Bränditarina - markkinoinnin alue, jota pidän aivan erityisen kiinnostavana.
Erityisesti siksi, että hämmentävän moni brändi unohtaa tämän.
Oletteko tulleet omalla kohdallanne ajatelleeksi, miten yritysten tarina vaikuttaa teihin asiakkaana?
Mikä on bränditarina? Se on yksi brändin rakentamisen elementeistä.
Kun lähdetään tuomaan markkinoille uutta brändiä, esimerkiksi kosmetiikkasarjaa (sama pätee muillakin aloilla), sille mietitään missio, persoonallisuus, kohderyhmä sekä tarina. Tarina on erittäin tärkeässä roolissa brändin ja sen tuotteiden markkinoinnissa, sillä juuri tarinan kautta kuluttaja voi samaistua brändiin. Siihen markkinoinnilla parhaimmillaan pyritään; saamaan kuluttaja näkemään itsensä brändin maailmassa.
Tarina tuo jotain, mitä kohtaan tuntea. Pelkkä voidepurkki, lenkkarit tai rannekello harvemmin yksinään herättää samaistumista. Niihin täytyy liittyä laajempi maailma; arvojen, motiiveiden ja tyylin muodostama kokonaisuus, johon voimme liittyä.
Tarina tuo brändiin inhimillisen ulottuvuuden. Mikä ei tarkoita, että brändin olisi aina oltava "sympaattinen" ja "lämminhenkinen", tarina voi yhtä hyvin kertoa etäisestä ja coolista perustajastaan tai ikuisesta biletyksen kaipuusta. (Voihan sekin olla lämminhenkistä! 🤷♀️) Kunhan tarina tuo tarttumapintaa. Piirtää kehykset sille maailmalle, jota brändin tuotteet ja arvot edustavat, ja johon he haluavat kuluttajan kutsua.
Parhaimmillaan tarina voi luoda koko brändin uskottavuuden ja vetovoiman. Kun tarina on riittävän hyvä, sillä voi myydä melkein mitä vain. Ei siis todellakaan puhuta vähäpätöisestä asiasta.
Tarina voi pohjautua tosielämään tai edustaa keksittyä maailmaa, eskapismia, ja tavoiteltuun elämäntyyliin liittyviä elementtejä.
Yksi kosmetiikkateollisuuden yleisimmistä bränditarinoista liittyy perustajansa iho-ongelmiin. Olette kuulleet tämän kymmeniä kertoja; sarjan perustajalla oli vaativa ja ongelmainen iho, ja kun hän ei löytänyt markkinoilta toimivaa tuotetta, hän päätyi kehittämään sellaisen itse. Tämä tarina voi usein pitää paikkansakin, mutta ei suinkaan aina. Vähintään tarinaa on rikastettu - mutta se tietysti kuuluu asiaan, onhan kyse markkinoinnista. Silloin kun tarinalla on aito pohja, se kyllä käy ilmi pitkässä juoksussa ja kulkee punaisena lankana mukana brändin koko taipaleen.
Kun bränditarinaan liittyy henkilö omilla kasvoillaan, tarina on entistä vahvempi. Ihmiset ostavat ihmisiltä. Me samaistumme toisiin ihmisiin.
Esimerkkejä henkilöiden ympärille brändätyistä sarjoista ovat esimerkiksi Yves Rocher ja Esse. (Julkkisten omat nimikkosarjat ovat oma lukunsa.) Nuorempi sukupolvi ei ehkä olekaan koskaan nähnyt Yves Rocherin mainonnassa edesmennyttä hra Rocheria, joka poikineen oli brändin sielu 80- ja 90-luvulla. Esse puolestaan ammentaa vahvasti perustajansa Trevor Stey'n karismasta sekä tieteellisestä ja vihreisiin arvoihin liittyvästä uskottavuudesta.
On kuitenkin myös lukemattomia kosmetiikan menestystarinoita vailla kasvoja tai viittausta kehenkään tiettyyn henkilöön. Esimerkkinä vaikkapa Clinique, jonka bränditarina on Voguen toimittaja kohtaa ihotautilääkärin: "täydellinen iho on mahdollista luoda!" Labratakkeja, tieteellisyyttä, farmasia-assosiaatiota. Ihotautilääkärien kehittämä sarja herkälle iholle. Clinique oli muuten ensimmäisiä tieteellisyyteen vetoavia ihonhoitosarjoja sekä sarjoja, joka puhui ihon tarpeista, ei kuluttajien mielihaluista.
NOVEXPERT - No just sitä tieteellisyyttä. ☺️
Novexpert on vähän niinkuin luonnonkosmetiikan Clinique: lääkäreiden ja tutkijoiden kehittämä, kunnianhimoinen ja äärimmäisen tieteellinen sarja. Jokaisen ihonhoitolinjan takana on pääaktiiviaineeseen liittyvät tieteelliset tutkimukset.
Alkuperäisessä tarinassa ranskalainen labra- ja molekyylibiologian nörtti Cyrille Telinge kokoaa saman pöydän ääreen kolme maineikasta tutkijaa ja raaka-aineinnovaattoria perinteisen kosmetiikan alalta, missionaan luoda tehokas ja täysin luonnollinen anti-age-sarja. Ja näin syntyy nimekkäiden tohtorien luoma 100% vihreä ja yhtä tehokas vaihtoehto perinteisille "ryppyvoiteille".
Novexpert on yhä tänäkin päivänä sarja, joka nostaa mielikuvien sijaan markkinoinnissaan raaka-aineiden tutkimustuloksia. Mikä on vastakohta brändeille, jotka myyvät tuotteitaan kasvoilla ja pehmeämmällä inhimillisellä ulottuvuudella. Silti Novexpertin tarina toimii - se puhuttelee asiakaskuntaa, joka on kiinnostunut tieteestä ja kosmetiikan suorituksista molekyylitasolla.
LAPONIE OF SCANDINAVIA - ongelmaihoinen Kristina luo unelmasarjan herkälle ja ongelmaiselle iholle.
Laponien kohdalla tämä taustatarina ja Kristinan aidot ihohaasteet todella toimivat ponnahduslautana yhdelle Suomen menestyneimmistä ihonhoitosarjoista. Rinnalleen Kristina sai ei vähempää kuin Suomen pätevimmän kosmetiikkakemistin (for real: Laponien Jaanalla on Suomessa korkein koulutustaso kosmetiikan kemian saralla). Laponiessa yhdistyvät ultratoimivalla tavalla raaka-ainenörtteys sekä ongelmaiholähtöisyys. Harvan sarjan kohdalla olen yhtä vakuuttunut tuotteiden koostumuksista. Tässä on nyt se tarina, jossa mä ostaisin tältä kaksikolta mitä vain!
Bränditarinaa vahvistaa Laponien ammattimainen ja kohderyhmää tehokkaasti puhutteleva viestintä: brändin blogissa on huippuluokan tietoa raaka-aineista sekä ihonhoitotarinoita erilaisista ihohaasteista. Koko paketti on hiottu kaikilta aspekteiltaan täydellisesti auttamaan asiakasta sekä ymmärtämään ihoaan että kosmetiikan mahdollisuuksia parantaa ihon kuntoa, sekä tietysti löytämään sopivat tuotteet omaan tilanteeseen. Huikeaa työtä!
ESSE - eteläafrikkalainen korkeasti kouluttautunut "ekohippi" hurahtaa probioottiseen teknologiaan ja luo genren pioneereihin kuuluvan probioottisen - sekä asenteellisen - luonnonkosmetiikkasarjan.
Esse henkilöityy vahvasti perustajaansa Trevor Steyniin, jolla on hyvin vahvoja näkemyksiä siitä, miten ihoa kuuluu hoitaa kuten myös siitä, mitä kauneusteollisuudessa on tehty väärin. Eikä hän piilottele näitä näkemyksiä - ne ovat osa Essen brändiviestintää. Esse on mielenkiintoinen yhdistelmä hienostunutta spa-ihonhoitoa ja kestävän kehityksen punk-ideologiaa.
Harva sarja, jolla on näin hienostunut ulkoasu - sekä varsin hienostuneet hinnat - puhuu kuluttajille yhtä räväkästi ja suorasanaisesti, jopa shokeeraavasti. Esse ei kiertele ja kaartele, vaan sanoo asiakkailleen; "hei, olet antanut teollisten kauneusbrändien tappaa ihollasi miljoonia vuosia vallinneen mikrobitasapainon!" Mä jotenkin fanitan tätä kommunikaatiota, se on ravistelevuudessaan virkistävän erilaista! 👊
KINOKO
Kotimainen Kinoko on brändätty maagisen kombuchan ympärille, ja tuotesarja viestii ilosta, positiivisuudesta ja arkisista rituaaleista nauttimisesta. Viesti siis löytyy, ja kaikki purkkien ulkonäöstä tuoksuihin ja verkkosivujen grafiikkaan vahvistaa brändipersoonallisuutta. Mutta tarina, se puuttuu.
Siksi Kinokosta voi olla vaikea saada kiinni.
Tarina vastaisi kysymykseen: miksi. Miksi kombucha? Miksi värikkäät pakkaukset? Miksi positiivisuus? Viesti on selkeä, mutta syyt ja motiivit eivät. (Ja ei, myyminen ei voi olla ainoa asiakkaille viestittävä tarina, vaikka jokaisen yrityksen motivaationa on tietysti tienata rahaa! 😅) Tuotteet myyvät myös kivoilla, kohderyhmään vetoavilla pakkauksilla ja oikealla hinnalla, mutta ne myisivät vielä paremmin, jos kuluttaja voisi samaistua brändiin. Löytää itsestään sen "Kinoko-tyypin".
Huom: itse siis tykkään Kinokon tuotteista. Mutta jos en olisi saanut tilaisuutta tutustua tuotteisiin ammattini puolesta, en tiedä, olisinko asiakkaana löytänyt sarjaa.
FEEL FREE
Espanjalainen Feel Free -sarja on vielä Kinokoakin "tarinattomampi". Tältä sarjalta puuttuu lähes koko persoonallisuus. Jälleen - en sano, että tällä on mitään tekemistä tuotteiden laadun tai suorituksen kanssa, analysoin puhtaasti markkinoinnillisia aspekteja.
Olen ostanut Feel Free -sarjasta kaksi tuotetta ja tykkään kummastakin. Sarja on hintatasoltaan todella edullinen ja silläkin perusteella puoleensavetävä. Mutta en ole jaksanut tehdä syvempää tuttavuutta Feel Free'n muiden tuotteiden kanssa. Miksi? Koska sarja ei herätä minussa tunteita, ei niin minkäänlaisia. En saa siitä mitään irti. Kuin olisi tavannut uuden ihmisen joka osoittautui miellyttäväksi, mutta jälkeenpäin ei kuitenkaan muista hänestä yhtä mitään - mitä hän tekikään työkseen, oliko hänellä ruskea vai vaalea tukka, oliko hän hiljainen vai kovaääninen...
Sellainen fiilis tulee Feel Free'stä. Siksi en ole edistänyt tuttavuuttani sarjan kanssa. Tällä ei ole tosiaan mitään tekemistä tuotteiden laadun kanssa, tämä tyyppi vain unohtuu, koska ei ole tarinaa, johon tarttua.
URTEKRAM
Urtekram on yksi tunnetuimpia ekokosmetiikan brändejä - eikä sillä silti ole tarinaa. Urtekram on pienestä luomuelintarvikemyymälästä kasvottomaksi suuryritykseksi kasvanut tanskalainen ekojätti, jonka tuotteita myydään ympäri maailmaa.
Tarinattomuus ei ole estänyt sarjan menestystä, mutta omalla kohdallani huomaan (ja mun kaltaisia kuluttajia on muitakin), että Urtekram jää jollain tapaa etäiseksi, eikä siitä tämän laimeuden vuoksi voisi koskaan tulla suosikkisarjaani. Oli siellä miten hyviä tuotteita tahansa. (Ja siellähän on.) Ilman tarinaa, en vain pysty löytämään itseäni brändin maailmasta. Tai vaikka maailma ei olisi samaistuttava juuri minulle, ainakin voisin tarinan kautta suhteuttaa itseni tuohon maailmaan, ja näin brändiin syntyy henkilökohtaisempi side.
Moni luksusbrändi on tästä hyvä esimerkki. En samaistu luksusta henkivään elämäntapaan, mutta voin pitää sitä kiinnostavana. Ihan niin kuin voi pitää erilaisia ihmisiä kiinnostavina, vaikkeivat he olisi samanlaisia kuin minä. Tarina luo mahdollisuuden henkilökohtaiselle suhteelle. Ilman tarinaa, kasvovesi on vain tietyn väriseen pulloon pakattu ihonhoitotuote. Mutta kera tarinan, se on 🧬 SE kasvovesi 🧪.
.
Oletteko koskaan miettineet tätä? Jos pohditte suhdettanne lempituotteisiinne ja -brändeihin, mahtaako sieltä löytyä taustalta tarina, johon voitte samaistua tai joka on puhutellut teitä tavalla, joka erottaa sen muista brändeistä?
Mä löydän tämän yhteyden kaikista lempibrändeistäni. Sitä ei aina ajattele tietoisesti, mutta kun asiaa alkaa miettiä, yhteys tarinaan on aina siellä. ⭐️
32 comments on “Miksi tarina on tärkeä - ajatuksia brändäyksestä”
Mielenkiintoinen aihe :) Tajusin tästä että mua ei oikeastaan kiinnosta brändit/tarinat tuotteen takana. Mä otan tuotteita kokeiluun suositusten ja sen perusteella "puhutteleeko" (siihen taas vaikuttaa taas ihan muut asiat kuin taustat) tuote mua. Esim. Esse ja Novexpert ei kauheasti innosta, vaikka Novexpertilla on myös tuotteita joista pidän. Essen tuotteet ei taasen itselle aiheuttaneet mitään niin ihmeellistä että viitsisin niistä niin paljoa maksaa. Eikä muhun oikein uppoa tuollainen "vaan meidän tuotteita on syytä käyttää"-asenne. Näin kärjistäen ;)
No sellainen asenne kieltämättä vähän mjääh. Essekin on tosin vähän löysännyt siinä, että väittäisivät että pakko käyttää VAIN heidän tuotteita jotta mikrobiomin vahvistaminen onnistuu. Nykyään sanoma on se, että hellävaraiset ja luonnolliset tuotteet ovat hyväksi ihon mikrobiomille. Se "käytä vain Esseä" -ohjeistus taitaa liittyä tilanteisiin, jossa asiakkaan iho on todella huonossa kunnossa ja se täytyy ikäänkuin "re-buutata" tarkasti karsituilla kemikaaleilla, ja silloin pitäytyminen yhden sarjan tuotteissa voi olla fiksua. Kun iho on parantunut ja tasapainossa, voi ottaa mukaan taas muitakin tuotteita.
Minusta Lavera ja monet muutkin edullisemmat luonkos-brändit on vähän valjuja, eikä niihin tule luotua kauhean syvää suhdetta. Tai sitten oon vaan missanut niiden viestin :D Toisaalta en koe että tarinalla olisi mulle niin kauheasti merkitystä, mutta tämän tekstin luettuani hoksasin että kyllä se kuitenkin vaikuttaa siihen fiilikseen jonka brändistä saa. Urtekramista ei mullakaan ole oikein mitään mielikuvaa, vaikka monet tuotteet olen hyviksi havainnut ja aion jatkossakin niitä käyttää.
Harva noista edullisemmista "markettibrändeistä" rakentaa tarinaa, mutta Laveralla on sellainen. 😊 Se on: "luonnonkosmetiikka kuuluu kaikille". Eli sen kuuluu olla jokaisen saatavilla marketeissa halvalla hintalapulla, eikä vain erikoisliikkeissä. Tämän sanoman saneli brändin perustaja Thomas Haase 80-luvulla. Hän ymmärsi, että jos luonnonkosmetiikalla halutaan saavuttaa aidosti merkittäviä vaikutuksia, sen täytyy kilpailla mainstream-brändien kanssa samoilla markkinoilla ja olla suuren yleisön löydettävissä. Lavera oli ensimmäinen luonnonkosmetiikkasarja tällä ideologialla. He kehittävät luonnokosmetiikkavastineita suosituille normikosmetiikan tuotteille, jotta asiakkaan olisi helppo siirtyä luonnonkosmetiikkaan, kun löytää sieltä samat suosikkinsa kuin synteettiseltä puolelta. Laveran tunnetuimpiä tällaisia vastineita on Basis Sensitiv All Round Cream, joka on vastine Nivea Cremelle :) Myydään myös samantyyppisessä peltirasiassa.
Okei, tämä oli uusi tieto mulle. En tosiaan käy brändien omilla nettisivuilla lukemassa tietoja, joten siksikin on helposti saattanut mennä ohi. Hieno ja kannatettava idea siis taustalla, ja kasvatti Laveran sympaattisuutta mun silmissäni.
Mukava kuulla! 🥰
Lavera on kyllä tietyllä tapaa kasvoton koska on niin suuri yritys, mutta siinä mielessä inhimillinen, että se on yhä perustajansa Thomas Haasen omistuksessa (hän on ainoa omistaja!) ja Haase on edelleen itse todella paljon mukana tuotekehityksessä ja yrityksen kaikissa kuvioissa.
Hieno juttu!
Mulle tällaisilla bränditarinoilla ei ole kyllä mitään väliä 😁 Urtekramin kohdalla pääasia että toimii ja on laadukkaita ja mielellään mahd edullisia tuotteita, joita tosiaan on hyvin saatavilla marketista.Ts. tuotteiden ja tekojen pitää puhua enemmän kuin sanojen. Tuo kasvottomuus/tarinattomuus ei sinänsä siis haittaa.
Kiinnostaisi kyllä itseäkin tietää onko kombuchasta, jolla kovasti ratsastetaan, hyötyä yhtä paljon pinnallisesti iholla kuin sisäisesti suolistossa? 😅
Tarinalla/brändillä olisi siinä kohtaa väliä, jos ratsastettaisiin vaikkapa tieteellisyydellä voimakkaasti mutta faktat esimerkiksi eivät olisi kohdallaan, sen koen luotaantyöntävänä.
Ikävää olisi myös, jos merkki henkilöityisi voimakkaasti perustajaan, josta paljastuisi vastenmielisiä mielipiteitä tai tekoja (esimerkkinä vaikka Kat von D ja KVD cosmetics, en muista uudelleenbrändäsikö tämä firma nimeään myöten itsensä mutta irtisanoutui muistaakseni antisemitismiä levittäneestä perustajastaan lopulta kokonaan).
Itselle ei tarinalla ole merkitystä. Etsin esim ihonhoitotuotteen tietyn haluamaani pääraaka-aineen mukaan ja sen jälkeen karsin niistä ne, jotka ovat hajusteettomia. Sitten luen arvosteluita ja vertailen hintoja. En oikeastaan tutustu lainkaan brändiin muulta kannalta kuin että onko niiden tuotteet tunnettu laadusta. Kotimaisuus on iso plus, mutta hinta on myös tärkeä tekijä. Pelkästä kotimaisuudesta en ole valmis maksamaan paljoa ylimääräistä.
Näitä teidän kommentteja on mielenkiintoista lukea :)
Erityisesti sillä taustalla, että brändistoorin rakennusta jopa opetetaan myynnin ja markkinoinnin kursseilla, niin tärkeänä sitä pidetään markkinoinnissa.
Ymmärrän kuitenkin hyvin myös täällä nousseita "stoorittomia" perusteita tuotteiden hankintaan. Ehkä tarinalla on enemmän merkitystä kun sitoutetaan asiakkaita tietyn brändin lojaaliksi asiakkaaksi.? Ne asiakkaat, jotka eivät ole alttiita muodostamaan "lemppari-suhdetta" brändeihin vaan ostavat miltä sarjalta tahansa tarpeen ja tilanteen mukaan, ovat kenties enemmän immuuneja tarinamarkkinoinnille. :)
Hauska miten eri tavalla nämä jutut voi nähdä. Itseäni ei yhtään haittaa jos brändillä ei ole mitään tarinaa, ja rehellisesti olen sitä mieltä että liian hienolta ja suoraan sanottuna uskomattomalta kuulostavat tarinat lähinnä ärsyttävät. Enemmän mulle merkkaa tuotteen sisältö ja pakkaus sekä tietysti hinta.
Toisaalta olen myös sitä mieltä että esim. kirjoilla, elokuvilla tai vaikka musiikilla ei tarvitse aina olla jotain hienoa ja syvempää merkitystä tai sanomaa ollakseen hyvä ja viihdyttävä. Tavallaan koen tätä samaa tunnetta myös bränditarinoita kohtaan; ihan kivaa jos semmoinen löytyy, mutta oikeastaan koen sen aika yhdentekevänä sitten kuitenkin.
Todellakin!
Minuakin jotkin tarinat ärsyttävät! 😆 Liian "hieno" ja siloteltu tarina ei mene läpi, mutta ei myöskään aina tuo arkisin ja hyvin kulutettu "en löytänyt tarpeeksi hyviä tuotteita niin piti kehittää itse" -stoori. Vaikka se joidenkin kohdalla pitää paikkansa.
Mutta myös tarinattomuus tai taustattomuus ärsyttää. Kun tutustun uuteen brändiin, käyn aina heidän verkkosivuillaan ja klikkaan About-kohtaa, mua kiinnostaa todella paljon kuulla, miten brändi on syntynyt ja MIKSI. Jos ABOUT-namiskaa tai minkäänlaista taustakertomusta ei löydy, brändi saa välittömästi multa alapeukun. Olen se kuluttaja jolle tarina on tärkeä ja kosmetiikallakin saa olla persoonallisuus.
Bränditarina ei kiinnosta, oikeastaan päinvastoin. Mieluummin kuulen, että tuotteen takana on esim. suuren budjetin pitkäaikaista laboratoriatutkimusta. Kasvoton apteekkikosmetiikka ja K-Beauty kelpaavat hyvin. Varsinkaan mitään henkilöön tukeutuvia emotionaalisia brändistooreja en ole kiinnostunut kuulemaan. Skippaan myös blogistasi brändien taustoja ja -taustahenkilöitä esittelevät jutut ja siirryn lukemaan suoraan tuotteista.
Hyvä tuote riittää.
Tosi mielenkiintoista kuulla :)
(Toisaalta esimerkiksi suuren budjetin labratutkimus voi myös olla osa bränditarinaa, jos se tuodaan esiin brändin viestinnässä.)
Ei kiinnosta ollenkaan enkä edes tiedä mistä näitä brändi taustoja voisi lukea.
Se mikä kiinnostaa on brändien/omistajien arvot ja some käytös. Olen aika monen kosmetiikkamerkin lopettanut käyttämästä/ostamasta jos arvomme eivät kohtaa.
Tämä on kyllä myös tärkeä pointti. Somessa on kohdannut yhtä jos toista erikoista brändikäytöstä.... Mikä on omiaan viemään asiakassuhteen jollekin toiselle tasolle - etäälle tasolle.
Mulle Urtekramilla on jonkinlainen tarina. Tai muhun teki vaikutuksen Urtekramin 90-luvun lopun, 2000-luvun alun unimaisin kuvin kuvitetut putelit. Tähän merkkiin liittyy sellaista mystiikkaa. En tosin tiedä ymmärränkö ihan oikein tuon tarkoittamasi tarinallisuuden.
Tarinallisuus on lopulta laaja käsite ja kattaa muutakin brändin markkinoinnissa kuin "mistä me tulemme ja miksi" -osuuden. Puhuttaessa kuvituksesta (grafiikasta) puhutaan brändi-ilmeestä. Sekin on yksi markkinoinnin - tai brändäyksen - osa. Graafisilla valinnoilla voi myös vaikuttaa brändistä syntyvään mielikuvaan, ihan kuten tarinallakin. Grafiikka voi luoda omansalaisen tarinan, joka on tehnyt Urtekramista sinulle muista erottuvan tai ainakin mieleen jääneen sarjan :)
Sanoisin, että tuotteilla tai tuoteryhmillä jotka tulevat uutena markkinoille, pitäisi olla jonkinlainen brändi ja taustatarina niin että asiakkaat saavat jonkinlaisen mielikuvan ja tietoa tuotteista unohtamatta niihin liittyvää markkinointia. On todella vaikea tarttua uusiin tuotteisiin, jos niistä ei ole tarpeeksi infoa tarjolla. Kun tuotteet alkavat olla jo pitempään markkinoilla ja ns. vakiintua kuluttajakäyttöön, niin noilla asioilla ei ole enää niin isoa merkitystä. Vaikka jokin Lumene tai Nivea niin en ole koskaan ajatellut taustoja sen enempi, toki isot brändit pystyvät myös mainostamaan isommalla volyymillä, mikä on tietysti olennaista myös että kuluttajat löytävät ne aina uudelleen.
Jatkan vielä kommentointia, kun täällä moni sanonut ettei tarinoilla/brändäyksellä ole merkitystä. Mutta kyllä sillä vaan on, muutenhan he eivät tuntisi koko tuotemerkkejä nimeltä tai niistä ei olisi muodostunut minkäänlaista mielikuvaa (oli se valju tai kiinnostava) ;).
Jep.
Toki - tuote voi jäädä mieleen myös pelkän ilmeensä puolesta ilman tarinaa. Mutta kyllä jokainen tuote tarvitsee brändityötä, jotta asiakas löytää tuotteen, kuului siihen sitten "kaikki alkoi tästä..." -tarina tai ei. Jokainen apteekkibrändikin perusvoiteita myöten on markkinoinut itseään eri tavoin.
Aivan. Olen tästä samaa mieltä.
Kun tuote lanseerataan, tarina on ehdoton jos tuotteen halutaan erottuvan kilpailijoista ja luovan muistijäljen asiakkaan mieleen. Eikä tarinan aina tarvitse kertoa sarjan taustasta tai kuka sen kehitti, vaan tarina voi yksinkertaisesti liittyä kohderyhmään; "Uusi ihonhoitosarja väsyneille milleniaaleille! Onko ihosi nuupahtanut? Stressaako? Vietätkö yösi sängyssä pyörien? Tiedämme tunteen! Uusi Millennial Glow -voide herättää hehkullaan niin ihosi kuin mielesi ja tuo hipiällesi ikuisen energisen aamunkoin!" 😅 Siinäkin on tarina!
Kuulun myös niihin, jotka eivät juurikaan samaistu tai innostu mistään bränditarinasta.. Ne tuntuvat pikemminkin väkinäisiltä, vaikka niissä olisikin totuuden siementä mukana... hyvät tuotteet myyvät itse itsensä, niitä ei tarvitse buustata millään eeppisellä kertomuksella. Sisältöä, kiitos!
Erilaisia tuotesarjoja on tullut nähdyksi niin monta, että liian yksityiskohtainen kuvailu brändin taustasta tai tekijästä lähinnä herättää kyynisyyden. ( 'En löytänyt tarpeeksi hyviä tuotteita superherkälle iholleni, joten kehitin sellaiset itse'-markkinointipuheet ovat jo onneksi tainneet mennä muodista..)
Arvostan tutkimukseen perustuvaa tuotetiedotusta, avoimuutta ja rehellisyyttä, hyvillä raaka-aineilla tietenkin.. Toki firman arvoilla on väliä, en ole innostunut poliittisten ideologioiden tuputuksesta tai 'woketuksesta', kosmetiikan sen enempää kuin elintarvikkeidenkaan kohdalla.. Vihreys on hyvä asia, kun se ei muutu uskonnolliseksi pakkopullaksi... samaisesta syystä Paula's Choice menetti luottoni, se alkoi aivan liikaa ottaa kantaa joihinkin yhteiskunnallisiin asioihin, tavalla joka on omien arvojen kanssa ristiriidassa.
Tuo Yves Rocherin muinainen katalogiaukeama on tosi sympaattinen.. ihana Acaciane! :)
Hyvätkin tuotteet tarvitsevat markkinointia ;) Pelkkä fantastinen tuote ei siirry kaupan hyllystä kenenkään ostoskoriin ilman, että se on jollain tavoin saattanut itsensä kuluttajan tietoisuuteen. Uskallan väittää, että harvat ovat ne kerrat, jolloin asiakas ostaa itselleen täysin tuntemattoman brändin tuntemattoman tuotteen itsenäisesti kaupassa ilman, että olisi missään ennakkoon kuullut tietoa brändistä, tai että kaupan myyjä olisi hänelle tuotteesta kertonut.
Emme lopulta aina edes tule huomanneeksi, miten paljon altistumme markkinointiviestinnälle milloin mistäkin suunnasta. Kun silmäsi kiinnittyvät johonkin kiinnostavaan tuotteeseen, mahdollisuudet ovat suuret, että olet kuullut tuotteesta somessa, lukenut siitä myymälän asiakaslehtisessä tai nähnyt mainoksen YouTube-videoiden välissä. Et ehkä välttämättä edes muista tätä kaupassa, jostain syystä tuote vain kiinnittää huomiosi... Koska se on jo jotain kautta syötetty tajuntaasi.
Mutta joo, aina markkinointi ei tokikaan tarvitse tuekseen eeppistä brändin syntytarinaa. Eihän Lidlin kosmetiikalla ole tarinaa, ja kyllä se myy. :) Tarinan merkitys liittyy olennaisesti brändin tyyppiin; mitä indiempi tai selektiivisempi brändi, sitä suurempi merkitys tarinalla ja sen luomilla mielikuvilla on.
Mutta palataksemme Lidliin - kyllä silläkin kosmetiikalla on taustallaan markkinointi: Lidlin markkinointi ja tunnettuus. 😊
Joo, ymmärrän tämän. Tuo 'itsensä myyvä tuote' oli tarkoituksellinen provokaatio.. ;)
Jostain kimmoke ostokseen tulee, mutta itse saan sen mieluiten tämän kaltaisista aidosti informatiivisista blogeista ja nettiartikkeleista, vertailuista, suusta suuhun-tyylisellä tiedonlevityksellä. Hyviksi havaitut tuotteet yleensä löytävät uusia aiakkaita. Tämä on nettiajan voimaa.
Varsinaisen maksetun mainoksen perusteella en juurikaan tee ostoksia. Karkkipäivän ansiosta olen hankkinut useitakin tuotteita :))
Okei, hyväksytään..! 😁
Onhan täälläkin maksettuja yhteistöitä :) Tosin ehkä viittasit muun laisiin mainoksiin? Mulla on periaatteena tehdä kaupallista yhteistyötä sellaisten yritysten kanssa, joiden tuotteista ja palveluista kirjoittaisin muutenkin. ❤️ Ja kirjoitankin. Ei kaikkeen liity sovittua yhteistyötä. :)
Joka tapauksessa - olen iloinen ja otettu siitä, että mun tuotearvosteluista ja -esittelyistä on ihmisille hyötyä ja että niiden perusteella voi tehdä onnistuneita hankintoja ☺️
Tarkoitin juuri niitä YouTuben videoiden / TV-ohjelmien ja naistenlehtien mainoksia.
👍
Brändin tarina ei tietoisesti kiinnosta, mutta luulen, että sillä on merkitystä kuitenkin. Esimerkiksi mainitsemasi Urtekram on sellainen, jota voin ostaa joskus marketista, mutta siihen ei synny mitään suhdetta, vaikka tuote olisikin sopiva itselle. Sitten taas Bruns ja Maria Nila ovat saaneet minut vakuuttuneiksi. En tietoisesti ole edes lukenut heidän tarinoita, mutta kun pakkauksissakin on enemmän tarinaa kuin pelkkä ainesosaluettelo, se saa syntymään tunnesiteitä tiedostamatta. Pakkauksissa myös korostetaan tarinan kannalta tärkeitä asioita, kuten vegaanisuutta tai parabeenittomuutta tms ja se houkuttelee, jos se vastaa omia arvoja.
Just näin. Jopa tämä vaikuttaa. Tarinaa voidaan luoda ja tuoda kuluttajan tietoisuuteen vaikka minkälaisilla keinoilla ja elementeillä. Myös pakkauksen teksteillä. Jo pakkauksen kommunikaation tyyli vaikuttaa mielikuviimme. :)
Ei nyt varsinaisesti liity aiheeseen, mutta osaatko sanoa tuleeko tuota Lovely Day- sarjaa saataville jollekin suomalaiselle jälleenmyyjälle jossain vaiheessa vielä? Joskus sitä sai ainakin Biodellystä, minkäköhän takia se poistui valikoimista? Oli ihania tuotteita!
En valitettavasti. Tuotteet olivat tosiaan aivan ihania. En osaa sanoa, miksi sarja jäi pois Suomesta. 😕 Ehkä se ei lopulta myynyt tarpeeksi hyvin...? Yleensä siitä on kyse, kun jokin sarja pää pois.