08.10.2016

Rajauskynistä

Tämän jutun olin kaavaillut kirjoittavani jo ennen Kreikkaan lähtöä, mutta koska aihe on aina ajankohtainen, sen voi julkaista milloin vain :)

Vaikka tänään, kun istun väriaine päässä juomassa kahvia eikä ole kiire minnekään :)

(...ai että yritin keksiä tähän mielenkiintoisempaa otsikkoa mutta ei vain runosuoni sykkinyt...)

rajauskynat_img_3361

Monet teistä, jotka seuraatte säännöllisesti kauneusblogeja, olette varmasti jo kuulleet tästä aiemmin. Mutta aina löytyy niitä joille tieto on uusi.

Sain inspiraation kirjoittaa aiheesta, kun syyskuun alussa hypistelin kotona Kutsu Kauneuteen -ostosaalistani.

kutsukauneuteen_haul

Täydensin mittavaa rajauskynävalikoimaani taas uusilla tulokkailla - ei puolusteluja, pienikin nyanssiero jossain sävyssä ilahduttaa ja tyydyttää meikkifriikkiä. ^_^ Oli kivaa ostaa uusia sävyjä Kreikan reissua varten koska reissussahan meikkaan vain ripsarilla ja rajauskynällä.

Ostin kolme Urban Decayn kynää ja yhden NYXin.

nyx_pencils

rajauskynat_incivertailu

Kotona katseeni osui kynien ainesosaluetteloihin.

Urban Decayn ja NYXin kynissä, jotka jo nimensä ja ulkonäkönsäkin puolesta muistuttavat toisiaan, on pilkulleen sama inci. Alkoi hymyilyttää. Olin nimittäin hyllyillä arponut pitkään, ostanko tummemman siniliilan kynän UD:lta vai NYXiltä. Ja tosiasiassa kynät ovat samaa tavaraa ^_^ Sävyvalikoima tietysti on erilainen, ja UD:n kynät maksavat yli puolet enemmän kuin NYXin, mutta laadultaan kynät ovat identtisiä.

liila_suosikkimeikki_syksy2016_img_9910

Tämä ei tullut minulle yllätyksenä, sillä opin jo kosmetiikkamyyjän koulutuksessa että rajauskyniä valmistetaan vain muutamissa tehtaissa maailmassa. Kaikki merkit tilaavat kynänsä näistä tehtaista, joten Lumenen kynä voi olla samaa kamaa kuin Lancômen.

Totta kai tehtailla on kynistä eri laatuja; perinteisiä puukyniä, moderneja liukuvia ja kestäväjälkisiä kyniä, vedenkestäviä kyniä, arvokkaampien raaka-aineiden kyniä, halvemmin tuotettuja kyniä jne. Mutta kaikki kosmetiikkamerkit valitsevat kynänsä tästä tarjonnasta, ja suosituimmat laadut päätyvät usean merkin valikoimaan. Siksi voit saada saman kynän aivan eri brändin ja hinnan alla.

rajauskynat_valmistusmaat

Rajauskynien suurimmat valmistajat ovat Euroopassa: Italiassa, Saksassa ja Ranskassa, Saksan ollessa markkinajohtaja.

Jos tutkit kyniäsi, huomaat että useimmissa lukee Made in Germany. Tiedättehän Schwan Stabilo -lyijy- ja värikynät? Sama firma valmistaa myös meikkikyniä. Kynä kuin kynä :) Saksalaisilla on vahva osaaminen tällä alueella ^_^ Jos minulla olisi fyffeä niin voisin tilata tuolta tehtaalta omat Karkkipäivä-kynät. 50 sävyä eri violetteja.... *haaveilee*.... <3 Ei ehkä kaupallisesti menestynein idea? :D

rajaus_bronzetutorial

Voisin tässä samalla kertoa muutakin mielenkiintoista rajauskynistä. Tai "kiinnostavuus" on tietysti teidän arvioitavissanne, mutta tiedän, että on edelleen paljon kuluttajia jotka eivät ymmärrä vanhan perinteisen puukynän ja uudemman teknologian "muovipuukynän" eroa.

Äitini, joka aina välillä viihdyttää liikuttavilla kosmetiikka-aiheisilla kysymyksillään, laittoi viimeksi viestiä ihmetellen uuden Yves Rocher -kynänsä materiaalia. (Huomaatte että tulen Yves Rocher -perheestä... äitini käyttää edelleen uskollisesti melkein pelkkää Rocheria ;))

"Siis voiko tätä terottaa, tämähän näyttää ihan muoviselta? Kuvassa näytti puukynältä mutta ei tämä olekaan puuta."

rajauskynat_img_9275

Kyllä äiti, sitä voi terottaa, vastasin :)

Muovihylsyihin pakattuja, puukynän näköisiä kyniä on ollut markkinoilla jo monta vuotta, mutta edelleen on kuluttajia jotka a) eivät tunne niiden eroa laadussa ja b) ihmettelevät muoviversion saatuaan voiko sitä terottaa.

Muovisten kynien terotus voi olla hankalampaa kuin puukynän, mutta materiaali on kuitenkin valmistettu terotettavaksi.

Miksi kynissä sitten nykyään on tällainen muovinen hylsymateriaali? Miksei käytetä puuta niinkuin ennen?

Puuta käytetään edelleenkin, esimerkiksi kaikki luonnonkosmetiikan kynät ovat tietysti puuhylsyissä, mutta muovipohjaiselle hylsylle on perusteensa. Muovihylsyihin pakatut uudemman teknologian kynät ovat liukuvampaa ja usein myös paremmin iholle kiinnittyvämpää laatua kuin puiset, ja tähän liukuvampaan laatuun vaadittavat ainesosat kuten silikonit ja tietyt haihtuvat yhdisteet eivät sovi yhteen puisen hylsyn kanssa. On käytettävä ilmatiiviimpää ja vähemmän reaktiivista materiaalia = muovia.

ud_kynat_muovi

Ulospäin vanhat puukynät ja uudet muovikynät näyttävät samalle, mutta ne erottaa helposti yhdestä asiasta (jos ei pysty esim. kaupassa avaamaan korkkia): muovihylsyjen alaosassa on aina tuollainen erillinen "jalkaosa".

Vanhatmeikit_rajauskynat

Puisissa kynissä ei ole sellaista. Kuvassa ikivanha puinen Yves Rocher -kynäni (ja sen takana IsaDoran muovinen kynä).

Omasta mielestäni uudet helposti liukuvat, syväpigmenttiset, silikonipitoiset laadut ovat niin ylivoimaisia vanhaan puukynälaatuun verrattuna, että ei oikeastaan enää koskaan tule käytettyä puisia kyniä. Ainoastaan kulmakynissä niiden kovempi ja kuivempi laatu on paikallaan.

Klassinen sisärajaukseen käytettävä kajal on kuitenkin edelleen "vanhaa laatua", siinä ei käytetä silikonia ja se pakataan aina puiseen hylsyyn.

*

Käytättekö te mieluummin puisia "old school" -rajauskyniä vai näitä uudempia?

30 comments on “Rajauskynistä”

  1. Olihan mielenkiintoista luettavaa! Ihan UD:n kyniin hurahtaneena, enkä omista yhtään NYX:in kynää niin NYT on tehtävä ehdottomasti pieni vertailu näiden välillä. -> Sokokselle, mars!

    Vastaa

    0
    1. UD:lla on mun mielestä vielä makeampi sävyvalikoima eli sillä perusteella UD hakkaa NYXin, mutta samaa tavaraa ne ovat ainesosallisesti :)

      Vastaa

      0
  2. Tulee harvemmin kynäiltyä, viimeks ostin H&Mltä nuden ja viininpunaisen kajalin, tosi hyviä.
    Oikeastaan sama mistä kynä on tehty kunhan toimii.

    Vastaa

    0
  3. En tiennytkään tästä. Minulla on UD:n ihan perusruskea kynä, mutta kun se kuluu loppuun, täytyy tsekata Nyxin valikoima. :) Väreillä en jaksa leikkiä, kun en enää näin vanhemmiten pidä naamastani muutenkaan.

    Olen kerran erehtynyt teroittamaan kajaalin näköistä muovikuorista peitekynää, jonka en tajunnut olevan twistattava, siis esiin kierrettävä. Se olikin kovempaa muovia. :D

    Vastaa

    0
    1. Olen kerran erehtynyt teroittamaan kajaalin näköistä muovikuorista peitekynää, jonka en tajunnut olevan twistattava, siis esiin kierrettävä. Se olikin kovempaa muovia. :D

      Ohoh :D XD

      Vastaa

      0
  4. Mä oon niiin rakastunut mun liilaan ud:n kynään. Kuvassa oleva nyxin punertavaa sävyä pitää käydä ihastelemassa kaupassa!!

    Vastaa

    0
  5. Olipa kiinnostavaa luettavaa, täysin uutta tietoa mulle! Oon tykästynyt juurikin Rocherin muovisiin kyniin ja ihmetellyt, miten ne voi olla niin halpoja (etenkin jos saa puoleen hintaan) ja hyviä! UD:ltä mulla on yksi kynä, violetti Vice, mutta jotenkin Rocherin kynät liukuu sitäkin paremmin ja se on jäänyt vaihtopenkille. :)

    Vastaa

    0
  6. Tulipa hyvään saumaan tämä postaus! Olen parin viikon päästä lähdössä täältä maalta "isoon cityyn" ostoksille ja ajatuksissa on piipahtaa myös meikkiostoksilla, ja jostain syystä mieleni halajaa vain kalliita meikkejä (varmaan siksi, kun juuri niihin minulla ei olisi varaa) ja rajauskyniä en omista kuin yksi tai kaksi.. Nyt voisinkin vilkuilla niitä halvempia kyniä, ja ostaa ihan testimielessä, jos tulisi käytettyä! :)

    Ja osaisitko antaa ihan jonkun tarkan merkin/kynän nimen, jolla saisi tehtyä alasisäluomelle PYSYVÄN rajauksen? Haluaisin valkoisen/beigen kirkastamaan katsetta, mutten ole löytänyt kynää josta saisin minkäänlaista jälkeä jäämään sisäluomelle :O Joku värikäskin kynä olisi kiva kyllä, en ole koskaan edes yrittänyt ostaa värikästä kynää siihen tarkoitukseen, mustia kyllä, mutta yksikään koskaan omistamani musta kynäkään ei ole jäänyt sisäluomelle vaan lähtee heti pois kun silmiä räpäyttää? Vai liekö taas vika käyttäjässä :D

    Vastaa

    0
    1. Ja osaisitko antaa ihan jonkun tarkan merkin/kynän nimen, jolla saisi tehtyä alasisäluomelle PYSYVÄN rajauksen? Haluaisin valkoisen/beigen kirkastamaan katsetta, mutten ole löytänyt kynää josta saisin minkäänlaista jälkeä jäämään sisäluomelle :O

      Oma suosikkini jo vuosien takaa on IsaDoran Inliner Kajal sävyssä Blonde.

      Mutta tuo kajalin tarttuminen sisäluomelle on lopulta hyvin yksilöllinen seikka eikä meikkikynä kaikilla meinaa pysyä sisäluomella millään :/ Eli siihen ei vaikuta pelkästään kynän laatu vaan oma iho ja näiden välinen "kemia".

      Vastaa

      0
  7. Muovikyniä taitaa olla enemmän. En oo ees asiaa mitenkään miettinyt! Pitänyt ihan normaalina ettei puisia lopulta kauheasti näy.

    UD:n kyniä oon sokkarilla ihastellut, mutta toistaiseksi hinta on karkoittanut ostoaikeet. Täytyykin tsekata noi NYXin kynät! Tällä hetkellä eniten käytössä on GOSHin Velvet Touch-kynä (vedenkestävä) koska se levittyy kivasti ja pysyy hyvin. Vihreä on "mun violetti", ja noiden kynien sävy Alligator on just täydellisen vihreä.

    Vastaa

    0
  8. Ovatko Essencen kynät myös näitä "kaikki samasta tehtaasta" tyyppisiä? Mulla on yksi esiinkierrettävä, ja se pysyy hyvin. Maksoi muistaakseni pari euroa.

    NYXin Wonder Pencil on hyvä pysymään silmän sisärajauksena, mulla on sävy WP01 Light/Clair. Puuvärikynä siis.

    Vastaa

    0
    1. Ovatko Essencen kynät myös näitä ”kaikki samasta tehtaasta” tyyppisiä?

      Kaikki eri merkkien kynät siis tulevat niistä samoista tehtaista :) Mutta kuten kirjoitin, tehtailla on eri kynätyyppejä ja "kynämassoja" valikoimassaan, ja merkit valitsevat näistä. Eli markkinoilla on todella paljon samoja kyniä eri kuosien ja brändien alla, mutta kaikki kynät eivät ole yhtä hyviä, esim. tuota Urban Decay -laatua.

      Vastaa

      0
  9. Moi ja kiitos ihanasta blogista! Kreikkajutut on ollu tosi kivoja ja synnyttäny Kreikkakuumeen! Sellasta mietin tän jutun yhteydessä että kuinkahan haitallista on käyttää noita ei-kajaleita sisäluomelle? Oon kai niin vanhanaikanen että käytän aina tummaa rajausta yläsisäluomella, ja kajalit usein leviää ikävästi myös alasisäluomelle..joten oon keksiny käyttää juurikin noita vedenkestäviä"muovi"kyniä jotka pysyy siistimmin paikallaan..onkohan se kuitenkin pitemmän päälle jotenkin ihoa (tai mikä limakalvo siellä on..)ärsyttävää..? Osaatko yhtään sanoa tai vinkata muuten mikä kynä olisi hyvä juuri yläsisäluomelle? Kiitos

    Vastaa

    0
    1. kuinkahan haitallista on käyttää noita ei-kajaleita sisäluomelle?

      Erityypisten kynien ärsyttävyys vaihtelee yksilöittäin, mutta joitain glitter-laatuja lukuunottamatta mitään kyniä ei ole kielletty käyttää sisäluomella. Oli kynä siis nimetty kajaliksi tai "rajauskynäksi". Monilla vedenkestävät kynälaadut pysyvät sisäluomella paremmin kuin kajal :) Jos se ei ärsytä silmääsi niin käytä huoletta vain :)

      Osaatko yhtään sanoa tai vinkata muuten mikä kynä olisi hyvä juuri yläsisäluomelle?

      Jos haluaa välttää rajauksen leimautumisen yläluomelta alaluomelle, kannattaa kokeilla geelirajausta. Sitähän taas ei virallisesti suositella sisäluomelle, mutta jotkut (minä mukaanluettuan) käyttävät sitäkin sisäluomella koska pysyvyys on niin erinomainen. Geeli voi kyllä selvästi ärsyttää limakalvoa, mutta kokeilemalla selviää :)

      Vastaa

      0
  10. No nyt selvisi mullekkin tosiaan puisten ja muovisten kynien ero. Ostin kesällä H&M:stä turkoosin kynän ja kiinnitin vasta teroitusta tarvittaessa huomiota, ettei se ollutkaan puinen. Koitin tovin siitä jalkaosasta käännellä ja pyörittää, jos se olisi ollut sellainen mistä tulee lisää kun pyörittää. Terotin kynän lopulta epäillen, mutta hitto toimihan se. :D Ja on muuten aivan super kestävä ja pigmenttinen kynä! Ei uskoisi sillä hinnalla saavansa niin hyvää. :)

    Vastaa

    0
  11. Pitäisikin ostaa uusia kyniä ja mieluummin muovisia. Muistan, kun lukioikäisenä myöhästyin aamulla koulusta saatuani pienen puupalan silmääni rajauskynästä! Perskuta, kyllä tuli äristyä. Sen jälkeen olen ollut tosi varovainen teroittaessa ja putsannut kynää kunnolla ennen käyttöä.

    Vastaa

    0
    1. saatuani pienen puupalan silmääni rajauskynästä

      Auts..! Hyi kamala mikä ajatus...!

      Vastaa

      0
  12. Ihan himppasen jälkijunassa tuleva vastaus (en ole ehtinyt lukea hetkeen joten yritän nyt kiriä kiinni), mutta itse suosin ehdottomasti noita muovisia. Joskus lukioikäisenä käytin puisia mutta kyllä niitä sai aina hinkata jotta jotain väriä luomelle jäi. Nykyisin tykkään erityisesti ELFin tuotteista...heillä on loistavia luomiväri+rajaus -yhdistelmäkyniä, joista käytän kumpaakin päätä rajauksiin. Sillä luomiväripäällä saa ihanan utuisen rajauksen kun taas se rajauspään jälki on ehdottomasti terävämpi. Toinen suosikki on yhdistää rajauskynä puuterimaiseen luomiväriin, jolla teen rajauksen kostuttamalla siveltimen.

    Vastaa

    0
    1. Mulla on tuo ELF vieläkin tosi vajaasti testattuna... Tilasin keväällä pienen satsin iHerbistä ja niistä olen ehtinyt kokeilemaan vain yhtä geelirajausta ja poskipunaa (geelirajauksen laatu ei vakuuttanut). Pitäisi joskus mennä asiakseen apteekkiin hypistelemään noita livenä (eikös ELFIä myydä Suomessa apteekeissa..?), olen vanhemmiten muuttunut vähän sellaiseksi meikkiasiakkaaksi että mieluiten tutustun tuotteisiin ensin livenä ennenkuin ostan tai ylipäänsä innostun... Ennen oli päinvastoin ja tilasin valtaosan meikki-ihanuuksista netistä ilman että olin nähnyt niitä livenä.

      Vastaa

      0
    2. ELFillä osa tuotteista on hyviä, osa huonoja, niin kuin varmaan kaikilla merkeillä. Jotenkin heillä ainakin omasta mielestä korostuu huonous eli jos tuote on huono niin se on HUONO...

      Itse tykkään heidän baked luomiväreistä,sekä noista kynistä joissa on rajaus ja luomiväri samassa. Tykkään myös heidän voidemaisista rajauksista (cream eyeliner). ELFillä ei jotenkin nuo selkeästi nestemäiset tuotteet toimi, eli ripsivärit ja liquid eyelinerit. Huulipunat (varsinkin ne matat) on ainakin itsellä kovassa käytössä. Mutta todellinen yllätys on ollut siveltimet...ainakin omasta mielestäni ne on hintaan nähden todella hyviä.

      Juu, ELFhän on tosiaan Suomessa apteekeissa myynnissä. Huonoa on se että ellei apteekki itse ole halunnut tehdä tappiota sen verran että ottaa myyntikappaleista testerit, niin tuotteita ei voi testata ennen ostoa. :(

      Vastaa

      0
    3. Siis täh, eikö kaikilla meikkisarjoilla ole erikseen testerit..? Tai ehkä sitten halvemmilla (ulkomaisilla) ei... Kyllä Suomessa kotimaisilla halpismerkeilläkin on erikseen testerit, ja eihän niistä mitään kuluja jälleenmyyyjille tule.

      Vastaa

      0
    4. Myöhäinen vastaus, mutta...ainakaan me ei siis saatu meidän apteekkiin testereitä kun ELFin valikoima tilattiin. En tiedä onko maahantuojan päätös vai ELFin (koska en enää siinä vaiheessa ollut kokoaikaisena töissä ja näin ollen en myöskään kosmetiikkavastaavana enää), mutta ilmeisesti testereitä ei saa...enkä kyllä ole missään muussakaan apteekissa niihin törmännyt. :(

      Vastaa

      0
  13. Mielenkiintoinen postaus kynien alkuperästä! Olen käyttänyt oman Lumenen puukynäni vuosien takaa niin juurensa että tekstitkään ei enää näy mutta... mistähän/mikähän kynä vastaisi pehmeydeltään ja pysyvyydeltään (millä tahansa merkillä) samantyyppistä koostumusta tämän päivän kynissä? Kyse on siis ’Blueberry’ kynästä, harmaa peruskynä jota käytän rajaukseen ulko-yläluomella, sisällä käytän nestemäistä. Ihastuin vinkistäsi Isadoran Inliner Kajaliin/nude alasisäluomella ja mutta ko. kynän tummat versiot ei pysy/sotkee - liian pehmeä? Etsinnässä siis sopivan kova mutta kuitenkin riittävän levittyvä kynä, mitähän merkkiä tai esim. Lumenen nyk. kynistä kannattaisi kokeilla?

    Vastaa

    0
    1. Siitä kun itse olen käyttänyt aktiivisesti Lumenen Blueberry-kynää (mulla oli varmaan ruskea..?) on niin kauan että en pysty enää vertaamaan sen koostumusta muihin. :/

      Mutta vinkkaan, että esimerkiksi Laveran puukynät ovat laadultaan tosi hyvin levittyviä ja "semipehmeitä" ja sävytkin intensiivisiä. Kestoa en osaa verrata Lumeneen. Jos haet harmaata kynää, Benecosilla on myös hyvä (puinen) sellainen, se on tummempi harmaa kuin Laveran. Ja sekin on mukavan liukuvasti levittyvää laatua.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (41)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat