22.09.2016

Ilman deodoranttia

Sattumalta eräs lukija esitti pari päivää sitten kommenteissa kysymyksen aiheesta, josta olin muutenkin ajatellut kirjoittaa lähiaikoina. Se lähiaika on nyt sitten tänään. :)

   Deodorantit_IMG_0897_2

Aihe on deodorantin/antiperspirantin tarve. (Viittaan näihin tuotteisiin tekstissä yksinkertaisuuden vuoksi vain termillä 'deodorantti'.)

Olen kuluneen vuoden aikana kuin huomaamatta vähentänyt deodorantin käyttöä. Sitten aloin kiinnittää siihen huomiota. Mitä tapahtui hikitilanteen näkökulmasta niinä päivinä jolloin en käyttänyt deodoranttia? Ei mitään. Ei yhtään mitään. Kainaloni eivät olleet sen märemmät eikä hiki haissut sen pahemmin kuin muutenkaan.

Hien haju ja hikoilun voimakkuus on henkilön yksilöllisen kemian tulos, toisten hiki haisee voimakkaammin, toisten miedommin. Puhdas hiki on hajutonta ja hajun saavat aikaan ihon pinnan bakteerit. Hien hajuun ja voimakkuuteen vaikuttaa myös hien "syy", on kahdenlaista hikoilua: elimistön lämmönsäätelyyn liittyvää (ns. liikuntahiki) ja tunneperäisiin syihin kuten jännitys- ja stressitilanteisiin liittyvää. Näitä erittävät kahdenlaiset hikirauhaset, ekkriiniset ja apokriiniset.

Deodorantti_GivenchyPii

Minä kuulun suhteellisen miedosti hikoileviin ihmisiin. Jos lämpötila, liikunta tai jokin tunneperäinen asia ei ole vaikuttamassa, kainaloni pysyvät kuivina käytännössä koko päivän ilman mitään apuaineita. Ja jos juoksen bussille ja saavun sinne ihan hikisenä, ei hiki haise millekään. Minulla on kai siis mukavat bakteerit iholla.

Silti olen tunnollisesti käyttänyt deodoranttia teini-ikäisestä saakka. Sitä ei ole kyseenalaistanut ollenkaan. Deodoranttia kuuluu käyttää "kaiken varalle", ikäänkuin. Se on tuntunut yhtä itsestäänselvältä osalta päivittäishygieniaa kuin hammastahna.

Jos olen joskus reissussa unohtanut deodorantin ja huomaan puutteen vasta seuraavana aamuna, olen saattanut olla todella huolissani ja harmissani. Apua, joudun lähtemään ulos ilman deodoranttia...

madara_deodorantti

Nyt puistelen tuolle päätäni. Arvatkaa mitä: en ole esimerkiksi täällä Kreikassa laittanut deodoranttia yhtenäkään päivänä. Vaikka juuri esittelin sen matkakosmetiikkapostauksessani. Jep, sellainen löytyy Kreikkakassista, mutta tänä vuonna en näköjään enää käytä sitä. (Köh, ehkä vuosi sitten ostetun dödön käyttö olisi muutenkin vähän kyseenalaista... ;D Joo, taidanpa heittää sen menemään.)

Kreikan lämpötilan puitteissa edes antiperspiranttinen dödö ei tietenkään pysty estämään tai merkittävästi edes vähentämään hikoilua, joten ainoa peruste sen käytölle olisi hajun estäminen. Silloin kun henkilön tilanne on se että hiki tosiaan haisee pahalle, ovat ehkäisy- ja lievennystoimenpiteet totta kai perusteltuja ja sosiaalisen ympäristön kannalta huomaavaisiakin. Mutta minun (normi)hikeni ei haise. Mitä dödö siis ylipäänsä tekee kainaloissani täällä 30+ asteen lämpötilassa tai missään muuallakaan? Se on vain ylimääräinen kemikaalikuorma. Ihon kosteuteen se ei vaikuta suuntaan tai toiseen.

Clarins_deodorantti_IMG_5094

Kirjoitin tuossa että (normi)hikeni ei haise. Tällä tarkoitan sitä kropan lämmönsäätelyyn liittyvää, liikkumisen ja lämpötilan aikaansaamaa hien eritystä. Se toinen hiki taas haisee. Ja SEN voi nähdä perusteluna deodorantin käytölle. Mutta tämä toinen hikityyppi ei esiinny päivittäin, ja varmaankin juuri siksi deodorantin käyttö on vähentynyt marginaalisesti tajuttuani, etten tee dödöllä mitään "normihien" kannalta.

Se toinen hiki on sitä tunneperäistä, erityisesti stressitilanteisiin liittyvää. Jos jännitän jotain, kainalot ovat kyllä hetkessä kosteat, ja ilman dödöä myös tuoksu on tunnistettava. Joskus tämän tyyppistä hikeä ilmenee myös positiivisissa yhteyksissä kun keskityn johonkin josta olen oikein innoissani, kuten meikkaamiseen tai vaikka blogijutun kirjoittamiseen. Se on tosi outoa, koska tilanteisiin ei liity jännitystä tai hermostuneisuutta. Olen päätellyt, että näissä tilanteissa olen kuitenkin jotenkin tunnetasolla eri lailla aktivoitunut kuin "normitilanteissa". "Meikkihiki" ei ole päivittäinen ilmiö vaan liittyy vaativampien meikkien kuten vaikka juhlameikin tekoon. Tai jos olen tekemässä jotain blogimeikkiä :D Tosi hassua.

idKainalo

Syy sille, miksi "tunnehiki" voi haista erilaiselle kuin lämpöhiki, liittyy hien kemialliseen koostumukseen. (Sarjassamme tietoa joka ei ehkä kaikkia kiinnosta eikä edes liity postauksen varsinaiseen pointtiin, mutta kerron silti ^_^) Lämpöhien erityksestä vastaavat ekkriiniset hikirauhaset ja tämä hiki on koostumukseltaan 90-prosenttisesti vettä. Apokriinisten rauhasten tuottama tunneperäinen hiki taas sisältää paljon valkuaisaineita ja lipidejä. Tämä koostumus on enemmän bakteerien mieleen ja näin ollen voi potentiaalisesti haista voimakkaammin.

Ja minulla se menee juuri niin. Bakteerit mitä ilmeisimmin riemastuvat tunnehien tarjoamasta ateriasta ja tuloksena on haisevat kainalot. Haju ei tuolloinkaan ole erityisen pistävä mutta havaittava kuitenkin.

Tuota hikeä vastaan on tietysti mielekästä suojautua jos on menossa tilanteisiin jossa on odotettavissa jännitystä tai tunnepiikkejä. Mutta kun näitä tilanteita on arjessani aika harvoin, on deodorantin päivittäinen käyttö lopulta.... oikeastaan täysin turhaa. Aine on kainaloissani eikä tee siellä useimpina päivinä yhtään mitään muuta kuin muodostaa iholle ylimääräisen kemiallisten aineiden kalvon. En sano että kuulun niihin jotka ovat huolissaan esimerkiksi antiperspiranttien sisältämistä alumiiniyhdisteistä, mutta en yleisesti näe pointtia laittaa iholle tarpeetonta kemikaaliannosta.

TrueOrganicOfSweden_IMG_2043

Kun asiaa miettii, on todellakin aika hullua että niin moni, kuten minäkin 22 vuoden ajan, hieroo joka päivä ihoonsa deodoranttia silkasta tottumuksesta ja kuvitelmasta että niin vain "kuuluu tehdä". Runsaasti hikoilevien ja pahanhajuisesta hiestä kärsivien kohdalla käyttö on täysin ymmärrettävää, mutta sillä osalla väestöä, jolla ei ole tätä ongelmaa, on deodorantin käyttö "vain varmuuden vuoksi" lopulta aika hullu ilmiö.

Muita jotka ovat kyseenalaistaneet deodoranttien ja antiperspiranttien käytön?

Kuinka moni on menee täysin dödöttä?

Mitä ajatuksia aihe ylipäänsä herättää?

.

Blogissa on aiemminkin käyty kiihkeää keskustelua deodorantista ja hikoilusta, viimeksi liittyen yödeodorantin käyttöön. Melkein 300 kommenttia keränneet postaukset löytyvät täältä: Kuka laittaa yöksi deodoranttia? ja Hyi, hiki!

74 comments on “Ilman deodoranttia”

  1. Mä olin jo lähes lopettanut dödön käytön tuossa viime syksynä, syystä että en sitä kokenut tarvitsevani. Olen teinistä asti heittänyt läppää, että 90% mun kropan hienerityksestä tapahtuu naaman ja jalkojen kautta.

    Syksyllä kuitenkin tilanne muuttui, ilmeisesti olen saanut kropan aineenvaihdunnan käynnistymään kunnolla. Nykyään ei tulisi mieleenkään lähteä liikenteeseen ilman dödöä, koska ihan normiarjessakin se mun hiki haisee. Ei pahasti, mutta niin että itse sen tiedostaa.

    Vastaa

    0
  2. Mä en pystyis olemaan ilman. Ihan kotona pötköttelykin aiheuttaa vahvan, huomattavan ("miehekkään") hienhajun, eivätkä miedommat deodorantit auta vaan ainoastaan kunnon heavy duty alumiininen antiperspirantti. Vietän elämäni mieluummin lievästi raskasmetallilla silattuna kuin Hienhajuisena Naisena joten en ressaa antiperspirantin käytöstä.

    Muiden suht tuoreen hien haju ei kyllä haittaa mua yhtään (ehkä ajattelen että enpähän ole ainut potentiaalinen haisuli), ainoastaan se haittaa jos bussissa tulee viereen istumaan joku joka ei ole selvästi pessyt itseään tai vaatteitaan yli viikkoon.

    Vastaa

    0
  3. Teini-iässä tuli käytettyä dödöjä, koska niin kuului tehdä. Mutta nykyään käytän hyvin harvoin, sanoisin että kuljen 90% ajasta ilman dödöä. En oikein muista mihin käyttö loppui, mutta jossain vaiheessa vain kyseenalaistin sen tarpeellisuuden ja toimivuuden. Itse en oikein huomaa mitään eroa siinä käytänkö vai enkö käytä, mikä saattaa johtua siitä että kuulun samaan kategoriaan kuin sinä hien suhteen :---D

    Tällä hetkellä omistan Urtekramin ruusu-dödön, joka on niitä hyvis dödöjä ja käytän sitä esimerkiksi kun menen työhaastatteluun tai muuten jännittävään tilanteeseen haha. Kyseenalaistan sen, että miksi pitäisi lisätä juurikin lisää kemikaaleja iholle, varsinkin kun en itse koe sitä ollenkaan tarpeelliseksi. Olen selkeästi onnekas tämän suhteen!

    Vastaa

    0
  4. Ihan paras postaus! Jossain vaiheessa, kun "normi"kosmetiikan kaikki dödöt ärsytti ihon, jätin tökötit kokonaan pois. Olin varmaan kaks vuotta käyttämättä dödöjä arkielämässä. Sitten löysin luonnonkosmetiikan ja aloin käyttää, vaikka eihän ne auta mitään. Nyt oon taas vähentänyt ja vois lopettaa arkikäytössä käyttämisen kokonaan. Nimenomaan turhaa kemikaalikuormaa keholle!

    Vastaa

    0
  5. Haha, sattuipa sopivasti tämä postaus. Just kävelen pitkin kaupunkia ilman dödöä :D Unohdin sen tänä aamuna. Oikeastaan unohdan sen aika usein, mutta en anna asian häiritä. Mullakaan hiki ei oikeastaan haise.

    Vastaa

    0
  6. Oot kyllä onnekas, täytyy todeta! Mä inhoan deodorantteja. Inhoon sitä limaisenmärkää tunnetta ja sitä muodostuvaa kalvoa kun se kuivuu. Hullua kyllä, dödöjen käyttö saa mut tuntemaan itseni jollain tavalla likaiseksi??! Ja alumiinitkin ahdistaa. Plus kainaloiden ihon kuivuminen.

    Olisin mieluiten aina ilman dödöä, mutta mulla iskee se tunneperäinen hiki todella helposti päälle ja se ei oo mitään ruusuntuoksua se. Oikeastaan pelkästään sen tiedostaminen, että oon ilman dödöä ihmisten ilmoilla, saattaa laukaista tuon reaktion :D

    Onneksi edes kotioloissa saa olla hetkittäin haisuli ♡

    Vastaa

    0
    1. Ihanaa, että on olemassa joku toinen samanmoinen :D allekirjoitan nimittäin joka sanan.

      Vastaa

      0
  7. mulla on sama, että urheillessa syntyvä hiki ei haise juuri miltään ja en siksi salille tai juoksemaan lähtiessä erikseen laita deoa/antiperspiranttia, koska urheillessa syntyvää hikeä on ihan turha koittaa estää. mutta stressaava työpäivä (tai muu tilanne) saa toisinaan kainalot haiskahtamaan, sitä pistävämmältä, mitä stressaavampi tilanne. ja tätä yritän kyllä antihiki/-haju tuotteilla välttää!

    Yleisesti pohdittavaksi, onko kukaan muu huomannut, että hiki haisisi väkevämmältä kuukatisten aikaan? toisinaan tunnistan tämän ilmiön. mutta! en ole varma, johtuuko se siitä, että kuukautiset saavat hien haisemaan enemmän vai että kuukautiset herkistävät hajuaistia.

    tässä myös vinkki, josta voi olla joillekin hyötyä... poikaystäväni deo loppui, eikä hän ollut hoksannut ostaa uutta. mutta kotoamme löytyi pieni näytepurkki MeineBase mineraalisuolaa, joten hän tällä suolan ja vähäisen veden seoksella kävi läpi kainalot ja ei ole sen jälkeen uutta deoa ostanut. hänen oman kokemuksensa mukaan vähentää hikoilua jonkin verran, mutta pitää hajut poissa erittäin hyvin! itsekin kokeilin ja huomasin saman vaikutuksen, tosin pahinta stressihien hajua ei onnistunut pitämään poissa niin hyvin, kuin deot, joissa on tuoksua itsessään.

    Vastaa

    0
    1. Suola taitaa yleisesti olla antibakteerinen aine..? Muistan kuulleeni joskus että esim. merivedellä huuhtelu voi käydä haavan desinfioinnista jos ei ole muuta desinfiointiainetta saatavilla, pohjautuen juurikin suolan antibakteerisuuteen.

      Vastaa

      0
  8. Olen yrittänyt vaihtaa tavallisesta antiperspirantista alumiinittomaan deodoranttiin juurikin tuon alumiinihässäkän takia. Aiemmin mitä tahansa tavallista (halvintakin) antiperspiranttia käyttäessä en muista ikinä olleen ongelmia dödön kestävyyden tai hienhajun kanssa. Vaan toista on nyt: olen kokeillut melkein kaikkia kaupasta/apteekista löytyviä deodorantteja (tai ainakin siltä tuntuu) joista mikään ei tunnu riittävän edes työpäivän ajaksi! Huonoimmin toimivissa en ole kerennyt aamulla edes poistua kotoa kun huomaan vaikutuksen haihtuvan kuin savuna ilmaan, parhaimmassa (yllättäen parin euron herbina eikä mikään niistä kalliista) vaikutus saattaa kestää työpäivän loppuun hyvin rauhallisena päivänä :D Ja vaikutus on sama sekä tuossa lämmönvaihteluun liittyvässä hiessä että stressiin liittyvässä, tosin jälkimmäisessä voimakkaampi ja yllättäen helpommin huomattavissa. Täytyyköhän nöyrtyä ja palata takaisin alumiinien pariin, vai voiko olla että olen vielä missannut jonkin ihmetuotteen? :D Eipä sitä syöpäyhteyttä ole vielä todistettu ja määrä on kyllä varmasti pieni verrattuna muihin kemikaaleihin ja päästöihin, joille altistuu. Ehkä täytyy siis "säästää" jostain muusta kohtaa :D

    Vastaa

    0
    1. Täällä on kans vähän sama fiilis, että ihan kaikki putkilot ja purtilot kokeiltu. Parhaimmillaan suihkun jälkeen menee se 15 minuuttia, kun havaitsen kainaloideni olevan jo nihkeät ja miedosti haisevat. Vaikka olenkin kuurannut mukavantuoksuisella suihkusaippualla. Ellei sitä dödöä lätki lähes heti suihkun jälkeen, on ihan turha toivoa olevansa kainaloistaan kuiva hetken päästä.

      Kokeiltui on kaikki Absolut Torrit ja kumppanit väkevämmästä päästä (oli harvinaisen kivulias kokemus tuo Torr) ja vaihtelun vuoksi myös välillä markettituotteita, jos kroppa vaikka olisi välillä vastaanottavaisempi. Tällä hetkellä päivien kylmetessä toimistotyössä tuoksuva Rexona pitää pitää riittävästi, kunhan ei kauheasti nostele käsiään päivän aikana.

      Olen maailman kateellisin ihmisille, joilla ei tätä ongelmaa ole. :D

      Vastaa

      0
    2. (oli harvinaisen kivulias kokemus tuo Torr)

      Kivulias..? Kirveleekö se siis vai mistä kipu..?

      Vastaa

      0
    3. Abolut Torr kirvelee siis jos sattuu sheivaamaan kainalot suihkussa. Pitäisi jättää sheivaamatta siltä päivältä milloin meinaa laittaa kyseistä litkua.

      Vastaa

      0
    4. Kokeilepas itse tehtyä deodoranttia: saman verran soodaa ja kylmäpuristettua luomu kookosöljyä, sekoita kunnolla, sitten vaan hierot kainaloon. Kokeilin vaikka minkä merkkisiä dödöjä, mutta tämä on kaikista tehokkain. Joskus jos haluan tuoksua, niin sipaisen ensin pohjalle jotain luomudödöä (esim.Acorelle).

      Vastaa

      0
  9. En pystyisi olemaan ilman päivääkään. Eikä normidödöt edes riitä teholtaan päivittäiseen käyttöön, ei vaikka olisin kotona päivän etätöissä tekemättä mitään "hiostuttavaa".
    Vaikka peseydyn säännöllisesti ja olen hygieniasta tarkka. Suvussa on samaa vikaa. :/

    Vastaa

    0
  10. Oma hikeni ei yleensä haise, vaikka hikoilen aika paljon. Käytän aina vahvoja antiperspirantteja. Triple dry on käytössä pari kertaa viikossa. Toivottavasti joskus kehitetään parempi keino estää hikoilua, kuin alumiini. Sen riskeistä olen lukenut sen verran paljon ristiriitaista tietoa. Olisi hienoa vaihtaa antiperspiranttikin joskus luonnonkosmetiikkaan...

    Sinulla vähän hikoilevana toimisi varmaan hajunestäjänä myös kristallideodorantti. Siis aivan se pelkkä kiviversio. Sen saisi helposti matkatavaroihinkin.

    Vastaa

    0
    1. Sinulla vähän hikoilevana toimisi varmaan hajunestäjänä myös kristallideodorantti. Siis aivan se pelkkä kiviversio. Sen saisi helposti matkatavaroihinkin.

      Mä olen huomannut että stressihien ollessa kyseessä pitää olla aika stydit aineet että hajua ei syntyisi, käytännössä mikään antiperspiranttikaan ei ole täysin pystynyt estämään tunnehien hajua. :/ Jos on oikein kunnon hermostuttava tilanne.

      Vastaa

      0
  11. Minä aloin käyttää deodoranttia vasta muutama vuosi sitten kun havaitsin tuon stressihien. normaalisti en haise, enkä erityisemmin hikoilekaan. Salikamojakin voisin käyttää useamman päivän, jos muiden ihmisten hiki ei laitteista tarttuisi vaatteisiin. Mutta se stressihiki! Se tulee kotona aina silloin, jos olen juonut kahvia (en saisi juoda, joten juon harvoin). Samoin jos koko päivän opiskelen kotona intensiivisesti tai teen juuri jotakin jännää. Ongelma on vain siinä, että stressihikeen ei auta, vaikka välissä peseytyisi ja vaihtaisi vaatteet, se alkaa heti uudestaan ;D Kodin ulkopuolella tätä on tapahtunut vain pari kertaa kun olen esim. unohtanut syödä (tosiaan syömättömyyskin aiheuttaa) ja "en koskaan haise hieltä" - ihmisenä järkytyin niin pahasti, että aloin käyttää dödöä aina. Ei ehkä järkevää, mutta jotenkin sen stressihien haju tuntuu etovan epäterveelliseltä hajulta. Jotenkin luonnottomalta, eikä sitä tahdo siksi haistella :D

    Antiperspiranttia en kyllä käyttäisi.

    Vastaa

    0
  12. Olen tullut ihan samaan tulokseen sun kanssa! Mulla ei ole hikiongelmaa paitsi lähinnä "tunnesyistä". Tosin käytän silti dödöä tottumuksesta ja kun ei voi tietää jos tuleekin tunnereaktio :D

    Vastaa

    0
  13. Mä kuulun siihen ihmisryhmään, jotka ei pahemmin hikoile. Ja jos satun hikoilemaan, hiki on tosi miedon hajuista. Oon siis kaukana sipulikainalo-genrestä. Käytän aika harvoin dödöä, laitan jos muistan.

    Mäkään en käyttänyt Kreikassa dödöä yhtenäkään päivänä :D
    Ei ollut tarvis :)

    Vastaa

    0
  14. Mulla on itseasiassa kolme eri hajunestokeinoa kolmeen eri "tilanteeseen". Työpäivinä käytössä on Madaran bio-active deo, Spessumpiin tilanteisiin Biothermin deo pure ja kotipäivinä sipaisen kainaloihin kookosöljyä. Olen hikoilevampaa sorttia ja tää mix toimii mulla, kun en joka päivä halua käyttää alumiinipohjaisia tuotteita. :)

    Vastaa

    0
  15. Itse olen ajatellut vaihtaa antipersiranteista deodorantteihin ja luonnollisempiin sellaisiin, mutta kokonaan en varmaankaan käyttöä lopeta. Itsellänikin hiki haisee harvoin ja aika ajoin deon käyttö on saattanut unohtuakin. Kai tuo on siis itselläkin jonkinlainen tapa, mutta jollain tasolla haluan ehkä siitä jatkossakin pitää huolen :D

    Vastaa

    0
  16. Ihan tottumuksesta sitä dödöä tulee sudittua kainaloihin oikeastaan joka aamu - olen melko herkkä hikoilemaan ja vaikka hikeni ei sinällään erityisen pahalta tietääkseni haisekaan, niin jotenkin dödö antaa sellaisen itsevarmemman fiiliksen. Olenpahan varmasti hyvän hajuinen :D Kotipäivinä dödö jää käyttämättä ja kainalot saa levähtää!

    Vastaa

    0
  17. Minäkään en nykyään käytä deodoranttia juuri koskaan. Normaalipäivinä en koe hikoilevani oikeastaan ollenkaan (kainalot ovat kuivat koko päivän eikä märkiä hikilänttejä paitaan tule). Urheillessa taasen hikoilen voimakkaammin mutta sen jälkeen menenkin suihkuun, joten olen urheillessakin jättänyt dödön käytön pois. Stressihikoilen kyllä (ja voimakkaasti), mutta haju pysyy silloinkin suht mietona. Joskus nuorena kokeilin Batsia, joka oli siihen aikaan se "paras" antiperspirantti jonka piti tyrehdyttää hikoilu ja märät kainalot piti sen myötä jäädä historiaan.. No eipä toiminut minulla, joten jätin antiperspiranttikokeilut tuohon yhteen kertaan. Lisäksi olen viime vuosien aikana imettänyt kaksi lasta, joten senkään takia en ole kokenut tarpeelliseksi käyttää ylimääräisiä kemikaaleja ja/tai hajusteita kainaloalueella. Meidän perheessä mies on se, joka dödöillä lotraa, mutta hän on myös se, joka haisee, joten suotakoon se hänelle :)

    Vastaa

    0
  18. Olipas hyvä! Olen kanssasi samaa mieltä ja havainnut arkitasolla erilaista hikoilemista. Oli mielenkiintoista saada tietää mistä se johtuu!
    Olen jo pitkään vähentänyt deodorantin käyttöä ja joskus pari kuukautta sitten se jäi kokonaan, lukuunottamatta muutamaa juhlatilaisuutta. Dödön sijaan saatan sipaista kevyesti hyväntuoksuista luonnonkosmetiikka vartalovoidetta kainaloihin, on muuten siloiset kainalot nykyään. Dödö teki kainaloista nihkeät, kutisevat ja kuivat. Kookosöljyä voisin hyvin myös kokeilla, mutta pelkään että tahriintuu vaatteet..
    Asia on kyllä selkeästi tottumuskysymys. Ei ole häirinnyt dödöttömyys, enkä huomaa hien haisevan (paitsi stressihiki!) tai kainaloiden kostuvan muuten kuin liikunnan yhteydessä :) vaatteiden materiaalivalinnoilla on muuten myös valtava vaikutus.

    Vastaa

    0
    1. vaatteiden materiaalivalinnoilla on muuten myös valtava vaikutus.

      Niin on. Jotkut vaatteet ovat todellisiä hienhajun generaattoreita suunnilleen.. siltä tuntuu.

      Vastaa

      0
  19. Ennen en tarvinnut antiperspiranttia tai deodoranttia ollenkaan, hikoilin tosi vähän. Hiki saattoi haista ehkä kerran vuodessa, silloinkin vain esim. rankan urheilun jälkeen jos ei ihan heti päässyt suihkussa käymään.
    Sittemmin aloin käyttää minipillereitä, joiden sivuvaikutuksena aloin hikoilla helpommin ja kyllä muuten haisee hiki, jos ei laita antiperspiranttia. :/ Lisäksi kainalot ovat tosi nirsot antiperspiranttien suhteen, sillä esim. roll-on antiperspirantit eivät jostain syystä toimi (en tietenkään ole kokeillut kaikkia, mutta neljän hutiostoksen jälkeen ei enää huvita kokeilla yhtäkään), vaan hiki alkaa haista hyvin pian. Stickit sen sijaan pitää hien hajun poissa.

    Vastaa

    0
    1. Mun mies sanoo samaa että roll-onit ei toimi yhtä hyvin kuin stickit. Mistähän johtuu...

      Vastaa

      0
  20. Välillä kyllä tulee niin turhautuneen kateellinen olo tätä blogia lukiessa. :D Hikoilet hyvin vähän, karvankasvusi on hentoa, pystyt läträämään kosmetiikalla vaikka kuinka ilman, että iho reagoi... No joo, tämä on ihan huumorilla kirjoitettu, en missään nimessä tarkoita tätä mitenkään syyllistävänä tai negatiivisena. Välillä vaan turhauttaa, miten eri tavalla "iho-onnenlahjoja" jaetaan. Olisi ihana kokeilla eri shampoita, voiteita ja meikkejä, mutta erittäin herkän ihon vuoksi en uskalla kokeilla kuin hyvin satunnaisesti. Ja tiedän, etten ole edes herkimmästä päästä oireideni kanssa.

    Toisaalta on kiva, että pääsen tämän blogin kautta edes välillisesti fiilistelemään uusia kosmetiikkalöytöjä. Kirjoitat niin hyvin ihofiiliksistä ja tuoksumaailmoista, että pääsen itsekin tunnelmaan. :)

    Mitä itse kysymyksiin tulee, niin haluaisin kyllä käyttää vähemmän tai olla välillä ilman antiperspiranttia. Itselläkin on selkeästi eroja siinä, onko hiki urheiluhikeä vai hermostumishikeä. Jonkun sosiaalisen paineen vuoksi kuitenkin käytän antiperspiranttia oikeastaan aina. Pyrin nimenomaan hillitsemään sitä kosteutta; vaatteisiin tulee niin helposti hikitahroja ja sellainen ikihiki, joka ei lähde pesusta huolimatta, vaikka miten liottaa etikassa ja pesee tuoreeltaan. Antiperspirantilla pidentää siis myös vaatteiden pesuväliä ja käyttöikää.

    Vastaa

    0
    1. Välillä kyllä tulee niin turhautuneen kateellinen olo tätä blogia lukiessa. :D Hikoilet hyvin vähän, karvankasvusi on hentoa, pystyt läträämään kosmetiikalla vaikka kuinka ilman, että iho reagoi… No joo, tämä on ihan huumorilla kirjoitettu, en missään nimessä tarkoita tätä mitenkään syyllistävänä tai negatiivisena.

      Hehheh XD ^_^ Joo, en ottanut "syyllistävänä".. :D

      Nojoo, mutta noiden vastapainona mulla on kieroon kasvavat kynnet ja ohut, kuiva hampputukka ;) Ja melasmaa kasvojen iholla. Että jotain sentään :D

      Vastaa

      0
  21. Alumiinin takia lopetin dödön käytön pari vuotta sitten. Alkuun kainalot puhdistuivat ja hiki haisi aivan törkeän pahalle. Tässä auttoi rookasoodan käyttö. Ruokasoodaa vaan kainaloon pesun jälkeen ja sain sinniteltyä ne muutamat viikot kun hienhaju olisi ilman soopaa ollut tasoa tainnuttava. Nykyisin hiki ei haise muutoin kuin menkkojen aikaan. Tosin paidat saa pestä useammin kuin dödön käyttäessä tarvitsisi. Dödöä käytän vain sellaisten vaatteiden kanssa, joita en halua pestä usein, juhlamekot yms.

    Vastaa

    0
  22. Olen itse alkanut kyseenalaistamaan alumiinin käyttöä. Olen huomannut myös, että vapaapäivänä en juurikaan hikoile ja jos niin tapahtuu, niin se ei paljonkaan tuoksahda. Eikä liikuntahikikään. Mutta töissä auta armias! Stressihiki tai jännitys saa kainalot aivan kaamean hajuisiksi. Koetin alumiinittomia luonnonkosmetiikan dödöjä mutta ne on ihan yhtä tyhjän kanssa. Ei haittaa vaikka kainalot kostuu mutta sitä dunkkista ei voi kestää. Ostin uuden kehutun Adidaksen alumiinittoman, mutta sen kanssa kainalot vasta haiseekin. Nykyään teen sitten niin että viikolla duunissa käytössä on styrkat alumiiniaineet ja vapaalla en käytä mitään. Kai se myrkkykuorma noinkin kevenee.

    Vastaa

    0
  23. Mulla on kumma juttu... Suomessa käytän aina dödöä, koska tarvitsen sitä. Mutta jos olen Kreikassa tai kuumemmassakin paikassa, ei mulla ole tarvetta.
    En tiedä mihin tämä voi perustua.

    Vastaa

    0
    1. Stressi? Ulkomailla jos olet lomalla, niin hiki ei haise. Mulla ei ole lomamatkoilla koskaan migreeniä, mutta Suomessa on melkein pari kertaa viikossa.

      Vastaa

      0
  24. Dödötöntä elämää takana kaiketi 15 vuotta jo! Minunkaan normihiki ei haise, joten dödö jäi aikanaan kuin huomaamatta pois aamurutiineista. Vienon makea hientuulahdus saattaa tulla stressaavissa tilanteissa, mutta luulen että huomaan sen vain itse. Oma 8v tyttäreni sen sijaan on haissut väkevälle hielle jo pari vuotta ja dödö on ollut käytössä saman ajan :(

    Vastaa

    0
  25. Nyt mä olen aidosti vähän kateellinen! :D Kotona en välttämättä tarvitse dödöä mutta muualle lähtiessä en lähde ilman. Olen kai jännittäjähikoilija, koska ilman ei voi olla. Kaikenlisäksi toinen kainalo haisee pahemmalta kuin toinen! Mistä lie johtuu... Pelkään kemikaaleja ja olisin tosi mieluusti ilman mutta miedot "luomudeot" eivät auta eikä ilmankaan viitsi olla.

    Vastaa

    0
  26. Minullakin tuppaa nykyään jäämään dödöt vapaapäivinä laittamatta. Töissä en uskalla olla ilman. Välillä ilman dödöä hiki haisee, välillä ei. En oikein osaa haarukoida syitä ja seurauksia mistä tämä johtuu. Mutta sen olen huomannut, että e-pillereitä syödessä hikoilen ja haisen vähemmän.

    Vastaa

    0
  27. Hassua! En ole itsekään vuosiin käyttänyt deodorantteja arkena. Ennen jotain raskasta liikuntaa tai juhlia saatan muistaa laittaa jotain, mutta muuten en koe sitä tarpeelliseksi.

    Jännää on myös, että kummankin raskauden alkuvaiheessa hikoilin kuin teinipoika ja haisin kuin jääkiekkoilijoiden pukuhuone, vaikka laitoin deodoranttia päivittäin (joskus jopa useasti päivässä!). Mitään alumiinia sisältävää en raskauden taki viitsinyt laittaa, vaikka ne tehokkaita ovatkin. Lopulta liimailin paitoihin pikkuhousunsuojia, jotka kävin tunnin välein vaihtamassa. Näin haju pysyi edes jotenkin aisoissa, mutta muutoin vähähikiselle ja hajuttomalle ihmiselle nuo alkuraskaudet olivat kyllä mielenkiintoisia kokemuksia.

    Vastaa

    0
    1. Lopulta liimailin paitoihin pikkuhousunsuojia, jotka kävin tunnin välein vaihtamassa.

      Voi eih... *kuvittelee näyn*...

      Vastaa

      0
  28. Olemme hikisukulaiset. Hikoilen myös todella vähän eikä hiki haise, edes stressaantuneena. En omista dödöä, paitsi nythän narraan. On minulla näytepurkki Schmidtsiä, mutta en sitä käytä. Saatan sipaista kainaloon Hauschkan ihanantuoksuista silkkipuuteria lähinnä tuoksun takia tai nihkeän sään aikaan. Käytin aikoinaan dödöä tavan vuoksi, mutta lopetin sen ensimmäisenä n 10v sitten, kun aloin muutenkin karsimaan kemikaalikuormaa.

    Vastaa

    0
  29. Mulla ei hiki yleensä haise ollenkaan, mutta ai jissus se määrä.. Viis minuuttia kuivaamisen jälkeen nii kainalot on litimärät, jos ees menee se 5 min. Kaikki dödöt on tähän mennessä ainakin kerran pettäneet, sitä hikeä vaan puskee niin pirusti, ja hikitahrat ei muuten oikein irtoa paidoista :/. Antiperspirantti on aika must, joka päivä.

    Vastaa

    0
  30. Olen kyllä niin kateellinen kaikille, jotka voivat olla ilman dödöä. Itse en voisi jättää käyttämättä sitä tai lopputulos olisi paitsi minun myös muiden kannalta erittäin valitettava. En ole vieläkään löytänyt dödöä joka pitäisi hien ja hajun poissa pidempään kuin 6-8h vaikka siis aina ostan näitä muka 48h kestäviä..

    Vastaa

    0
  31. Kannattaa kysyä läheisiltä ihmisiltä mitä mieltä he ovat dödöttömästä(hauska sana) elämästä. Ja nimenomaan silloin siirtymävaiheen aikana. Oma ex-puolisoni lopetti jossain vaiheessa suhdettamme deodorantin käytön, kun hänen hikensä ei kuulemma haise. Ja kuulkaa kyllä se haisi, mutta siihenkin tottui. Aivan samalla tavalla kuin ihminen tottuu omaan tai kumppaninsa tuoksuun.

    Moni ystävämme kyllä sanoi tuon jälkeen seläntakana kahden kesken minulle, että havaitsenko puolisoni vähän tuoksahtavan. Ja vaikka en hienhajua enää haistanutkaan niin kyllähän sen aina tiedosti.

    Eli ihan muita ihmisiä ajatellen olisi mielestäni asiallista käytöstä käyttää sitä dödöä. Vaikka se "oma hiki ei haisisikaan."

    ps. Ja eromme ei johtunut tuosta hienhajusta vaan ihan muista syistä. :D

    Vastaa

    0
    1. Joo, tästä aiheesta olin itsekin juuri aikeissa kommentin jättää. Eli kannattaa kysyä vaikka joltain sellaiselta läheiseltä ihmiseltä, joka kehtaa sen sanoa, että haiseeko oikeasti vai ei :) Koska kyllähän omaan hajuveteenkin turtuu, hiki on varmasti ihan sama juttu.

      Luin tossa tuon yhden vanhan hiki-postauksen kommentteja muutaman ja olin aivan järkyttynyt,kun jotkut siellä mainostivat, että eivät käy suihkussa neljään päivään tai peräti viikkoon. Whaaaat!!! Kyllä ihminen alkaa siinä ajassa jo haista, hikoili tai ei. Muitakin kuona-aineita erittyy ihmisestä kuin hiki. Ja käsittääkseni kaikki kuitenkin hikoilee jonkin verran ja alkaahan se loppupeleissä haista, jos monta päivää iholla muhii, yhdessä ihosta irtoavien muiden "jätteiden" kanssa.

      Olen muuten asunut maassa, missä ei pahemmin käyty pesulla tai käytetty dödöä, ja joo, kyllä haisi.

      Vastaa

      0
    2. Itse luulen, että tuo entisen miehesi ongelma on yksittäistapaus. Kyllä ihminen kai (?) normaalisti haistaa itsekin haiseeko hän hielle vai ei. :) Aika harvoin törmää esimerkiksi hieltä haiseviin naisiin, vaikka tässäkin ketjussa aika moni sellaiseksi ilmoittautuu.

      Itse olen myös dödötön, mutta olen huomannut, että monesti se ajatus on ihmisille vieras. Eli en ole tavallaan ikinä sitä sen kummemmin ääneen sanonut. Kerran kauan sitten mainitsin yhdelle tutulle, kun tuli puheeksi ja hänen mielestään jo pelkkä "ajatus haisi hielle" :D Itse hn ei kuulemma voi olla edes kotona ilman dödöä. Mutta se ei tarkoita etteikö joku muu voisi olla. Olen tavannut myös ihmisiä, joiden mielestä hiukset pitää pestä joka päivä, sillä muuten ne ovat likaiset ja jopa haisevat likaiselta. Toisaalta on myös ihmisiä, jotka pesevät hiukset vain kerran pari viikossa. Eli meitä löytyy joka junaan.

      Vastaa

      0
    3. Kannattaa kysyä läheisiltä ihmisiltä mitä mieltä he ovat dödöttömästä(hauska sana) elämästä.

      Mun mies on saanut lukemattomat kerrat mun hikisen kainalon nenäänsä kera vaatimuksen saada tietää miltä haisee ^_^ Ja luulisin että oma kumppani pystyy kertomaan totuuden :D

      Liikuntahien haisemattomuus on ihmettänyt mua niin valtavasti että olen epäillyt omassa hajuaistissani olevan jotain vikaa ja testannut tilanteen aika ajoin miehen kanssa. Ei kuulema haise miltään.

      Vastaa

      0
  32. Minä kuulun siihen ryhmään, joka on huolissaan dödöjen kemikaaleista, jotka hautuvat lämpimissä kainaloissa, ohuella/herkällä iholla lähellä imusolmukkeita... Mutta koska hikeni haisee, eikä se asiakaspalvelutyössä ole suotavaa, en vielä ole osannut vieroittautua antiperspirantista.

    Mummini (pian 80 v) kertoi aika hurjan jutun nuoruusvuosiltaan, kun työskenteli vielä kauppaneitinä. Kerran oli deodorantti-puteli hajonnut ja vuotanut pitkin hyllyjä, ja aine oli syövyttänyt maalit pois kaikista hyllyistä, joihin sitä oli levinnyt. Mummi totesitämän kerrottuaan, että ei ihmekään, kun rintasyövät ym on lisääntyneet - hän ei ainakaan ole tapauksen jälkeen uskaltanut laittaa moisia myrkkyjä kainaloihinsa!

    En tiedä, että onko näiden kemikaalien ja imusolmukkeiden välistä yhteyttä tai mahdollista rintasyöpä-riskiä tutkittu, mutta mummin sanat jäi mieleen!

    Vastaa

    0
    1. Kerran oli deodorantti-puteli hajonnut ja vuotanut pitkin hyllyjä, ja aine oli syövyttänyt maalit pois kaikista hyllyistä, joihin sitä oli levinnyt.

      Tulipahan mieleen että tämä on vallan hyvin voinut johtua myös alkoholista, jota monet deodorantit sisältävät.

      Vastaa

      0
  33. Haisin ennen. Oli hankala löytää hyvää antiperspiranttia. Vichy-merkkinen (apteekista) auttoi, mutta se on aika kallista. Sitte löysin Homcaren Aloe Vera- antiperapirantin ja on hyvä ja hellävarainen tuote http://www.homcare.fi/antiperspirantti-250-ml-tahtituote.html. Kallis mutta erittäin riittoisa! Tulee käytössä edulliseksi. Ja hiki ei haise vaikka jonain päivänä unohtaisi laittaa sitä. Samoin vaatteet on pestävä kuumassa (60 astetta), että bakteerit kuolee eikä aktivoidu uudestaan iholla. Samasta firmasta tilaan myös pyykin sekaan laitettavia hopea-ioni palloja, jotka syö hajuja :).

    Vastaa

    0
    1. Siis tuossa linkissä on tähtietuhinta, normaalisti puolta kalliimpi mutta käytössä siis tulee kuitenkin edulliseksi.

      Vastaa

      0
  34. Itse olen siirtynyt muutama vuosi sitten luomudödöihin, kun herkistyin antiperspiranttien alumiinille. Olen huomannut, että hikoiluni on suht. maltillista. Joskus jopa toivoisin hikoilevani enemmän, kun kesäkuumalla luontainen jäähdytysjärjestelmäni ei toimi kunnolla. Mutta kyllä sinne kainaloihin sellainen tunkkainen haju pesiytyy päivän mittaan ja haluan sitä dödöllä torjua. Mieluummin ruusun tuoksu kuin härskiintynyt haisu. :D Etenkin baari-illan tanssilattiallariehumisten jälkeen sitä kaipailee niitä kunnon antiperspirantteja.

    Vastaa

    0
  35. Olen hikoiluongelmainen ja kainalot kastuu herkästi märäksi, välillä on ollut hajuongelmaakin. Olen kokeillut kaikki kaupan dödöt ja apteekista triple-dry dödön ja niistä ei ole ollut apua. Löysin vuosia sitten dermosililtä lime deodorantin, joka pitää kainalohikoilun hallinnassa kaikissa tilanteissa. Alumiinia siinä on varmaan reilusti, mutta eipähän tarvitse heittää enää paitoja roskikn hien pilattua ne. Parasta siinä on hinta 2,90€ muistaakseni. Suosittelen lämpimästä kuka tarvitsee!

    Vastaa

    0
    1. Löysin vuosia sitten dermosililtä lime deodorantin, joka pitää kainalohikoilun hallinnassa kaikissa tilanteissa.

      Dermosilin Lime taas oli mulle niitä harvoja dödöjä jotka kutitti ja ärsytti kainaloita niin että en voinut käyttää.

      Vastaa

      0
  36. Mä kuljen dödöttä, koska miun hiki nyt ei vaan haise normipäivänä. Se haisee voimakkaan pistävälle kuukautisten aikaan tai jos mua jännittää, mutta noin niin kuin normaalisti ei. Muutenkin hormonaalisten heilahtelujen aikana olen haissut enemmän. Mm. lopetettuani kierukan käytön mulla haisi ihan kaikki, kainalosta nivustaipeisiin - se oli rankat pari kuukautta kun tuntu että pikkarit pitäisi vaihtaa kahdesti päivässä kun tuolta reisien taitteesta uhosi semmonen karhun pissin tuoksu (olkaa hyvät vain mielikuvasta) - sillon kulu kosteuspyyhkeitä ja dödöä! Arvostan ihan hulluna ihmisiä, jotka kehtaavat sanoa että jos menisit suihkun kautta ja laittaisit vähän dödöä: toivon, että minulle sanotaan, ja minä aion sanoa muille, koska tuntuu epäreilulta jättää toinen siihen uskoon, että en minä löyhkää, jos löyhkää. Se nipistää vain kerran.

    Vastaa

    0
    1. Mulla muuten tää sama homma treenatessa! Eli siis mielestäni hiki kainaloissa ei juurikaan haise, mutta treenihousuja ei voi kuvitellakaan käyttävänsä kahta kertaa, niin että vaan tuulettaa välissä.

      Vastaa

      0
  37. Oon hikoillut lapsesta asti runsaasti. Urheillessa naamani valuu hikeä ja kaikki vaatteet kastuvat. Hiukset on pakko pestä liikunnan jälkeen joka kerta. Arkenakin tavallisessa olemisessa kainalot kostuvat, paitsi jos istun tai makaan paikallani koko päivän. Siksi antiperspirantti on melko välttämätön.

    Haluaisin välttää ylimääräisiä aineita iholla, mutta olen ilman dödöä vain kotipäivinä. Yöksi en laita dödöä, vaan käyn illalla suihkussa ja annan ihon hengittää.

    Ei se onneksi katastrofi ole, jos dödö joskus unohtuu, sillä minullakaan normuhiki ei haise erityisen voimakkaasti. Mutta kosteuden tuntee ja olo on epämiellyttävä, mistä aiheutuu stressiä ja myös tuota haisevaa versiota voi erittyä jonkin verran ihan vain tämän takia.

    Vastaa

    0
  38. Täälläkin ilmoittautuu yksi, joka on unohtunut dödön käytön. :-) Mulla on lisäksi se tilanne, että en jotenkin tunnun hikoilevan kainaloista. Jos on hiki, niin ensin kastuu otsa, sitten selkä ja sitten vasta(ehkä) kainalot. Mutta koko hikoilu ja hien haju on mielestäni vahvasti hormonaalinen juttu. Raskaana ollessani en hikoillut yhtään. Ja vaikka olisi ollut mikä stressi, niin se vähäkään hiki ei haissut, ikinä. Imetyksen aika hien eritys taas lisääntyy itselläni aina. Pari kertaa jopa laitoin dödöä. Olen vaan tottunut siitä pois, niin ettei sitä edes ajattele aamuisin. :-) Tosin en ole ikinä pitänyt dödön tunteesta iholla. Koska haluan heti kuivuvan ja ei tahmaavan dödön, niin olen ollut "pakotettu" ostamaan alkoholillisia ja yleensä antiperspiranttisia dödöjä, vaikka tarve niille on ollut mitätön.

    Olen tosin huomannut sellaisen asian, että deodorantittimuutta ei kannata kovasti mainostaa. Monen mielestä dödö kuuluu perushygieniaan samalla tavalla kuin esim suihkussa käynti, jolloin se ettei käytä dödöä on jotenkin "hyi". :-) Näin ollen pidän tämän asian yleensä omana tietonani.

    Vastaa

    0
    1. Olen tosin huomannut sellaisen asian, että deodorantittimuutta ei kannata kovasti mainostaa. Monen mielestä dödö kuuluu perushygieniaan samalla tavalla kuin esim suihkussa käynti, jolloin se ettei käytä dödöä on jotenkin ”hyi”. :-) Näin ollen pidän tämän asian yleensä omana tietonani.

      Hahah, mun olisi pitänyt saada tämä kommentti ennenkuin tein postauksen... ^_^

      Vastaa

      0
  39. Itse ilman dödöä jo pari vuotta. Säännöllistä käyttöä ilman siis. Tässä pari vinkkiä taistella haisevia paitoja vastaan; täys puuvillaiset paidat eivät ala haista helposti, pesu aina 60astetta kainaloita vasten oleville paidoille ja aluspaitaa voi käyttää vain kerran ennen uutta pesua. myös pelkkä kosteusvoide kainaloissa hidastaa hienhajun kehittymistä. Yllä mainittuja ehtoja käyttämällä pystyn elämään tavallisina päivinä ilman antiperspiranttia/dödöä... Tulee tosin mieleen joskus, onko tämä säätö kaiken arvoista. :D:/

    Vastaa

    0
  40. Antiperspirantit epäilyttää alumiinin ja mahdollisen rintaysöpä-yhtyeden takia ja sen takia siirryinkin kokeilemaan deudorantteja. Kokeilin montaa, useamman viikon. Vaan ei toimi. Harvoin koen, että kainaloni olisivat märät. Se on se haju, joka häiritsee. Yöksi en yleensä laita deudoranttia/antiperspiranttia ja jo yön aikana alan haista. Aamulla toki pesen kainalot uudelleen ennen deudorantin laittamista. Koitin vaikka mitä; useampaa tuotetta, epilointia sheivaamisen sijaan, kainaloiden pesussa siirryin kokonaan käyttämään palasaippuaa. Jopa desinfioin kainaloita. Kokeilin adidaksen uutuustuotettakin; alumiinitonta antiperspiranttia. Se toimi jotenkuten, mutta ei tarpeeksi hyvin kuitenkaan. On ikävää huomata kesken työpäivän haisevansa pistävältä hieltä ja suihkia hätäpäissään hiuslakkaa kainaloihin :D

    Vastaa

    0
  41. Mä halusin siirtyä alumiinittomiin dödöihin neljä vuotta sitten, ja ensimmäisen 2 kuukautta hiki haisi kauhean pahalta. Mulla oli kyllä luomudödö käytössä mutta siitä ei ollut mitään apua, melkein vaikutti kuin se olisi pahentanut tilannetta. Tein myös silloin henkisesti ja fyysisesti aika stressaavaa työtä, että siinä hiessä varmaan haisi kivasti kaikki hermoromahdukset, itkukohtaukset ja kiire. Oli kyl kiusallista.

    Aika pitkään käytin noita alumiinittomia dödöjä ja etsin sitä oikeaa, mutta nyt on ollut kaks viimeistä ostosta ainakin vuoden kaapissa kun käyttö on jotenkin jäänyt. Ei ehkä auta tarpeeksi. Musta tuntuu, että mun hien hajuun vaikuttaa hermotilanteen lisäksi lähinnä ruokavalio. Esim jos syön runsaasti hiilihydraatteja useina päivinä, niin hiki on kevyemmän hajuista. SItten kun olen syönyt vähähiilihydraattisemmin, niin hienhaju on selkeästi pistävämpää ja tulee nopeammin.

    Jossain vaiheessa ajattelin että jos syö tosi terveellisesti tarpeeksi kauan niin keho saattaisi jotenkin puhdistua ja hiki ei haisisi merkittävästi, mutta mä luulen, että hiki vaan tulee mulla välillä haisemaan. Mun mielestä se pysyy kuitenkin sellaisena, että muut saavat luvan sietää sen, koska kuitenkin peseydyn joka aamu ja käytän puhtaita vaatteita. Keinokuidut ja stressaavat tilanteet on pahin yhdistelmä, ja joskus vaan hienhaju tulee läpi kun ollut stressaava tilanne tai jotenkin liian kuumaa. Oishan se kiva jos niin ei kävis, mut siis i don't give a fuck koska mun mielestä se on luonnollinen ilmiö eikä suurimpana osana päivistä ylitä esim. mun kohdalla tietääkseni mitään erikoista rajaa, tai sitten mun tutut on vaan hirveän kohteliaita.

    Hmm. Täytyy kyllä sanoa, että jos jonkun ihmisen ongelma on se, että toinen haisee hieltä, eikä kyse ole edes vanhentuneesta hiestä / varsinaisesta likaisuudesta, niin mua ei vaan liikuta. Oon tehnyt siinä vaiheessa voitavani ja nähnyt kohtuullisesti vaivaa, mutta en henkkoht halua käyttää alumiiniadödöä, niin siihen ei oikein ole ratkaisua.

    Mun mielestä on aika absurdia jotenkin ylipäätään valittaa muiden ihmisten sotkuisuudesta tai haisemisesta jos ongelma ei ole mitenkään överi. Onhan ihmisten hajuaisteissa eroja, ja esim. hormonivaihtelut vaikuttaa siihen miten pahoinvoivalta jokin haju voi tuntua, mutta se on vaan siedettävä. Musta on kohtuutonta vaatia toisilta ihmisiltä hajuttomuutta, johon päivittäinen peseytyminen ei riitä, vaan jonka voi saavuttaa vain esim. tietyillä kemikaaleilla.

    Vastaa

    0
    1. Esim jos syön runsaasti hiilihydraatteja useina päivinä, niin hiki on kevyemmän hajuista. SItten kun olen syönyt vähähiilihydraattisemmin, niin hienhaju on selkeästi pistävämpää ja tulee nopeammin.

      Voisikohan tuo liittyä valkuaisaineisiin ja rasva-aineisiin, jotka ovat ilmeisesti bakteereille sitä houkuttavampaa, hien mukana erittyvää ravintoa..? Siis jos ajatellaan, että vähähiilarisempana päivänä proteiinien ja rasvojen osuus ravinnossa korostuu --> hiessä on potentiaalisesti enemmän valkuais- ja rasva-aineita --> bakteereilla kekkerit?

      Mun mielestä on aika absurdia jotenkin ylipäätään valittaa muiden ihmisten sotkuisuudesta tai haisemisesta jos ongelma ei ole mitenkään överi. Onhan ihmisten hajuaisteissa eroja, ja esim. hormonivaihtelut vaikuttaa siihen miten pahoinvoivalta jokin haju voi tuntua, mutta se on vaan siedettävä. Musta on kohtuutonta vaatia toisilta ihmisiltä hajuttomuutta, johon päivittäinen peseytyminen ei riitä, vaan jonka voi saavuttaa vain esim. tietyillä kemikaaleilla.

      Hyvää pohdintaa.

      Vastaa

      0
    2. Mun mielestä voimakkaasti hieltä haiseminen on verrattavissa siihen, että käyttää tosi voimakasta parfyymiä: haju häiritsee muita ihmisiä ja esim itselleni (kuten monelle muullekin migreenistä kärsivälle) voimakas hien haju aiheuttaa migreenin, samoin kuin voimakas parfyymi. Mielestäni kuuluu muiden ihmisten huomioonottamiseen olla haisematta vahvalta hieltä. Vahinkotilanteet poislukien tietty, jos oikeesti vaan dödö pettää eikä mahda asialle siinä hetkessä mitään. Mut ite esim en haluais käyttää jotain hajuvettä jos tietäisin, että aina joku samassa tilassa kanssani oleva kärsisi sitten loppupäivän migreenistä. Hajuherkkiä on muitakin kuin migreeniä sairastavat, joten aika monen ihmisen elämää voimakkaat hajut ja hajusteet hankaloittavat.

      Vastaa

      0
  42. Mulla on aikalailla sama juttu, kuin sullakin eli pitkään käytin nimenomaan vaan tottumuksesta, vaikka ei mun hiki haise miltään,enkä oikeastaan hikoile lähes ollenkaan ellen sitten harrasta jotain hengästyttävää liikuntaa. Nykyään laitan vain juhliin tai tärkeisiin menoihin dödöä edelleenkin oikeastaan vaan varmuuden vuoksi. Ja mulla tulee kanssa joskus tuo meikkihiki,mies aina ihmettelee kun kipitän parvekkeelle kesken meikkauksen, vaikka yleensä palelen koko ajan :D Samoin jos pitää aikaisin aamulla lähteä töihin/kouluun niin aamupalan ja etenkin teen juonnin aikana tulee järjettömän kuuma, vaikka sitten kiireettöminä aamuina näin ei käy.

    Vastaa

    0
  43. Hiki on jännä asia ihmisessä, olen pohtinut tätä usein! Ennen hikeni ei haissut, enkä hikoillut oikeastaan yhtään, joten ei olisi tullut mieleenkään laittaa deodoranttia. Sitten söin jonkun aikaa piimax valmistetta, jonka aikana aloin haista _aivan_ järkyttävälle ja sitä ei peittänyt edes dödö. Lopetin ja haiseminen loppui, aloitin uudestaan ja aloin haista. Nyt imettäessä hiki haisee vähän silloin kun hikoilen, mutta pystyn olla hyvin ilmankin deodoranttia kotona. Eli voisiko hienhajuun vaikuttaa jotkut hormonit ja voisiko jotkut vitamiinit muuttaa hormonitoimintaa? Vai onko joidenkin ihmisten iho sellainen että siitä ei haise mikään? Myöskään ennen kun kävin usein ulkona viihteellä, kaverini ihmetteli kun minusta ei ikinä haissut alkoholi seuraavana aamuna, vaikka muista haisi. Silloin joskus teininä kun vielä poltin, tupakanhaju lähti minusta nopeasti ja äitini aina sai siskoni hajusta kiinni polttamisesta, mutta minusta hän ei huomannut. Myöskään hajuvedet ei tuoksu minulla kuin vain runsaasti suihkutettuna (=pistävä voimakas tuoksu) ja muutama suihkaus ei jää silleen raikkaan vienosti tuoksumaan vaan lähtee kokonaan, jonka takia en käytä hajuvettä. Ihmiset on mielenkiintoisia:D

    Vastaa

    0
    1. Eli voisiko hienhajuun vaikuttaa jotkut hormonit ja voisiko jotkut vitamiinit muuttaa hormonitoimintaa?

      Näin on ehdottomasti, ravinto ja hormonit vaikuttavat suoraan hien hajuun. Runsas alkoholin nauttiminen esimerkiksi tunnetusti tuottaa lähes kenelle tahansa aika kaamean "dagen efter" -ominaishajun.

      Ihmiset on mielenkiintoisia:D

      Niin ovat :)

      Vastaa

      0
  44. Mulla on työtoveri, joka jatkuvasti tuoksahtaa hielle. Hän jakaa huoneen kahden muun ihmisen kanssa ja haju tuntuu koko huoneessa. Olen miettinyt pääni puhki miten voisin ottaa asian hienotunteisesti esiin - onko kellään ajatuksia?

    Vastaa

    0
  45. Viitaten aikaisempaan bikinarajapostaukseen, millä pidät kainalosi karvattomina? Vahalla?

    Vastaa

    0
    1. Höylällä. Mulla kasvaa aivan älyttömän vähän karvoja kainalossa ja kun ne höylää, ei tarvitse tehdä toimenpiteitä pariin viikkoon :)

      Vastaa

      0
  46. Mie siirryin Urtekramin dödöö tuossa vuosi sitten normi antiperspiranteista. Alkusysäyksen antoi normidödöistä rikki menevä kainaloitten iho. Olen aina ollu stressihikoilija ja yläasteikäisenä olisi varmasti pitänyt käyttää jotain absolut torria että jollain tapaa kuivina olisi kainolot pysyneet.

    Hikeni haisee hieltä ja kyllä dödöä pitää päivittäin laittaa (en laita yöksi). Mutta jotain on muuttunut nyt tässä luonnonmukaisiin dödöihin siirtyessä, en stressaa siitä enää niin paljon jos kainalosta sattuu vettä valumaan. (Näin kävi mm. lapsen teatterikerhon kevätjuhlassa ja toki istuin eturivissa hihattomassa paidassa. On siinä varmaan ollut näky jos joku on sattunu kainaloani vilkuilemaan. :D ) Ja tuntuu että sitä hikeäkin tulee nykyisin vähemmän, ehkä juuri siksi kun ei stressaa että hikoileeko vaiko eikö!

    Vastaa

    0
  47. Minä käytän melko harvoin nykyisin dödöä. Pahiten haisee juurikin tuo stressihiki. Yleensä nykyisin sudin sitä kainaloihin jos on lähdössä iltaa viettämään ja monesti sitten myös jos menee urheilemaan. Muuten olen tosi laiska käyttämään kun selviää hyvin ilmankin suurimmanosan ajasta!

    Vastaa

    0
  48. Mullakaan hiki ei useimmiten haise juuri millekään ja vuosia sitten mietin, että miksi ihmeessä edes käytän dödöä päivittäin... Aloin käyttämään kookosöljyä. Stressihiki tulee kyllä vieläkin tietyissä tilanteissa ja kainalot saattavat olla hieman kosteat. Hikeni ei kuitenkaan haise häiritsevästi näissäkään tilanteissa, ainakin jos olen laittanut kookosöljyä. Myös iho pysyy pehmeänä ja pidän miedosta kookoksen tuoksusta. Ainoa ikävä puoli on se, että jotkut valkoiset paidat tahriintuvat jos olen lätrännyt öljyllä liikaa.

    Vastaa

    0
  49. Olen kyseenalaistanut dödön käytön tarpeellisuuden, mutta valitettavasti en kuulu niihin onnekkaisiin, jotka pysyisivät hajuttomina ilman tehokasta dödöä. Käytän arkisin hikoilevan työni, työmatkapyöräilyn ja muun kuntoilun takia sitä apteekista löytyvää supertehokasta dödöä. Viikonloppuisin riittää vähemmän tehokaskin. Lähinnä mökkeillessä saatan olla ilman dödöä esimerkiksi kesähelteillä, kun uimassa saattaa käydä useita kertoja päivässä.

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (55)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat