09.03.2024

Analyysissa hotellihuoneen kosmetiikkatuotteita

Hotellihuoneiden ilmaiset kosmetiikkatuotteet tarjoavat oivan tilaisuuden tarkastella mahdollisimman edullisesti tuotettujen kosmetiikkatuotteiden runkoa. Useimmissa hotelleissa huonevarustukseen kuuluvat hygieniatuotteet ovat lähtökohtaisesti erittäin edullisia ja yksinkertaisia, ja sisältävät vain välttämättömät ainesosat, joilla saadaan aikaan pesevä, kosteuttava tai hiuksia hoitava tuote.

Esimerkiksi käsisaippua, suihkugeeli ja hiusshampoo voivat olla ihan samaa tai lähes samaa ainetta, erona voi olla vain tuotteen tuoksu tai tiheys, jos sekään.

Tutustumalla hotellihuoneen kylppärin hygieniatuotteiden ainesosalistoihin saakin hyvän käsityksen siitä, millä ainesosilla luodaan tietty tuotetyyppi, kun se halutaan tehdä hyvin edullisesti.

On toki hotelleja, joissa käytetään myös tunnettujen ja laadukkaiden kosmetiikkamerkkien tuotteita, ja silloin koostumus on totta kai erilainen. Jotkin hotellit haluavat profiloitua tietynlaisiksi myös hygieniatuotevalintojensa kautta. Mutta useimmissa keskitason, mutta myös premium-hotelleissa, käytetään "brändittömiä", erityisesti majoituspalveluille tuotettuja guest amenities -kategorian kosmetiikkatuotteita, ja näiden sisältö on todella yksinkertainen. Tällaisia hotellikosmetiikkatuotteita tarkastelemalla voi havaita, että jopa markettien edulliset brändit kuten Pirkka ja Lidlin Cien-kosmetiikka omaavat monipuoliset koostumukset verrattuna guest amenities -tason tuotteisiin.

Siksi onkin huvittavaa, että monet hotellien kosmetiikkatuotteet antavat ymmärtää, että niissä on jotain hienoa ja erityistä. 💎 Halutaanhan tuotteella kuitenkin täydentää asiakkaan majoituselämystä. Kun asiakas saapuu arvokkaaseen historialliseen hotelliin, kuten minä Sundsvallissa, kylppärin tuotteiden on totta kai tarkoitus osallistua kokonaiselämykseen. Ei silloin pestä itseään "mäntysuovalla", vaan design-pulloon pakatulla tyylikkään näköisellä aineella. 😌

Elämys hajoaa vain, kun incilukutaitoinen kosmetiikkanörtti saapuu hotelliin.

Nappasin Sundsvallin hotellistani mukaan vartalovoiteen ja hiustenhoitoaineen lähemmän tarkastelun ja analyysin kohteeksi. Näiden markkinointiainesosat ovat timjami ja salvia.

”Blended essences with essential oils of thyme and sage.” Uuu-lalaa..! Oikein essences...!

Olen merkannut inceihin keltaisella tuotteen pääasialliset hoitavat eli luvatun vaikutuksen tuovat ainesosat.

VANA BODY LOTION THYME & SAGE

AQUA
GLYCERIN – glyseroli, sitoo kosteutta
CETEARYL ALCOHOL – rasva-alkoholi, luo tuotteen voidepohjaa, pehmentää ihoa
ETHYLHEXYL STEARATE – ihoa pehmentävä “skin feel”-ainesosa; tekee tuotteesta helpommin levittyvän, vähentää tuotteen rasvaista tuntumaa
GLYCERYL STEARATE – emulgaattori, luo tuotteen voidepohjaa, pehmentää ihoa
SODIUM BENZOATE - säilöntäaine
SODIUM STEAROYL GLUTAMATE - emulgaattori
XANTHAN GUM – paksuntaa tuotetta
PARFUM - hajuste
BENZYL ALCOHOL – säilöntäaine, hajuste
CITRIC ACID – säätää tuotteen pH:n
SODIUM GLUCONATE – koostumusta stabilisoiva aine, sitoo myös kosteutta
HYDROXYCITRONELLOL - hajuste
SALVIA OFFICINALIS EXTRACT - salviauute
COUMARIN - hajuste
THYMUS VULGARIS OIL – timjamiöljy

Mitä näemme ainesosaluettelosta? Sen, että se koostuu rasva-alkoholilla ja estereillä rakennetusta voidepohjasta, johon on lisätty glyserolia sitomaan kosteutta. Mitään erityisen hoitavaa voiteessa ei ole; ei antioksidantteja, ei vitamiineja, ei hyviä rasvahappoja. Oikeastaan voi sanoa, että voiteen ainoat ihoa hyödyttävät ainesosat ovat glyseroli, joka kosteuttaa, ja setearyylialkoholi sekä etyyliheksyylistearaatti, jotka pehmentävät ihon pintaa sekä ”paketoivat” glyserolin rasvapohjaan.

Entä salvia ja timjami?

Ne ovat incissä viimeisenä säilöntäaineiden ja pH:n säätäjän jälkeen, mistä voimme päätellä, että niiden pitoisuus on alle 0,5%. Itse asiassa, tuotteen tuoksun – tai sanoisinko hajuttomuuden -perusteella, veikkaan pitoisuuden olevan alle 0,01%. Eteeriset öljyt tuoksuvat voimakkaasti jo ihan pikkuisella pitoisuudella, ja tämä tuote on lähes hajuton.

Salvian ja timjamin ainoa funktio tässä tuotteessa on, että ne voi mainita etiketissä, ja näin saadaan tuote kuulostamaan erityiseltä. Eteerisiä öljyjä...! ✨ Eiväthän etyyliheksyylistearaatti tai natriumbentsoaatti kuulostaisi kovin elämykselliseltä, vai kuinka..?

Huomio: tuotteiden valmistajalla, La Bottegalla (italialainen guest amenities -tuotteiden tuottaja), on mennyt Vana-sarjansa tuotteiden ainesosat sekaisin, sillä vartalovoide väittää rauhoittavansa ja kosteuttavansa ihoa sheavoilla. Tuote ei kuitenkaan sisällä sheavoita. Hiustenhoitoaine sen sijaan sisältää.

VANA CONDITIONER THYME & SAGE

Hoitoaine on vielä vartalovoidettakin simppelimpi tapaus. Tässä tuotteessa kolme ensimmäistä ainesosaa toteuttavat tuotteen funktion, eli jo kolmella ainesosalla voi rakentaa toimivan hiustenhoitoaineen.

AQUA
CETEARYL ALCOHOL rasva-alkoholi, paksuntaa tuotetta, luo hoitoaineen emulsiopohjan
CETRIMONIUM CHLORIDE – kvatti; pehmentää ja selvittää hiusta, tekee hiuksista helposti kammattavat
BENZYL ALCOHOL – säilöntäaine, toimii myös hajusteena. Bentsyylialkoholin sallittu maksimipitoisuus hiustuotteissa, sekä poishuuhdottavissa että jätettävissä, on 0,38%, joten tämän alla olevia ainesosia on kutakin alle 0,38%

--------------------
PARFUM – hajuste
BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER – sheavoi, ei tee tämän tuotteen pitoisuudella mitään
SODIUM GLUCONATE - koostumusta stabilisoiva aine, sitoo myös kosteutta
CITRIC ACID -säätää tuotteen pH:n
SALVIA OFFICINALIS EXTRACT - salviauute
THYMUS VULGARIS OIL – timjamiöljy

Hiustenhoitoaineen tärkein ainesosa on hiusta selvittävä aine, sehän on hoitoaineen tarkoitus: selvittää takkuja. Takkujen selvityksen lisäksi hiustenhoitoaine voi myös kosteuttaa ja pehmentää hiusta, parantaa hiuksen vetolujuutta sekä paikata hiuksen rakennevaurioita. Vana-hoitoaine ei tee mitään muuta kuin selvittää takkuja, se ei edes kosteuta.

Sheavoilla voisi olla hiusta pehmentävä ja kosteutta lukitseva vaikutus, jos sitä olisi tuotteessa useita prosentteja, sanotaan vähintään 5%, mutta tällä mitättömällä alle 0,3% pitoisuudella se ei tee yhtään mitään. Se on mukana markkinointiainesosana, jonka myötä pakkaukseen on voitu painaa teksti: ”gently softens and moisturizes hair”. Salvia ja timjami eivät luonnollisestikaan tee tuotteessa mitään, ja pitoisuus on niin mitätön, ettei niiden tuoksuakaan voi aistia.

Näin meillä on siis tässä kaksi äärimmäisen halvasti toteutettua ja äärimmäisen yksinkertaisesti toimivaa tuotetta, jotka tuovat käyttäjälleen lupaamansa hyödyn pienimmällä mahdollisella tasolla ("with bare minimum", voisi sanoa), vailla ekstroja. Vartalovoide kosteuttaa ihan pikkuisen, hiustenhoitoaine selvittää takut (en tiedä miten tehokkaasti, sillä en testaanut tätä).

Halpojen massatuotanto-ihonhoitotuotteiden markkintointitekstien lukeminen on minulle pienimuotoista viihdettä. Hotellien kosmetiikkatuotteissa harvemmin lukee paljon tekstiä, mutta esim. halpahallien käsisaippuoissa, suihkugeeleissä, kasvovoiteissa jne voi lukea paljonkin asiakkaaseen vetoavia väittämiä. Ne ovat pompöösiudessaan todellista viihdettä - tai parodiaa, kun vertaa väittämiä pakkauksen sisältöön.

Muistuupa mieleeni miehen mökillä oleva käsisaippua, jossa lukee isolla Luxury Hand Soap For Sensitive Skin ja pienemmällä jotain tyyliin pampers your hands with extracts of exquisite virgin olive oil sekä very delicately cleanses the sensitive skin of your hands.

Sitten kun katsoo inciin, siinä lukee tyyliin: aqua, sodium laureth sulfate, phenoxyethanol, linalool, cinnamal, olea europaea fruit extract. Eli erittäin pesevä ja kuivattava nestemäinen saippua, jossa oliiviöljyä alle 0,49% ja vieläpä kera allergisoivien hajusteiden 😂. (Cinnamal-hajustetta saa käyttää käsisaippuassa max. 0,49%)

Kosmetiikan maailma on tarunhohtoinen...! 😄

10 comments on “Analyysissa hotellihuoneen kosmetiikkatuotteita”

 1. Nää on mielenkiintoisia, vaikka aika odotettavissa. Olin itse juuri matkalla Uudessa-Seelannissa ja käytin tietysti hotellien tuotteita. Kyllähän ne simppeleitä varmasti olivat useimmat, vaikka joissain oli paremmat tuoksut tai pikemminkin vähemmän tuoksua. Tykkäsin kuitenkin parin hotellin Antipodes-tuotteista, vaikka onhan nekin tuotettu hotellia varten halvalla, mutta ainakin paikallista merkkiä. Dohassa puolestaan pääsin käyttämään Ritualsin tuotteita. Kasvotuotteet mulla oli omasta takaa, paitsi Dohassa, kun siellä pysähdys oli vain 7 tunnin mittainen ja pakkasin ne jo matkalaukkuuni. Rasvasin kasvoja sitten Ritualsin vartalo- ja käsivoiteella, bleh, ei kovin kivaa.

  Vastaa

  0
  1. Tykkäsin kuitenkin parin hotellin Antipodes-tuotteista, vaikka onhan nekin tuotettu hotellia varten halvalla, mutta ainakin paikallista merkkiä.

   Mä uskoisin, että nuo ovat olleet "normi"-Antipodes reseptiikan standardien mukaan valmistettuja. Itse olen kohdannut hotelleissa mm. Korresin ja L'Occitanen tuotteita, ja ne olivat tuotenimiltään ja sisällöltään ihan samoja kuin brändin normivalikoimassa, vain pienemmissä pakkauksissa.

   Vastaa

   0
 2. Tämä kysymys ei liity tähän postaukseen: Oletko koskaan tutustunut kosmetiikkahoitoloissa myytäviin tuotteisiin (esim Doctor Babor)? Jos niitä vertaa esim Madaraan, niin mikä on tulos? Kävin kosmetiikkahoidossa. Sanoin, että itselläni on tunne, että ihoni on kuiva. Kosmetologi sanoi, että ihoni on erittäin kuiva sekä hyvin stressaantunut. Olen jo kauan käyttänyt luonnonkosmetiikka (ensin Dr. Hauschka, sitten Madara), mutta huomaan itsekin, että en saavuta juuri mitään. Monet rypyt kasvoissani johtuvat kuivuudesta. Mitä voin tehdä? Mihin tuotteisiin kannattaisi siirtyä?

  Vastaa

  0
  1. Oletko koskaan tutustunut kosmetiikkahoitoloissa myytäviin tuotteisiin (esim Doctor Babor)? Jos niitä vertaa esim Madaraan, niin mikä on tulos?

   Olen tutustunut moniinkin hoitolabrändeihin (Esse, Guinot, Comfort Zone, Ella Baché ym), mutta minun on ikävä kyllä mahdoton verrata tuloksia muihin brändeihin, sillä työni luonteen vuoksi en käytä säännöllisesti kuin ihan muutaman brändin tuotteita. Jotta jonkin sarjan tuloksia voisi verrata toiseen, tulisi tuotteille omistautua pidemmäksi ajaksi (vähintään kuukausi) ja käyttää niitä päivittäin. Testaan uusia tuotteita joka viikko, joten en siksi pysty käyttämään minkään tietyn ihonhoitosarjan kokonaisuutta pitkään.

   Esse on ainoa hoitolasarja, jonka tuotteita olen käyttänyt kuukauden jakson putkeen, kun osallistuin Essen ihonhoitohaasteeseen talvella 2022.

   Minulla on lisäksi se "etu", että ihoni on hyvin helppohoitoinen ja myös aika hyväkuntoinen. Ihoni on tyytyväinen, kun kosteutan sitä minkä tahansa laadukkaan sarjan kosteuttavalla kasvovedellä sekä kasvoöljyllä.

   Kävin kosmetiikkahoidossa. Sanoin, että itselläni on tunne, että ihoni on kuiva. Kosmetologi sanoi, että ihoni on erittäin kuiva sekä hyvin stressaantunut. Olen jo kauan käyttänyt luonnonkosmetiikka (ensin Dr. Hauschka, sitten Madara), mutta huomaan itsekin, että en saavuta juuri mitään. Monet rypyt kasvoissani johtuvat kuivuudesta. Mitä voin tehdä? Mihin tuotteisiin kannattaisi siirtyä?

   Mä sanoisin tähän näin: sillä ei ole väliä, käytätkö hoitolatuotteita vai ei-hoitolassa myytäviä tuotteita. Sillä on merkitystä, että käytät ihosi tarpeita vastaavia laadukkaita tuotteita (ja laadukkaalla tarkoitan koostumuksia, jotka sisältävät tiiviin pitoisuuden ravitsevia, vahvistavia ja kosteuttavia ainesosia).

   Kuvaamasi ihotilanteen mukaan (kuivuus, stressi ja kuivuudesta johtuvat juonteet) ehdottaisin sinulle tällaista ihonhoitorutiinia:

   1. Kosteuttava kasvovesi: Whamisa Deep Rich Toner. Tämä on paras laatuaan, ilman epäilyksiä. Ihan järjettömän kosteuttava.
   2. Kosteuttava seerumi (ei välttämätön, jos/kun käyttää Whamisan kaltaista kasvovettä, mutta tämä silottaa tehokkaasti kuivuuden tuomia ryppyjä): Novexpert Hyaluronic Acid Booster.
   3. Ravitseva kasvoöljy: Novexpert Omega Booster Oil
   4. Kasvovoide (ei välttämätön, öljy voi jo riittää): Urang Rose Ceramide Cream

   Vastaa

   2
  2. Kiitos vastauksesta. Kaikki nuo mainitsemasi tuotteet ovatkin mulle jo tuttuja (olenhan jo pitkäaikanen lukijasi ;) ), paitsi tuo Novexpertin Hyaluronic. Täytyy testata. Olen ehkä vaihdellut tuotteita liikaa - vaikka tuoteuskollinen olenkin, Jos Se mut kerran on vakuuttanut - kun en ilmeisestikään ole muutosta saavuttanut. Toinen mahdollisuus on, että käytän yksittäistä tuotetta kerralla liian vähän (säästäjä-friikki). Missä lie vika …

   Vastaa

   0
  3. Mä en näe, että tuotteiden vaihtelu voisi estää tulosten saamisen, etenkin kun kyse on kuivasta ihosta. Kyllä ihon kuivuuden pitäisi helpottaa, jos iho saa päivittäin "juodakseen" kosteutta, humektantteja ja ihon suojakerrosta vahvistavia rasvahappoja. (Silloin kun iholla on herkkyys- ja ärtymysoireita tai aknea, tuotteiden vaihtelu taas voi tuotteista riippuen jopa pahentaa tilannetta.)

   Toivotan joka tapauksessa tsemppiä ihonhoitoon..! Mun paras neuvo on: kerrosta hoitonestettä runsaasti, siis monta kerrosta, ja kokeile kasvoöljyn lisäksi tai tilalla vielä kasvobalmia. Se lukitsee kosteuden ihoon tehokkaammin kuin mikään toinen tuote. 💪

   https://karkkipaivablogi.com/2024/01/suuri-balmipostaus/

   Vastaa

   0
 3. Jännä kuitenkin, että nämä halpistuotteet kuitenkin siinä hetkessä tuntuvat luksukselta, vaikka jättäisivätkin ihon kiristeleväksi ja tukan koppuraiseksi 🤔 Sitä ihan haltioissaan hypistelee ja tuoksuttelee sitä hotellin kylppäristä löytyvää kosmetiikkasettiä. Ehkä se on vain se hotelliympäristön luoma illuusio luksuksesta, ja mikä tahansa shampoo sitten kelpaa kokemuksen täydentämiseen. Tai ainakin mulle mikä tahansa hotellin halpisshampoo tuntuu hemmottelulta kotona odottaviin lorealelvitaleihin ja erittäinhienosuomalaisiin verrattuna! 😄 Sen sijaan uimahallien suihkutiloissa olevat saippuat seinäkiinnikkeissään (onkohan niitä enää nykyään?) tuntuvat aivan kamalilta, vaikka ovat luultavasti täysin samaa tuotetta kuin luksushotellin luksussaippua. Ympäristö siis vaikuttaa vahvasti ainakin muhun...!

  Vastaa

  0
  1. Jännä kuitenkin, että nämä halpistuotteet kuitenkin siinä hetkessä tuntuvat luksukselta, vaikka jättäisivätkin ihon kiristeleväksi ja tukan koppuraiseksi 🤔

   Mä en ole kokenut näin, mutta tämä on totta kai yhtä yksilöllistä kuin muutkin kosmetiikkakokemukset ja -suoritukset. Mutta saan kiinni siitä mitä kirjoitat, toki ympäristöllä on vaikutusta ja voi ohjata kokemusta. :) Hieno hotellihuone luo puitteet erilaiselle odotukselle kuin uimahallin suihkut.. 😄

   Mä olen oletettavasti niin hardcore-kosmetiikkafiilistelijä, että arvokas ympäristökään ei saa mua kokemaan huonolaatuista ihonhoitotuotetta hyvänä - mun kaikki aistit ovat terävöityneet arvioimaan kosmetiikan sensorisia ja suorituksellisia elementtejä. 😎 Mun mielestä bränditön hotellikosmetiikka tuntuu aina iholla halpikselta (hotellin hiustuotteita en käytä koskaan, koska olen niin supertarkka hiustuotteistani, ja incit saavat mut pysymään niistä kaukana 🙈)

   Vastaa

   0
 4. Joskus hotelleissa on ihania tuotteita. Pariisissa eräässä hotellissa oli Acqua di Parman tuotteet, vieläpä ihan kivan kokoisina pikkuputeleina. Hieman harmitti, että olin reissussa käsimatkatavaroilla ja nestepussi oli valmiiksi lähes täyteen ahdettu. Olisin mieluusti tuonut kaikki nuo tuotteet kotiin. Ritualsia on samoin ollut monissa hotelleissa.
  Tuotteista silti käytän yleensä vain korkeintaan vartalovoidetta ja suihkugeeliä, hiuksia varten otan aina omat tuotteet mukaan, jotta tiedän millaisen lopputuloksen saan. Tosin kohdemaan veden kovuus tekee siinäkin välistä ylläreitä, mutta koitan minimoida hiusongelmat matkalla.

  Vastaa

  0
  1. Pariisissa eräässä hotellissa oli Acqua di Parman tuotteet, vieläpä ihan kivan kokoisina pikkuputeleina.

   Ooo..! Näissä tapauksissa tekee todellakin mieli ottaa pulloset mukaan ja yrittää ahtaa ne omaan matkatavaraan. 👌

   Tuotteista silti käytän yleensä vain korkeintaan vartalovoidetta ja suihkugeeliä, hiuksia varten otan aina omat tuotteet mukaan, jotta tiedän millaisen lopputuloksen saan.

   Mulla sama. Olen niin tarkka hiustenhoitotuotteiden tuloksesta, että käytän vain omia luottotuotteita.

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (57)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)