21.02.2016

Maukasta arkeen: valkosipulinen seitiwok

Sarjassamme "halpaa ja hyvää budjettiruokaa" - haluan tänään jakaa yhden viime viikkoisen lempiruokani. Ja perään tulee muutakin jaarittelua ruokavaliokokeilun tiimoilta. :)

Pakasteseiti annospaloina. Tuo monen ylenkatsoma tuote, tonnikalaakin "halpiksempi" kalaruoka. Mauttomat, rasvattomat kimpaleet joiden ulkonäkö ei juuri ruokahalua herättele. Mutta hyvin maustettuna nuo kalpeat kuutiot muuttuvat mitä parhaimmaksi arkiruoaksi :)

Olen aikaisemmin jakanut kolme suosikkiohjettani pakastekalan käyttöön täällä. Nyt vuorossa ohrasta, valkosipulista ja yrteistä makupalettinsa kokoava superarkinen mutta supermaukas seiti-wok.

idRuoka_IMG_2004

En ole jostain syystä aiemmin käyttänyt seitiä wokissa, mutta sehän sopii sinne vallan mainiosti. :) Miksipä ei sopisi?

Valkosipulinen ohra-seiti-wok

pakasteseitiä

paprikaa

parsakaalia

kukkakaalia

vihreitä papuja

kesäkurpitsaa

keitettyä ohraa

kookosrasvaa paistamiseen

oliiviöljyä + murskattua valkosipulia + ripaus yrttisekoitusta

kalan paistamiseen suolaa ja pippuria

Kuutioiden sijaan käytin seitiannospaloja (sulatettuja), jotka revin pienemmiksi könteiksi. Paistoin kalat ensin pannussa pienessä määrässä kookosöljyä, maustoin suolalla ja pippurilla ja siirsin syrjään.

Tykkään paistaa kalan erillään kasviksista koska kala kypsyy eri ajassa kuin kasvikset. (FitFarmilta oppimani vähäöljyinen paistotapa: pannuun suditaan minimaalinen rasvapinta öljytyllä pullasudilla.) Kookosrasvalla on muuten rooli myös maun antajana tässä ruoassa: vaikka rasvaa on todella niukasti, se tuo wokkiin vienon, jännän kookoksen ailahduksen. Jos et pidä kookosesta niin valitse rypsiöljy.

Pakasteseiti

Seuraavasta voi valita oman mieltymyksensä tai tilanteensa mukaan vähärasvaisen tai runsaampirasvaisen valmistusvaihtoehdon:

1) Runsaampirasvainen: kaada pannuun öljyä ja wokkaa kasvikset ja keitetty ohra tavalliseen tapaan.

2) Vähempirasvainen: höyrytä kasvikset ensin semikypsiksi ja lisää ne kuivaan tai niukasti pullasudilla rasvattuun pannuun ja ruskista. Tällä metodilla pannu ei juuri enää kypsennä kasviksia, tuo vain väriä, joten niitä ei tarvitse pitää pannulla kauaa --> eivät pala niin herkästi pannuun kiinni vähässä rasvassa.

Lisää wokkiin kala ja oliiviöljy-valkosipuli-yrttiseos kun kasvikset ovat saavuttaneet toivotun ruskistustason. Kun valkosipulia ei paista vaan lisää murskattuna valmiiseen ruokaan, saa ruokaan voimakkaamman valkosipulin maun paljon vähemmällä valkosipulin määrällä. Paistaessa on myös aina palamisen vaara - palanut valkosipuli ei maistu kovin hyvältä ;)

Pyörittele wokin ainekset valkosipuliyrttiseoksessa ja kaada annos lautaselle. Ja ei kun syömään. Annokseen voi käyttää listaamieni kasvisten sijaan mitä tahansa vihanneksia, valitsemalla jonkun valmiin pakastevihannessekoituksen saat halvimman mahdollisen aterian. :)

Ruoka_IMG_2211

Toinen herkkuwok: paistettua tofua, katkarapuja, ohraa, kasviksia ja kananmunaa.

*

Ruokavaliokuulumiset. Olen edelleen voinut hyvin ja kroppa alkaa tottua uuteen ruokarytmiin. Liikunnan suhteen en voi vielä raportoida mainittavia muutoksia suoritustehossa. Olen *ehkä* jaksanut juosta vähän paremmin, mutta mitään joulun ajan "taatelikakkutankkauksen" superenergisiä lenkkikokemuksia ei ole toistaiseksi ollut.

Ruokavaliotani hienosäädettiin kuluneella viikolla jälleen. Vaikka proteiinin osuus korostuu FitFarmin Mikon laatimassa ruokavaliossa, todettiin määrän olevan turhan yläkanttiin (joinain päivinä jopa 185 g..!) ja sitä vähennettiin aterioilta reiluhkosti. Samalla rasvaa lisättiin jo toistamiseen, ja nyt minulla on "lupa" kaataa aamukahviinkin taas pikkuinen liraus kermaa! ^_^ Milloinhan voin toivottaa tervetulleeksi kypsytetyn juuston..?

Olen kovasti kaivannut salaatteihin rouskuvaa tekstuurilisää ja kysyin, eikö osaa päivän öljystä voisi korvata siemenillä. Se oli mahdollista.

Itse asiassa: mikä tahansa aterioiden monipuolistaminen ja muokkaus alkuperäisestä rungosta on mahdollista. Kunhan pysyttelee suunnitelman mukaisissa makroissa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäinen ravintolaruoka-annos kolmeen viikkoon: Rosson papupyörykät

Miksi sitten ruokavalio oli alun perin niin joustamaton ja vaihtoehdoton?  Siksi, että yksinkertainen, muutamiin perusraaka-aineisiin pohjautuva ateriarunko on helpoin - ja myös kustannustehokkain - tapa tehdä ruokavaliosuunnitelma. Säätäminen on mahdollista eikä pilaa onnistumista, mutta monipuolisempien vaihtoehtojen sisällyttäminen tarkoittaisi paljon enemmän työtä. Aika on tunnetusti rahaa, ja jos tuloksiin päästään vähemmälläkin ajankäytöllä, niin... ;) Valmennusyritykselle on tehokkainta rakentaa ruokavalio tietyn sabluunan mukaan, jota sitten lähdetään asiakkaasta ja valmentajasta riippuen muokkaamaan.

Ja kuten lukijani Tiia edellisen ruokapäivityksen kommenteissa osuvasti kirjoitti, yksinkertainen ateriarunko ilman kikkailuja mahdollistaa sen, että kaikenlaiset henkilöt, nekin joille "ruoan laittaminen" on aiemmin tarkoittanut lisää-vain-vesi -pakkauksen avaamista ja sisällön laittamista mikroon tai uuniin, osaavat noudattaa ruokavaliota eivätkä lannistu jo ensimetreillä liian haastavaksi kokemansa reseptin edessä.

CN_kissakynnet

Lounasseuralaisen söpöt kissakynnet :)

Mielestäni on ihan perusteltua kritisoida tämän tyyppistä ruokavaliota tai ravintovalmennusta siitä, että se ei opeta henkilölle kokonaisvaltaista terveellistä elämäntapaa johon kuuluu myös luovuus, joustavuus ja kyky soveltaa, jolloin terveelliset tavat jäävät myös kestäviksi tavoiksi. Mutta ymmärrän myös "kiveen hakatun" ruokavalion edut ja perustelut tietyissä tilanteissa.

Ja kuten todettua - yksi tapa sopii yhdelle, toinen toiselle. Olin tänään lounaalla Charming Nails -Tainan kanssa, jolle "Jutta-konsepti" sopii ja hänelle tarkkaan rytmiin ja samoihin raaka-aineisiin sopiva ruokailurytmi on mitä mielekkäin. Tainan mielestä minun ruokavaliotani olisi hauska ja helppo toteuttaa.

Ruoka_IMG_2145

Kokeilun myötä huomaan oppivani paljon eri ruokien ravintoainepitoisuuksista. Olen tiennyt, että siemenissä ja pähkinöissä on paljon proteiinia, mutta enpä olisi tullut ajatelleeksi, että kuvan salaatin päälle ripotellussa hyppysellisessä kurpitsansiemeniä on esimerkiksi jo 2,5 g proteiinia. Siemennäkkärini ovat siis todennäköisesti ravintoarvoltaan aivan mielettömiä proteiinipommeja. :)

Siemenet ovat hyvä esimerkki siitä, miten ruoka-aineiden vaihtelu ja korvaus ruokavaliossa vaikuttaa makrojen suhteeseen: vaikka siemenet ja pähkinät sisältävät paljon rasvaa, öljyn korvaus niillä lisää myös proteiinin määrää. Jos ottaisin koko päivän sallitun rasvamäärän siemeninä ja pähkinöinä, minun tulisi vähentää tuntuvasti kalaa, rahkaa tai muita proteiinin lähteitä.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lopuksi: matkustaminen tarkoittaa tätä nykyä sitä, että neljännes matkalaukusta täyttyy ruokavalion ylläpitoon kuuluvalla "rekvisiitalla": on pakattava heraproteiinia, hiilarinlähteitä, jos jonkinmoista lisäravinnetta ja vaaka. 

On tämä kyllä... ^_^

P.S. Ensi viikolla luvassa kaipaamaanne asiantuntijanäkökulmaa: haastattelussa terveystieteiden maisteri / ravitsemusterapeutti. :)

23 comments on “Maukasta arkeen: valkosipulinen seitiwok”

  1. Moikka Sanni!!
    Ensinnäkin kiitos ihanasta blogista!!
    Ei liity aiheeseen, mutta muistan lukeneeni jostain postauksessa, että tykkäät tehdä listoja. Jos ei ole liian henkilökohtaista, niin millaisia/esimerkkiaiheita. Olen itse jotenkin opetelemassa vähän järjestelmälliseksi (:D) ja jollain tasolla listaaminen on kiinnostavaa mutta mietin aiheita ja tapoja :)
    Kiitos etukäteen ja oikein ihanaa alkavaa viikkoa.

    Vastaa

    0
    1. muistan lukeneeni jostain postauksessa, että tykkäät tehdä listoja. Jos ei ole liian henkilökohtaista, niin millaisia/esimerkkiaiheita.

      :D :D Eikäh, niin söpö ja erikoinen kysymys! ^_^

      Tein ennen listoja suunnilleen ihan kaikesta jonka kulutusta pystyy seuraamaan, shampoopulloista kynsilakkoihin :D Kyllä, niin friikki olen ollut. Mä rrrakastan tilastoida asioita. Sittemmin päätin vähän järkevöittää listausharrastustani koska listojen päivittämiseen meni jo aivan kohtuuttomasti aikaa. Nykyään tärkein tilastoni on henkilökohtaisten kuukausimenojen listaus sekä yrityksen kulut. Nämä Excelit ovat päivittäisessä käytössä. Tiedän koko ajan täsmälleen paljonko minulla on varoja käytettävänä ja paljonko voin käyttää esim. viikossa ruokaan ettei tili mene miinukselle. Ja paljonko on säästettävä jos haluan matkustaa.

      Matkoilla olen myöskin täysin riippuvainen budjetin sentintarkasta seuraamisesta ja Excel on korvaamaton työväline, ylipäänsä harrastamani laaja matkustus ei olisi mahdollista ilman supetarkkaa budjettia ja siinä pysymistä.

      Talousasioihin liittyvät listat ovat niitä joita todella tarvitsen ja jotka ovat konkreettisesti hyödyllisiä. Näiden lisäksi ylläpidän lukuisia harrastuksiin, blogityöhön ja omiin kiinnostuksen kohteisiin liittyviä listoja jotka ovat osaksi myös hyödyllisiä (esim. kosmetiikan tuotetärppilistat, testiin saatujen näytetuotteiden seurantalista, ravintola/kävelyreittivinkkejä matkakohteissa) tai sitten muuten vain viihteellisiä ja itsestäni hauskoja listauksia kuten erilaisten elintarvikkeiden ravintoarvoja tai "montako shampoota on varastossa". :)

      Tällaisia :)

      Vastaa

      0
  2. Kiitos taas vinkistä, seiti menee kokeiluun :) kalaa tulee syötyä liian vähän ja se on hieman tuntematon osa-alue keittiössä. Ohraa ja soijaa löytyy jo, joten voisipa tehdä niistä wokkia. Kiva oli treffata vaikka oli kommelluksien täyteinen sunnuntai :D

    Vastaa

    0
    1. vaikka oli kommelluksien täyteinen sunnuntai :D

      To say the least...! ^_^ No, loppu hyvin kaikki hyvin :)

      Mulla oli muuten papupyöryköistä vatsanväänteitä koko loppupäivä... Ei ehkä palkokasveja taas vähään aikaan. :p

      Vastaa

      0
  3. En vielä ehtinyt lukea postausta, mutta kuvat katselin ja mikäs se sieltä silmään pistikään: tuttu kalatuote. Tiedätkö Sanni, olen varmaan trendikäs, mutta minulta löytyy tuota lähes aina pakasteesta (tällä hetkellä neljä paketillista) ja syön sitä melkeinpä joka päivä! :) Ja useinmiten vielä kookosrasvassa paistettuna. Olen vissiin kerrankin in. :)

    Vastaa

    0
    1. *nauraa*

      Ei kai pakasteseiti sentään trendikästä ole..! ^_^ No, mutta joka tapauksessa erittäin hyvä ja halpa ruoka-aine jota pidetään tylsänä ihan suotta. :) Ensin olin vähän "masiksessa" kun jouduin ruokavaliokokeilun myötä luopumaan kookosmaidolla, pestolla ja juustokuorrutteilla maustetusta seitistä, mutta sitten keksin tuon wokkaamisen. Ja ilahduin kun oivalsin miten helpolla lopulta saa makua myös vähällä rasvalla. :) Esim. minimaaliseen määrään oliiviöljyä sekoitettu murskattu valkosipulinkynsi antaa valtavasti makua, paljon enemmän kuin runsaammassa öljyssä ruskistettu kaksin- tai kolminkertainenkin määrä valkosipulia :) Ja että pieni tujaus kookosrasvaakin vaikuttaa makuun selvästi ja kookosrasvassa paistettu kala on heti maukkaampaa kuin rypsiöljyssä :)

      Vastaa

      0
  4. Tykkään kalasta todella paljon, mutta seiti on meillä kissojen ruokaa (lempiruokaa!) :D Jotenkin näyttää niin luotaantyöntävältä ja mauttomalta, etten ole ikinä edes ajatellut itse syödä sitä! Ehkä sitä voisi joskus kokeilla wokissa, johon usein laitan sitä mitä kaapeista sattuu löytymään.

    Vastaa

    0
    1. Jotenkin näyttää niin luotaantyöntävältä ja mauttomalta, etten ole ikinä edes ajatellut itse syödä sitä!

      Hihhih ^_^ Kätkepä se vaikka uunivuoassa kookoskermaan, sipuliin ja pinaattiin tai voimakkaan makuiseen juustokuorrutukseen (esim. vahva emmental tai parmesaani) niin johan maistuu! :)

      Vastaa

      0
  5. Hei tuli vain mieleeni, että mikäli hiilarien nostaminen ei toistaiseksi ole saanut energioita juoksun suhteen paranemaan, niin oletko ajatellut, että voisiko syynä olla jokin toinen muuttuja kuin ruoka?

    Kävitkö esimerkiksi joulupyhien aikana ihan normaalisti salilla vai piditkö siitä taukoa, jolloin saatoit palautua paremmin yleisen rasituksen vähennyttyä, jolloin joulun herkuttelu auttoikin nostamaan juoksuenergiat pilviin?

    Tai sitten sun pitää vain tankata taatelikakulla useammin (tai miettiä, että pitäisikö viikon treeniohjelmaa muokata myös jollain lailla) ^_^

    Vastaa

    0
    1. oletko ajatellut, että voisiko syynä olla jokin toinen muuttuja kuin ruoka?

      Olen kyllä. Mutta lepo/treenirytmiin en usko sen liittyvän. Joulun aikaan en pitänyt sen kummemmin liikuntataukoa vaan kävin salilla normaalisti. Syynä sen hetkiseen parempaan juoksujaksamiseen saattaa olla, että joulun aikaan nautittu hiilarimäärä oli vielä sen verran tämän hetkistä korkeampi (esim. bataatti-, lanttu- ja porkkanalaatikoista, joita söin melkein päivittäin, tulee mielettömät määrät hiilaria), että lihasten glykogeenivarastot pääsivät täyttymään paljon tämänhetkistä paremmin.

      Tai sitten sun pitää vain tankata taatelikakulla useammin

      No tämäkin on käynyt mielessä..! :D En ole itse asiassa syönyt nyt lainkaan hedelmiä vaan kaikki merkittävämpi hiilarimäärä on tullut ohrasta, kaurasta, kvinoasta, tattarista ja marjoista, joten ehkä pitäisi kokeilla taatelia :) Täytyy kysyä Mikolta mille aterialle taatelin voisi sijoittaa - kenties treenin jälkeiseen kaurapuuroon? Smoothien jäädessä pois mun ruokavaliosta jäivät hedelmätkin pois, tällä hetkellä mun ruokavaliossa ei ole hedelmää.

      Vastaa

      0
  6. Kiitos reseptistä!
    Mä oon lisännyt omaan ruokavaliooni kasviksia viime aikoina reilusti ja huomannut positiivisen muutoksen painooni.

    Seiti uppoaa meikäläiseen parhaiten tulisessa, valkosipulilla ja inkiväärillä ryyditetyssä kookospohjaisessa kalakeitossa, jossa vihanneksina mitä kaapista sattuu löytymään (pikaversiossa pakastewok-vihanneksia)

    Ja tästä on tullut viime aikojen herkku:
    http://www.hs.fi/ruoka/a1445396967423 tämä on herkkua! Tosin teen tätä ilman tuota muusikerrosta ja syön ohran kanssa.

    Vastaa

    0
    1. Kiitos vain itsellesikin vege-Shepherd's Pien ohjeesta :) Kuulostaa ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta (ilman pottumuusia), mutta tämän ruokavaliokokeilun aikana en voi tuota vielä testata. Toukokuussa sitten :D

      Vastaa

      0
  7. Reseptit ovat aina tervetulleita, kiitos :)

    Voiko kysyä, että miksi syöt sekä monivitamiinia, c-vitamiinia, D-vitamiinia, omegaa ym...? vitamiinien "tankkauksestahan" ei ole mitään hyötyä, pikemminkin jopa haittaa.

    Vastaa

    0
    1. miksi syöt sekä monivitamiinia, c-vitamiinia, D-vitamiinia, omegaa ym…?

      Ne ovat osa FitFarmin ruokavaliota, ja yritän noudattaa ruokavaliota kokeilun nimissä niin tarkasti kuin mahdollista :) Itsekään en ole vakuuttunut siitä että kaikilla noista purkkivitamiineista on jotain merkitystä, mutta näillä mennään kun ne on "määrätty" ruokavalioon :)

      Vastaa

      0
    2. Tuossa on varmaan sekin pointti, että monivitamiinit sisältää yleensä tosi pienet määrät c- ja D-vitamiineja.
      Lisäksi c - vitamiini ei kerry elimistöön, mutta munuaisia saattaa rasittaa kun ne kaiken ylimääräisen suodattavat. Kuitenkin tässä on tällänen kuuri menossa ja näin flunssakauden aikana ei varmaan tekisi itsellekkään pahaa :D
      Omegalle on ainakin omasta mielestäni hyvä syy, kun niistä saadaan muutenkin helposti liikaa sitä kutosta. Ja vaikka se sisältäisi lisää deetä, niin ei sitä silti näillä Suomen korkeuksilla voi liikaa saada :)

      Vastaa

      0
  8. Ai niin, Sanni! Älä julkaise tätä kommenttia, mutta (veikkaan, että luet kommentit kuitenkin pikemmin, kuin mailit:D)

    (...)

    Mä laitan sulle kuvan heti kun ehdin.

    Ja ehkä myös kuvan mun tukasta fairly traded honeyn jälkeen, koska se, jos mikä on ilmavuudessaan shamppoofriikillekin näkemisen arvoinen:D

    Vastaa

    0
    1. Julkaisinpas, vaikkakin typistettynä :D (Koska halusin jengin näkevän taas positiivisen Fairly Traded Honey -kokemuksen ^_^)

      Jään odottamaan kuvia :) :) :)

      Vastaa

      0
  9. Kiitos tästä :) Tänään vihdoin kokeilin, tosin melko omanlaistani versiota ja tykkäsin kovasti. Syön ihan liian vähän kalaa eikä seiti ei ole tuntunut houkuttavalta, mutta se olikin hyvää :) Pitää ajallaan laittaa kokeiluun myös tuon linkin takaa löytyneet budjettiruuat :) Odotin, että kookos olis maistunut enemmän, mutten juuri huomannut sitä :( En ymmärrä, missä vika, koska kuitenkin laitoin sitä mielestäni ihan reilusti (n. puoli rkl jähmettyneessä muodossa). Enkä laittanut valkosipulia, joten senkään maku ei voinut peittää kookoksen makua. Ehkä tosiaan ei voi lopulta puhua samasta ruuasta, kun jätin tuon valkosipulin ja oliiviöljyn pois, korvasin ohran spelttihelmillä (koska tykkään niistä niiiiin paljon enemmän) ja kasviksina oli porkkanaa, parsakaalia, sipulia, kesäkurpitsaa ja varsiselleriä (joka muuten sopi tosi kivasti kalan kanssa). Mut piti nyt kuitenkin tulla kommentoimaan, koska sait mut syömään seitiä :)

    Muuten, tuli mieleen myös kysyä, että ootko kuullut kookosöljystä itsetehdystä deodorantista? Mä kun käytin tänään kookosöljyä ekaa kertaa ruuanlaittoon. Mut deodorantin pohjana se on ollut mulla jonkun aikaa käytössä ja oon tykännyt. Paras luomudeo tähän asti :)

    Vastaa

    0
    1. Odotin, että kookos olis maistunut enemmän, mutten juuri huomannut sitä :( En ymmärrä, missä vika, koska kuitenkin laitoin sitä mielestäni ihan reilusti (n. puoli rkl jähmettyneessä muodossa).

      Hmm, onpa jännä. Voikohan eri kookosrasvoissa olla eroa..? Mun käyttämä kookosrasva (Tropicai) maistuu selkeästi. Olen aiemmin käyttänyt sitä vain raakasuklaassa ja nyt siirtynyt paistokäyttöön kun oivalsin ihanan makuefektin minkä se tuo kalaan ja kasviksiin.

      Mun siskokin muuten intoilee spelttihelmistä :) Pitäisiköhän itsekin kokeilla... Onkohan se yhtä hidasta hiilihydraattia kuin ohra..? Mulle on muodostunut speltistä vähän sellainen kaksijakoinen kuva, toisaalta siitä puhutaan parempana vaihtoehtona tavalliselle vehnälle, mutta joissain lähteissä sanotaan ettei se lopulta ole kovinkaan eri juttu.

      tuli mieleen myös kysyä, että ootko kuullut kookosöljystä itsetehdystä deodorantista?

      Olen kuullut, paljonkin. Kookosöljyssä on antimikrobisia ainesosia jotka vaikuttavat deodoroivasti eli hajua poistavasti. Hien eritykseen se ei tietysti vaikuta.

      Kookosöljy on kyllä tosiaan yksi monipuolisimpia aineita :) Kroppaan, hiuksiin, ruokaan... ja vielä hemmotteleva tuoksuelämys kaupan päälle! :)

      Vastaa

      0
    2. Mulla oli Urtekramin kylmäpuristettua luomuneitsytkookosöljyä. Muita en oo käyttänyt. Ja kyllä, kookosöljy on ihme tavaraa :) Oon ollut itse siitä deodorantista ihan ihmeissäni.

      En lopulta tiedä speltin terveellisyydestä, mutta tykkään siitä monessa muodossa (myös hiutaleista puurona) ja voin ainakin kuvitella syöväni jotain terveellistä :D On ainakin hyvä mieli :)

      Sellainen piti myös sanoa, että arvostan todella sitä, että vastaat kommenteissa esitettyihin kysymyksiin. Huomaan, etten jaksa enää lukea sellaisia blogeja, joissa kysymykset jätetään toistuvasti huomioimatta. Kivoja on toki muutkin kommentteihin vastaamiset, mutten odota joka kommenttiin vastausta :) Mut se, että tietää sun vastaavaan kysymyksiin ja lukevan kaikki kommentit, tuo sellaisen olon, että on arvostettu lukijana. Kiitos siis :)

      Vastaa

      0
    3. En lopulta tiedä speltin terveellisyydestä, mutta tykkään siitä monessa muodossa (myös hiutaleista puurona) ja voin ainakin kuvitella syöväni jotain terveellistä :D On ainakin hyvä mieli :)

      Kyllä mä uskon että speltti on ainakin terveellisempää kuin valkaistu vehnä eli se ihan perusvehnä, spelttiähän ei valkaista tai muutenkaan käsitellä samaan tapaan kuin vehnää.

      Mut se, että tietää sun vastaavaan kysymyksiin ja lukevan kaikki kommentit, tuo sellaisen olon, että on arvostettu lukijana. Kiitos siis :)

      Kiitos itsellesi palautteesta :) Minusta on tärkeää - ja kivaakin :) vastata lukijoiden kysymyksiin ja olla interaktiivinen, aina vain ei ehdi tehdä sitä heti kun lukee kommentin. Olen itse asiassa aika hidas vastaamaan kun vastaan ajatuksella (vaikka vastaukseni eivät aina pitkiä olisikaan), ja siksi säästän vastattavia kommentteja joskus pitkäänkin että tulee sellainen hetki jolloin voin keskittyä kunnolla.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat