21.11.2012

Sentinvenyttäjän reissubudjetti

En ole aiemmin tehnyt näin pitkää reissua, enkä osannut oikein arvioida paljonko tulisin 13 viikon aikana kuluttamaan. Ehdin säästää matkaa varten n. 6 kuukautta, mutta koska samalla piti säästää myös matkan aikaisiin asuntokuluihin koti-Suomessa, ei kassaa kertynyt mitenkään huimasti. Mutta tarpeeksi kengännauhabudjetti–tyyliselle reissulle.

    

Kuvituksena Barcelonan isäntäni Luisin taidetta.

Asumiskulut eivät tietenkään ole ainoita kiinteitä kuukausittaisia kuluja kotona. On kuntosalin kuukausimaksua, opintolainan lyhennystä, puhelinlaskua, muita suoraveloituksia… Järjestelin nämä maksut jo hyvissä ajoin etteivät ne olisi syömässä tiliäni matkan aikana. Otin 3 kuukautta maksuvapaata opintolainaan, sain kuntosalini kanssa sovittua ettei minun tarvitse maksaa jäsenmaksua matkani aikana (vaikkei se normaalisti ole mahdollista), muutin puhelinliittymäni pakettidiiilistä halvimmaksi mahdolliseksi (kk-maksu 69 senttiä) ja sovin muiden ”velkojieni” kanssa maksuvapaasta ajasta. Onneksi kaikki on sovittavissa…!

Matkan alussa kaavailin, että viikkobudjettini voisi olla 200 euron luokkaa. Tässä vaiheessa kuvittelin löytäväni Couchsurfing-isäntiä melkein joka kohteestani. Mutta niinhän ei sitten ollutkaan, ja jouduin pian muuttamaan budjettini realistisemmaksi. Santorinilta saakka viikkobudjettini on ollut 300 euroa, ja se on toiminut hyvin. Vain yhdellä viikolla jäin budjetista jälkeen ja jouduin kiristämään kukkaronnyörejä.

Nostan 600 euroa käteistä joka toinen viikko. En halua maksaa luottokortilla mitään mikä ei ole pakollista, jotta pysyn paremmin viivalla siitä paljonko olen kuluttanut eikä tili tyhjene huomaamatta. Maksan luottokortilla vain netissä varatut lennot. Onneksi myös kaikki hotellit yhtä lukuun ottamatta on voinut maksaa käteisellä. Käyttämäni hotellit (Kreikassa domatiat) ovat kustantaneet 17-25 euroa yö. Olen aina majoittunut omassa huoneessa, en pidä monen ihmisen jakamista asuntola-tyyppisistä ratkaisuista.

Kreikassa matkustin laivoilla jotka ovat suhteellisen edullinen kulkuväline (halvin matka n. 9 euroa, kallein n. 50 euroa) ja muutaman välimatkan olen taittanut Ryanairilla. Albaniassa liikuin bussilla joka oli käytännössä puoli-ilmainen.

Tähän mennessä, yhdeksän ja puolen viikon aikana, olen kuluttanut matkoihin ja majoitukseen (lennot, bussit, laivat, hotellit) yhteensä 1172,54 euroa. Tähän päälle tulevat  ruokamenot. Shoppailuahan olen harrastanut vain hyvin maltillisesti, muutamat kosmetiikkaostokseni olen täällä blogissa kanssanne jakanutkin ja niiden lisäksi olen ostanut vain hammastahnaa ja 20 euron kengät Albaniassa hajonneiden tilalle. Ja viiden euron sateenvarjon.

Tämänhetkisen tilanteen mukaan minulla pitäisi olla varaa lentää vielä Jenkkeihin ja sieltä kotiin. Joulukuun alussa tilille pätkähtää vielä mukava summa veronpalautustakin joka on hyvä hätävara.

300 euron viikkobudjetti Euroopassa on toiminut minulla loistavasti. Aasiassa varmasti pärjäisi jopa puolet vähemmällä. Oikeastaan olisin voinut nipistää budjettia vielä jonkun verran tiukemmallekin syömällä vähemmän ravintoloissa, mutta koska ruokaelämykset ovat minulle tärkeitä niin en ole halunnut tinkiä siitä ihan joka päivä.

Millaisia kokemuksia teillä on pidemmistä reissuista ja matkabudjeteista?

(Tämä kuva sopii minusta niin hyvin tähän loppuun, vähän niinkuin edellisen postauksen hengessä... Mulla on nyt vähän samanlainen olo kuin tuolla Kanilla..! ^_^)

0 comments on “Sentinvenyttäjän reissubudjetti”

  1. Matkabudjeteista on nyt sen verran kokemusta, että ne pitävät vain harvoin, varsinkin, jos ei ole aikaisemmin tehnyt vastaavanlaista matkaa. Lähdin syksyllä vuodeksi yliopistovaihtoon ulkomaille, ja sain jo ennen Suomesta lähtöäni huomata, että tässähän menee kaikkiin vuokratakuisiin ja ennakkovuokriin todella paljon rahaa. Lisäksi ei riitä, että kohteeseen pääsisi vain lentolipulla, vaan tähän pitää ottaa huomioon vielä juna- sekä muut paikallisliikenteet sekä pakolliset syömiset lentokentillä (jossa on tottakai kallista) yms. matkan varrella. Vaihtoyliopistoon piti maksaa vaikka mitä kurssimaksuja, lukukausi-ilmoittautumismaksuja, bussikorttimaksuja ja passikuvamaksuja opiskelijakorttia varten. Kun vielä ottaa huomioon vaihtomatkailun, jota tulee luonnollisesti kohdemaassa harrastettua sekä sen, että täällä tosiaan on omillaan (eikä tule vietettyä esimerkiksi vanhempien kotona joka toista viikonloppua) ja pakollisia vaatehankintojakin on jossain vaiheessa tehtävä ainoiden mukana olleiden talvikenkien tai -takin hajotessa, puhumattakaan siitä, että uuteen paikkaan muuttaessa tulee helposti illallistettua monien uusien tuttavuuksien kanssa ravintoloissa ja käytyä baareissa, niin en voi sanoa kuin että huh huh! Ja vaihtovuottani on vielä jälkelläkin 8 kuukautta... :)

    Vastaa

    0
  2. Hei kiitos tästä! Itse oon juuri aupparina australiassa ja tarkotus olis lähteä täälä sitten reissaamaan kuukaudeksi pariksi. Oon siihen budjettia yrittänyt miettiä ja en oo oikein edes suuntaa-antavaa budjettia keltään kuullut. Toki täälä hinnat on ihan eri ja se pitää ottaa huomioon. Mutta ihan tälläsiä käytännön juttuja on kiva lukea. Itse oon maailman huonoin organisoimaan mitään. Mutta en kestä ajatusta, ettei olisi edes mitään hajua mihin olen menossa. Lennot onkin jo siis aikalailla buukattu. Mutta kun jossain pitäisi yöpyäkkin. Ehkä tässä opitaan sitten tätäkin järjestelemistä..

    Vastaa

    0
  3. Olen tehnyt muutamia pidempiä matkoja, joille olen laatinut päiväbudjetin, johon on kuulunut kaikki, eli majoitus, syöminen, liikkuminen, ostokset, no kaikki paitsi Aasiassa viisumit.

    Olen matkustanut kolmen kuukauden matkan Kaakkois-aasiassa vuonna 2010(Kambodza, Vietnam ja Laos, lennettiin Thaimaan Bangkokin kautta, eli muutamia päiviä myös siellä). Matkabudjetti tuolla reissulla oli noin 15 euroa/päivä. Joinakin päivinä etenkin Vietnamissa päiväbudjetti hieman ylittyi, kun taitoimme pitkiä matkoja busseilla, mutta Laosissa taas päiväbudjetti alittui (joinain päivinä meni vain noin 4-5 euroa, kun ei siirrytty paikasta toiseen). Kokonaisuudessaan budjetti pysyi siis hyvin ja jäi jopa vajaaksi. Tapasimme matkalla muita matkustajia, ja joillain oli päiväbudjetteina jopa 35 euroa, eikä siihen laskettu bussimatkoja. Meillä ei edes tehnyt matkakumppanini kanssa tiukkaa tuo 15 euron päiväbudjetti! Teimme kaiken mitä halusimme tehdä, majoituimme halvoissa, mutta ihan mukiinmenevissä hotelleissa, käytimme samoja kulkuvälineitä, kuin paikalliset aina kuin mahdollista ja usein olimmekin ainoat turistit joissakin busseissa, kun turistit olivat pakkautuneet ilmastoituihin ja petipaikallisiin turistibusseihin. Söimme joka päivä ravintoloissa tai katukeittiöissä, sillä mahdollisuuksia oman ruoan valmistamiseen ei juuri ollut.

    Mielestäni juuri tuo pieni budjetti ja "köyhäily" toi matkaan suunnatonta lisäarvoa. Oli esimerkiksi paljon mielenkiintoisempaa kulkea paikallisten romubusseilla paikallisten kanssa kuin muiden turistien keskellä ilamstoidussa luksusbussissa. Juuri tuo köyhäily toi lähes päivittäin sellaisia elämyksiä, joista olisimme vasrmasti jääneet paitsi, jos olisimme halunneet maksaa asioista enemmän ja tehdä siten kaikki helpoimman kautta.

    Toinen hieman pidempi matkani sijoittui Balkanille tänän kesänä (2012), eli Kroatiaan, Bosnia & Herzegovinaan ja Sloveniaan, jossa matkabudjetti oli noin 30-35 euroa/päivä. Budjetti ylittyi lähinnä, koska liikuimme paljon paikasta toiseen ja bussit maksoivat enemmän mitä olimme odottaneet. Luulen, että selvisimme kuitenkin alle 40 eurolla per päivä. Pidimme "ravintolapäivän" noin jokatoinen tai joka kolmas päivä, muuten teimme ruoat itse. Teimme itse myös aamupalat ja iltapalat päivittäin. Majoituimme halvimmissa paikoissa, jotka olivat joidenkin yksityishenkilöiden tarjoamia huoneita omassa talossaan. Laadultaan ne olivat laadultaan aivan loistavia ja lisäksi hostit olivat ihastuttavia :). Majoituimme joissain paikoissa myös hostelleissa, useimmiten 4-6 hengen dormeissa.

    Vielä yksi pidempi matka on tullut tehtyä, joka sijoittui Marokkoon, jossa päiväbudjetti oli noin 15-20 euroa/päivä (tämä oli vuonna 2008, mutta olen käynyt Marokossa noin parin viikon matkalla myös vuonna 2011 ja hinnat olivat hieman nousseet, päiväbudjetti oli vuonna 2011 noin 25 euroa). Samat speksit ruokailun, majoituksen ja kulkuvälineiden suhteen kun aikaisemmissa.

    Kaikki matkat on tehty kaksin eri tyyppien kanssa (Aasian matka ja aiempi marokon matka naispuolisen kaverin aknssa ja Balkanin ja jälkimmäinen Marokon matka poikaystävän kanssa). Tämä tietenkin on hyvä juttu esim, majoituksessa, sillä useimmiten majoitus tulee halvemmaksi kaksin matkustaessa, erityisesti maissa, joissa ei ole mahdollista majoittua esim dormeissa)

    Tulipas pitkä kirjoitus, mutta toivottavasti joku, ketä kiinnostaa, jaksoi lukea :). Aasian matkasta on olemassa myös blogi, joka löytyy osoitteesta http://towardstherain.wordpress.com/, mikäli jotakuta kiinnostaa :)

    Vastaa

    0
    1. Kiitos pitkästä kommentista, Jenny! :) Mielenkiintoista! Odotan kovasti että itsekin pääsisin joskus suorittamaan vastaavanlaista matkaa Aasiaan.

      Mielestäni juuri tuo pieni budjetti ja “köyhäily” toi matkaan suunnatonta lisäarvoa.

      Olen taipuvainen olemaan samaa mieltä..! :) Jos olisin varakas, en olisi varmaankaan majoittumassa esim. Couchsurfingin kautta, ja vaikka CS tosiaan voi tuoda reissaamiseen myös ikäviäkin yllätyksiä ja stressiä, niin positiiviset elämykset ja uudet ystävyydet ovat korvanneet ruhtinaallisesti nuo vähemmän mukavat kokemukset..!

      Vastaa

      0
  4. Tämä ei liity milläänlailla reissuiluun..

    Osaatko neuvoa luomivärinoviisia. Olen näin vanhoilla päivilläni innostunut
    luomiväreistä. Ennen en uskaltanut edes harkita ostamista saatika käyttöä.
    Mutta nyt olen lyhyen ajan sisällä sisäistänyt ainakin itselleni sopivaa värimaailmaa. Täällä netissä pyöriessäni Lumenen Naturan Coden Goddess paletti on lumonnut minut täysin. Mutta sitä ei tunnu saavan enää mistään :(
    Osaisitko Sanni sanoa, mikä olisi vastaava tuote? Erityisesti se persikkainen
    osa paletista kiehtoo :)

    Vastaa

    0
    1. Persikan sävyjä ei tosiaan ihan hurjasti löydy edullisten meikkisarjojen puolelta, mutta olen bongannut Sokoksen We Care Icon -meikkisarjassa vaalean persikan, sävyn nimi on Magic Fox. En tosin tiedä onko se enää valikoimassa, joskus niitä oli alessakin...

      Make Up Storella on loistava peruspersikka Cybershadow-linjassa, nimeltään Bloom. Se tosin maksaa yli puolet enemmän kuin esim. We Care Iconin luomivärit.

      Vastaa

      0
  5. Alkuun tuo sun budjetti kuulosti hirmuisen isolle, mutta kun miettii 40/pvä, ei se euroopassa nyt niin iso olekaan. Etenkin jos vielä syö paljon ulkona ja nukkuu omassa huoneessa, niin ei siinä paljon jää. Harmillista sinänsä, sillä olisi kiva itsekin reissata euroopassa enemmän, mutta aasia taitaa kuitenkin voittaa hinnallaan :( Paitsi onhan niitä reissaajia, ketkä ei syö juuri mitään ja pärjää 10/pvä, kun nukkuu bussissa/kirjastossa tms. mut se taitaa olla jo ihan eri reissu...

    Vastaa

    0
    1. Paitsi onhan niitä reissaajia, ketkä ei syö juuri mitään ja pärjää 10/pvä, kun nukkuu bussissa/kirjastossa tms. mut se taitaa olla jo ihan eri reissu…

      Niinpä... :) Mulle tämä 42€/päivä ei olisi varmaan riittänyt Albanian jälkeen ellen olisi saanut niin paljon CS-majapaikkoja. Vaikka nytkin olen syönyt varmaan 90% kaikista aterioista viimeisen kahden viikon aikana self-catering -tyylisesti, niin siltikin budjetin kanssa tekee tiukkaa... Italia ja Espanja ei ole kovin halpoja maita matkustaa, täällä Espanjassakin tämä maan sisäinen liikenne on ihan mielettömän kallista jo Kreikkaankin verrattuna.

      Vastaa

      0
  6. Jos netistä tilaaminen ei ole este, Lily Lolo myy kevyen persikkaista Honey Peachiaan puoleen hintaan (lienee poistumassa valikoimasta?): http://www.lilylolo.co.uk/sp+mineral-eyeshadow+008#_

    Sävyä on esitelty Karkkipäivässäkin: http://karkkipaiva.indiedays.com/2011/09/17/3-x-lily-lolo-eyeshadow/
    LL:n persikka on ehkä arkinen, mutta mielestäni etenkin sini- ja vihreäsilmäisillä todella upea sävy. Kosteana levitettynä Honey Peach säihkyy kuin viiden sentin kolikko :)

    Vastaa

    0
    1. Heh, mites mä nyt itse unohdin tuon Lolon Honey Peachin..? :) Kiitos muistutuksesta, ella :)

      Vastaa

      0
  7. Todella kiinnostavaa, että kerrot vähän sun budjetistakin :) Mä en oo käynyt lomamatkalla ulkomailla moneen vuoteen ja suunnittelen jo nyt ensi kesän kesäloman matkaa... :)

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (56)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat