Harvoin olen nähnyt yhtä tyhjää jääkaappia kuin eilen kun saavuin Maarianhaminaan. Manner-kotona jääkaapissa on aina syötävää, ja tyhjän kaapin näkeminen masentaa. Ei vähiten siksi, että täällä Ahvenanmaalla sen täyttäminen on monin verroin kalliimpaa kuin mantereella.
(Keskustelut eri henkilöiden jääkaappikulttuurista ovat muuten kiinnostavia... Toisillahan jääkaapin tyhjyys on ihan standarditilanne, eikä asia välttämättä liity mitenkään rahatilanteeseen tai vähäiseen kotona vietettyyn aikaan.... Toiset vain ostavat aina kerralla yhden-kahden aterian ainekset, ja ravaavat hakemassa täydennystä joka päivä, toisten bulkatessa lauantaisin koko viikon ostokset :) Ja kolmannet syövät ravintoloissa ;))
Jos teidän pitää täyttää jääkaappi perusruoka-aineilla, mitä ostatte?
Minun ostokseni näyttävät tältä. Jääkaapissa on aina oltava kananmunia, juustoa, kasviksia, rahkaa, turkkilaista/kreikkalaista jogurttia, raejuustoa, kermaa ja soijamaitoa. Pakkasosasto on aina varustettu pakastevihanneksilla ja välillä myös kalamurekepihveillä ja soijatuotteilla. Jälkimmäiset loistavat nyt poissaolollaan, sillä kalamurekepihvejä ei lähikaupastani Mathishallenista löydy, ja pakastesoijatuotteet ovat pirun kalliita. Täällä Ahvenanmaalla vielä usean euron kalliimpia kuin mantereella. Niitä ostetaan harvemmin.
Pyrin aina ostamaan halvimmat vaihtoehdot oli sitten kyse mistä tahansa asiasta. Osaan ulkoa monen tuoteryhmän edullisimmat tuotteet eri kaupoissa. (Puhumattakaan hiilihydraattimääristä, mutta se on jo toinen aihe... :D) Rahka: Pirkka Mieto. Raejuusto: Euroshopperia. Pakastekukkakaali-parsakaali-porkkana: Rainbow.
Joistain tuotteista ei vaihtoehtoa ole. Esimerkiksi soijamaito. Käytän vain ja ainoastaan Alpro Soyan Light'ia, ja se maksaa täällä kokonaisen euron enemmän kuin mantereella. Se on paljon kahden euron tuotteessa. (Jos maito ei painaisi niin paljon niin kantaisin tänne Alpro Soyaa mantereelta ihan periaatteesta.... Nuo kun vielä säilyvätkin kuukausikaupalla.)
Pirkan Omega-munat ovat halvimmat kananmunat mitä mistään kaupasta löytyy. (Nimenomaan nuo Omegat, mistähän johtuu..) Ne ovatkin usein lopussa Mathishallenista. Siksi ostin nyt neljä pakkausta.
Kolmen juuston ruokakerma on mun suosikki maustetuista ruokakermoista, mutta eniten kuluu Floran 10-prosenttista (koska siinä on matalin hh-pitoisuus kaikista ruokakermoista ;)).
Juustoa syön aivan valtavasti. Siis ihan hirveitä määriä. Sitä on oltava AINA saatavilla. Usein menen aamulla ensimmäiseksi jääkaapille ja vedän höylällä kolme viipaletta Polarin Täyteläistä naamaan. Olen välillä jo vähän huolissani juuston kulutuksestani. En edelleenkään ole käynyt mittauttamassa kolesteroliarvojani ruokavaliomuutoksen jälkeen..... Toivottavasti sen aikaansaamiseen ei mene yhtä kauan kuin hammaslääkäriajan varaamiseen (10 vuotta...).
"Pyhä kolminaisuus" - lempparikaalini. Rakastan parsa-, kukka- ja ruusukaalia. Aivan tajuttomasti. Voisin syödä etenkin parsakaalia ihan loputtomiin. Suosikkivalmistustapani on ihan plain höyrytetyt, hieman al denteiksi jätetyt parsakaalit voinokareella, suolalla ja pippurilla. Yksinkertaisia makuja parhaimmillaan. Mutta kyllä anopin juustokermassa muhitetut uuniparsakaalitkin ovat tie onneen. :)
. . .
On another topic.... minulla on tänään Maarianhaminan kämpilläni ensimmäinen Couchsurfing-vieraani! :)
Vein hänet turistikierroksella kahville Maarianhaminan viehättävimpään kahvilaan, Bagarstuganiin.
Ahvenanmaalla kun ollaan, niin kahvileiväksi sopii luonnollisestikin Ahvenanmaan pannukakku...! Ja tietysti luumuhillolla niin kuin kuuluu, ei millään vadelmahilloturistiversiolla :D Vieraalle maistui. Bagarstuganissa tarjoillaan mannaryynistä tehtyä versiota.
(Vielä on kehittämättä vhh-resepti tähän herkkuun.... Myönnän, että Kreikan bougatsan ohella olen jäänyt kaipaamaan eniten Ålandspannkakaa... Paljon voi vhh-jauhoilla leipoa, mutta ei oikein näitä kahta.)
Onkos muuten lukijoiden joukossa Ahvenanmaan pannariin ihastuneita? Manna- vai riisipuuroreseptillä? :)
Tänä iltana aion valmistaa vieraalleni..... no mitäpä muutakaan kuin "the famous" tonnikalapullia...! ^_^
45 comments on “Jääkaappi tyhjä! Mitä ruokakaupasta?”
Mä asun ulkomailla ja olen nyt ollut lomalla poikaystävän kanssa 3 viikkoa Suomessa ja olen aivan uskomattoman järkyttynyt ruuan hinnasta ! Opiskelijana olen toki tottunut että ruokaan menee paljon, mutta hätkähdin että mullahan menee täällä kahdessa päivässä se mikä kotona viikossa :D Mutta on kyllä täällä ihan super.ruokavalikoima (öhöm, esim jätskit !!!) niin en valita !! :D
No kun ruokakauppaan menen ja oletetaan että jääkaappi on tyhjä niin kyllä mä melko vakiona ostan pastaa, tomaattimurskaa, leipää, juustoraastetta, leivän päälle laitettavaa juustoa, kananmunia ja maitoa. Oon asunu nyt jo jonkunkin aikaa ulkomailla ja tässä maassa ei oikein löydy hyviä soijatuotteita (pakasteita EIKÄ soijarouhetta), joita yleensä tykkään syödä, joten olen joutunut kehittelemään vaihtoehtoisia ruokia itselleni, esim. alkanut syömään riisiä ja sen kanssa pakastepinaattia ja -herneitä sekä jugurttia. Ruisleivän päälle ja muuallekin tykkään laittaa kirsikkatomaatteja, en osta ikinä niitä tavallisia isoja tomaatteja. :D Lisäksi olen "keksinyt" tosi nopean salaatin ohjeen, eli noita nimenomaisia kirsikkatomaatteja ja pikkumozzarellapalloja kulhoon ja salaatinkastiketta sekaan :)
Jäin miettimään ostoksia ja valintaperusteita katsoessa että etkö todellakaan katso ruokaostoksilla mitään muuta kuin hintaa? Esim. mikä on suhteesi kotimaisiin kasviksiin, jos ulkomaalaiset ovat kalliimpia?
ja mun jääkapista löytyy aina maitoa, jogurttia, omaa mehua, juusto, levitettä ja suolakurkkuja, ruokakermaa, kananmunia. Ainakin näin ekana tuli mieleen.
Tässähän tulee ihan "pahis"-olo, mutta pääsääntöisesti hinta on se, joka määrää. Jos hintaeroa suomalaisen ja ulkomaisen välillä on vain hyvin vähän, sanotaanko alle euron, niin sitten otan suomalaista. Toinen tilanne, jossa valitsisin kallimman, on tuotteen kunto ja ulkonäkö. Eli jos ne vaikka halvemmat tomaatit on ihan kalpeita, kovia ja/tai lommoilla, niin valitsen kyllä ne punaposkiset freesit yksilöt vaikka maksavat enemmän.
Olen kasvanut suhteellisen vähävaraisessa perheessä, ja nuukuuden voi sanoa tulleen minuun "äidinmaidossa". Meillä on ollut se tilanne perheessä, että on ollut pakko ostaa aina niin edullista kuin mahdollista. Vaikka minulla joku päivä tulisikin olemaan varaa ostaa pelkästään luomua ja kotimaista, niin luulen että jo ihan sisäänkasvaneesta tottumuksesta tulee hankintaperusteitani aina ohjaamaan tuo säästäväisyys.
Vähän jännä ajatusmaailma sinulla :)
Itse olen myös todella nuukasta perheestä, aina ostettiin halvinta. Opiskeluaikana oli aivan pakko ostaa halvinta, sillä muuhun ei todellakaan ollut varaa. Nyt työssä käyvänä, vaikkakin pienipalkkaisena, nautin aivan suunnattomasti siitä, että voin ostaa ei-halvinta leipää, vessapaperia, rahkaa, yms.! Vaikka tätä onnea on jatkunut jo kolmisen vuotta, muistan edelleen sen makaroonien laskemisen tuskan ja nautin siitä että voin halutessani ostaa vaikka nallepastaa, vaikka se ei ole halvinta :)
Mieheni on ihan samaa mieltä :D Joo kyllä mää säästän vaikka vessapaperissakin sen 15 senttiä jos mahdollista. :)
Komppaan sinua, Sanni. Kun niukkuuteen on tottunut, yleensä enemmän tai vähemmän pakon edessä, niin se ”jää päälle”, vaikka myöhemmin olisi varaakin enemmän. Tai sitten niukkuudessa kasvaneella kaikki mikä tulee, myös menee ja lujaa meneekin. Sellaisiakin tunnen, mutta niiiiin tutulta omakohtaisesti kuulostaa sisäänkasvanut säästäväisyytesi. Kotimaista pitäisi suosia, kuuluu mantra. Mutta todellisuutta on, että kotimainen on monesti niin paljon kalliimpaa, että se jää ottamatta. Ja niin jää monella muullakin, jos päättelee siitä, kuinka paljon pelkästään ulkomaista kurkkua tai tomaattia jossain Prisman vihannestiskillä on tarjolla jatkuvasti. Ei olisi, jos ei tekisi kauppaansa. Joku ja tosiasiassa siis aika moni sitä aina ostaa, kuka vähävaraisuuttaan, kuka pelkkää pihiyttään.
Mutta muuten, Ålandspannkaka on ehdoton! Jopa tällainen normaalisti makeista jutuista piittaamaton ottaa sen Ahvenanmaan-reissulla. Ja tietysti luumuhillolla! Varmaan sitten mannaryynillä, koska juuri Bagarstuganin versio tulee erinomaisena mieleen, vaikken tätä ole tullut ajatelleeksi.
Itsekin opiskelijana olen tottunut katsomaan ainoastaan hintalappua! :D Lihat on poikkeus, niissä valitsen pääsääntöisesti aina kotimaista, kanoista en taas muuta suostu ottamaankaan kuin suomalaista. Opiskelijana näin kesäisin on toki enemmän rahaa kesätoiden takia, mutta silti pysyn perusruuassa aina pihistelylinjalla. En usko, että ikinä tulen ostamaan perusruokaa hintaa katsomatta, kuulostaa niin epärealistiselta! :O (Ja ikääkin on jo sen 26, eli taitaa olla ihan oikeasti sisäistetty ajatusmalli... ;) )
Ruuassa säästyneen "ylimääräisen" rahan voin sitten ilman tunnon tuskia laittaa vaikka herkkuihin, jotka nekin on toki halvinta. Itse siis ajattelen niin, että ostan mieluummin halvinta perunaa, salaattia ja lihaa sekä sen edullisimman sipsipussin, kuin että "sijoittaisin laatuun", ja ostaisin pelkkää perunaa ja lihaa...
Mutta ehkä mullakin on "jännä ajatusmaailma", kun ruoka on todellakin vain ruokaa, jotta jaksaa eteenpäin... :D ;)
Minäkin ostan halvinta, mutten koskaan rainbowia enkä muita halpamerkkejä, pirkkaakin vain joskus. Liian monta kertaa on tullut kaiveltua halpamerkin tonnikalapurkista kalan selkärankaa, kaadettua oudon makuinen tomaattisose pyttyyn ja ihmeteltyä halpiskaljan metallinmakua. Olen kyllä myös nuuka ja opiskelija, mutta jotenkin koen, että voin ostaa sellaistakin ruokaa jonka kanssa ei tarvitse arvailla meneekö tämä suoraan roskiin vai ei. Lidliin olen liian ennakkoluuloinen (enkä ihan rehellisesti näe ruoan hinnassa siellä kauheaa hintaeroa, onko meidän paikallis-Lidl vain kallis?) ja esim. paikallisesta Halppiksesta saa aina oletusarvoisesti kehnoja vihanneksia ja lihoja.
Meidän ostoskorissa on jälkiuunileipää, perunoita, maitoa, kinkkua ja banaania tai mitä hedelmää nyt satunkaan himoitsemaan (hui, kuulostaapa hiilaripitoiselta). Salaattivärkit ostan ehkä joka toinen kerta, kun pienessä taloudessa meillä kestää yksi salaattiannos 2-3 päivää. Muuten syödään vähän sen mukaan, mikä sattuu olemaan tarjouksessa tai alennuksessa.
Niin joo, ja kyllä joissain tuotteissa tulee suosittua suomalaista, jos hintaero ei ole aivan liian valtava.
Itse en ole ennen hintalappuja juurikaan katsellut, mutta kun muutin avomieheni kanssa yhteen, hän opetti tavan minulle. Hän myöskin tutkii kaikki selosteet tarkkaan ja ostaa edullisimmat tuotteet. Hänen palkallaan voisi kyllä ostaa pelkästään luomua, kotimaista ja kaikista kalleinta, mutta miksi turhaan jos saa halvemmallakin?
Kasvis-kananmunalinja täälläkin. Ennen oli aina myös jugurttia, rahkaa ja juustoa, mutta nykyään tulee vähemmän syötyä maitotuotteita. Iho tuntuu pysyvän paremmassa kunnossa ilman. Ostin itsekin ennen aina kaikkein halvinta, mutta nyt kiinnitän huomiota myös raaka-aineen laatuun. Esimerkiksi kananmunat ostan luomuna, sillä silloin kanat ovat edes teoriassa voineet saada täysipainoista ravintoa.
En sinuna olisi hirveän huolissani kolesteroliarvoista rasvan syönnin vuoksi, kolesteroli kun on oleellisessa osassa tulehduksen parantamisessa. Tulehdukset aiheutuvat yleensä jostain ihan muusta kuin rasvasta, esimerkiksi denaturoiduista maitoproteiineista. Eli ehkä siitä hurjasta juuston syönnistä kannattaakin olla vähän huolissaan. ;) Mutta toki muilta osin tasapainoinen ruokavalio korjaa tilannetta!
Tiestitkö muuten, että kanamunat kannattaa syödä siten, että valkuainen on kypsennetty, mutta keltuainen on raaka? Suomessa salmonellavaara on sen verran vähäinen, että riskin otto todella kannattaa. Muistaakseni luomuissa esiintyy suhteessa harvemmin salmonellaa. Mistä lie johtuu.
Mun piti ihan googlata tuo, en ollut kuullutkaan tuollaisesta. Enkä edelleenkään tullut hirveästi hullua hurskaammaksi. :) "Proteiinien fysikaalinen rakenne muuttuu, mutta reaktio on usein palautuva"....
No enpäs ollut tuostakaan kuullut...! Miksi keltuainen on parempaa raakana..? Ilmeisesti ravintoarvot säilyvät paremmin...? Mä tosin en tykkää keltuaisesta niin hirveästi, ja syön sen kokonaan vain paistetuissa munaruoissa. Keitetyistä munista dumppaan yleensä vähintään puolet keltuaisesta.
Juu ravintoarvot tosiaan säilyvät keltuaisessa, jos sitä ei kypsennä. Mutta valkuaisen kohdalla kypsentäminen nimenomaan edistää imeytymistä ja on siksi ehkä parempi vaihtoehto! Jos tekee vaikka ruokaisia pirtelöitä, niin keltuainen on niihin oiva lisä. Valkuaisen voi sitten käyttää munakkaaseen tai mihin lystää.
Niin tosiaan denaturoitujen maitoproteiinien ja muutamien muiden maidon ainesosien väitetään lisäävän kehon tulehdustilaa. Mutta mahdollisen vaikutuksen voi havaita varmaan vain itse kokeilemalla, niinkuin monen muunkin ruoka-aineen kohdalla. No ehkä stressaaminen on lopulta vaarallisempaa.. ;)
Juokseva keltuainen on munan paras osa! Voisin syödä pelkkiä niitä :) Toimii myös loistavana kastikkeena niin pastalle kuin kasviksille. Kypsennettynä keltuainen tarttuu kitalakeen eikä kauheasti maistu, mutta raakana maku on todella hyvä. Ainakin luomumunissa (ainoa tuote maidon lisäksi, jossa en osta mitään muuta kuin luomua).
Kiitos vinkistä, pitääkin joskus kokeilla höyrytettyjen kasvisten kanssa! :)
Minullakin jääkaapin sisältö noudattaa vhh-linjaa, tosin inhoan juustoa kaikissa muodoissa. Sen sijaan suosin purkkisardiineja ja lihaa. :D
Juuri pari päivää sitten yritin selittää miehelleni, kuinka välillä tunnen jopa suoranaista kateutta vakoillessani muiden kauppaostoksia. Me ollaan just niitä ihmisiä, jotka kipittää päivittäin kaameessa nälässä lähikauppaan tien toiselle puolelle, ja liian usein sitten valitaan se pakastepitsa, kun aivot ovat jo nälästä sumeina. Säästäis niin paljon aikaa, energiaa ja varmasti myös rahaa (tai ainakin siitä pysyisi paremmin kärryillä) jos osaisi suunnitella viikon ruuat niin, että esim.vain kaksi kauppapäivää viikossa riittäisi. Ja olokin olis varmaan niin paljon parempi, jos söisi tuollaisia kunnon ruokia, kuten sinulla näyttää olevan. Varsinkin kesällä tää tilanne aina katastrofalisoituu (onko toi sana ? :D) kun ei edes koulusta saa yhtä kunnon ruokaa päivässä. Huoh, ehkä me joskus vielä opitaan. :)
Mun mielestä on :D
Yksin asuva jääkaappi oli usein tyhjä. Kävin kaupassa lähellä ja kävellen, joten en viitsinyt kantaa tolkuttomia määriä kerralla. Nykyisin käyn kaupassa lähinnä autolla, joten ostan enemmän kerralla.
Olen viime vuosina perehtynyt noihin elintarvikkeisiin ja -teollisuuteen vähän samalla innolla, kuin moni kosmetiikkafriikki inceihin, joten en todellakaan osta aina halvinta. Tai oikeastaan mitään kovin prosessoitua ylipäätään. Ihan samanlaista mielikuvamarkkinointia ja muuta vastaavaa sanankäänteillä leikkimistä harrastetaan, kuin kosmetiikan kanssakin.
PS.(luomu)kananmunat, jotka kaupassa ovat melko kalliita, ovat lähes ilmaisia, jos käy hakemassa ne kanalasta. Plus näkee miten kanat elävät ja niiden omistajalta voi kysyä mitä ne syövät. Veikkaisin, että omegamunat ovat halvimpia käytetyn rehun vuoksi.
Täällä kanssa kytätään hintoja... Jos pitää valita kahden tuotteen välillä ni varmana oikea vaihtoehto on se, jolla on halvin litra/kilohinta! Nyt vakityön myötä suhtautumiseni on muuttunut sen verran, että esimerkiksi appelssiinimehuissa en enää osta joka kerta rainbowta! :D
Jännä toi jääkaappikysymys, piti alkaa miettimään ihan. Jos edessäni olisi tyhjä jääkaappi, kävisin sen "ensi hätään" täyttämässä juustolla, jugurtilla, maidolla, kauraleivällä, kananmunilla ja kasviksilla. (Aura)juustoa on aina oltava jääkaapissa, samoin kuin jugurttia ja kananmunia. Leipä ei ole niin välttämätön, onhan keksitty iiiihana minuuttisämpylä (jonka paras mauste tähän mennessä on ollut Poppamiehen Vampyree-tahna)
Kiinnostava postaus! Vhh-ruokavalio kiinnostaa itseäniki ja kiva kuulla asiantuntijan vinkkejä :)
Kiinnitin huomiota siihen että et näytä lainkaan tekevän ruokavalintoja eettisin tai ekologisin perustein, esim kananmunissa? Yllätyin, tunnut olevan niin kovin tiedostava ihminen :) Tämä ei siis kritiikkinä!
Varsinainen asia: olemme tulossa Ahvenanmaalle ensi viikolla, osaatko suositella jotain (mielellään suht edullista) hyvää ravintolaa Maarianhaminassa tai lähiseudulla?!
Kivaa kesän jatkoa!
Apua, olenko mä jo vhh-asiantuntijakin...! :D Pois se minusta, kunhan vain syön tällä lailla mutta en mä mikään ravitsemusekspertti ole. :)
Joo, olisi ehkä pitänyt tarkentaa, että kananmunat otan kyllä AINA vapaan kanan munina. Munat ovat onneksi mantereella niin halpoja, että ei ne vapaat yksilötkään paljoa kustanna. :) Eri asia täällä Affenanmaalla, jossa paikalliset munat on yli tuplasti kalliimpia kuin Pirkan Omegat. Onneksi Omegatkin on vapaita! :)
Mutta se on totta että muiden kuin munien kohdalla en juuri ajattele eettisesti. Se olkoon mun syntini. :)
Vapaan kanan munat ei valitettavasti ole se eettisin valinta munista, vaan Luomumunat :) Lisätietoa löytyy mm. täältä:
http://www.animalia.fi/animalia-toimii/toimintakohteet/tuotantoel%C3%A4imet/siipikarja/erilaiset-kanalat
OK! :) Luomumuniakin tulee kyllä ostettua aika usein mantereella. Täällä Ahvenanmaalla munavalikoima on todella suppea, ja pääsääntöisesti vaihtoehtoina on kaupassa kuin kaupassa vain paikalliset munat ja sitten Pirkka (saaren ainoasta S-kaupasta en tiedä ;)). En tiedä yhtään ovatko åländska ägg luomua, voisi toivoa....
CS-vieraani löysi eilen yhdestä kaupasta paikallisia munia yllättävän halvalla, täytyy minunkin ehkä siirtyä hankkimaan munani sieltä sillä tokihan mieluiten ostaisin täällä paikallista! :)
Aika samanlaiselta näyttää meidän ruokaostokset. Yleensä siis ainakin rahkaa, luomumaitoa, salaattiainekset (salaatti, tomaatti, kurkku), avokadoja, oliiveja, juustoja (leivän päälle polaria tai oltermannia ja esim. fetaa tai mozzarellaa), tomaattimurskaa, tofua, luomumunia, jotain kermaa/ruokakermaa, perunoita, turkkilaista jugua, hedelmiä (luomuomppuja ja -banaaneja, nektariineja ja vesimelonia näin kesällä), pakastevihanneksia, soijanakkeja (lapset vaatii näitä :D ), pähkinöitä, kaurahiutaleet, ruisleipä, kahvia... Lisäksi ostetaan jotain herkumpia ja esim. maustettuja (sokeri)jugurtteja tai välipalarahkoja jne.
Linssejä ja soijarouhetta plus jauhoja ja yogiteetä löytyy aina kaapista. :)
Mutta kyllä olen huomannut, että kalliiksi tulee syödä terveellisesti. Halvempaa olis kun vaan ostais sitä halvinta sokeri-lisäainemössöjugurttia maustamattoman rahkan sijaan ja söis pastaa kasvisten sijaan. Opiskelijabudjetissa tuntuu kyllä.
Näinhän se on, surullista.
Niin, itse ostaisin ehkä tyhjään jääkaappiin salaattiaineita, kananmunia, juustoja (paljon!), kermaa, pakastevihanneksia ja jotain lihaa. Vaikka jauhelihaa, pekonia tmv. Miehelle ostaisin jotain leipää ja leivänpäällisiä.
Katson kyllä hintaa, mutta olen myös oppinut, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. JA turhaa roskaa ei kannata ostaa, vaikka se olisi halpaakin.
Jos nyt esimerkiksi katsoo noita kermoja ja rukakermoja, niin osa on ihan oikeata kermaa, osa kermaa ja jotain muuta (laktoosittomat). Osa ruoka"kermoista" on kermaa ja jotain muuta (=tärkkelystä) esim valion.
Sitten taas esim näissä flora ruokakermoissa (ovat muuten näköjään poistaneet kerma sanan nimestä, koska tuotteet eivät sisällä kermaa ollenkaan. Nimi on pelkkä flora ruoka) on ensimmäisenä ainesosana vesi. Siis vesi! Miksi ihmeessä kantaisin vettä ja jauhoja kotiini tetrassa ja vielä maksaisin siitä useamman euron?!
Asiasta kukkaruukkuun... Olen ilmeisesti taloutemme ainoa lomaileva henkilö ensi viikosta alkaen ja ajattelin tehdä lomallani muutakin, kuin maata kotona (=maata mökillä;)). Näitä juttujasi lueskellessani mietin, että miksi ihmeessä en tekisi turistiretkeä Ahvenanmaalle. Häpeäkseni en ole siellä ikinä käynyt! Osaatko sanoa, miten täysinäisiä majoituspaikat ovat, puhuuko kukaan missään muuta kuin ruotsia (jos vaikka soitan ja teen varausta) ja saakohan Ahvenanmaalle reissata/missään majoittua koiran kanssa?
Näin on, ruokakermoissa on ihan mielettömiä eroja. Ja kuten sanoit, Flora ei ole kermaa ollenkaan.... Kaikkein mieluiten käytän ruoanlaitossa ihan rehellistä kuohukermaa, mutta välillä haluan vähempirasvaisen vaihtoehdon. Siihen übertäyteläiseen makuunkin väsyy joskus... ^_^ Ja menen aikalailla niiden hiilarigrammojen mukaan, niin Flora - vaikka ei ole kermaa oikeasti nähnytkään :D - on jäänyt vakio-ostoslistalle. Hoitaa hommansa roanlaitossa after all. :)
Mitä Åland-visiittiisi tulee, voithan tulla mullekin "Couchsurfing"-vieraaksi. :) Äitini tosin on täällä myös ystävänsä kanssa keskiviikosta eteenpäin eli hieman ahdasta tulee (mutta mulla on petipaikat kolmelle vieraalle), ja itse olen päivät töissä 9.30-16.30. Ainiin mutta sulla on se suurempi koiruli.... Nojoo, ei se ehkä onnistukaan.
Suosittelen majoittumiseen Gröna Uddenin leirintäalueen mökkejä, ovat aika edullisia (no ehdottomasti edullisempia kuin hotelli), kivenheiton päässä keskustasta ja luulisin että mökkiin saa ottaa koirankin.
http://www.gronaudden.com/fin/cabin.html
Kaikissa turismiin liittyvissä yrityksissä (including hotellit ja ravintolat) puhutaan myös suomea.
What!? No todellakin tulisin! Varo vaan, sulla on kohta 200 blogin lukijaa kolkuttelemassa ovella;)
Mä olen kylläkin ensi viikolla vielä töissä to klo 22 saakka (ja loppu viikonkin tarvittaessa, jos joku überkatastrofi iskee), joten ihan heti en ole tulossa;)
Meillä on kolme koiraa (joista yksi on mun mittapuulla pieni, siro ja polvenkorkuinen). Ei niiden mikään pakko ole lähteä mukaan. Ajattelin vaan helpottaa töissä käyvän mieheni työtaakkaa raahaamalla ainakin yhden mukanani. Mutta ihan yhtä hyvin ne osaavat mennä esim koirahoitolaan. Jotenkin mä olen vaan viime vuosina tottunut matkustamaan niin, että pakkaan eläimet ja kamat autoon ja suuntaan nokan minne haluan. Autoa ei muuten taitaisi edes saada Ahvenanmaalla pois laivasta. Tuli vaan mieleen, vaikken autolla suunnitellutkaan lähteväni tällä kertaa...
Tulin juuri sieltä surullisen kuuluisasta ruokakaupasta. Ja avasin koneen katsoakseni, mitä fenkolista tehdään. Mulla ei ole aavistustakaan miltä se edes maistuu;)
Ah ai niin. Mä en oikeasti osaa laittaa ruokaa. Siksi tungen kermaa ja juustoa joka paikkaan. Ettei kukaan huomaisi;)
Suosittelen fenkolia osaksi paahdettua uunijuureskomboa! :) Esimerkiksi pilkottua fenkolia, porkkanaa ja lanttua yrttiöljyssä, nam!! Anoppi valmisti kerran fenkolia lisukkeena tomaatin kanssa, fenkolia, tomaattia ja sipulia oli muistaakseni haudutettu kermassa uunissa (anoppi tykkää noista kermahaudutusjutuista.. :D))
Äitini viipyy ystävineen luonani 24.7. saakka, jos sen jälkeen huvittaa tulla vierailulle niin välkommen. :) Olen tosin itse edelleen töissä. Eipä mulla nyt periaatteessa ole mitään koiran mukaantuomistakaan vastaan, kyllähän täällä siskon chihutkin vierailee aika ajoin. :) Ajattelin vain että neljä aikuista + iso koira tekisi olon jo vähän ahtaaksi. ^_^
Niin ja tää on mulla korvan takana. En tietenkään tuppaudu häiritsemään äitisi vierailua, mutta sen jälkeen voisin tulla kyläilemään...
Meillä on taas huomenna edessä jokakuukautinen kauppareissu, huoh. Asun Ranskassa ja meillä on tosiaan tapana käydä kaupassa 3-4 viikon välein ja ostaa kerralla tavaraa useammalla satasella. Kauppaan palataan sitten, kun ei ole enää kerta kaikkiaan yhtään mitään syötävää. Tämä siksi, että työpäivät ovat täällä varsin pitkiä (klo 9-19 minun tapauksessani) eikä sen jälkeen todellakaan jaksa eikä ehdi lähteä kauppaan, ja lauantait taas vietämme mieluummin rauhassa kotona kuin hehtomarketissa miljoonan muun ihmisen kanssa. Kun käy kaupassa harvoin, menee vain yksi lauantai kuukaudesta hukkaan.
Koska jääkaappini on tällä hetkellä sangen tyhjä, täytän sen huomenna ainakin maidolla, margariinilla, kananmunilla, tuorepastalla, jauhelihalla, kanalla, fetajuustolla, maustamattomalla jugurtilla, valmiilla kalapihveillä, valmiilla piirakkataikinalla, savulohella ja ehkä kirsikkatomaateilla ja mozzarellapalloilla. Vesi- ja hunajamelonia aion myös ostaa, ja ehkä persikoita. Kasviksia en syö kuin väkisin ja pakotettuna.
Jos jääkaappi on tyhjä (ja kuivatuotteetkin lopussa) niin kaupasta lähtee mukaan seuraavat tuotteet: maito, raejuusto, maitorahka (ehrmann), fetaa, skyrejä, profeelejä (rahkarae), kurkku, tomaatti, paparika, salaatti, basilika, avokado, omena, porkkana, parsakaali,kesäkurpitsa, aurinkosekoitus pakkasesta, ruisleipää, kaurahiutaleita, Becel, juusto, tonnikala, tomaattimurska soijarouhe ja kanamunat. Ja kahvia. Yleensä kaapissa on varalla pussi tummaa pastaa ja linssejä.
Seuraavan viikon syömiset suunnitellaan _aina_ sunnuntaina etukäteen ja ma/ti käydään ostamassa kaikki kerralla kaupasta. Tärkeää on, että jääkaapissa on aina maitoa ja rahkaa.
Kalliiksihan tämä tulee. Yleensä listassa on vielä lihaa, mutta minä kun en sitä syö niin jätin nyt pois. (moesti teemme niin, että minä teen ruuan, johon mies lisää itselleen lisäksi vielä lihaa, vaikka teenkin aina proteiinipitoista ruokaa..)
En osaa ajatella pelkästään jääkaappia, koska iso osa ruuasta majailee jääkaapin ulkopuolella mutta täysin tyhjiin kaappeihin ostettaessa ostoslista näyttäisi seuraavalle: maitoa, juustoa, tomaattia, rypsiöljyä, levitettä leivälle, munia, sipulia, valkosipulia, kermaa ja chiliä. Näillä pärjäisi, jos kaapissa olisi valmiina kuivahiivaa, jauhoja, tomaattimurskaa, soijarouhetta, linssejä, täysjyväpastaa, täysjyväriisiä, kookoskermaa ja papuja. Aika pian kaipaisin kyllä hedelmiä täydentämään ruokavaliota mutta muuten pärjäisin noilla mukavasti viikonkin.
Itse inhoan kaupassa käyntiä, joten meillä jääkaappi on usein hyvin täysi. Kaupassa käydään kerran viikossa tai joka toinen viikko ja välillä haetaan sitten lisää vaikka maitoa tai leipää. Olen tosi laiska tekemään mitään etukäteisruokalistoja mutta onneksi suhteellisen hyvä heittämään hatusta reseptejä.
Voi, voi voi.. Jos jääkaappi on tyhjä, mietin tulevien päivien ohjelmaa ja muuten kuin näin kesällä yleensä totean että ei tarvita mitään. Vakiasukas kaapissa on valo ja korkeintaan jotain vanhentunutta. Haluaisin ostaa kaikkea ihanaa mutta kuka ne syö?? Me haetaan hävettävän paljon noutoruokaa, pakko myöntää, enkä syö aamupalaa kotona. Jos tulee vieraita tai kotiviikonloppuja niin sitten on kiva kun saa tehdä eikä joudu heittään ruokia myöhemmin pois. :) Pelkästään itselleni en jostain syystä saa tehdyksi ruokaa, ihailen näin etänä niitä ihania ruokakuvia mitä laitat ihan tavallisista lounaistasi!
Onpa hauska postaus. Vaikka tiedän että ruoka on sinulle tärkeää, siitä huolimatta.
Ollessani hoitovapaalla, reilu 300 euron kk-tuloilla mä ostin meille vain ja ainoastaan halvinta. Siitä ei katsottu energiaa tai valmistusmaata. Halvinta, kiitos. Tätä kesti jonkin aikaa.
Kun Vanhanen aloitti maitokampanjan aloin muistaa tuttuja maanviljelijöitä ja vaihdoin maidon ekaks suomalaiseen. Lähikaupassa Arla oli yli 10 senttiä halvempi, aika helppo kohde säästää ja lapsen kanssa maitoa kuluu.
Oikeastaan ainoa jossa olen ollut aina uskollinen on ollut liha. Halvin mahdollinen harvoin on hyvää, joten siinä katson mitä ostoskoriin laitan ja en osta pienissä purkeissa jogurttia, litran purkeissa ainoastaan. Tosin nyt on energiakeräykset, eli asialle voisi tulla muutos.
Vieläkään tulot eivät ole normaalit. Ostan reilun kaupan banaaneja, jos niitä on tarjolla, esim jauhoissa luomu ja peruskauran ero on lähes minimaalinen mutta tuskin voin ikinä ostaa luomulihaa, esim pihvit maksoivat lähikaupassa yli 30 euroa kg, ei kiitos.
Kun elin kiireellistä opiskelijaelämää ostimme usein Lidlistä pizzoja pakkaseen. Siinä joka kerta tunsin piston sydämeen. Ostan pakkaskamaa, joka on tuotu Saksasta. Oikeesti.
Tarinassa on vielä se puoli että itselläni on ruokapuolen opiskelua useampi vuosi, olen muutaman ammattitutkinnonkin suorittanut, eli pikaruoka on, mutta itse tehtynä, varsinkin jos tekis esim kerran kuussa ja pakastais ei olis yhtään huonompi vaihtoehto.
Meidän lähikaupassa on tosi usein kananmunat aika heikossa hapessa. Onko vain sattumaa että luomuseteissä on kananmunia valmiiksi rikki ? Mutta kiitos vinkistä, pitää kesän aikana tota omegaa lueskella vähän enemmän. Kananmunat ovat joka tapauksessa edullisimmasta päästä.
Private Blendin Mikko näytti kuvia vohvelista ja siitä tuli innostus meille kanssa. En muistanut siinä kiireessä, siinähän kiire tuli, missä meidän vohvelipannu on ja teinkin pannaria. Ekana päivänä tavallista pannaria ja tokana päivänä ahvenanmaalaista. Ehkä, luultavasti näin on, multa on mennyt ihan täysin ohi toi luumuhillo. Tosin meillä ei ole sitä kuin jouluna. Mä tykkään tosi paljon vattuhillosta ja sitähän kummankin kanssa nautittiin.
Meillä voittajaksi tuli ahvenanmaalainen, vattuhillon kera.
Olipas mielenkiintoinen postaus! Olen aika nuori opiskelija ja tuntuu, että vielä haen semmosta "perusruokaa" ja sitä omaa juttua ruoanlaitossa, niin kiva kokeilla kaikkea uutta - ja halpaa!
Tällä hetkellä jääkaappi näyttää juurikin melko tyhjältä, kiitos poikaystävän joka oli yksin kotona viikonlopun ja söi vaan eka kaiken pois ja sit osti vaan pakastepitsaa :D
Mutta itselläni varmaan ekana tulisivat mieleen perus aineksiksi kaappiin kaalia, tomaattia, kurkkua, kaurahiutaleita, munia, välillä jotain lihaa tai kalaa, aina mielitekojen mukaan, hedelmiksi banaania sekä omenaa vähintään ja pakaste täyteen wokkikasviksia sekä kaaleja ja muita pakastekasviksia. Tarjouksista haukkailen aina lihat ja kalat mahdollisuuksien mukaan.
Kaapin sisältö vaihtuu aika reilusti kausittain. Gluteenia ei syödä ja maitotuotteitakin kartellaan vatsaongelmien vuoksi. Haluan koittaa syödä kausi tuotteita ja terveellisesti jos mahdollista. Mutta hyvin pihi meininki myös juurikin rahanpuutteen vuoksi. Kaikki halvinta mitä löytyy, tuijotan kilo ja litra hintoja tiukasti.
Olisi ihanaa saada jotain melko yksinkertaisiakin sekä edullisia ruokaohjeita välillä. On ollut ilo löytää vinkkejä ja ohjeita täältä meikkipostausten keskeltä:) Olen itse todella epäluova keittiössä, mutta tykkään kokeilla aina kaikkea uutta, etenkin kun kyllästyn saman syömiseen hyvin nopeasti..
Kun olet useaan otteeseen puhut edullisuudesta, hintatarkkailusta yms ja ruokavaliosi tärkeydestä, kiinnitin huomiota siihen, että ostat vihanneksia pakasteina ja juuston valmiiksi viipaloituna! Oman mielikuvani mukaan juusto on aina halvempaa, kun sen ostaa palana ja kasvikset ainakin paljon terveellisempiä kun ne ostaa tuoreina - ja sesongista riippuen varmasti halvempiakin.
Tyhjään jääkaappiin minäkin ostan aika samanlaisen satsin, mutta kasviksia harvoin pakasteina.
Itse asiassa en koskaan tavallisesti osta juustoa viipaloituna :D - tällä kertaa vain Pirkan perusemmental oli lopussa, ja tuon viipaloidun Pirkan kilohinta oli kaupan juustoista edullisin :)
Tuoreet kasvikset on varmaan 3 kertaa kalliimpia kuin pakasteet täällä Ahvenanmaalla. :( Valitettavasti. Ja mitään vihannestoria täällä ei ole, mistä voisi kasvikset käydä hakemassa suoraan viljelijöiltä.
Tiedätkö, ovatko nuo Pirkan Omega-munas Lidlin vapaan kanan munia halvempia?
En muista Lidlin munien hintaa :/
Nyt muisti palaakin, eli vapaan kanan munat (6 kpl) maksavat Lidlissä 0,69 euroa. Aika mukavan edullisia ovat.