Monelle tuttujen ihonhoidon aktiiviaineiden kuten AHA- ja BHA-happojen ja C-vitamiinituotteiden optimaalinen käyttö on ihan oma taiteenlajinsa.
Yksi Korea-vierailuni kiinnostavimpia ja inspiroivimpia lieveilmiöitä liittyy kosmetiikan ainesosiin, ja tähän pohjautuu tämänkin päiväinen kirjoitukseni. Asialla ei sinänsä ole mitään tekemistä nimenomaan Korean kanssa, mutta silta rakentuu korealaisesta kosmetiikasta bloggaavien K-Beauty-harrastajien äärimmäisen syvälliseen kiinnostukseen kosmetiikan raaka-aineita kohtaan.
Blogeista kuten Snow White and The Asian Pear, Skin And Tonics ja Fifty Shades of Snail olen ahminut vajaassa kuukaudessa enemmän tieteellisin tutkimuksin taustoitettua kosmetiikkatietoa kuin parin viime vuoden aikana yhteensä. :)
Joku on varmaan joskus kuullut ihanteellisen pH-arvon merkityksestä AHA- ja BHA -tuotteiden sekä C-vitamiiniseerumeiden toiminnalle, ja osa kenties on myös tietoinen pitoisuuksista, joilla nämä ainesosat ovat tehokkaimmillaan.
Kuka viittaa? :)
Mitä tarkoitetaan ”tehokkuudella”?
AHA- ja BHA-happojen kohdalla sillä tarkoitetaan pitoisuutta, jolla hapot kuorivat ihoa kemiallisesti. C-vitamiinin kohdalla se tarkoittaa vahvuutta, jolla c-vitamiini kirkastaa ihoa ja häivyttää pigmenttiläiskiä.
Kuorivalla pitoisuudella AHA- ja BHA-hapot vaikuttavat ihon pintaan ja rakenteeseen ihohuokosia puhdistaen ja supistaen, ihon sävyä tasoittaen ja kirkastaen, aknea ja epäpuhtauksia vähentäen ja ikääntymisen merkkejä kuten juonteita ja pigmenttiläiskiä häivyttäen.
Alemmilla pitoisuuksilla vaikutukset vaihtelevat kosteuttavuudesta (AHA) ja antioksidanttisuudesta (C-vitamiini) tuotteen säilyvyyteen (salisyylihappo).
Kun halutaan hapoilta kuorivaa ja kirkastavaa tehoa, on oikea pitoisuus ja pH ratkaisevaa. Uskottavat, oikeasti tehokkaita tuotteita valmistavat brändit ilmoittavat tuotteessaan aina pitoisuuden ja usein myös pH:n. Jos pitoisuutta ei ole mainittu, voi olettaa, ettei se todennäköisesti ole optimaalisen tehon rajoissa.
Pieni pikakurssi:
AHA –hapot: tehokas pitoisuus 5-8% , pH-alue 3-4,5
BHA –hapot: tehokas pitoisuus salisyylihappo 1-2 %, betaiinisalisylaatti 4%, pH-alue 3-4
C-vitamiini: L-askorbiinihappo (tutkituin ja tehokkaimpana pidetty kosmetiikassa käytetty C-vitamiinin muoto) tehokas pitoisuus 10-20%, pH-alue 3-3,5
Markkinoilla on myös tuotteita näitä korkeammilla pitoisuuksilla, mutta yllä mainitut ovat yleisiä viitearvoja joihin törmää useimmissa lähteissä.
Minulle nämä seikat olivat tuttuja entuudestaan, mutta kaikkein suurimman potentiaalin tuotteiltaan haluavat ihonhoidon hifistelijät ovat vieneet homman vielä paljon yksityiskohtaisemmalle tasolle ja optimoineet rutiinissa kaiken.
Kuulkaapa tätä:
1 Ihon pH:n optimointi
Jotta hapot pääsevät vaikuttamaan kaikkein parhaiten, ei riitä että itse tuotteen pH on oikea. Myös ihon pH:n on oltava niin lähellä optimiarvoa kuin mahdollista. Koska iho jää pesun jäljiltä yleensä jonnekin pH 5-7:n maastoon, riippuen käytetystä puhdistusaineesta (tai jopa emäksiseksi, jos on käytetty emäksistä putsaria), on joko odotettava 15-20 minuuttia jotta pH laskee itsestään, tai käytettävä pH:ta laskevaa kasvovettä, josta olikin puhetta taannoisessa pH-postauksessani.
Mutta – tehtävään ei sovikaan mikä tahansa happaman pH:n kasvovesi. Parhaan tuloksen saamiseksi on valittava kasvovesi, joka ei ole hoitava ja kosteuttava vaan formuloitu pelkästään pH:n tasapainottamiseen. Miksi? Kosteuttavat kasvovedet jättävät iholle hoitavia ainesosia, ja nämä puolestaan heikentävät happojen vaikutusta. AHA:n ja BHA:n tulisi päästä imeytymään iholle mahdollisimman esteettä.
Happohifistelijöiden suosikeihin pH:n tasapainotuksessa kuuluu mm. Mizonin AHA & BHA Daily Clean Toner.
2 Vaikutusajan optimointi
AHA- ja BHA-hapot sekä C-vitamiinin muodoista L-askorbiinihappo vaativat 15-20 minuutin vaikutus- ja imeytymisajan - yksinään. Tämä tarkoittaa sitä, että iholle ei levitetä mitään muita tuotteita heti näiden tuotteiden perään.
Käytännön esimerkki: kun käytin Paula’s Choicen Resist-sarjan AHA-seerumia ja AHA-hoitovettä, tein "väärin" levittäessäni niiden päälle kosteusvoiteen heti niiden imeydyttyä. Päälle levitetty tuote muuttaa ihon pH:ta ja pahimmillaan pilaa ja katkaisee hapon vaikutuksen. 20 minuutin kuluttua happo on taikansa tehnyt ja nyt voi jatkaa seuraavilla tuotteilla :)
3 Vaikutusolosuhteiden optimointi
Tämä oli ehkä mielettömin huomio enkä usko että kukaan tavallinen C-vitamiiniseerumin ostanut kuluttaja tulisi ikinä, koskaan tätä ajatelleeksi, puhumattakaan toteuttaneeksi! :D
Koska C-vitamiini hapettuu nopeasti päästessään kontaktiin valon ja hapen kanssa, tulisi C-vitamiinituotteen vaikutuksen ajan mielellään välttää kirkkaassa valossa oleilua, esimerkiksi aurinkoisen ikkunan äärellä hengailua. Hapen vaikutusta ei tietenkään voi estää, mutta hartain hifistelijä vetäytyy C-vitamiiniseerumeineen 20 minuutiksi pimeään huoneeseen…!
4 Tuotteiden järjestyksen optimointi
Jos käytössä on samanaikaisesti sekä AHA-, BHA- että C-vitamiinituotteita, on niiden järjestys pH-arvon mukainen.
Ensin iholle laitetaan alhaisimman pH-ympäristön vaativa tuote eli L-askorbiinihappo. L-askorbiinihappo, C-vitamiineista tehokkaimpana pidetty, toimii parhaiten alle 3,5 pH-alueella. (Jos C-vitamiiniseerumissasi on joku muu C-vitamiinin muoto kuten magnesium ascorbyl phosphate, pH-sääntö ei päde ja tuotteen voi laittaa AHA:n ja BHA:n jälkeen.)
Seuraavaksi laitettaisiin BHA-tuote, tietysti odottaen välissä 20 minuuttia.
AHA- ja BHA-hapot toimivat käytännössä samalla pH-alueella, mutta BHA:n etusijaa perustellaan sillä, että BHA:n ollessa rasvaliukoinen, se on mielekästä laittaa ennen vesiliukoisia aineita. Kun BHA on "raivannut tilaa" liuottelemalla huokosiin kertyneitä talikönttejä, pääsevät AHA-hapot ja muut aineet imeytymään ja vaikuttamaan paremmin.
Harva käyttää yhtä aikaa kaikkia kolmea, mutta jos käyttäisi, järjestys olisi tämä.
Eikö ole aika mielenkiintoista?
AHA, BHA – ja C-vitamiinituotteet ovat yleisiä ja suosittuja, mutta en ole nähnyt yhdenkään tuotteen pakkauksessa ohjeita liittyen iho pH:n tasapainotukseen tai tuotteiden vaikutusaikaan. Yleensä tuotteissa lukee vain ”levitä puhtaalle iholle, anna imeytyä, ja jatka normaalin ihonhoitorutiinisi mukaisilla tuotteilla”.
Syy tähän on arvatenkin se, että valmistajat tietävät, ettei keskivertokuluttaja jaksa noudattaa tällaisia ohjeita. Vaikka kosmetiikkafriikit ja ihonhoitoon erityisellä tavoitteellisuudella suhtautuvat käyttävät mielellään aikaa tarkkojen ohjeiden noudattamiseen, massakuluttaja ei, eikä ihonhoidosta voi tehdä heille liian monimutkaista. Siksi näistä ei varmaan puhuta yleisemmin.
Lisäksi riittävän pitoisuuden sisältävät happotuotteet kuitenkin toimivat jollain tavalla ja niistä on usein jotain hyötyä, vaikka kaikkia tekijöitä ei optimoisikaan.
Itsekin huomasin AHA-happojen positiiviset vaikutukset vaikka en suorittanutkaan pH-toimenpiteitä enkä huomioinut vaikutusaikoja. Ja misterin parranajonjälkeiset näppylät ja ihoärsytys hävisivät hänen alettuaan käyttää BHA-vettä, eikä hän taatusti ole tasapainotellut hipiäänsä pesun jälkeen yhtään millään :D
Mutta kuluttaja, joka ei esimerkiksi ole tietoinen tehokkuuteen vaadittavista pitoisuuksista, saattaa pettyä paljon lupaaviin happotuotteisiinsa ja kuvitella, etteivät hapot ylipäänsä toimikaan, vaikka syynä voi olla vain liian alhainen pitoisuus. Tietoisuus happojen vaikutuksiin liittyvistä tekijöistä voi olla ratkaisevassa asemassa oikeasti tehokasta tuotetta hakiessa. Pullonkylkitekstien lupaukset eivät lopulta sano mitään, jos ne eivät selkeästi ilmaise myös käytettyä pitoisuutta.
Kuriositeetti: happoteknologiaan pohjautuvat tuotteet ja kemiallinen kuorinta eivät ole perinteisesti kuuluneet aasialaiseen ihonhoitoon, vaan ovat tulleet Koreaan lännestä - kerrankin jotain myös näin päin. :)
Jaksaisiko joku teistä lähteä hiomaan ihonhoitorutiiniaan tähän tapaan? Kuinka moni käyttää AHA-, BHA- tai C-vitamiinituotteita?
Muistilista:
52 comments on “Kosmetiikkahifistelyä: kuinka optimoida AHA- ja BHA-happojen vaikutukset”
Moikka Sanni,
Auta!!! En löydä AHA ja BHA tuotteita luonnonkosmetiikasta (paitsi madaran PEEL ja siitäkin lukee vain huonoja arvioita), tuleeko mieleen yhtään?
Ei tule mieleen kuin Supermoodin Youth Glo Luxury Peel, se on kyllä tymäkkää tavaraa..! Pakkauksessa ei mainita AHA-happojen pitoisuutta mutta vaikutuksen perusteella veikkaan että se on yli 10%.
Olen ihmetellyt miksi luonnonkosmetiikassa ei juurikaan näe AHA/BHA-tuotteita, AHA- ja BHA-happoja kun kuitenkin voi valmistaa luonnon raaka-aineista. Salisyylihappoa kyllä näkee esim. joissain Mádaran tuotteissa, mutta vain säilöntäaineen ominaisuudessa. Täytyy tämäkin lisätä "Kysy kemistiltä" -listalle.
Estelle & Thildin tuotteissa näkee polyhydroksihappoa eli PHA:ta, mutta senkin pitoisuus lienee kaukana kuorivasta, sillä pakkaus- ja markkinointitekstit eivät nosta sitä esiin lainkaan.
kiitos vastauksesta! <3
Ah, hifistelyä <3_<3 (tämä on muka se sydänsilmähymiö).
Nyt joudut kyllä vähän vääntämään rautalangasta, kun kirjoitit ”levitä puhtaalle iholle, anna imeytyä, ja jatka normaalin ihonhoitorutiinisi mukaisilla tuotteilla”. Kun puhutaan nyt kuorinnasta, niin onko tarkoitus tässä välissä pestä kasvot ja sitten jatkaa normaalilla rutiinilla? Vai oikeasti niin, että kuorinta jää naamalle ja sitten kosteusvoiteet vaan lätkitään päälle? Anteeksi varmasti typerä kysymys :D
Kreikkapostaukset olivat jälleen ihanaa luettavaa, kiitos niistä! ^_^
Riippuu kuorinnasta, mutta useimmat happokuorinnat jätetään iholle (ovat koostumukseltaan seerumin tai hoitoveden kaltaisia ja imeytyvät kokonaan). Toisten, kuten Paula's Choice 10% AHA Weekly Treatmentin, ohjeissa lukee, että tuotteen voi joko huuhtoa pois tai jättää iholle. Eli kyllä, kun happokuorinta on vaikuttanut iholla aikansa, sitä ei useimmissa tapauksissa huuhdota pois vaan päälle "lätkitään" kosteusvoiteet :D Itse teen näin. (Eilen illalla kyllä nukahdin ennenkuin AHA oli ehtinyt vaikuttaa 20 minuuttiaan, hahah... myöhäisen odotusajan varjopuolia :D)
Tosihifistelijät pyyhkäisevät happokuorinnan ja kosteusvoiteen välissä ihon vielä jollain kasvovedellä koska kokevat, että saavat näin poistettua iholta happojen irroittelemia möhniä ja kokevat mukavammaksi levittää kosteusvoide irronneista ihosoluista puhdistetulle iholle ^_^
Kaikkea uutta taas oppii! Aika hurjalta tuntuisi jättää "hapot naamalle" ;). Itse olen käyttänyt vain Madaran PEEL naamiota. Piti oikein käydä katsomassa, että olenko käyttänyt sitä väärin. Käyttöohjeiden mukaan se kuitenkin tulee pestä, joten onneksi siis olen ymmärtänyt kyseisen tuotteen funktion oikein :D
Joo, naamiot on erikseen :) (...en tiedä miksi en ajatellut niitä lainkaan tuossa vastauksessani... :D Mielessä oli vain nuo seerumin ja veden tyyppiset joita olen itse eniten käyttänyt, vaikka olenhan noita AHA-naamioitakin kokeillut... :p ^_^)
Oi oli tosi paljon mielenkiintosta asiaa, kiitos paljon tästä tekstistä! Ite luin silmät pyöreenä ja menin heti tutkimaan omat putelit läpi ja rupesin miettimään miten päivitän rutiinini :D
:) :)
Mulla Madaran PEEL on ollut jo pari vuotta aivan luottotuote. Tarpeeksi tehokas, mutta ei liian tehokas. Myös Madaran DETOX on loistava ja sisältää muistaakseni BHA:ta. PC:n BHA-liuosta käytän täsmäiskuina hormoninäppyläalueelle. Mulla molemmat happotyypit ärsyttävät ihoa liian usein käytettynä, varsinkin BHA:ta en voisi mitenkään käyttää päivittäin. En ole siis törmännyt siihen että tehoja ei löytyisi ilman optimointia. Supermoodia en uskalla edes kokeilla.
Entäs retinolit? Oliko niilläkin joku optimi-pH tai yhteensopimattomuus jonkun toisen tehoaineen kanssa?
Minunkin mielestäni Mádaran Peel'issä on tehoja, vaikka se paljon miedompi onkin kuin esim. Supermood. Kaikkien iholle eivät tosi vahvat AHAt sovi niin on hyvä että on myös näitä miedompia, mutta kuitenkin pitoisuutensa puolesta tarpeeksi tehokkaita, vaihtoehtoja tarjolla :)
Mádaran Detoxissa ei ole BHA:ta, mutta siellä on pieni pitoisuus AHAa (maitohappoa) jota todennäköisesti on tuotteessa muista syistä kuin kuorivana ainesosana, kun sitä ei korosteta tuotteen pakkaustekstissä.
Hups, tämä jäi kommentoimatta. Retinolien (tai retinoidien, retinol on yksi niistä) pH:sta tai yhteensopivuudesta muiden aineiden kanssa en osaa sanoa, mutta yksi happoja tehokäyttävä bloggaaja kertoi jättäneensä retinoidikuurinsa ajaksi muut happotuotteet pois koska kaikkien yhteiskäyttö oli hänen iholleen liikaa ja seurauksena oli mm. katkeilleita pintaverisuonoa.
Happoja käytelty eri koostumuksilla ja kokoonpanoilla, mm. Paula's Choice ja MakeUpArtistsChoice, myös COSRXin BHa, joka on tosi mieto Paulahdukseen verrattuna..!
Tunnustan omistavan COSRXin tasapainottavan kasvoveden, ja käyttelen sitä epäsäännöllisen laiskasti..
Mutta tuohon Paulan happonesteeseen viitaten, heidän sivuillaan tietääkseni todetaan tuotteiden toimivan yhdessä, et siis mitenkään 'mitätöinyt' minkään tehoa kosteusvoiteella. (Kannattaa toki tarkastaa vielä ko. tuotteen käyttöohjeet verkkosivuilta, mutta en usko pidemmän odottelun olevan tarpeellista.)
Joo, no mut mulla ei ollut päälle laitettavaksi Resist-linjan voiteita... :P :D
Paulasta puheen ollen, kiinnostuin PC:n retinolituotteista (nyt kun mulla on mennyt anti-age heavy gear päälle :D), onko sinulla niistä sattumoisin kokemusta..?
Ei muutamaa näytettä enempää, en osaa valitettavasti kommentoida.
Ei vitsi miten mielenkiintoista! Kiitos! Oot huippu :)
Kiitos ^_^ Ja tämä tosiaan on älyttömän mielenkiintoista..!
Tosi mielenkiintoista! Tässä tuli vastauksia moneen asiaan mitä olen pienessä mielessäni pyöritellyt. En ole uskaltanut käyttää eri AHA ja BHA tuotteita samaan aikaan, jotenkin ajattelin että on liian tujua, mutta ilmeisesti tätä ei tarvitse jännittää.
Kivaa että tästä oli apua :)
Kannattaa tietysti aina seurata oman ihonsa reaktioita, kaikkien iho ei todennäköisesti kestä useampien happojen samanaikaista käyttöä - ainakaan korkeilla pitoisuuksilla.
Mulla on kehossa yhdellä alueella aknearpia eli semmoisia tummia kohtia. Ajattelin kokeilla vaalentaa niitä c-vitamiinin avulla. Mulla on puhdasta c-vitamiinijauhetta joka on siis ravintolisä. Olen jo pari kertaa sitä liuottanut veteen ja sivellyt pumpulilla iholle. Osaatko sanoa onkohan tästä mitään hyötyä? Ajattelin kokeilla myös sitruunamehua. Tuo puhdas c-vitamiini olisi sitruunamehua kätevämpää, koska se ei tahmaa eikä sitä tarvitse huuhdella pois. Tai ei itsellä ainakaan mitään oireita tullut vaikka jätin yön ajaksi.
Mun näkemys kaiken vuosien saatossa lukemani ja kuulemani perusteella on, että ei. Mm. täällä kerrotaan, miksi:
http://www.beautifulwithbrains.com/why-shouldnt-make-diy-vitamin-c-serum/
Sitruunamehusta luin juuri Snowhite And The Asian Pear -blogista. Cat kirjoittaa: "Let me interject a plea: never use lemon juice on your skin. Ever. I know that pinterest and Michelle Phan and a whole bunch of DIY beauty gurus out there espouse the use of lemon juice as an at-home beauty treatment all the time, but please don't do it. Don't believe me? Google "lemon juice chemical burn" and have a picture of a bunny nearby for a visual chaser, because you're going to be mentally scarred afterward." (Aika rajusti ilmaistu... ^_^)
Itselläni ei ole sitruunamehun käytöstä ihonhoidossa kokemuksia eikä liiemmin faktatietoakaan. Mutta maalaisjärki - ja näemmä osa Googlen lähteistäkin - sanoo, että puhdas, laimentamaton sitruunamehu on liian voimakasta iholle. En ehkä uskaltaisi käyttää.
Mä en huomannut omalla ihollani mitään eroa siihen, vartoonko tovin BHA-hapon levittämisen jälkeen vai levitänkö kosteusvoiteen happotuotteen imeydyttyä. Tai no, ainoa ero on se, että mun iho ehtii siinä 15-20 minuutin ajassa kuivumaan, joten mieluummin otan riskin ei-ihan-optimaalisesti toimivan hapon suhteen kuin kuivatan kasvojeni ihon. :D Tuntuu että ihoa ei saa enää kosteutettua yhtä hyvin, jos se on jo kertaalleen päässyt kuivumaan.
Mulla oli aiemmin Paulan BHA, mutta vastikään ostin kokeiluun COSRX:n vastaavan. Oon kyllä tykännyt COSRX:stä enemmän, se on kivempi levittää eikä haise yhtä hirveeltä kuin PC. :D
Samoja ajatuksia, ja pitäähän tuo viimeiseksi kirjoittamasi jossain määrin paikkansakin; täysin kuivunut ihon pinta ei enää ota rasvaisia tuotteita hyvin vastaan vaan täytyisi ihanteellisesti kosteuttaa uudestaan vesimäisillä tuotteilla ennen rasvan levitystä.
Tosi kiinnostavia tietoja. Muuten tuohon ekstra-hifistelykohtaan liittyen, ei kai keinovalo heikennä C-vitamiinipitoisen tuotteen tehoa??
Nuo Ahaat kiinnostaisi kyllä, mutta kuulostavat aika pelottavilta näin kausiluontoisesti herkkäihoisena.
Kyllä mikä tahansa valo hapettaa C-vitamiinia, mutta luonnonvalo varmaankin eniten kun kerran ikkunan äärellä hengailusta tehtiin erillinen huomio. Jos kotona oleilee normaalissa lampun valossa C-vitamiiniseerumi naamallaan, sillä tuskin on valtavasti merkitystä tuotteen vaikutuksen suhteen (valo-olosuhteiden optimointi on tosiaan vain superhifistelyä ;)), mutta mikäli C-vitamiinituotetta säilyttää kylpäärissä niin että se jatkuvasti altistuu kylppärin lampun valolle, tuote kyllä hapettuu purkin sisällä nopeammin ja menettää tehonsa. Hapettumisen näkee tuotteen kellertävästä väristä, se alkaa muuttua kellertäväksi hapettuessaan.
Jos hedelmähapot arveluttavat, valitse PHA-happo jolla on samat ominaisuudet mutta se on hellävaraisempi. Kurkkaa esim. Exuviancen tuotteet. Jostain syystä PHA-tuotteita on markkinoilla toooodella paljon vähemmän kuin AHA-tuotteita, joten vaihtoehdot ovat huomattavasti rajallisemmat. Liekö PHA sitten kalliimpi ja vaikeammin tuotettava ainesosa kuin AHA, en tiedä... Olen ihmetellyt kun PHA:ta mainostetaan niin fantastisena aineena ja hellävaraisena vaihtoehtona AHAlle, mutta sitten PHA-tuotteita ei kuitenkaan ole juuri minkään merkin valikoimassa...
Kyllä, tuosta PHA:sta ei juuri kuule, toisin kuin AHAsta ja BHAsta, joihin jokainen on jossakin mielessä törmännyt. Itse en ole tosiaan aiheeseen lainkaan tutustunut. Ja ehkä noissa pelottaa juuri se, että auringolle altistumista pitäisi välttää noiden käytön jälkeen ja kun minulla on tämä viiksettymistaipumus voimakasta nykyään näköjään aika minimaalisella aurinkoaltistumisellakin, niin pelottaa, että samalla kun yrittää hoitaa ongelmaa (eli pigmenttiläiskiä), tulisikin altistaneeksi itsensä uusien synnylle... Itse käyttäisin noita ehkä korkeintaan talviaikaan ja silloinkin vain yöllä.
Katselin posken korkeimman kohdan pigmenttiläiskää, ja huomaan sen nyt suurentuneen ja tummentuneen. Minulla siis nämä näyttävätä käyttäytyvän päinvastoin kuin sellaisilla, joilla pigmenttimuutokset talviaikaan himmenevät tai jopa häviävät. Ja olen uskollisesti käyttänyt nyt syksylläkin noiden kohtien päällä spf 50:n voidetta (nyt en näin syksyllä jaksa varulta laittaa ihan koko naamalle, koska olisi hieman turhaa). En oikein tiedä, auttaako tuokaan.
Muuten, olen ollut jossakin vaiheessa koukussa Ahaa-suklaapatukoihin, eivätkä ne kyllä pahalta maistu nykyäänkään. :)
Totta, ja pitää paikkansa - noissa hapoissa on se paradoksi että vaikka ne samalla tehokkaasti häivyttävät auringon aikaansaamia merkkejä iholla, ne myös altistavat uusien synnylle. Eli niiden hyöty on juuri aurinkovaurioiden hoidossa on vahvasti rippuvainen riittävän aurinkosuojan käytöstä. Ja vaikka käyttäisit happoja vain yöaikaan, silloinkin on suojattava kasvot päivällä UV-suojalla.
Hihih ^_^ ^_^ Harmi kun ne eivät auta pigmenttiläiskiin... :D
Voi kun auttaisivatkin. : )
Mutta vielä noista varsinaisista hapoista. Eli jos olisi vaikka sellainen tilanne teoreettisesti, että henkilö käyttää talviaikaan iholleen sopivaa AHA-tuotetta kuuriluonteisesti ja oleskelee sen jälkeen varalta vaikka viikon pimeässä tilassa käymättä ulkona, niin onko hänen ihonsa vielä seuraavanakin kesänä normaalia herkempi auringonvalolle kuin jos hän ei olisi koskaan käyttänyt happotuotteita?? Tämä minua pelottaa, eli jos käyttäisinkin happoja oikein (esim. vain yöllä ja talvella ja kasvoilla aina kovakertoiminen aurinkosuoja), niin onko happojen hyödyillä sellainen kaupantekijäinen, että iho pysyvästi ohenee tai on ainakin lievästi herkempi auringolle käyttöhetkestä eteenpäin aina?
Muuten sitten vielä sellainen tyhmä kysymys, että kummasta suunnasta luomiväri (jos puhutaan yksisävyisestä meikistä) kuuluu luomelle levittää ulko- vai sisänurkasta? Kun näin erään Dr. Hauschkan mainoksen, siinä kehotettiin lisäämän väri silmän ulkonurkasta käsin. Tämä tuntuu minusta aika luonnottomalta ja vaikealtakin, varsinkin vasemman silmän kohdalla, jossa luomi on ryppyisempi (ollut aina) ja siihen on hankala ollut aina levittää mitään tasaisesti - tämä koskee peiteainettakin. Toki värin laittaminen ulkonurkasta auttaa siihen, että väri on intensiteetiltään heikoin sisänurkassa, mikä minusta näyttää hyvältä ainakin yksisävyisessä silmäluomimeikissä, eli tummin kohtaa tulee ulkonurkkaan luontevasti.
Tähän en osaa vastata, luulen että vain ihotautilääkäri olisi tarpeeksi pätevä vastaamaan. Oma mutu-fiilikseni sanoisi, että ei, koska iho kuitenkin uusiutuu kokonaan noin kuukaudessa, joten jos ei käytä mitään happotuotteita kuukauteen, tuntuisi loogiselta, ettei iho sen jälkeen olisi tavallista herkempi auringolle. Mutta tosiaan, minulla ei ole pätevyyttää näissä asioissa, eikä varmaan kemisteilläkään. Dermatologien heiniä :)
Ei ole olemassa mitään "kuuluu"-sääntöjä :) Luomivärit tai mitkä vain meikit voi levittää kasvoilleen siitä suunnasta mikä tuntuu itselle luontevimmalta :) Itse esimerkiksi laitan aina sisänurkasta käsin koska olen tottunut siihen, mutta jollekin toiselle ulkonurkasta aloitus voi olla luontevampaa :)
No hyvä. Itse en saa millään kauniisti levitettyä, jos aloitan ulkonurkasta. Tuo oli sellainen ammattilaisen antama suositus, johon oli liitetty myös kuva nuolineen, mutta nyt en enää löydä sitä.
Tuosta happojen pitkän aikavälin vaikutuksesta pitäisi päästä kyllä kysymään ihotautilääkäriltä, on nimittäin niin kriittinen seikka koko käytön aloittamisen kannalta. Olisihan se kiva hoitaa vaikka näin talvella nuo läiskät mahdollisimman näkymättömiksi, mutta jos sen hinta on se, että saan vastaavia läikkiä tulevina kesinä entistä helpommin tai ainakin suuremmalla todennäköisyydellä, niin sitten valitsen status quon. Jos joskus pääset tuollaisen haastattelun tekemään, niin olisi huippua.
Tuli mieleen vähän kaukaa haettu esimerkki, mutta ovathan sitrushedelmätkin terveellisiä, mutta silti hammaslääkärit eivät suosittele niiden nauttimista päivittäin. Eli pätisikö sama sitten ihoonkin: happotuotteet hyviä harvakseltaan "nautittuina" (toki tiedostan, että hammas on aika lailla eri asia kuin iho, mutta noin niin kuin yleisessä mielessä). :)
Mä en osaa tähän ottaa kantaa :) On useita tahoja ja kosmetiikkamerkkejä, jotka suosittelevat happotuotteiden käyttöä eli kevyttä, kemiallista kuorintaa päivittäin. Osa on saanut tällaisesta ihonhoidosta merkittäviä hyötyjä iholleen. Toisten iholle se taas on varmasti liikaa. Luulen, että loppupeleissä kaikki on vain niin yksilöllistä ettei oikein mistään voi yleisesti sanoa että "kun teet näin niin se on hyväksi/huonoksi".
Voi kun tällaisesta aiheesta tehtäisiin pitkäkestoista tieteellistä tutkimusta. Katsottaisiin ihon lähtötilanteet ja olisi sitten vaikka kaksi verrokkiryhmää, joista toisessa kaikki käyttäisivät happotuotteita päivittäin ja toiset eivät. Myös uusien maksaläiskien ilmaantumista tarkasteltaisiin (kaikki koehenkilöt käyttäisivät yhtä tehokasta aurinkosuojaa).
Mä haaveilen tällaisista tutkimuksista vaikka kuinka monien aineiden kohdalla... Ihan paras olisi tehdä tutkimus identtisillä kaksosilla <3 Mutta ymmärrän, että maailmassa on hurjan paljon oikeasti tärkeämpiäkin tutkimuskohteita joihin varoja ohjataan.
Uskoisin, että tuohon löytyisi jopa rahoitusta. On varmasti tulevaisuuden juttu nuo hapot. Tulevat olemaan myös suuri bisnes jossakin vaiheessa, joten ainakin kosmetiikkatalot tulevat tutkimaan aihetta (vaikka ei välttämättä ihan kaksosilla).
Ei vaikuta aha tai bha noin viikon jälkeen enää tässä uv-herkkyydessä, saati kuukauden tai vuodenajan jälkeen.
Probleemi on se, että kuorinnat vievät pois tarkoituksellisesti ihon uloimman, kuolleen kerroksen ulointa osaa eli pintaa. Tämä kuolleiden ihosolujen ja ryönän kerros suojaa uv-valolta yhden tai kahden spf-tekijän verran. Siksi niissä varotetaan auringosta, koska iho voi palaa esim. viisitoista minuuttia aiemmin kuin ilman käyttöä tilanteessa.
Jos tavoite poistaa maksaläiskät, niin käytä vaan aamuin illoin kesälläkin ja päivisin uva- ja uvb-suojaa, koska hyperpigmentti, liika melaniini, kertyy tuohon ryönäkerrokseen ja saa maksaläiskät näyttämään isommilta ja tummemmilta.
Eli vaikutus on temppumainen, mutta toimiva ja täysin vaaraton ja jopa ihan terveyttä edistävä päivittäisessä käytössä. Ihonhoitoneuroottisuus tosin pitää kohdistaa aurinkosuojaan, sillä yhden päivänkin altistus kesällä voi aktivoida hyperpigmentaation riippumatta ahan tai bhan käytöstä.
Sit hoidollisesti käyttöön koktaili vaalentavia ainesosia eli ainesosia jotka säätelevät melaniinin tuotantoa (c-vitamiini, retinoli, lakritsijuri jne. joista blogissakin kirjoteltu).
Laitan kuitenkin mieleen tuon PHA:n. Ja C-vitamiini kunnon jämäkässä muodossa tekisi varmasti hyvää kenen tahansa kasvoille.
Vielä siitä luonnonkosmetiikan luomivärien pilaantumisesta. Nuuhkisin ja testaisin tuotteita kyllä, mutta kun haluamani sävyt ovat enää saatavilla vain verkkokaupasta, joten pitää miettiä, onko minun käyttömäärilläni (= vähäistä) järkevää ostaa suht. nopeasti ainakin päivämäärän mukaan vanhentuva tuote. Toisaalta sävy on sellainen, että se on vastustamattoman ihana, ja se on päivitetyssä sarjassa vaihdettu mielestäni paljon tunkkaisempaan sävyyn, eli tuota ihanaa ei välttämättä saa mistään...
Tällaista pohdintaa tämä on. : )
Kiitoksia tästä! Oon jo pidemmän aikaa miettinyt jonkun BHA-homman hankkimista ja nyt tuli sen verran hyvin selitettyä tekstiä, että pakko laittaa kohta tilaten!
Mulla tuli mieleen, että sopiskohan etikka tuohon kasvovedeksi ihon pH-arvoa laskemaan? Entäs kuinka usein esim. BHA-kuorintaa suositellaan käytettäväksi vai onko tämä ihan käyttäjäkohtainen juttu?
Joku aiempikin jo kyseli retinolista, ja mulla kanssa tuli se mieleen tän postauksen myötä! Olisi suuupermielenkiintosta jos tekisit niistäkin postauksen!
Pari vuotta sitten lueskelin siitä juttua ja tilasin iherbistä Retinol-A -voiteen, jota oli kehuttu (eli tämä: https://fi.iherb.com/pr/Life-Flo-Health-Retinol-A-1-Advanced-Revitalization-Cream-1-7-oz-50-ml/29793), selvästi ainakin tehokasta tavaraa oli kun alkuun iho punoitti ja hieman hilseili, ennenkuin tottui tuotteeseen, juuri niinkuin oli varoitettu!
Pari purkkia olen käyttänyt tuota melko laiskaan tahtiin (voide ehtinyt jo hapettua reilusti ennenkuin purkin pohja häämöttää, eli menettänyt tehoaan mutta loppuun oon silti käyttänyt jos edes jotain placebo-efektiä saisi :D).
Olisi kiva saada selkokielistä tekstiä tuon retinolin toiminnasta niin innostuisi taas käyttämään tuota aktiivisemmin!
Ja muuten, mun tekis mieli sun innoittamana käydä ostamassa noita pH-liuskoja, mutta yritän pitää purnukkamäärän kylppärissä minimissään ja tiedän että noiden liuskojen myötä olisi pakko ostella lisää purkkeja testiin! :D On kyllä harmillista ettei kaikissa tuotteissa ilmoiteta niiden pH:ta, koska olen nyt 100% vakuuttunut että kaikki mun iho-ongelmat johtuu tästä pH-asiasta! :D
Ainiin ainiin, se muuten piti vielä kysyä, osaatko sanoa riittääkö aurinkosuojaksi kasvoille ihan vaan meikkivoide, jossa spf 15? Olen todella vähän auringossa ylipäätään ja kasvoilla on ulkona aina melko reilu meikkivoidekerros, kesäisinkään ikinä kasvot ei rusketu meikkikerroksen läpi. Mutta jostain syystä aloin miettiä, että pitäisikö aurinkosuoja jotenkin "imeyttää" kasvoille, ja heikkeneekö meikkivoiteen spf:n teho päivän mittaan? Tai antaako paksumpi meikkivoide ihan fyysistä suojaa auringolta?
En sinänsä ole auringon vaikutuksesta kasvoille huolissaan juurikin vähäisen auringossa oleskelun, ja sen, että ihossa ei ole oikeastaan mitään "auringon osuman merkkejä", takia. Lähinnä mielenkiinnosta mietin noita meikkivoiteen spf:n ominaisuuksia!
Netistä löytyy paljon DIY-omenaviinietikkakasvovesiohjeita, eli ainakin sitä käytetään :) Ja happamana se tietenkin laskee ihon pH:ta. Ota kuitenkin huomioon lantraussuhde - etikka on laimennettava tarpeeksi miedoksi tai se voi polttaa ihoa (ainakin joissain netin keskusteluissa varoitetaan näin). Itselläni ei ole tieteellistä tietoa etikan käytöksestä iholla, mutta lantraamattomana se on todennäköisesti liian hapanta, sillä myös liian alhainen pH on huonoksi iholle. Googlaamalla löytyy ohjeita ja mittasuhteita vesi-etikka-suhteelle. (Eri ihotyypeillekin näköjään löytyy eri vesi/etikka-mittasuhde-suosituksia...)
Käyttäjä- ja iho-ongelmakohtaista, ja riippuu myös tuotteen BHA-pitoisuudesta. Pakkauksissa mainitaan aina suositeltu käyttötiheys. Kokemukseni mukaan monet kuluttajatuotemarkkinoiden BHA-tuotteista ovat päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja.
Toive kuultu ja laitettu postausluonnoksiin :) Itse asiassa minulla onkin pyörinyt viime päivät mielessä retinolituotetilaus Paula's Choicelle...
Tuo linkittämäsi retinolivoide kuulostaa olevan aika vahvaa kamaa, kun retinolin on todettu tutkimuksissa vaikuttavan jo 0,01% pitoisuudella. 1% on esim. Paula's Choicen valikoimassa vahvin pitoisuus, heillä on retinolituotteita kolmella eri vahvuudella.
Hahah, se on kyllä vaarana... ^_^ :D :D
No voihan... ^_^ Toivottavasti ei sentään... :p Mutta joo, kyllähän sillä voi olla vaikutusta. Ainakin mitä on lukenut ihmisten kokemuksia kun ovat vaihtaneet emäksiset ihonhoitotuotteet happamiin ja mitä kokonaisvaltaisia, myönteisiä vaikutuksia sillä on ollut, niin kyllä se aika vakuuttavalta kuulostaa. Tietenkään mikään keino ei ole universaali ja kaikilla toimiva, ja erilaiset ihot sietävät eri tason pH:ta eri tavalla, mutta ainakin happamien ihonhototuotteiden kokeilu on yksi vaihtoehto. Vaihtoehto, joka on auttanut toisilla ratkaisevasti. Sittenhän on myös se emäksisen ihonhoidon lähestymistapa... Siihen olen tutustunut vasta hyvin pintapuolisesti.
Sanoisin että riittää, jos oleskelet matalan UV-indeksin alueella, ja mikäli ihosi ei ole herkkä auringolle (siis vaalea ja herkästi palava, ei ruskettuva). Ei tietenkään silloin jos oleskelet useita tunteja suorassa auringonpaisteessa. Mutta ns. perus-city-suojana, eli kun liikuskelet kaupungilla vaikka Suomessa (jossa UV-indeksi on suurimman osan vuodesta matala), niin riittää, etenkin kun kirjoitit että levität meikkivoidetta reilun kerroksen.
Kemiallisen filtterin sisältävä aurinkovoide tulisi aina "imeyttää" kasvoille eli laittaa se iholle 15-30 minuuttia ennen aurinkoon menoa. Kemiallisen aurinkosuojan teho heikkenee käsitykseni mukaan muutamassa tunnissa, tosin ihan tarkkaa tietoa minulla ei tästä ole. Tai se on varmaa, että sen teho katoaa koska UV-suodattimet hajoavat iholla. Täytyisi joskus haastatella aurinkovoidekemistiä aiheesta. Fysikaaliset eli mineraalipohjaiset filtterit taas eivät hajoa, vaan kiinnittyvät iholle kuin pienet peilit ja toimivat heijastaen UV-säteilyä pois (kemialliset taas toimivat absorboimalla säteilyä ja muuttamalla sen lämpöenergiaksi). Mineraalifiltterin tehoa heikentää tietysti se, jos/kun mineraalisuoja liukenee iholta esimerkiksi hikoilun tai muun kosteuden (esim. uinnin) myötä. Mutta teoriassa, jos mineraalifiltterikerros onnistuu pysymään kasvoilla koko päivän ilman että se yhtään liukuu paikoiltaan, niin minun logiikallani sen suoja säilyy koko päivän. Paksu meikkivoidekerros antaa myös suojaa auringolta, ja meikkivoiteet sisältävät käytännössä aina titaanidioksidia joka on mineraalifiltteri.
Kiiitoksia vastauksista, nyt olen paljon viisaampi!:)
My pleasure :)
Olisin jäänyt kaipaamaan vaikka suppeatakin listaa niistä 'Hyvistä' AHA- ja BHA-tuotteista...
Tässä sellainen:
AHA + BHA:
* Paula's Choice, markkinoiden laajin (ainakin minun tuntema) AHA- ja BHA-happotuotteiden valikoima, kumpaakin happoa eri pitoisuuksilla ja eri koostumuksilla.
* Biologique Recherche P50 Lotion - sisältää sekä BHA- että AHA -happoja, kulttistatuksen tuote
Itse olen kokeillut Paulan Daily Smoothing Treatmenttia ja Weekly Resurfacing Treatmenttia. Mieheni käyttää PC4Men -sarjan BHA-nestettä.
AHA:
* The Ordinaryn AHA-tuotteet, valikoimassa viisi erilaista (löytyvät kohdasta 'direct acids')
* COSRX AHA 7 Whitehead Power Liquid (minulla käytössä parhaillaan)
* Mizon AHA 8 Peeling Serum
* Supermood Youth Glo Luxury Peel (olen kokeillut)
* Pixi Glow Tonic
BHA:
* The Ordinary Salicylic Acid 2% Solution
* COSRX Blackhead Power Liquid
* Philosophy Clear Days Ahead
Heh, palasin juuri Tukholmasta, Sephorasta tarttui hetken mielijohteesta Muradin AHA/BHA Cleanser kokeilukoossa ja täällä blogissasi on useampikin postaus aiheesta (en siis ollut lukenut edes näitä ennen ostotapahtumaa)! :D
Täytyy sanoa että vain parin käyttökerran jälkeen olen jo näkevinäni huomattavan eron ihossani! Saatan ehkä ostaa kyseisen tuotteen täysikokoisenakin + jotain AHA/BHA-seerumia täydentämään uutta ihonhoitorutiinia :)
Putsareissa vaikutus vain jää pikkuiseen murto-osaan iholle jätettäviin tuotteisiin verrattuna, kun ne ehtivät käytännössä vaikuttaa iholla alle minuutin ja sitten huuhteluveden pH:kin osaltaan heikentää niiden vaikutusta. Kannattaa satsata iholle jätettävään tuotteeseen :) (Vaikka totta kai mahtavaa jos tuo putsarikin näyttää jo tuovan huomattavan eron ihoon..! :))
Onneksi löysin kirjoituksesi, sillä teksti oli todella mielenkiintoinen ja täynnä uutta tietoa. Saat minusta kyllä uuden lukijan! :)
Suosittelisitko AHA- vai BHA- happoa epäpuhtauksien ja ihon ”tukkeumien” hoitoon (pintakuiva ja rasvoittuva iho), jos pitäisi valita vain toinen? Vai onko parasta valita aina molemmat? En usko, että voisin käyttää kyseisiä happoja päivittäin kasvoille jätettävän aineen muodossa, sillä ihoni pinta kuivuu niin helposti. Osaatko sen tähden suositella joitain pois pestäviä (n. kerran viikossa käytettäviä) tehokkaita AHA- sekä BHA -happokuorintoja/peels masks (mielellään Suomesta saatavia, mutta jos on ylivoimaisen hyvä tuote, niin toki otan vastaan kaikki ehdotukset)?
Katselin netistä huvikseni muita iholle jätettäviä happoja, esim. Medik8 Blemish Control Pads, onko sinulla jotain kokemusta tai tietoa tuotteesta?
Kumpaa yleisesti suosittelisit epäpuhtaan ihon hoitoon, nuo iholle jätettävät hapot, vai poispestävät happonaamiot?
BHA-happoja ehdottomasti, sillä ne ovat rasvaliukoisia ja kykenevät hajottamaan huokosten talikertymiä (=tukkeumia). AHA-hapot ovat vesiliukoisia eivätkä pääse huokosen sisään.
AHA-happotuote: Mádaran Peel (poispestävä, käytetään noin kerran viikossa tai harvemminkin tarpeen mukaan)
https://www.biodelly.fi/kasvonaamiot/453-madara-aha-naamio.html
BHA-happotuote: (tämä on vaikea sillä tehokkaita, BHA-pitoisuuden tarkasti ilmoittavia tuotteita on Suomessa, ainakin "normikaupoissa" (hoitolat voi olla eri juttu) niin vähän että minulla ei ole oikeastaan heittää muuta tärppiä kuin Philosophyn Clear Days Ahead -sarja, jonka vaikuttavana aineena on salisyylihappo. http://www.philosophy.com/skin-care/clear-days-ahead Tässäkin sarjassa ainoa poispestävä tuote on kasvopesu, eikä sen BHA-pitoisuutta ilmoiteta, joten se tuskin on riittävän korkea kuorimaan ihoa ja huokosia. BHA:n täytyisi myös antaa vaikuttaa iholla edes hetki, jotta se saa mahdollisuuden vaikuttaa, jolloin kasvoputsari (joka viipyy iholla yleensä alle minuutin) ei ole ihanteellisin tuote BHA:sta hyötymiseen. Philosophya myydään ainakin Sokoksella.
Hoitolapuolelta löytyy tuo mainitsemasi Medik8. En ole itse Medik8:n tuotteita kokeillut mutta ainakin pitoisuus (2%) on tehokas tuossa Blemish Control Padsissa.
Markkinoiden hinta-laadultaan parhaimmat BHA-hoitotuotteet ovat korealaisia (täytyy tilata netistä, merkkejä mm. COSRX, varmaan tunnetuin BHA:n saralla) ja amerikkalaisia (Paula's Choice, täytyy niinikään tilata netistä: https://www.paulaschoice-eu.com/exfoliants/products ) Nämä ovat edullisempia kuin hoitolasarjat mutta yhtä tehokkaita tai tehokkaampiakin.
Tuotteen tyyppi (iholle jätettävä tai poispestävä) on makuasia, toinen tyyppi ei siis välttämättä hoida sen paremmin kuin toinen. BHA-tuotteita myydään yleensä iholle jätettävässä muodossa (en tähän hätään löydä mitään poispestävää BHA-naamiota, ja putsarit ovat tosiaan aika arvottomia BHA-hoidon kannalta), AHA-tuotteita taas löytyy paljon myös poispestävinä naamioina.
Sinuna kokeilisin aloittaa miedomman pään (0,5% - 1%) BHA-happokuorinnalla (iholle jätettävä seerumi- tai pad-tyyppinen), jos vahvuus ja kuivattavuus arveluttavat, käytä kuorintaa aluksi vain muutamia kertoja viikossa ja siirry pikkuhiljaa jokailtaiseen käyttöön jos iho ei reagoi huonosti.
Iloa ihon hoitoon :)
Osaatko sanoa, onko markettikasvovesissä jotakin tuotetta, joka valmistelisi ihon L-askorbiinihapolle sopivaksi (eli joka ei olisi hoitava)?
En valitettavasti, enkä itse asiassa usko että markettikasvovesistä välttämättä löytyy lainkaan niin hapanta (alle pH 3,5) kasvovettä. En tiedä löytyykö mistään ns. perinteisestä kasvovedestä, oli se päivittäistavara-, hoitola- tai selektiiviseltä puolelta. Koska kasvoveden päätehtäviin kuuluu ihon pH:n tasapainotus sen terveelle, normaalille tasolle, on useimpien kasvovesien pH tämän mukainen eli sijoittuu 4,5 - 5,5:n välille. Tästä alhaisempi pH liittyy yleensä tuotteeseen, jossa itsessään on jo happoja, ja joka on varta vasten kehitetty kuorimaan ihoa. Näitä ovat mm. korealaiset Mizonin ja COSRX:n AHA/BHA Tonerit. Vastaavia tuotteita länsimaisilta merkeiltä en tunne. Melkein kaikki "happohifistelijät" viittaavat juuri näihin kahteen kasvoveteen.
Alhaisimman pH:n "markettituote" jonka itse olen toistaiseksi kohdannut on L300-misellivesi, mutta se on hoitava. L-askorbiinihapolle parhaiten optimoiva kasvovesi olisi Lovely Dayn Hyaluron + Bloom jonka PHA-happopotoisuus vetää sen pH:n kolmosen tasolle, eli tämän kanssa ollaan jo siellä askorbiinihapon huudeilla. LD toki myös kosteuttaa, mutta ei jätä iholle "humektanttitahmaa" (josta juuri juteltiin viimeisimmässä postauksessani), eli uskoisin LD:n valmistelevan ihon happopitoisille hoitotuotteille oikein hyvin.
Kiitos. :) Hyvä, että on joku apu näiden asioiden selvittämiseen.
Tuotteita, joissa itsessään on jo happoja, en tahdo käyttää. Tosi herkkä iho ja pelko aurinkoherkkyyden lisääntymistä. C-vitamiinia taas kiinnostaisi tässä kohtapuolin testata (yksi seerumi kiikarissa). Sille etsiskelen siis sopivaa kasvovettä. Lovely Day menee harkintaan. On kyllä varmaankin suht. hintavaa.
Olisiko L300-miselliveden hoitavuus niin kriittinen tekijä, että se vaikuttaisi haittaavasti C-vitamiiniseerumin tehoon?
Vähän veikkaan/"pelkään", että melkein kaikissa kunnolla happamissa tuotteissa on happoja, koska juuri ne aikaansaavat pH:n mataluuden.
LD:n kasvovesi ei tosiaan ole halpaa, 50 milliä maksaa 18,90€ ja 100 ml 29,90€.
Tähän osaisi kunnolla vastata vain kosmetiikan kemisti, mutta maalaisjärjellä ajatellen C-vitamiiniseerumi toimii kyllä minkä tahansa kasvoveden jälkeen laitettuna, sillä ylivoimaisesti suurin osa kosmetiikan kuluttajista ei mieti tuotteen tehon optimointia ja laittaa seeruminsa yksinkertaisesti vain puhdistetulle iholle, kaikki eivät varmasti laita alle mitään kasvovettä. Ja C-vitamiiniseerumit toimivat heilläkin. Tosiaan tuo happamalla kasvovedellä kikkailu ja ihon pH:n optimointi on nimenomaan optimointia = tuotteen tehon maksimointia. Mikäli c-vitamiiniseerumin (tai minkä tahansa happotuotteen) alle laittaa liian korkean pH:n tai "liian hoitavan" kasvoveden, se ei riistä happotuotteen tehoa. Se vain aikaansaa sen, että happotuote ei toimi yhtä tehokkaasti.