29.11.2019

Yhden naisen sisulla! Irene on Amorgoksen rautarouva

Tänään pääsette jälleen pienelle Kreikan matkalle.

Kerron teille tarinan saaresta, pienestä kylästä ja yhden naisen sisukkaasta visiosta toteuttaa kotikylässään jotain ennenkuulumatonta.

Naisenergiaa Amorgokselta:

Irene Giannakopoulos.

Amorgos on saari Egeanmeressä Kreikassa. Se on itäisin ja etäisin Kykladien saariryhmän asutetuista saarista. Asukkaita saarella on 1980.

Pieni Ormos Egiali ja sitä ympäröivät vuoristokylät olivat pitkään eristyksissä saaren pääkaupungista ja muista kylistä. Katapolan sataman, Choran ja Egialin yhdistävä tie valmistui vasta 1989, ja samana vuonna kylään saatiin myös sähköt.

Kalliopi-äiti ja viisi tytärtä. Irene on oikeanpuoleisin.

Täällä syntyi myös Irene, toiseksi vanhimpana viiden tyttären perheeseen.

Irenen isä Michalis perusti kylään ensimmäisen majatalon 60-luvulla. Nuori Irene sai ensikosketuksensa matkailualaan tuossa Egialin rannalla sijaitsevassa kuuden huoneen majatalossa; hän valmisti vieraille aamiaista ja siivosi huoneita.

Kyseinen majatalo, Lakki Village, on muuten edelleen olemassa samassa paikassa. Aika lailla isompana, vain.

Irene ja Nikita - vuonna 1972 ja 2019

Vuonna 1972 Irene meni naimisiin saman kylän pojan, Nikitan kanssa.

Pari muutti Yhdysvaltoihin, jossa Nikita oli jo aloitellut bisneksiä.

Irene Yhdysvalloissa

Giannakopoulokset asuivat Yhdysvalloissa 10 vuotta, vetäen menestyksekästä elintarvikekauppaa, delicatessenia ja pizzeriaa. Perheeseen syntyi neljä lasta.

Kun vanhimmat lapsista alkoivat lähestyä kouluikää, Giannakopoulokset muuttivat takaisin Kreikkaan. "Meistä tuntui itsestäänselvältä että lapset kasvaisivat kotisaarella", Irene kertoo. Vaikka elämä Yhdysvalloissa oli menestyksekästä ja täynnä modernin elämän hienouksia, veri veti takaisin Egialin kylään - jossa tuohon aikaan ei edelleen ollut edes sähköjä.

Palattuaan Amorgokselle Irene jatkoi töitä isänsä perustamassa Lakki Villagessa. Vuodet Amerikassa olivat kuitenkin täyttäneet tarmokkaan naisen pään uusilla ideoilla. Irene halusi perustaa kylään uuden hotellin, ison ja loistokkaan sellaisen. Hänen visionaan oli luoda hotellilla uutta elämää ja työpaikkoja saarelle, jossa juuri mikään ei ollut muuttunut kymmenessä vuodessa.

Egialin satama vuonna 1960

Kyläläiset pitivät Ireneä hulluna, kuinka jokin loistohotelli menestyisi tällaisessa syrjäisessä kyläpahasessa johon ei ollut edes tietä..! Egialiin pääsi tuohon aikaan vain laivalla.

Irene oli kuitenkin tosissaan. Kun tie Katapolasta Egialiin vihdoin valmistui ja kylään saatiin vuonna 1989 sähköt, Irene ja Nikita käynnistivät hotelliprojektin toteutuksen ja ostivat maa-alueen Egialin rannan takana kohoavan vuoren rinteestä (kuvassa vuodelta 1960).

Tähän se nousee...

Vailla paikallisten tukea, rakennus oli vaikeaa ja eteni hitaasti. Irenen ja Nikitan oli vaikea löytää työmiehiä, ja paikalliset poliitikotkin laittoivat kapuloita rattaisiin. Juuri kukaan ei uskonut hotellihankkeeseen.

Irene oli pettynyt kun kotikylä, jonne hän palasi, ei uskonut häneen eikä halunnut ottaa hänen ideoitaan vastaan. Miksei kukaan tajunnut, että projekti hyödyttäisi koko saarta..? Sisukas Irene ei luovuttanut vaan ajatteli: "Minä luon olosuhteet, joissa hotelli tulee toimimaan ja menestymään ilman kyläläisten apuakin".  Hän halusi näyttää että onnistuisi - ehkä kyläläiset sitten osoittaisivat myötämieltä?

Pariskunta otti valtavan lainan järjettömällä korolla ja hotelli lähti kohoamaan.

Aegialis ensimmäisinä vuosinaan

Vuonna 1992 hotelli avautui. Aegialis Hotel käsitti kolme rakennusta ja uima-allasalueen.

Eikä mennyt kauaakaan, kun Irene sai todistettua hankkeensa menestyksen saarelaisille. Markkinointiorientoitunut, toimelias ja verkostoitumisen tärkeyden ymmärtävä Irene kiersi matkamessuja ympäri maailmaa (myös Helsingin Matka-messut ovat hänelle tutut) ja teki pientä syrjäisen saaren hotellisatsausta tunnetuksi.

Hotellin toisena vuonna Irene sai idean kutsua Amorgokselle joukon kansainvälisiä toimittajia tutustumaan saareen ja hotelliin. Kun saaren kuvauksellisissa puitteissa järjestettiin korkean profiilin muotikuvaukset, Amorgoksen tunnettuus Kreikassa kasvoi kuin yhdessä yössä. Muotieditorialin jälkeen saari koki ihan uuden vierailija-aallon.

Idean joogasalilaajennukseen Irene sai vuonna 2000, huomatessaan hyvinvointimatkailun ja joogatrendin kasvavan. Amorgos oli jo valmiiksi tunnettu hyvinvointiin liittyvänä matkailukohteena vaellusreitteineen ja parantavine villiyrtteineen, joten jooga tuntui sopivalta jatkumolta.

Joogasatsaus osoittautui yhdeksi Irenen parhaimmista ideoista, ja tätä nykyä jooga- ja muut hyvinvointiryhmät ympäri maailmaa ovat hotellin suurin vierasryhmä.

Joogan jälkeen seuraava suuri hanke oli Yperia-matkailufestivaali, jota hotelli on isännöinyt vuodesta 2002. Yperian yhteydessä järjestetään nykyään myös tasokas matkailufilmifestivaali, joka on osa CIFFT-festivaaliverkostoa.

Tänä päivänä hotellissa on kuusi rakennusta, neljä joogasalia, uima-allasalue baareineen ja ravintoloineen sekä kylpylä - jonka myötä hotellin nimi laajeni muotoon Aegialis Hotel & Spa. Hotellilla on viisi tähteä.

Irene on hotellin johtaja ja omistaja, Nikitan pysytellessä mieluummin taka-alalla. Hotelli on aina ollut rouvan projekti. :) Irenen lapsista kaksi on töissä hotellissa, samoin heidän puolisonsa. Kolmas sukupolvi on jo kasvamassa hotellin valkoisilla käytävillä..!

Irene ja Nikita rikkovat pääsiäismunan kreikkalaisen pääsiäisperinteen mukaisesti

Entä kyläläiset? Voittiko Irene heidät lopulta puolelleen?

Voitti kyllä :) Hotelli on saaren suurimpia työnantajia, tuonut saarelle kaivattua elämää ja nostanut sen profiilia hyvinvointimatkailukohteena, ilman että saari on menettänyt mitään alkuperäisestä charmistaan.

Hotelli seisoo rauhallisessa sijainnissaan yksin vuoren rinteessä kuvankauniin maiseman ja Egialinlahden levittäytyessä juurellaan.

Tänne tulevat vuodesta toiseen uskolliset vieraat jotka etsivät seesteisen rauhallista, luonnonkaunista lomakohdetta hulinan ja massaturismin ulkopuolella; hääparit, joogaajat, patikoijat, perheet.

Nykyään myös Sanni Suomesta. Minä tulen tänne ainutlaatuisen maiseman, tunnelman, valon ja energian vuoksi. Tunteen, ettei aina tarvitsekaan tehdä ja nähdä niin kamalasti lomallaan. Joskus voi vain olla. Kun tulen Egialiin, tuntuu että olen perillä. Istun hotellin terassille, ja voisin liikkua siitä seuraavan kerran viikon päästä.

Amorgoksesta ei koskaan tule suuren luokan turistikohdetta, sen sijainti on (onnekseen) liian eristyksissä.

Tänne on Ateenasta matkaa 9 tuntia laivalla, lähin lentokenttä on Naxoksella kolmen tunnin laivamatkan päässä.

Amorgokselle päästäkseen täytyy nähdä vähän vaivaa. Ja se vaiva kyllä palkitaan. ❤️

EDIT 1.12. Ohh 😍 - huomasin, että hotellilla on Black Friday -tarjouksena varaukset koko ensi vuodelle -40%..!! Tarjous on voimassa sunnuntaihin 1.12. saakka. Edullisimmat hinnat korkeasesongin eli kesä/heinä/elokuun ulkopuolella. Esimerkkihinta syyskuulle (joka on ihan paras aika matkustaa Kreikkaan!): kahden hengen huone aamiaisella 108,70€, sisältäen 30 minuutin hieronnan kylpylässä. Esimerkkihinta kesäkuun alulle: 119€.  Tarjouksen voi varata täältä.

13 comments on “Yhden naisen sisulla! Irene on Amorgoksen rautarouva”

 1. Amorgos on ihana. ❤️ Seuraavan kerran kun sinne menen, tahdon Aegialis Hotelliin. Sellainen pieni korjaus, että me menimme noin tunnissa Santorinilta katamaraanilla Amorgokselle eli se taitaa olla nopein yhteys.

  Vastaa

  0
  1. Joo, mä aina tuppaan nuo katamaraanit, kun niitä menee vain kesäisin. 9 kuukautta vuodesta Amorgokselle pääsee vain niillä hitailla laivoilla. :)

   Vastaa

   0
 2. Olipa taas hyvän mielen postaus! Uskomattoman upea ja vahva nainen tämä Irene, joka uskoi unelmaansa ja toteutti sen. Ja itse saari tietenkin... Heräsi halu päästä sinne joskus. Olet onnekas kun pääset tuollaisiin paikkoihin. "Virallinen" teemasihan on kosmetiikka ja lifestyle, mutta samalla välität syvempää sisäistä viisautta, kuten kykyä olla läsnä hetkissä, iloita niistä ja nauttia elämän antimista tässä ja nyt. Kiitos, Sanni Aurinkoinen!

  Vastaa

  0
 3. Nyt kotonani lymyilee Laveran sävyttävästä päivävoiteesta vaaleampi versio. Olen kyllä hieman ihmeissäni siitä, että miten ihmeessä tätä voidaan luonnehtia vaalealle iholle sopivana. Tämä on mielestäni todella tummaa, huh. Ehkä kesällä voisi mennä, mutta en silloinkaan tule olemaan tarpeeksi tumma tämän voiteen kannalta.

  Vastaa

  0
  1. Pidän itsekin "Fair Skin" -ilmaisua aika huonona, mutta Saksassa keskivertoihonsävy on tummempi kuin täällä Pohjoisessa. Tylsää meille, mutta kun Saksa on merkin kotimaa ja suurin markkina, sävyt sovitetaan sopimaan suurimman markkinan mukaan. :/

   Vastaa

   0
 4. Todella kiva tarina ja ikkuna kreikkalaiseen elämään Amorgoksella ❤️
  Kiitos Sanni! 😊🇬🇷

  Vastaa

  0
 5. Oletko törmännyt Kreikassa pilatesretriitteihin? Tuollakin näkyi olevan joogaa ja muita hyvinvointikursseja, mutta itse olen pilatesfani. Googlaan niitä aina säännöllisesti, mutta aika huonosti löytyy mitään.

  Vastaa

  0
  1. Oletko törmännyt Kreikassa pilatesretriitteihin?

   En ole, mutta niitä varmasti löytyy, pilates on Kreikassa nimittäin THE juttu tällä hetkellä. Ystäväni Marianna on ollut jo pari vuotta hurahtanut pilatekseen ja hänen mukaansa "kaikki" käyvät pilateksessa.

   Voin kysyä häneltä jos hän tietää mahdollisista retriiteistä :)

   Vastaa

   0
  2. Kysy ihmeessä, kiitos! Suomalaisilla matkatoimistoilla on jotain Kreikkaan suuntautuvia pilatesmatkoja, mutta juurikaan mitään muuta en ahkerasta googlaamisesta huolimatta ole löytänyt. Minullekin pilates on todellakin THE juttu:)

   Vastaa

   0
 6. Tosi kiva postaus! Onko tuonne mitään ideaa matkustaa tammikuussa? Lämpimän sään perässä en erityisesti ole, joten se tuskin on ongelma, mutta mietin onko suurin osa palveluista saarella suljettu talvella?

  Vastaa

  0
  1. Onko tuonne mitään ideaa matkustaa tammikuussa?

   On ideaa :) Jos esimerkiksi haluaa keskittyä johonkin syvää rauhaa ja keskittymistä vaativaan... Kuten kirjoitusprojektiin. Tai mietiskelyyn. Mind-detoxiin...

   Mutta se kyllä pitää paikkansa, että suurin osa palveluista on tuolloin kiinni. Joka kylässä on toki aina vähintään yksi taverna auki, ja esimerkiksi Aegialis-hotelli on myös auki vuoden ympäri, mutta palvelut ovat sielläkin tuolloin riisutumpia. Esimerkiksi täyttä aamiaisbuffetia ei kateta vaan tarjolla on pelkistetympi aamiainen.

   On asiakkaita, joita talvisesongin hiljaisuus viehättää, ja kaikilla Kreikan saarilla reissaa jonkin verran tällaisia matkailijoita tammikuussakin. Heitä varten on aina muutama majatalo ja ravintola auki :)

   Vastaa

   0

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


 • Sanni

 • Arkisto

  • 2024 (45)
  • 2023 (148)
  • 2022 (174)
  • 2021 (178)
  • 2020 (227)
  • 2019 (203)
  • 2018 (227)
  • 2017 (298)
  • 2016 (284)
  • 2015 (343)
  • 2014 (389)
  • 2013 (400)
  • 2012 (214)
  • 2011 (226)
  • 2010 (287)
  • 2009 (207)