06.04.2022

Kun kädet ratkeilevat kuivuuttaan: testissä kolme apteekin apua

Mun käsien iho kuivuu vuosi vuodelta enemmän ja sen voi sanoa tätä nykyä olevan suorastaan atooppisen kuiva. Kuivuus ei lievity oikeastaan milloinkaan muulloin kuin kosteamman ilmaston ympäristössä, eikä iho silloinkaan ole täysin normaali. Varmasti covid ja käsien tihentynyt peseminen sekä desinfiointi ovat vielä pahentaneet tilannetta.

Ihoni on ollut koko tämän talven halkeilevan kuiva ja usein myös haavoilla. Käsivoiteet lievittävät tilannetta, mutta eivät paranna sitä.

En rehellisesti tiedä, mitä edes tekisin ilman käsivoiteita tai mitä käsieni iholle tapahtuisi - todennäköisesti iho olisi niin rikki, että se vuotaisi jatkuvasti verta ja olisi kosketusarka.

Blogikommenteissa käytiin aiemmin talvella keskustelua erittäin kuivan ihon käsivoiteista, ja siellä mainittiin mm. apteekissa myytävä Locobase Repair -voide. Kun viimeksi olin asioilla apteekissa, muistin Locobasen ja päätin uteliaisuuttani ostaa sen testiin. Vaikka olen löytänyt mielestäni parhaat käsivoiteet muilta kuin apteekkibrändeiltä, on välillä kiinnostavaa antaa apteekin koostumuksille  mahdollisuus.

Tiedän, että apteekin voidetyypit toimivat pääsääntöisesti okkluusio-periaatteella ja sillä on etunsakin, olen mm. saanut oikein menestyksekkäästi jalkojen ihon pidettyä pehmeänä mineraaliöljy-painotteisilla voiteilla.

Apteekissa pyöriessä päätin ostaa samalla muitakin kuivan ihon tehovoiteita testiin. Ostoskoriin päätyivät Decubalin Repair Cream ja farmaseutin suosituksesta Avènen Cicalfate Hand Repair Barrier Cream.

Olisiko näistä voiteista päihittämään luonnonkosmetiikan luottokäsivoiteitani? Ainakin lupaukset ravita, korjata ja uudelleenrakentaa halkeilevan kuivaa ihoa kuulostivat hyviltä!

LOCOBASE REPAIR

Tuotteen kuvaus: "Erittäin kuivalle ja/tai vaurioituneelle iholle, kun tavalliset ihovoiteet eivät riitä tai ne aiheuttavat ihoärsytystä. Lisää ihon elastisuutta ja ehkäisee ihon halkeamia. Sisältää ihon omien rasvojen kanssa identtisiä rasvoja, jotka nopeuttavat ihon omaa korjaantumisprosessia".

Locobasen rasvapitoisuus on 63%

Ainesosaluettelo:

Petrolatum (mineraaliöljy)
Aqua (vesi)
Paraffin (mineraaliöljy)
Paraffinum liquidum (mineraaliöljy)
Glycerin (glyseroli, humektantti)
Sorbitan Oleate (emulgaattori)
Copernicia cerifera cera (karnauba-kasvin vaha)
Cholesterol (kolesteroli, ihoidenttinen rasva-aine)
Ceramide 3 (keramidi, ihoidenttinen rasva-aine)
Oleic acid (oleiinihappo, omega-9-rasvahappo)
Palmitic acid (palmitiinihappo)
Carbomer (tihentäjä)
Tromethamine (hajua peittävä aine)

🔬Analyysi: tämä voide on erittäin okklusiivinen ja sen vaikutus perustuu mineraaliöljyjen luomaan kosteuden haihtumista ehkäisevään kalvoon iholla. Voiteen ainoa humektantti on glyseroli, eli tämä voide ei juurikaan kosteuta vaan ehkäisee jo olemassa olevan kosteuden haihtumista. Kolesteroli ja keramidi ovat ihon läpäisyesteessä luonnostaan olevia aineita ja kosmetiikkatuotteessa ne auttavat vahvistamaan ihon suojamuuria.

❓Täyttääkö lupaukset? Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä (mun iholla) ei. Voiteen nimessä on repair = korjaa, ja valmistaja lupaa voiteen "nopeuttavan ihon omaa korjaantumisprosessia". Mikä sitten on 'korjaamista', tälle ei ole yhtä tulkintaa. Minä näkisin, että  'korjaavan' koostumuksen tulisi sisältää myös tulehdusta laskevia ja kudosta parantavia ainesosia, mutta yhtä hyvin korjaavana ominaisuutena voi pitää (vain) sitä, että aine kykenee paikkaamaan ihon suojamuuria. Tällöin 'repair'-claimin voi liittää lähes kaikkiin tuotteisiin, jotka sisältävät NMF-ainesosia tai soluväliaineeseen kuuluvia lipidejä.

Locobasen kosteuden haihtumista ehkäisevä ja soluväliainetta paikkaava koostumus luo periaatteessa olosuhteet, jotka auttavat ihoa korjaamaan itseään paremmin parantuneen läpäisyesteen myötä. Kirjoitan periaatteessa, sillä käytännössä eri yksilöiden iholla asia voi olla toisin.

🗣Mun kokemus: Locobasen valtavan rasvainen koostumus jää ihoni pintaan eikä tunnu imeytyvän millään. Vaikka iho on kuorrutettu rasvalla, se on yhä kireän ja epämukavan tuntuinen, sillä koostumus istuu ihon "päällä" eikä kosteuta. Olen käyttänyt Locobasea (kuten kaikkia tämän testin voiteita) yöäaikaan, ja aamulla kädet ovat yhtä karheankuivat kuin nukkumaan mennessä. Voide on todennäköisesti pyyhkiytynyt lakanoihin.

Jään miettimään, onko kolesterolilla ja keramidilla ylipäänsä mitään mahdollisuutta päästä imeytymään ihoni ylimpään kerrokseen kaiken mineraaliöljyn läpi. Mukana on myös imeytymistä edistävää oleiinihappoa, mutta mun iholla tämä voide ei yksinkertaisesti imeydy eikä toimi.

DECUBAL REPAIR CREAM

Tuotekuvaus: "erittäin hoitava voide hyvin kuivalle ja vaurioituneelle iholle. Sisältää keramideja sekä B3-vitamiinia, joka auttaa ihoa uudistumaan."

Decubalin rasvapitoisuus: 70%

Ainesosaluettelo:

Petrolatum (mineraaliöljy)
Paraffinum liquidum (mineraaliöljy)
Aqua (vesi)
Pentylene glycol (liuotin, humektantti)
Cetearyl alcohol (emulgaattori, emollientti)
Methyl glucose sesquistearate (emulgaattori)
PEG-20 methyl glucose sesquistearate (emulgaattori)
Niacinamide (B3-vitamiini)
Jojobaöljy
Phytosphingosine, cholesterol, ceramide 6 II, ceramide 3 (ihoidenttisiä lipidejä)
Caprylic/capric triglyceride (esteriöljy)
Stearic acid (steariinihappo)
Palmitic acid (palmitiinihappo)
Tocopherol (E-vitamiini)
Citric Acid (pH:n säätäjä)
Galactoarabinan (kalvonmuodostaja)
Xanthan gum (ksantaanikumi, tihentäjä)
Sodium citrate (hajua peittävä aine)
Sodium stearoyl lactylate (emulgaattori)
Polyglyceryl-3 methylglucose distearate (emulgaattori)
Sodium hydroxide (pH:n säätäjä)

🔬Analyysi: Decubalin voide on kuin monipuolisempi versio Locobasesta. Myös sen pääasiallinen vaikutus tulee korkeasta pitoisuudesta okklusiivisia mineraaliöljyjä ja myös se sisältää keramideja ja muita ihoidenttisiä lipidejä, vielä monipuolisemmin kuin Locobase. Näiden lisäksi voiteen hoitavaa osuutta on täydennetty niasiiniamidilla ja jojobaöljyllä. Muuten voide koostuu erilaisista teknisistä ainesosista.

❓Täyttääkö lupaukset? Decubalin kohdalla voi sanoa samat sanat kuin Locobasen, koska voiteiden toimintamekanismi on samanlainen. Myös Decubal lupaa korjata ihoa, mutta se ei sisällä varsinaisia rikkoutunutta kudosta parantavia tai tulehdusta laskevia ainesosia, vaan vaikutus perustuu soluväliaineen täydennykseen ja ihon suojaamiseen kosteuden haihtumiselta.

Mun kestoihmetys okklusiivisten voiteiden kanssa on tämä: miten tällaiset koostumukset voivat auttaa kuivaa ihoa tulemaan kosteammaksi, kun okklusiivinen voide ei lisää ihoon kosteutta, ainoastaan estää sen haihtumista? Jos iholla ei juurikaan ole kosteutta omasta takaa, mitä kosteutta okklusiivinen voide tällöin ylipäänsä pidättelee...? Ei ihme, että iho voi tuntua todella kuivalta tällaisia voiteita käyttäessä..! Rasvainen vaippa laskeutuu ihon pinnalle ja alla on yhä kuiva iho.

🗣Mun kokemus: Decubal toimii ihollani yhtä huonosti kuin Locobase. Se ei imeydy, vaan jää tuskaisen kiiltävänä ja todella tahmeana kalvona ihon päälle. Lisäksi Decubalissa on ikävä petrokemian teollisuuden tuoksu, se tuoksahtaa vähän polttoöljyltä. Voide on hajusteeton, tuoksu tulee raaka-aineista.

AVÈNE CICALFATE REPAIR BARRIER CREAM

Tuotekuvaus: "Suojaava ja korjaava voide käsille, jotka ovat erittäin kuivat, karheat, ärtyneet tai halkeilevat."

Avènen rasvapitoisuus: ei ilmoitettu

Ainesosaluettelo:

Avene thermal spring water (Avènen lähdevesi)
Paraffinum liquidum (mineraaliöljy)
Myreth-3 myristate (pehmentävä aine)
PEG-45/dodecyl glycol copolymer (emulsiota stabiloiva aine)
Dimethicone (silikoni, tuo liukuvuutta)
Aluminum sucrose octasulfate (sukralfaatti, ihoa suojaava aine)
Octyldodecanol (pehmentävä ja hajua peittävä aine)
PEG-7 glyceryl cocoate (emulgaattori)
Aluminum starch octenylsuccinate (paakkuuntumisenestoaine, vähentää rasvaisuuden tunnetta)
Glycerin (glyseroli, humektantti)
Cera alba (mehiläisvaha)
Cetyl alcohol (emulgaattori)
Copper sulfate (antibakteerinen aine)
Dimethiconol (silikoni)
Disteardimonium hectoride (tihentäjä)
Glyceryl stearate (emulgaattori)
Magnesium sulfate (tihentäjä, emulsiota stabiloiva aine)
Phenoxyethanol (säilöntäaine)
Sodium benzoate (säilöntäaine)
Aqua (vesi)
Xanthan gum (tihentäjä)
Zinc sulfate (ihoa rauhoittava ja antimikrobinen aine)

🔬 Analyysi: Avènen voide on jossain määrin erilainen kuin Decubal ja Locobase. Se on vähemmän rasvainen (vaikkakin yhä hyvin paksu ja täyteläinen) ja tuntuu myös kosteuttavalta, toisin kuin testin muut voiteet. Voiteessa on cold cream -tyyppinen koostumus, joka tuntuu iholla viileältä. Hajusteeton tuoksu on raikkaampi kuin kahdessa muussa.

Kun Avènen voidetta hieroo ihoon, se jättää iholle ensin suojaavan, liukkaan ja pehmeän kalvon. Decubal ja Locobase eivät tee ihon pinnasta lainkaan pehmeää, vain rasvaisen. Tässä on merkittävä ero. Jotta voide muodostaa iholle pehmeän ja "tyynymäisen" suojaavan kalvon joka ei heti haihdu, tarvitaan muunlaista raaka-aineteknologiaa kuin vain rasvoja. Avènessa on tätä teknologiaa. Mutta - suojaava kalvo liukenee lopulta, kun voide alkaa imeytyä.

Tämä voide sisältää kudosta korjaavan ainesosan, sukralfaatin. Sukralfaatti kehitettiin alkujaan 1980-luvulla lääkkeeksi vatsan liikahappoisuuteen, ja sen todettiin myöhemmin korjaavan haavoja ja auttavan palovammojen paranemisessa.

❓Täyttääkö lupaukset? Kyllä, tai ainakin kaikkein parhaiten tästä kolmikosta. Sukralfaatilla on potentiaalia todella korjata rikkonaista ja halkeilevaa ihoa nopeuttamalla kudoksen paranemista. Antibakteeriset sinkki- ja kuparisulfaatti vahvistavat sukralfaatin vaikutusta ehkäisemällä bakteerien kasvua haavautuneessa ihossa.

Voiteen koostumus on myös ainesosiensa sekä osittain tämän testihenkilön ihotuntumankin perusteella suojaava ja rauhoittava. Mutta...

🗣Mun kokemus: Avènekaan ei lopulta kosteuta eikä myöskään pehmennä ihoa riittävästi. Koostumus on jännä: se levittyy ensin aavistuksen jäykästi, notkistuu sitten ihanan liukkaaksi ja hyvinkin miellyttävän pehmeän ja suojaavan tunteen jättäväksi, kunnes liukkaus katoaa voiteen imeytyessä ja jäljelle jää voiteen sisältämän tärkkelyksen jättämä kuivakan puuterinen pinta. Puuterisuudella on varmaankin haettu kosmeettista miellyttävyyttä ("kumoaa rasvaisuutta"), mutta tämän potilaan iholla tunne on epämiellyttävä.

Avène on testikolmikon paras, mutta suoritus jää kauas suosikkikäsivoiteideni jälkeen.

Summa summarum: okklusiivisuuteen perustuva voidetyyppi ei toimi minun käsilleni.

Vaikka kuiva iho kiistatta tarvitsee rasvoja, minun ihoni selvästikin kaipaa myös kosteutta sekä emollienttisia eli ihoa pehmentäviä ja ravitsevia ainesosia. Ravitsevalla tarkoitan aineita, jotka imeytyvät ihon ylimpään kerrokseen (mineraaliöljyt eivät imeydy) ja niillä on bioaktiivisia vaikutuksia ihossa, tällaisia aineita ovat esimerkiksi rasvahapot, vitamiinit, mineraalit ja fenoliset yhdisteet.

Millaisia aineita minulle ihanteellinen koostumus sitten sisältää?

Otetaan esimerkiksi jälleen yksi repair-lupauksen antava voide: Laveran Repair SOS Help Hand Cream. Tässä voiteessa korjaavuus-lupauksesta vastaavat kehäkukka- ja taikapähkinäuute. Nämä ovat rohtokasveja, joita on perinteisesti käytetty kansanlääkinnässä parantamaan haavoja ja ihovaurioita. Erityisesti kehäkukka on erittäin tunnettu ihoa uudistavasta ja ärtynyttä ja tulehtunutta ihoa rauhoittavasta vaikutuksestaan.

Kookos-, auringonkukka- ja soijaöljy pehmentävät ihoa, aloe vera ja glyseroli sitovat kosteutta ja sheavoi muodostaa kosteutta lukitsevan pinnan.

Laveran voiteessa on myös suojaavan ja pehmentävän pinnan jättävä teknologia. Iholle jää pitkäkestoinen pehmeä kalvo joka ei tunnu tahmealta eikä näytä rasvaisen kiiltävältä.

Mutta, kyllä apteekistakin löytyy tehokkaasti korjaavia voiteita :) Seuraava suosikkini ei sovi koko käsille, mutta paikallishoidoksi ahavoituneille ja haavautuneille ihoalueille.

BEPANTHEN

Klassikkovoide Bepanthenin teho perustuu dekspantenoliin, jolla on kudosta korjaava vaikutus. Dekspantenoli muuttuu ihossa pantoteenihapoksi joka on ihon ja limakalvojen uudistumiselle välttämätön solun kasvutekijä. Tämä voide auttaa erittäin tehokkaasti haavoja parantumaan, ja käytänkin Bepanthenia paikallisesti käsien haavoissa. Laitan Bepanthenia yöksi laastarin alle ja haava paranee parissa yössä.

(...valitettavasti hetken päästä iho on taas uusilla haavoilla....)

Kertokaas omista suosikkikäsivoiteistanne, te joilla myös on haavaisen kuiva iho? Millainen koostumus teillä toimii?

151 comments on “Kun kädet ratkeilevat kuivuuttaan: testissä kolme apteekin apua”

  1. Jotenkin uskomattoman kiehtovaa ja ihailtavaa, miten joku voi ymmärtää tuotteiden kemiaa noin hyvin! Haluaisin itsekin ymmärtää, koska ihoni todellakin halkeilee talvisin ja kärsin atooppisista läiskistä, mutta mikään voide ei tunnu auttavan ja luen varmaan ihan väärin ihoni tarpeita..

    Onko sinulla jotakin neuvoa, miten opetella lukemaan sisällysluetteloita niin, että tietäisi mitä tuotteet sisältävät?

    Extrakysymys, johon sinun ei tarvitse vastata jos et halua. :) Mutta löysin hiljattain kasvojeni iholle todella kosteuttavan uutuustuotteen La roche posaylta, joka sopii kerrankin todella hyvin minulle, eikä tuki ihohuokosia. Jos viitsit, voisitko katsoa sisällysluetteloa ja avata, miksi tämä kosteuttaa niin hyvin eikä juurikaan tuki ihoa:
    Aqua/water/eau, glycerin, caprylic/capric triglyseridi, lauroyylivalo, C15-19 alkane, myristyl myristate, ammonium polyacryloyldimethyl taurate, stearic acid, potassium cetyl phosphate, glyceryl stearate SE, sodium hyaluronate, sodium hydroxide, myrist IC acid, palmiticacid, hydrolyzed hyaluronic acid, capryloyl glycine, caprylyl glycol, xanthan gum, pentaerythrityl tetra-di-t-butyl hydroxyhydrocinnamate, parfum/fragrance. (f.i.l.-koodi: b251280/1)

    Vastaa

    0
    1. Jos viitsit, voisitko katsoa sisällysluetteloa ja avata, miksi tämä kosteuttaa niin hyvin eikä juurikaan tuki ihoa:

      Aqua/water/eau, glycerin, caprylic/capric triglyseridi, lauroyylivalo, C15-19 alkane, myristyl myristate, ammonium polyacryloyldimethyl taurate, stearic acid, potassium cetyl phosphate, glyceryl stearate SE, sodium hyaluronate, sodium hydroxide, myrist IC acid, palmiticacid, hydrolyzed hyaluronic acid, capryloyl glycine, caprylyl glycol, xanthan gum, pentaerythrityl tetra-di-t-butyl hydroxyhydrocinnamate, parfum/fragrance. (f.i.l.-koodi: b251280/1)

      Noniin, nyt ehdin kurkata incin tarkemmin :) Ikävä kyllä inci tässä tapauksessa ei suoraan paljasta, mikä tekee siitä niin kosteuttavan, sillä jos katsoo pelkästään ainesosia, tuote ei todellakaan näytä niiden perusteella superkosteuttavalta.

      5-8 ensimmäistä ainesosaa kertovat aina olennaisimman tuotteen vaikutuksista, ja tässä tapauksessa kahdeksan ensimmäisen ainesosan joukossa on vain yksi ainoa kosteuttaja (glyseroli), loput ovat teknisiä ainesosia kuten kalvonmuodostajia ja liuottimia ja muutamalla on ihoa pehmentäviä vaikutuksia.

      Koska inci ei kuitenkaan kerro meille ainesosien pitoisuuksia, veikkaan, että siinä on hyvinkin korkea pitoisuus glyserolia. Incissä kauempana olevat hyaluronihappoyhdisteet kosteuttavat jo matalammallakin pitoisuudella, joten ne vahvistanevat glyserolin vaikutusta. Itse asiassa voiteessa ei ole mitään muita kosteuttavia ainesosia kuin glyseroli, hyaluronihappo ja ihan incin loppupäässä caprylyl glycol, mutta se tuskin mainittavasti vaikuttaa tämän tuotteen kosteuttavaan tehoon.

      Mitä tukkiutuvuuteen tulee, itse asiassa tässä voiteessa (tai en tiedä onko tämä edes voide, ehkä se on seerumi?) on useampikin komedogeeniseksi luokiteltava ainesosa, joten se, että se ei tuki sinun ihoasi, johtuu sinun ihosi ja tämän tuotteen yksilöllisestä kemiasta :) On lopulta äärimmäisen vaikea sanoa, että jokin tuote tukkii tai ei tuki, sillä se miten iho reagoi erilaisiin aineisiin on niin valtavan yksilöllistä. Pelkästään inciä katsomalla tällä tuotteella on potentiaalia tukkia ihoa, mutta vasta käyttäjän iho kertoo, tekeekö se niin. Myristyl myristatella esimerkiksi on korkein mahdollinen komedogeenisyys-luokitus, samoin steariinihappo on komedogeeninen. Palmitiinihappo on lievästi komedogeeninen.

      Vastaa

      0
    2. Moikka Sanni ja Kiitos paljon pitkällisestä vastauksesta!🤩

      Olipa iso yllätys, että sisältää paljonkin tukkivia ainesosia😦. Jotenkin kasvojeni iho on yleensä niin herkkä reagoimaan eri tuotteille, esim. Monien hehkuttamat Lumenen rasvat polttelevat kasvoilla ja ”hellävaraiset” tuotteet tukkivat ja jäävät kuivaksi kalvoksi. On kyllä mielenkiintoista miten yksilöllistä tämäkin on..

      Kyseessä tosiaan on tämä kosteusvoide, joka lupailee kosteutusta jopa 72 tunniksi.😅:

      https://www.yliopistonapteekki.fi/lrp-hydraphase-ha-light-50-ml-88989

      Vastaa

      0
    3. Siis nuo "kosteuttaa 72 tuntia" -lupaukset.... 😂 Jaksan aina nauraa noille - no, jo 48 tunnin kosteutus-lupauskin huvittaa. :D

      Nyt kun näen tuotteen nimen ja tuotekuvauksen ("Light" / "Tuotteessa on miellyttävä sametinpehmeä koostumus, joka ei jätä iholle rasvaista tunnetta") voin hyvin ymmärtää koostumukseen valitun ainesosaprofiilin: hyvin vähän öljyjä ja sitä vastoin paljon teknisiä skin feel -ainesosia. Aika tyypillinen synteettisvoittoisen apteekkikosmetiikan koostumusprofiili. Apteekkibrändithän välttävät (ymmärrettävästikin) kasviöljyjä ja -uutteita, koska ne voivat aiheuttaa allergiaa synteettisiä molekyylejä herkemmin. Niinpä koostumus rakennetaan lähes kokonaan labrassa luotujen ihon pehmentäjien, kalvonmuodostajien ja "kuivaa" tunnetta luovien lipidienkaltaisten aineiden ympärille.

      Tuo lupaus kosteuttavuudesta kyllä hämmentää, koska tuotteessa on niin vähän kosteuttavia ainesosia, mutta kuten edellisessä kommentissani totesin, pitoisuudet eivät näy incissä. Joten ehkä näiden muutamien humektanttien pitoisuus on lopulta hyvinkin tehokas :) Ja niin varmasti onkin, jos tuote tuntuu kosteuttavalta :)

      Vastaa

      0
  2. Mun suosikki on Bevita r , löytyy apteekista ja on todella rasvaista. Käytän sitä öisin puuvillakäsineiden kanssa. Päivisin käytän tuota Avenen cicalfate voidetta.

    Vastaa

    0
  3. Haavaumiin asti ahavoituneet kädet täällä hei 👋🏻 Mä painin samojen ongelmien kanssa siis eli että iho tarvitsee sen kosteuden plus suojan ja ongelmaa pahentaa se, etten jaksa rasvata käsiä kovin monesti päivässä. Nyt oon muutamana iltana heittänyt tuota Bepanthenia koko käsille ohuesti ja siihen päälle Loccitanen rasvaisen voiteen. Puuvillakäsineet ois jees, koska lähmä, mutta kyllä niillä aamuun asti kesti ja iho parempi. Myös korealaisen Frudian käsivoiteet on olleet jees, niitä voi käyttää ihan töissäkin kun imeytyy edes jollain aikavälillä :’D Myös Dermosilin glyseriinivoide ja extra-voide saa multa pointseja tilanteen helpottamiseksi etenkin kerrostettuna 👍🏻

    Vastaa

    0
  4. O'Keeffe's working hands se vihreä rasva on osoittautunut itsellä hyväksi! Mulla on todella kipeät ja haavaiset kädet ollut. Tämä vaikuttaa hyvältä!

    Vastaa

    0
  5. Terveiset täältä Saksasta. Suomessa käydessäni tuon parille kuivakätiselle ystävälleni tuliaisiksi melkefettringelblume -voidetta. Melkefett on suomeksi lypsyvoide ja ringelblume kehäkukka. Notkistaa ihon, kosteuttaa ja ehkäisee tulehdusta. Ison purkin saa parilla eurolla saksan suurimmasta kemikalio- ja rohdosketjun kaupasta. Kaikkea hyvää elämääsi! May

    Vastaa

    0
    1. Kehäkukka on erinomainen aine rikkoutuneelle, tulehtuneelle iholle. 🙏🏻

      Vastaa

      0
  6. Oletko koskaan kokeillut LCN:n Reposan-voidetta? Laitan tätä yöksi käsien lisäksi huuliin ja kuivuuttaan kutiseviin kohtiin talvi-ihollani ja aamulla iho on kuin uusi. Toimii myös lapsen atooppisiin poskiin ja repeytyneisiin kynsinauhoihin.

    Vastaa

    0
    1. En ole kokeillut. Näemmä sisältää mineraaliöljyjä ja pantenolia vaikuttavina aineina, voi varmasti toimia jos laittaisin alle vesikosteuttavan voiteen.

      Vastaa

      0
  7. Oletko kokeillut käsiisi Moi Forestin metsämikrobivoidetta? Peppi Puljujärvi kertoi vastikään Instagramissaan sen tuoneen merkittävän helpotuksen hänen miehensä atooppisen kuiviin käsiin. :)

    Vastaa

    0
    1. Olen kokeillut aiemmin, silloin kun ihoni ei ollut vielä näin pahassa kunnossa. Mainostinkin voiteen sopivan tosi hyvin käsivoiteeksi :)

      Toinenkin lukija muistutti juuri Moi Forestista, täytyykin ottaa se taas käyttöön koska nyt jos koskaan se sopii mun tilanteeseen ihanteellisesti..!

      Vastaa

      0
  8. Tutulta näyttää... Mulla lääkäri diagnosoi yllättäen jalkasienen, joka siis aiheuttaa nämä käsioireetkin. Hoitona käsille Bemetson kahden viikon ajan ja jaloille Lamisil viikon ajan. Eli jos käyt uimahallissa tai muissa yleisissä suihkutiloissa, kyseessä voi hyvinkin olla jalkasieni, vaikka jaloissa ei oireita olisikaan.

    Vastaa

    0
    1. En käy uimahallissa ja korona lopetti kuntosalillakin käymisen... :/ En käy missään yleisissä pesutiloissa.

      Vastaa

      0
  9. Onko Sanni ainoastaan tuo kuvassa oleva Laveran kàsivoide mielestàsi hyvà vaiko muutkin Laveran kàsivoiteet?

    Vastaa

    0
    1. Kaikki Laveran käsivoiteet ovat hyviä, mutta tuo Repair on paras jos iho halkeilee. Jos iho on muuten vain todella kuiva mutta ei kuitenkaan rikki eikä tulehtunut, Laveran Good Night -käsivoide/käsinaamio on paras!

      Basis Sensitiv -käsivoide on kevyin, mutta kyllä sekin ravitsee. Se sopii "peruskuivalle" iholle, jos nyt tällaista ilmaisua voi käyttää :) Sekin on siis aika täyteläinen, ei kevyt ja "ihoon hulahtavan" ohut.

      Vastaa

      0
  10. Käsistä jalkoihin. Olisiko supertehokasta kosteutuskeinoa kuiviin jalkapohjiin? Ihoni on oikeastaan aika rasvainen, mutta jalkapohjat rutisevat kuivuuttaan ja kovettumia meinaa tulla.

    Vastaa

    0
  11. Niin uskomattomalta kuin tämä ehkä kuullostaa niin siinä vaiheessa, kun siirryin hoitoalalle ja jatkuvalla käsidesillä holvaamiseen (suhtaudun aseptiikkaan ja hygieniaan tosissaan :D ) niin en ole tarvinnut enää käsirasvoja kuin ehkä illalla ennen nukkumaanmenoa. Ennen kuljettelin käsirasva purkkia aina mukanani ja lisäilin sitä koko ajan. Kynsinauhat oli ennen paremmassa kunnossa, kun rasvailin käsiä ja nyt ne on eniten murheenkryyni, mutta asian kanssa voi elää.

    PS. en ole kommentoinut pitkään aikaan, kun jostain syystä mun selaimen suora linkki sun blogiin jumitti kuukausi tolkulla päivämäärässä 26.1.2022 ja maskarat testissä- postauksessa ja olin jo vähän ihmeissäni, minne olit kadonnut :D :D kunnes sitten yks päivä päädyin sun blogipostaukseen muuta kautta ja tajusin sun kirjoittelevan aktiivisesti koko ajan! Mikä on kiva juttu! :D :D viime viikonloppu menikin parin kuukauden postauksia lueskellessa..

    Vastaa

    0
    1. Niin uskomattomalta kuin tämä ehkä kuullostaa niin siinä vaiheessa, kun siirryin hoitoalalle ja jatkuvalla käsidesillä holvaamiseen

      Ohoh..! No, voi näköjään olla näinkin päin..! 😀

      PS. en ole kommentoinut pitkään aikaan, kun jostain syystä mun selaimen suora linkki sun blogiin jumitti kuukausi tolkulla päivämäärässä 26.1.2022 ja maskarat testissä- postauksessa

      No hups, mitäs ihmettä...! 😲 Kivaa, että päädyit "reaaliaikaan" muuta kautta..! :D 🙏🏻 Tervetuloa takaisin! ☺️

      Vastaa

      0
  12. Lemon Juice & Glyserinen paksu käsivoide. Auttaa ilmeisesti korkean glyseroni-pitoisuuden vuoksi ja tuoksuu hyvälle. En vaihda tästä enää pois. Sopii jopa atooppiselle iholle. <3

    Vastaa

    0
  13. Aiempina talvina kädet näytti juuri tuolta, halkeilivat kuivuuttaan eikä mikään rasva ollut hyvä. Tänä talvena ostin viimein ilmankostuttimen, ja kädet pysyy nyt hyvässä kunnossa minkä vaan rasvan kanssa.

    Ihon kunnossa on uskomattoman huomattava ero. Jos ei ole vielä kostutinta käytössä, niin ehdottomasti suosittelen! Omalle iholle on riittänyt, että ilmankostuttimella saa makuuhuoneeseen yöksi kosteamman ilman,ja iho pääsee yön aikana elpymään.

    Vastaa

    0
    1. Tänä talvena ostin viimein ilmankostuttimen

      Tämä voisi kyllä myös olla varteenotettava hankinta mulle..!

      Vastaa

      0
  14. Moikka, ootko perehtynyt otsonoituun seesami ja/tai oliiviöljyyn? Itse ajattelin seuraavaksi kokeilla white swan merkin otsonoituja öljyä, näin keski-ikäisenä kun kuivaa vähän sieltä ja täältä 😂

    Vastaa

    0
  15. Kosteuttava kasvonaamio ensin; paksu kerros ja kertakäyttöhanskat päälle.
    Sitten kasviöljyä (suosin aprikoosia) ja siihen pari tippaa hyaluronihapposeerumia.

    Vastaa

    0
  16. Hei! Käsissäsi näyttää näiden kuvien perusteella olevan aika tavallinen korona-ajan riesa (jatkuvan käsien pesun vuoksi...) eli ärsytyskosketusekseema. Ihon ärtyessä halkeiluun asti tavallinen perusvoide tai ylipäätään mikään ei-lääkkeellinen voide harvoin riittää sammuttamaan iholla jylläävää tulehdustilaa. Siihen tarvitaan kortisonirasvaa. Apteekin reseptivapaalla 1% tai edes 2,5% Hydrocortisonilla ei tee yhtikäs mitään aikuisen ihmisen käsi-ihottuman hoidossa, vaan tarvitset reseptille tehokkaamman kortisonirasvan kuten keskustelussa jo joku on maininnut esim. Ovixan tai Bemetson. Vaiva on niin tavallinen, että ihotautilääkäriä ei ole välttämätöntä ensihätään vaivata ts. ensiapua saa ihan omasta tk:sta. Toki sitten vaivan pitkittyessä hoidosta huolimatta on kosketusallergiat ym syytä poissulkea. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00440 Yst. terv. Ihottumista kiinnostunut terkkarilääkäri

    Vastaa

    0
    1. Kiitos tästä 👍

      Tuttavapiirissä on itse asiassa lääkäri joten saattaapi olla, että pyydän häntä kirjoittamaan reseptin.

      Vastaa

      0
  17. Rasvaatko siis kädet jokaisen käsipesun jälkeen?

    Mulla nimittäin ratkaisevin tekijä vuosien tuskailun jälkeen oli tämän talven oivallus rasvata AINA käsienpesun jälkeen kädet. Tärkeintä silloin tietenkin on löytää rasva joka imeytyy ja jättää ihon kosteutetuksi. Mä käytän L300-merkin vaaleanpunaisen putelin kuivien käsien rasvaa. Toimii mulle ku junan vessa siinä missä monet muut joko jää pyörimään käsiin tai iho kiristelee samantien uudestaan. Akuutteihin kuivumisiin laitan illalla Canodermia, joka sisältää karbamidia ja joka on ollut mun toinen luottotuote aiemmilta vuosilta mutta joka ei koostumuksensa vuoksi sovellu mulla päiväkäyttöön.

    Vastaa

    0
    1. Rasvaatko siis kädet jokaisen käsipesun jälkeen?

      Tämä ei ole minulle valitettavasti mahdollista päiväsaikaan, sillä työskentelen tietokoneella ja valokuvaan, enkä pysty odottamaan, että voide kuivuu täysin "rasvattomaksi" iholla. Esimerkiksi kameran kanssa käsissä ei voi olla yhtään rasvaa. Tämä on toki mulle todella huono yhtälö, mutta en voi tälle mitään.

      Rikki menneet kohdat kyllä voitelen päivälläkin muutamaan otteeseen Bepanthenilla ja laitan laastarin päälle. Ja vapaapäivinä rasvaan käsiä useammin :) 🙏🏻

      Tällä hetkellä iho on jo paremmassa kunnossa ainakin halkeilun suhteen, kun aloin hoitaa halkeilevia kohtia kortisonilla (sain vinkin näistä kommenteista, en ollut itse tullut ajatelleeksi kortisonia).

      Vastaa

      0
    2. Hyvä että alkaa helpottaa :)

      Teen itsekin tietokonetyötä ja siksi juuri on ollut tärkeä löytää se rasva joka imeytyy omiin käsiin, mutta kosteuttaa silti. Klähmärasvat ei sovi siihen yhtälöön, vaikka tietokone sentään antaa vähän enemmän anteeksi kuin se kamera 😅 usein itsekin kyllä kesken päivän rasvaan vaan kämmenselät/sormien selät, jotka mulla eniten kuivuu.

      Oli itselle sellanen herättävä hetki, kun tajusin että mähän rasvaan käsiä vain kun ne on niin kuivat että vesipitoiset rasvat kirvelee ja iho on kamala. Minäkin muuta ihoa rasvaan aina ennaltaehkäisevästi tai siitä huolimatta, onko se kuiva vai ei, mutta käsiä en kokenut tarpeelliseksi rasvata vaikka ne oireilee eniten. Ihmisen mieli on joskus omituinen, kun ei näe metsää puilta 😄 luin itse tämän (itsestäänselvän) "vinkin" jostain blogista ja jaan sitä nyt eteenpäin, jos vaikka yhdenkin lukijan vaivaan löytyisi siitä apu 😅

      Vastaa

      0
    3. Hyvä että alkaa helpottaa :)

      ...ja juuri kun pääsin sanomasta, että helpottaa, niin tänä aamuna taas heräsin toisen käden sormi haavautuneena... 😔 Ihan käsittämätöntä, että iho voi yölläkin itsekseen revetä auki, vaikka se on rasvattu ja iho on ollut viime päivät ihan suht. hyvässä kunnossa. Ehkä tässä pitää tosiaan kohta suunnata lääkärille.

      Nyt tässä istun ja kädet on niin kuivat, että ne pitää ihan rahisevaa ääntä kun kosketan ihoa.... Ja ei voi taaskaan rasvata ennen iltapäivää, kun siihen asti pitää kirjoittaa tai muulla tavoin käyttää tietokonetta.

      Mulla kaikkein ohuimmatkin ja nopeiten imeytyvät voiteet jättävät tietokoneeseen rasvaiset jäljet. Vaikka voide tuntuisi kokonaan imeytyneen eikä iho tunnu enää yhtään voiteiselta, tietokoneen näppis kyllä näyttää totuuden. :( En tiedä pitäisikö siedättää itsensä kestämään rasvatahraista näppistä - mutta en usko, että se mun kohdalla on mahdollista. 😞

      Täytyy vain lujasti uskoa, että yöhoito ja mahdolliset vielä järeämmät lääkevoiteet kuin kortisoni (tai siis korkeampi kortisonipitoisuus) tulevat vielä jossain vaiheessa parantamaan mun ihon niin, että se selviäisi työpäivästä ilman rasvailua. On nämä hulluja ongelmia....

      Vastaa

      0
  18. Body shopin cocoa-bodybutter loistava yleisvoide atooppiselle iholleni. Ilman sitä käsien iho halkeilee ja etenkin säärien iho pölysee kuivuuttaan ja kutisee sietämättömästi. Käytän sitä jatkuvasti, aina suihkun jälkeen. Ensin hierotaan kunnon määrä käsiin ja sitten vartaloon. Paras voide ja miellyttävä tuoksu!

    Vastaa

    0
  19. Millä sä peset kädet? Tiskaatko käsin?

    Siirryin sulfaatittomaan käsisaippuaan (jota käytän myös vartalon pesussa) ja aloin käyttää hanskoja tiskatessa ja siivotessa.

    Näillä oli suurempi vaikutus käsien ihon kuntoon kuin yhdelläkään rasvalla. Mulle ei edes sovi bepanthen tai lanoliinia sisältävät voiteet, vaan kädet alkaa hilseilemään ja "kuoriutumaan" kuin itsestään.

    Vastaa

    0
    1. Tiskaan ja siivoan aina hanskojen kanssa ja käytän luonnonkosmetiikan hoitavia käsisaippuoita, joista moni on sulfaatiton. Minun on vaikea uskoa, että käsien kunto johtuisi pesemisestä, vaikka usein käsiä pesenkin. Olen aina ollut tiheä käsienpesijä ja kädet ovat alkaneet kuivua pikku hiljaa.

      Vastaa

      0
  20. Luin instasta sun kokeilevan vielä Lidlin ja Working Hands -voiteita. Jäin pohtimaan käsien pesun vaikutusta. Itse olen ajatellut kokeilla RimitaOats:n nestesaippuaa, kun nuo perinteiset on ehkä liiankin peseviä. Työssäni ft/hierojana käsiä tulee pestyä vähintään tunnin välein ja liekö kädet muutenkin jo herkistyneet ja/tai allergiaa tässä mukana. Kortisonia menee aika usein pahimpina aikoina…

    Mun kädet tykkäsi alkuun noista Working Hands -voiteista, mutta nyt se saa kädet näpyille. Siispä kokeilenkin nyt vinkkaamiasi Laveran voiteita. Ainakin ekan laiton jälkeen hyvä tuntuma :)

    Vastaa

    0
    1. Mulla on ollut Rimitan hehkutettu käsisaippua nyt käytössä runsaan kuukauden eikä se tunnu mun mielestä sen hellävaraisemmalta kuin muutkaan luonnonkosmetiikan nestemäiset käsisaippuat. Toki se on paljon hellempi kuin aito saippua, mutta mitenkään erityisen hoitavalta tai kosteuttavalta se ei tunnu, vaan aika lailla perus-käsiputsarilta. Myönnän, että mulle jää mysteeriksi, miksi Rimitan käsisaippuasta puhutaan niin erityisen hellävaraisena. Minun käsissäni esimerkiksi Mádaran käsisaippuat ja erityisesti Korresin Aloe-käsisaippua tuntuvat huomattavasti miellyttävämmiltä ja jättävät iholle ns. hoidetumman tunteen.

      Siispä kokeilenkin nyt vinkkaamiasi Laveran voiteita. Ainakin ekan laiton jälkeen hyvä tuntuma :)

      🤗

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2025 (45)
    • 2024 (124)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)
  • Avainsanat