06.01.2015

Induktioviikko 1 - tiistai

Päivän vinkki: yleisesti aterioiden koostamisesta.

Kun käytettävissä on 20 g hiilihydraattia koko päivälle, on oma tapani koostaa ateriat käyttäen 5 gramman periaatetta; pyrin pitämään jokaisen pääaterian hiilihydraattipitoisuuden viidessä grammassa. Pääaterioita ovat aamiainen, lounas ja illallinen. Näin mahdollisille välipaloille jää vielä 5 grammaa. Induktion aikana näläntunne voi laskea niin, ettei välipaloille välttämättä ole päivittäin edes tarvetta.

Tonnikala_kananmuna_salaatti

Aamiaisesta saa halutessaan lähes nollahiilarisen jos valitsee lautaselleen vihreää salaattia, juustoa, kinkkua tai savukalaa ja juo kahvinsa mustana. Muita aamiaisvinkkejä jaoin blogissa sunnuntaina.

Muut ateriat voi helposti koostaa tällä periaatteella:

proteiini 0 g + kasvikset 3-5 g + halutessaan kastike 1-2 g

Jos nauttii proteiininsa lihan, kanan tai kalan muodossa, jäävät kaikki hiilarit kasvisten ja kastikkeen käyttöön. Jos syö tofua tai muita vegeproteiinin lähteitä, jää kasviksille luonnollisestikin vähemmän hiilarikiintiötä. Kastike ei tietenkään aina ole tarpeellinen, ja kasvisten päälle voi lorauttaa myös pelkkää oliiviöljyä tai käyttää maustevoita.

Vhh_ruokia

Ruoan kanssa saa olla luova: pyttipannun voi tehdä perunoiden sijaan paistetun kukkakaalin kera ja pinaattisosekeiton joukkoon voi heittää vaikka tofua ja halloumijuustoa tuomaan proteiinia.

Yksinkertaisia ateriamalleja:

Lohta + 200 g parsakaalia + oliiviöljyä tai maustevoita = 4 g hh

Kanasuikaleita + 100 g kukkakaalia + 50 g kesäkurpitsaa + 1 dl kookosmaitoa = 4,45 g hh

Lihapullia (itsetehtyjä ilman korppujauhoja) + kerma-sipulikastiketta (1,5 dl soijakermaa + 50 g sipulia) = 4,8 g hh

Pihvi + 200 g valkosipulivoissa paistettua ruusukaalia = 4,5 g hh

Uunissa paistettua seitiä + 200 g pinaattia + 70 g tomaattia + juustoraastetta + 1 dl soijakermaa = 4,85 g hh

Turskafileitä + sienikastiketta (1,5 dl soijakermaa + 150 g herkkusieniä + 50 g sipulia) = 5,25 g hh

Wokki – 150 g tofua tai kanaa+ 1 dl kookoskermaa + 50 g kukkakaalia + 50 g kesäkurpitsaa (+ hiilarittomia shirataki-nuudeleita) = 3,65 - 5,15 g hh

Sitten päivän ruokiin :)

Induktioviikko1_tiistai_aamiainen

AAMIAINEN:

2 kuppia kahvia - 1 g

munavoita kaalikääryleessä eli:

1 lehti (37 g) Savoijinkaalia höyrytettynä - 1,5 g hh

2 kananmunaa - 0,6 g

voita, suolaa

20 g maustamatonta Goldessa-tuorejuustoa - 0,56 g

10 g ruustinnan salaattia - 0,1 g

Yhteensä: 3,76 g

Induktioviikko1_tiistai_lounas

LOUNAS:

tonnikala-katkarapusalaatti

100 g salaattia (ruustinnan, jäävuori, viinisuolaheinä) - 1 g

70 g Rainbow'n säilykeherkkusieniä - 0,42 g

50 g kirsikkatomaatteja - 1,75 g

50 g kurkkua - 0,7 g

muutama oliivi

katkarapuja

tonnikalaa

30 g Punaleima Emmental -juustoa

mausteet: oliiviöljy, valkoviinietikka, Herbamare, chili-hiutaleet

Yhteensä: 3,87 g

Induktioviikko1_tiistai_valipala

VÄLIPALA:

1/2 Quest Peanut Butter -patukka - 1,5 g

Induktioviikko1_tiistai_illallinen

ILLALLINEN:

Seitiä kookos-inkiväärikastikkeessa

2 palaa seitiä

1 dl kookosmaitoa 1 g

40 g X-tra Creme Fraichea - 1,4 g

180 g kukkakaalia - 3,8 g

mausteet: kookosmaito-ranskankermasekoitukseen jauhettua inkivääriä ja cayennepippuria. Kalan pintaan suolaa, mustapippuria ja mietoja chili-hiutaleita.

Yhteensä: 6,2 g

PÄIVÄN HIILIHYDRAATIT YHTEENSÄ: 15,33 g

.

P.S. Julkaisemattomia kommentteja on paljon jonossa, julkaisen niitä päivän mittaan samalla kun ehdin vastaamaan.

Edit. Maanantain ateriapostauksen kommentit vastattu! :) Jos olet odotellut vastausta niin käys kurkkaamassa.

..muiden postausten kommentteihin vastaaminen jatkuu vielä tovin....

43 comments on “Induktioviikko 1 - tiistai”

  1. Nyt on taas yksi työvuoro takana ja edelleen pyyhkii hyvin. Näläntunne syömisen jälkeen on poissa kauan aikaa, niinkin kauan, että itseään saa muistuttaa syömisestä. Olen jo saanut tuloksia aikaan (vaikka minulla ei mitään muuta tavoitetta varsinaisesti ollut, kuin selvitä testijaksolta ja oppia induktion ajan syömisten koostamista; tietysti sokerikoukun katkaiseminen oli lisätoive): maha jo on solakampi kuin ennen hurjaa joulunjälkeistä herkutteluputkea. Olen hoikempi kuin pitkään aikaan.

    Ruoka-aineita haluaisin kommentoida sen verran, että tuo Rainbowin soijajogurtti on muodostunut ihan herkuksi sellaisenaan ja kananmuna taas - mitä tässä nyt voisi sanoa - on lähes pakkosyömisen takana. Tästä jää minulle varmaankin munakammo. :/

    Vähän stressaavaa näin koskaan aiemmin vhh-ruokavaliota noudattamattomalle on tuo ruokatarvikkeiden metsästys eri kaupoista. Eilenkin kahlasin monta kauppaa läpi, eikä mistään esim. löytys Alpro Soijan 17-prosenttista ruokakermaa eikä myöskään X-tran Crème fraîchea. En sitten halunnut ostaa muiden merkkien vastaavia tuotteita, kun tällä hetkellä jokaisella grammalla on merkitystä. :) Psylliumia tulin myös hankkineeksi. Sitä koskien minulla olisikin muuten kysymys: kun sitä lisätään munan joukkoon taikinaa tehtäessä, pitääkö sitä vispata todella voimakkaasti. Ostinkohan huonoa psylliumia, kun se paakkuuntuu erittäin voimakkaasti taikinaan lisättäessä eikä oikein edes sekoittamalla liukene?

    Totta kai tässä nyt miettii, että miten tämän jälkeen haluaa jatkaa - onko edessä paluu entisenlaisen syömisen maailmaan vai haluanko esim. yrittää kokeilla hyväkarppausta puolen vuoden ajan. Vaikka nyt himotuksia ei ole lainkaan, makeiset ja suklaa ovat olleet minulle kiistatta erittäin suuri nautinto elämässäni. Ja olenko sitten huono, jos en vain halua aloittaa sitä puolen vuoden kokeilua (tämä kysymys siis suunnattu minulle itselleni). Tällaisia muun muassa mietin.

    Entä vielä nuo makeutusaineet? Katselin Lidlissä mainitsemiasi tuotteita. Eivätkö ne ole hyvinkin keinotekoisia? Voiko niitä oikeasti käyttää induktion aikana?

    Ja sellainen tuli vielä mieleen, että voitko ollenkaan syödä missään olosuhteissa normaaleja raakakakkuja? Minusta ne ovat aivan ihania ja raaka-aineiltaankin niin mahtavia. Toki niissä on hyvinkin hiilihydraattipitoisia aineksia.

    Vastaa

    0
    1. Kiva kun käyt raportoimassa, Jonttu :)

      Noista aamiaisista - etkö pidä kalasta tai lihaleikkeleistä..? Tai juustosta? Jos muna tökkii pahasti niin kannattaa ihmeessä syödä välillä muuta. Kokeile syödä aamupalaksi pari paksua juusto- ja kinkkuviipaletta kera kurkun, tomaatin ja salaatin. Muista: voit syödä lihaa ja kalaa ihan rajattomasti, täytä vatsasi niillä. (Harva kuitenkin lopulta jaksaa niitä niin paljon syödä että saa liikaa proteiinia.)

      Eilenkin kahlasin monta kauppaa läpi, eikä mistään esim. löytys Alpro Soijan 17-prosenttista ruokakermaa eikä myöskään X-tran Crème fraîchea.

      Oivoi - creme fraichen ei tarvitse olla juuri X-tra -merkkistä! :) Kaikkien merkkien creme fraiche on vähähiilihydraattista, arvot vaihtelevat välillä 3-3,5.

      Psylliumia tulin myös hankkineeksi. Sitä koskien minulla olisikin muuten kysymys: kun sitä lisätään munan joukkoon taikinaa tehtäessä, pitääkö sitä vispata todella voimakkaasti. Ostinkohan huonoa psylliumia, kun se paakkuuntuu erittäin voimakkaasti taikinaan lisättäessä eikä oikein edes sekoittamalla liukene?

      Hmm, onpas jännää... psyllium kyllä paakkuuntuu herkästi, mutta en ole huomannut että se munataikinaan sekoittaessa paakkuuntuisi jotenkin erityisen pahasti. Kokeile sirotella vain vähän kerrassaan ohuena pilvenä, jos se auttaisi..? Tai lisää vähän nestettä eli kermaa, jos seoksesta tulee liian paksua (psyllium "tiivistää" seokset todella tehokkaasti, ja liialla määrällä saa aikaan tahnamaisen koostumuksen). Joukkoon voi laittaa myös soija- ja pähkinämaitoa.

      Vaikka nyt himotuksia ei ole lainkaan, makeiset ja suklaa ovat olleet minulle kiistatta erittäin suuri nautinto elämässäni.

      Vinkki (ja tämä ei siis mitenkään ole mikään "kannattaa tehdä näin" -neuvo vaan ihan vain neutraali vinkki sokeririippuvuutta vastaan taisteleville): kokeile totutella induktion jälkeen tummaan suklaaseen. Kaakaopitoisuus tyydyttää suklaan tarpeen ilman sokeriakin :) Tietenkään tumma suklaa ei totuttelemallakaan muutu kaikille herkuksi, mutta et ainakan häviä mitään kokeilemalla :) Aloita taloussuklaasta jossa on noin 45% kaakaota. Imeskele pientä palaa kerrallaan levystä haukkaamisen sijaan, anna suklaan sulaa hitaasti suussa. Siirry sitten asteittain 60-prosenttiseen, 70-prosenttiseen ja 80-prosenttiseen. Itse söin ekat 1,5 vuotta 70-prossaista kunnes sekin alkoi maistua liian makealta. Nyt 85-prosenttinen on suosikkini - sellainen, jossa on enemmän kaakaovoita kuin sokeria ;) Tumma suklaa koostuu useimmiten neljästä ainesosasta; kaakaomassasta, sokerista, kaakaovoista ja lesitiinistä (emulgaattori). Kaakaomassan ja sokerin suhteellinen osuus vaihtelee, toisissa suklaissa on enemmän kaakaovoita kuin sokeria, toisissa toisinpäin. Vaikka kuvittelisi sen suklaan, jossa on enemmän sokeria kuin kaakaovoita, olevan vähemmän kitkerä, maistuu se toinen itse asiassa useimmiten pehmeämmältä ja makeammalta. Tämän ollen järkeillyt johtuvan siitä, että rasvainen voi tasapainottaa paremmin kaakaon kitkeryyttä kuin "kova" sokeri. Sokeri tuo makeutta mutta rasva täyteläisyyttä. :)

      Katselin Lidlissä mainitsemiasi tuotteita. Eivätkö ne ole hyvinkin keinotekoisia? Voiko niitä oikeasti käyttää induktion aikana?

      Kyllä ovat. Ja voi käyttää. Atkins mm. suositteli sukraloosia, sekin yksi keinotekoisista makeutusaineista. Tietysti on AINA parempi käyttää luonnollisia makeuttajia, mutta keinotekoisetkaan eivät estä ketoosia. Ainakaan niissä pienissä määrissä käytettynä mitä niitä normaalissa ruoanlaitossa käytetään.

      voitko ollenkaan syödä missään olosuhteissa normaaleja raakakakkuja?

      Voin, mutta valitsen olla syömättä hedelmien korkean sokeripitoisuuden vuoksi - muulloin kuin erityisinä juhlahetkinä kuten jouluna. Jos haluaa pitää elimistönsä rasvanpolttomoodissa, tulee hedelmiin (etenkin kuivattuihin) suhtautua kuin karkkiin. Ne ovat terveellisiä verrattuna teollisiin makeisiin, mutta niiden sokeripitoisuus on ikävä kyllä aivan liian suuri jotta niitä voisi syödä päivittäin ja samalla pitää aineenvaihdunnan rasvapohjaisena. Hedelmien sisältämä sokerimäärä siirtää elimistön takaisin glukoosipolttoon.

      Kyse on lopulta valinnoista. Haluanko säilyttää rasvapohjaisen aineenvaihdunnan edut joihin hyvän ja kevyen olon lisäksi lukeutuu myös mahdollisuus herkutella rasvaisemmilla ruoilla ilman, että tämä rasva varastoituu kudoksiini? Minä valitsen rasvaiset herkut kuten juustot ja kreikkalaisen jogurtin sokeripitoisten ohi :) Jos syön samaan tahtiin SEKÄ hedelmiä ETTÄ juustoa, on seurauksena se, että juuston rasva alkaa kertyä kylkiini, koska elimistö ei enää poltakaan sitä suoraan energian tarpeeseen (näin niinkuin yksinkertaistettuna).

      Raakakakut ovat aivan IHANIA. Ja syön niitä erityisinä hetkinä ilman mitään tunnontuskia. :) Mutta normaaliin arkiruokailuuni hedelmäpitoiset ruoat eivät kuulu.

      Vastaa

      0
    2. Kiitos pitkästä vastauksesta. Itsekin koin tehneeni virheen, kun tähän asti olen toiminut vain sokeri polttoaineenani mutta samalla suosin rasvaisia rahkoja ja jogurtteja ja söin niiden ohella paljon hedelmiä ja sitä karkkia ja suklaata. Tietysti tuo alkaa näkyä urheilullisellakin tyypillä. Siksi tämä ketoosiasia on pyörinyt mielessäni jo pitkään.

      Ahaa, siis noiden crème fraîchien kanssa kävi joku sekaannus, kun tutkailin ihan viime sekunneilla maanantaina ennen sulkemisaikaa eri valmistajien tuotteita, ja minun silmiini näytti, että niissä olisi ollut parinkin gramman eroja. Mutta varmaankin erehdyin! Hyvä tietää, että kaikki suht. samanlaisia.

      Vastaa

      0
    3. Tietysti tämä induktion jälkeinen elämä on vain ja ainoastaan valintoja ja jälleen kerran valintoja. Enkä voi kiistää, etteikö joku konvehtirasia oikein sokeripitoisella maitosuklaalla edelleen olisi ihana lahja itselleni joskus tulevaisuudessa, vaikka se ei oloa eikä ulkonäköä yhtään parantaisikaan. Laitan kuitenkin tuon tummasuklaajutun mieleeni.

      Vastaa

      0
    4. Enkä voi kiistää, etteikö joku konvehtirasia oikein sokeripitoisella maitosuklaalla edelleen olisi ihana lahja itselleni joskus tulevaisuudessa,

      Tää taas täällä vinkkailee; Cavalierilla on myös vähähiilihydraattista, stevialla makeutettua maitosuklaata ;)

      http://www.cavalier.be/our-chocolate/

      Mä sain kerran lahjaksi Cavalierin maitosuklaa-"seashelleja", maistoin pari ja olivat tosi hyviä, vaikkakin hurjan makeita mun makuun (kaksi pystyi just syömään kerralla) kun olen tottunut tummaan suklaaseen. Noissa on 22,8 g sokeria per 100 g, Fazerin maitosuklaassa 49 g.

      Vastaa

      0
    5. Ehkä sun sormiin on osunut vielä jotain sellaisia merkkejä jotka on menneet multakin ohi..! :D Näitä eri maitotuotemerkkejä kun tuntuu riittävän... Mun havaintojen perusteella 3,5 on maksimihiilaripitoisuus creme fraichessa (kevyttuotteita ei lasketa), ja alin on 3 (Arla Kesella). X-Trassa on 3,4.

      Vastaa

      0
    6. Yritin vain etsiä sen hiilihydraateiltaan vähägrammaisimman crème fraîchen, kun joka grammalla on väliä. :)

      Minun sivistymättömät makunystyräni taas ovat tottuneet maitosuklaaseen ja konvehteihin. Tumma suklaa on niin kuin viini: olisihan sitä hienoa osata käyttää, mutta minkäs teet, kun en osaa. Olen aika juntti tässä karkki- ja suklaa-asiassa. :) En edes kuvittele voivani korvata karkkipusseja millään kuivatuilla hedelmillä, vaikka olisin miten tietoinen hedelmien terveyshyödyistä.

      Vastaa

      0
    7. Tumma suklaa on niin kuin viini: olisihan sitä hienoa osata käyttää, mutta minkäs teet, kun en osaa.

      Siksipä siihen pitääkin totutella hitaasti ;) Kukaan ei siirry hetkessä maitosuklaamieltymyksestä yli 70-prosenttiseen, jos siis ennen ei ole yhtään tykännyt tummasta.

      Vastaa

      0
    8. Ja kiitos tuosta maitosuklaavinkistä. :) Mutta kun karkkia syön, en koskaan laske kaloreita, koska karkit ja suklaa ovat minulle asia, jota ilman en ole ainakaan toistaiseksi voinut elämääni kuvitella.

      Vastaa

      0
    9. Jonttu, mulle kävi hiljattain sama psylliumin kanssa! Ostin finax-merkkistä, joka hyytelöityy ja klimppiytyy lasissakin nopeammin kuin ehdin kuitujuoman valmistaa.

      Munataikinoihin lisättäessä se täytyy ripotella "pölymäisesti" ettei klimppejä muodostuisi.

      Aiemmin mulla oli eri merkkinen, en valitettavasti muista sen nimeä. Sen kanssa ei ollut tätä limaklimppiongelmaa, tai ainakin lima tuli paljon hitaammin kun en huomannut sitä koskaan.

      Siinä oli vaaleankeltaista ja tumman vihreää pakkauspurkissa, purkki oli samanlainen kuin vaniljasokerilla, leivinjauheella ja ruokasoodalla usein. Se myytiin citymarketin leivontaosastolla. Oli kyl kilohinnalta vähän kalliimpi varmaan, mut finaxia en ainakaan ensi kerralla osta vaikka olisi halvin.

      Vastaa

      0
    10. Kiitos vertais"tuesta" :) Tai siis oli kiinostavaa kuulla että eri merkkiset psylliumit voivat käyttäytyä eri tavalla. Mä olen käyttänyt vain kahta merkkiä enkä huomannut niissä eroja, muussa kuin värissä.

      Vastaa

      0
    11. Finaxia juuri ostin, ja luulin jo, että olen maailman surkein kokki, kun lätyissä oli sellaisia isoja kuukupruja. Kiitos huojentavasta tiedosta!

      Vastaa

      0
  2. Pahoittelut jos tästä on jo kommentoitu, mutta onko tuo Questin hiilaripitoisuus varmasti oikein? iHerbissä lukee Chocolate Peanut Butterin sisältönä Total Carbs 25 g ja Fitnesstukunkin tiedoissa tuolle maulle on merkitty hiilareita 42 g per 100 g. Vai sekoilenko nyt aamupöhnässä jotain omiani...

    Vastaa

    0
    1. Total carbseissa on myös polyolit ja imeytymätön kuitu, imeytyvää hiilihydraattia (net carbs) on vain 3 g (lukee erikseen siinä patukan päälläkin ;)).

      Ravintoarvoja lukiessa on vähennettävä totaalihiilarimäärästä kuitu ja sokerialkoholit, sillä ne eivät imeydy eivätkä täten vaikuta verensokeriin. Vhh-ruokavaliossa vain imeytyvällä kuidulla on merkitystä.

      Suomalaisissa tuoteselosteissa kuitu on jo eritelty pois omalle rivilleen. Sokerit ja sokerialkoholit (polyolit) on eritelty hiilihydraatti-rivin alla erikseen; "..josta sokeria x g" tai "polyoleja x g". Esimerkiksi erytritoli on polyoli.

      Amerikkalaisissa ravintoarvoselosteissa kaikki hiilari eli kuitu + imeytyvä hiilari (tärkkelys & sokeri) + polyolit merkitään ilmaisulla "Total carbohydrate". Yhteisluvun alla on sitten eritelty minkä tyyppisistä hiilareista luku koostuu. Otetaan esimerkiksi Questin Chocolate Peanut Butter -patukka: Total Carbohydrate 25 g. Sen alla eritellään: Dietary Fiber (eli imeytymätön kuitu) 17 g, Sugars 2 g ja Erythritol 5 g. Sitten vain matikkaa: vähennetään 25 grammasta kuidut ja erytritoli eli 22 grammaa, jää 3 grammaa. Eli nämä 3 grammaa imeytyvät elimistöösi ja vaikuttavat verensokeriisi.

      Tärkkelystä ei tarvitse merkitä tuoteselosteisiin erikseen, ja se on se jäljelle jäävä hiilari kun muut merkityt hiilarit on vähennetty totaalista. Quest Peanut Butter -patukan imeytyvä hiilari koostuu siis 2 grammasta sokeria (tulee pähkinöistä) ja yhdestä grammasta tärkkelystä. :)

      FitnessTukun luku 42 g hiilaria tulee siitä, että Suomessa ravintoarvot on ilmoitettava per 100 g, Amerikassa taas per "serving" eli annos. Yksi patukka = yksi annos, ja Quest-patukka painaa 60 g. Siksi Amerikan versiossa ilmoitettu luku on pienempi kuin Suomessa.

      Vastaa

      0
    2. Sinä kun näistä näköjään ymmärrät niin kysynpä sulta :) Tähän hätään ei ole ostettavissa näkkäriä varten muita kuin cocovin chia-siemeniä joissa on seuraava teksti: Hiilihydraatteja: 4,8g
      joista sokereita: 0,9g.
      Tarkoittaako näissä ravintoarvoissa tuo "sokereita" sitä imeytyvää hiilaria, vai onko tuo 4,8g koko totuus? Näillä on mentävä koska iherbistä ei ehdi tilaus tulla ja muita merkkejä ei lähistöltä löydy.

      Vastaa

      0
    3. 4,8 g on kokonaan imeytyvää. Sokerien (ja sokerialkoholien) osuus on jostain syystä lain mukaan eriteltävä pakkausselosteessa, mutta tärkkelystä ei. Niinpä tuo 4,8 g koostuu 0,9 grammasta sokeria ja 3,9 grammasta tärkkelystä.

      Vastaa

      0
    4. Hei mahtavaa, kiitos Sanni selityksestä. Olen nyt seuraillut omaa makrojakaumaani mutta tsekannut aina vain kokonaishiilarit, pitää ottaa tämä huomioon :)

      Ja toivottavasti et hautaudu näihin kommentteihin ja yleisenä tietotoimistona olemiseen!

      Vastaa

      0
  3. Induktio etenee hyvin eikä treenaaminenkaan heikottanut olotilaa. Tein illalla vielä ketosixin vaikka epäilin ettei ketoosi olisi vielä alkanut. Sainkin tulokseksi medium-high välillä olevan värin! Oliko se niin että ketoosin tasolla ei käytännössä ole merkitystä, kunhan on ketoosin puolella?

    Omituista on että mitään huonoja oloja ei ole tälläkertaa tullut. Ainoa oire oikeastaan on vaikeus nukahtaa, mutta siitä voin kyllä syyttää myös näitä pitkiä vapaita ja uudenvuoden yötä jona tuli valvottua. Huomenna tuleekin koitos kun työt alkaa ja lounasruokalassa pitää pysyä tarkkana!
    Huomasin muuten että makeuttamattomassa soijamaidossa on erittäin alhainen hh pitoisuus. Sitä voikin surutta lorottaa kahviin.

    Vastaa

    0
    1. Sainkin tulokseksi medium-high välillä olevan värin!

      Onnea! :) (Hehheh, tuntuu kyllä vähän hassulta onnitella tällaisesta... Mutta ketoosin avullahan tässä ollaan tavoitteeseen eli keveämpään oloon pyrkimässä, ja kai tavoitetta edesauttavasta asiasta saa onnitella ^_^)

      Oliko se niin että ketoosin tasolla ei käytännössä ole merkitystä, kunhan on ketoosin puolella?

      Jep. Oli väri sitten haalea tai tumma punainen, se kertoo että rasva palaa! :)

      makeuttamattomassa soijamaidossa on erittäin alhainen hh pitoisuus. Sitä voikin surutta lorottaa kahviin.

      Näin on, siinä on 1,6 g joka on tosi vähän "tavallisen kahvimaidottelijan" kulutuksella. :) Mutta lattemukilliseen kertyy siitäkin useampi gramma... Minun kulutuksellani kahdessa aamukahvissa jo 6,4 grammaa... :P Siksi joudun käyttämään induktiolla makeuttamatonta mantelimaitoa.

      Tsemppiä huomiseen työruokailuun! :)

      Vastaa

      0
  4. Hei unohtui vielä kysyä että miten lasken tuon questin hh pitoisuuden? Eilen katselin patukan etikettiä ja jäi epäselväksi mikä määrä tuotsta ilmoitetusta on imeytyvää joka lasketaan? Jäi sitten syömättä..

    Vastaa

    0
    1. Varmaan luitkin jo Nooralle tuossa ylempänä kirjoittamani vastauksen :)

      Taidan tehdä imeytyvästä vs. imeytymättömästä hiilarista vielä erikseen oman postauksen, en tullut ajatelleeksi että eihän se olekaan mikään itsestäänselvä juttu - ei ollut mullekaan kun aloitin :)

      Vastaa

      0
  5. Ihanaa tiistaita! Olo paljon parempi kuin eilen :)
    Aamupala 0,4hh munakas, mutta kahviin lorautettu maito ja soijajogurtti sitä sitten nosti.
    Ruoaksi tänään 0,4hh kalapyöryköitä ja fetasalaattia <3 Siis mähän pystyn tähän!
    Mielikuvitusta tämä vaatii, ja huomenna kun pääsen kaupunkiin hankinnoille teen sun vhh-näkkäriä ja munavoita. Kiitos kun teit tämän mahdolliseksi myös tämmöselle uunolle :D

    Vastaa

    0
  6. Moi! Ootko tehnyt pinaattikeiton itse, jos olet niin millä ainesosilla ja suhteilla? Katselin netistä niin kaupan valmis pinaattokeitoissa oli ainakin aika määrät hiilareita.

    Vastaa

    0
    1. Teen pinaattikeiton itse, se on helppoa! :) Kauppojen pinaattikeitoissa on tosiaan ihan liikaa hiilihydraatteja ja muutenkin turhia lisäaineita.

      Perusohjeeni kasvissosekeitolle:

      Noin 2 dl kasvislientä (keitä kasvisliemikuutiosta, mieluiten sellaisesta jossa ei ole sokeria tai tärkkelystä)
      1 dl soijakermaa
      pala Koskenlaskija-juustoa, noin 1/3 pakkauksesta
      vaihteleva määrä kasviksia, esim. 150 g pinaattia
      pippuria, yrttisuolaa

      Keitä kasvisliemi ja sekoita joukkoon kerma, pinaatti, mausteet ja paloitetu Koskenlaskija. Hämmentele matalalla lämmöllä kunnes Koskenlaskija on sulanut joukkoon. Soseuta sauvasekoittimella tai kaada seos blenderiin.

      Saat keitosta täyteläisempää lisäämällä joukkoon myös pehmeäksi keitettyä kukkakaalia.

      Vastaa

      0
  7. Osaatkohan kertoa, missä on vika, kun tuntuu ettei nälkä lähde! Kommentoinkin aiemmin, ettei aikomuksena olekaan induktio, vaan syödä ainoastaan hiilariritietoisemmin. Mutta nyt kun leipä on poissa, tuntuu, ettei mahaa vain saa täyteen!

    Esim. tänään tein feta-kinkku-munakasta (kiitos muuten hyvästä resepti-ideasta, muuten en ole oikein munien ystävä, mutta tuohan oli ihan älyttömän hyvää!) aamupalaksi, laitoin kaksi munaa ja "riittävästi" täytteitä, päiväruuaksi reilu 100g kylmäsavulohta, salaattia ja kurkkua. Lisäksi "kielletyistä aineista" valmiscappuccinoa ja muutamia hapankorppuja. Eilen ruoka oli samantyylinen. Heti aamupalan jälkeen on "ontto" olo, eli tekisi mieli vielä syödä. Päivisin kun olen syönyt hirveät kulholliset salaattia, niin silti on sellainen olo, että jotain voisi vielä syödä.

    Mitä veikkaat, voiko tässä syynä olla se, että syön kuitenkin reilusta "sallittua" enenmmän hiilareita, eli keho ei tiedä mistä ottaa energiansa, kun hiilariannos on kuitenkin reilusti tavallista vähemmän? Vai onko tämä vain sitä hiilaririippuvuutta, kun tuntuu, että vain leipä täyttäisi tällä hetkellä? Olo on hämmentynyt, kun joka paikasta saa lukea oikeilta karppaajilta, miten nälkä pysyy poissa vaikka kuinka pitkään...

    Vastaa

    0
    1. Kuulostaa tottumisseikalta, eli koska olet tottunut leipään ja sen vatsaan tuomaan tunteeseen, vatsasi "odottaa" sitä ja reagoi signaloimalla ettei se vielä ole saavuttanut kylläisyyttä, vaikka energiallisesti kylläisyys on täytetty. Minäkin koin tällaista alussa, tuntui oudolta täyttää vatsaa jollain muulla kuin leivällä ja olo oli "puutteellinen" ilman leipää. Ateria ei tuntunut täydelliseltä leivättömänä. Siinä ei auttanut kuin sinnitellä, mutta onneksi leivänhimo alkoi laantua yllättävän nopeasti, ja asiassa auttoivat myös vhh-leivät eli manteli- ja minuuttisämpylät, joita söin pienen palan joinain päivinä.

      Toinen mahdollinen syy nälkään on se, että saat ruoan mukana liian vähän rasvaa. Rasva teke kylläiseksi. :) Vhh-ruokailuun kuuluu rasva joka aterialle. En tiedä kuinka paljon olet syönyt rasvaa, mutta sen vähäisyys on yleinen nälän aiheuttaja vhh:lla.

      Vastaa

      0
  8. Moikka! Tuli tässä vielä mieleen kun vähän heikko olo ja päänsärky lähes jatkuvasti tän ruokavalion seurauksena ja vielä liikun aktiivisesti, niin olisiko minun järkevää lisätä hiilarimäärää hieman, vai meneekö koko homman juju silloin?:)

    Vastaa

    0
    1. Korkean tehon liikunta ja induktio eivät sovi yhteen, eli harkitsisin, jättääkö liikunta vai induktio.

      Ketoosin saavuttamisessa hiilihydraatin absoluuttinen määrä ratkaisee, eli jos syöt paljon yli 20g, ei elimistö käynnistä ketoositilaa. Toki grammamäärä vaihtelee yksilöittäin jonkun verran, ja joku iso raavas mies voi mahdollisesti saavuttaa ketoosin jopa 50 grammalla, mutta naisilla tuollainen määrä on liikaa. 20 g on havaittu olevan yleispätevä raja, tällä määrällä useimmat pääsevät ketoosiin. Voithan toki kokeilla nostaa määrää viidellä tai kymmenellä grammalla ja katsoa mitä tapahtuu :)

      Jos olo on pitkään todella huono, ei induktion kokeilu ole mielestäni silloin sen arvoista.

      Vastaa

      0
  9. Moikka. Voiko siis syödä välipalana jotain muuta patukkaa ku tuota mitä sulla oli? Ei löydy kaupasta ja nyt ite otin leaderin protein delight patukan vaan tuijottamalla hiilareihin :)

    Vastaa

    0
    1. Hiilihydraattien määrällä on ehdottoman olennainen merkitys - jos päivän kokonaishiilihydraattimääräsi menee reilusti yli 20 gramman, ei elimistö mene ketoositilaan. Tämän vuoksi päivän hiilihydraatit on laskettava tarkasti - mikäli siis mielii ketoosin eli tehokkaimman rasvanpolttotilan saavuttaa.

      Jos patukkasi hiilarit mahtuivat päivän 20 gramman kiintiöön niin sittenhän se on ok :)

      Vastaa

      0
  10. Siemennäkkärit ovat loistavaa ruokaa ja tein itse tänään kaupassa iloisen löydön. Risentalla oli valmiita raaka-ainepusseja siemennäkkärin tekoon. Ei siis tarvitse osaa joka hemmetin siemenpussia kaappiin, kun kaikki on samassa.
    Ei ole aivan sinun super VHH:n veroista, mutta ei myöskään tavallisen leivän veroista.
    Oletko itse kokeillut?
    Tässä vielä linkki tuotteeseen http://www.risenta.se/produkter/mjol-flingor-socker/froknacke-bakmix-med-chiafron

    Vastaa

    0
    1. Ohoh, wow! :) Onpas kätevä tuote Risentalta! Kyllä huomaa että Ruotsissa ollaan hiilihydraattitietoisia, Ruotsihan on Euroopan "karpeimpia" maita :D Siellä on jopa sertifioituja VHH-ravintoloitakin.

      Minusta on kiva sekoitella siemenbokseistani näkkäritaikinoita, joten minulle valmis sekoitus ei ole tarpeen, mutta voin kuvitella että moni muu säästää mielellään eri siemenpussien tilan kaapistaan! :)

      Vastaa

      0
    2. Kun alkaa rajoittaa hiilareita, silloin sitä huomaa, miten heikosti esim. kahviloissa on vaihtoehtoja. Leipiä, piirakoita sun muita on, mutta ei suinkaan vhh-versioina. Suomessa VHH-trendi alkaa hiipua, kun karppileipävalikoimakin supistui täysin muutaman vuoden takaisesta. Ainakin täällä pohjoisessa. Suomessa ravintolatkin luottaa vain siihen, että "kun ulos lähdetään syömään, ei lasketa kaloreita" -periaatteeseen. Mutta eilisen kokemuksen jälkeen tuo leipä oli varsin hyvää, mutta suolaa kannattaa lisätä :)

      Vastaa

      0
    3. Kun alkaa rajoittaa hiilareita, silloin sitä huomaa, miten heikosti esim. kahviloissa on vaihtoehtoja.

      Näin on. Kahviloissa voi juoda vain sen kahvin, niinhän se on :) Mutta ymmärrän vallan hyvin, ettei kenellekään kahvilayrittäjälle olisi kannattavaa pitää vhh-leipiä ja leivonnaisia valikoimassaan, tämän ruokavalion syöjiä on kuitenkin Suomessa niin minimaalinen prosentti.

      Jep, kauppojen vhh-leipävalikoima on tainnut kokonaisuudessaan supistua vain Vaasan Minihiilariin (minihiilari.fi-sivulla näkyy edelleen viipaleetkin, mä olin siinä käsityksessä että pelkät ruispalat ja sämpylä on enää jäljellä) sekä Porokylän Leipomon Ruiskarppiin. Muita vhh-leipiä en ole nähnyt enää sitten kesän 2013, jolloin Perheleipurien Karppisten valmistus lopetettiin. Toivottavasti Minihiilari-ruispalaa ei koskaan lopeteta..! (Tai, no, "koskaan" lienee vähän epärealistinen toive...) Syön sitä harvoin, mutta tonnikalauunileivän kanssa se on ykkönen.

      Vastaa

      0
  11. Hei, minun toinen päiväni meni jo paljon paremmin ja nälän tunne pysyi poissa :) Kiinnitin tosiaan huomiota rasvoihin ja se auttoi, kiitos sinulle ! Syön nyt säännöllisesti ja paremmin kuin koskaan, ihana tunne!

    Vastaa

    0
  12. Voiko tämän ruokavalion ohella liikkua ihan normaalisti :-D niinkuin vaikka salilla?

    Vastaa

    0
    1. Kovatehoista, korkean sykkeen liikuntaa ei suositella induktiolla, induktio + "hikijumppa" eivät oikein sovi yhteen. Mutta kevyttä liikuntaa kuten kävelyä, hölkkää, joogaa ja sen sellaista voi harrastaa. Itse pystyn myös mainiosti "nostamaan punttia" eli tekemään salitreenin, mutta jaksaminen on yksilöllistä.

      Vastaa

      0
  13. Tämä on niin kannustava aloitus vuodelle, jes!

    Saisiko parhaista vhh tuotevinkeistäsi koottuua kuvallista "kauppalistaa"? Se helppaisi hurjasti, aivan kuten kosmetiikassakin kun näkee tuotekuvan, muistaa mitä piti hankkia :)

    T. Lidlin kylmähyllyn kaikki purkit lukeneena ;)

    Vastaa

    0
    1. Saisiko parhaista vhh tuotevinkeistäsi koottuua kuvallista “kauppalistaa”?

      Taitaa olla vähän liian aikaavievä projekti juuri tähän saumaan, mutta ehkä tulevaisuudessa :)

      Vastaa

      0
  14. Huomenta!
    Kolmas päivä aluillaan ja töihin pitäisi mennä. Olo on hyvä, päänsärkykään ei ole vielä vaivannut, olenkin panostanut vedenjuontiin oikein tarkoituksella. Jännä nähä miten se töissä onnistuu, kun ei vaan kykene ramppaamaan vessassa niin useasti kuin kotona ollessa ;)

    Mistä tulikin mieleen tyhmä kysymys ketostixeistä. En ole moisia koskaan nähnyt mutta mielenkiinnosta voisin sellaisia apteekista hakea. Niillähän siis mitataan virtsasta ketoainepitoisuudet? Vaikuttaako runsas vedenjuominen tulokseen?

    Vastaa

    0
    1. Hei Heidi! Veden juonti ei vaikuta Ketostixin tulokseen, en ole sellaisesta ainakaan kuullut.

      Hienoa ettei päänsärky tai muutkaan oireet ole vaivanneet, toivottavasti olo jatkuu yhtä hyvänä! :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (60)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat