10.06.2018

Kreikan saarille: satamaopas osa 2

Suunnitelmissa omatoiminen reissu Skiathokselle? Skopelokselle? Korfulle? Tai ylipäänsä Kreikan saarille? Katse tänne :)

Kreikan saarten satamaoppaan osassa 2 kerron kuinka päästä Sporadeille ja Joonian saarille sekä Attikan pienempiin, etenkin pohjoisia Kykladeja palveleviin Lavrion ja Rafinan satamiin. Mm. Kean saarelle ei pääse muista Attikan satamista kuin Lavriosta.

Osassa 1 käsittelin Kreikan suurimman sataman Pireuksen ja sen löydät täältä: Selviytymisopas Pireuksen satamaan.

Skiathoksen satama

SPORADIT

Sporadien viehättävään ja kompaktiin saariryhmään kuuluvat Skiathos, Skopelos, Alonnisos ja Skyros. Näistä etenkin Skiathos ja Skopelos ovat ulkomaisten turistien suosiossa. Skiathos on saarista turistillisin, ja on tunnettu rannoistaan jotka kuuluvat Kreikan hienoimpiin.

Sporadeille pääsee Agios Konstantinoksen ja Voloksen satamista Attikan koillisrannikolta. Agios Konstantinos on Ateenaa lähempänä ja sitä käyttävät useimmat Ateenasta päin Sporadeille suuntaavat. Jos olet menossa Skyrokselle, pääset sinne myös Evian kautta. Lisätietoja saat täältä: Skyros Shipping.

Agios Konstantinos

Kuinka päästä Agios Konstantinokseen?

Satamaan pääsee sekä julkisilla busseilla (KTEL) että matkatoimistojen järjestämällä kuljetuksella (bussi & laivalippupaketti), joista suosittelen ehdottomasti jälkimmäistä. Liosionin bussiasema, jolta Attikan alueen KTEL-bussit lähtevät, sijaitsee keskustan ulkopuolella ja sinne hankkiutuminen ja oikean bussin löytäminen on jo oma numeronsa. Matkatoimistolta ostettu kuljetus ei maksa juuri julkisia enempää, lähtee keskustasta ja kuljetukset on ajoitettu suoraan laivojen lähtöaikoihin = helppoa ja vaivatonta.

Niin suosittu saariryhmä kuin Sporadit onkin, ei kuljetuksia niille järjestä kuin muutama matkatoimisto Ateenassa.

Kreikassa matkatoimistot saattavat usein olla nuhjuisen näköisiä

Alkyon Travel

Vanhin ja tunnetuin näistä on Alkyon Travel, ja tätä toimistoa käytin itsekin kun matkasin Sporadeille. Alkyonin toimisto sijaitsee Kanigos-aukiolla puolen kilometrin päässä Omonia-aukiolta. Pakettiin kuuluu laivalippu sekä kuljetus, ja bussi lähtee aivan toimiston ulkopuolelta.

Liput ostetaan suoraan Alkyonin toimistosta, ja tiedusteluja hinnoista ja aikatauluista voi tehdä sähköpostitse. Yhteystiedot löydät täältä. Laivalipun voi vostaa myös netin varausohjelman kautta mutta bussikuljetusta ei.

Muita Sporadien bussi- & laivapaketteja järjestäviä matkatoimistoja ovat:

Jeta Tours

Majestic Travel

Majestic Travel sijaitsee Plakan alueella osoitteessa Kidathineon 3

Näitä en ole itse käyttänyt mutta niiden etu Alkyoniin verrattuna on vielä keskeisempi sijainti; bussikuljetus lähtee aivan "turisti-Ateenan" sydämestä. Jos majoitut lähempänä Syntagma-aukiota, nämä toimistot ovat sinua lähempänä. Jos taas sijaintisi on lähempänä Omoniaa, on Alkyon järkevämpi valinta.

Majestic Travel toimii agenttina Jeta Toursille eli Majesticin kautta varaat samat kuljetukset kuin Jetalta, mutta siinä missä Jeta erikoistuu vain bussi/laivapaketteihin, on Majestic täyden palvelun matkatoimisto jonka kautta voi varata ihan kaiken laivalipuista hotelleihin, laivoihin ja sightseeing-retkiin. Vain kaukoliikenteen bussilippuja sieltä ei saa, niitä myyvät ainoastaan KTELin (kreikkalaisten bussiyhtiöiden katto-organisaatio) omat toimistot ja kioskit.

Zakynthoksen satama

JOONIA

Joonian suostuille saarille menee Suomestakin paljon charter-lentoja jopa pitkälle lokakuuhun, mutta jos saarille mielii päästä laivalla Kreikasta käsin, on ensin hypättävä bussiin. Itse asiassa samainen bussi vie sinut ihan perille saakka kohdesaarellakin; bussi lastataan laivan kyytiin ja se jatkaa satamasta vielä saaren päätepysäkille. Tämä on kätevää kun esimerkiksi matkalaukkua ei tarvitse itse raahata laivaan vaan se kulkee koko matkan bussin kyydissä.

Joonian saariin kuuluvat Zakynthos, Kefalonia, Ithaka, Lefkada (Lefkas), Paxos (tai Paxi, kreikkalaisten käyttämä monikkomuotoinen nimi joka kattaa myös viereisen Antipaxoksen saaren) ja Korfu. Kaikille näille paitsi Ithakaan ja Paxille pääsee suoraan bussilla. Ithakaan mennään joko Kefalonian tai mantereen Astakoksen tai Patran kautta, Paxille Igoumenitsan tai Pargan kautta.

KTEL Attican toimiston sijainti

Bussikuljetuksen sisältäviä lippuja Joonian saarille ei voi ostaa laivalipputoimistoista vaan ne saa ainoastaan KTELin toimistosta - ja Ateenan keskustassa yhdestä ainoasta sellaisesta. Pikkuinen toimisto sijaitsee osoitteessa Sokratou 59 lähellä Omonia-aukiota. Sinne ei ole ihan helppo löytää ja alue on kaikkea muuta kuin kutsuvan näköinen. Ihan uskomatonta että Attikan KTEL-ryhmän päätoimisto voi olla näin piskuinen ja sijainti tällaisella epämääräisellä kadulla - toimisto on niin hyvin "maastoutunut" että ohi kulkee helposti tajuamatta ohittavansa bussilippumyymälää.

Edit 2023 - KTELin toimisto on muuttanut, ja löytyy nykyään osoitteesta Patission 68 & Kotsika 2. Tarkista viimeisin sijainti KTEL Attican sivuilta.

KUINKA LÖYTÄÄ KTELin TOIMISTO

Jotta muut eivät joutuisi harhailemaan kuten minä ensimmäisillä kerroilla, tässä kuvallinen ohje toimiston paikantamiseen.

(Edit 2023. Toimisto ei enää ole tässä sijainnissa.)

1. Omonia-aukiolta suuntaa kohti Athens Tiare -hotellia ja sen vierestä lähtevää Panagi Tsaldari -katua. Kreikassa kun ollaan, tälläkin kadulla on kaksi nimeä ja katu tunnetaan myös Pireos-nimellä. (Kreikassa monilla isoilla pääväylillä on kaksi nimeä.) Kadun reunassa lukee Omonian kohdalla kuitenkin Tsaldari.

2. Kävele Tsaldaria/Pireosta Athens Tiare -hotellin puolelta yksi kortteli, kunnes tulet risteykseen jonka näet kuvassa. Se on Sokratou-kadun risteys, mutta kadun nimeä ei näy tässä kohtaa katua. Käänny risteyksessä oikealle.

3. Kävelet nyt tämän näköistä katua eli Sokratousta. Alue ei tosiaan ole kivan näköinen, mutta täällä on ainakin päiväsaikaan ihan turvallista.

(Omonian sivukadut eivät ole suositeltavin alue liikkua pimeällä.)

4. KTELin toimisto sijaitsee numerossa 59 ja näyttää tältä.

Ulkopuolella ei lue KTEL vaan kreikaksi "εκδοτηρια υπεραστικων λεωφορειων" eli kaukoliikenteen bussien lippumyymälä. Kun ensimmäisen kerran kävin toimistolla vuosia sitten, sen ulkopuolella ei ollut edes tämännäköistä kylttiä eikä ylipäänsä mitään tekstiä (!). Jouduin tunnistamaan toimiston pelkästään numeron 59 perusteella, joka onneksi lukee selkeästi rakennuksen seinässä. Menin ovesta sisään ja kysyin "Onko tämä KTELin toimisto", ja vasta sitten vahvistui että kyllä se oli.

Jos olosi on yhä epävarma, tsekkaa seisotko HAMZA Travels & Tours -toimiston kohdalla. Se sijaitsee ihan KTEL-toimistoa vastapäätä kadun toisella puolella ja sitä voi myös käyttää maamerkkinä. Tietysti Ateenan kaltaisessa vilkkaasti elävässä suurkaupungissa ei ole varmaa onko Hamza enää olemassa parin vuoden kuluttua tämän oppaan kirjoituksesta... KTEL-toimisto kuitenkin on sijainnut Sokratou-kadun osoitteessaan jo monet vuodet. 

Keväällä 2018 KTEL-toimiston aukioloajat olivat nämä: arkisin (ma-pe) 7.00-17.15 ja lauantaisin 7.30-15.30. Suljettu sunnuntaisin.

Tästä toimistosta voit ostaa liput kaikkiin kaukoliikenteen busseihin. Eli jos olet esimerkiksi suuntaamassa Paxokselle, ostat täältä bussilipun Igoumenitsan satamaan. Perillä Igoumenitsassa ostat erikseen laivalipun Paxokselle vievään laivaan.

.

KAUKOLIIKENTEEN BUSSIASEMAT

KIFISSOKSEN ASEMA (KTEL Kifisou)

Täältä lähtevät kaikki Joonian saarten bussit. Suuri asema vaikuttaa etenkin pohjoismaalaiseen järjestykseen tottuneelle melkein yhtä sekavalta kuin Pireus, mutta katossa roikkuvat kohdekyltit auttavat onneksi orientoitumisessa. Etsi katseellasi kyltti jossa lukee saaresi nimi.

Lipun bussiin voi ostaa myös asemalta lähdön yhteydessä, mutta itse pidän varmempana ostaa lipun etukäteen sillä bussit ovat usein täysiä.

Pääset Kifissokselle bussilla numero 051

Pääset Kifissoksen asemalle X93-bussilla Ateenan lentokentältä tai Ateenan keskustasta 051-bussilla.

051:n pysäkki sijaitsee muutaman minuutin kävelymatkan päässä KTELin toimistosta Zinonos- ja Menandrou-katujen kulmassa (kartta yllä). Kifissos on bussin päätepysäkki joten et voi eksyä tai jäädä väärällä pysäkillä.

Huom! Kaikki julkisen liikenteen liput tulee Ateenassa ostaa kioskeista tai automaateista, kuskit eivät myy lippuja.

LIOSIONIN ASEMA (KTEL Liosiou)

Täältä lähtevät bussit useimpiin Attikan alueen kaupunkeihin kuten Agios Konstantinokseen (Sporadien lähtösatama). KTELin toimistosta saat tietää kummalta asemalta bussisi lähtee.

Pääset Liosionin asemalle X93-bussilla Ateenan lentokentältä. Jos suuntaat Liosioniin keskustasta, on taksi melkein suositeltavin kulkuneuvo. Toinen vaihtoehto on ottaa vihreän linjan metro Kato Patissian asemalle ja kävellä siitä asemalle jonka osoite on Liosion 260.

Kuva on Kefaloniasta (minulla ei ole kuvaa Rafinasta)

RAFINA

Rafinan satama on aavistuksen nopeampi ja Pireusta rauhallisempi vaihtoehto päästä pohjoisille Kykladeille, ja tämä vaihtoehto kannattaa tsekata etenkin jos on lähdössä saarille suoraan Ateenan lentokentältä. Rafinaan pääsee lentokentältä 30-45 minuutissa, tosin busseja kulkee (2018 aikataulun mukaan) harvemmin kuin kerran tunnissa. Aikataulut näkee täältä.

Näin ollen kannattaa punnita, onko Pireus sittenkin oman sijainnin kannalta helpompi.

Saaret joille pääset Rafinasta:  Andros, Tinos, Ios, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini, Folegandros, Sikinos ja Evia. Kerran päivässä kulkee myös yhteys Iraklioon Kreetalle (kesä 2018).

Matka-aika Rafinasta esimerkiksi Naxokselle on nopeimmillaan kolme tuntia, ja Santorinille 4 h 45 min, kun samat matkat Pireuksesta ovat 3,5 ja 5 tuntia. Ihan hurjasti ei siis lopulta aikaa voita Rafinan paateilla, vaan Rafinan etu on sen inhimllisempi koko Pireukseen verrattuna, jotkut kokevat sen miellyttävämpänä lähtösatamana.

Ateenan keskustasta Rafinaan: katso bussipysäkin tiedot Lavrion kohdalta, bussit lähtevät samalta pysäkiltä.

Goutos Lines on yksi Lavrion ja Kean väliä liikennöivistä laivayhtiöistä. Auringonlasku matkalla Kea'lle.

LAVRIO

Lavrio on ainoa Attikan satama josta pääsee Kean saarelle. Lisäksi Lavriosta pääsee pohjoisille ja läntisille Kykladeille ja muutama yhteys linkittää Kean myös Koillis-Egean kaukaisempiin saariin sekä Kavalan satamaan Pohjois-Kreikan Makedoniassa.

Saaret joille pääset Lavriosta (tilanne kesä 2018, ajankohtaiset yhteydet näet Openseas-sivulta): Kea, Andros, Kythnos, Syros, Tinos, Ios, Milos, Kimolos, Naxos, Paros, Folegandros, Sikinos, Chios, Agios Efsratios, Limnos ja mantereella Kavala.

Matka-aika esimerkiksi Naxokselle ja Parokselle on Lavriosta paljon pidempi kuin Pireuksesta. Saarihyppelijälle Lavrio tulee siis ajankohtaiseksi lähinnä silloin kun suuntana on Kea tai Kythnos, tai haluat päästä nopeammin Koillis-Egean saarille.

KUINKA PÄÄSEN LAVRIOON?

KTELin oranssit bussit sekä Lavrioon että Rafinaan lähtevät Mavromateon-"terminaalista" Pedion Areos -puiston kupeesta, Mavromateon-kadulta.

Pysäkkiä kutsutaan nimellä "station" tai "terminal", mutta ei kannata hämmentyä kun paikalla ei ole mitään bussiaseman näköistä rakennetta: kyseessä on vain kadunvarsi jolla on paljon bussipysäkkejä. Pysäkeillä ei ole järjestelmällisen selkeitä linjatunnisteita ja mielestäni Mavromateon on (tuttuun kreikkalaiseen tyyliin) hieman sekava alue, mutta kysymällä varmistat että löydät oikeaan bussiin. Ainakin KTELin oranssit lippupömpelit on sentään helppo tunnistaa :)

Mavromateon-kadun pysäkit

Busseja kulkee 30-60 minuutin välein ja matka-aika Lavrioon on noin 1 h 40 minuuttia. Lippu on halpa (vuonna 2016 se maksoi 5€) ja ostetaan kioskista ennen bussiin nousemista.

Aikataulut löydät täältä: Lavrioon / Rafinaan. Lavrion bussi menee myös Markopoulon lentokentän kautta, eli bussiin voi hypätä myös lentokentältä.

Mavromateonin pysäkki ei sijaitse ihan ydinkeskustassa ja sinne on Omonia-aukiolta matkaa runsas kilometri. Kävele Patission / 28 Oktovriou -katua ohi Arkeologisen museon ja käänny isossa Leof. Alexandras -kadun risteyksessä oikealle. Suuntaa kohti etuoikealla näkyvää puistoa, puiston viertä kulkeva katu on Mavromateon.

 

*

Toivottavasti oppaastani on hyötyä omatoimista Kreikan saarihyppelyä suunnitteleville :) Jos herää kysymyksiä pyrin auttamaan parhaani mukaan :)

Pireuksen satamaoppaan löydät täältä.

Kreikan saarioppaani löydät täältä.

Yleisiä vinkkejäni Kreikan saarten omatoimimatkailuun löydät täältä.

Ihania reissuja kaikille <3

 

14 comments on “Kreikan saarille: satamaopas osa 2”

 1. Kerrassaan mainio, selkeä ja havainnollinen opas tästä saarihyppelyn näkökulmasta hieman tuntemattomammasta osasta Kreikan saaristoa ja rannikon satamia 👍
  Sannille suurkiitokset taas kerran tästä erinomaisen informatiivisesta tietopaketista! 😊

  Lämpimät (ilma 34, merivesi 25 C) hyvän mielen terveiset aurinkoiselta Lerokselta,
  Jukka

  Vastaa

  0
 2. Hyvä Sanni, hieno opas todella.
  Eilen juuri Mavromatteon 25: n edestä , kouluni portilta lähdin bussilla Rafinaan.

  Vastaa

  0
 3. Kiitos ohjeista! En ole lähiaikoina lähdössä kreikan suunnalle, mutta huomasin erään paikallisen nettikaupan mainostavan tilaustoimituksia turisteille minne tahansa Kreikan osoitteeseen. Jos olisin lähdössä, tilaisin ehdottomasti Korresit ja Apivitat hotellille odottamaan :) Ilmainen toimitus yli 39€ ostoista..
  Kätevää, ei tarvitse heti lähteä apteekkia etsimään :)

  Vastaa

  0
  1. mutta huomasin erään paikallisen nettikaupan mainostavan tilaustoimituksia turisteille minne tahansa Kreikan osoitteeseen

   Tämähän on kätevä palvelu :) Etenkin jos on menossa jonnekin hyvin syrjäiselle saarelle jossa ei ole odotettavissa vilkasta kaupallista keskustaa (tai jos tykkää nettishoppailusta :D). Muuten Apivitaa ja Korresia saa yleisesti lähes joka kadun kulmasta Kreikassa, Kreikka on niin apteekki-tiheä maa :)

   Vastaa

   0
 4. Moi! Osaatko neuvoa, onko lauttalippujen hinnoissa mitään eroa mistä matkatoimistosta ne ostaa, tai ostaako paikan päältä vai netistä? Yritän aina kikkailla lomallani mahd. edulliset siirtymiset, siksi kysyn :) sunnuntaina suuntana Kreikka ja Sifnos <3

  Vastaa

  0
  1. Moi Kata! Paikan päältä Kreikassa ostaessa liput maksavat kaikissa toimistoissa saman verran, mutta talouskriisin myötä jotkut (tosin toistaiseksi vielä hyvin harvat) toimistot ovat lisänneet päälle oman palvelumaksunsa, joka voi olla muutamasta eurosta viiteen euroon. Kannattaa ostaessa kysyä periikö toimisto tällaisen palvelumaksun. Viime kevään reissulla törmäsin ensimmäistä kertaa pariin tällaiseen toimistoon.

   Netistä ostaessa päälle tulee yleensä jonkinlainen toimituskulu, etenkin jos tilaat liput ulkomaiseen osoitteeseen. En ole itse koskaan ostanut lippuja netistä niin en tiedä tarkalleen missä summissa toimitusmaksut liikkuvat, mutta joskus muinoin, kun tein testitilauksen (eli klikkasin liput ostoskoriin mutta en tehnyt tilausta loppun) oli toimituskulu siinä verkkokaupassa muistaakseni jotain 15 euron luokkaa. Tuolloin lippua ei pystynyt saamaan sähköpostitse vaan se piti joko noutaa Kreikassa jostain X-toimistosta, tai se lähetettiin Suomeen kotiosoitteeseen. Tilanne on voinut ehtiä muuttua ja ehkä nykyään liput saa jo kätevästi tulostettua :)

   Edullisimmin siis Kreikasta paikan päältä :)

   Vastaa

   0
 5. Hei, kommentti tulee hieman myöhässä, mutta ehkä siitä vielä on apua:
  Tänä keväänä ostin laivalippuja sekä Blue Starin, että Dodekanisos Seaways'in laivoille neljän hengen perheellemme hyvissä ajoin ennen matkaamme Danaen nettisivujen kautta. Ainakaan meidän tapauksessamme ei toimituskuluja tullut lippujen hinnan päälle, kun toimitustavaksi valitsi noudon laivayhtiön 'Port Agent'ilta.
  Näitä agentteja lienee kaikilla vähänkään isommilla saarilla, joihin laivat liikennöivät ja sain niistä listan jo etukäteen sähköpostitse kun pyysin meilitse Danaelta.
  Esim Leroksella sama agentti edusti kumpaakin laivayhtiötä ja lippujen tulostus ei montaa minuuttia vienyt, kun esitin ensin nettivahvistuksesta kotona tulostamani printin. Mitään palvelumaksuja ei myöskään peritty ja ystävällisen agentin hymy saatiin kaupanpäälle :)

  Vastaa

  0
 6. Islanti on itsenäinen yksikielinen valtio, jossa tuo yksi kieli on islanti. Sen sijaan Ahvenanmaa ei ole itsenäinen valtio vaan vain yksi maakunta kaksikielisessä maassa. Oma kotikaupunkini Jyväskylä ei ole kaksikielinen vaan yksikielinen suomenkielinen kaupunki, ja kuitenkin Jyväskylän peruskouluista ainakin yhdessä on ruotsinkielisiä luokkia.

  Ja mitä siihen tulee, että palvelua ei muka Ahvenanmaalla voisi suomeksi vaatia, huomautan, että sekä Suomen perustuslain että Ahvenanmaan itsehallintolain nojalla suomenkielisellä on täysin vastaavanlainen oikeus käyttää omassa asiassaan Ahvenanmaan viranomaisessa suomen kieltä kuin ruotsinkielisellä on oikeus käyttää omaa kieltään Manner-Suomen alueella

  Vastaa

  0
 7. Mitä ihmettä ahvenanmaalaiset sillä luulevat saavuttavansa, että pizzerian ovesta poistetaan suomenkielinen teksti, joka on ruotsinkielisen ALAPUOLELLA, kielletään suomenkielisten laulujen laulaminen päiväkodissa, kielletään suomenkielinen evankelis-luterilaisen kirkon toiminta ja pudotetaan pommeja suomenkielisten postilaatikoihin? MITÄ OOLANTILAINEN HYÖTYY TÄSTÄ TOIMINNASTAAN?

  Vastaa

  0
  1. Heippa Jaakko Leinonen,

   Tämä kommentti taisi tulla väärään postaukseen. Ei taida liittyä Kreikan satamiin.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)