16.01.2024

Vähähiilihydraattinen makaronilaatikko

Pitkästä aikaa ruokapostaus - ja reseptipostaus! 🤗

Näinä tarkan markan aikoina olen alkanut taas valmistaa paljon laatikkoruokia, koska ne ovat edullisia, ja yhdestä laatikosta riittää ruokaa monen päivän tarpeisiin. Säästää siis myös aikaa.

Olen jo pitkään halunnut kokeilla vähähiilihydraattista makaronilaatikkoa, ja nyt kun viimein kokeilin, totesin sen oikein maistuvaksi! Proteiinia tässä on todella runsaasti, paljon enemmän kuin normi-makaronilaatikossa, ja nimeksi sopisikin paremmin proteiinimakaronilaatikko.

Yhdessä annoksessa on noin 5 g hiilareita ja peräti 28 g proteiinia. Pitää kylläisenä! Proteiinin määrä johtuu ennen kaikkea papupastasta, joka sisältää hervottomat 42,3% proteiinia. Tässä versiossa siis "makaroni" on se suurin proteiinin lähde.

Sannin vähähiilihydraattisen makaronilaatikon ainekset:

tämä määrä menee mun pieneen, noin 5 annoksen vuokaan

100 g  Explore Cuisine Edamame & Mung Bean Fettuccine -pastaa

(papupasta on markkinoiden kaikkein vähähiilihydraattisin pasta, mutta sitä valmistetaan vain nauha-muodossa eli spagettina tai fettuccine'na. Sarvimakaroneja ei siis tähän laatikkoon saa.)

150 g Hälsan's Kök Vegan -soijarouhetta

1 pieni sipuli

2 kananmunaa

3 dl soijamaitoa

0,5 dl Kolme Juustoa -ruokakermaa (maustetulla ruokakermalla saa lisää makua)

Mausteet: suolaa, pippuria, sieniliemijauhetta, paprikajauhetta, currya.

Hälsan's Kök'in pakasteena myytävä soijarouhe on kalliimpaa kuin kuivattu soijarouhe, ja kuivattua käyttämällä saisi kaikkein edullisimman budjetti-version. Minusta kuivattu soijarouhe vain on niin tylsän makuista ja vaatii niin paljon maustamista maistuakseen muulta kuin jauhetulta kartongilta, että olen luopunut sen käytöstä.

Yhtä hyvin reseptissä voi käyttää muita vegeproteiinirouheita tai lihaa (totta kai). Esimerkiksi Mifu-Jauhis on minusta oikein hyvää, ja siinä on paljon vähemmän hiilareita kuin soijarouheessa - jos nyt tällä on jollekin merkitystä. Itselleni ei ole, koska oma vhh-ruokavalioni ei tähtää ketoosiin.

Explore Cuisine -papupastaa myydään ainakin Ruohonjuuressa - sieltä olen omani ostanut - ja ravintoarvot tässä ovat seuraavanlaiset:

Rasvaa 6,9%
Hiilareita 11,3%
Proteiinia 42,3%

Hintaa pakkauksella on 4,95€ / 200 g.

Keitän pastan, ja pilkon sen jäähdyttyään saksilla pieniksi paloiksi.

Kypsennän soijarouheen ja pieneksi pilkotun sipulin oliiviöljyssä. Mausteet voisi lisätä tässäkin vaiheessa soijarouheeseen, mutta mä tykkään lisätä ne munamaitoon.

Sekoitan papupastan ja soijarouhe-sipuliseoksen yhteen uunivuoassa.

Valmistan munamaidon, johon käytän Zero Sugars -soijamaitoa (0 g hiilareita) sekä maustettua ruokakermaa (Kolme Juustoa). Mausteita laitan ilman mittaa maun mukaan, kutakin varmaan noin 1/2 teelusikallista: currya, paprikajauhetta, mustapippuria ja suolaa.

Kotoa sattuu löytymään sieniliemijauhetta, ja koska olen lukenut netistä vinkin sieniliemen käytöstä makaronilaatikkoon, lisään munamaitoon myös sieniliemijauhetta. Maun perusteella tuntuu toimivan :)

Kaadan munamaidon pastaseoksen joukkoon ja sitten laatikko sujahtaa uuniin. Se saa paistua ensin 175 asteessa 45 minuuttia.

45 minuutin jälkeen otan laatikon ulos ja ripottelen päälle reilusti (150 g) juustoraastetta. Lisään asteita 240 saakka ja laitan grillivastuksen päälle.

Sitten laatikko saa paahtua grillivastuksen alla vielä 10 minuuttia. Tämän voi toki skipata, jos rapea juustokuori ei ole sinun juttusi, mutta jos käytät juustoa, se tulee kuitenkin lisätä vasta paistoajan lopussa ettei se pala.

Voilá! Alternative-makaronilaatikko on valmista. Ahh, miten rapsakkaa kuoresta tulikaan..! 😍

Tulos oli erittäin maukas laatikko, jonka maku ja olemus totta tosiaan muistuttaa aitoa makaronilaatikkoa. Ulkonäkö välttämättä ei, mutta sehän on sivuseikka..! :D

Koska tässä on älyttömän paljon proteiinia, mössö pitää nälkää paljon paremmin kuin normi-makaronilaatikko. Tavallista makaronilaatikkoa olen muuten viimeksi syönyt yli 30 vuotta sitten, ja se kuului lapsena lempiruokiini. (Kenenpä ei..?) Lopetin lihan syömisen 14-vuotiaana ja normi-pastan syömisen 32-vuotiaana.

Makaronilaatikon nautin totta kai sokeroimattoman ketsupin kanssa (Felixillä on sellainen - jopa täysin makeuttamaton, ei sisällä edes keinotekoisia makeutusaineita). Jos johonkin ruokaan kuuluu ketsuppi, niin se on kyllä just makaronilaatikko! 😋

En tiedä kuinka monelle teistä tällainen vähähiilarinen makaronilaatikko on ajankohtainen, mutta teki mieli jakaa ohje silkasta ilosta. :) Ruokajuttuja tulee nykyään kirjoitettua ihan liian harvoin, koska olen nykyään niin mielikuvitukseton kokki. Palautin sentään mun vanhan reseptiosion blogin yläpalkkiin yleisön pyynnöstä. ☺️

31 comments on “Vähähiilihydraattinen makaronilaatikko”

  1. Kiitos reseptistä! Mulla on vhh-ruokavaliota noudattava kaveri, joten nappaan tän talteen. Edellisen tarjottavan ruuan reseptin tempaisin sivustolta ketoreseptit.com ja ainakin melanzane sekä sushi bowl toimi. 😋

    P.S: Kokeile joskus freesata paprikajauhetta ja currya (eli paista öljyssä), maku on next level!

    Vastaa

    2
    1. P.S: Kokeile joskus freesata paprikajauhetta ja currya (eli paista öljyssä), maku on next level!

      Joo, välillä teenkin näin, etenkin wok-tyyppisissä ruoissa, mutta silloin kun laiskottaa ja haluaa hypätä yhden askeleen yli niin jätän tekemättä... 😆

      Vastaa

      1
  2. En noudata vhh-ruokavaliota ja syön myös lihaa. Nautin silti valtavasti ruokajutuistasi! Minua inspiroi luova ruuanlaitto ja on hauska nähdä mitä sapuskaa toiset laittaa:) tuli nälkä.

    Vastaa

    4
  3. Kiva idea, jostain syystä en ole tajunnut, että muutakin kuin höttöpastaa voisi käyttää makaronilaatikkoon. Olen gluteeniton ja ne perus gluteenittomat pastat lähinnä maissia ja riisiä ja muutenkin huonot ravintoarvot. Kiitti vinkistä, pitää kokeilla 😊

    Vastaa

    1
    1. Papupastassa tosiaan taitaa olla parhaat ravintoarvot kaikista pastaversioista. 👍 Sen kanssa ongelmaksi saattaa jopa muodostua liika proteiini, kun se on niin proteiinipitoista ettei ruoan muissa komponenteissa sitten tarvitsisi oikein olla proteiinia. Mun yksi suosikkiruoka on papupasta + tonnikalakastike (ja mielellään vielä parmesan-juustolla viimeisteltynä), ja siinä on sitten ihan olan takaa proteiinia... 😀

      Vastaa

      3
  4. Oon kovasti kaivannut siun ruokajuttuja <3 simppeliys ja vinkit vhh/vege-ruokavalioon on siulta aina hyviä.

    Vastaa

    3
  5. Vhh- ruokavalioon kuuluu ehdottomasti ketoroonilaatikko, se tehdään kuin makaronilaatikko, mutta pasta ruoka- aineet korvataan kukkakaalilla.Jauhelihaa ja juustoraastetta väliin, maustetaan jauheliha. Päälle muna maito. On hyvää ja terveellistä

    Vastaa

    1
    1. Kukkakaali on vhh-ruokailijan ystävä! (Ja kyllä muutenkin hyvää - syön kukkakaalia joka päivä. 😋)

      Vastaa

      1
    2. Eikö sinun keittiössäsi haise pahalle, jos keität kukkakaalia? Minun nenääni se maku on hyvin etova, joten syön kukkakaalia ehkä kerran vuodessa.

      Vastaa

      0
    3. En keitä kukkakaalia vaan syön sitä joko raakana tai höyrytän sen. Höyryretty kukkis ei ehdi kauaa keittiössä tuoksumaan sillä se katoaa masuuni hyvin nopeasti ☺️

      Vastaa

      1
    4. Kukkakaali pizzan pohjana on ihan parasta. Kaalin maku häviää täysin. En muutenkaan ole keskittynyt hajuun vaan makuun :)

      Vastaa

      0
  6. Harmittaa todella paljon, kun S-ryhmä lopetti suosikki-antiperspiranttini myynnin. Kyseessä on Änglamarkin deo roll-on. Harmittaa, tämä piti todella hyvin.

    Vastaa

    1
  7. Ei kyllä liity yhtään aiheeseen, mutta pakko laittaa tähän väliin. Eli
    kinesioteippaus kasvoille, onko kokemusta tai ylipäätään kuullut?

    https://www.is.fi/menaiset/tyyli/art-2000010027157.html

    Harvoin lähden mukaan tai innostun mistään hullutuksesta 😀, mutta tämä tuntuu todella mielenkiintoiselta.
    Varsinkin teippi missä on mukana hyaluronihappoa.

    Vastaa

    1
    1. Olen ollut kiinnostunut kinesioteippauksesta viime vuodesta saakka, ja tänä vuonna toivon mukaan tulee myös testattua :)

      Vastaa

      3
    2. Minäkin haluaisin oppia enemmän, tätä on suositeltu minulle kasvolihasten rentouttamiseen 🙂

      Vastaa

      1
  8. Suuri kiitos ruokapostauksesta, ne ovat ihan parhaita! Reseptiesi joukosta löytyy tosi kivoja ruokia, jotka ovat kotikokin taitojen ja lähikaupan valikoimien turvin toteutettavissa

    Vastaa

    1
  9. En tiedä onko joku jo kommentoinut tai riippuuko puhelimesta, mutta kännykällä selatessa postausten kuvat eivät näytä hyviltä.

    Vastaa

    1
    1. Ei ole kukaan muu kommentoinut. Tsekkasin omalla kännykällä ja mulla kuvat näkyvät normaalisti.

      Millä tavoin kuvat näkyvät sinun puhelimessa?

      Vastaa

      1
    2. Kuvat näkyvät ainakin pituussuunnassa venytetyiltä. Bannerien kuvat näkyvät normaaleina.

      Vastaa

      1
    3. Hmm. Jos tästä tulee muiltakin palautetta, täytyy pyytää it-tukeani tsekkaamaan. Mulla näkyy kuvat normaalisti.

      Vastaa

      1
  10. Desi (noin) lisää nestettä, ja voit jättää keittämisvaiheen väliin; toimii ainakin tavallisella pastalla.

    Vastaa

    2
  11. Kuulostaapa hyvältä! Kiitos vinkeistä, tästä voisi tulla uusi ruokalaji, mun kokkailun opetteluun. Vaikken syökään vähähiilarisesti, voisin kokeilla silti vähemmän hiilareita sisältäviä ruokia, jos ne on näin helppoja.

    Vastaa

    0
  12. Oletko kokeillut laittaa soijan sijasta härkistä? Niitähän on nykyään vaikka minkälaisia. Tosin proteiinin määrä on kyllä sit aikamoinen...

    Vastaa

    0
    1. Mä olen myönnettävästi melkein unohtanut koko Härkiksen olemassaolon... 😅 Muistaakseni sen maku oli mulle vähän liian pliisu, vai olikohan rakenne liian "löllö", vai mikähän siinä oli, miksi en niin ihastunut siihen kun joskus aikoinaan kokeilin. Joka tapauksessa, tämä elintarvikse on kadonnut mun "tutkasta". Täytyisi ehkä antaa sille uusi mahdollisuus.

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (51)
    • 2023 (148)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat