Kirjoittelin tuossa kuukausi sitten siitä, kuinka tämän kesän helleaalto sai minut huolestumaan kosmetiikan - etenkin luonnonkosmetiikan säilyvyydestä. Kosmetiikkaa neuvotaan yleisesti säilyttämään huoneenlämmössä ja suojaamaan niin kuumuudelta kuin suoralta valoltakin. Ns. synteettinen kosmetiikka selviää kuumista olosuhteista paremmin, mutta omakohtaiset kokemukseni ovat kertoneet luonnonkosmetiikan pilaantuvan hyvinkin nopeasti huoneenlämpöä korkeammissa säilytyslämpötiloissa.
Aiheesta kiinnostuneena lähestyin neljää luonnonkosmetiikan ja yhtä synteettisen kosmetiikan valmistajaa ja maahantuojaa selvittääkseni faktoja. Missä lämpötiloissa eri kosmetiikkamerkkien tuotteet heidän omien testiensä mukaan säilyvät ja millaisia ohjeita he antava kuluttajille?
Entä miltä tilanne näyttää kesän jäljiltä oman kosmetiikkani kohdalla? Olen nyt palannut Tampereelle jossa massiivinen kosmetiikkavarastoni on kypsynyt kesän ajan useita viikkoja, todennäköisesti yhteensä parikin kuukautta yli 30 asteen lämpötilassa. Kaikkia pulloja en tietenkään ole aukaissut mutta muutamia helteen uhreja on jo löytynyt.
Urtekramin Kookos leave-in hoitosuihkeen öljy- ja vesifaasi ovat erottuneet. Tämä tuote itse asiassa on Ahvenanmaan asunnon "uhreja". Tuote oli kunnossa vielä kesäkuussa ja heinäkuun alussakin, jolloin käytin sitä. Elokuun alussa, vain pari päivää helle & kosmetiikka -postaukseni jälkeen, huomasin Urtekram-suihkeen luovuttaneen taistelun kuumuutta vastaan.
Myös Joikin yövoiteen öljyfaasi on erottunut. Tuotteen päiväystä on jäljellä vielä vuosi joten ikänsä puolesta tuotteen pitäisi vielä olla stabiili. Sitä ei myökään ole avattu.
Klairsin c-vitamiiniseerumi oli vielä toukokuussa kirkas - silloin käytin sitä edellisen kerran. En ottanut Klairsia mukaan kesänviettoon Ahvenanmaalle ja tällä välin sen koostumus on pilaantunut. Kun c-vitamiinituote muutuu keltaiseksi, se on merkki siitä että sen sisältämä c-vitamiini ei ole enää kunnossa.
Klairsin pakkaustietojen mukaan se säilyy avaamisen jälkeen vähintään 12 kk. Avasin sen viime lokakuussa, joten 12 kk ei ehtinyt vielä tulla täyteen.
Näiden lisäksi olen havainnoinut Ekopharman vadelmansiemenöljyn värin muuttuneen tummemmaksi, Lumenen silmämeikinpoistoaineeni (jota tosin enää vajaa pakkaus jäljellä) paksuuntuneen hyytelömäiseksi ja Vangeliksen kukkaisveden tuoksun muuttuneen hieman yskänlääkemäiseksi.
Odotan, että syksyn aikana todennäköisesti tulee lisää helleuhreja vastaan sitä mukaa kun etenen testituotteiden parissa.
Alla tiivistelmä haastattelemieni kosmetiikkamerkkien säilyvyyssuosituksista. Tiivistelmän jälkeen on kunkin merkin edustajan pidempi seikkaperäinen vastaus - teille, jotka jaksatte lukea pidemmän postauksen ja hamuatte syvempää informaatiota :) Mielenkiintoisesti luonnonkosmetiikan ja normikosmetiikan valmistajalla oli erilaiset näkemykset jääkaappisäilytyksen turvallisuudesta. - Ja Mádara yllättää poikkeuksellisen korkealla lämpötilan siedollaan muihin luonnonkosmetiikkamerkkeihin verrattuna.
LAVERA: suositeltava säilytyslämpötila 7-25°C.
FLOW KOSMETIIKKA: säilytyslämpötila normaali huoneenlämpö, jääkaapissa säilytys on hyvä idea jos asunnossa alkaa olla yli 30 astetta lämpöä.
MÁDARA: tuotteet säilyvät max. 40°C lämpötilassa ainakin 3 kk.
DR. HAUSCHKA: suositeltava säilytyslämpötila huoneenlämpö, alle 25°C. Tuotteet selviävät "kohtuullisen ajan" eli noin 2-3 viikkoa 30°C lämmössä, minkä jälkeen korkean lämpötilan jatkuessa suositellaan jääkaappisäilytystä.
NAVITER (valmistaa merkkejä Ekopharma, Atopik ja BTB13): suositeltava säilytyslämpötila 10-25°C. Jos koko asunnossa on 30°C, voi tuotteet siirtää jääkaappiin.
L'OREAL: L'Orealilta ei otettu kantaa säilytyslämpötiloihin, vaan kerrotaan, että tuotteet säilyvät PAO (period after opening) -merkinnän mukaan. Tästä päättelen, arkihavaintojen tukemana, että normikosmetiikka kuten L'Oreal todella kestää myös yli 30 asteen lämpötiloja vähintään PAO-aikansa puitteissa (pakkauksessa oleva tiimalasi + kk-merkintä.)
LAVERA / Liisa Torenius
Jokaiselle Lavera-tuotteelle on product pass, jossa kerrotaan tuotteen tiedot, myös säilytyslämpötila. Useimmiten se on 7-25 C. Sellaista tietoa, missä lämpötilassa mikin tuote lähtee pilaantumaan, meillä ei ole. Siihen vaikuttaa niin moni asia, kuten missä tuote on säilytetty (kosteutta tms), onko se avattu, kuinka sitä on käsitelty jne.
Yleisesti ottaen neuvomme asiakkaita käyttämään edelliset tuotteet ennen uusien avaamista.
FLOW KOSMETIIKKA / Suvi Kunnari
Osa tuotteistamme on lämpöherkkiä, kuten shea- ja vartalovoit. Niissä herkkyys perustuu öljyjen ja rasvojen sulamispisteeseen. Varsinaisesti tuote ei ole pilalla vaikka se pääsisi sulamaan. Rakenne voi muuttua rakeiseksi ja kuohkeus lässähtää, eli ulkonäkö kyllä kärsii.
Myös mustikka-puhdistusvoide ja applesiini-suklaa -kuorinta ovat lämpöherkkiä. Niissä ongelmana on sokeripohjainen pinta-aktiivinen aine joka on herkkä lämpötilan vaihteluille. Öljy alkaa erottua. Näidenkin tuotteiden kohdalla kyseessä on vain rakenteen kärsiminen, eli itse tuote ei muutu öljyn erottuessa käyttökelvottomaksi.
Otamme mikrobiologisia näytteitä tuotteista itse, sekä tarpeen tullen käytämme talon ulkopuolista laboratoriota.
On selvää, että korkeampi lämpotila lisää tuotteen riskiä pilaantua. Mikrobit kasvavat paremmin lämmössä ja öljyt härskiintyvät helpommin. Meillä vesipohjaiset tuotteet on kaikki pakattu niin, että niihin ei pääse koskemaan sormin, se auttaa parantamaan säilyvyyttä vaikka tuote olisi kuumassa paikassa. Jääkaapissa säilytys on mielestäni hyvä idea jos asunnossa alkaa olla yli 30 astetta lämpöä.
Suosittelemme säilyttämään shea- ja vartalovoit jääkaapissa aina jos on hellettä.
Pakkanen on yleensä haitallinen vesipohjaisille tuotteille. Esimerkiksi kasvovesi voi halkaista pullon jos se pääsee jäätymään. Emulsio voi alkaa erottumaan. Öljyt ja saippuat taas eivät ole meidän kokemuksen mukaan kärsineet pakkasesta.
MÁDARA / Anu Brown
Testeissä Madaran tuotteita on säilytetty +5C, +20C ja +40C lämpötiloissa 3 kuukauden ajan, ja tuotteet testienkin jälkeen läpäisivät laatukriteerit. Eli testeihin perustuen voidaan sanoa, että tuotteet kestävät korkeassa max +40C lämpötilassa ainakin 3 kuukautta.
Mádaran tuotekehitysosasto kertoo Mádaran säilyvyystesteistä:
Stability testing involves accelerated ageing which is product aging at various temperatures for particular period of time. There are guidelines for cosmetic product stability testing written by Cosmetics Europe which we are using. Tests are often performed at +40°C or +50°C during 1, 2, 3… months. Depending on the type of product, additional temperatures or conditions for evaluating quality of products (cyclic cold tests, etc.) are used. During accelerated aging test the quality control and organoleptic parameters of product are evaluated against retention sample.
For MÁDARA products the stability tests are performed in three different temperatures (+5 ⁰C, +20 ⁰C, +40 ⁰C) for 3 months.
Additionally testing of the product stored at room temperature during full product shelf life is performed.
Emulsion stability is evaluated by test using centrifugation.
DR. HAUSCHKA / Katrin Schumann (WALA)
We are testing the product stability during long term tests at elevated temperatures. Temperatures more than 30°C are possible for a reasonable period of time, but a permanent exposure of extreme temperatures shouldn’t be the rule to guarantee a faultless quality of the products. A storage at cool temperatures, for example in a fridge or in a cool cellar, can take into consideration at prolonged and extreme high temperatures (more than 30°C) over weeks or months.
Normally, the Dr. Hauschka products should be stored at a room temperature of less than 25°C. Additionally some products show the symbol “keep away from sunlight and heat sources”. This usage information must be taken into account. If the products cannot be stored under appropriate conditions, they should be used up within 1-2 months.
NAVITER / Taru Laitinen:
Lähtökohtaisesti suosittelemme kaikille tuotteille säilytystä +10-+24°C lämpötilassa. Mikäli tämä on mahdotonta esim. koko lämpötilan asunnon ollessa +30°C, voi esim. voiteet siirtää jääkaappiin odottamaan huonelämpötilan laskua
Lämpö katalysoi monia reaktioita, jotka koetaan usein aistinvaraisesti tuotteen pilaantumisena. Lämmön nopeuttamia aistinvaraisia muutoksia tuotteessa ovat esim. tuoksu- ja värimuutokset, nämä ovat myös yleisimmät muutokset etenkin luonnonkosmetiikassa. Jos kosmetiikkaa säilyttää huoneenlämpöä korkeammassa lämpötilassa, voi tuote tosiaan ”pilaantua” normaalia nopeammin. Tuotteen valmistaja on vastuussa tuotteen säilyvyydestä, kun sitä säilytetään asianmukaisessa lämpötilassa (huoneenlämpö, 20-25°C).
Naviterilla jokainen tuote käy ennen lanseeraustaan läpi stabiilisuustestit, joiden aikana tuotetta säilytetään eri lämpötiloissa ja seurataan mahdollisia muutoksia. Ennen markkinoille pääsyä tuotetta testataan 40-45°C lämpötilassa useita kuukausia. Tällä tavoin nähdään mahdolliset muutokset nopeammin kuin huoneenlämmössä ja voidaan sitä kautta ennakoida tuotteen säilyvyyttä todenmukaisesti.
Korotettu lämpötila voi siis ehdottomasti nopeuttaa tuotteen pilaantumista. Lisäksi jotkut tuotteet, kuten monet balmit, ovat erityisen herkkiä lämpötilan nousuille ja voivat kirjaimellisesti sulaa lämpötilan noustessa.
Suurinta osaa kosmetiikkatuotteista (pl. esim. monet tensidejä sisältävät tuotteet) voi huoletta säilyttää jääkaapissa, ja jääkaappisäilytys saa useimmat kosmetiikkatuotteet säilymään hyvänä pidempään (siinä missä lämpö nopeuttaa monia pilaantumiseen johtavia reaktioita, viileys hidastaa niitä). Säilytyslämpötila ei saa kuitenkaan laskea pakkasen puolelle. Lisäksi on tärkeää, ettei tuote joudu sietämään toistuvia kovia lämpötilanvaihteluita, esim. jääkaappi-huoneenlämpö-jääkaappi.
Sanni: miksi tensidipitoisia tuotteita ei ole hyvä säilyttää jääkaapissa?
Taru: Useimmilla tensideillä on tietty lämpötila, jonka alapuolella misellejä ei muodostu ja tensidin olomuoto muuttuu kiinteämmäksi. Tämä näkyy tuotteen, esim. suihkugeelin, paksuuntumisena ja ”sakkaantumisena”, kirkas suihkugeeli muuttuu valkeaksi, paksuksi tahnaksi. Yleensä tuote palautuu normaaliksi lämpötilan noustessa, mutta joskus tuotteen koostumus saattaa kärsiä pysyvästi. Tämän takia tensidejä sisältäviä tuotteita ei lähtökohtaisesti kannata säilyttää kylmässä.
L'OREAL / Tarja Kuusela:
Tuotteissamme on säilyvyydestä kertova PAO (period after opening) merkintä joka kertoo kuinka monta kuukautta avattu pakkaus säilyy varmasti hyvänä. Shampoissa se esimerkiksi on yleensä 12kk. Avaamattomana tuotteet säilyvät ainakin 30kk.
Myymälöissä ja tuotteiden kuljetuksissa lämpötilat pystytään pitämään hallinnassa, talvien kovissa pakkasissa lastausvaiheet pieniin yrityksiin pyritään tekemään mahdollisimman tehokkaasti, etteivät tuotteet pääse kylmettymään. Suomen vuodenajoissa talvi on yleensä se joka tuottaa hankaluuksia, kuumat kesät ovat viimeaikoina olleet harvemmassa. Jos tuotteet pääsevät jäätymään niiden rakenne kärsii ja tuotteen faasit ja ainesosat voivat erottua. Turvallisuusriskiä tästä ei yleensä seuraa, mutta jäätyneitä hiusvärejä ei tule käyttää. Jäätyneet aurinkotuotteet eivät toimi enää niin hyvin kuin pitäisi ja voivat sitä kautta toimimattomuudella aiheuttaa riskin. Muuten tuotteiden kanssa voi käyttää maalaisjärkeä.
Tämän kesän helteissä myös kosmetiikan säilyvyys pitää ottaa huomioon. Onneksi kodeissa lämpötilat eivät nouse kovin korkeiksi, vaikka kuumalta tuntuvatkin. Vaikka lämpötila korkea niin se lasketaan yleensä vielä ”normaaliksi huoneenlämpötilaksi” kosmetiikan näkökulmasta.
Kosmetiikkaa on hyvä säilyttää kodin vilpoisimmassa nurkassa. Tärkeää on että kosmetiikkatuotteet eivät pääse altistumaan aurinkonpaisteelle ja paahteelle esimerkiksi ikkunalaudalla tai liikaa esimerkiksi rantakassissa.
Jos koostumukset pääsevät sulamaan tai niiden koostumus muuttuu tai haisee kummalliselle on hyvä hankkia uusi tuote. Kuivat puuterimaiset tuotteet eivät lämpötiloista paljoa hätkähdä, mutta ikkunalaudalla säilytetyt meikit kärsivät ja voivat vaihtaa jopa sävyä. Jääkaappiin tuotteita ei kannata laittaa koska se voi aiheuttaa koostumusten erottumista. Kun ainesosat erottuvat, säilöntäaineet eivät pääse vaikuttamaan tarkoituksenmukaisesti ja kokonaisvaltaisesti koostumuksessa.
*
Kiitokset asiantuntijoille, tämä oli oikein mielenkiintoista ja taas sai oppia jotain uuttakin, kuten misellien kriittisestä muodostumislämpötilasta :) Nörtti on tyytyväinen.
Pitäisiköhän tehdä ensi kesänä - jos helteitä on taas luvassa - oma testilaboratorio kotiin ja verrata muutaman verrokkituotteen selviämistä jääkaapissa vs. kylppärin kaapissa? :)
10 comments on “Mitä lämpötiloja luonnonkosmetiikka kestää?”
Mieheni sai työmaalta uuden viinikaapin, siinä oli kyljessälommo,mutta muutoin toiminnaltaan se on priimaa.
Sille ei ollut oikein missään tilaa ja lopulta se sijoitettiin vessaan, joka remontoitiin ja yhdelle seinustalle suunniteltiin koko seinustan täyttävä hyllystö.
Alaosassa on kissoille oma vessaosasto, menevät kaapinoven reijästä kaappiin ja hiekkapusseille ja laiolle ja ihmisten vessapapereille on tilaa.
Viinikaapin vessaan sijoittamisesta olin aluksi ihan kauhuissani.
Mies sanoi, et ne viinipullot ei mene vessassa miksikään ja nyt hänellä on pilkkimadoille hyväsäilytyspaikka.
MIes kehotti minua siirtämään kosmetiikan sinne, kun kaappi näytti tyhjältä. Kaapin yläsoaan saa säädettyä matalamman lämpötilan. Pulloritilöitä sai pois ja mahtuu kauniissaa koreissa kosmetiikkani sinne. Kosmetiikka on nyt +7...+5 asteessa, onkimadot alaosassa +2:ssa viinipullojen kanssa.
Muutosvastarintani on jo kääntynyt ja toi vessan viinikaappi on jo ihan kiva juttu, hämärässä ei tarvii edes sytyttää vessan kirkkaita valoja, vaan näkee hyvin hipsiä viinikaapin antamassa perusvalaistuksess.... Löytyi myös hyvä paikka viileässä säilytettäville lääkkeille!
Mut onhan toi tosi outo ratkaisu. Saa vieraatkin pyöritellä silmiään, kun käyvät meillä alakerran vessassa...
Off topic (siis kosmetiikan säilyvyyteen liittyen...! :D), juuri sattumalta vähän aikaa sitten näin jossain päin somea tällaisen toteutuksen ja vaikutti nerokkaalta :) Vaikka en kissaa omistakaan :) Näkemäni systeemi oli alunperin Ikea hackers -sivulta ja siinä kissojen sisäänkulku "vessakaappiin" menee kaapin pohjaan tehdyn reiän kautta, kaappi on siis sellainen joka seisoo sen verran korkeilla jaloilla että kissat mahtuvat kulkemaan alakautta. Kaapin materiaalin vuoksi hajutkin kuulema pysyvät hyvin kaapin sisässä :) Nojoo, tosiaan off topic mutta teki mieli kommentoida kun sattumalta juuri ihastelin tätä ratkaisua :)
Tuo teidän viini/kosmetiikka/mato(!)-kaappi antaa kyllä myös aihetta ihailulle..! Ihan mahtavaa!
Ostin msm jauheen kesällä koska edellinen oli kokkaroitunut helteen voimasta. Avasin uuden ja suljin sen hyvin käytön jälkeen, parissa päivässä koko jauhe oli kokkaroitunut täysin eikä sitä voi enää käyttää.
Eihän se kokkareisuus haittaa käyttöä, veteen liukenee kai edelleen? Se vain kertoo sen, ettei tuotteessa ole mitään lisättyjä aineita, eli on mahdollisimman puhdasta laatua.
Minulla myös erytritoli kokkaroitui käyttökelvottomaksi tänä kesänä :/
Useinhan noita puhdasta L-Askorbiinihappoa sisältävät tuotteet kannattaa säilyttää jääkaapissa, eivät hapetu niin nopeasti. Itse oon näin tehnyt korealaisten c-vitamiiniseerumien kanssa. Nyt ostin ihan jauhemuodossa olevan c-vitamiinin, josta voi sekoittaa pienen määrän toiseen tuotteeseen, niin pysyy ainakin tuoreena.
Vastaisuudessa kyllä säilytän c-vitamiinikosmetiikan jääkaapissa. Harmittaa kyllä mutta toisaalta nyt pääsee sitten testaamaan muita c-vitamiiniseerumeita. Nuo jauhemaiset on kyllä todella käteviä ja niiden kanssa ei ainakaan ole hapettumisvaaraa.
Jos et tiedä mitä tehdä vanhentuneelle kosmetiikalle, niin tänne kelpais hyvin tuo Instagramin kuvan TonyMoly Ferment Snail Essence ;)
No se ei vielä ole vanha kun sain sen viime torstaina Tony Molyn lanseeraustilaisuudesta..! ^_^ :D
Yks mun lempishampoista haisee nyt hellekesän jälijiltä ihan oksennukselta, nam! :D