Bongasin Iltalehden verkkosivulta kauneus-artikkelin, jonka sisältö sai minut pyöräyttämään silmiäni.
Artikkelissa 30 vuotta markkinoilla ollut ja kosmetiikassa erittäin yleisesti käytetty ainesosa on nostettu otsikkoon nousevana "ihonhoidon ihmeaineena", ja ainetta mainostetaan vieläpä C-vitamiinia tehokkaampana. Aine on nimeltään Cg-vitamiini.
Kuvakaappaus Iltalehden artikkelista.
Päädyin lukemaan artikkelin, kun eräs seuraajani linkkasi sen minulle Instagramissa ja kysyi, joko olen tutustunut Cg-vitamiiniin.
Paha vain, että mitään Cg-vitamiinia ei ole olemassakaan, eikä kyseessä ole mikään uusi ainesosa, - eikä se todellakaan ole C-vitamiinia tehokkaampi.
👉Artikkeli edustaa kosmetiikan markkinoinnin ilmiötä, jossa jokin vanha innovaatio uudelleenbrändätään, ja sitä aletaan nostaa mainonnassa uutena asiana. Vanhalle koiralle puetaan uudet vaatteet ja toivotaan, että uudet asiakkaat löytävät koiran.
Iltalehden artikkelissa hehkutettu "Cg-vitamiini" on oikealta nimeltään Ascorbic Acid 2-Glucoside (incinimi Ascorbyl Glucoside), sen on löytänyt japanilainen tutkija Itary Yamamoto vuonna 1989, ja se on tuotu kosmetiikan raaka-ainemarkkinoille vuonna 1995. Askorbyyliglukosidi on jo vuosia ollut yksi ihonhoitotuotteissa eniten käytetyistä C-vitamiinijohdannaisista, ja törmäät siihen joka kolmannessa C-vitamiinituotteessa luonnonkosmetiikasta normikosmetiikkaan.
Askorbyyliglukosidi on erittäin hyvä C-vitamiinijohdannainen, ja se tuo iholle paljon samoja hyötyjä kuin puhdas C-vitamiini, mutta hitaammin ja miedommin. Kyseessä on ilman muuta ihonhoidon "hyvis!" Se vain ei ole se eksklusiivinen, nouseva ja megatehokas ihmeaine, jollaisena Iltalehden artikkeli sen esittää. Askorbyyliglukosidi on pikemminkin arjen vakiintunut sankari. Löydät sen todennäköisesti lähimarketistasi, mm. L300 hyödyntää sitä C-vitamiinituotelinjassaan.
Tarkastellaan artikkelin väittämiä.
Artikkeli:
”Ihonhoidossa on nousussa vielä C-vitamiinia tehokkaampi, kirkastava tehoaine."
"Kosmetiikkamarkkinoille on tullut (C-vitamiinia) tehokkaampi versio: Cg-vitamiini.”
Totuus:
Cg-vitamiinin oikea nimi on Ascorbyl Glucoside, se ei ole tehokkaampi kuin C-vitamiini ja se on ollut markkinoilla pian 30 vuotta.
Nopea googlaus Cg-vitamiinista kertoo, että nimitys on ainoastaan L’Oreal-brändien sekä Avènen käytössä.
Kutsumalla vanhaa ja markkinoilla jo vakiintunutta ainesosaa uudella nimellä, L'Oreal ja Avène saavat omat Ascorbyl Glucoside -tuotteensa kuulostamaan siltä, kuin ne sisältäisivät jotain uutta ja tehokkaampaa ainetta, kuin muut samaa ainesosaa hyödyntävät tuotteet.
Artikkeli:
”20% tehokkaampi kuin C-vitamiini."
Totuus:
Puhdas C-vitamiini eli askorbiinihappo on edelleen kaikkein tutkituin ja ihohyödyiltään kaikkein tehokkaimmaksi todettu C-vitamiini-muoto.
Olen ollut alalla 15 vuotta ja opiskellut tiiviisti ainesosien vaikutuksia, enkä ole kuunaan kuullut väitettävän, että mikään johdannainen olisi puhdasta C-vitamiinia tehokkaampi. Johdannaisia ei ylipäänsä ole edes tutkittu yhtä paljon kuin askorbiinihappoa. Jos askorbyyliglukosidin kohdalla olisi tällainen huikea ominaisuus luotettavasti todettu, se olisi kulovalkean tavoin levinnyt ja laajasti siteerattu uutinen.
Lähdin selvittämään, mistä artikkeliin päätynyt väite "20 kertaa tehokkaampi" on peräisin. En varsinaisesti yllättynyt, kun kävi ilmi, että se on peräisin Avènelta. Iltalehden artikkelissa haastateltu asiantuntija on Avènen edustaja.
Artikkelissa siteerattu väittämä on otettu yhden ainoa brändin (Avène) markkinointimateriaalista, mitään muuta tukea sille ei ole. Avène ei myöskään kerro tutkimuksesta muuta, kuin että se on "valmiiden tuotteiden ex vivo -tutkimus".
Tällä pohjalla väittämä on entistä hatarampi - tutkimuksessa ei ole verrattu eri C-vitamiini-yhdisteiden vaikutusta, vaan valmiin tuotteen vaikutusta (tässä tapauksessa Avènen Vitamin Activ Cg -sarjan tuotteiden). Valmiissa tuotteessa muutkin asiat kuin yksi molekyyli vaikuttavat tulokseen.
Artikkeli:
”Normaalit C-vitamiinituotteet eivät kestä hyvinä kovin pitkään käytössä. Tämä johtuu siitä, että ne eivät kestä ilmaa kovin hyvin.”
Totuus:
Ei ole olemassa mitään ”normaaleita” C-vitamiinituotteita. On olemassa laaja kirjo erilaisiin C-vitamiinijohdannaisiin sekä puhtaaseen C-vitamiiniin pohjautuvia tuotteita. Näistä kirkkaasti valtaosa on tänä päivänä formuloitu käyttäen stabiileja johdannaisia, jotka kestävät huomattavasti paremmin kuin puhdas C-vitamiini.
Jos artikkelissa haastateltu Avène-kouluttaja tarkoittaa ”normaaleilla C-vitamiinituotteilla” puhdasta C-vitamiinia, hän antaa markkinatilanteesta aivan väärän kuvan, sillä puhdasta C-vitamiinia on enää harvoissa tuotteissa. Johdannaiset ovat olleet vallalla jo toista vuosikymmentä.
Artikkelissa annetaan aivan vääristetty kuva C-vitamiini-ainesosien tilanteesta markkinoilla, ja voi pohtia, onko se tehty mainonnallisessa tarkoituksessa (-> Avène) vai onko taustalla vain toimittajan heikko perehtyneisyys C-vitamiini-yhdisteisiin. Se, että artikkelin pääasiallisena lähteenä on käytetty Avène-brändin kouluttajaa, eikä toimittaja ole tarkistanut Avènen edustajan kertomia "faktoja" artikkelissa nostetusta ainesosasta, antaa ainakin perusteet pohtia, onko jutusta sovittu erikseen Avènen kanssa.
Vaikka artikkelissa nostetaan esimerkinomaisesti muitakin C-vitamiinituotteita kuin Avènen, lukijalle jää pääasiallisesti mieleen otsikossa hehkutettu "ihmeaine" - jota hän tietää artikkelin luettuaan löytyvän ainakin Avènen tuotteista. Avène on artikkelin todennäköisin hyötyjä.
❗️❗️ Artikkelissa mainostettua "Cg-vitamiinia" eli askorbyyliglukosidia on muutamissa muissakin jutussa mainituissa C-vitamiinituotteissa, kuten Swiss Clinicin seerumissa, Bybin C-Caf-voiteessa, Evolven naamiossa sekä kotimaisen Pure Beautyn Antioksidantti-voiteessa, mutta näiden kohdalla toimittaja ei olekaan katsonut tarpeelliseksi kertoa, että myös ne sisältävät otsikon "ihmeainetta". 🙄 Cg-vitamiinin läsnäolo huomioidaan vain Avènen ja L'Oreal-brändien tuotteissa. (🤨)
Artikkeli antaa ymmärtää, että kosmetiikassa yhä käytetään pääsääntöisesti "huonosti kestävää C-vitamiinia", ja että uusi Cg-vitamiini tarjoaa tehokkaamman, paremmin siedetyn ja stabiilin vaihtoehdon. Totuus on aivan toisenlainen.
Stabiilit johdannaiset ovat jo aikaa sitten syrjäyttäneet markkinoilla huonosti säilyvän askorbiinihapon, ja askorbyyliglukosidi on yksi useista tehokkaista ja hyvin siedetyistä vaihtoehdoista. Tetrahexyl Ascorbate (toiselta nimeltään Ascorbyl Tetraisopalmitate) on toinen erittäin suosittu, tehokas ja herkällekin iholle sopiva johdannainen.
Totuus C-vitamiinimarkkinoilla on se, että johdannaiset kuten Ascorbyl Glucoside ja Tetrahexyl Ascorbate ovat tänä päivänä ”normi”.
Mitä askorbiinihappoon eli C-vitamiinin puhtaaseen muotoon tulee, se on yhä vaikutuksiltaan tehokkain. Jos haluat C-vitamiiniltasi kaikkein tehokkaimmat anti-age-hyödyt, sinun kannattaa yhä suunnata katseesi vanhaan kunnon askorbiinihappoon.
Se on kuitenkin etenkin edullisemmassa kosmetiikassa jäänyt johdannaisten varjoon, koska se on niin vaikea formuloida tuotteeseen siten, että sen teho säilyy. Tähänkin kuitenkin on keinoja - se vain ei enää ole valtavirtakosmetiikan tie. Parhaat ja hyvin formuloidut askorbiinihappotuotteet maksavat tyypillisesti enemmän, kuin johdannaisilla formuloidut.
18 comments on “Mikä ihmeen "Cg-vitamiini"?”
Joskus olen lukenut tuotteita kehuttavan "ultrastabiililla C-vitamiinilla", ja inci decoderin mukaan kyseessä olisi Aminopropyl Ascorbyl Phosphate. Näissä varmaan on kuitenkin kyse myös johdannaisista?
Kyllä, kaikki muut C-vitamiinit paitsi Ascorbic Acid ja L-Ascorbic acid ovat johdannaisia. Johdannaisia on kymmenittäin, osa vesiliukoisia, osa öljyliukoisia.
Aijjettä hyvä perkaus ja kritiikki!
Kiitos! Tämän tyyppistä markkinointia riittää.
”"Cg-vitamiini" on oikealta nimeltään Ascorbic Acid 2-Glucoside (incinimi Ascorbyl Glucoside)” —> Koska artikkelissa ei mainittu tätä virallista inci-nimeä, niin mistä sie tämän päättelit? :D Olisi kiva tietää, että miten itsekin voisi saada tämmöisistä höpöjutuista kiinni?!
Artikkelissa kerrotaan, että "Cg-vitamiinista puuttuu perinteiselle C-vitamiinille tyypillinen, osan ihoa herkistävä happo-osa: sen tilalla siinä on sokeria." Tämä kertoo C-vitamiiniyhdisteisiin perehtyneelle ihmiselle, että kyseessä on Ascorbyl Glucoside, sillä se on ainoa C-vitamiinijohdannainen, jossa C-vitamiiniin on yhdistetty sokeri (=glukoosi).
Jos ei ole perehtynyt C-vitamiiniyhdisteisiin, selviää ainesosan oikea nimi myös googlaamalla "Vitamin Cg".
Periaatteessa kosmetiikan markkinoinnin höpöjuttujen hoksaaminen vaatii siis jonkin verran tietoa ja ymmärrystä kosmetiikan ainesosista, ainakin silloin, kun markkinointi-kikat liittyvät juuri ainesosiin.
Toisaalta, tämän jutun tapauksessa riittää jo ymmärrys vitamiineista, eikä tarvita kosmetiikkatietoutta. Vitamiinien päälle ymmärtävä kiinnittänee huomiota sanaan "Cg-vitamiini" ja kyseenalaistaa ilmaisun, koska sellaista vitamiinia ei ole olemassa. Näin ollen voi päätellä, että ilmaisu on keksitty, ja sitten voi lähteä googlaamaan --> selviää, että kyseessä on Ascorbyl Glucoside.
Kun puolestaan googlaa "history of Ascorbyl Glucoside", saa tietää loput detaljit kyseisestä aineesta. :)
Mulle Ascorbyl Glucoside on tuttu vuosien takaa, koska se tosiaan on yksi kaikkein yleisimmistä C-vitamiinijohdannaisista, ja olen kirjoittanut Karkkipäivässä monista C-vitamiinituotteista, jotka sitä sisältävät. Se on todella hyvä aine, mutta ei todellakaan 20 kertaa puhdasta C-vitamiinia tehokkaampi ihmeaine..! :)
100 % ARVOSTUS tietämyksellesi ja kiitos kun teet tätä työtä ❤
❤️
Kiitoksia kun uskallat nostaa "kissan" pöydälle kyseenalaisesta markkinonnista. Kuinka hyvin nämä tuotteet sopivat herkälle iholle joka reagoi saunaa,ruokaan, pakkaseen jnelleen ja jos sopii mitä suosittelet. Olen toistaiseksi jättänyt kaupan hyllylle.
C-vitamiini ja sen johdannaiset ovat kaikki iholla aktiivisia aineita, enkä suosittelisi C-vitamiinia herkästi reagoivalle iholle (kuten en muitakaan kovin aktiivisia kosmetiikan ainesosia). Ainoa brändi, joka erikseen mainitsee C-vitamiiniseeruminsa sopivan myös herkälle iholle on Novexpert, mutta heidänkin kouluttajansa on sanonut, että oikein herkällä iholla kannattaa testata ensin pienellä alueella, mitä iho tykkää.
Mun herkkä rosacea-iho on hyvin valikoiva, mutta Dermon c-vitamiinivoiteen näyte riitti useaksi päiväksi ja iho ei reagoinu, uskalsin sitä tilata. Käytössä voide oli hieman paksua mun iholle, mutta muuten yllätyin, miten hyvin iho sieti. Yleensä kun käytössä vain tutut ja turvalliseki todetut tuotteet ja Dermon kasvovoiteet ovat aina enemmän melkein ärsyttäneet, vaikka mukamas sopivat ihotyypilleni kuten puolukkavoide. Dermolta onneksi ainakin saa noita testereitä.
Dermosilin käyttämä johdannainen Ascorbyl Tetraisopalmitate kuuluukin kaikkein parhaiten siedettyihin C-vitamiineihin :) 👍 Tetra-C-vitamiinin sanotaan sopivan C-vitamiinin vasta-alkajallekin. :)
(Tosi herkälle iholle en silti uskaltaisi suoraan suositella mitään C-vitamiinia ilman, että ensin testaa pienelle ihoalueelle.)
Onpa outoa, että tämäntyyppinen mainonta sallitaan..
Tuli muuten mieleen tämän vuoden I Love Me-messutarjontaa selatessa (en ole menossa, mutta kiinnosti brändien osallistuminen), että yllättäen listasta puuttuu moni tuttu nimi. Lavera, Taiga.. Tai ehkä jotkut merkit ovat maahantuojan nimellä mukana? (En löytänyt myöskään House of Organcsia..)
Hieman ihmetytti, että niin hieno brändi kuin Taiga Cosmetics puuttuu, mutta mukana on paljon tuntemattomampia kosmisfirmoja.
En tietty näin taviskuluttajana tiedä, onko messuilla mitään suurempaa näkyvyysvaikutusta brändien markkinoinnissa, ja millä perusteilla joku taho osallistuu / jää osallistumatta. 🤔
Mun mielestä Taiga ei ollut viimekään vuonna. 🤔 Ja sitä edellisenä vuonna olin kipeänä niin jäi perehtymättä, ketä kaikkia messuilla oli, olin vain NIIN murheen murtama kun en itse päässyt töihin..!
Lavera on aina ollut maahantuojansa osastolla (ensin NHS ja sitten Transmeri --> Jolie), mutta Transmeri jättäytyi viime vuonna pois ja tekevät niin myös tänä vuonna.
Panin merkille, ettei Housea(kaan) näy tänä vuonna mukana. 😕 Kurjaa, ja panee miettimään, mitä alalla tapahtuu. Tosi harmi, kun kumpikin Suomen suurimmista luonnonkosmetiikan maahantuojista puuttuvat (Jolie & House --> Transmeri & Miraz).
Heippa!
Oletko tutustunut Reino Nordinin tulevaan ihonhoito sarjaan? Kuulin tänään radiosta tästä. :)
Kuulen asiasta nyt vasta ekaa kertaa, mutta uutinen ei toisaalta yllätä, kun hänen vaimonsa on puuhastellut omien saippuoiden kanssa jo pidempään :) Varmaankin vaimon firman tuotantoa..?
Käsitin uutisen perusteella, että olisi ihan oma linja tulossa. Ja ”ensimmäinen laatuaan” Suomessa. Myös oma hajuvesi olisi tarkoitus tuottaa.. ja tosiaan miehille suunnattu sarja. Nopean googlauksen perusteella sarjan nimi olisi RANDOM. Vähän löytyi vielä aiheesta tietoa. Radio rock tästä puhui, niin kuulin asiasta. Ilmeisesti tuotteet näytillä ilove me messuilla
Täytyy tutustua sitten kun on enemmän tietoa tarjolla :)