Tänään tutustutaan ainutlaatuiseen paikkaan; aputassujen omaan "Hogwartsiin", avustajakoirien ammattikouluun :)
(Tähän luukkuun oli niin paljon sydämet sulattavaa kuvamateriaalia että postaus myöhästyi jo senkin takia... <3 Erittäin hyvä syy :)) Tänään saamme extra-annoksen hyvän mielen koiramaisuuksia..!
Invalidiliiton avustajakoirat koulutetaan Kemiössä Axxel Brusabyn koulussa, jossa aputassuille on oma ammattilinja. Axxell Brusaby on maatalousoppilaitos jossa voi opiskella mm. hevos- tai eläintenhoitajaksi ja maatalousyrittäjäksi.
Brusabyn avustajakoirakolutuksesta vastaa kouluttaja Jaana Karppinen, jota haastattelen puhelimitse. Jaanan tiimissä ovat myös eläintenhoitaja Melanie Hjelt, opettaja Jenni Lindström ja kouluttaja Paula Pääkkönen.
Brusabyn avustajakoirakoulutus on auditoitu Assistance Dogs Europe -järjestön toimesta, ja koulutus on kansainvälisestikin katsottuna erittäin korkeatasoista. Hyvä Suomi! :)
Axxellilla kasvatetaan jatkuvasti omia pentueita, mutta koululle ostetaan pentuja myös muilta kasvattajilta. Avustajakoiraoppilaita on koululla yleensä 10-20, tällä hetkellä vajaa 20. Kesän pentueeseen syntyi 6 pentua jotka kaikki jäivät koululle, syksyllä syntyneistä kymmenestä jäi vain kaksi.
Pentueista valitaan oppilaiksi sopivat yksilöt; ei vilkkaimpia mutta ei toisaalta rauhallisimpiakaan. Pentu ei saa pelätä erilaisia pintoja, ääniä, ihmisiä tai uusia tiloja, sen tulee olla sosiaalinen ja rohkea.
Pennun luonne ja lopullinen soveltuvuus avustajakoiran tehtävään varmistuu kuitenkin vasta pennun kasvaessa, ja valituista koirista putoaa joka vuosi pois muutamia luonneseikkojen takia.
Kuvassa kouluttaja Jaana Karppisen oma projektikoira Gunnar.
Koirat asuvat Brusaby’n eläintalossa, jossa jokaisella on oma häkki. Koiraoppilaat eivät kuitenkaan lopulta vietä eläintalossa paljonkaan aikaa, sillä ne viettävät illat, viikonloput ja lomat koulun ihmisoppilaiden kanssa asuntolassa ja oppilaiden kotona.
Koulun eläintenhoitajaoppilaille nimetään omat hoitokoirat, joista he pitävät huolta koulutuksensa ajan. Aputassuoppilaat tukevat siis myös ihmisoppilaiden opiskelua.
Koirilla on oma avustajakoiraluokka, jossa ne käyvät koulua päivisin kuten Axxellin muutkin oppilaat. Koulupäivä kestää yleensä 8-16.
Eläintenhoitajaoppilaat tuovat koirat luokkaan samalla kun menevät itse aamulla omille tunneilleen, ja hakevat koirat takaisin asuntolaan koulupäivän päättyessä.
Koirien koulupäivät koostuvat useista lyhyistä treeneistä, ympäristövierailuista ja levosta treenien välillä.
Lukujärjestyksessä voi olla esimerkiksi ympäristöoppimista aamupäivällä, jolloin koirat lähtevät koulun pakettiautolla läheiseen kaupunkiin, ja iltapäivällä palataan koululuokkaan oppimaan valokatkaisimen ja pesukoneen käyttöä.
(Eivät koirat sentään osaa pesukonetta käynnistää ja annostella pesuainetta, mutta ne oppivat täyttämään ja tyhjentämään pesukoneen. ☺️)
Avustajakoirien perustaitoja ovat tavaroiden nostaminen ja tuominen, vaatteiden riisuminen, ovien ja laatikoiden avaaminen ja sulkeminen ja valokatkaisinten ja hissinnappien painaminen. Oppitunneilla harjoitellaan mm. roskien laittamista roskakoriin, sukkien ja kenkien riisumista ja tavaroiden ottamista hyllystä kaupassa.
Tehtäville on vakiintuneet käskyt kuten laita, ota, valo, kiinni, vapaa.
Koulutuksessa käytetään aina positiivisen vahvistamisen menetelmää, jota kutsutaan myös naksutinkoulutukseksi.
Se tarkoittaa käytännössä, että oikeita suorituksia palkitaan ja vahvistetaan ja virheelliset toiminnot jätetään huomiotta. Jaana Karppinen selittää, että ”koiralle tehdään kannattavaksi tehdä asioita, joita halutaan vahvistaa.” Vaikka vastaan tulevan iloisen spanielin tervehtiminen tai oravan perään juokseminen voisi olla kuinka houkuttavaa, koiralle opetetaan, että sen kannattaa luopua tästä houkutuksesta --> luopuminen palkitaan.
Koulutuksessa mennään aina koiran hyvinvointi edellä, ja koulupäivään kuuluu oppituntien välillä riittävästi lepoa ja leikkiä.
Avustajakoiran tulee koulutuksensa aikana läpäistä luonne- ja terveystestit. Kun se on läpäissyt nämä, se etenee loppukokeeseen eli Invalidiliiton käyttöönottotestiin. Käyttöönottokokeeseen koira menee noin kaksivuotiaana. Koe kestää 30 minuuttia ja siinä tarkistetaan kaikki vaaditut taidot.
Jaana Karppisen mukaan on hyvin harvinaista, että koira ei läpäise testiä, mutta sellaistakin on joskus sattunut. Jos kokelas on esimerkiksi liian kiinnostunut muista koirista, se ei läpäise testiä. Tällöin koira voi tulla yrittämään myöhemmin uudelleen.
Valmistuttuaan koira lähtee tulevalle käyttäjälleen. Kouluttaja on mukana koiran luovutusjaksolla, jonka aikana varmistetaan, että koiran ja käyttäjän yhteispeli lähtee toimimaan.
Tämän jälkeen käyttäjällä on aina tukenaan myös Invalidiliiton peesari, vapaaehtoistyöntekijä, joka auttaa mahdollisissa pulmatilanteissa.
GUNNAR
Jaana Karppisen projektikoira Gunnarin blogissa voi seurata aputassun koulutusta pennusta saakka. Gunnar on ulkopuoliselta kasvattajalta Brusaby’hyn ostettu koira, jota Jaana kouluttaa henkilökohtaisena projektikoiranaan.
Gunnarin blogi tarjoaa paljon ihania kuvia koirien ystäville ja kiinnostavaa tietoa avustajakoiran koulutuksesta eri osaamisalueineen.
.
Kiitos Jaana Karppiselle haastattelusta ja valloittavasta kuvamateriaalista. Kiitokset myös Invalidiliitolle kuvamateriaalista. Jutun kuvat ovat ottaneet Petri Äikiä Invalidiliitosta (kuvat koulun pennuista) sekä Jaana Karppinen (kuvat Gunnarista). Arkistokuvat M. Rossi / Invalidiliitto.
6 comments on “JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 22: Aputassujen ammattikoulu”
Kiitos tästä hyvänmielen joulukalenterista, joka samalla levittää todella tärkeää tietoa ja vinkkaa miten minäkin pystyin osaltani auttamaan, että tarvitsevat saisivat oman aputassunsa nopeammin!
Olen tiennyt, että koirista on paljon apua ja iloa ihmisille, mutta oli mukava lukea miten paljon ja niin monella eri tavalla avustajakoirat auttavat käyttäjiään.
<3
Fiksut,pienet aputassut valmentautumassa tärkeisiin tehtäviin. Mielenkiintoista lisätietoa koulutuksesta. Gunnar todellakin sulattaa sydämen. Kävin jo tutustumassa blogiinkin.
Gunnar on kyllä vastustamaton..! ❤️
Haluan tuonne töihin! Lähinnä makoilemaan pentujen keskelle =D
🤗😄 Se olisi kyllä ihana työ...!