Olen jo vuosia pitänyt kirjaa kaikista menoistani, ja kuukausitaulukossa on omat sarakkeet ruokakauppamenoille. Vakiintunut ruokaostoksiin menevä summa on 50-60 euroa viikossa ja kuukauden saldo on yleensä 200 euron tienoilla. Joinain kuukausina menee vähemmänkin, joskus vähän enemmän, mutta ellen erityisesti "irrottele" tuoreella kalalla tai erikoiselintarvikkeilla, pärjään 50 eurolla per viikko erittäin hyvin. Minulla on hyvin vakiintuneet ruokaostostottumukset ja ostan samoja peruselintarvikkeita kasviksista purkkitonnikalaan ja juustosta jogurttiin.
Missä rahaa menee aina vähän enemmän on Ahvenanmaa.
Kesäkuu oli tänä vuonna ensimmäinen kuukausi jonka vietin paria päivää vaille kokonaisuudessaan Ahvenanmaalla ja hätkähdin, kun ruokaostosten saldo kesäkuun ajalta oli yli 360 euroa. En ole kertaakaan kesäkuussa edes käynyt tuorekalatiskillä - "hienoin" kala jota olen ostanut on vakuumipakattua lämminsavulohta.
Pyrin säästämään kuukauden kuitit (heitän ne menemään seuraavan kuun vaihteessa), ja päätin laskea mihin elintarvikkeisiin oikein olen saanut tämän summan menemään kesäkuun aikana. Johtuuko summan suuruus vain Ahvenanmaan korkeammasta hintatasosta vai olenko alkanut tiedostamattani kuluttaa rahaa johonkin uuteen rahareikään.
Suoraan sanottuna epäilin korkeamman saldon syyksi yhä vain salakavalasti kasvavaa kuplavesirippuvuuttani, josta kirjoittelin viime vuonna. Olen tänä keväänä ja kesänä havainnut sellaisen muutoksen tottumuksissani, että olen töissä alkanut korvata iltapäiväkahvin limpparilla - kipitän lähikauppaan hakemaan Pepsi Maxin tai Jaffa Lightin.... (Ja ei - en pidä light-limppareita yhtään terveellisempinä kuin sokerilimuja. Kummatkin aika turhia mutta harmittomia kohtuu- ja satunnaiskäytöllä.) Aiemmin kuplajuoma-addiktioni on koskenut lähinnä kivennäisvesiä.
Laskelma ei kuitenkaan lopulta kertonut mitään uutta tai poikkeavaa ostoskäytöksessäni. Odotin sihinäjuomien muodostavan huomattavasti korkeamman osuuden ostoksista, mutta ne jäävät kuitenkin alle 10 prosenttiin.
Kolme kuiteista ei ollut tallella, mutta niiden sisältö oletettavasti korreloi eri ruoka-aineryhmien osilta koko kuun jakauman kanssa. Puuttuneissa kuiteissa on ainakin ollut mifua, kahvia ja tonnikalaa, sen tedän :)
Kasvikset ovat odotetusti suurin menoerä muodostaen kolmanneksen kuluista. Ostan paljon pakasteita muihin kuin aamiais- ja salaattiruokiin käytettäväksi, pakasteilla saan kulut pysymään kohtuullisina. Pelkkien tuorekasvisten osto on kalleuden lisäksi mielestäni myös hieman epäkäytännöllistä, sillä jos kaikki on tuoretta, osa ehtii usein mennä pahaksi ennenkuin ne saa syötyä.
Kuittilaskelman proteiini viittaa proteiinin lähteinä toimiviin elintarvikkeisiin kuten kalaan, tofuun ja erilaisiin lihattomiin proteiinivalmisteisiin. Ostan kaikkein eniten kalaa, josta pakasteet ja säilyketonnikala vastaavat yli puolesta. Pakasteseiti on edelleen ykkönen pakastekalasta, edullista ja taipuu monenlaiseksi oikein hyväksi arkiruoaksi. Kasviproteiinista ostan eniten tofua koska se on halvinta, mutta myös oumph ja nyhtis viihtyvät tasaiseen tahtiin lautasellani. Mifu-suikaleetkin ovat hyviä, mutta oumph on parasta näistä uudemmista lihattomista proteiinivaihtoehdoista.
Juusto ja kananmunat ovat nekin proteiinia mutta taulukoin ne erikseen. Kananmunien kuittilukema vaikuttaa kesäkuussa epätavallisen alhaiselta verrattuna kulutukseeni (syön 2-3 munaa päivittäin), mutta toisaalta kananmunat ovat hyvin edullisia ja kesäkuussa juhannusvieraani ostivat yhden ison boksin munia.
"Jogurtti" tarkoittaa soijajogurttia ja raejuustoa, sekoitan niitä aina yhteen. Aamiaisiini kuuluvat jogurttisekoitukset vaihtelevat kausittain, ja esimerkiksi nyt olen jättänyt rahkan kokonaan pois ja miksaan soijajogurttia, raejuustoa ja chiansiemeniä.
"Muut"-kohta muodostuu harvemmin ostamistani ruoka-aineista kuten kermasta, oliiviöljystä, voimariinista, kahvista ja juhannusvieraille ostamistani leivästä ja maidosta.
Menoerä, joka on ostoksissani ehkä eniten turhaa "luksusta" ovat kasvimaidot. Käytän niitä lähes yksinomaan kahviin, ja tässä kuussa kulutus oli 9 litraa. Toisaalta 20 euroa kuussa ei ole mikään järkyttävä hinta, mutta jos joisin kasvimaitojen tilalla tavallista maitoa menisi kahvimaitoon alle puolet tuosta summasta.
Soijamaito oli minulle pitkään maun ohella myös hiilihydraattitietoinen valinta, mutta nyt rennommassa ruokailutavassani merkittävin soijamaidon puolestapuhuja on maku. Minusta soijamaito, ja nimenomaan Alpron Light -soijamaito, ei mikään muu, on kaikkein parhaan makuinen kahvimaito. Sitä täytyy aina olla kaapissa.
Käytän myös mantelimaitoa mutta en enää kahvissa vaan esimerkiksi kuuman kaakaon pohjana sekä ruoanlaitossa.
Olin käynyt kuukauden aikana ruokakaupassa kokonaista 24 kertaa mikä on valtavan paljon enemmän kuin minkä verran asioin ruokakaupoissa Tampereen kodissani.
Selitys tähän on selvä: Tampereella käymme mieheni kanssa autolla isoissa marketeissa ja teen yleensä koko viikon ostokset kerralla, täydentäen vain joitain tuorejuttuja ehkä kerran tai kaksi viikolla. Maarianhaminassa minulla ei ole autoa ja olen riippuvainen keskustan pienemmistä lähikaupoista. Kävellen saa kerralla tuotua vähemmän ruokaa - ja keskustan kaupat ovat kalliimpiakin, mikä osaltaan selittää kesäkuun saldon korkeutta. Käyn Ahvenanmaalla ruokakaupassa melkein joka toinen päivä, joinain päivinä kaksikin kertaa.
Voi hyvin todeta, että kertaviikkoiset suurostokset isoissa marketeissa ovat paljon taloudellisempi tapa hoitaa ruokahankinnat.
Kesäkuun kuittien sisältäessä niin tavallisia ja normaaliin ostosrutiiniini kuuluvia elintarvikkeita, jää ostosten saldon selitykseksi kaiketi vain Ahvenanmaan - sekä pienten lähikauppojen - hintataso.
Täytyy ehkä tehdä vastaava vertailu kun syksyn tullen olen taas kokonaisen kalenterikuukauden Tampereella.
Mukavaa sunnuntaita toivotellen,
Your friendly neighborhood-tilastofriikki.... ^_^
Aiheesta aiemmin: Jääkaappi tyhjä! Mitä ruokakaupasta?
49 comments on “Kuukauden ruokaostokset - mihin menee eniten rahaa?”
Oletko kokeillut kahviin näitä kahviin tarkoitettuja kasvimaitoja? Siis esim. Valion oddlygoodia tms?
Minä jouduin tutustumaan kasvimaitoihin kahvissa, kun sain kiellon juoda maitoa. Yllättäen kalkittomia kasvismaitoja oli tosi vähän tarjolla. Yhden kahviin suunnitellun mantelimaidon löysin. Se toimi kahvissa todella hyvin. Harmi, että se on tosi kallista, joten en siirry sen käyttöön. Luomuna löytyi lähinnä soijamaitoa, josta en pidä.
Oddlygoodia en ole vielä kokeillut mutta Oatlyn iKaffe-juomaa olen kokeillut ja se on oikein hyvää. Arvelen että Valion versio on hyvin samantapainen. IKaffen maku on aavistuksen hallitsevampi kuin Alpron Soija Lightissa ja hinta hitusen kalliimpi, niin toistaiseksi suosin Alproa. Makunystyräni ovat niin tottuneet Alproon. :) Maun kruunaa vieno vaniljaisuus... :-*
Soijamaidon ainoa ongelma kahvissa on se, että se täytyy lämmittää ja laittaa mukiin ennen kahvia, muuten se juoksettuu. Kauramaidon voi käsittääkseni kaataa kahvin päällekin. Vielä kun ymmärtäisi miten ihmeessä mukiinlaittojärjestys voi vaikuttaa jonkin aineen juoksettuvuuteen, olen aina ihmetellyt tätä. No, kaikkea ei tarvitse toisaalta ymmärtää :)
Maistoin Odlygoodia, ja minusta se meni samaan kastiin kaikkien muiden peruskauramaitojen kanssa. Lirua, hiukan makeaa.... Minun suussani iKaffe on toistaiseksi paras kauramaito, mihin tahansa tarkoitukseen, erityisesti kahviin sillä se ei juoksetu ja voi laittaa ennen tai jälkeen kahvin :) Olen käyttänyt sitä myös leivontaan, ja ruuanlaitossa. Makuja on toki monia, joten kannattaa sitä kokeilla. Sitä saa pienemmissäkin pakkauksissa!
Alprolta parasta on Riisi-kookosmaito, mutta sitäkin herkullisempaa on Provamel!
Mielenkiintoinen postaus! Hmm...pitää vähän miettiä. Nyt ainakin yksin ollessa kauppaan menee paljon vähemmän rahaa. Ostan aika paljon proteiinirahkoja ( Skyrit, protskuvanukkaat ) ja tavallista rahkaa. Niistä tulee helposti yli 10 euroa enemmän kauppalaskuun. Ja jos ostaisi aina jotain suklaata tai jätskiä, niihin menisi paljon koska ostan aika kalliita jäätelöitä. Oikeata ruokaa menee aika vähän koska laitan ruokaa ehkä kaksi kertaa viikossa, syön samaa siis aina monta päivää.
Käyn kaupassa ehkä 2-3 kertaa viikossa, ostan vihannekset ja maitotuotteet. Eväsleipää ja riisikakkuja. Lidlistä hamstraan makuvettä, kuplavedestä en oikein välitä. Luulen siis että itsekin saisin kauppalaskua alemmaksi, ehkä 40-50 e menee viikossa, riippuen siitä mitä ostaa :) jos käy isossa kaupassa, ostan just paljon pakkaseen ja kaappiin sellaista mitä ei pikkukaupoista saa.
Mä en ole vieläkään "oppinut" laittamaan kerralla monen päivän satseja, yleensä pannussa valmistuu maksimissaan 1,5 päivän annos... :D Pitäisi kai hankkia isompia pannuja, olen mukamas niin laiska että en jaksa (!) paistaa kahta satsia peräjälkeen. Kuitenkin monen päivän ruoat säästäisi kummasti sitä aikaa, jonka kulumista välillä harmittelen kun aamuisin pitää usein herätä paljon aikaisemmin vain koska päivän lounaseväät on vielä tekemättä.... :P Mulla on paljon kummia tapoja kun juutun joihinkin toimintamalleihin jotka jopa hankaloittavat arkea.... :D
(Noihin proteiinivanukkaisiin ja erikoisrahkoihin saa kyllä tosiaan menemään kivasti rahaa... samoin kuin soijajogurttiin.... Onneksi on Rainbow'n soijajogurtti <3)
Saisitko aamuisin säästettyä aikaa jos tekisit seuraavan illan ruuan 1,5 kertaisena ja näin se riittäisi seuraavan päivän lounaallekin ? Vai syötkö illalla erilaista ruokaa kuin lounaalla? Itselleni tämä on ainoa tapa onnistua ottamaan eväät mukaan, aamuisin en pysty mihinkään kokkaushommiin. Toki tässä metodissa on suurena vaarana unohtaa eväät jääkaappiin :)
Syön aina eri ruoan illalla, usein tekee mieli jotain muuta kuin päivällä. :) Jaksan - tai pitäisikö sanoa jaksoin pitkään tehdä seuraavan päivän lounaan valmiiksi jo edellisenä iltana (valmistan siis käytännössä peräjälkeen kaksi eri ruokaa; illallisen ja lounaan), mutta viime aikoina se on jäänyt aamuun syystä tai toisesta. Jos nyt edes vaivautuisin valmistamaan sen lounasruoan tuplana niin sitten tarvitsisi kokata vain joka toinen aamu mutta ei näköjään.... :P
Kiinnostavaa, ja hauska sattuma kun juuri olin päättänyt kerätä heinäkuun ajalta kaikki kuitit talteen. Mitä sä oikein teet tuolla kaikella informaatiolla, kun kuukaudesta toiseen kirjaat kaiken ylös?
Mun suusta tulee aina suorastaan automaattisesti "en tarvii kuittia, kiitos", enkä muutenkaan pidä kirjaa oikeastaan mistään. Jos maksan jotain, mistä muiden on tarkoitus myöhemmin maksaa mulle takaisin, joudun oikein tsemppaamaan että muistan ottaa kuitin ja vieläpä pitää sen tallessa. Nyt mulla on tiedossa vähän taloudellisia muutoksia, joten ajattelin, että mun täytyy ehkä alkaa vähän tarkemmin katsoa menoja ja miettiä olisko jotain turhaa mistä nipistää. Nyt tosiaan aion kirjata ihan kaikki menot ylös. Se tuntuu jotenkin vähän hurjaltakin, mä kun olen ollut aika huoleton rahankäyttäjä ja heinäkuussa on paljon kesämenoja (ja alennusmyynnitkin)..
Mun jääkaappi täyttyy samantyyppisistä aineksista kuin sullakin. Ostan aika paljon erityisesti nyhtökauraa, mutta myös oumphia, ja maitoon mulla kuluu varmaan rahaa enemmän kuin sulla, vaikka juonkin sekaisin tavallista luomumaitoa ja kasvimaitoja. Lisäksi mulla menee rahaa herkkuihin ja viiniin, ja joskus ostan alennuksesta myös lihatuotteita. Ihan kiinnostavaa nähdä todellinen tilanne sitten heinäkuun lopulla! :)
Se on jäänyt tavaksi siltä ajalta, kun minulla oli sellainen taloudellinen tilanne että oli pakko budjetoida kaikki ja seurata rahankäyttöä, mikäli halusin saada tuloni riittämään - ja että sain säästettyä siihen mikä on minulle tärkeää: matkailu.
Lisäksi menojen ylöskirjaaminen on myös mielenkiintoista, etenkin henkilölle joka on "penskasta" saakka rakastanut kaikenlaisten asioiden tilastointia ja taulukointia ^_^ Minusta on kiinnostavaa katsoa, paljonko minulla menee vuodessa rahaa vaikkapa vaatteisiin (tosi vähän) ja laivamatkoihin :) On myös kiinnostavaa vertailla miten kulutus on muuttunut eri vuosien varrella - vai onko se muuttunut.
Tsemppiä omaan kirjanpitoosi :) Se voi olla hauskaakin, mutta alussa on varmasti vaikea muistaa ottaa talteen kuitteja.
Huomasin muuten että minun herkkuosastostani puolet, eli viini, puuttuu tästä laskelmasta. (Toinen puoli on juustot ja hedelmät, hedelmät ovat mukana "marjat"-summassa.) Onhan viinikin elintarvike, vai onko...? 😛
hauska postaus :) kiinnostaa aina, millä saisi oikeasti ruokalaskua pienemmäksi, ei mitään typeriä naistenlehtivinkkejä kuten "älä syö ulkona" ja "jätä kahviloiden kahvit vähemmälle". esim. toi pakastevihannesten ostaminen on oikeasti toimiva vinkki! silti kyllä ihmettelen, miten saat rahaa kulumaan noin vähän, mutta taidat myös syödä aika paljon vähemmän kaloreita kuin mitä itse syön. samoin olen kyllä utelias siitä, miten ihmiset syövät :D en oikein tiedä, mistä se uteliaisuus kumpuaa, mutta kaupassakin on hauskaa aina vaivihkaa katsella toisten koreihin :D
mä joskus laitoin vähän ylös myös, mihin rahat menivät. ihan noin tarkkaan en saanut kaikkia kuitteja säästettyä, voisi kyllä kokeilla. eniten meni rahaa vihanneksiin, niistä en luovu, ja ostan vähän turhan usein luomua. samoin marjoihin meni yllättävän paljon, sillä syön niitä joka päivä ja aika reilusti. sitten tietysti proteiini. ennen söin paljon kalliita nyhtiksiä ja muita, nyt olen koettanut korvata halvemmilla vaihtoehdoilla. hyvä silmien avaus oli kyllä, miten järjettömästi rahaa meni herkkuihin! se auttoi mua oikeasti vähentämään herkuttelua, sillä jouduin miettimään, onko pelkkä hetkellinen nautinto todella sen rahan arvoista. eipä ole! samoin mulla oli paha kuplavesi- ja lightlimppariaddiktio. ostin muka halpoja, kuten pirkan maustettuja kuplavesiä, mutta kyllä niihinkin saa rahaa kulumaan kunnes tajusin, että ei ole järkeä maksaa pelkästään siitä, että saa kuplia veden mukana :D nykyään ne ovat harvinaista herkkua :)
Vähän..? Onko tämä vähän..? :D Tietysti kaikki on suhteellista ja kokemus pohjautuu varmaan myös henkilön tulotasoon. Muistan kun jonkin aiemman taloutta ja budjettia käsittelevän juttuni yhteydessä joku kommentoi 50 euron viikkobudjettini kuulostavan suurelta.
Kaloreita tuli laskettua vain sen FitFarm-kuurin aikana ja jonkin aikaa sen jälkeen, ja tuolloin selvisi että päivittäinen normikalorimääräni on noin 2000-2200 kalorin luokkaa. En yhtään tiedä minkä verran ihmiset yleensä (keskimäärin) syövät, niin en tiedä onko se paljon vai vähän. Ainakin annosteni kokoa hämmästellään aina :) Töissä olen huomannut että syön varmaan pari kertaa suuremman lounaan kuin muut, mutta toisaalta muut syövät jotain välipalajuttuja niin aamu- kuin iltapäivällä.
Nyhtikset, mifut, oumphit ja kumppanit on kyllä ihan sairaan kalliita. Etenkin oumph - kun yksi pakkaus maksaa yli 5 euroa ja riittää vain 1,5 annokseen niin se on mun kirjoissa erittäin kallis. Olen joskus miettinyt ovatko nämä kalliit kasviproteiinivalmisteet lähinnä vain "urbaaneille sinkuille" tai pariskunnille tarkoitettuja elintarvikkeita, kiinnostaisi todella ostaako joku suurperheen äiti näitä ja kokkaa ruokaa koko perheelle....
Ja mitä kupliin tulee, niistä on kyllä niin älytöntä maksaa että olen jo todella alkanut harkita Soda Streameria. Toisaalta itse "kuplattu" vesi ei vain maistu yhtä hyvältä kuin kaupan... aargh miten tyhmä addiktio :/
Jos tykkäät vichystä niin Soda stream on turha.
Voisivat oikeesti tehdä sen vissyn siihen, mur!
Vissy ja perus-kivennäisvesi ovat parhaita.
Tästä tuli mieleen, sullahan oli tapana taulukoida että kuinka monta käyttökertaa esim. shampoopullosta sai? Niin oisko sulla jotain dataa, että montako kertaa sait pestyä hiukset yhdellä (tyyliin 250-300 millin) shampoopullolla?
Joo, dataa löytyy 😄😀 Pidin muutaman vuoden myös tällaista listaa (jätin sen pitämisen monen muun kosmetiikkalistan ohella kun listoja oli kertynyt jo aivan liikaa), ja sen mukaan, jos nyt oikein muistan, keskimääräinen shampoon kulutukseni on / oli 7 ml per pesu. Kuulostaa kyllä erittäin vähäiseltä määrältä ja nykyään minulla varmasti menee enemmän shampoota. Voi myös olla että muistan millimäärän väärin mutta yksi 300 millin pullo riitti kyllä todella moneen pesuun, yli 30:een.
Todella ihailtavaa, että jaksat kirjata laskuja ylös. Olen kerran yrittänyt sitä ja muistaakseni taisin onnistua kahden päivän ajan. Tosin nykyään on ymmärtääkseni hyvin käteviä appejä tähän tarkoitukseen.
Meillä on useamman hengen talous, joten summat ovat muutenkin suuria, mutta jos ostoksia miettisi hieman järjestelmällisemmin niin uskon että säästö olisi huomattava. On todella kauheaa myöntää se ääneen, mutta meillä heitetään paljon ruokaa / ruoka-aineita pois. Jos ruokaa jää yli 1-2 hengen annos, niin laitan sen aina jääkaappiin, mutta seuraavana päivänä on pakko tehdä uutta ruokaa, sillä tähteet eivät riitä kaikille. Usein törmään sitten niihin rippeisiin esimerkiksi viikon päästä, jolloin niitä ei voi enää syödä. Monesti myös ajattelen ottavani ne lounaaksi mukaan töihin, mutta sitten unohdan sen kun aamulla on muuta ajateltavaa.
Mulla on tämä niin selkäytimessä kun olen tehnyt tätä kauan ennen mitään appeja... ;D :P Asiassa helpottaa myös se kun kaikenlaisten numeroiden tilastointi on minusta vähän liiankin hauskaa... ^_^ Tätä voi siis melkein kutsua myös harrastukseksi :)
Suuremmassa perheessä hävikin hallinta voi tosiaan olla vähän - tai paljonkin - haastavampi juttu kuin muutaman hengen talouksissa. Voin kuvitella että kun perhe syö yhdessä, on tietysti mukavampaa että kaikki syövät samaa ruokaa kuin että joku joutuisi aina syömään edellisen päivän tähteitä muiden kauhoessa juuri keitetyistä padoista. Vaikka se joskus onnistuisi ihan luontevastikin, esim. joku ihan mielellään syö tähteet, niin voin hyvin uskoa että jämäruokia kuitenkin jää.
Sun pitää kokeilla ottaa tavaksi heittää ne rippeet päivämäärällä varustettuna pakkaseen, ja hyödyntää niitä sieltä juurikin vaikka työlounasruokana :) Pakkasessa ne saavatkin vaikka unohtua viikoksi tai pariksi eivätkä mene pahaksi :) (...meitsin pakastusinto lähentelee jo pateettista; olen mm. pakastanut kolmannesosan tonnikalasäilykkeestä kun olin lähdössä reissuun enkä ehtinyt syödä tölkkiä tyhjäksi... :D En vain pystynyt heittämään roskiin. ^_^)
Tuo kolmasosa tonnikalapurkin pakastaminen ei onnistuisi itseltäni ikinä. :) Mutta ymmärrän se kyllä tavallaan, sillä kumpuaahan se samasta tunteesta kuin se että laitan ne tähteet joka kerta jääkaappiin (vaikka joskus tiedän ettei kukaan tule niitä syömään).
Mutta on totta, että pitäisi nyt ryhdistäytyä ja ottaa ne ruoat lounaaksi.
Ihana postaus
Tääl toinen tilastofriikki... Johonkin se ylimääräinen aika pitää sijoittaa.
Olisi ollut kiva nähdä kuiteista ihan mielenkiinnosta Ahvenanmaan elintarvikkeiden hintoja.
Kun hintoja katsoo kaupassa (ja kuiteissa), niistä ei (joitain kasviksia tai erityistuotteita lukuunottamatta) välttämättä edes huomaa että hinnat ovat korkeammat kuin mantereella keskimäärin. Silti kulut kertovat omaa tarinaansa. Muutaman kymmenen sentin ero per tuote tekee jo kuukauden aikana paljon, tosin tällainen 160 euron ero tuntuu silti niin suurelta että ihmettelen edelleen. Vertasin joitakin kuittien hintoja S-Ryhmän Foodie-hintatietokantaan ja kaikkien katsomieni tuotteiden hinta oli Foodiessa 15-65 senttiä halvempi.
Esimerkkihintoja:
- Pussi tuoretta persiljaa 2,78€
- Basilika ruukussa 1,59€
- Valio-raejuusto 400 g 2,89€
- Porkkanapussi 500 g 1,39€
- Pirkka Parhaat fetajuusto 2,49€
- Pirkka suomalaiset puolukat 1,49€
- Koskenlaskija-juusto 3,09€
- Jaffa-appelsiini Light 0,5 l 1,95€
- Rainbow Wok-vihannekset 400 g 1,29€
- Kotimaista-kananmuna M10 1,45€
- Pirkka-parsakaali 400 g 1,29€
- Pirkka Parhaat Goudajuusto 400 g 4,99€
- Pirkka-tonnikala 1,79€
- Oumph 240 g 5,49€
- Halvin mahdollinen vakuumipakattu savulohi 24,30€ / kg
- (Suomalainen) kurkku 2,35€ / kg
- Jäävuorisalaatti 2,89€ / kg
Ihan tosi mielenkiintosista! Niinkuin joku kommentoikin,oon myös utelias toisten syömisistä ja rahankäytöstä. Mulla menee ruokakauppaan n. 25€ viikossa (arvio, en säästä aina kuitteja mut summa ollut vuosia tämäntasoinen), eli 100e kuussa. Lisäksi lounaisiin n. 50€ kuussa (syön n.4-5 krt/vko yliopistolla opiskelijahintaan). Olisi ehkä mielenkiintoista tehdä samanlainen lista kuin postauksessa, mut en tiedä riittäisikö tunnollisuus.. En oikeasti osaa sanoa, mihin mulla menee eniten rahaa. Itse olen kasvissyöjä (lakto-ovo tarkemmin) ja syön 2 lämmintä ateriaa päivässä (yleensä),aamupalan,iltapalan ja välipalan/paloja. Ruokakulujen lisäksi tulee joitain herkutteluja joskus, esim. harvoin take away kahveja. Jonkun mainitseman viinin (+muun alkoholin) ajattelen itse kuuluvan viihdeosastolle ;) Mä puolestani välillä ihmettelen, miten ihmiset onnistuu käyttämään ruokaan niin paljon rahaa. Tuntuu, että osalla menee mun kuukausisumma viikossa (siis yhdellä hengellä, perheet tottakai eri asia). Tietysti kukin tyylillään ja varojensa mukaan, en halua siis tuomita. Veikkaan, että käyttäisin itsekin enemmän, jos kävisin palkkatöissä, mutta en usko summan silloinkaan nousevan hirveästi yli 30e. Hauska nähdä tulevaisuudessa, miten käy kun valmistun :D
Vuosia sitten kirjasin useiden kuukausien ajan kaikki menot ja tulot vihkoon, siis oikeesti säästin kuitteja ja tsekkasin nettipankista vielä. Enää ei riitä kiinnostus tuollaiseen tarkkuuteen.. Nyt mulla on taloudellisesti tiukempi tilanne, päätin jopa kirjata exceliin budjetin. Oon aika susi käyttämään kysesistä ohjelmaa, mutta onneksi sieltä löytyi joku Kuukauden budjetti-valmispohja. Pystyin arvioimaan pakollisten laskujen jälkeen käteen jäävän summan ja nyt yritän oikeasti tarkasti heinäkuussa merkata kaikki ruokakulut sinne. Kiinnostavaa pitääkö arvioini yhtään paikkansa (tai no pakko pitää,että rahat riittää)!
Minulla kanssa käytännön pakko ajoi pitämään kirjaa kuluista, kun en saanut millään säästettyä ja olin rehellisesti koko ajan veloissa perheenjäsenilleni. En vain osannut hahmottaa mihin rahaani käytän. Kun määritin itselleni maksimisumman jolla sain ostaa ruokaa, käydä viihteellä ja harrastuksissa, ja esim. baarissa käydessä koko ajan tiesin että nyt en voi enää ostaa kuin yhden lasillisen jne, tuli rahan järkevästä käytöstä paljon helpompaa.
Sulla on kyllä tosi pienet ruokakulut, mutta todennäköisesti omatkin kuluni olivat opiskelijavuosina samaa luokkaa. Sitähän osti vain makaronia, nuudeleita, ruispaloja ja tomaattikastiketta :D Tai siis mä ostin ^_^ Varmaankin juusto oli silloinkin kalleimpia menoeriäni.
Se, minkä tyyppisiä ja laatuisia ruoka-aineita käyttää, vaikuttaa mun kokemuksen mukaan eniten ruokakustannuksiin. Esim. minä ja mun mies syödään periaatteessa aika samantyyppistä runsaasti kasviksia ja proteiininlähteitä sisältävää ruokaa, sillä erotuksella että hän syö lihaa, mutta miehelleni kelpaa vain tuore ja laadukkain, hän siis ostaa vain tuorekasviksia ja laadukasta lihaa ja kalaa yleensä tuoretiskistä. Minä taas ostan runsaasti pakasteita ja säilykkeitä. Hänen kauppakuittinsa ovat vähän eri kokoisia kuin minun.... ^_^ (Ai miksi ostamme ruokaa erikseen? Syömme yhdessä yleensä vain viikonloppuisin sillä mieheni työ pitää hänet viikot muualla. Samoin minun työni välillä :))
Jatkan vielä koska tää on musta ihan mielenkiintonen aihe, aika harvoin tulee kavereidenkaan kanssa rahasta puhuttau (ruoasta kyllä haha). Muistan kun kirjasin noita vihkoon, niin järkytyin vähän kokonaissummasta. Silloin ei varsinaisesti kyllä hätää ollut, elin opintotuella ja säästöillä, ja olin kesät töissä.
Arvelen samaa tuosta laatuasiasta. Mulla ei ole tarvetta ostaa merkkiruokia niin sillä säästää aika paljon. Jos en siis huomaa laadussa tai maussa eroa, en turhan osta kalliimpaa merkkiä.Jos maistan eron niin ostan, esim rainbown soijajugurttia en voi itse sietää :D Ostan myös säilykkeitä ja pakasteita. Eroa syntyy tosiaan siinäkin mistä ruokansa ostaa, Lidlissä ja S-marketissa on vähän eri hintataso kuin pikkukaupoissa. Toinen juttu, minkä uskon vaikuttavan on se, paljonko tykkää kokkailla. Itse en ole kovin innostunut ruoanlaitosta, joten en osta erilaisia mausteita ja erikoisempia ainesosia. En siltikään itse elä sillä stereotyyppisella opiskelijan nuudelia& jauhelihaa ruokavaliolla, koska tulisi yksinkertaisesti liian nälkä ja tylsää. Harrastan säännöllisesti urheilua, niin pidän terveellisyyttä tärkeänä. Viikottain tulee ostettua maitoa (1purkki), leipää, hedelmiä, marjoja, proteiinia ja juustoa, joka on varmasti suurin menoerä. Harvemmin sitten esim. kahvia, pastaa, riisiä, riisikakkuja tms. Vertailen kaupassa kilohintoja, se tulee aika automaattisesti enkä koe sitä mitenkään säästämistoimenpiteenä edes, mutta kyllähän siitä eroa tulee. Voi olla, että tollaiset asiat unohtuu kun rahaa on taskussa enemmän, ja ruokakulut sitten nousevat huomaamatta. Vähän odotan jo sellaista aikaa, ettei kaupassa tarvitse olla niin tarkka, mutta uskon että osittain tämä hintavertailu tulee selkäytimestä
Mä maistan eron tuoreen ja pakastevihanneksen välillä, mutta koska pakasteetkin ovat voilla ja öljyllä sekä mausteilla maustettuna ihan maukkaita, niin ne menevät oikein hyvin arkiruokana ^_^ :D Juhlaillalliselle valitsen sitten tuoretta :D
Joo, tuo Rainbow'n soijajogurtti on kyllä "oikeasti" aika karun makuinen (en tiedä ketään jonka mielestä se olisi yksinään herkkua), mutta kun siihen totuttaa makuaistinsa ja sekoittaa sen jonkun muun tuotteen kuten rahka tai raejuusto kanssa, niin se on hyvää :D Minäkään en aluksi sietänyt sen makua mutta koska hintaero Alproon on niin suuri, ja syön soijajogurttia tosi paljon jolloin hintaero näkyy kauppalaskuissa vielä selvemmin, totutin itseni "sateenkaareen". Vaikka maku on karu, on koostumus mielestäni aina ollut Alproa parempi; Rainbow on paksumpaa :)
Totta tämäkin. Vaikka, toisaalta epäkiinnostus ruoanlaittoon voi johtaa myös yllättävän paljon rahaa nielevien einesten, välipalaruokien ja puolivalmisteiden käyttöön, kuten esimerkiksi omalla kohdallani oli aikaisemmin. Erikoismausteita tai maustekastikkeita en osta säännöllisesti vieläkään, joten niihin ei juuri mene rahaa, mutta ennen ostin paljon juttuja kuten maustevoilla täytetyt patongit, pakastecocktail-piirakat, leipomopisteiden pasteijat, täytekeksit, pähkinäsuklaalevite jne jne. Näistä koostetut "ateriat" voivat helposti olla paljon kalliimpia kuin pakasteseitistä ja -wokvihanneksista pyöräytetty ateria.
Mutta ihan varmasti ostopaikka (Lidl vs. pieni lähikauppa) ja laatu (tuore vs. säilyke) vaikuttavat kaikkein merkittävimmin ruokakassin hintaan. Harmi kun Ahvenanmaalla ei ole Lidliä.... Jotkut ahvenanmaalaiset suurperheet käyvät muuten välillä Ruotsissa tekemässä monen viikon ruokaostokset koska elintarvikkeet ovat Ruotsissa niin paljon halvempia. Laivaliput ovat niin edullisia että matkoineenkin tulee halvemmaksi käydä täyttämässä auto ruoalla kuin ostaa samat elintarvikkeet Ahvenanmaalta.
Minulla sama juttu, hintojen vertailu on niin syvälle juurtunut tapa että sitä ei edes mieti. :) Olen ihan ihmeissäni kun esimerkiksi siskoni ostaa ruokaa katsomatta hintoja ollenkaan... Minua ihan harmittaisi jos tulisin ottaneeksi jonkin tuotteen josta olisi saanut vastaavan monta euroa halvemmalla... :D Hahah, ehkä vähän liioiteltua laihialaisuutta mutta tällainen olen.... :) (Vaikuttaa siltä että voit samaistua tähän... ^_^) Mieluummin nuukailen arjessa ja käytän vapaammin rahaa sitten erikoisempina hetkinä kuten lomalla tai ystävien tai miehen kanssa ravintolaillallisella.
Wautsi, tuohan on erikoista, että verovapaudestaan huolimatta Ahvenanmaa on kalliimpi kuin Ruotsi..,
Eihän verovapaus koske Ahvenanmaan sisällä myytäviä tuotteita ja viennissä ja tuonnissa verovapaus koskee myyntejä ja ostoja joiden alv on max 5€. :)
Meillä on viiden hlön perhe. Rahaa menee ruokaan n.900e/kk. Herkut maksavat ihan älyttömästi. Esim. koko perheelle irtojäätelöt kaupasta maksavat n.10e. Olen alkanutkin katsella hintoja tarkemmin ja ostamaan taloudellisempia pakkauksia. Silloin aikoinaan kun asuin yksin, ruokaan meni ehkä 150e/kk. Nyt tuntuu ettei rahanmenoa voi estää ja kaikki ovat sairaan kallista.
Minusta tuo 50-60€ on aika perus summa yhdeltä terveellisesti perusruokaa syövältä aikuiselta. Meillä menee miehen kanssa viikossa ruokakauppaan 100-130€ riippuen vähän siitä, onko jotain sellaisia täydennettäviä asioita, joita ei usein tarvitse hankkia, mutta jotka tuppaavat loppumaan samaan aikaan :D Ja tosiaan kyllä on itsekin tullut todettua, että kasvis- ja proteiinin lähde painotteinen ruokavalio on huomattavasti kalliimpi, kuin perus makarooni, paahtoleipä ja muro -linja, jolla itsekin vielä muutamia vuosia sitten elimme opiskeluaikana. Silloin kauppaan meni 70-90€/viikko kahdelta hengeltä. Meillä isoin menoerä on myöskin tuoreet kasvikset ja hedelmät sekä kana ja kala. Välillä kyllä yritän nipistää jotain ruokalaskusta pois, koska kyllä tuo 130€ jo aika isolta summalta kuulostaa, varsinkin, kun me käydään kanssa kunnolla kaupassa vaan kerran viikossa ja se summa menee aina heti tililtä, eikä pienemmissä erissä pitkin viikkoa, jolloin kokonaissummaa ei olekaan yhtä helppo hahmottaa :D
Liittyen tähän "pienemmissä erissä" kaupassa käymiseen, olen miettinyt sitäkin, että tuleeko näillä pienemmillä ja tiheämmin suoritetuilla kerroilla aina ostettua myös jotain turhaa, jota ei ostaisi niillä "kerran viikossa kunnolla" -ostoskerroilla, ja sekin kasvattaa kuukauden saldoa salakavalasti.... En löydä kuiteista toisaalta mitään turhalta näyttävää, mutta voihan olla, että kuitenkin ostan jotain enemmän mitä en välttämättä tarvitse ja mikä jäisi kaupan hyllyyn niillä kerta viikkoon -ostoksilla.
Harmi kun ne kuukausitilastot, joita pidin ennen syksyä 2012, katosivat varastetun läppärini mukana. Siksi en enää pysty vertaamaan kuinka paljon minulla meni rahaa ruokaan pasta- ja leipäpainotteisella ruokavaliollani. Makaroni, riisi ja nuudelit tosiaan ovat halvempia kuin kala ja kasvikset, ja siinä mielessä olisi helppo ajatella että minulla meni tuolloin ruokaan vähemmän rahaa kuin nykyään, mutta toisaalta ostin siihen aikaan paljon myös herkku- ja välipalaosaston ruokia kuten keksejä, pullia, suklaapatukoita ja riisipiirakoita. Niihin on lopulta saattanut mennä yllättävän paljon rahaa.
Kyllä tulee ostettua kaikkea turhaa ja ylimääräistä, kun käy tiheästi kaupassa. Yksi kerta viikossa ei meillä onnistuisi, sillä se määrä ruokaa ei mahtuisi edes kahteen jääkaappiin. Mutta 2-3 kertaa viikossa olisi jo realistinen. Nyt tulee käytyä 4-6 kertaa viikossa kaupassa ja se on kertakaikkiaan tyhmää. Tulee tehtyä ihan turhia heräteostoksia, joita ilmankin pärjäisi, ja se nostaa kustannuksia sekä huonontaa suunnitelmallisuutta.
Niin joo, tämäkin näkökulma on isommassa perheessä (Mä huomaan tämän rajoituksen vain jouluna ja juhannuksena kun Meitä kokoontuu isompi porukka yhden jääkaapin huusholliin.... Juhannuksena joutuu laittamaan osan elintarvikkeista parvekkeelle, jouluna kellariin :))
Mä en oikein ikinä oo ymmärtänyt, miksi silloin tulisi ostettua kaupasta "ylimääräistä", jos käy kaupassa lähes päivittäin. Tuleeko silloin myös syötyä enemmän kuin silloin, jos käy vain kerran viikossa kaupassa? Tai mihin ne "ylimääräiset" ostokset siis menevät? :D Itse käyn ruokakaupassa suurinpiirtein 5 kertaa viikossa siksi, että se on mielestäni vaivattomampaa. Ei tarvitse etukäteen pohtia viikon ruokalistaa, vaan voi ostaa ruokaa juuri oikeaan tarpeeseen huomioiden sen, mitä jääkaapissa on tai ei ole. Mun on vaikeaa ymmärtää, että mitä turhaa mun ostoksissani on, kun ostan sieltä kulutuksen mukaan lisää leipää tai jogurttia tai kasviksia...? Voisiko joku vähän avata, että mitä ne "ylimääräiset" mukaantarttuvat ostokset ovat? :)
Ne ovat heräteostoksia, tyyppiä, "Haa, uusi makurahka, otanpa vielä limpparin, ai, nuo sämpylät on tarjouksessa" jne jne. Ainahan tulee ostettua myös jotain ohi varsinaisen ostoslistan, mutta jos näille "ohi"-ostoille on kaupassa käyntien puitteissa mahdollisuus vain kerran viikossa vs. monta kertaa viikossa, tulee ylimääräisiä ostoksia luonnollisestikin enemmän jälkimmäisessä tapauksessa :)
Olipa mielenkiintoinen artikkeli, kiitos siitä!
Meillä menee viikossa ruokakauppaan 130-200 euroa. Talous on nelihenkinen, mutta mies on kotona vain viikonloppuisin. Alakouluikäiset lapset (2 kpl) syövät järkyttävät määrät jogurttia, vaikka puuroakin keitellään pitkin viikkoa. Leivät leivon itse vehnähapanjuurella, joten valmista leipää ei kaupasta kanneta.
Meillä käytetään paljon jauhelihaa ja kalaa, sillä kyllästyin kanaan kolmisen vuotta sitten enkä ole valmistanut siitä enää ruokaa kuin koiralle :-D. Haluaisin oppia valmistamaan enemmän kasvispainotteista ruokaa, mutta menee usein sormi suuhun nyhtökaurojen, tofujen sun muiden kanssa.
Kuulun siihen suureen ryhmään, joka liputtaa Oatlyn ikaffen puolesta, mutta rohkaistunpa kokeilemaan tuota soijamaitoa.
Aika taloudellisen kuuloinen budjetti teillä. :) Leivän leipominen itse säästää kyllä tosi paljon - puhumattakaan siitä kuinka paljon paremman makuista itse leivottu leipä on ;D
Jos kokeilet, muista kaataa soijamaito mukiin ennen kahvia, muuten se juoksettuu. Parhaiten efektin välttää vielä lämmittämällä soijamaidon ensin.
No, olen ruokakuluihin ihan tyytyväinen, mutta ainahan sitä voisi nipistää :-p. Jokunen viikko sitten jostain luin suomalaisten perheiden käyttävän ruokamenoihin 250€/viikko. Olikohan tilaston taustalla jopa Tilastokeskus vai joku päivittäistavaraketju, en muista.
Joku aiemmissa kommenteissa tuskaili Exceliin kirjaamista, joka on myös omasta mielestäni päivittäisille menoilla vähän raskas (omat ruokamenot kirjaan kierrevihkoon). Hyväksi apukeinoksi budjetin pitoon olen todennut Daily Budget- sovelluksen. Jos kännykkä on ruokakaupassa mukana voi ostokset kirjata suoraan ylös.
Asun kaksin mieheni kanssa, ja olen myöskin tilastoinut taloutemme ruokakuluja (ja kaikkea muutakin rahankäyttöä :D) jo yli vuoden. Meillä menee ruokakuluihin yhteensä kuukaudessa alle 300€. Pyrimme syömään mahdollisimman edullisesti: ostetaan aina halvinta joka tuotteesta ja vertaillaan hintoja. Ainoastaan eläinperäisten tuotteiden kohdalla olemme eettisistä syistä siirtyneet vapaan lehmän maitoon, luomujauhelihaan jne., vaikka ne ovatkin perusversioita hieman kalliimpia. Proteiininlähteiksi valitaan niin ikään edullisia tuotteita (jauhelihaa, papuja, linssejä, tonnikalaa, joskus kanaa) ja kokataan aina isoja satseja, joista syö useamman päivän. Itse en millään jaksaisi rampata kaupasa joka päivä tai edes kokata päivittäin, joten olemme kokeneet suuret annokset ja kaupassa käymisen pari kertaa viikossa käteviksi ratkaisuiksi. Lisäksi ostosten suunnittelua helpottaa se, että syömme joka päivä saman aamiaisen (leipää, puuroa ja banaanismoothieta) ja iltapalan (näkki- tai paahtoleipää ja luonnonjogurttia myslin kanssa). Kaupasta ei siis tarvitse ostaa sekalaista kokoelmaa välipalatarvikkeita, vaan tietää, mitä aamiaiseen ja iltapalaan tarvitaan.
Olemme hyvin pienituloisia (minä opiskelen, mies ollut työtön ja aloittaa myös kohta opiskelut), joten maltilliset ostokset ovat perheessämme aika lailla välttämättömyys. En kuitenkaan koe, että sinänsä jouduttaisiin tinkimään mistään. Syömme perus kotiruokaa, ja jos joskus haluaa ostaa jotain "ekstraa", se on mahdollista. Lisäksi syömme joka kuukausi myös ulkona, tosin emme mitään fine diningia vaan pizzeriatasoista ruokaa. Eli tarpeen vaatiessa pystyisimme nipistämään vielä lisääkin kuluista. Toisaalta esimerkiksi kasviksia ostaisin mielelläni enemmänkin ja lisäisin niiden määrää ruokavaliossamme. Emme koskaan tee salaatteja aterioiden yhteyteen, joten päivän vihannesannos tulee aterioiden mukana (pakasteparsakaalia tonnikalakastikkeen seassa, kasvissosekeitot, wokit jne.) ja kaikissa ruoissa sitä kasviselemenettiä ei välttämättä ole (liha-perunasoselaatikko yms.)
Meidän kolmen hengen perheen (2 aikuista, yksi 6v. lapsi) ruokalasku oli viime vuonna noin 250-400e/kk (tämä karkean tason laskelma ruokakauppojen ja ravintoloiden kuiteista viime vuodelta, joten vessapaperit ja päivittäistavarakauppojen kosmetiikka sisältyy tähän ja perheen yhteiset ravintolakäynnit, jotka on lähinnä se joka heilauttaa kulutusta ylöspäin). Tämän päälle tulee aikuisten työpaikkalounaat (6e kerta, ei tulisi mieleenkään raijata eväitä vaikka siinä voisi vähän säästää, meillä aikuisilla lounas on päivän pääateria ja työpaikan ravintolasta saa hyvän salaattipöydän plus pääruoan). Käytetään paljon sesonkikasviksia ja tehdään ruoka alusta asti itse ja ruokahävikki on tosi pieni (mies on tässä tosi hyvä), ollaan vähennetty lihan kulutusta (korvaus pavuilla ja palkokasveilla lähinnä, ei harrasteta prosessoituja kasviproteiineja). Ostoskorissa on hyvin harvoin mitään maustettuja joggeja/rahkoja, sipsejä tai eineksiä (jogurtti ja rahka maustuu marjoilla ja hedelmillä, sipsien sijasta popcornia ja eineksiä käytetään lähinnä hernarin muodossa kun lapsi rakastaa sitä). Noita kuitteja tuli seurattua tarkemmin muutama kuukausi, koska päätettiin ruveta käyttämään luomua niiltä osin kun järkeviä tuotteita on tarjolla järkevään hintaan. Niin ja ruokaa ostetaan kerralla niin paljon kun aikuinen jaksaa raahata kerralla fillarilla/bussilla (tarkoittaa pääosin yksi kunnon kauppareissu viikossa plus maitokauppa ja tarjousreissuja lähikauppoihin). Mun mielestä meidän ruokalasku on ihan kohtuullinen ja sinällään ei pihistellä missään, syödään tosi paljon kasviksia ja syödään hyvin (ainut että ei syödä ympäri vuoden kaikkea, vaan ostetaan niitä kasviksia mitkä on sesongissa).
Hurjan pieneltä tuo 200€ kuukaudessa kuulostaa :D Meidän kolmen hengen taloudessa ruokakauppaan tuntuu menevän 800-900€ kuukaudessa, tosin kun automarketissa asioidaan niin tuohon sisältyy kaikki pesuaineet, vaipat, lapsen vaateostoksia jne. Ruokaan arvioisin silti menevän yli 600€ vaikka mieheni syö joka päivä töissä ja itsellänikään ei läheskään aina tule eväät mukaan.
Onko noissa kuvissa sinun ostoskärryt? En ole koskaan ostanut varmaan noin paljoa kerralla. :) Itsekin käyn usein kaupassa ja menopelinä toimii pyörä, joten ei sillä kerralla kauheita tuoda (tosin enemmän ja helpommin kuin kävellen).
Tätä lukiessani äkkäsin aika monta tuotetta, joita en itse osta, joten tässä olisi pieni luettelo niistä. En osta kuplavesiä (juuri koskaan), limukoita (juuri koskaan), reajuustoa, tavallista juustoa, Mifua, Nyhtökauraa, kahvia, tonnikalaa, jokurtteja (en tavallisia enkä yleensä kasvispohjaisiakaan) enkä myöskään kasvimaitoja. Tällainen epä-lista (tai oikeammin epä-ostoslista). :)
On minun ostoskärryt :) Kuva on yhdestä Ahvenanmaan harvoista isommista ruokakaupoista jossa pääsen silloin tällöin käymään kaverini autokyydillä (tosin kesäkuussa en päässyt) ja siksi kärryssä on noin paljon tavaraa. Jalkaisin en jaksaisi noin paljon kantaa kaupasta. Tuon tyyppisiä ostoksia teen myös Tampereella kun teen isot viikko-ostokset. Soijamaitoa minulla kuluu niin paljon että ostan sitä mielellään kerralla paljon (kun se on UHT-maitoa) niin ei tarvitse koko ajan olla raahaamassa :)
Tänään oli taas vaihteeksi YLEn sivuilla juttu ortoreksiasta ja terveellisen syömisen vaaroista.. kuinka ollakaan.
https://yle.fi/uutiset/3-10276871
Ymmärrän toisaalta huolen nykyisestä osittain pakkomielteisestäkin suhtautumisesta ruokaan ja ravintoon, mutta....:
Jos joku saa iloa ja mielihyvää suunnittelemalla ruokailuinsa ja ostoksensa huolella, ja kokee vielä olevansa sen avulla hyvässä kondiksessa, keneltä se on pois? (tuossa jutussa mainittu liikuntaopiskelijan opettaja huolestui siitä, että opiskelija käytti muka liikaa aikaa syömistensä suunnitteluun...!)
Miksi olisi jotenkin jalompaa ja terveempää lokoilla sohvalla ja syödä eineksiä, mitä kaupasta sattuu käteen osumaan... en ymmärrä.
Aterioiden suunnittelu, uusien reseptien kokeilu ja valmistelu on monelle todella iso hyvän mielen lähde..
Toiset suunnittelevat muutenkin elämänsä ja opintonsa tarkasti, joku muu taas elää fiiliksellä ja improvisaatiolla... ja molemmat ovat sinällään OK.
Närkästyin kieltämättä hiukan tuon YLEn jutun sävystä ja lähtökohtaisesta asenteesta, jonka mukaan terveellinen syöminen on .. epäterveellistä.
Mä palaan tähän kun ehdin lukea tuon Ylen artikkelin, en vielä tänäänkään ehdi.
Sieppasi vain tuohon suunnitelmallisuuteen takertuminen ja sen leimaaminen sairaaksi...
Nykyään moni muukin ilmiö on poistettu sairausluokituksista ja kaikenlaiset suuntautumiset juhlivat paraateissa, miksi yhtäkkiä ruokaostosten ja kokkauksen sunnittelu onkin leimattu vaaralliseksi?! Murhhhh...
Antaa kaikenlaisten ruokailijoiden kukkia!
Itse rakastan suunnittelua ja ruokalistojen tekoa, siinä missä improvisointiakin. Molemmat ovat osa ihmisenä olemista :)
Noniin, nyt ehdin lukea tuon artikkelin. Se oli mielestäni hyvä ja siinä oli tärkeitä pointteja, vaikka samalla ymmärrän myös sinun kokemasi närkästyksen. Kyllä, olen omallakin kohdalla välillä miettinyt voiko oman viehtymykseni ja kiinnostukseni ruokailun suunnitteluun kategorisoida sairaaksi. Olen ajatellut, että jonkin tavan muuttuminen sairaaksi vaatisi sen, että tapa haittaa tavallista elämää ja tuo itselle ahdistusta, vaikkei asia ulos päin näkyisi mitenkään. Minulla tämä ei suoranaisesti toteudu, koska ruokien suunnittelu ei ahdista minua, eikä ruokavalioni mitenkään rajoita minua sosiaalisessa elämässäkään, mutta aikaahan se vie, joskus ihan liikaa aikaa, sen voi myöntää. Voiko mieltymys terveelliseen syömiseen sitten olla sairasta vain siksi että se vie paljon aikaa ja päivät joskus olisivat helpompia jos ottaisi vain kaupan pakastealtaasta sen einesruoan sen sijaan että valmistaa itse? Hmm, se on mielenkiintoinen kysymys. Jos einekseen tarttuminen on todella vaikeaa, ehkä asenne voi olla turhan tiukka. Samalla olen myös sinun kanssasi samaa mieltä siinä, että "aterioiden suunnittelu, uusien reseptien kokeilu ja valmistelu on monelle todella iso hyvän mielen lähde."
Minusta Ylen artikkelissa ei sinänsä ollut kyse siitä, että terveellinen syöminen yleisesti on epäterveellistä, vaan että nykyisin vallalla oleva terveellisen syömisen trendi voi joidenkin kohdalla johtaa sairaaseen suhteeseen ruokaan. Olihan noiden Yle-artikkelin Marikan ja Johannan syöminen niin rajattua että siinä ei voi enää puhua terveestä syömisestä.
Alpron makeuttamaton soijamaito ei juoksetu kahvissa, tosin harvoin mulla juoksettuu mikään soijamaito vaikka kaadan sen mukiin suoraan pannukuuman kahvin päälle. Mutta tuo oranssi purkki on meillä ollut käytössä iät ajat ja mitään juoksettumista ei ole tapahtunut kertaakaan.
Mä en voisi käyttää makeuttamatonta soijamaitoa kahvissa, se on mun mielestä ihan hirveän makuista. :/
Joudun herkan vatsani takia noudattamaan FODMAP-dieettiä ja välttelemään moni "perus raaka-aineita". Tämä näkyy ikävä kyllä siinä, että kauppalaskuni on nykyään suurempi kuin mitä se ennen oli. Mulla menee rahaa ruokaan viikossa 60 - 100 euroa, eli kuukaudessa voi mennä jopa 400 euroa. Heräteostoksista yritän päästä eroon.