinta olisi saatu aikaan raastinraudalla raastettaessa. Täsmälleen sama juttu oli viime keväänäkin. Jännä, kun tämä iskee aina vasta pahimman talven jälkeen! Mutta tässä sitä ollaan jälleen röpelöihon kanssa.
Onpa kurja kuulla :( Ja käytössä kaikki "kikat" kasvovesikerrostuksesta kuorintaan ja omegaöljyihin..? Voisivatko ihon reaktiot liittyä ravitsemukseen tai stressiin...? Paraskaan ihonhoito ei välttämättä auta, jos muut elämän osa-alueet vaikuttavat ihon kuntoon heikentävästi. Itse olen ainakin huomannut stressin vaikutuksen ihoon selvästi, ihan sama mitä tuotteita nassuuni laitan, jos olen kuormittunut ja ahdistunut, naama on "harmaa" ja hehkuton.
Tai jotenkin ehkä on vain niin, että tähän aikaan vuodesta ihoni käy kuivimmillaan.
Ei ole käytössä nyt tuollainen arsenaali, mutta tilasin ensiavuksi iholle Bybin suihkutusmistin ja Mossan Öljykoktailin.
👍
Mossan öljy on tosi ohutta ja estereillä kevennettyä, ei ihan paras mahdollinen kuivalle iholle, mutta parempi kuin olla ilman öljyä :)
Hei!
Mitä mieltä olet / onko kokemuksia Saarentaika teepuusaippuasta. Pesen itse sillä kasvot iltaisin (otan ensin enimmät meikit pois misellivedellä). Olen itse saanut sillä ihoni hyvään kuntoon ja leuan hormoninäpyt pois. Eikä ihoa kiristele yhtään! 🙂
Teepuusaippuan ihoa hoitava aine on teepuuöljy, eikä saippualla itsellään ole mitään tekemistä tulosten kanssa. Itse uskon, että yhtä hyviä tuloksia (ellei parempia) on saatavilla pelkkää teepuuöljyä tai muita teepuuöljytuotteita käyttämällä. Saippua on vain yksi tapa tuoda teepuuöljy iholle, yksi "kuljetin" muiden joukossa. Yhtä hyvin ihoa voisi hoitaa teepuuseerumilla, teepuuhoitovoiteella tai teepuugeelillä. Tai valmiiksi ihoystävälliseksi laimennetulla teepuutiivisteellä jota laitetaan täsmähoitona suoraan näppyihin.
Uskon, että teepuuöljysaippuan suuri suosio johtuu sekä huippuonnistuneesta markkinoinnista että saippuan arkisuudesta ja puhuttelevuudesta. Jokainen tuntee saippuan ja tavallisen kuluttajan on helpompi "samaistua" saippuaan kuin vaikka teepuuöljyseerumiin. Puhumattakaan siitä, että alkaisi itse sekoittaa puhdasta teepuuöljyä hoitotuotteisiinsa, joka myös olisi erittäin hyvä tapa hoitaa epäpuhtauksia - mutta sekoittelu on heti monimutkaisempaa kuin kasvosaippuan käyttö. Saippua on helppo, saippua on tuttu, saippua on arkisuudessaan helposti lähestyttävä.
Se, jättääkö teepuusaippua ihon kiristävän tuntuiseksi vai ei, on täysin yksilöllistä, kuten postauksessa kirjoitin. Saippua on emäksinen aine eli ilman muuta se liuottaa ihon pinnan hydrolipidikalvoa, mutta se, kuinka voimakkaasti tämä ilmiö iholla tuntuu, on yksilöllistä. Minulla esimerkiksi kaikki saippuat saavat ihon nitisemään ja pingottamaan kuivuuttaan. Saippuat ovat ihania ja ekologisia ja tosi mielelläni niitä käyttäisin, mutta omalle iholleni ne eivät sovi.
Kuulostaa siltä, että sinun ihollesi saippua sopii, joten ei muuta kuin go for it :)
Ahh mitä tämä on, ihonhoitopostaus missä ei paasata, tuputeta eikä syyllistetä ketään, että "väärin hoidettu!"? Mikä raikas tuulahdus, kiitos siitä <3 :D
🥳💜
Käytän kesäisin mietoa vaahtopuhdistusta (esim. Estelle & Thild BioCleance Cleansing Foam, Favora Puhdistusvaahto). Talvella ne kuivattavat liikaa. Mutta vaahdossa ei saa olla Sodium Laureth Sulfatea, se kuivattaa liikaa mun ihoa, esim. L300 Cleansing Mousse, Dry skin on tosi kuivattava.
Eli puhdistusaineen muodolla ei ole niin väliä, vaan sisällöllä. Käytän myös mietoja geeliputsareita ja "peseviä" puhdistusmaitoja.
👍
Tämä onkin muuten hyvä huomata, että myös joissain puhdistusmaidoissa käytetään pinta-aktiivisia aineita ;)
Mä tykkäisin ihan hirveen paljon vaahtoputsareista koostumuksen puolesta, mutta moni kokeilemani on saanut ihon kutisemaan ja kirvelemään jo ensimmäisellä käyttökerralla. Vaikka olen käyttänyt niitä kaksoispuhdistuksen yhteydessä enkä pessyt vain vaahdolla. Olisi kovin houkuttanut Lidlin mantelisarjan vaahto, mutta en ehtinyt. Mutta ehkäpä sitä tulee vielä.
Tuoksuasiaa sivuten. En ole koskaan välittänyt gourmand-tuoksuista mutta nyt mä löysin sen The Tuoksun. Kyseessä vanha tuttu jolla ystäväni kirjaimellisesti kuorrutti itsensä aikoinaan, silloin en lämmennyt. Enkä ole ikinä törmännyt vastaavanlaiseen tuoksuun. Muglerin Angel. Toisena nostalgiakakkosena jolle en lämmennyt teini-ikäisenä, on Flower By Kenzo. Näihin kahteen en ole törmännyt enää vuosiin missään, kun esim 20 vuotta sitten olivat tunnistettavissa todella monella.
Kuulostaa siltä, ettei vaahto tosiaan ole sun ihon juttu. Harmi, jos kuitenkin tykkäisit käyttää niitä sensorisen elämyksen puolesta..! Ihosi kommentit tähän kuulostavat kuitenkin selvältä vastalauseelta, ja kuuntelisin tässä ihoa.
Muglerin Angel on kyllä RICH. Mä en koskaan oppinut pitämään siitä, mutta pidän sitä kuitenkin kiehtovana ja palaan aika ajoin tuoksuttelemaan sitä vain silkan in-your-face-suklaa-creme-leivoksellisuutensa vuoksi - se on niin upean ”röyhkeästi” oma massiivisen jälkiruokamainen itsensä 👏
Flower by Kenzosta tykkään muilla ihmisillä - mutta en itsellä 😀
Jep, Flower by Kenzo - migraine in a bottle!!
Se mikä itseä ärsyttää, on vaahto- ja geeliputsareiden valheelliset lupaukset. Luvataan, että ei kuivata ja että sopii kuivalle iholle, mutta oikeasti kuivattaa ihan hitosti, vaikka oma iho on normaali. Esim. Tämä: https://www.yliopistonapteekki.fi/sebamed-liquid-face-body-wash-pumppupullo-1000-ml-13716
"Hoitava pesuneste koko vartalolle ja kasvoille, kaikille ihotyypeille ja koko perheelle. Miedosti hajustettu pesuneste puhdistaa tehokkaasti, mutta säilyttää ihon luonnollisen, happaman suojan"
-> oma naama meinasi suorastaan lähteä irti kun käytin tätä. :D
En ymmärrä mikä mun naamaa vaivaa jos tää sitten niin monelle sopii. Tän kommentin pointti on se että öljy- ja balmiputsareiden lupauksiin ei ole tarvinnut pettyä. Jos lukee että ei kuivata niin sitten todella ei kuivata 🙏
SebaMed tosiaan säilyttää ihon happaman pH:n - Seban ongelma vain on valtavan tuju pitoisuus peseviä ainesosia sekä hoitavien ainesosien puute, eli tuote pesee voimakkaasti ilman että mikään aine auttaa neutralisoimaan iholta poispeseytyviä rasvoja.
Sebamedin lupaukset ovat todellakin harhaanjohtavia. Tässä valitettavasti kikkaillaan sillä, että pH on yksi ihoa ärsyttävä asia ja tensidien laatu toinen, ja Seba vetoaa viestinnässään ainoastaan pH-arvoon joka ei kuitenkaan tee tuotteesta vähemmän kuivattavaa, kun siinä kuitenkin on erittäin voimakkaasti pesevät tensidit. 🙄
Vaahtoputsari kerran päivässä ei näy haittaavan ihon terveydentilaa, toki käytän miedoimpia mahdollisia..
(Dermosil tai Hada Labo)
Ihonhoidossa oppisuuntauksia ja vahvoja mielipiteitä riittää. Milloin tuhoan ihoni suojavaipan liian runsaalla pesemisellä, milloin taas pesemättömyydellä (molempia arvioita olen kuullut)
Tässä lyhyt video aiheesta 'Vaaralliset kemikaalit kosmetiikassa' .. olen taipuvainen uskomaan samaan.. eli, luonnollisuus ja luonnonmukaisuus ei automaattisesti ole ihoystävällistä, eikä koeputken tuotos vaarallista..
https://www.youtube.com/watch?v=dbgC5U2Rs0A
Hada Labo on kyllä tosi hyvä, yksi minunkin lemppareita! (Soulista ostamaani vaahtoa on vieläkin vähän jäljellä..! 😄)
En ehdi juuri nyt katsoa videota, mutta sitä ei toivottavasti kukaan kuvittele, että luonnollinen on synonyymi ihoystävällisemmälle kosmetiikalle kuin synteettinen. Sitä ei taida juuri mikään taho enää väittääkään (?), vaan luonnonkosmetiikan edut synteettiseen nähden tulevat pääosin muualta kuin siitä, että luonnolliset yhdisteet olisivat ns. hellävaraisempia tai vähemmän allergisoivia kuin synteettiset.
Edit. No nyt ehdin katsoa videon ja olinkin nähnyt sen jo aiemmin Instassa. Michelle rocks!
Juu, monille luonnollisuus tarkoittaa automaattisesti ihoystövällistä.. mutta virukset, bakteerit ja muut patogeenit on niinikään luonnollisia..! Siksi niitä parjattuja säilöntäaineitakin tarvitaan, vaikka ne voi potentiaalisesti ärsyttää..
Ruoan kohdalla vältän säilöntäaineita, mutta kosmetiikassa ne on tervetulleita..
Haaste on formuloida tuote niin, että se säilyy minimaalisesti 'balsamoituna' ..
Kiitos että avaat asiaa hyvin. Aivan liian paljon näkee ja lukee tuota ”pahinta mitä voit….” tekstiä vaahdoista. Itse käytän toisinaan. Rakastan niiden tunnetta, mutta olen oppinut vuosien varrella vaihtelemaan tuotteita sen mukaan mikä tuntuu parhaalta tarpeeseen. Koskee kaikkia tuotteita!
Ärsyttävintä on kasvojenhoidon / meikin mustavalkoiset ”totuudet”. Ja kuinka väki välillä uskoo kuin painettua sanaa näitä totuuksia vaikka iho ja oma kokemus sanoo toista. Onko tämä sitä vaikuttamisen voimaa? ;)
Joo tää.. 🤦🏼♀️ Ihmeellistä syyllistämistä ja pelottelua asialla, joka on t-ä-y-s-i-n y-k-s-i-l-ö-l-l-i-n-e-n. Jonkun iholla vaahto kuivattaa, toisen ei. Eikä ole vain yhtä vaahtoa jolla on ominaisuus X vaan vaahdoissa on yhtä laaja kirjo voimakkaita ja mietoja vaahtoja kuin vaikka puhdistusöljyissä. Välillä keskustelussa tuntuu unohtuvan, että myös (veden kanssa maidoksi muuttuva) puhdistusöljy voi kuivattaa ihoa sisältämiensä emulgaattorien vaikutuksesta. Jotkin emulgaattorit voivat vaurioittaa ihon hydrolipodikalvoa siinä missä pinta-aktiiviset aineetkin.
Mustavalkoisuus on tosiaan hyvä unohtaa, koska ihan kaikista aine/tuote-kategorioista löytyy niin hyviksiä kuin potentiaalisia pahiksiakin, henkilön yksilöllisestä ihokemiasta riippuen.
Lievän atopiani vuoksi pelkkä ajatuskin vaahtoputsarista saa ihoni vereslihalle ;) Eivät todellakaan sovi mulle. Käytin niitä ennen vanhaan, -90-2000 luvuilla, ja ihoni oli TODELLA pintakuiva, aina hilseilevä ja kiristelevä. Ihon kosteusmittarissa ei riittänyt asteikkoa niin kuivalle, kun Lumenen edustaja aikoinaan mittasi.
Meikit putsaan öljyllä/balmilla ja muulloin maidolla. Onneksi nykyään on tarjontaa, mistä valita. Mutta näitäkin kun hehkutetaan juurikin, ettei muka kuivata. No kyllä kuivattaa. Oman kokemukseni mukaan yksi kahdestakymmenestä ei kuivata kovin paljon. Esim. Bybin Milk melt, joka muuten hieman vaahtoaa, jättää ihon kuivahkoksi. Samoin tekee myös puhdistusöljyt. Mutta ehkäpä se onkin tuo raanavesi, joka mun kasvoille on liian stydiä. Toisin sanoen, kasvojen iho on aina putsarin jälkeen joko kuivahko tai silminnähden kuiva. Jemmassa odottaa Fiini Naturallyn kaura puhdistusbalmi, jonka toivon jättävän ihon pehmoiseksi....Etsin yhä ja aina sitä täydellistä mulle! Mitä luonkos maitoa ja öljyä voisit suositella kokeiltavaksi? Voimakkaan tuoksuiset on nounou.
Apua..! 😬
Milk Melt sisältääkin kolme pinta-aktiivista ainetta. Puhdistusöljyissä puolestaan voivat kuivattaa emulgaattorit niiden laadusta ja pitoisuudesta riippuen. Raanavesi kuivattaa osaltaan, koska on emäksistä (samoin veden kovuus vaikuttaa, pehmeä vesi ei kuivata yhtä paljon).
Jos haluat totaalisesti minimoida puhdistustuotteen kuivattavat vaikutukset, pitäisi luopua vedellä huuhtelusta tai vähintään valita putsari, jossa ei ole lainkaan emulgaattoreita. Fiinin balmissa on kaksi sokeripohjaista emulgaattoria. (Mutta en pysty sanomaan, kuivattavatko ne, sen kertoo lopulta käyttäjän iho.) Esimerkiksi Haut-Ségalalla on emulgaattoriton puhdistusöljy joka on myös hajusteeton (tuoksuu sisältämälleen kookosöljylle):
https://naturalgoodscompany.com/tuote/haut-segala-make-up-remover-oil-meikinpuhdistusoljy-100ml/
Tällainen öljy toki vaatii musliini- tai muun kasvoliinan käyttöä jotta sen saa pois iholta, mutta ihosta riippuen tämä voi silti olla hellävaraisempi vaihtoehto kuin emulgaattorin sisältävä, maidoksi veden kanssa muuttuva öljy.
On myös olemassa välimuotoja, puhdistusöljyjä, joissa on sen verran pieni pitoisuus emulgaattoria, että öljy ei kokonaan huuhtoudu iholta vaan osa jää ihon pintaan. Tällaisia ovat mm. Novexpertin ja Patykan puhdistusöljyt, joista kuivalle iholle suosittelen ehdottomasti Novexpertia:
https://naturalgoodscompany.com/tuote/novexpert-cleansing-oil-with-5-omegas-ravitseva-puhdistusoljy-150ml-2/
Siinä on mieto aavistuksen mausteinen tuoksu.
Puhdistusmaidoissa en ole yhtä hyvä asiantuntija kuin vaahdoissa ja öljyissä koska maitoja käytän itse vähiten enkä omien mieltymysteni puitteissa niitä myöskään tiheästi testaile. Mä tykkään hyvin vähärasvaisen tuntuisista emulsioista jotka huuhtoutuvat iholta jättämättä rasvaista pintaa, ja kuivaihoinen arvostaa varmasti ihan päinvastaista koostumusta.
Voisin vinkata esimerkiksi Neal's Yard Remediesin Soothing Cleansing Milkin jota itse en ole kokeillut, mutta se on hajusteeton ja vaikuttaa incinsä perusteella sopivan sinun ihotyypillesi.
https://naturalgoodscompany.com/tuote/neals-yard-remedies-sensitive-cleansing-milk-hellavarainen-puhdistusmaito-185ml/
No eikä 😳 mulla alkoi maskien käytän jälkeen tulla naamaan kunnon teiniaknea, ja satuin ottamaan samoihin aikoihin taas käyttöön puhdistusvaahdot. Luulin että maskit oli pääsyyllinen siihen ettei näpyt lähtenyt ja aloin turhautumaan kun niiden käytön lopettamisen jälkeenkin oli koko leuka vielä kauniin kirjava.:D aattelin tietenkin että iho on likainen=finnejä! Putsataan siis vielä paremmin joka pv vaahdolla, parikin kertaa!
No luin tän pari pv sitten, vaihdoin täysin puhdistusmaitoon ja arvaa onko pari vuotta riivannut näpyt kadonnut. Ei selkeästi sovi vaahto kovin hyvin siis mun herkälle sekaiholle ainakaan jokapäiväisessä käytössä.
Mut koska tosiaan pidän vaahdon tuntumasta paljon enemmän, en heitä putelia roskiin ;) jos sitä käyttäisi vaikka kerran pari viikossa eikä aamuin illoin joka päivä.
Mulla kävi juuri samoin. Luulin, että finnit johtuvat liasta ja pesin entistä enemmän. Heti kun hoksasin jättää geeli- ja vaahtoputsarit pois, ihoni on parempi kuin vuosikausiin.
Tiedät kyllä todella paljon kaikista näistä (incit, vaikutukset ym). Iso peukku 😀
Todella mukava lukea näistä.
Ja sinun blogisi oli alunperin syy miksi itsekin kiinnostuin tuollaisesta tuotteiden inci sisällöistä ja muusta "nörtti tiedosta" 😀
Olen lueskellut blogiasi enimmäkseen taustalla tosiaan. Mutta ei voi sanoa muuta kuin että jatka samaan malliin ❤ 😀
Kiitos Nenna! 🥰🤗