17.04.2019

Värikäs Kalymnos hurmaa monenlaisen matkaajan

Kalymnoksessa on sitä jotakin. Minulle etenkin värejä. 

Päädyin saarelle viime viikolla kun myrsky muutti matkasuunnitelmiani. Huhtikuun alun hiljainen sesonki huomioonottaen vilkas Kalymnos olikin kenties antoisampi kohde kuin pieni Tilos, jonka matkailukausi heräilee vasta touko-kesäkuussa.

Kalymnoksella asuu 16 000 ihmistä joista noin 12 000 saaren pääkaupungissa Pothiassa.

Vierailin Kalymnoksella edellisen kerran syksyllä 2012. Tykästyin saareen ja Pothian aidon kreikkalaiseen pikkukaupungin tunnelmaan jo silloin, mutta en muistanut että kaupunki on ihan näin värikäs ja arkkitehtuurisesti kiinnostava. Lumouduin kaupungin pastellisista legopalikkataloista täysin. Alan löytää itselleni ihan oman matkailu-nichen; väriturismin. Voisin matkustaa kohteisiin vain omintakeisen, kiehtovan värimaailman vuoksi.

Hienon pääkaupunkinsa lisäksi Kalymnos tarjoaa matkailijalle rauhallisia kyliä, rantaa ja eeppisiä kalliokiipeilymahdollisuuksia.

Pothian vilkas satamakatu

Minusta on mielenkiintoista tarkastella, millä lailla eri kohteita markkinoidaan matkailijoille. Usein saatan nähdä jonkin kohteen hyvin eri tavalla kuin charter-matkailuteollisuus.

Kalymnos on sellainen kohde. Kalymnos esitetään matkanjärjestäjien oppaissa rauhallisena rantapainotteisena perhe- ja pariskuntalomakohteena, mutta mielestäni saaren vahvuudet ovat ennen kaikkea liikunnallisessa matkailussa (kiipeily, sukellus, vaellus) sekä Pothiassa hienona kaupunkikohteena.

Pothian rantakatua reunustavat lukuisat kahvilat. Huhtikuussa monet niistä ovat vielä päiväsaikaan tyhjillään.

Majotuin rantakadun Olympic-hotellissa, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä matkustajasatamasta.

Paluulaivani Pireukseen lähti kello 23.10 ja halusin majoittua mahdollisimman kätevän etäisyyden päähän satamasta.

Hotelli valikoitui myös näköalansa puolesta; selvitin etukäteen, että sen rantakadun puoleisista huoneista avautuu hieno maisema kaupungin pääkadulle.

Pidän erityisesti siitä, että saan majoittua keskellä "happeningia". Ihmisten ja paikallisen elämän seuraaminen ovat minulle antoisimpia juttuja matkailussa. Museovierailun sijaan istahdan mieluummin kahvilaan, puistonpenkille tai parvekkeelle, josta voin katsella elämää ja imeä itseeni kohteen tunnelmaa.

Telendos, Kalymnoksen pieni naapurisaari

Rauhallisemmallekin menolle on tilauksensa. Vaihtoehtoisesti tykkään myös majoittua jonkin erityisen lumoavan meri- tai luontomaiseman äärelle jolloin koen syvää nautintoa vain saadessani uppoutua maiseman kauneuteen ja harmoniaan. Tällaisia kohteita Kreikassa ovat mm. Amorgoksen Egiali sekä Santorini, jossa etenkin calderan reunan korkeimmalla kohdalla sijaitseva Imeroviglin kylä maisemineen tarjoaa sykähdyttävän elämyksen.

Kaikkein paras kohde on sellainen, jossa yhdistyvät kummatkin elementit; meditatiivinen maisema sekä eloisa kyläelämä kävelymatkan etäisyydellä. Yllämainitut Amorgos ja Santorini tarjoavat kumpaakin.

Kalymnoksen länsirannikolla sijaitseva Massourin kylä kauniine Telendos-maisemineen saattaisi myös täyttää tällaisen kohteen tunnusmerkit.

ARKKITEHTUURI

Pothian kaunis kaupunki levittyy amfiteatterimaisesti rantakadun ympärillä. Värikkäät "legopalikkatalot" edustavat uusklassista tyyliä, joka on ominainen monilla Dodekanesian saarilla. Upeita, kameraa rakastavia esimerkkejä uusklassisesta arkkitehtuurista löytää mm. Symin, Halkin ja pikkuisen Kastellorizon saarilta.

Satamaa hallitsevat hienot venetsialaistyyliset julkiset rakennukset. Nämä luovat aivan omanlaatuisen estetiikan Pothian kaupunkikuvaan. Rakennukset ovat 1930-luvulta jolloin italialaiset vielä hallitsivat aluetta.

Monet rantakatua reunustavat kauniit talot ovat aikoinaan kuuluneet merikapteeneille.

Tämä viehättävä "arhontiko"-tyyppinen talo vuodelta 1904 oli suosikkejani. Niin kaunis!

Kaupungin bussiasema sijaitsee venetsialaistyylisen kaupungintalon edessä. Ei näytä bussiasemalta, mutta tässä se on :)

Oikeus- ja kunnallistalon ja ortodoksisen kirkon reunustama aukio Pothian keskustassa on erityisen kaunis.

Kaupungin toisella laidalla on pieni, kivikkoinen ranta jossa kaupunkilaiset vilvoittelevat kesäisin. Tai kuumina syyspäivinä, muistan käyneeni täällä pulahtamassa lokakuun 2012 matkallani.

Dodekanesian saariryhmä kuuluu Afrikan vaikutuksesta eri ilmastoon kuin muut Kreikan saaret ja täällä kesä on pisin, vielä marraskuussakin voi olla kuumaa.

VÄRIT

Kuvia kaupungin väreistä.

Kuka muu viehättyy tällaisista näkymistä? <3

Kävelylläni Pothiassa kulutin kamerani täyteen ladatun akun loppuun alle kolmessa tunnissa. :)

Kaupungin itäisellä laidalla sijaitsi entisinä aikoina köyhemmän väestön alue, toisessa päässä kaupunkia asuivat varakkaat merikapteenit ja laivanvarustajat. Tyyliero on edelleen nähtävissä alueiden rakennuksissa.

Telendos Massourin kylästä kuvattuna

TELENDOS JA KALYMNOKSEN LÄNSIRANNIKON KYLÄT

Kalymnoksen länsirannikko on kalliokiipeilyn mekka ja saaren ensisijainen järjestetyn turismin alue.

Massourin, Myrtiesin ja Kantounin kylät ovat tunnetuimpia turistikohteita runsaine pakettimatkalaisille suunnattuine hotellitarjontoineen.

Myrties - maisema tuo minulle mieleen Madeiran

Alueella on mielenkiintoisesti kaksi hyvin erityyppistä sesonkia; huhtikuusta kesäkuun alkuun ja syyskuusta lokakuuhun alueen kansoittavat sporttiset nuoret kiipeilijät, kun taas kesäkuusta elokuuhun kylät täyttyvät rennon perhe- ja rantaloman viettäjistä.

Massourin yläpuolella kohoavat dramaattiset kalliot

Kiipeilykausi käynnistyy huhtikuun alussa. Vierailuni aikana Massourissa ja sitä ympäröivillä kalliorinteillä oli jo runsaasti eloa.

Rannikkoa seuraava tie vie Massourista seuraavaan kylään, Armeokseen

Myrtiesin ranta

Myrtiesin ja Massourin rannat ovat saaren suosituimmat. Rannat ovat pikkukiveä ja suhteellisen kapeita.

Kreikan monien muiden saarten hiekkarantoihin verrattuna Kalymnoksen rannat ovat aika vaatimattomia, miltä pohjalta en itse koe Kalymnosta ensisijaisesti rantalomailun helmenä. Toki alueen yleinen tunnelma, maisemat ja viihtyisyys vaikuttavat myös lomakokemukseen ja saavat matkailijan hakeutumaan juuri tänne <3 Loma muodostuu monen "palikan" yhteisvaikutuksesta ja arvelen Kalymnoksella muiden palikoiden muodostavan niin vetovoimaisen kokonaisuuden, että saari on saavuttanut aseman yhtenä Kreikan matkaajien kestosuosikeista.

Kuulisin mielelläni muiden Kalymnoksen kävijöiden kokemuksia ja ajatuksia. Mikä teidät on vienyt Kalymnokselle? Mikä saa teidät palaamaan?

Myrties

Myrtiesin kylä sijaitsee aivan Massourin vieressä, alueena nämä ovat kuin yhtä kylää.

Veneet vastapäiselle Telendoksen saarelle lähtevät Myrtiesistä.

Telendosin ainoassa kylässä asuu 50 ihmistä

TELENDOS

Pikkuinen, hiljainen Telendos on osa Kalymnosta ja sijaitsee vain 700 metrin etäisyydellä emosaaresta. Telendoksen uskotaan olleen maayhteydessä Kalymnokseen kunnes maanjäristys 500 vuotta sitten erotti ne toisistaan.

Telendoksella voi todella laittaa mielen narikkaan ja keskittyä rentoon olemiseen. 50 vakituisen asukkaan saarella ei ole teitä eikä autoja. (Telendoksen ainoa auto kuuluu eräälle hotellille ja sillä kuljetetaan asiakkaiden matkatavaroita.)

Tekemistä saarella? Uiminen, snorklaaminen, vaellus ja kiipeily. Nauti hyvää ruokaa saaren muutamissa tavernoissa. Ota kirja mukaan rannalle ja unohda muu maailma. Jos haluat vaihtelua hiljaisuudelle, hyppää veneeseen ja käy Pothiassa katsomassa pikkukaupungin kuhinaa :)

Telendoksen 450 korkuinen Rachi-vuori vetää sekin kiipeilijöitä.

 

Miten pääsen Kalymnokselle?

TUI, Tjäreborg ja Apollo järjestävät Suomesta pakettimatkoja Kalymnokselle (tilanne 2019).

Omatoimisesti saarelle pääsee Kreikan sisäisillä lennoilla tai helpoilla laivayhteyksillä Ateenan satamasta Pireuksesta tai Kosilta ja Rhodokselta. Matkaa Kosilta on vain tunti.

Kaikki Kreikka-juttuni löydät täältä: Suuri Kreikka-hakemisto.

8 comments on “Värikäs Kalymnos hurmaa monenlaisen matkaajan”

 1. Värit - tosiaan!! Aivan uskomattomia nuo tiuhaan rakennetut "legotalot" taustanaan kivenmurikkaiset vuoret. Kuvaamasi näkymät saavat taas kerran haukkomaan henkeä. Tuollaisissa maisemissa voisi tulla aivan hassuksi ihastuksesta ja vain hyppiä ja hihkua tai istua alas huokaillen kaiken kauneuden keskellä. Kiitos taas ylenpalttisen ihanista kuvista ja saari-infosta. Jo niitä katsellessa ja lukiessa mieli juhlii, saati että olisi itse paikalla. Olet sinä Sanni aikamoinen matkaopas!

  Vastaa

  0
 2. Kylläpäs sait noilla valokuvilla ja kertomuksilla herätettyä tunteen, että pitäisikö vielä kerran käydä Kalymnoksella! Olen kaksi kertaa viettänyt viikon Massourin kylässä, ja näiden viikkojen aikana olen ainoastaan pari kertaa skootteroinut Pothian lävitse, taksissa istunut lautalta tulomatkat ja yhden lounaan nauttinut satamassa. Enempää en siis ole kahdenkaan viikon aikana ehtinyt Pothiaan tutustua, koska rantaelämä ja kiertely ovat vieneet loma-ajan niin tehokkaasti. Pothian tutkiminen ei oikeastaan ole edes tullut mieleen. Ja toisaalta olen ajatellut, että ehkä en nyt hetkeen matkusta Kalymnokselle, koska se ei voi enää UUSIA ihastuneita huokauksia tarjota, mutta nyt kun Pothia näyttäytyikin jutussasi jotenkin aivan uudessa valossa, niin ehkä siihen tutustumisen vuoksi muutoin niin rakkaalle saarelle voisikin pian taas matkustaa

  Vastaa

  0
  1. Onpa kiva kuulla että sain luotua pienen "Pothia-kärpäsen puraisun" ^_^ Minusta kaupunki on tosiaan aivan mielettömän kiinnostava ja mitä antoisin kohde kävelystä, arkkitehtuurista, kauniista maisemista ja kreikkalaisen pikkukaupungin elämästä kiinnostuneille.

   On tosi kiehtovaa kuulla millä lailla eri Kreikan kävijät (tai muidenkin lomakohteiden) kokevat eri kohteet ja miten he siellä aikaansa viettävät. Nytkin on ollut jännä kuulla täällä sekä Facebookin Kreikka-ryhmässä, kuinka Pothia tosiaan on monelle Kalymnoksen kävijälle lähes tuntematon tai ei ainakaan millään lailla erityisesti kiinnostava juttu Kalymnoksella. On niin monenlaisia matkailijatyyppejä. :) Minä olen aina ollut kaupunki- ja kulttuuriorientoitunut ja kohteen vilkas paikallinen elämä kuulunut pääasiallisiin prioriteetteihin.

   Siinä missä toiselle ei tule mieleenkään tutustua jonkun saaren pääkaupunkiin, minä taas saatan totaalisesti missata ne upeimmat rannat tai tunnelmallisimmat uimapoukamat. :D

   Vastaa

   0
 3. Kolme kertaa muutaman viikon loma Kalymnoksella takana. Itse olen sinne mennyt aina kiipeilemään. Olen ihmetellyt mitä ei kiipeilevät ihmiset siellä tekevät, mutta ehkä siellä tosiaan voi viihtyä muutenkin. Ensi kerralla katson uusin silmin myös Pothiaa tämän jutun jälkeen :)

  Vastaa

  0
  1. Ensi kerralla katson uusin silmin myös Pothiaa tämän jutun jälkeen :)

   :) :) <3

   Olen ihmetellyt mitä ei kiipeilevät ihmiset siellä tekevät

   Vaikka itsekään en kiipeile, tunnustan, että tavallaan mietin samaa kahden Kalymnos-vierailun jälkeenkin. Minulle Kalymnos näyttäytyy ihan ykkösenä liikunnallisena kohteena, ja sen jälkeen saaren vetovoima keskittyy silmissäni Pothian kaupunkitunnelmaan.

   Tykkään Kalymnoksen tunnelmasta ja maisemista valtavasti, mutta monia kymmeniä Kreikan saaria nähneenä mietin silti, mikä juuri Kalymnoksen rantakylissä vetää klassisen rantaloman viettäjiä. Charter-turismin keskittymässä eli Massourin ja Myrtiesin alueella ei juuri ole aidon kreikkalaisen kylän tunnelmaa, koska kylät muodostuvat suurimmaksi osaksi hotelleista, majataloista ja muista matkailupalveluista, ja rannatkin ovat vaatimattomat verrattuna moneen muuhun saareen. Kyläestetiikan ja hiekkarantojen kriteereillä Kreikassa on tosi paljon vetovoimaisempia kohteita. Silti Kalymnoksen rakennetut turistikohteet ovat todella suosittuja. Minusta tätä on tosi kiinnostavaa pohtia :) Joissain paikoissa vetovoimaisuutta ei voi selittää millään ns. itsestäänselvillä "finger on it" -jutulla, tunnelma syntyy jostain pienten abstraktien tekijöiden luomasta kokonaisuudesta. Se on yksi matkailun kiehtovia aspekteja! :)

   Vastaa

   0
 4. Tuonne joskus mä vielä meen, Sannin valokuvien kohteisiin.

  Mut off topa aiheen, suosituksia olisi toiveissa?
  Tarttisin hyvän vartalo (tarkemmin sanottuna säärivoiteen). Farkut valkoisen säärihilseen peitossa.
  Kokeilin Garnierin ihoöljyjä ja tummelia, ei juuri apua. Kun rasvaamisen jälkeen imeytyy liian hitaasti ja tarttisin jotkut imeytyssukkahousut tai jotain...ja ei tuu rasvattua tarpeeksi usein, kun imeytymiseen tarvitaan nälkävuosi.

  iSClinialin Body rasvaa kokeilin 100ml:n pullollisen (saatu lahjaksi), mutta nihilisti Ullan hiukset ja kainalokarvat nousi pystyyn hinnan vuoksi.

  Emotionin tarjouskorista ostin kauniin meikkipussukan, jossa valikoima Clarinssin tuotteita. Clarins mioisture-rich Body Lotion, muuten imeytyvyys ja hinta ei tarjouksessa Nihiullan makuun, mut aika kukkainen tuoksu. Tollamennään,mut ei varmaan innosta ostaa toista putelia samaa tuoksua. Tuoksu ei paha, mut jotenkin liian jotain...
  (näytepussukan primeri Clarinssilta oli jotain superii...tuon tuun kotiuttaan).

  Osaisitko suositella jotain voidetta, millä hillitä säärihilseilyä? Nopea imeytyvyys tärkeää ja neutraali tai raikas tuoksu.

  Ostopaikkana Eleven, Emotion olisi mulle helpot (plus tietenkin Cittari,Prisma, S-market, Tokmanni, maalaisapteekit....).

  Vastaa

  0
  1. Osaisitko suositella jotain voidetta, millä hillitä säärihilseilyä? Nopea imeytyvyys tärkeää ja neutraali tai raikas tuoksu.

   Olisin innolla suositellut täällä juuri esittelemääni keramidipitoista Aromatican voidetta, mutta sitä ei edelleenkään ole Elevenin valikoimassa. Tuo on mukavan täyteläistä mutta imeytyy tosi nopeasti eikä jää tahmeaksi.

   Keramidipitoinen voide voisi olla hyvä sillä keramidit ovat erinomainen ainesosa hilseilevän kuivalle iholle. Samoin urea. Montaa keramidi- ja ureapitoista vartalovoidetta en ole kokeillut joten en pysty oman kokemuksen pohjalta nimeämään monia etsimäsi kaltaisia nopeasti imeytyviä koostumuksia, Aromatican Juicy Creamin ohella tunnen vain CeraVen ja L300:n voiteet. CeraVe Lotion tuntui minusta toooosi kevyeltä ollakseen "kuivan ja tosi kuivan ihon" voide miltä pohjalta en ensimmäisenä osaisi suositella sitä kuivaihoiselle, mutta siinä kuitenkin on keramideja ja CeraVe-postauksen kommenteissa joku kertoi saaneensa kyseisellä voiteella hyviä tuloksia: "(..) testipurkin käytettyäni ostin lisää tuota lotionia. Olen sillä nyt syksyn ajan rasvannut päivittäin atooppisia lapsiani ja ihon on pysynyt aikaisempaa paremmassa kunnossa, ekseemaa ei ole juuri ollut eikä kortisonia ole juurikaan tarvinut käyttää. Olen tykännyt kovasti voiteesta, imeytyy tosiaan nopeasti eikä jätä klähmäistä tunnetta iholle." Kenties kokeilun arvoinen..?

   L300 vartalovoiteessa puolestaan on ureaa, ja myös se on kevyttä ja nopeasti imeytyvää:
   https://www.l300.fi/products/vartalovoide-kuivalle-iholle/

   Tämäkin tuntui minusta tosi kevyeltä, mutta voihan olla että asenteeni kuivan ihon voiteita kohtaan kaipaa päivitystä :D Olen niin juuttunut ajatukseen siitä, että kuivan ihon voiteen tulee olla täyteläinen eikä vesimäinen. Vaikka saattaahan todellisuudessa olla että myös vähärasvainen, kevyt voide tuo avun kuivalle iholle kunhan siinä on mukana taitavasti formuloituna lipidiköyhää ihoa kosteuttavia ainesosia kuten juuri keramideja ja ureaa.

   CeraVea saa apteekeista ja L300:aa marketeista, ainakin näillä on helppo saatavuus :) Kummatkin ovat hajusteettomia.

   Oma suosikkini nopeasti imeytyvistä mutta samalla täyteläisen, öljyrikkaan ainesosaprofiilin omaavista vartalovoiteista on Urtekramin Kookos. Siinä ei ole yllämainittuja ainesosia mutta kaikki kasviöljyt ovat hyviä hilseilevän kuivalle iholle. Tämän tuoksu ei kuitenkaan ole neutraali ja raikas vaan kookosmainen.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (59)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)