12.01.2023

Tällainenkin vaikutus voi olla blogin kommenteilla: tapaus tonnikala

Laitetaan tähän väliin ruoka-aiheinen "välikevennys".

Minulle tämä on itse asiassa iso juttu, ja sen sai aikaan muutama blogiin jätetty kommentti.

Syön todella paljon tonnikalaa, ja blogissa on kautta vuosien ollut paljon tonnikalaruoka-reseptejä kuten myös asiaa vastuullisista tonnikala-valinnoista. (Lyhyt ohje: valitse Skipjack- eli boniitti-tonnikala, se ei ole uhanalainen laji.)

Olen aina käyttänyt öljyyn säilöttyä tonnikalaa, koska se on maukkaampaa kuin veteen säilötty.

Muutaman postauksen yhteydessä minulta on kysytty, minne valutan tonnikalapurkkien öljyn. Minusta kysymys oli kummallinen, miksi tällaista edes kysytään? Kaadan tonnikalasäilykkeen öljyt viemäriin, kuten kaikkien muidenkin säilykkeiden. En ollut koskaan edes tullut ajatelleeksi, että joku tekisi toisin.

Kun kerroin tämän kysyjille, minua valistettiin siitä, että viemäriputket voivat mennä tukkoon elintarvikerasvoista, ja että oikeaoppinen tapa on valuttaa öljyt talouspaperiin tai sanomalehteen ja laittaa roskiin tai biojätteeseen.

Tonnikalavuoka on yksi lemppari-tonnikalaruoistani

Jäin makustelemaan asiaa. Entä jos ei tilaa sanomalehtiä eikä talouteen tule mainoslehtisiä..? Talouspaperi on sen verran ohutta, että sitä pitäisi käyttää aika paljon öljyn imeyttämiseen. Ei kuulostanut järkevältä. Pitäisikö siis oikein toimiakseen tehdä sanomalehtitilaus tai hakea taloyhtiön paperiroskiksesta sanomalehtiä, jotta voisi käsitellä elintarvikkeiden öljyt?

Totesin, että en nyt kuitenkaan ala erikseen hakea roskiksesta sanomalehtiä tonnikalapurkkeja varten, ja jatkoin öljyn viemäriin kaatamista kuten ennenkin. Itselleni olin myös sanonut (uskotellut), että eihän yhdessä purkissa niin paljon öljyä ole. Sanoinpahan päässäni myös sen tyypillisen perustelun, että "kaataahan kaikki muutkin viemäriin, kuka muka oikeasti imeyttää öljyt paperiin aina säilyke- tai fetapurkin avatessaan...?"

Tonnikalaöljyn valuttamista kommentoitiin blogissa jälleen loppusyksystä. Kun seuraavan kerran olin kaatamassa öljyä viemäriin, huomasin, että asia alkoi vaivata minua.

Okei, kokeillaan sitten talouspaperiin imeyttämistä, ajattelin. Testataan edes, kuinka hyvin se imee öljyt.

Kun sitten valutin tonnikalapurkin öljyt paperiin, valintojani puolustelevat äänet päässäni vaikenivat. Öljyähän oli tosi paljon. Yhdessä 150 g peruskoon purkissa näytti olevan öljyä jopa yli puoli desilitraa. Katselin näkyä öljymäärän kanssa kamppailevasta talouspaperista hiljaisena. Kaiken öljyn imeyttämiseen olisi tarvittu varmaan 4-5 liuskaa paperia. Kaikki tuo määrä meni viemäriini useita kertoja viikossa.

Sen jälkeen en enää kaatanut yhdenkään purkin öljyjä viemäriin.

Jonkin aikaa imeytin öljyt paperiin, vaikka paperia kului suuret määrät.

Kun öljystä litimärät paperit alkoivat täyttää roskistani ja öljyä valui pussin läpi jäteastian pohjallekin, sietokykyni saavutti rajansa.

En jaksanut tällaista vaivaa ja sotkua. (Ja jälleen kerran saatoin vain miettiä: kuka jaksaa tehdä tällaista? Kuka laittaa elintarvikeöljyt roskikseen viemärin sijaan?)

Ratkaisu: öljytonnikala sai jäädä ja vaihtui veteen säilöttyyn tonnariin.

Hyvänmakuinen tonnikala ei ollut yksinkertaisesti enää öljyhärdellin arvoinen. Vaikka muuten olenkin julistanut rakkauttani öljyihin, tässä kulkee raja.

Vesipohjaisen tonnikalasäilykkeen nesteen voi kaataa viemäriin ja elämä on nyt helpompaa, joskin tonnikala mauttomampaa. Lisään öljyn tonnikalaan erikseen oliiviöljypullosta. (Maun kannalta ei kuitenkaan sama asia, mutta mielenrauhan kannalta suuri asia.)

Te jotka kysyitte, miksi valutan tonnikalaöljyn viemäriin:

tällainen vaikutus sillä lopulta oli. 🙂

 

Ihan uteliaisuudesta: miten teidän muiden kotona toimitaan elintarvikeöljyjen suhteen?

(Itse uskon, että valtaosa kaataa öljyt viemäriin. Vaivan näkökulmasta voin ymmärtää, miksi.)

*

Tässä vielä kaksi lempparitonnikalaruokani reseptiä. Edullista ja täyttävää arkiruokaa. Myös eettistä, kun valitset vaalean tonnikalan sijaan skipjack-laadun.

Sekoita aineet yhteen, anna turvota hetki ja muotoile taikinasta pyöryköitä tai pihvejä.

Paista pannulla voissa tai oliiviöljyssä, tai uunin pellillä (uunista riippuen noin 225 astetta puolisen tuntia). Tonnikalapullat maistuvat fantastisen hyviltä myös kylminä, ja käytän niitä esim. retkieväänä. :)

Vinkki: juustoraasteella vaikutat tonnikalapullien makuun: valitse voimakas juustolaatu kuten vahva cheddar, ja saat aivan erityisen maukkaita pyöryköitä! 😋👌

Tässä aiemmin tekemässäni ohjeessa näkyy yhä 'tonnikalaa öljyssä', mutta käytä mitä tonnikalaa haluat :)

Paista kasvikset ja herkkusienet ja keitä + paista perunat tai muut juurekset kypsiksi voissa tai oliiviöljyssä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista sipuli erikseen pehmeäksi ja makeaksi.

Kasaa vuokaan kasvikset, sienet, juurekset, sipuli ja tonnikala. Revi päälle vähän tuoretta rosmariinia tai timjamia, tai sirottele ripaus maustehyllyn kuivayrttejä. Levitä päälle runsaasti juustoraastetta.

Paista vuokaa 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes juusto on sulanut ja vähän ruskistunut.

105 comments on “Tällainenkin vaikutus voi olla blogin kommenteilla: tapaus tonnikala”

  1. Tämäpä mielenkiintoista, sillä en koskaan ole ajatellut, että joku saattaisi kaataa öljyä viemäriin. Jo lapsena 80-luvulla kotona opetettiin, ettei koskaan ikinä öljyä viemäriin, sillä talomme putket eivät olisi sitä kestäneet. Oppi meni jo silloin perille😊

    En tosin syö usein öljyyn säilöttyjä tuotteita, koska minusta öljyn maku niissä on usein ’seisoneen’ oloinen, joten en ole joutunut useinkaan arjessa öljyä imeyttämään. Aurinkokuivatut tomaatit ostan aina öljyssä, ja silloin imeytän öljyn kananmunakennoista revittyihin suikaleisiin. Ne on tosi imukykyisiä. Sitten vaan kääräisee suikaleet sanomalehteen ja suoraan bioroskikseen.

    Vastaa

    0
    1. Joo... 😀 Enpä olisi odottanut tähän postaukseen näin paljon kommentteja, mutta hienoa, että aihe puhututtaa :) Mulle aiemmin jätetyt kommentit öljyn valuttamisesta ovat nyt siis saaneet tuhannet muutkin miettimään asiaa. (Postausta on luettu nyt yli 3000 kertaa.)

      Vastaa

      0
  2. No niin...
    Minä käytän tuon öljyn ruuanvalmistuksessa. Perunat tai kasvikset pannulla, lisään vain öljyn ja mausteet.

    Putkis 0132

    Vastaa

    0
  3. Ainahan on mahdollisuus hyödyntää tonnikalankin öljyt kauneudenhoidossa.. ;)
    ..hieroa ne kasvojen ihoon (seerumiin sekoitettuna, totta kai..näin saadaan tuoksuakin vähän tuunatuksi), tai tehdä niistä superhoitava hiusnaamio.. :D
    Ei mene mitään hukkaan...

    Vastaa

    0
  4. Ihana kun ihmisiä puhuttaa tämä, 86 kommenttia jo! :D

    Meillä ei hirveästi käytetä tuollaisia öljyjuttuja. Jotenkin ärsyttää maksaa siitä öljystä :D Ja tosi monissa tuotteissa se öljy taitaa vielä olla merkitty osaksi tuotetta kun ilmoitetaan kilohintaa, joten ne tuotteet on yleensä vielä ilmoitettua kalliimpia.

    Yritän yleensä käyttää ne öljyt esimerkiksi salaatinkastikkeena. Eikö se olisi vaihtoehto, jos haluat ostaa vielä öljytonnaria? Jotenkin tuntuu hassulta, että se on ihan hyvää ravintoa ja öljyä monet ostaa pullossa, joten miksi sen heittäisi hukkaan? Pikkumäärät kaadan ihan bioon jos ei ole mitään käyttöä. Kyllä siellä on jotain mikä imee, ja bioastian pesen joka tapauksessa tiskiaineella ja -harjalla, joten ei haittaa vaikka astiaan menisi vähän öljyä.

    Vastaa

    0
    1. Yritän yleensä käyttää ne öljyt esimerkiksi salaatinkastikkeena. Eikö se olisi vaihtoehto, jos haluat ostaa vielä öljytonnaria?

      Tonnikalasäilykkeiden öljy on huonolaatuista eikä maistu hyvälle. 😔 Öljyn tarkoitus on vain säilöä tuote ja vaikuttaa tonnikalan rakenteeseen (öljyssä säilötty on paljon pehmeämpää kuin veteen säikötty), öljy ei ole laadultaan sellaista, että sitä voisi pitää kovin hyvänä aineena ruoanlaitossa. Toki sitä voi käyttää, jos maku- ja laatuseikoilla ei ole väliä. Kaikille ei ole (minkä ymmärrän hyvin).

      Muissa kuin kalasäilykkeissä öljy taas kelpaa paremmin hyödynnettäväksi, esim. aurinkokuivattujen tomaattien ja joidenkin maustettujen feta-juustojen öljy on oikein hyvää. 👍

      Vastaa

      0
  5. Vähän vaihtelee... saatan pitää keittiössä lasipurkkia johon valutan öljyt, ja kaadan siitä biojätteeseen vasta kun olen viemässä ne,jolloin öljy ei ehdi tulla pussin läpi. Joskus menee pahvipurkissa (kermapurkki tms) poltettavaan jätteeseen, koska sekin on parempi kuin viemäriin.

    Vastaa

    0
  6. Öljyn laitan biojätteeseen. Tämähän ei ole ongelma ainakaan pääkaupunki seudulla, kun kaikkien talouksien kuuluu tämän vuoden aikana aloittaa biojätteiden erottelu muista jätteistä. Viemäreiden en toivoisi tukkeutuvan välinpitämättömien ihmisten vuoksi. Sisälle siirtyvä tukkeutuneen viemärin tuoksu, kun ei ole parhaimmasta päästä.

    Vastaa

    0
  7. Mä kaadaan öljyn biojäteastiaan, en ole koskaan kyllä pohtinut asiaa sen enempää :D

    Vastaa

    0
  8. OLipa hyvä tietää tästä viemäriasiasta. Se ei ole tullut mieleenkään ja tykkään tonnikalasta (öljyssä). Aina sitä oppii uutta!

    Ostin air fryerin, josta tykkään kun se on niin nopea ja mietin, pitäiskö kokeilla noita tonnikalapullia siinä. Vahva suositus air fryeriin, jos haluaa säästää sähköä näinä aikoina: ei tarvitse esilämmittää, kypsyminen alemmassa lämmössä kuin uunissa, nopeampi paistuminen. Rasvan käyttö minimaalista. Ainoa mistä en tykkään, on tietty grillimäinen haju joka tulee joka kerta kun tekee ruokaa. Tonnikalapizza helppo tehdä täysjyvätortillaletusta ja täytteistä, nam :D

    Vastaa

    0
  9. Lapioin / haarukointi tonnikalan öljyineen purkista suuhun. Kasvisöljy, hyvät kolesterolit ..miksi se pitää pois kaataa. Jos vesitonnikala tullut ostettua, veden valutan pois.

    Vastaa

    0
  10. Olen todella hämmentynyt. Itse ostan aina öljyssä olevaa tonnikalaa, mutta en valuta öljyä yhtään mihinkään. Jos ruokaan tulee tonnikalaa niin öljyt menevät siinä mukana ruokaan. Jos taas laitan tonnikalaa salaattiin niin öljy seuraa myös sinne. En koskaan ole edes ajatellut että se pitäisi valuttaa pois, ei sitä kuitenkaan niin paljon tunnu olevan jos tonnikalan murskaa aluksi haarukalla niin että öljy sekoittuu sinne joukkoon. Olen luullut että kaikki tekee näin 😂

    Vastaa

    0
    1. ei sitä kuitenkaan niin paljon tunnu olevan

      En tiedä vaihteleeko määrä merkkien mukaan mutta niiden merkkien purkeissa, joita itse olen köyttänyt, öljyä on _todella_ paljon. Olen mitannut määrän ja se on noin puoli desiä per purkki, joskus enemmänkin. Määrä on häkellyttävän suuri.

      Mulle ei ole ongelmaa syödä sitä öljyä, joka on imeytynyt kalaan, mutta salaattiini tai paistettuun wok-tyyppiseen ruokaan en halua puolta desiä huonolaatuista kasviöljyä. Salaatissa käytän ainoastaan kylmäpuristettua neitsytoliivöljyä.

      Vastaa

      0
  11. Ja jos sen tonnikalan haluaa kokonaan jättää pois,suosittelen kokeilemaan Pielisen Luonnonkalaa rypsiöljyssä (säilyke). Pullareseptisi toimii erinomaisesti myös tällä tuotteella. Öljyt solahtavat mukana ruokaan ja kala on maukasta & mehukasta.

    Vastaa

    0
    1. Olen kokeillutkin noita suomalaisia vastineita tonnikalalle. Ovat ihan hyviä, mutta (erityisesti näinä aikoina) hinta vaikuttaa; syön niin paljon tonnikalaa, että vaihtamalla kalliimpaan ero kauppalaskussa kuukausitasolla olisi merkittävä. (Tuo Pielisen Luonnonkala esimerkiksi on 2 x kalliimpaa kuin tavallisesti käyttämäni tonnari.) Hinta on muutenkin yksi syistä, miksi tonnikalasta on muodostunut minulle niin tärkeä elintarvike: se on edullinen, täyttävä ja nälkää pitävä ja erittäin monipuolisesti muokattavissa oleva raaka-aine monenlaisiin ruokiin. Mielestäni erinomainen arkiruoka-aine.

      Vastaa

      0
  12. Yksi laadukas vaihtoehto on Pirkka Parhaat Tonnikalafile vedessä (saatavilla myös öljyversiona, mutta jos sitä haluaa välttää, niin..)
    Pakattuna muovivakuumiin, ei siis paina paljon. Ei myöskään ole ohutta hiutaletta, vaan reilu filee.

    Totta, hinta on korkeampi kuin höttötonnarissa, mutta tuo on erinomainen vaikkapa salaatissa, ja uuniin tuunatussa tonnikala-vihannes-vuoassa, joka esiteltiin ylhäällä.

    Vastaa

    0
  13. Kahvinsuodatinpussi käytetty, poroineen, on hyvä alusta mihin kaataa öljyt.
    Nimimerkki Äippä

    Vastaa

    0
    1. Hyviä vinkkejä teillä kyllä :) Ja varmasti toimivat ainakin niissä talouksissa, joissa öljyjätettä syntyy vähemmän.

      Vastaa

      0
  14. Auts rakastan tonnikalaa ja tunnustan kaataneeni òljyt viemàriin, varmasti muistan tàmàn postauksesi kun seuraavan kerran olen tonnikalapurkin kimpussa :-) Paistorasvat pannulta pyyhin talouspaperiin ja friteerausòljyn vien niille tarkoitetulle kierràtyspisteelle tààllà Italiassa. Johan sità menee iso mààrà myòs talouspaperia jos alan siihen tonnikalaòljyà imeyttàmààn ja veteen sàilòtty tonnikala ei ole vaihtoehto. Tàytyypà miettià.

    Vastaa

    0
  15. En tiennyt tätä asiaa, miten kuuluu toimia. Kiitos kun puhuit tästä! Ostan yleensä itse tonnikalaa vedessä.

    Vastaa

    0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (48)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat