21.12.2019

JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 21

Joulukalenterin luukuissa olemme tutustuneet sekä Invalidiliiton myöntämiin, valmiiksi koulutettuihin koiriin sekä Avustuskoirayhdistyksen itsekoulutusprojektin kautta koulutettaviin avustajakoiriin.

Tänään kerron tarkemmin näistä kahdesta eri tavasta saada aputassu. Ja tutustummepa vielä muutamaan söpöön koiraoppilaaseen jotka malttamattomina odottavat tulevaa ammattiaan :) <3

Aputassu Pihka on Invalidiliiton koira

INVALIDILIITON AVUSTAJAKOIRA

Invalidiliiton avustajakoiraa haetaan sähköisellä hakemuksella. Hakijat kutsutaan haastatteluun ja heidän yksilöllinen tarpeensa ja kokonaistilanteensa arvioidaan.

Invalidiliiton koirat koulutetaan Kemiössä Axxell Brusabyn koulussa jossa on avustajakoirille oma ammattilinja :) Kerron Axxellin koirakoulutuksesta enemmän huomisessa kalenteriluukussa. Axxellista valmistuu vuosittain noin 4-7 koiraa, ja hakijoita on moninkertainen määrä.

Nykyisellä koiramäärällä tavanomainen jonotusaika on 2-6 vuotta. Jos varoja olisi enemmän, koiriakin voitaisiin kouluttaa enemmän. Yhden koulutetun koiran hinta on noin 20 000 euroa.

Pihka-koiran tehtäviin kuuluu mm. auttaa emäntänsä Krisse ylös sängystä. Krissen noustua pyörätuoliinsa Pihka hyppää emännän syliin antamaan aamupusut ja -halit :)

Invalidiliiton henkilökunta valitsee yhdessä Axxellin henkilökunnan kanssa hakijalle soveltuvan koiran. Jokainen koulutettu koira on käyttäjänsä tarpeita silmällä pitäen "räätälöity", kaikki koirat eivät sovellu ihan kaiken tyyppisiin avustustehtäviin. Jonotusaikaan vaikuttaa myös kunkin koulutusvuoden koirien tilanne; voi olla, ettei tiettyyn tarpeeseen sopivaa koiraa valmistu moneen vuoteen.

Koulutettu avustajakoira luovutetaan käyttäjälleen maksutta, ja käyttäjä vastaa koiran ylläpitokustannuksista. Koiran omistusoikeus säilyy Invalidiliitolla.

AVUSTAJAKOIRAYHDISTYKSEN ITSEKOULUTUSPROJEKTI

Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojekti käynnistyi vuonna 2016. Projekti lähti liikkeelle tarpeesta helpottaa avustajakoirapulaa ja lyhentää jonoja avustajakoiran saamiseksi.

Myös itsekoulutusprojektiin hakeutuessa täytyy ensin täyttää Invalidiliiton avustajakoirahakemus ja tulla hyväksytyksi hakijaksi. Tämän jälkeen haetaan yhdistyksen itsekoulutusprojektiin asiakashakemuksella.

Veljekset Toivo ja Vili ovat kumpikin itsekoulutusprojektin aputassuoppilaita :)

Projekti soveltuu sellaisille avustajakoiran hakijoille, joilla on kuntonsa ja motivaationsa puolesta resursseja lähteä kouluttamaan koiraa itse. Myös aiemmasta koirakokemuksesta on luonnollisestikin hyötyä. Itsekoulutus on palkitsevaa ja koiran voi saada paljon Invalidiliiton jonoa nopeammin, mutta se on myös vaativaa, eikä jokaisen hakijan kunto ja terveydentila mahdollista projektiin lähtemistä.

Projektin kautta avustajakoiran voi kouluttaa joko pennusta alkaen (kuten joulukalenterissa tapaamamme Filon, Malakin ja Nupun esimerkeissä) tai siten, että koiran alkukoulutuksen tekee ulkopuolinen taho (kuten Metkan ja Duunin tapauksissa).

Kummassakin tapauksessa koiran käyttäjällä on tukenaan projektin koko keston ajan ammattikouluttaja joka neuvoo, auttaa ja tukee koiran koulutuksessa. Itsekoulutetun koiran tulee läpäistä samat luonne- ja käyttöönottokokeet kuin Axxell Brusabyssä koulutettujen.

7 kk vanha itsekoulutusprojektin oppilas Vinha on alkukoulutuksessa kouluttaja Nina Jäntillä

Pennusta saakka itsekoulutettu koira on käyttäjänsä oma ja itse hankkima, alkukoulutettu koira on yhdistyksen ostama ja omistama. Se luovutetaan käyttäjälleen maksutta, kuten Invalidiliiton koirat. Yhdistys myös maksaa kouluttajien palkkiot.

Itsekoulutus kestää koiran yksilöllisistä ominaisuuksista riippuen 1-3 vuotta.

MITEN AVUSTAJAKOIRATOIMINTAA TUETAAN?

Sekä Invalidiliiton että Avustajakoirayhdistyksen avustajakoiratoiminta rahoitetaan STEAn ja lahjoittajien tuella.

Kuluneena vuonna Sosiaali- ja terveysministeriö myös myönsi ensimmäistä kertaa valtionavustusta avustajakoiratoiminnalle. Avustus jaettiin liiton ja yhdistyksen kesken.

APUTASSUOPPILAIDEN VILIN JA VINHAN TERVEISET

VINHA

Moi kaikki, minä olen Vinha! Ympäristöoppi on vielä mun pääaihe koulutaipaleellani, käymme Nina-kouluttajani kanssa erilaisissa paikoissa ja häiriöissä kulkemassa ja oleilemassa. Mun pitäisi saada mahdollisimman paljon kokemuksia erilaisista asioista.

Harjoittelen myös temppuja kuten laatikoiden ja ovien sulkemista ja avaamista. Ja tavaroiden nostamista sekä valojen sammuttamista teemme lähes päivittäin jonkun pienen sarjan.

Mun tavoitteena tälle ekalle oppivuodelle on olla käyttäjäni hyvässä hallinnassa, mulle on tärkeää oppia vierellä kulkemista ja häiriöistä luopumista.

VILI

Heippa! Minä olen Vili, yksi vuotta! Olen oppilaana kouluttaja-Hannelella. Olen kuulema oikein kiltti ja kaikkia rakastava poikanen, nopea oppimaan ja ehkä hieman malttamatonkin.

Minulle on opetettu kuluneen vuoden aikana perustaitoja kuten istumista, maahan menoa, seuraamista, paikallaanoloa ja luopumista erilaisista asioista. Olen myös oppinut nostamaan tavaroita lattialta ihmisen käteen. Se on aika kivaa! :)

Hyvää joulua kaikille!

toivottavat Vinha ja Vili

*

LAHJOITA AVUSTAJAKOIRIEN TÄRKEÄÄN TYÖHÖN

Lahjoita Invalidiliiton Avustajakoiratoiminnalle täällä.

Lahjoita Avustajakoirayhdistyksen itsekoulutusprojektiin täällä.

2 comments on “JOULUKALENTERI 2019 - LUUKKU 21”

  1. Tää on ollu niin ihana kalenteri. Kiitos siitä!
    Semmonen on tullut mieleen, että kuka keksii aputassuille nimet? Ja millä perusteella nimi valitaan?

    Vastaa

    0
    1. Kiitos Nimetön <3

      Aputassujen nimet keksii Brusabyn kouluttaja, mutta sitä en osaa sanoa millä perusteella nimi valitaan. Opaskoirapentueillahan yhden pentueen nimet alkavat aina samalla kirjaimilla, en tiedä onko aputassuilla sama juttu..? :) Joka tapauksessa, kouluttaja keksii nimet, ja itsekoulutusprojektissa tietysti koiran omistaja, jos lähdetään kouluttamaan henkilön itse ostamaa omaa koiraa. :)

      Vastaa

      0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


  • Sanni

  • Arkisto

    • 2024 (118)
    • 2023 (149)
    • 2022 (174)
    • 2021 (178)
    • 2020 (227)
    • 2019 (203)
    • 2018 (227)
    • 2017 (298)
    • 2016 (284)
    • 2015 (343)
    • 2014 (389)
    • 2013 (400)
    • 2012 (214)
    • 2011 (226)
    • 2010 (287)
    • 2009 (207)